Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Χαιρετώ την ομάδα.

Φίλος ζήτησε βοήθεια στο να στήσει ενα gaming tower απο την αρχή με ταβάνι τα 1500€. Δεν θα χρειαστούμε οθόνη υπάρχει ενα 27αρι curved samsung 1440p αλλά δεν ειναι ούτε Gsync ουτε Freesync δυστυχώς.

Εχει στον ορίζοντα αναβάθμιση σε 4Κ μόνιτορ κάποια στιγμή οπότε φαντάζομαι τα πολλά λεφτά θα πρέπει να πέσουν στην κάρτα γραφικών.

Το σύστημα θα στηθεί απο εμας και δεν χρειαζόμαστε λειτουργικό σύστημα, έχουμε κλειδάκι.

Προσανατολίζομαι σε ΑΜ5 σύστημα.

Με μια γρήγορη ματιά, λογικά θα παίξει 7800ΧΤ για γραφικά και 7600Χ για επεξεργαστής 32 γιγα ραμ 6000-6400; και κάποιο λογικά 750αρι-850αρι τροφοδοτικό να είμαστε άνετοι.

Απο κουτί κοιτάζουμε για το 500DX η το Lancool 216, δεν θέλουμε κάτι τρελά φαντεζί και τα συναφή. Αν θελήσει RGB αλλάζουμε τους ανεμιστήρες και τελειώνει.

Θα ηθελα τις απόψεις σας πάνω στο θέμα και τυχόν διορθώσεις, έχω μείνει αρκετά πίσω στα νέα συστήματα και είναι κρίμα να του προτείνω κάτι που δεν αξίζει. Αυτό που με προβληματίζει ειναι οτι οι μητρικές είναι σχετικά ακριβές για τους ΑΜ5 δυστυχώς και δεν ξέρω προς τα που να κινηθώ. Διαβάζω οτι καθυστερούν στο memory training και τα συναφή.

Να τονίσω σε αυτό το σημείο οτι δεν μας απασχολεί το overclock και ούτε θα μας απασχολήσει, δεν έχει κανένας μας γνώσεις και δεν θέλουμε τον οποιονδήποτε πειραματισμό.

Για ψύξη επεξεργαστή ΔΕΝ θα ήθελα να μπλέξουμε με υδρόψυξη, νομίζω μια καλή αερόψυξη τυπου arctic freezer η κάποια be quiet - deepcool μας αρκεί

Τέλος για αποθηκευτικό χώρο είχα στο νου μου 2 nvme, ενας μόνο για το λειτουργικό και ενας 2ΤΒ για όλα τα υπόλοιπα.

Εαν υπάρχει ένσταση για τα κουτιά και υπάρχει κάτι καλύτερο φυσικά και να το συζητήσουμε. Εαν υπάρχει κάτι φτηνότερο και δυνατότερο απο intel/nvidia μεριά δεν μας απασχολεί καθόλου επίσης δεν παίζουν οπαδικά εδω πέρα.

Αγορά κομματιών απο Ελλάδα, μην μπλέκουμε με εξωτερικό κλπ δεν το έχουμε κάνει ποτέ και δεν έχω και ιδέα.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων όποιον ασχοληθεί.

Επεξ/σία από Xristaras12
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έχουμε γραψει αρκετές φορές παρομοια θέματα με παρόμοιο budget και η γνώμη μου ειναι οτι πρέπει να γίνει προσπάθεια να χωρέσει μια 9070 απλη γυρω στα 650-680Ε απο amaxon.de. Ας παρει όλα τα υπόλοιπα από Ελλάδα, μια τέτοια καλή καρτα που θα τον καλυψει απολυτα και στο μελλον και σε 4Κ, δεν ειναι τίποτα τραγικό να παραγγειλει κανεις απο amazon.de. 

Aν χρειαστει ας κάνει και οικονομια με απλό 7600, δεν κάνει διαφορά. Και μια καλη οικονομικη μητρικη Β850 ή Β650, έως το πολυ 200Ε, δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο.

Για απλό cpu η Arctic Freezer 36 ειναι πολυ καλη και πολυ φθηνη. 

Τροφοδοτικο ενα Seasonic ή Corsair gold 850W 

Στον NVMe μπορει κανει κάλλιστα να κάνει 2 partition, ένα C γυρω στα 200-250GB μονο για windows (και πολλα ειναι)  και ολο το υπόλοιπο ενα 2ο partition D :  για εγκατάσταση παιχνιδιών, αρχεια κλπ. 

Οπότε, ειτε φτάνει και μονο 1 NVMe 2T, ειτε ακομα κι αν παεει καποιος 2 NVMe , γιατι να πάνε χαμένα τόσα πολλα GB (πχ 750GB) στον 1ο δισκο. Τα εκμεταλευται κάνεις καλύτερα με ενα 2ο partition, κρατώντας "καθαρο" το C :  (για εύκολο backup ή μεταφορά σε αλλο δισκο κλπ κλπ)

Επεξ/σία από sattack
  • Like 2
Δημοσ.

Εγω θα πω για αυτα που εχω δοκιμασει. Ειμαι υπερ του DX500, το εχω βαλει σε δυο φιλους μου. Ειναι στιβαρο, ευρυχωρο κουτι, με ανετο χωρο για τα καλωδια κι εχει τρεις ανεμιστηρες (καλη ποιοτητα) pure wings. Περνετε εναν ακομα και καθαρισατε. Αν αρεσει και εμφανισιακα, με γεια σας.

Τροφοδοτικο, καρφι σε seasonic gold 850w, λεμε το ενα, συστηνουμε το αλλο, αλλα στο δικο μας PC, seasonic εχουμε βαλει. Τι να λεμε τωρα.

Για δισκους, ειχα την ιδια σκεψη, εβαλα εναν nvme 500gb για λειτουργικο, εναν nvme 2TB για παιχνιδια κι εναν ssd sata 1ΤΒ (τον ειχα) για αποθηκη. Αποτελεσμα και οι τρεις σχεδον αδειοι ειναι. Νομιζω η προταση του sattack, ενας 2ΤΒ χωρισμενος σε δυο παρτισιονς π.χ. 300/1700 ειναι η πιο βολικη. Αν χρειαστει αργοτερα, βαζετε κι αλλον 2ΤΒ.

Δεν θα κοιταζα στον οριζοντα το 4Κ, μια βαρβατη καρτα γραφικων και μια καλη οθονη για 2Κ για να ευχαριστηθω το σημερα. Για το 4Κ εχει ο, ποιος θεος? Ο Κουλης και ο Τραμπ οτι πουνε.

Καλες αγορες και να ευχαριστηθητε οτι κι αν παρετε

• Like 1
Δημοσ.

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις αρχικά.

Πρόταση για μητρική έχει κανείς;

επίσης βλέπω στις περισσότερες έχει 2 υποδοχές στην καρτα ήχου και ενα Optical.

αν χρειαστεί σύνδεση σε 5.1 ηχοσύστημα τι κάνουμε; χρησιμοποιούμε και τις προστινές θυρες;

Δημοσ.

Αν χρειαστείς 5.1 αναλογικό, καλύτερα να το πεις από τώρα και να πάρεις τέτοια μητρικη. Αλλιως θα ψάχνεις μετά για έξτρα κάρτα ήχου με 5.1 αναλογικές εξόδους. 

Εδώ ειναι η λίστα του skroutz για μητρικες ΑΜ5 full ATX Β650/Β850 κατά σειρά αύξουσας τιμης

Αφού υπολογίσεις και τα υπόλοιπα, μπορείς να διαλέξεις μια που να σου αρέσει, ή πες περίπου σε τι ποσό σκέφτεσαι ή πιο μοντέλο σου άρεσε και το ξανασυζητάμε. 

• Thanks 1
Δημοσ.

Αν σε ενδιαφέρει το 5.1 πας σε μητρική που να το υποστηρίζει. Προφανώς θα είναι κάπως πιο τσιμπημένη.
Γενικά δεν παίζουν πολλές κακές μητρικές σε αμ5, για 7600 κάνουν σχεδόν όλες που κυκλοφορούν.
Σε κάποια μοντέλα λόγο διαθεσιμότητας οι τιμές είναι όπου να ναι, αλλά κλασικές αξίες όπως tomahawk, aorus, riptide κλπ είναι όλες παρόμοιες.

Στις b850 καμιά προσφορά μπορεί να αξίζει, αλλά ευκολότερο να δεις τις b650 που υπερκαλύπτουν το 95% των χρηστών και σε σωστές υλοποιήσεις σηκώνουν και 9800x3d άνετα.
Δες λίγο τιμές με τα features που θες (πχ 5.1, usb θύρες) και άμα είναι στη λίστα εδώ μπλε, θα είναι οκ
2024-07-11-image.jpg

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, flikifloki είπε

Αν σε ενδιαφέρει το 5.1 πας σε μητρική που να το υποστηρίζει. Προφανώς θα είναι κάπως πιο τσιμπημένη.
Γενικά δεν παίζουν πολλές κακές μητρικές σε αμ5, για 7600 κάνουν σχεδόν όλες που κυκλοφορούν.
Σε κάποια μοντέλα λόγο διαθεσιμότητας οι τιμές είναι όπου να ναι, αλλά κλασικές αξίες όπως tomahawk, aorus, riptide κλπ είναι όλες παρόμοιες.

Στις b850 καμιά προσφορά μπορεί να αξίζει, αλλά ευκολότερο να δεις τις b650 που υπερκαλύπτουν το 95% των χρηστών και σε σωστές υλοποιήσεις σηκώνουν και 9800x3d άνετα.
Δες λίγο τιμές με τα features που θες (πχ 5.1, usb θύρες) και άμα είναι στη λίστα εδώ μπλε, θα είναι οκ
2024-07-11-image.jpg

Μήπως για μελλοντική αναβάθμιση να πηγαίναμε σε Β850 μητρική μια κ έξω; να ειναι και στο τελευταιο πχ bios update;

Σκέφτομαι η χρειάζεται ενημερωση η 650 και φάμε κανένα ακυρο πανηγυρικό.

Μνημες 32γιγα στα 6400 είμαστε καλά; Υπάρχει κάποια προτίμηση;

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΙΔΕΣ.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν εχει καμμια διαφορά σε μελλοντική υποστήριξη, το τσιπακι είναι ακριβως το ιδιο. 

BIOS update κάποια στιγμή θα κανεις,  οτι και να παρεις. Δεν ειναι δυνατόν να φοβάσαι ενα BIOS update.

Οποτε διαλεξε οτι σου αρεσει απο τιμη και θυρες και ψυκτρες/VRM.

Επεξ/σία από sattack
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
29 λεπτά πριν, Xristaras12 είπε

Μήπως για μελλοντική αναβάθμιση να πηγαίναμε σε Β850 μητρική μια κ έξω; να ειναι και στο τελευταιο πχ bios update;

Σκέφτομαι η χρειάζεται ενημερωση η 650 και φάμε κανένα ακυρο πανηγυρικό.

Η μαζική πλειοψηφία πλέον έχει bios flash, είναι αρκετά απλό, σαν την εγκατάσταση λειτουργικού.
Με ram 32g 6000 ως 6400, cl28 ή cl30 είναι το απόλυτο value αυτη τη στιγμή. Η ταχύτητα της μνήμης εξαρτάται και απ'τον επεξεργαστή, τι υποστηρίζει.
Αντικειμενικά, οι διαφορές των pcie5, τα wifi7 κλπ. θα παραμείνουν αδιάφορες στο 99% των χρηστών.
Με μια γρήγορη ματιά, οι τιμές δεν είναι απογορευτικές. Κάτι steel legend από 230 πχ. Απ'την άλλη, είναι ψιλοτσάμπα λεφτά. Το να έχει support για μνημες 8000 όταν τα καλύτερα cpu έχουν sweetspot στα 6000 είναι πλεονασμός. Αν δε σκοπεύεις να παίξεις σε ότι καλύτερο βγει και να πας για overclocks, β650 με support 6000-6400 φτάνει και περισεύει.
Όσο για τα μαρκετινγκ παπατζιλίκια, δες εδώ το pcie5 να δεις τη διαφορά έχει απ'το "αρχαίο" pcie3
https://www.youtube.com/watch?v=iSfBWJlTdR8

Επεξ/σία από flikifloki
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
27 λεπτά πριν, sattack είπε

Δεν εχει καμμια διαφορά σε μελλοντική υποστήριξη, το τσιπακι είναι ακριβως το ιδιο. 

BIOS update κάποια στιγμή θα κανεις,  οτι και να παρεις. Δεν ειναι δυνατόν να φοβάσαι ενα BIOS update.

Οποτε διαλεξε οτι σου αρεσει απο τιμη και θυρες και ψυκτρες/VRM.

Εννοούσα να μην βλέπει τον επεξεργαστή η μητρική out of the box που λέμε και να χρειαζεται ενημέρωση.

Απο την στιγμή που θα στηθεί και θα λειτουργεί όπως πρέπει, ας αναλάβει ο ιδιοκτήτης του τα μελλοντικά bios updates που τυχόν χρειαστούν.

Το αστείο της υπόθεσης είναι οτι έχω μπει κ εγω στο τρυπάκι της αναβάθμισης τώρα και με τρώει η τσέπη μου😂

• Haha 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Xristaras12 είπε

Εννοούσα να μην βλέπει τον επεξεργαστή η μητρική out of the box που λέμε και να χρειαζεται ενημέρωση. 

1 ώρα πριν, flikifloki είπε

Η μαζική πλειοψηφία πλέον έχει bios flash,

Bios Flashback

Ability to update the BIOS without requiring a CPU and RAM installed on the motherboard. This advanced feature is useful for supporting newer processors on older motherboards. Please refer to the manufacturer's instructions for the process, as it may vary between manufacturers.

For example, if you want to install a Ryzen 5000 series processor on a chipset that only supports it after a BIOS upgrade, BIOS Flashback can be used without having an older processor on the motherboard.

Οι πιο πολλές καλές το έχουν αυτο.

(Ασε που τόσους μηνες μετά την κυκλοφορία των Ryzen 9xxx, το πιθανότερο είναι να έχουν ήδη νέο bios επάνω οι μητρικές, εκτός αν έχει ξεμείνει κάποια στην αποθήκη για μήνες.) 

ΥΓ και βέβαια για Ryzen 7600 κλπ που κοιτατε, φυσικα και υποστηρίζεται out of the box απο τα παλιά BIOS. 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...