Προς το περιεχόμενο

Fiber & Adsl router μαζί

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
54 λεπτά πριν, zoranb είπε

Από τον πάροχο με ενημέρωσαν πως δεν μπορεί να συνδεθεί άλλο ρούτερ γιατί ο ήδη υπάρχων εξοπλισμός καλύπτει συγκεκριμένη εμβέλεια κ προτείνουντην εγκατάσταση wifi mesh.

Χαζομάρες λένε. Σε θύρα LAN μπορεί να συνδεθεί οποιαδήποτε δικτυακή συσκευή. Δεν υπάρχει απολύτως κανείς περιορισμός.

Μπας ο πάροχος πουλά ή παρέχει με έξτρα κόστος Mesh συσκευές και θέλει να σε σπρώξει σε αυτή την λύση;

• Like 1
  • Απαντ. 45
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, zoranb είπε

Πώς σούρθε αυτό? Της Optus είμαι

Α, συγνώμη. Επειδή τέτοιες μπαρούφες τις έχω φάει με το κουτάλι απο τη Nova, είπα μήπως ήσουν ομοιοπαθής. Όπως σου είπα και νωρίτερα, το router του παρόχου δεν μπορεί να απορρίψει τη πρόσβαση ενός client μέσω lan, είτε είναι υπολογιστής, είτε είναι ένα άλλο router. Στη χειρότερη περίπτωση που δεν επιτρέπει το dhcp relay ( χλωμό ), ρυθμίζεις το δεύτερο router με εξωτερική ip στο ip range του δικτύου του κεντρικού router και δημιουργείς ένα δίκτυο στις lan του σε διαφορετικό ip range, οπότε το NAT κάνει όλη τη δουλειά, όπως κάνει τώρα και το κύριο router σου δηλαδή.

Με απλά λόγια, αυτό που σου λένε δεν ισχύει.

Επεξ/σία από uniquegr
  • Like 1
Δημοσ.
19 λεπτά πριν, uniquegr είπε

Θα βρεις τέτοια επιλογή, αν ορίσεις dhcp relay, όμως. Εγώ πάντως, ακόμα και στο ZTE  H108NS του πάλαι ποτέ ΟΤΕ, έπρεπε να ενεργοποιήσω το dhcp relay για να μπορεί να μοιράσει τη σύνδεση μέσω των lan του.

Το συγκεκριμένο ΖΤΕ όταν το είχα έπαιζε μια χαρά ως απλό switch και ΑΡ χωρίς ενεργοποίηση του DHCP relay. Βασικά δεν υπάρχει κανένα DSL Router που εδώ και 20 χρόνια έχει περάσει από τα χέρια μου, να μην δουλεύει όπως λέμε. Αφήνω απέξω ότι το DHCP relay δεν υπάρχει ως επιλογή σε πολλές αντίστοιχες συσκευές.

• Like 1
Δημοσ.

Το mesh έχει το καλό πως η σύνδεση ειναι αδιάλειπτη.  ενώ όταν  η συσκευή αλλάζει σημείο πρόσβασης με 2 wifi ή με extender ή σύνδεση διακόπτεται για λίγο.

• Like 2
Δημοσ.
32 minutes ago, uniquegr said:

Α, συγνώμη. Επειδή τέτοιες μπαρούφες τις έχω φάει με το κουτάλι απο τη Nova, είπα μήπως ήσουν ομοιοπαθής.

Στα help centers των παρόχων πραγματικά δεν ξέρω τί τεχνογνωσίας είναι τα παιδιά που τα στελεχώνουν. Άσχετο αλλά μπορείς να μου στείλεις ένα κενό μνμ με θέμα test γιατί έχει κολλήσει το dashboard μου. 🙁

Δημοσ.
14 ώρες πριν, Ukforthemoment είπε

Εννοείς να έχει δύο wifi ,ενα απο το fiber και ένα απο το adsl ρουτερ σε διαφορετικά δωμάτια του σπιτιού?

(ρωτάω να μαθαίνω και εγω ως άσχετος) 

Προσπαθησα να το οπτικοποιησω.
Η διαφορα με το mesh ειναι οτι το στο mesh δεν χρειαζεσαι καλωδιο ethernet και το wifi ssid ειναι ενα και σε πεταει το δικτυο απο το ενα access point στο αλλο απροσκοπτα. Στο σχεδιαγραμμα παρακατω πρεπει μονος σου να αλλαξεις το wifi που θα συνδεθεις.

Spoiler

image.png.53d0ac91d37f982b200db611470769b4.png

5 λεπτά πριν, zoranb είπε

Στα help centers των παρόχων πραγματικά δεν ξέρω τί τεχνογνωσίας είναι τα παιδιά που τα στελεχώνουν. Άσχετο αλλά μπορείς να μου στείλεις ένα κενό μνμ με θέμα test γιατί έχει κολλήσει το dashboard μου. 🙁

Τα help centers δεν ειναι για να κάνεις καριερα. Πανε τα παιδια να βγαλουν το χαρτζιλικι τους και να πιασουν οτι περιεργους στοχους τους εχουν βαλει.
Το να σεταρεις εσυ το παλιο router ως access point δεν ειναι θεμα να στο λυσει το help center του παροχου, ειναι κατι που το κανεις μονος σου. Ο παροχος για να σου λυσει αυτο το προβλημα που εχεις (καλυψη wifi) εχει συγκεκριμενες λυσεις που τις πουλαει και τις προωθει. Ετσι δουλευουν τα πραγματα και σωστα δουλευουν ετσι.

Αν αντεχεις ολες αυτες τις διαφημισεις, σε αυτο το αρθρο στα ελληνικα εχει τα βηματα για το πως να κανεις το παλιο σου ρουτερ access point.
https://www.pcsteps.gr/95749-μεγαλύτερη-εμβέλεια-wifi-δωρεάν-router-wds-bridge-router/

• Like 2
Δημοσ.
22 λεπτά πριν, dbrillis είπε

Στο σχεδιαγραμμα παρακατω πρεπει μονος σου να αλλαξεις το wifi που θα συνδεθεις.

Όχι βέβαια. Εξαρτάται αν χρησιμοποιείται διαφορετικό SSID ή το ίδιο. Είτε σε Mesh είτε σε απλό WiFi (με ίδιο SSID) η απόφαση μεταπήδησης από το ένα ΑΡ στο άλλο, είναι απόφαση ΠΑΝΤΑ του client. Αν το σήμα που λαμβάνει από το μακρύτερο ΑΡ είναι εντός των ορίων που θέτει το λογισμικό του, δεν θα προχωρήσει σε αλλαγή σύνδεσης.

40 λεπτά πριν, dbrillis είπε

διαφορα με το mesh ειναι οτι το στο mesh δεν χρειαζεσαι καλωδιο ethernet και το wifi ssid ειναι ενα και σε πεταει το δικτυο απο το ενα access point στο αλλο απροσκοπτα.

Και στο Mesh υπάρχει ελάχιστη καθυστέρηση εφόσον χρησιμοποιείται μία μόνο μπάντα (η ίδια) για σύνδεση μεταξύ τους των ΑΡ και των clients. Απλά συνήθως τα Mesh ως νεώτερες συσκευές υποστηρίζουν το fast roaming/transition αλλά αυτό υπάρχει και σε πολλά απλά ΑΡ αυξημένου κόστους. Στα απλά ή όπως στην περίπτωση που συζητάμε τώρα, φροντίζουμε να ρυθμίζουμε την ισχύ της εκπομπής κάθε ΑΡ με τρόπο ώστε να μικραίνει η κοινή κάλυψη των χωρών (το σημείο τομής των κύκλων της εικόνας), ώστε να αποφασίσει συντομότερα την αλλαγή σύνδεσης ο client.

Το Mesh είναι ένα εξελιγμένο σε λειτουργία, χαρακτηριστικά και δυνατότητες Repeater που με την σειρά του δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα απλό ΑΡ.

• Like 1
Δημοσ.

Δύο ερωτήσεις...
1. βάζοντας ΚΑΙ το παλιό router σε λειτουργία για καλύτερη κάλυψη σήματος, θα μπορώ να το έχω δίπλα στο νέο fiber router;
2. θα πρέπει τα δύο router (fiber κ adsl) να είναι συνδεδεμένα με ethernet καλώδιο;

Δημοσ.
1 hour ago, uniquegr said:

Και πως θα έχεις πρόσβαση στο interface του δεύτερου router, αν δεν γνωρίζεις την ip του, άρα αν δεν την έχεις ορίσει στατικά; Εγώ τόσο στα routers, όσο και στους υπολογιστές μου, ορίζω στατική ip και ποτέ δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα.

Θα βρεις τέτοια επιλογή, αν ορίσεις dhcp relay, όμως. Εγώ πάντως, ακόμα και στο ZTE  H108NS του πάλαι ποτέ ΟΤΕ, έπρεπε να ενεργοποιήσω το dhcp relay για να μπορεί να μοιράσει τη σύνδεση μέσω των lan του.

παμε ενα ενα. το πρωτο router σου ειναι πχ 192.168.1.1 με dhcp 192.168.1.2 μέχρι 192.168.1.200 (τυχαια τα νουμερα). Το δευτερο router σου αν το βαλεις πχ 192.168.1.2  σημαινει οτι ειναι μεσα στο ευρος του DHCP του πρωτου Router.αν ο dhcp του πρωτου δωσει την 192.168.1.2 καπου αλλου (αφου δεν ειναι exclude απο τον dhcp τοτε θα εχουμε conflict). Στο δεύτερο Modem router δεν γινεται να μην την ορισεις στατικα αφου απο default πρεπει να εχει καποια Ip το LAN Interface. Θα επαιρνε αυτοματα IP χωρις να ειναι static μονο αν χρησιμοποιουσες WAN PORT στο δευτερο Router το οποιο δεν ανηκει στην περιπτωση μας. Οποτε στατικα την εχεις ορισει απλα καλο θα ειναι να ειναι εκτος ευρους DHCP του πρωτου. Εσυ που τα εχεις ολα στατικα τοτε δεν θα γινει ποτε προβλημα διοτι ακομα και αν δωσεις την 192.168.1.2  λόγω οτι στην πραξη δεν χρησιμοποιεις dhcp δεν θα υπαρξει προβλημα. ΜΟΝΟ  στην δικη σου περιπτωση που ολα ειναι ακρφωτα.

Για το δεύτερο. Ναι μπορεις να ρυθμισεις DHCP RELAY αλλα δεν χρειαζεται.αν θες κλεισε τον DHCP στο ZTE και δοκιμασε το. επειδη στην ουσια το δευτερο Router παιζει σαν ενα switch οταν βαλεις καποια συσκευη πανω τοτε αυτοματα θα ζητησει απο τον πρωτο DHCP. αν θες δοκιμασε το και θα δεις οτι θα σου δωσει IP κανονικα χωρις προβλημα.το εχω χιλιοτσεκαρει. οπως πολλοι πανε και κανουμε bridge το δευτερο Modem ,router που επισης δεν χρειαζεται.

2 hours ago, zoranb said:

Από τον πάροχο με ενημέρωσαν πως δεν μπορεί να συνδεθεί άλλο ρούτερ γιατί ο ήδη υπάρχων εξοπλισμός καλύπτει συγκεκριμένη εμβέλεια κ προτείνουντην εγκατάσταση wifi mesh.

