akisgd Δημοσ. 28 Μαρτίου Δημοσ. 28 Μαρτίου Καλησπέρα παιδιά, λόγω αλλαγής παρόχου FTTH θα πρέπει να αλλάξω το setup του δικτύου μου. Τώρα υπάρχει Vodafone σε ένα σημείο και θα έρθει Inalan Ont (ή router) σε ένα άλλο σημείο. Το καλύτερο θα ήταν να φτάσει η άλλη οπτική στο ίδιο σημείο για να μην αλλάξω τίποτα αλλά είναι λίγο δύσκολο (ή inalan έρχεται από το μπαλκόνι) και σκέφτομαι αν γίνεται ένα άλλο setup. Στην ουσία από τι καταλαβαίνω είναι αν ένα unmanaged switch με ένα μόνο καλώδιο ethernet μπορεί να συνδέσει και Wan και Lan ταυτόχρονα. Ψάχνοντας και μέσω AI μπερδεύτηκα αλλά λένε ναι θα γίνει άνετα... Άλλο λέει όχι, θα έχει προβλήματα και μπορεί να γίνει μόνο με managed switch. Παρακαλώ τα φώτα σας, αν έχει κανείς εμπειρία με κάτι παρόμοιο, ανεβάσω σκαριφήματα με το παρόν setup και με το μελλοντικό πιθανό setup. Φυσικά στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.
jkoukos Δημοσ. 28 Μαρτίου Δημοσ. 28 Μαρτίου Σε Vodafone η τηλεφωνία δούλευε σε διαφορετικό VLAN απ' ότι το Internet. Σε Inalan η τηλεφωνία δουλεύει κατευθείαν μέσω Internet, οπότε ρωτώ (πριν σου πω ότι γίνεται) αν το ISP Router είναι τώρα σε απομακρυσμένη θέση, αν μπορεί να μπει δίπλα ή κοντά στη νέα θέση του ONT ή του Main Router. Ανάλογα την απάντηση και την τοποθέτηση, χρειάζονται διαφορετικές συνδέσεις.
akisgd Δημοσ. 28 Μαρτίου Μέλος Δημοσ. 28 Μαρτίου (επεξεργασμένο) 40 minutes ago, jkoukos said: Σε Vodafone η τηλεφωνία δούλευε σε διαφορετικό VLAN απ' ότι το Internet. Σε Inalan η τηλεφωνία δουλεύει κατευθείαν μέσω Internet, οπότε ρωτώ (πριν σου πω ότι γίνεται) αν το ISP Router είναι τώρα σε απομακρυσμένη θέση, αν μπορεί να μπει δίπλα ή κοντά στη νέα θέση του ONT ή του Main Router. Ανάλογα την απάντηση και την τοποθέτηση, χρειάζονται διαφορετικές συνδέσεις. Ευχαριστώ για την απάντηση... Ναι σωστά, στην vodafone έχω άλλο vlan για τηλεφωνία (στο isp ρουτερ) και άλλο vlan για internet στο main router. Τώρα όλα τα βασικά ont, switch, isp router, main router (εκτός του switch 2) είναι δίπλα στο ίδιο σημείο. Μετά η ίνα και επομένως το νέο Ont είναι εύκολο να πάει δίπλα στο switch 2 και επομένως όλα τα άλλα μακριά. Ναι, το καταλαβαίνω ότι αν το καινούργιο isp modem μπει δίπλα στο καινούργιο ONT τα πράγματα είναι πιο απλά και σίγουρα υλοποιήσημα αλλά έχω δύο θέματα ένα είναι ότι δεν θέλω άλλη συσκευή εκεί κοντά στο καινούργιο ΟΝΤ και το άλλο το βασικό χάνω έτσι την εσωτερική καλωδίωση της σταθερής τηλεφωνίας και θα μπορώ να έχω μόνο ασύρματο και χάνεται και η σύνδεση του συναγερμού κλπ... Και κάτι που δεν φαίνεται από το σκαρίφημα, αλλά η μελλοντική σύνδεση του switch 2 με το switch 1 είναι ενδεικτική (και προαιρετική). Θα μπορούσε το switch 2 να συνδεθεί κατευθείαν με το καινούργιο isp ρουτερ. Το βασικό θέμα είναι το switch 2 θα καταφέρει να συνδέσει Ont με Isp router και ταυτόχρονα να συνδέσει το main router με όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες με το switch 2. Επεξ/σία 28 Μαρτίου από akisgd
jkoukos Δημοσ. 28 Μαρτίου Δημοσ. 28 Μαρτίου Χρειάζεται να περαστεί και δεύτερο καλώδιο μεταξύ Switch2 και Switch 1 ή τέλος πάντων στον χώρο που είναι όλα τα άλλα. Το ένα φέρνει την σύνδεση από το ΟΝΤ και το άλλο επιστρέφει το LAN.
