Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα!

Σκέφτομαι να αγοράσω το ακόλουθο laptop για τη μητέρα μου. Ψάχνω οπωσδήποτε για 17.3" που δυστυχώς ανεβαζει την τιμη κατακορυφα. 

https://www.skroutz.gr/s/57228568/Lenovo-IdeaPad-3-17ALC6-17-3-IPS-FHD-Ryzen-5-5500U-8GB-512GB-SSD-W11-S-Arctic-Grey-GR-Keyboard.html

Ξέρω ότι δεν είναι και στην καλύτερη τιμή, ωστόσο θέλω την επιλογή της πληρωμής με klarna και οπωσδήποτε ελληνικό πληκτρολόγιο γιατί δεν ξέρει Αγγλικά. 

Το κακό είναι όχι μονο ότι έχει μόνο 8gb ram αλλά και ότι η gpu τραβάει αλλά 2gb από τη ram με αποτέλεσμα η διαθέσιμη μνήμη του συστήματος να πηγαίνει στα 6GB.

Σκεφτόμουν ότι επειδή το χρησιμοποιεί κυριολεκτικα ΜΟΝΟ για browsing σε ειδησεογραφικα και youtube, οταν το παρω να της βάλω Linux Mint.

Τι λέτε; Φτάνουν τα 6GB ram; ή μήπως να έριχνα τη κοινόχρηστη μνήμη της gpu στο 1gb;

Τέλος, αν έχετε κατα νου άλλο κατάστημα να βρω 17.3ρι laptop με καλύτερα χαρακτηριστικά, με ελληνικό πληκτρολόγιο και klarna (όχι tbi), θα χαρώ να ακούσω τις προτάσεις σας. :) Το budget είναι τα 600 EUR με δόσεις klarna. 

Για τώρα κοιτάω αν το Linux Mint κάνει και ειναι καθόλα συμβατό με το παραπάνω laptop. 

Επεξ/σία από philos
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
  Στις 21/3/2025 στις 10:50 ΜΜ, philos είπε

Το κακό είναι όχι μονο ότι έχει μόνο 8gb ram αλλά και ότι η gpu τραβάει αλλά 2gb από τη ram με αποτέλεσμα η διαθέσιμη μνήμη του συστήματος να πηγαίνει στα 6GB.

Σκεφτόμουν ότι επειδή το χρησιμοποιεί κυριολεκτικα ΜΟΝΟ για browsing σε ειδησεογραφικα και youtube, οταν το παρω να της βάλω Linux Mint.

Τι λέτε; Φτάνουν τα 6GB ram; ή μήπως να έριχνα τη κοινόχρηστη μνήμη της gpu στο 1gb;

Θα απαντησω σε αυτα , για τα υπολοιπα δεν εχω ιδεα :)

Αρχικα , η ενσωματωμενη χρησιμοποιει εως 2 γιγα. Δεν τα δεσμευει συνεχως αλλα κατα το δοκουν , οσο και όποτε τα χρειαζεται. Και δευτερον , το linux mint ευκολα παιζει με 6 ή 8 γιγα ραμ.

Για τώρα κοιτάω αν το Linux Mint κάνει και ειναι καθόλα συμβατό με το παραπάνω laptop. 

Τα lenovo γενικοτερα εχουν απο τις καλυτερες συμβατοτητες με το λινουξ , ειδικα οι παλιοτερες σειρες.

Τελος να επιστησω την προσοχη σου για το συγκεκριμενο φορητο στο θεμα μνημης. Εχει ενα 4αρι καρφωμενο στην μητρικη και ενα ελευθερο σλοτ. Αρα οταν σου λεει οτι εχει 8γιγα ραμ , λογικα εχει 4+4 , ενα καρφωμενο 4αρι και ενα 4αρι στο ελευθερο σλοτ. Αυτα εχε τα υποψη σου σε περιπτωση που θες να το αγορασεις πραγματικα και σε περιπτωση που θα σκεφτεις αναβαθμισης μνημης στο μελλον.

Επεξ/σία από mphxths
  • Thanks 1
Δημοσ.
  Στις 22/3/2025 στις 10:08 ΠΜ, mphxths είπε

Τελος να επιστησω την προσοχη σου για το συγκεκριμενο φορητο στο θεμα μνημης. Εχει ενα 4αρι καρφωμενο στην μητρικη και ενα ελευθερο σλοτ. Αρα οταν σου λεει οτι εχει 8γιγα ραμ , λογικα εχει 4+4 , ενα καρφωμενο 4αρι και ενα 4αρι στο ελευθερο σλοτ. Αυτα εχε τα υποψη σου σε περιπτωση που θες να το αγορασεις πραγματικα και σε περιπτωση που θα σκεφτεις αναβαθμισης μνημης στο μελλον.

Σε ευχαριστώ για την απάντηση!

Μπορείς να το εξηγήσεις λίγο αυτό; :)

Εννοείς ότι έχει 4GB κολλημένα πάνω στη μητρική (δλδ αν χαλάσει η μνήμη αυτή τι γίνεται; ) και ένα slot που μπορώ να βάλω ό,τι θέλω εγώ, ας πούμε να βγάλω τα 4GB και να βάλω άλλα 8GB (σύνολο 4 + 8 = 12) ή 16GB (σύνολο 4 + 16 = 20) ;

Και τι παίζει με τις εγγυήσεις αν βάλει άλλος το χέρι του και βάλει ram;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
  Στις 22/3/2025 στις 1:31 ΜΜ, philos είπε

Εννοείς ότι έχει 4GB κολλημένα πάνω στη μητρική (δλδ αν χαλάσει η μνήμη αυτή τι γίνεται; ) και ένα slot που μπορώ να βάλω ό,τι θέλω εγώ, ας πούμε να βγάλω τα 4GB και να βάλω άλλα 8GB (σύνολο 4 + 8 = 12) ή 16GB (σύνολο 4 + 16 = 20) ;

Ακριβως αυτο. Θεωρητικα μπορει να παει εως 4+16 = 20gb ... θεωρητικα. Και λεω θεωρητικα γιατι στα specs μιλαει για εως 4+8. Aλλα λογικα παιρνει και 16αρι στικ. Αν χαλασει η ενσωματωμενη 4αρα , πραγμα σπανιο βεβαια , τοτε καλα κρασια :)

Θεμα της καθε εταιριας ειναι αυτο. Πρεπει να ρωτησεις την lenovo hellas. 

Επεξ/σία από mphxths
  • Thanks 1
Δημοσ.

δεν εχεις προβλημα να αλαξεις μνημη αν φοβασε καντο μετα απο 6μηνες να δεις αν θα σου βγαλει προβλημα , το ζητημα ειναι να βρεις μνημη συμβατη και να κατσει πραγμα οχι ευκολο για να συνφερει να το κανεις εκτος Lenovo 

στα περισσοτερα laptop δεν υπαρχουν ασφαλειες εγγυησης -πανω στις βιδες- στο ανοιγμα αν γινει προσεκτικα δεν φαινεται τιποτα  

ρωτα και το μαγαζι να δεις αν μπορεις να το παρεις με 4+8 ram

Ξέρω ότι δεν είναι και στην καλύτερη τιμή, ωστόσο θέλω την επιλογή της πληρωμής με klarna και οπωσδήποτε ελληνικό πληκτρολόγιο γιατί δεν ξέρει Αγγλικά. 

υπαρχουν καλα αυτοκολητα της 3Μ με ελληνικους χαρακτηρες για καθε πληκτρολογιο 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...