ή επεσες σε ατομο που δεν ξερει ή δεν καταλαβε τι θες να κανει. και τα 2 γινονται.διαφορετικα θετικα το καθενα και διαφορετικα αρνητικα επισης.

2 minutes ago, zoranb said:

Δύο ερωτήσεις...
1. βάζοντας ΚΑΙ το παλιό router σε λειτουργία για καλύτερη κάλυψη σήματος, θα μπορώ να το έχω δίπλα στο νέο fiber router;
2. θα πρέπει τα δύο router (fiber κ adsl) να είναι συνδεδεμένα με ethernet καλώδιο;

1.ποιο το νοημα να το εχεις διπλα? να καλυψεις τον ιδιο χωρο?

β.ναι .δεν παιζει ως repeater.παιρνει ασυρματα και δινει ασυρματα. καποιο πχ deco tp link μπορει ομως να παρει και ασυρματα και ενσυρματα.

• Like 1
Δημοσ.
2 minutes ago, poulinos said:

και τα 2 γινονται.διαφορετικα θετικα το καθενα και διαφορετικα αρνητικα επισης.

Mε ενδιαφέρει ιδιαιτέρως να μάθω τί θετικά κ τί αρνητικά έχει αυτό που θέλω να κάνω!

Δημοσ.
1 hour ago, zoranb said:

το call center του παροχου ειναι για να σε βοηθαει σεθεματα  internet.δεν ειναι να σε βοηθαει για το πως θα κανεις επεκταση του σηματος σου.σταματηστε να ζητατε οτι σας κατεβει απο το support.Απαντανε σε συγκεκριμενα πραγματα.το θεμα πως θα επεκτεινεις το δικτυο σου δεν εχει καμια σχεση με τον παροχο ουτε ειναι προβλημα παροχου. Αν εσυ εισαι ηλεκτρολογος και φτιαχνεις ρευματα σε σπιτι να σου ζητησω και εγω πως θα στησουμε υποσταθμο δεη?

1 minute ago, zoranb said:

Mε ενδιαφέρει ιδιαιτέρως να μάθω τί θετικά κ τί αρνητικά έχει αυτό που θέλω να κάνω!

repeater -παιρνει ασυρματα δινει ενσυρματα , ασυρματα.

access point => παιρνει με καλωδιο δινει ασύρματα.

παλιο adsl modem router -> me πατεντα παιζει ως access point και τιποτα παραπανω. Σπανια να βρεις παλιο adsl modem router που να μπορει να παιξει ως repeater.

MESH ειτε σε repeater ειτε σε access point -> όλα τα παραπανω συν roaming μεταξυ των nodes. οπως και αλλες τεχνολογιες οπως band steering κτλ.οτι δεν ξερεις απο τις παραπανω λεξεις τις googlareis και θα βρεις 10.000 αρθρα κυριολεκτικα.το mesh ειναι σαν add on πανω στα access points και στα Repeater.

• Like 1
Δημοσ.
3 minutes ago, poulinos said:

το call center του παροχου ειναι για να σε βοηθαει σεθεματα  internet.δεν ειναι να σε βοηθαει για το πως θα κανεις επεκταση του σηματος σου.σταματηστε να ζητατε οτι σας κατεβει απο το support.Απαντανε σε συγκεκριμενα πραγματα.το θεμα πως θα επεκτεινεις το δικτυο σου δεν εχει καμια σχεση με τον παροχο ουτε ειναι προβλημα παροχου. Αν εσυ εισαι ηλεκτρολογος και φτιαχνεις ρευματα σε σπιτι να σου ζητησω και εγω πως θα στησουμε υποσταθμο δεη?

Έχεις απόλυτο δίκιο!

Δημοσ.
16 hours ago, Ukforthemoment said:

Και το παλιό ρούτερ θα του δώσει δυνατότερο   wifi? Γιατί αυτό θέλει.