akisgd Δημοσ. 28 Μαρτίου Μέλος Δημοσ. 28 Μαρτίου (επεξεργασμένο) 12 minutes ago, jkoukos said: Χρειάζεται να περαστεί και δεύτερο καλώδιο μεταξύ Switch2 και Switch 1 ή τέλος πάντων στον χώρο που είναι όλα τα άλλα. Το ένα φέρνει την σύνδεση από το ΟΝΤ και το άλλο επιστρέφει το LAN. Ναι αυτό είναι μια λύση αλλά δεν μπορεί να γίνει. Έψαξα λίγο ακόμα, σε αυτήν την σελίδα https://superuser.com/questions/789294/can-i-send-a-wan-and-lan-connection-over-the-same-cable Ένας ρωτάει ακριβώς το ίδιο και στο σχέδιο έχει ακριβώς αυτό που σκεφτόμουν να κάνω... (το στέλνω να υπάρχει)... Οι λύσεις που προτείνουν είναι μόνο με managed smart switches (ακριβά και δεν έχω) ή και μια πατέντα να βγάλεις δύο jack από ένα ethernet (χάνεις το Gigabit lan δεν πρόκειται να το κάνω)... Άρα το ξεχνάω και πάμε για εναλλακτική... Μάλλον καναλάκια κσι μεγαλύτερη διαδρομή της νέας οπτικής... Ευχαριστώ και πάλι... Επεξ/σία 28 Μαρτίου από akisgd
jkoukos Δημοσ. 28 Μαρτίου Δημοσ. 28 Μαρτίου Τουναντίον, θεωρώ ότι θα παίξει σύμφωνα με το σχέδιο. Ethernet πακέτα διακινούνται μέσω του ίδιου καλωδίου. Απλά κάποια από αυτά προορίζονται για την WAN θύρα του Router. Ποιος θα είναι ο κύριος Router; Του ISP ή ο δικός σου;
akisgd Δημοσ. 28 Μαρτίου Μέλος Δημοσ. 28 Μαρτίου 58 minutes ago, jkoukos said: Τουναντίον, θεωρώ ότι θα παίξει σύμφωνα με το σχέδιο. Ethernet πακέτα διακινούνται μέσω του ίδιου καλωδίου. Απλά κάποια από αυτά προορίζονται για την WAN θύρα του Router. Ποιος θα είναι ο κύριος Router; Του ISP ή ο δικός σου; Ο ίδιος λέει ότι δεν παίζει έτσι ούτε με ένα managed switch και θέλει δύο υποχρεωτικά. Ο δικός μου, της Inalan θα τον έχω σε bridge mode και μόνο για τηλεφωνία. Φαντάζομαι η Inalan παρέχει τα ίδια με την vodafone; Δηλαδή τερματίζει σε ένα κουτί την οπτική, βάζει Ont για την μετατροπή σε ethernet και μετά το router της;
jkoukos Δημοσ. 28 Μαρτίου Δημοσ. 28 Μαρτίου 33 λεπτά πριν, akisgd είπε Ο ίδιος λέει ότι δεν παίζει έτσι ούτε με ένα managed switch και θέλει δύο υποχρεωτικά. Όταν χρησιμοποιούμε vlan για σύνδεση 2 συσκευών, χρειάζεται και οι 2 να το υποστηρίζουν. Ωστόσο πιστεύω ότι θα παίξει και με τα switch που έχεις. Παλαιότερα που είχα βάλει ένα DSL Router σε Bridge Mode (μόνον ως Modem) σε άλλο χώρο, το μοναδικό καλώδιο το σύνδεσα σε μία LAN (π.χ. Νο1) του κύριου Router και από άλλη (Νο2) πήγα στην WAN αυτού και δούλευε μια χαρά. Μπορείς και τώρα να το δοκιμάσεις στην εγκατάσταση που έχεις. Το καλώδιο από το Switch1 αντί της WAN στον Main Router σύνδεσέ το σε μία LAN και σε διπλανή LAN αυτού σύνδεσε την WAN. Με απλά λόγια χρησιμοποιείς το switch του Main Router αντί άλλου ενδιάμεσου switch. 44 λεπτά πριν, akisgd είπε Φαντάζομαι η Inalan παρέχει τα ίδια με την vodafone; Δηλαδή τερματίζει σε ένα κουτί την οπτική, βάζει Ont για την μετατροπή σε ethernet και μετά το router της; Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι η Inalan δίνει Router που περιέχει και το ΟΝΤ. Ρώτησε την εταιρεία τι εφαρμόζει τώρα.
akisgd Δημοσ. 28 Μαρτίου Μέλος Δημοσ. 28 Μαρτίου 1 hour ago, jkoukos said: Όταν χρησιμοποιούμε vlan για σύνδεση 2 συσκευών, χρειάζεται και οι 2 να το υποστηρίζουν. Ωστόσο πιστεύω ότι θα παίξει και με τα switch που έχεις. Παλαιότερα που είχα βάλει ένα DSL Router σε Bridge Mode (μόνον ως Modem) σε άλλο χώρο, το μοναδικό καλώδιο το σύνδεσα σε μία LAN (π.χ. Νο1) του κύριου Router και από άλλη (Νο2) πήγα στην WAN αυτού και δούλευε μια χαρά. Μπορείς και τώρα να το δοκιμάσεις στην εγκατάσταση που έχεις. Το καλώδιο από το Switch1 αντί της WAN στον Main Router σύνδεσέ το σε μία LAN και σε διπλανή LAN αυτού σύνδεσε την WAN. Με απλά λόγια χρησιμοποιείς το switch του Main Router αντί άλλου ενδιάμεσου switch. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι η Inalan δίνει Router που περιέχει και το ΟΝΤ. Ρώτησε την εταιρεία τι εφαρμόζει τώρα. Ναι τώρα βλέπω ότι γενικά η INALAN δίνει ρουτερ με είσοδο οπτική άρα έχει μέσα το ΟΝΤ. Αν και διαβάζω ότι σε μερικούς που το ζήτησαν έδωσαν ξεχωριστό ONT. Αν δεν δώσουν ΟΝΤ τότε υποχρεωτικά μπαίνει το ρουτερ τους εκεί που θα τερματίσει η οπτική. Θα δοκιμάσω και αυτό που λες... Πάντως με αυτήν την συνδεσμολογία που έχω, παραξενευτηκα πάρα πολύ όταν ανακάλυψα ότι ενώ το isp router που το έχω μόνο για τηλεφωνία (σύνδεση ΟΝΤ-WAN) αν συνδέσεις και μια από τις lan στο main router τότε οι υπόλοιπες του lan δουλεύουν σαν lan switch, δεν ξέρω αν έγινα κατανοητός.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα