Nonameface Δημοσ. 31 Μαρτίου Δημοσ. 31 Μαρτίου Χαιρετώ την ομάδα. Θα ήθελα να θέσω τους 2 παρακάτω προβληματισμούς. Αρχικά, πριν ξεκινήσω θα ήθελα να σας πω λίγα πράγματα για το background μου, (γιατί θεωρώ ότι χρειάζεται να ξέρετε) ότι αυτή την στιγμή εργάζομαι σε εταιρία πληροφορικής ως cloud engineer και όπως μπορείτε να καταλάβετε από τον τίτλο δουλεύω πάνω στο cloud (Azure, AWS, GCP). Πέρα από αυτά όμως ασχολούμαι και με το system administration σε windows και linux servers. Αν και το linux δεν είναι τόαο το δυνατό μου σημείο. Όλα αυτά ωστόσο σε junior επίπεδο. Λοιπόν, πάμε στις ερωτήσεις: Σκέφτομαι εδώ και πολύ καιρό να ξεκινήσω να δουλεύω ως ελεύθερος επαγγελματίας, παράλληλα με την κύρια μου δουλειά για συμπλήρωση εισοδήματος. Τώρα, αυτό που θέλω να κάνω είναι ξεκινήσω να φτιάχνω ιστοσελίδες με Wordpress και να τις κάνω host στο Azure και αργότερα ίσως και στο AWS. Ωστόσο, το χτίσημο της ιστοσελίδας θα πρπτιμούσα να γίνεται locally στον υπολογιστή μου. Και όταν η σελίδα θα είναι έτοιμη θα την μεταφέρω στο Azure και publish. Επίσης, για την εγκατάσταση του Wordpress στο laptop μου σκέφτομαι να εγκαταστήσω τον IIS. Και ένα τελευταίο, για domain έχω στο μυαλό μου για Cloudflare, το οποίο δουλεύω που και που πάνω σε αυτό αλλά δεν διαθέτω τις απαραίτητες γνώσεις ακόμα. Θα μου πείτε, γιατί να μπω σε μία τέτοια -περίπλοκη ίσως- διαδικασία ενώ μπορώ αντί για Azure να χρησιμοποιήσω Hostinger ή Hostgator κλπ και αντί για IIS να χρησιμοποιήσω WAMP, XAMP κλπ. Ο απλούστατος λόγος είναι ότι με ενδιαφέρει να εξελιχθώ, όπως επίσης με ενδιαφέρει να κάνω σοβαρή, επαγγελματική και ποιοτική δουλειά και να έχω σοβαρούς και επαγγελματίες πελάτες. Οι παραπάνω πλατφόρμες και εφαρμογές θεωρω πως είναι κυρίως είτε για αυτούς που δεν έχουν αρκετές γνώσεις, οπότε κάνουν ας πούμε μια πιο "ερασιτεχνική" δουλειά, είτε για αυτούς που θέλουν να κάνουν κάτι πιο εύκολο και γρήγορο και να πληρωθούν. Τα οποία και τα 2 είναι μια χαρά και δεν τα κατακρίνω. Ποια είναι η άποψή σας πάνω σε αυτό αλλά και στον τρόπο με τον οποίο σκέφτομαι και θέλω να δουλέψω; Θα εκτιμούσα να μου δώσετε συμβουλές και ιδέες αλλά και παρατηρήσεις που μπορεί κάτι να μου έχει ξεφύγει κλπ. Το δεύτερο ερώτημα είναι πως αυτό το ελεύθερο επάγγελμα σκέφτομαι να το ξεκινήσω μέσα από τις πλατφόρμες όπως το upwork, freelancer και fiverr. Δεν έχω ιδέα περί αυτών και κατά πόσο αξιόπιστες είναι και φυσικά αν είναι εφικτό να βρω πελάτες. Επίσης, προφανώς θα ήθελα να τα κάνω όλα νόμιμα. Στόχος εισοδήματος τουλάχιστον 500 ευρώ το μήνα (όχι ότι 100 ή 200 με χαλάνε). Συμβουλές και ποια είναι τα θετικά και αρνητικά για αυτά. Σας ευχαριστώ πολύ, εκ των προτέρων.
geomagas Δημοσ. 31 Μαρτίου Δημοσ. 31 Μαρτίου 8 ώρες πριν, Nonameface είπε Θα μου πείτε, γιατί να μπω σε μία τέτοια -περίπλοκη ίσως- διαδικασία ενώ μπορώ αντί για Azure να χρησιμοποιήσω Hostinger ή Hostgator κλπ και αντί για IIS να χρησιμοποιήσω WAMP, XAMP κλπ. Ο απλούστατος λόγος είναι ότι με ενδιαφέρει να εξελιχθώ, όπως επίσης με ενδιαφέρει να κάνω σοβαρή, επαγγελματική και ποιοτική δουλειά και να έχω σοβαρούς και επαγγελματίες πελάτες. Οι παραπάνω πλατφόρμες και εφαρμογές θεωρω πως είναι κυρίως είτε για αυτούς που δεν έχουν αρκετές γνώσεις, οπότε κάνουν ας πούμε μια πιο "ερασιτεχνική" δουλειά, είτε για αυτούς που θέλουν να κάνουν κάτι πιο εύκολο και γρήγορο και να πληρωθούν. Τα οποία και τα 2 είναι μια χαρά και δεν τα κατακρίνω. Εμένα πάντως μου φαίνεται ότι τα κατακρίνεις (παθητικοεπιθετικά). Το οποίο είναι μια χαρά και δεν το κατακρίνω... Θεωρείς δηλαδή ότι με τις "παραπάνω πλατφόρμες και εφαρμογές" δεν εξελίσσεται κάποιος; Ή δεν κάνει σοβαρή και ποιοτική δουλειά; Που το βασίζεις αυτό;
Nonameface Δημοσ. 31 Μαρτίου Μέλος Δημοσ. 31 Μαρτίου 1 ώρα πριν, geomagas είπε Εμένα πάντως μου φαίνεται ότι τα κατακρίνεις (παθητικοεπιθετικά). Το οποίο είναι μια χαρά και δεν το κατακρίνω... Ναι, ίσως έχεις δίκιο, ο τρόπος που το γράφω ναι φαίνεται κάπως. 1 ώρα πριν, geomagas είπε Θεωρείς δηλαδή ότι με τις "παραπάνω πλατφόρμες και εφαρμογές" δεν εξελίσσεται κάποιος; Ή δεν κάνει σοβαρή και ποιοτική δουλειά; Που το βασίζεις αυτό; Ναι, φυσικά εξελίσσεται. Οτιδήποτε μαθαίνεις καλό είναι. Άλλωστε, πριν ακόμα μάθω για cloud, IIS και λοιπές τεχνολογίες τα χρησιμοποιούσα και εγώ. Απλά, στην τωρινή μου δουλειά γνώρισα κάτι τελείως διαφορετικό από αυτά που ήξερα, τα οποία με έκαναν να σκεφτώ λίγο διαφορετικά, με τον τρόπο τον οποίο δουλεύουμε εμείς αλλά και οι πελάτες μας. Προσωπικά, με ενδιαφέρει να εξελιχθώ στο Azure και στο AWS αλλά και να μάθω IIS, το οποίο επίσης θα είναι και χρήσιμο στην κύρια μου δουλειά. Σε ευχαριστώ πολύ για τις παρατηρήσεις.