οι πιο πολλοι αυτο κανουν.ριχνουν ethernet και το βαζουν σαν access point σε αλλο χωρο.and it's free

12 hours ago, zoranb said:

Γιαυτό που θέλω να κάνω, θα πρότεινες λύση με δεύτερο adsl router ή με wifi mesh συσκευή;

to adsl router αν ειναι παλιο σημαινει οτι δεν παιζει dual band αρα παιζει να μην σου δωσει καλη ταχυτητα.δηλαδη να σου δωσει τιποτα 50-60mbit.εκτος αν εχεις κανα παλιο adsl,VDSL modem router που ειναι dual band οποτε και θα παιξει καλυτερα.

Δημοσ.
Just now, poulinos said:

οι πιο πολλοι αυτο κανουν.ριχνουν ethernet και το βαζουν σαν access point σε αλλο χωρο.and it's free

τί εννοείς "ρίχνουν athernet" ?

Δημοσ.
1 minute ago, zoranb said:

Έχεις απόλυτο δίκιο!

εχω περασει απο call center πολυ πολυ παλια και μερικοι ηταν να βρουν παπα να θαψουν.

Just now, zoranb said:

τί εννοείς "ρίχνουν athernet" ?

καλωδιο δικτυου απο το ενα router στο αλλο

1 hour ago, uniquegr said:

Α, συγνώμη. Επειδή τέτοιες μπαρούφες τις έχω φάει με το κουτάλι απο τη Nova, είπα μήπως ήσουν ομοιοπαθής. Όπως σου είπα και νωρίτερα, το router του παρόχου δεν μπορεί να απορρίψει τη πρόσβαση ενός client μέσω lan, είτε είναι υπολογιστής, είτε είναι ένα άλλο router. Στη χειρότερη περίπτωση που δεν επιτρέπει το dhcp relay ( χλωμό ), ρυθμίζεις το δεύτερο router με εξωτερική ip στο ip range του δικτύου του κεντρικού router και δημιουργείς ένα δίκτυο στις lan του σε διαφορετικό ip range, οπότε το NAT κάνει όλη τη δουλειά, όπως κάνει τώρα και το κύριο router σου δηλαδή.

αν μιλαμε για adsl/modem router και συνδεση lan to lan  και οχι router με wan τοτε μονο ενα nat θα εχεις στο αρχικο router.το nat του adsl router δεν θα παιξει ποτε γιατι το wan interface του ειναι το dsl το οποιο δεν θα ερθει ποτε up. συν οτι ο dhcp πολλες φορες δεν εχει επιλογη relay και τις περισσοτερες φορες ειναι απλα on/off.αν τον βαλεις on συνηθως ΑΥΤΟΜΑΤΑ χωρις να μπορεις να το πειραξεις μοιραζει σαν gateway τον ευατο του. Αν μιλαμε για wan τοτε εκει κανεις τα παντα.

27 minutes ago, jkoukos said:

Και στο Mesh υπάρχει ελάχιστη καθυστέρηση εφόσον χρησιμοποιείται μία μόνο μπάντα (η ίδια) για σύνδεση μεταξύ τους των ΑΡ και των clients. Απλά συνήθως τα Mesh ως νεώτερες συσκευές υποστηρίζουν το fast roaming/transition αλλά αυτό υπάρχει και σε πολλά απλά ΑΡ αυξημένου κόστους. Στα απλά ή όπως στην περίπτωση που συζητάμε τώρα, φροντίζουμε να ρυθμίζουμε την ισχύ της εκπομπής κάθε ΑΡ με τρόπο ώστε να μικραίνει η κοινή κάλυψη των χωρών (το σημείο τομής των κύκλων της εικόνας), ώστε να αποφασίσει συντομότερα την αλλαγή σύνδεσης ο client.

σωστα.στο mesh του fritz εχανες ενα δυο ping και μετα γυρνουσε αυτοματα στο αλλο. σε πραγματικες συνθηκες δηλαδη ο χρηστης δεν θα καταλαβαινε σχεδον τιποτα

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...