Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα στην ομάδα,εδώ και αρκετό καιρό έχω μια σκέψη στο μυαλό μου αλλά δεν ήμουν ποτέ επιχειρηματίας οπότε τα φώτα σας!

Κατάγομαι από ένα χωριό παραθαλάσσιο το οποίο εχει 2 με 2,5 μήνες τουρισμό! Υπάρχει ένα μαγαζί πάνω στην πλατεία που πάνε 5 -6 γεροντάκια τώρα πια...είναι σαν να βγήκε από δεκαετία του 60-70! Η σκέψη μου είναι η εξής.. αν το νοικιάσω κάπου στα 400-500 εκεί θα πάει, το αφήσω ως έχει άλλα λειτουργικό, που ακόμα είναι δλδ και βάλω ένα μενού με 6-7 πραγματα( τα έχω σκεφτει)

Κοντοσουβλι (εξπέρ ο πατέρας μου σε θολώτο φούρνο για όσους ξερουν) ίσως κ αλλα κρέατα όπως μπριζολες

Πατατες

Κάνα 2 σαλάτες

Χωριάτικη

Λαχανο

Χόρτα

2 αλοιφές

Και φετα!

Αυτά τα λίγα αντε κάνα 2 ακόμα , plus την κάβα.. θα ήταν λίγα? Να ενημερώσω ότι απ ολα αυτά θα τα καλλιεργούμε όλα εμείς! Μόνο κάβα θα παίρνω και δεν ξέρω κ ποσσα κρέατα γτ έχει κ ο πατέρας μου! Θα βγάλω κ λίγα τραπεζακια πάνω στην πλατεία και όλα καλά.το θέμα είναι το εξής όμως! Είναι λίγοι οι μήνες! Θα βγαίνουν τα έξοδα? Αντε ας βάλουμε μέσα κ τριημερα κ γιορτές! Τι πληρώνω εκτός από τα βασικά ρευμα νερό κλπ? Να σημειώσω ότι θα εργάζονται μέσα η μάνα μ κ ο πατέρας μου συν κάνας σερβιτόρος αν πάει τόσο καλά! Αξίζει λέτε? Υπάρχει περιθώριο κέρδους? Κοντά είναι άλλο ένα μαγαζί με ψητά κ αυτος αλλά όχι πάνω στην πλατεία! Είναι στην πίσω μεριά.. αν έχω κατεβασμενες τιμές? Γενικά να δω ένα μπούσουλα ψαχνω τι να έχω υπόψιν κ πως το βλέπετε! Ευχαριστώ πολύ!

Δημοσ.

η μάνα και ο πατέρας είναι ψημένοι να δουλέψουν ένα 12ωρο για 7 μέρες την εβδομάδα; 

εσύ τι θα κανείς στο μαγαζί;

έχετε τόσο μεγάλες καλλιέργιες που θα καλύπτουν τις πρώτες ύλες του μαγαζιού; ποιος θα ασχολείται με τις καλλιέργιες εφόσον εσύ και οι γονείς θα είσαστε όλη μέρα στο μαγαζί;

• Like 1
  • Haha 1
Δημοσ.

Και οι 2 γνωρίζουν όπως κ εγω γτ έχουμε δουλέψει σεζόν 12ωρα! Προφανώς και δεν θα είναι όλη μέρα στο μαγαζί ειδικά η μαμά! Κυρίως στην προετοιμασία. Αυτό που ήθελα να δώσω βάση είναι ότι λίγο πολύ θα είναι οικογενειακή επιχείρηση!το αν θα πάει καλά θέλω να μάθω! Ας μην δώσουμε βάση στο ποιος θα είναι στο μαγαζί και πόσο όσο στο πως βγαίνουν τα νούμερα με κάποιες πρώτες ύλες δικές μας..δεν ξέρω φυσικά αν θα φτάνουν,μπορεί ναι μπορεί όχι γενικά έχουμε χώρο για καλλιέργεια !το αν αξίζει τον κόπο προσπαθώ να καταλάβω

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, Sno0py35 είπε

Και οι 2 γνωρίζουν όπως κ εγω γτ έχουμε δουλέψει σεζόν 12ωρα! Προφανώς και δεν θα είναι όλη μέρα στο μαγαζί ειδικά η μαμά! Κυρίως στην προετοιμασία. Αυτό που ήθελα να δώσω βάση είναι ότι λίγο πολύ θα είναι οικογενειακή επιχείρηση!το αν θα πάει καλά θέλω να μάθω! Ας μην δώσουμε βάση στο ποιος θα είναι στο μαγαζί και πόσο όσο στο πως βγαίνουν τα νούμερα με κάποιες πρώτες ύλες δικές μας..δεν ξέρω φυσικά αν θα φτάνουν,μπορεί ναι μπορεί όχι γενικά έχουμε χώρο για καλλιέργεια !το αν αξίζει τον κόπο προσπαθώ να καταλάβω

Πως μπορεί να στο πει κάποιος ότι θα πάει καλά  ή κακα ; Ούτε ο Κάλχας δεν θα έβαζε στοίχημα.

• Haha 5
Δημοσ.

Το αν θα πάει καλά ένα μαγαζί δεν το ξέρει κανείς. Ακόμα και έμπειροι επιχειρηματίες ανοίγουν μαγαζί με όλες τις καλές προϋποθέσεις ακολουθώντας μια πεπατημένη και πηγαίνει άπατο καθώς ο κόσμος προτιμάει το διπλανό που φαινομενικά είναι ίδιο, και ξύνουν όλοι το κεφάλι τους.

Οπότε στην δικιά σου περίπτωση κανείς δεν μπορεί να σου απαντήσει αν θα πάει καλά ή όχι όσο καλά και αν γυαλίσουν την μαγική τους σφαίρα τα μέλη του φόρουμ.

Εγώ πάντως διακρίνω μια αφέλεια και παντελή απειρία, που δεν είναι καλά σημάδια.

Τα χωράφια πχ τώρα είναι ανεκμετάλλευτα και θα τα καλλιεργήσετε για την ταβέρνα συγκεκριμένα όταν και αν την προχωρήσετε?

• Like 2
Δημοσ.

Δεν ξέρω αν τα διατυπώνω λάθος αλλά δεν ζητάω να μου πείτε αν θα πάει καλά η όχι.. ζητάω να μάθω ποια τα λειτουργικά έξοδα και τι καπέλα έχεις τον χρόνο όπως ΦΠΑ ΙΚΑ κλπ..  προφανώς κ στην αθηνα ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, προφανώς και δεν έχω ιδέα από επιχείρηση, αλλά δεν είπα ότι θα πάω να χτυπήσω τα βλαχικα ανοιγωντας καινούργιο δίπλα! Μιλάμε για χωριό με 3 μήνες πολύ κόσμο! Και στο κάτω κάτω τι θα μ άρεσε να κάνω λέω ρε αδερφέ! 🙃

• Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, Sno0py35 είπε

Υπάρχει περιθώριο κέρδους?

43 λεπτά πριν, Sno0py35 είπε

αλλά δεν ζητάω να μου πείτε αν θα πάει καλά η όχι.

Βασικά ακριβώς αυτό ζήτησες.

Για ΦΠΑ κτλ, θα πρέπει να μιλήσεις με λογιστή. Επειδή θα έχετε δικά σας κρέατα, δεν σημαίνει ότι θα τα δίνετε και 6 ευρώ την μερίδα. Γτ προφανώς θα έχετε να καλύψετε έναν ΦΠΑ από έξοδα τα οποία δεν θα έχετε για να συμψηφιστεί. 

Αν δεν καλλιεργειτε ήδη, τότε όλα αυτά μαζί προφανώς δεν βγαίνουν από 3 άτομα. Στο λέω φουλ εμπειρικά. 

Αρχικά θα πρέπει να δεις αν τον χειμώνα, αυτά τα 6-7 γεροντάκια αρκούν να καλύψουν το ενοίκιο, τα έξοδα, και τους μισθούς σας (ναι, πρεπει να μπαίνει κάτι στην τσέπη σας). Αν τώρα πουλάει απλά έναν ελληνικό καφέ, μακριά. Τράβα σεζόν. Πιο πολλά θα βγάλεις 

• Like 1
Δημοσ.

Βάλε και τίποτα σέα μέα, πχ τουρσί κεφτεδάκια τυροπιτάκια γαύρο παστό. Οι γέροι δεν τρώνε πολύ, ένα τσιπουράκι παίρνουν και περιμένουν και το μεζέ εντός της τιμής.

• Like 1
Δημοσ.

Χωρίς να θέλω να προσβάλω τον ts πρέπει να πω ότι το αρχικό post θυμίζει λίγο "γοργόνες και μάγκες".

Όμορφη περιγραφή, καταλαβαίνει κανείς ότι το έχει ονειρευτεί στο μυαλό του, και θεωρεί ότι έχει σκεφτεί και το μενού. Δυστυχώς όμως θυμίζει όλους εμάς τους άσχετους (βάζω κι εμένα μέσα καθώς και από το δικό μου το μυαλό έχουν περάσει σκέψεις που ομοίως έχουν υπεραπλουστεύσει καταστάσεις) που ονειρεύονται κάτι και νομίζουν ότι έχουν κάνει και σχετική προεργασία, απλά εστιάζοντας σε δευτερεύοντα πράγματα.

Το πιο βασικό, κατά τη γνώμη μου πάντα, ΠΡΙΝ την όποια "πρόσκληση" της οικογένειας για δουλειά και ΠΡΙΝ τον ορισμό του πατέρα ως ψήστη και προμηθευτή κρεάτων είναι ο...λογιστής. Να πάει σε κάποιον, να του εκθέσει τι έχει στο μυαλό του και αυτός να του βγάλει τα πάγια έξοδα. Επίσης θα πρέπει να σκεφτεί ότι μπορεί μεν να βοηθάει η οικογένεια αλλά αυτό ΔΕΝ είναι επιχειρηματικό μοντέλο. Θα πρέπει δηλαδή να υπολογίσει και αυτούς στην όποια μισθοδοσία και τα σχετικά έξοδα για να δει τελικά αν έχει νόημα και είναι βιώσιμο

• Like 2
  • Super Moderators
Δημοσ.

Θεωρώ ότι είναι πολλές οι παράμετροι που παραμένουν στον αέρα.

Γενικά, ενώ η ιδέα είναι ενδιαφέρουσα (και η απουσία ανταγωνισμού θετική αφετηρία), το "εμείς θα τα καλλιεργούμε όλα, εμείς θα το δουλεύουμε το μαγαζί" μου φαντάζει κάπως ουτοπικό.

Θέλετε κοντοσούβλι και ίσως μπριζόλες. Έχετε γουρούνια/μοσχάρια; Τι κόστος έχει η εκτροφή τους; Ποιος τα εκτρέφει; Τι θα γίνονται τα κομμάτια που δεν θα χρησιμοποιούνται από εσάς; Πρέπει, δηλαδή, να αναζητηθεί κατ' ελάχιστο χασάπης/έμπορος που θα δεχόταν να αγοράζει ζώο από το οποίο θα λείπουν κομμάτια.

Επίσης, άλλο το ψήνω για το κέφι μου μια στο τόσο, άλλο είμαι απίκο πάνω από μια σχάρα, επί μήνες. Θα βγει με έναν ψήστη;

Σαλάτες: ντομάτες και λάχανο είναι διαφορετικής εποχής καλλιέργειες, εκτός κι αν έχετε θερμοκήπια. Τα χόρτα είναι επίσης καλλιέργειας (τα άγρια είναι σκότωμα να τα μαζέψεις, συν επιπλέον ώρες εργασίας, και με εντελώς αβέβαιη προμήθεια).

Δυόμισι μήνες για να καλύψουν δαπάνες ενός χρόνου. Άλλο το "έχω ένα μαγαζί και ψήνω καφέδες", άλλο το έχω κατάστημα που θέλει κουζίνα. Τα "τριήμερα", "αργίες" σημαίνει πως θα πρέπει να είστε εκεί, να καθαρίζετε/στοκάρετε/δουλεύετε το μαγαζί για πολύ λίγο διάστημα. Αυτό ανεβάζει το κόστος: άλλο το τρέχω μια επιχείρηση σταθερά, άλλο την επανεκκινώ σε άτακτα διαστήματα από το μηδέν.

Θεωρητικά, πρέπει να καταλήξετε σε ένα μενού (προσωπικά θα έλεγα ξεχάστε της ώρας, εκτός κι αν μιλάμε για μικρά, αγοραστά καλαμάκια, ίσως), να δείτε με τι κόστος μπορείτε να το βγάλετε (συν ό,τι αγοράζετε) και μετά να δείτε πόσα τραπέζια θέλετε, με πόσα άτομα, επί πόσες μέρες, για να βγουν τα έξοδα συν κέρδος τέτοιο που να σας συμφέρει να αφήσετε ό,τι άλλο κάνετε για να εργάζεστε στο ταβερνάκι.

Τα έξοδα (άδειες, φόροι, εισφορές, τέλη κτλ.) θα σας τα πει λογιστής (που προφανώς είναι ένα έξοδο κι αυτός).

Η αίσθηση που έχω είναι πως θα πρέπει να εγκαταλείψετε την ιδέα του "όλα σπιτικά, όλα οικογενειακά". Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα γίνει αυτό το πράγμα, ειλικρινά. Τρεις μήνες δωδεκάωρα; Και σποραδικά τριήμερα; Κάποιος θα καταρρεύσει.

Εντωμεταξύ, αν έχετε κτηνοτροφικές/γεωργικές δυνατότητες να στηρίξετε επιχείρηση από την οποία θα ζει όλη η οικογένεια, πουλώντας δικά της πράγματα, μου φαίνεται τελείως άχρηστο το ταβερνάκι. 

• Like 8
Δημοσ.

αυτο το παραθαλλασιο μερος επτασφραγιστο μυστικο ειναι; Δεν ειναι ιδιο να εισαι στο Γαλαξιδι με π.χ Ιτεα (και μιλαω για πολεις στο ιδιο Νομο).

Εκτος αυτου αντι να ρωτησεις στο καφενειο (εδω) σου προτεινω να πας σε κανενα αντιστοιχο μαγαζι ακομα και σε μεγαλη πολη (Αθηνα/Πατρα κτλ) για συμβουλες απο υπαρχουσες με χρονια στο χωρο επιχειρησεις.

Αν θες τη γνωμη μου, θα πας τελεια, ορμα (ετσι και αλλιως εσυ βαζεις χρημα/κοπο) και γραψε πως πηγε

Δημοσ.
29 λεπτά πριν, vamvakoolas είπε

αυτο το παραθαλλασιο μερος επτασφραγιστο μυστικο ειναι;

Ίσως πάρεις μια ιδέα από αυτό

11 ώρες πριν, Sno0py35 είπε

Πατατες

Κάνα 2 σαλάτες

Χωριάτικη

Λαχανο

Χόρτα

2 αλοιφές

Και φετα!

• Haha 8

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...