geomagas Δημοσ. 31 Μαρτίου Δημοσ. 31 Μαρτίου 34 λεπτά πριν, Nonameface είπε Προσωπικά, με ενδιαφέρει να εξελιχθώ στο Azure και στο AWS αλλά και να μάθω IIS, το οποίο επίσης θα είναι και χρήσιμο στην κύρια μου δουλειά. Οκ, αυτό το επιχείρημα μπορώ να το καταλάβω. Από την άλλη όμως, είναι η προσωπική σου απόφαση, και δεν νομίζω να μπορεί κάποιος να σου πει γνώμη. Δηλαδή τι θα σου πει, μην εξελιχθείς σε αυτό που θέλεις να εξελιχθείς; Δεν θα έβγαζε νόημα... Επειδή όμως εξ αρχής το παρουσίασες σαν κάτι πιο "επαγγελματικό", και λιγότερο περιοριστικό από τις συνηθισμένες τεχνολογίες, θα ήθελα να επεκταθείς πάνω σε αυτό, για εμάς που δεν ξέρουμε πολλά από Azure/AWS/IIS (αν και, για τον IIS συγκεκριμένα, θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια για να με πείσεις! :D)
XPHSTOS_ Δημοσ. 31 Μαρτίου Δημοσ. 31 Μαρτίου Επειδή το WAMP, MAMP, XAMPP επειδή είναι "παλιά" δεν σημαίνει ότι είναι ασόβαρα... Νομίζω απλά πλέον έχουμε πάει σε dockerized λύσεις για local dev με wordpress. Ενδεικτικά αναφέρω: - https://localwp.com - https://lando.dev/download/ - http://devilbox.org Τώρα γιατί να μπλέξεις με IIS.. δεν ξέρω τι φετίχ είναι αυτό...
Nonameface Δημοσ. 1 Απριλίου Μέλος Δημοσ. 1 Απριλίου 9 ώρες πριν, geomagas είπε Από την άλλη όμως, είναι η προσωπική σου απόφαση, και δεν νομίζω να μπορεί κάποιος να σου πει γνώμη. Δηλαδή τι θα σου πει, μην εξελιχθείς σε αυτό που θέλεις να εξελιχθείς; Δεν θα έβγαζε νόημα. Η ερώτηση μου βασικά, δεν είναι να μου πει αν θα ήταν καλό να εξελιχθώ σε αυτά που θέλω, όσο να μου πει τις σκέψεις του, τις γνώσεις του και τις εμπειρίες του πάνω σε αυτά. Έχει νόημα να δουλέψω με αυτό τον τρόπο; Υπάρχει κάτι το οποίο μου διαφεύγει και μου προκαλέσει θέματα (οτιδήποτε) με τον τρόπο που θέλω να δουλέψω; Αν δεν έχει νόημα κλπ για ποιο λόγο; Κάνω όλες αυτές τις ερωτήσεις γιατί δεν έχω ιδέα πως δουλεύουν οι εταιρίες που κάνουν web design, web development, hosting etc. Σε μία εταιρία που βρήκα, χρησιμοποιεί το Cpanel. Υπάρχει και αυτό, το οποίο το πετυχαίνω σε αρκετές αγγελίες. Αλλά δεν μου γεμίζει το μάτι :p. 9 ώρες πριν, geomagas είπε θα ήθελα να επεκταθείς πάνω σε αυτό, για εμάς που δεν ξέρουμε πολλά από Azure/AWS/IIS (αν και, για τον IIS συγκεκριμένα, θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια για να με πείσεις! :D) Ευχαρίστως να επεκταθώ αλλά δεν ξέρω τι ακριβώς να σας πω. Azure και AWS είναι τεχνελογίες cloud, Microsoft Azure και Amazon Web Services (AWS). Υπάρχει και της Google που είναι το Google Cloud Platform (GCP). Και τα 3 είναι παρόμοια. Μπορείς να κάνεις πάρα πολλά πράγματα αλλά σε γενικές γραμμές κάνεις hosting, όπως παράδειγμα να φτιάξεις VMs και να τρέχουν 24/7/365, όπως και applications, websites παράδειγμα να τρέχουν και αυτά 24/7/365. Η λίστα είναι αμέτρητη και τα πάντα στο cloud. Έφτιαξα και ένα account στο azure, το οποίο θα είναι free για 1 χρόνο, μπας και παίξω τίποτα αλλά καμία φορά φοβάμαι μην κάνω καμία πατάτα και χρεωθω και εγώ δεν ξέρω πόσα. Καλύτερα να μην δεις τα ποσά που χρεώνει. Αλλά οκ, για αυτό το έκανα να δω τι παίζει κλπ. Απλά θέλει τεράστια προσοχή στα clicks και τι πας να φτιάξεις, να μην ξεχάσεις κάτι κλπ. Εδω, αν υπάρχει κάποιος με γνώσεις θα εκτιμούσα συμβουλές. Τώρα για τον IIS δεν ξέρω τι εννοείς για να σε πείσω. Όντως δεν ξέρω πολλά έως καθόλου IIS (αλλά διατίθεμαι να μάθω) και ήταν ένας ενδοιασμός αυτός όπου αντί για WAMP να χρησιμοποιήσω IIS. Το έψαξα λίγο βέβαια και είδα ότι γίνεται, μένει να το κάνω test σε δικό μου μηχάνημα και να σιγουρευτώ ότι μπορώ να δουλέψω και να μεταφέρω το site στο azure. 48 λεπτά πριν, XPHSTOS_ είπε Επειδή το WAMP, MAMP, XAMPP επειδή είναι "παλιά" δεν σημαίνει ότι είναι ασόβαρα.. Σωστά, δεν είναι ασόβαρα. Πολύς κόσμος και επιχειρήσεις τα χρησιμοποιούν. Το WAMP το πέτυχα σε έναν web server ενός πελάτη και μου έκανε εντύπωση, δεν το περίμενα. Και η εταιρία αυτή είναι μεγάλη. Περιττό να πω ότι οι πελάτες μας είναι ξένοι. 1 ώρα πριν, XPHSTOS_ είπε - https://localwp.com - https://lando.dev/download/ - http://devilbox.org Σε ευχαριστώ για links, θα τα τσεκάρω. 1 ώρα πριν, XPHSTOS_ είπε Τώρα γιατί να μπλέξεις με IIS.. δεν ξέρω τι φετίχ είναι αυτό... Ήμουν σίγουρος, ότι κάποιος θα το έλεγε αυτό. Και σκεφτόμουν ότι παίζει να είμαι ο μόνος που θα έκανε κάτι τέτοιο :p.
Billator Δημοσ. 1 Απριλίου Δημοσ. 1 Απριλίου Στις 31/3/2025 στις 2:16 ΠΜ, Nonameface είπε Tο δεύτερο ερώτημα είναι πως αυτό το ελεύθερο επάγγελμα σκέφτομαι να το ξεκινήσω μέσα από τις πλατφόρμες όπως το upwork, freelancer και fiverr. Δεν έχω ιδέα περί αυτών και κατά πόσο αξιόπιστες είναι και φυσικά αν είναι εφικτό να βρω πελάτες. Επίσης, προφανώς θα ήθελα να τα κάνω όλα νόμιμα. Στόχος εισοδήματος τουλάχιστον 500 ευρώ το μήνα (όχι ότι 100 ή 200 με χαλάνε). Συμβουλές και ποια είναι τα θετικά και αρνητικά για αυτά. Οι πλατφόρμες είναι αξιόπιστες, έχει η καθεμία τα θετικά της και τα αρνητικά της. Δοκιμάζοντας θα δεις τι σε εξυπηρετεί και βολεύει εσένα. Δεν ξέρω αν μπορέσεις να ξεκινήσεις εύκολα κάνοντας wordpress site (λόγω ανταγωνισμού / τιμών λίγο δύσκολο να μπεις κατευθείαν με αυτό), αλλά ίσως πιο πιθανό να ξεκινήσεις με μικρά project είτε με υπηρεσίες troubleshooting στο system administration. Γενικά στην αρχή όσο πιο niche / στοχευμένες υπηρεσίες προσφέρεις τόσο πιο "πιθανό" να βρεις γρηγορότερα τους πρώτους πελάτες ώστε να ξεκινήσει να παίρνει και το αντίστοιχο boost το account σου. PS. Αυτή η τακτική δουλεύει οπουδήποτε, και σταδιακά μπορείς να προσθέτεις υπηρεσίες με βάση την ζήτηση που παρατηρείς. Αν πας με το "κύμα" της ζήτησης που παρατηρείς, και όπως θα προκύψει σε εσένα, θα είναι πιο εύκολο να βρεις πελάτες γιατί ο αλγόριθμος σε "βλέπει" έτσι. Αν δεν σου αρέσει που οδηγείται σταδιακά κάνεις αλλαγές. Θεωρώ ότι για να πιάσεις το 500άρι το μήνα θα χρειαστείς περίπου 5-6 μήνες, αν είσαι και τυχερός ίσως και γρηγορότερα (αν "καίγεσαι" είναι εφικτό και γρηγορότερα). Αν πας με wordpress και πιο general tasks (άρα που κάνουν όλοι) θα υπολογίζεις κάπου το διπλάσιο χρόνο ως average.
Nonameface Δημοσ. 2 Απριλίου Μέλος Δημοσ. 2 Απριλίου Στις 1/4/2025 στις 9:46 ΠΜ, Billator είπε Οι πλατφόρμες είναι αξιόπιστες, έχει η καθεμία τα θετικά της και τα αρνητικά της. Δοκιμάζοντας θα δεις τι σε εξυπηρετεί και βολεύει εσένα. Δεν ξέρω αν μπορέσεις να ξεκινήσεις εύκολα κάνοντας wordpress site (λόγω ανταγωνισμού / τιμών λίγο δύσκολο να μπεις κατευθείαν με αυτό), αλλά ίσως πιο πιθανό να ξεκινήσεις με μικρά project είτε με υπηρεσίες troubleshooting στο system administration. Γενικά στην αρχή όσο πιο niche / στοχευμένες υπηρεσίες προσφέρεις τόσο πιο "πιθανό" να βρεις γρηγορότερα τους πρώτους πελάτες ώστε να ξεκινήσει να παίρνει και το αντίστοιχο boost το account σου. PS. Αυτή η τακτική δουλεύει οπουδήποτε, και σταδιακά μπορείς να προσθέτεις υπηρεσίες με βάση την ζήτηση που παρατηρείς. Αν πας με το "κύμα" της ζήτησης που παρατηρείς, και όπως θα προκύψει σε εσένα, θα είναι πιο εύκολο να βρεις πελάτες γιατί ο αλγόριθμος σε "βλέπει" έτσι. Αν δεν σου αρέσει που οδηγείται σταδιακά κάνεις αλλαγές. Θεωρώ ότι για να πιάσεις το 500άρι το μήνα θα χρειαστείς περίπου 5-6 μήνες, αν είσαι και τυχερός ίσως και γρηγορότερα (αν "καίγεσαι" είναι εφικτό και γρηγορότερα). Αν πας με wordpress και πιο general tasks (άρα που κάνουν όλοι) θα υπολογίζεις κάπου το διπλάσιο χρόνο ως average. Για να είμαι ειλικρινής, σκεφτόμουν ακριβώς αυτό, ότι πέρα από wordpress, θα μπορούσα να ασχοληθώ για αρχή με τεχνική υποστήριξη κλπ μιας και αυτό είναι περισσότερο το φόρτε μου. Και αργότερα, βλέποντας πως πηγαίνει και αφού ασχοληθώ σε προσωπικό επίπεδο, θα μπορούσα να εντάξω και το wordpress. Όπως και να έχει, σε ευχαριστώ πολύ για τις χρήσιμες συμβουλές σου. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα