IKARIWTHS Δημοσ. 27 Μαρτίου Δημοσ. 27 Μαρτίου Καλημερα σε ολους.Ειμαι σε Fedora Linux 41 και μολις τωρα μετα απο update μου χαλασε ο file explorer (files)και εχει αυτην την εικονα. Καμια σκεψη πως να το διορθωσω?
mphxths Δημοσ. 27 Μαρτίου Δημοσ. 27 Μαρτίου Σε καθαρη εγκατασταση , τραβηξα ολα τα updates , το "files" δουλευει κανονικα. Κατι συνεβη στην δικη σου εγκατασταση , τραβα και κανα reboot και δες ...
IKARIWTHS Δημοσ. 28 Μαρτίου Μέλος Δημοσ. 28 Μαρτίου Ηταν το πρωτο πραγμα που εκανα και δεν αλλαξε κατι.Σε διαφορα φορουμ που διαβαζω για αντιστοιχα προβληματα κατηγορουν τους οδηγους της nvidia.Δεν βρηκα καπου ομως να λενε για fedora 41 και files συγκεκριμενα ,αρα οντως πρεπει να ειναι δικο μου προβλημα μονο. Υπαρχει καποια σκεψη για το πως θα το λυσω?
mphxths Δημοσ. 28 Μαρτίου Δημοσ. 28 Μαρτίου Δοκιμασε να μπεις σε xorg ή wayland mode , αναλογως τι ειχες πριν μπας και σχετιζεται ...
IKARIWTHS Δημοσ. 28 Μαρτίου Μέλος Δημοσ. 28 Μαρτίου Καλημερα φίλε mphxths και σε ευχαριστώ για την βοήθεια σου. Εχω ενα μικρο αγχος στο να ακολουθησω εντολες που βρισκω σκορπια στο ιντερνετ μιας και εχω το fedora σαν το κυριο λειτουργικο μου.Πιστευεις οτι ειναι ασφαλες να δωσω στο terminal sudo dnf install @base-x ?
dancer_69 Δημοσ. 28 Μαρτίου Δημοσ. 28 Μαρτίου Το πρόβλημα φαίνεται να είναι λόγω κάρτας γραφικών. Έχεις το ίδιο πρόβλημα και σε Χ11 και σε wayland(το δοκίμασες?). Πάντως αν το πρόβλημα είναι μόνο στον διαχειριστή αρχείων και πουθενά αλλού, αν δε θέλεις να μπλέξεις με ενέργειες που μπορεί να δημιουργήσουν και μεγαλύτερα προβλήματα, γιατί δε δοκιμάζεις απλά κάποιον άλλο διαχειριστή αρχείων? Μπορείς να βάλεις για παράδειγμα τον nemo. 1
mphxths Δημοσ. 28 Μαρτίου Δημοσ. 28 Μαρτίου Στις 28/3/2025 στις 8:23 ΠΜ, IKARIWTHS είπε Καλημερα φίλε mphxths και σε ευχαριστώ για την βοήθεια σου. Εχω ενα μικρο αγχος στο να ακολουθησω εντολες που βρισκω σκορπια στο ιντερνετ μιας και εχω το fedora σαν το κυριο λειτουργικο μου.Πιστευεις οτι ειναι ασφαλες να δωσω στο terminal sudo dnf install @base-x ? Το base-x ειναι group πακετο σχετικα με τον xorg server. Δεν ειναι εγκατεστημενο εξ'ορισμου στο fedora 41 , και δεν ξερω αν ειναι ασφαλες να το περασεις. Δωσε λινκ των οδηγιων που βρηκες για να δουμε την λογικη μιας τετοιας κινησης.
IKARIWTHS Δημοσ. 29 Μαρτίου Μέλος Δημοσ. 29 Μαρτίου Καλημερα και παλι.Την εντολη την βρηκα σε διαφορες ιστοσελιδες οπως για παραδειγμα : Να παω πισω σε καποιον παλιοτερο οδηγο της καρτας γραφικων γινεται?
mphxths Δημοσ. 29 Μαρτίου Δημοσ. 29 Μαρτίου Ο ανθρωπος στο λινκ απλα θελει να εγκαταστησει τον Xorg. Τι σχεση εχει η περιπτωση του με την δικη σου ? Συνεχιζεις να μην δινεις πληροφοριες , οπως για παραδειγμα , αν εφαρμοσες αυτο που προτεινα παραπανω...
IKARIWTHS Δημοσ. 29 Μαρτίου Μέλος Δημοσ. 29 Μαρτίου Φίλε mphxths μάλλον δεν έχω καταλάβει κάτι καλά.Απο όσο ξέρω το fedora 41 είναι σε Wayland. Για να μπουταρω σε xorg πρέπει να το εγκαταστήσω έτσι δεν ειναι;Αυτό προσπαθω να κάνω
imitheos Δημοσ. 29 Μαρτίου Δημοσ. 29 Μαρτίου (επεξεργασμένο) Ναι για να δοκιμάσεις αν στο κάνει σε X11, πρέπει να τον εγκαταστήσεις. Μην πας όμως αμέσως εκεί γιατί μπορεί μετά να έχεις άλλα θέματα. Δώσε παραπάνω πληροφορίες για το πρόβλημα, όπως σου ζήτησαν τα παιδιά. Η εικόνα στο αρχικό μήνυμα έχει "artifacts"; Αν ναι, τότε, όπως σου είπε ο dancer, αυτό δείχνει σε αλληλεπίδραση οδηγού κάρτας γραφικών με compositor (τον mutter σε gnome). Αυτό όμως θα στο έκανε σε πολλά προγράμματα και όχι μόνο στον nautilus. Είσαι σίγουρος ότι το κάνει μόνο εκεί; Άνοιξε ένα τερματικό και δοκίμασε να τρέξεις εκεί nautilus (ή gnome-files ή όπως λέγεται) μήπως σου εμφανίσει κάποιο μήνυμα που να μπορούμε να καταλάβουμε τι φταίει (λογικά μόνο άχρηστα μηνύματα θα εμφανίσει που είναι η πρακτική του gnome). Ο nautilus δεν γίνεται link με την libgl οπότε αυτό που θα γράψω δεν θα βοηθήσει αλλά δοκίμασε στο τερματικό να γράψεις και τα εξής: export LIBGL_DEBUG=1 export LIBGL_ALWAYS_SOFTWARE=true export MESA_DEBUG=1 και μετά τρέξε ξανά τον nautilus. Εδώ θα πάρεις κάμποσα μηνύματα (πάλι άχρηστα στην πλειοψηφία). Το πιθανότερο είναι να μην μας βοηθήσουν καθόλου αυτά που σου λέω να κάνεις, αλλά, σε αντίθεση με τον να μπλέξεις με εγκατάσταση xorg, αυτά δεν δεν θα έχουν καθόλου επιπτώσεις. Επεξ/σία 29 Μαρτίου από imitheos
IKARIWTHS Δημοσ. 29 Μαρτίου Μέλος Δημοσ. 29 Μαρτίου artifact ειναι ναι.Εκανα boot σε χ11 τελικα και λειτουργει κανονικα.Χανω κατι αν μεινω μόνιμα σε χ11?
imitheos Δημοσ. 29 Μαρτίου Δημοσ. 29 Μαρτίου Στις 29/3/2025 στις 4:22 ΜΜ, IKARIWTHS είπε artifact ειναι ναι.Εκανα boot σε χ11 τελικα και λειτουργει κανονικα.Χανω κατι αν μεινω μόνιμα σε χ11? Πιθανώς ναι, πιθανώς όχι. Και πάλι δεν μπορεί να στο πει κανείς αυτό χωρίς πληροφορίες. Ανάλογα την κάρτα γραφικών και οδηγό, μπορεί να έχεις μεγαλύτερη κατανάλωση (οπότε μικρότερη αυτονομία μπαταρίας), αν έχεις πολλαπλές οθόνες με διαφορετικές αναλύσεις / dpi μπορεί να έχεις blurring και γενικά προβλήματα ευκρίνειας, μπορεί 1002.Μπορεί ακόμη και να έχεις και καλύτερη εμπειρία χρήσης από ό,τι με το wayland.
IKARIWTHS Δημοσ. 29 Μαρτίου Μέλος Δημοσ. 29 Μαρτίου Μέχρι στιγμής είδα ότι δεν δουλεύουν τα gestures και ότι δεν ανοίγει το Viber .Επιστρέφω weyland με άλλον file explorer .Άραγε το πρόβλημα να είναι στους οδηγούς ή στην κάρτα γραφικών ; Είναι μια Nvidia 3060ti και στα windows παίζει κανονικά .Επίσης έλεγα να κάνω κάποια στιγμή αναβάθμιση σε κάρτα της amd .Είναι καλύτερες για Linux ή χειρότερες ;
imitheos Δημοσ. 30 Μαρτίου Δημοσ. 30 Μαρτίου (επεξεργασμένο) Στις 29/3/2025 στις 6:29 ΜΜ, IKARIWTHS είπε Άραγε το πρόβλημα να είναι στους οδηγούς ή στην κάρτα γραφικών Η κάρτα γραφικών γιατί να φταίει; Εφόσον "χάλασε" μετά την αναβάθμιση, το λογικό είναι να φταίει η αναβάθμιση του οδηγού nvidia (ή κάποιου πακέτου που έχει σχέση με 3d όπως wayland, mutter, mesa, κτλ), το οποίο ενισχύεται και από το γεγονός ότι λες πως στα windows λειτουργεί κανονικά. Δεν σκαμπάζω πολλά από fedora αλλά νομίζω πως το dnf αποθηκεύει ιστορικό κάθε συναλλαγής, το οποίο μπορείς να δεις από τερματικό με dnf history. Αυτό, εγκυκλοπαιδικά, για να δεις ποια πακέτα αναβαθμίστηκαν τελευταία ώστε να πάρεις μια ιδέα τι μπορεί να φταίει. Στις 29/3/2025 στις 6:29 ΜΜ, IKARIWTHS είπε Επίσης έλεγα να κάνω κάποια στιγμή αναβάθμιση σε κάρτα της amd .Είναι καλύτερες για Linux ή χειρότερες ; Χεχε. Και εγώ σκέφτομαι χρόνια να τα φτιάξω κάποια στιγμή με τη Ζυγούλη. Οι κάρτες γραφικών τώρα κοστίζουν 500€ η πιο φθηνή και δεν βρίσκεις και στοκ. Εγώ πήρα την RX580 120€ πριν πόσα χρόνια, από τότε βγήκαν 5 γενιές καρτών και σήμερα στο σκρουτζ έχουν 120€ η 560 και 140€ η 580. Αντίστοιχες τιμές για κάτι ψόφιες GT730 1GB, 1030 2GB. Μιλάμε για ντροπή. Η 3060ti είναι μια χαρά ολοκαίνουρια κάρτα. Κάτσε εκεί μια χαρά είσαι. Όσον αφορά αν είναι καλύτερες, από θέμα επιδόσεων, γενικά θα έχουν λίγο χειρότερες επιδόσεις και λίγο μεγαλύτερη κατανάλωση από την αντίστοιχη nvidia. Αν δεν σε ενδιαφέρει αυτό, η εμπειρία είναι πολύ καλή. Εγώ αυτή τη στιγμή γράφω από desktop μηχάνημα με RX580 και σε minipc έχω μια rembrand (νομίζω) και παίζουν και οι δύο απροβλημάτιστα. Πριν είχα 5750 και πάλι δεν είχα κανένα θέμα. Το σημαντικό που γλυτώνεις με amd είναι η μανούρα του οδηγού της nvidia που δεν μπορεί να ενσωματωθεί στον πυρήνα. Αυτό, ανάλογα τη διανομή, μπορεί να είναι από μια μικρή ενόχληση μέχρι τεράστιο πρόβλημα. Όχι τώρα μπλόκαρε η αναβάθμιση του πυρήνα γιατί δεν γίνεται compile το module της nvida, όχι τώρα δεν έπαιξε σωστά το dkms και στο reboot παίρνω μαύρη οθόνη και πρέπει να bootάρω με nomodeset, κτλ. Επεξ/σία 30 Μαρτίου από imitheos
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα