Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 2k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
7 hours ago, therock said:

Η σκεψη του backpacking και του να κατασκηνωσεις ενα βραδυ σε καποια κορυφη βουνου εντος αθηνας παιζει, η ειναι πολυ οι κινδυνοι? 

Αν δε κρατας λεφτα και κατι πολυτιμο, περα απο κινητο και τα αξεσουαρ που εχεις μαζι, θα ρθει κανας τρελλος να σε κλεψει η να σου επιτεθει χωρις λογο?

γενικοτερα ειναι δυσκολο να κατσει καποιος να ανεβει σε μια κορυφη και να σε βρει για να σε κλεψει κτλ. αλλο τοσο που ενα βουνο ειναι αχανες και ο αλλος παιζει να μην σε βρει ποτε.

αν ειναι να σου τυχει μπορει να σου τυχει οποιαδηποτε στιγμη και βεβαια οπουδηποτε

https://en.wikipedia.org/wiki/Murders_of_Louisa_Vesterager_Jespersen_and_Maren_Ueland#See_also

• 3 μήνες μετά...
  • 1 μήνα μετά...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 hours ago, jakis13 said:

Ωραιο φαινεται , well done !

Ειχε via ferrata ;

απο το καταφυγιο και πανω εχει pegs και συρματοσχοινα για via ferrata.το αν θα τα χρησιμοποιησεις εχει να κανει με το ποσο ανετα νιωθεις.σε καποια σημεια απλα κρατουσα το συρματοσχοινο σε αλλα δεθηκα κανονικα. οταν εκανα το βουνο(περυσι) η πιο ευκολη διαδρομη ηταν κλειστη(krma valley) οποτε πηγα απο cez  prag route που ειχε λιγο via ferrata. τιποτα δυσκολο.

There are some sections of Via Ferrata (steel cables and pegs), even an almost vertical 10-metre climb secured with a steel cable. το ανεβηκα σεπτεμβρη που εχει καπως λιγοτερο κοσμο.νοικιαζεις set via ferrata στο καταφυγιο.το μονο κακο σου λενε φερε liner.  sleeping bag απαγορευονται. σεπτεμβρη ειχε κρυοοοοοοο και τρελη υγρασια. κατω κουζινα ηταν ζεστα.στα δωματιο ψοφοκρυο. οποτε λιγο βλακεια αυτο που σου λενε.σου δινουν σαν κουβερτα  but....

ωραιο βουνο και ηθελα χρονια να το κανω. την ημερα κορυφης λογω ομιχλης και ειχε ριξει λιγο χιονι δεν ανεβηκαν πολλα ατομα.το σκεφτομουν για ωρες αν θα ανεβω και μολις ειπα οτι δεν θα ανεβω και ξεκινησα προς τα κατω ,αλλαξα γνωμη και ειπα να το δοκιμασω.ημουν σολο.

Επεξ/σία από poulinos
  • Thanks 1
Δημοσ.

Από οτι βλέπω στο summitpost διάλεξες την ωραία διαδρομή, οπτικά θυμιζει λιγο δολομίτες.

Απο τον καιρο του Covid και μετά, όλα τα καταφυγια που έχω δει απαιτουν liner ή υπνόσακκο, δεν εχω δει καπου να μην επιτρέπουν τον 2ο...

Σεπτέμβρης ειναι πάντα ο καλύτερος μήνας, μακριά απο το χάος του Αυγουστου και με λιγότερη ζέστη στα χαμηλα.

Otztal Trek (part 2) για μένα φέτος αλλά χωρίς κάποια αξια λογου κορυφή.

• Like 1
Δημοσ.
22 hours ago, jakis13 said:

Από οτι βλέπω στο summitpost διάλεξες την ωραία διαδρομή, οπτικά θυμιζει λιγο δολομίτες.

Απο τον καιρο του Covid και μετά, όλα τα καταφυγια που έχω δει απαιτουν liner ή υπνόσακκο, δεν εχω δει καπου να μην επιτρέπουν τον 2ο...

Σεπτέμβρης ειναι πάντα ο καλύτερος μήνας, μακριά απο το χάος του Αυγουστου και με λιγότερη ζέστη στα χαμηλα.

Otztal Trek (part 2) για μένα φέτος αλλά χωρίς κάποια αξια λογου κορυφή.

για καποιο λογο εγραφαν οτι δεν θελουν υπνοσακο. απλα σεπτεμβρη παιζεις λιγο πιο οριακα.πχ με το λιγο χιονι που εριξε.το ιδιο ειχε γινει και ararat που πηγα τελος εποχης  και φαγαμε αρκετο ξυλο και εκει.

δεν το ηξερα το otzal trek και ειδα οτι ειναι 400 km απο ακρη σε ακρη.

για την διαδρομη γενικα την Krma valley ειχα διαλεξει και ειχα περασει στο Gps.

φτανω σλοβενια ,πρωτη ημερα Hostel, δευτερη ημερα λεωφορειο τρενο να φτασω κοντα στο χωριό πριν το starting point. το starting point ειναι κανα 10 αρι Km στο βουνο. ρωταω μηπως παιζει τιποτα για να με παει κανα ταξι εκει και μου λενε το Krma valley εχει κλεισει λογω οτι εχουν πεσει ολα τα δεντρα απο την κακοκαιρια που εχει γινει και το φτιαχνουν (για αυτο και το καταφυγιο που ηταν χαμηλα ειχε κλεισει αλλα χωρις να λεει το γιατι) .τελευταια στιγμη μεσα στο αγχος εψαχνα να βρω εναλλακτικη. ειδα την διαδρομη Prag που χωριζεται σε δυο και λεω ξεκιναω με αυτην και βλεπουμε . Στο gps δεν ειχα καλωδιο για να την περασω οποτε απλα την κατεγραφα οσο την εκανα. το να φτασω στο starting point ευτυχως λυθηκε.ξεκινησα να περπαταω για να παω με τα ποδια και στα 2 με 2,5 Km το auto stop  απεδωσε και με ανεβασαν  3 ατομα που πηγαιναν και αυτα στο βουνο. πρωτη ημερα καταφυγιο και δευτερη ημερα κορυφη.στην καθοδο γνωρισα ενα ζευγαρι που κατεβαιναν και αυτοι και πιασαμε την συζητηση. για καλη μου τυχη οχι μονο με κατεβασαν απο το βουνο που ειχαν αμαξι αλλα το σπιτι τους ηταν προς τα εκει που ειχα κλεισει εγω να μεινω. οποτε με γλυτωσαν τρενα,λεωφορεια και με αφησαν στην πορτα.

ομορφη χωρα ,ομορφο βουνο και ελπιζω να ξαναπαω για διακοπες την επομενη φορα

• Like 3
  • 2 μήνες μετά...
Δημοσ.

σπηλια νταβελη.ναι υπαρχει μια εισοδο για ενα σπηλαιωμα που κατεβαινει καμια 15 αρια μετρα κατω.λιγοι το ξερουν λογω οτι η εισοδος ειναι στενη και δεν φαινεται

20241102_114756.jpg

η εισοδος

20241102_115501.jpg

• Like 5
  • 4 μήνες μετά...
Δημοσ.

Γεια σας, ανοίγω αυτό το θέμα επειδή δεν βρήκα ούτε αλλού σχετικά θέματα, και δεν αναφέρομαι σε άρθρα τα οποία θα πουν λίγο πολύ τα ίδια πράγματα, αλλά σε πραγματικές εμπειρίες που μπορεί να είχε ο καθένας και ίσως κάποιοι πιο έμπειροι στο θέμα να μας βοηθήσουν. Εγώ για παράδειγμα είμαι λάτρης της πεζοπορίας και θα ήθελα να πάω και μόνος μου σε κάποιες διαδρομές, αλλά είμαι σίγουρος αν είναι ασφαλές. Ίσως άλλα άτομα εδώ μέσα να το κάνουν αυτό και να μας πουν τις εμπειρίες τους και πως τις αντιμετώπισαν και τι θα πρέπει να προσέξει κάποιος που θέλει να κάνει πεζοπορίες σε δάσος, καλντερίμια, μονοπάτια, μόνος ή με την οικογένεια με παιδί. Εγώ για παράδειγμα ο κύριος λόγος που ανοίγω και αυτό το θέμα και έχω μια συγκράτηση να πάω μόνος ή με το παιδί είναι τα ελεύθερα σκυλιά, αδέσποτα ή και κάποιων ιδιοκτητών οι οποίοι τα αφήνουν γύρω από το σπίτι λυτά και γίνονται επιθετικά. Μου έχει τύχει περιστατικό και με το ζόρι έδιωξα το σκυλί. Έχετε κάποια συμβουλή για το πώς θα μπορούσα να προστατευτώ και να διώξω σκυλί ή σκυλιά τα οποία πάνε να κάνουν επίθεση; Σκέφτηκα λύσεις όπως κόρνα γηπέδου, μήπως τρομάξει, κάποια ομπρέλα ή ρακέτα τένις σαν φυσικό εμπόδιο, ίσως σπρέι πιπεριού ή πιστόλι αποκριάτικο με κάψουλες που κάνει δυνατό κρότο. Εάν κάποιος μπορεί να βοηθήσει με λύσεις τις οποίες έχει εφαρμόσει αποτελεσματικά και ας γίνει αυτό το θέμα αφορμή να προβληθούν και άλλα θέματα που μπορεί κάποιος να αντιμετωπίζει προσπαθώντας να απολαύσει την φύση.

Δημοσ.

Εγώ πάντως υποτίμησα την πρώτη μου ανάβαση,πήρα λιγότερο νερό και φαί απότι έπρεπε. 1 μπουκάλι νερό εγώ με τον αδεφό μου, 1 τοστ και 1 μπάρα ο καθένας.Ήμουν σε περίοδο που ελαχιστοποιούσα τις θερμίδες οπότε λέω πάμε έτσι. Αμ έλα που στην κατάβαση απ'τό όρος Κυλλήνη τα είδα όλα, το ρολόι να έχει γράψει 2.000+ θερμίδες και να είμαι με ούτε 700-800. Με έπιασαν ζαλάδες στην επιστροφή,λέω πάει αυτό ήταν θα με κουβαλάνε,όμως έβαλα πιο πολύ νεύρο και κατάφερα να φτάσω στο τέλος που είχε σκοτεινιάσει κιόλας οπότε ποιός ξέρει τι θα γινόταν στη χειρότερη. Οπότε η συμβουλή μου είναι νερό και φαί σε τέτοια απομακρυσμένα μέρη δεν είναι ποτέ αρκετά

Δημοσ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχω συναντήσει είναι αναντιστοιχία των ικανοτήτων του πεζοπόρου με τη δυσκολία της διαδρομής. Συχνά και με παρότρυνση "οδηγών βουνού" που δε νιώθουν και παρασέρνουν κόσμο σε διαδρομές που δύσκολα μπορεί να κάνει (αρκεί να πέφτει το παραδάκι).

Δημοσ.

Εγώ και με παρέα και με ομάδα πηγαίνω με το σκεπτικό ότι μπορεί να χαθώ ή να αποκλειστώ για ένα 24ωρο. Οπότε έχω τα απαραίτητα σνακ, ρούχα, νερό, όχι και άπειρο, ποσο να κουβαλάω, αλλά να φτάσει με οικονομία, κουβέρτα επιβίωσης κλπ.
αυτο που με κρατάει πίσω από το να επιχειρήσω να κάνω κάτι χωρίς κανέναν άλλον, δεν είναι οι συνθήκες και η φύση, αν και αποφεύγω όταν οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες ή εύκολες, αλλά τα αδέσποτα που γνωρίζω ότι υπάρχουν σε κάποια μέρη και το να διασταυρωθώ με κάποιον λάθος άνθρωπο…

Μόνο εκτός Ελλάδος έχω κανει κάποιες διαδρομές έτσι, δεν ξέρω γιατί εκεί ένιωσα πιο ασφαλής.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έχω κάνει πεζοπορία αλλά και ανάβαση σε βουνό (μιλάω πάντα για περιπατητικη και όχι αναρρίχηση) μόνος, με παρέα (+1 άτομο) αλλά και με μεγαλύτερη ομάδα. 

Σίγουρα η ομάδα δίνει μεγαλύτερη ασφάλεια σε κάθε περίπτωση αλλά και το μοναχικό έχει τη γοητεία του. Ανάλογα βέβαια τι άνθρωπος είσαι. 

Ο μεγαλύτερος "κίνδυνος" για τους περισσότερους είναι η μη σωστή εκτίμηση των δυνατοτήτων τους (υπερεκτίμηση) ή η υποτίμηση των δυσκολιών/κινδύνων.

Προφανώς και υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι στην ελληνική ύπαιθρο, διαφορετικοί ανάλογα την περιοχή, αλλά θα έλεγα ότι ο ποιο πιθανός/συνηθισμένος είναι τα σκυλιά (γενικότερα) και τα τσοπανόσκυλα (ειδικότερα). Αν και το να ακούσεις τις κουδούνες ενός κοπαδιού μέσα στην ησυχία της φύσης έχει κάτι το ευχάριστο και βουκολικό, θέλει προσοχή 

Επεξ/σία από haris_216
  • Like 1
  • Έγινε αλλαγή τίτλου σε Oρειβασία, πεζοπορία & canyoning
Δημοσ.
On 21/03/2025 at 11:22, Logoscripto said:

Γεια σας, ανοίγω αυτό το θέμα επειδή δεν βρήκα ούτε αλλού σχετικά θέματα, και δεν αναφέρομαι σε άρθρα τα οποία θα πουν λίγο πολύ τα ίδια πράγματα, αλλά σε πραγματικές εμπειρίες που μπορεί να είχε ο καθένας και ίσως κάποιοι πιο έμπειροι στο θέμα να μας βοηθήσουν. Εγώ για παράδειγμα είμαι λάτρης της πεζοπορίας και θα ήθελα να πάω και μόνος μου σε κάποιες διαδρομές, αλλά είμαι σίγουρος αν είναι ασφαλές. Ίσως άλλα άτομα εδώ μέσα να το κάνουν αυτό και να μας πουν τις εμπειρίες τους και πως τις αντιμετώπισαν και τι θα πρέπει να προσέξει κάποιος που θέλει να κάνει πεζοπορίες σε δάσος, καλντερίμια, μονοπάτια, μόνος ή με την οικογένεια με παιδί. Εγώ για παράδειγμα ο κύριος λόγος που ανοίγω και αυτό το θέμα και έχω μια συγκράτηση να πάω μόνος ή με το παιδί είναι τα ελεύθερα σκυλιά, αδέσποτα ή και κάποιων ιδιοκτητών οι οποίοι τα αφήνουν γύρω από το σπίτι λυτά και γίνονται επιθετικά. Μου έχει τύχει περιστατικό και με το ζόρι έδιωξα το σκυλί. Έχετε κάποια συμβουλή για το πώς θα μπορούσα να προστατευτώ και να διώξω σκυλί ή σκυλιά τα οποία πάνε να κάνουν επίθεση; Σκέφτηκα λύσεις όπως κόρνα γηπέδου, μήπως τρομάξει, κάποια ομπρέλα ή ρακέτα τένις σαν φυσικό εμπόδιο, ίσως σπρέι πιπεριού ή πιστόλι αποκριάτικο με κάψουλες που κάνει δυνατό κρότο. Εάν κάποιος μπορεί να βοηθήσει με λύσεις τις οποίες έχει εφαρμόσει αποτελεσματικά και ας γίνει αυτό το θέμα αφορμή να προβληθούν και άλλα θέματα που μπορεί κάποιος να αντιμετωπίζει προσπαθώντας να απολαύσει την φύση.

Έχω κανει αρκετες πεζοποριες μόνος μου όπως φαινεται και από το παρον αρθρο.
πχ Όλυμπο (τροοδος) στην κύπρο
Zugspitze στην Γερμανία
triglav στην Σλοβενία,
Sněžka στην τσεχια,
musala στην βουλγαρια
κτλ κτλ

είναι ωραια εμπειρια από πολλες αποψεις αλλα εχει και τα ρισκα του.
α.να χαθεις για τον οποιοδήποτε λογο.βλεπω που κοσμο να κανει διαδρομες και να μην εχει gps.και δεν λεω για gps κινητου αλλα
κατι σε καλυτερη φαση πχ garmin etrex. είναι ευκολο να χαθεις και οσο και αν η διαδρομή ξεχωριζει δεν σημαινει ότι δεν μπορει να γινει το κακο.επισης ότι όταν ανεβαινεις είναι ευκολο να βρεις τον δρομο δεν σημαινει ότι όταν κατεβεις θα είναι το ιδιο.μπορει στην ανοδο να υπαρχει ένα δρομος και στην καθοδο να υπαρχουν περισσοτεροι που απλα δεν τους εβλεπες.
προσωπικα επαιζα με garmin etrex και πλεον εχω παρει και ένα δευτερο για backup. με εχει βοηθησει εννοείται. και δεν μιλαμε
για ένα βουνο που κανεις κάθε μερα και πας με κλειστα τα ματια αλλα για βουνο που θα πας πρωτη φορα.
β.σε κάθε ταξιδι πριν παω θα κατσω να βγαλω ολο το σχεδιο και ολη την προετοιμασια. δεν θα παω ξυπόλυτος στα αγγουρια.θα δω διαδρομες θα κατεβασω διαδρομή στο gps, θα δω τι διαδρομες υπαρχουν από πλευρα δυσκολιας,θα διαβασω τι εχουν γραψει αλλα ατομα.μεχρι το που θα μεινω το τι λεωφορειο θα παρω για να παω εκει που πρεπει κτλ κτλ.οποτε διάβασμα διάβασμα διάβασμα.
Σε καποιες περιπτώσεις δεν αξιζει να πας μονος σου. Τι εννοω.Εγω εχω βαλει ως project ζωωης να κανω την πιο ψηλη κορυφη σε κάθε χωρα(οσες μπορεσω). Πχ στην κροατια το βουνο είναι στην μεση του πουθενα και δεν υπαρχει ευκολος τροπος να πας μεχρι το βουνο ασχετα που το βουνο είναι ευκολο. το κοστος του οδηγου ηταν γελοιο κοντα στα 130 ευρω κατι τετοιο. εννοείται πηρα οδηγο και απολαυσα την διαδρομή.μονο ότι με πηρε από το ξενοδοχειο και με πηγε μεχρι το βουνο και με γυρισε από το βουνο χωρις να ψαχνω για λεωφορεια και ταξι , αξιζε τα λεφτα.
Υπαρχουν βεβαια και βουνα που απαγορευεται να πας χωρις οδηγο. Kilimanjaro,tubkal,ararat κτλ.

δευτερο θεμα ειναι οποιαδηποτε μορφη αγριας ζωης.απο αρκουδα που δεν εχω πετυχει μεχρι σκυλο. στην αρκουδα γενικοτερα υπαρχει σπρει πιπεριου (δεν εχω αγορασει και δεν εχω πετυχει). σε σκυλ που εχω πετυχει που ηταν τσοπανοσκυλο απλα προσπαθησα να το αποφυγω με το που το ειδα ( στο μετρο του εφικτου) και μετα το πηγα χαλαρα. ηρεμο περπατημα χωρις να αρχισω να τρεχω χωρις να προσπαθησω να τρομαξω το σκυλο πχ με μια πετρα στο χερι ή δεν ξερω τι. μπορει και να πετυχει μπορει και οχι.πολλα τσοπανοσκυλα βεβαια εχουν και ιδιοκτητη εκει κοντα που απλα ειναι στα τετοια του.μπορει και να φωναξει τον σκυλο μπορει και οχι. λογικα και εκει το σπρει πιπεριου θα ειχε χρηση.

γ.δεν πας χυμα στο κυμα.πρεπει να προβλεψεις το οτιδηποτε απο πλευρα καιρου. δεν πας με το καλοκαιρινο και αν ξαφνικα βρεξει εχεις γινει παπι και κρυωνεις.δεν υπαρχει κανεις να σου δωσει ουτε μπλουζακι ουτε μπουφαν. οποτε δεν χωρανε οικονομιες σε αυτο.
δ.σωστο εξοπλισμο.τα lidl,ta jumbo, το temu και δεν ξερω ποια αλλα δεν εχουν χωρο στον εξοπλισμο σου.δινεις λεφταααα και παιρνεις σωστα πραγματα.δεν χρειαζεται υπερβολες οτι δηλαδη αν παρω αδιαβροχο πρεπει να ειναι goretex υποχρεωτικα και οχι κατι αλλο , αλλα όπως ειπα δεν παμε με την λογικη ολα δεκα ευρω απο τα jumbo.

δινεις χρονο στις εξορμησεις σου. βγηκε ο ηλιος ξεκινα.μην λες βαριεμαι και θα ξεκινησω σε 5 ωρες.1000 φορες να γυρισεις νωρις παρα να σε πιασει η νυχτα και να μην βγαλεις την νυχτα.

μπατονς. οσο γελοια και αν φαινονται εχουν δυο καλα.το ενα ειναι οτι σου ξεκουραζουν τα ποδια.το δευτερο ειναι οτι πλεον εχεις 4 ποδια και οχι δυο.αρα αφου εχεις 4 ποδια αν πας να πεσεις, ή να γυρισεις πχ τον αστραγαλο σου το μπατον θα σε βοηθησει να του δωσεις δυναμη ωστε να γλυτωσεις το ποδι σου.αλλο τοσο οταν το terrain ειναι βραχωδες ή οταν εχεις σακιδιο που ειναι καμποσα κιλα.

προπονηση πριν από καλες αναβασεις.κανεις δεν θελει να παει για 3 ημερες πεζοπορια αλλα μετα την πρωτη μερα να εχεις καψει τις γαμπες τα τετρακέφαλα και να μην μπορεις να περπατησεις.

travel light. δεν παιρνουμε ολο το βιο μας μαζι.δεν μετακομίζουμε.ακομα και το ένα κιλο παιζει ρολο γιατι ένα κιλο παραπανω θα το κουβαλας για χ ωρες.
υπολογισε το νερο σου με βαση αν θα βρεις στο καταφυγιο.απεφυγε να πας πεζοπορια όταν βαρανε πχ 40 αρια .το βλέπουμε κάθε χρονο ο κάθε ανώμαλος να πηγαινει να κανει πεζοποριες με 40 βαθμούς και απλα να τον βρισκουν με τα ποδια ανασκελα.

αν μπορεις μια διαδρομή να την σπασεις σε περισσοτερα κομματιακαι να εισαι πιο χαλαρα καντο. είναι κατι που προσπαθω να πεισω τον ευατο μου να το κανει αλλα δεν μου καθεται. πχ ο ολυμπος βγαινει σε μια ημερα βγαινει και σε δυο βγαινει και σε 3. διαλεξε αυτό που σου ταιριαζει και απολαυσε το. το ιδιο πχ και to rysu στην πολωνια.βγαινει σε μια ημερα αλλα θα περπατάς 14-15 ωρες. αν δεν υπαρχει λογος να βιαζεσαι τοτε καντο σε πιο πολλες μερες για να το απολαυσεις.
για χ ψ λογους εχω κανει πολλα βουνα γρηγορα και δεν είναι το πιο ευχαριστο

αν κανεις σοβαρα βουνα και στο εξωτερικο υπαρχει ιδιωτικη ασφαλεια ώστε ότι και να γινει να μην βαλεις λεφτα από την τσεπη σου.

τωρα σε σκυλο συνηθως οι μεγαλοι κροτοι και η φασαρια τα τρομαζουν (όπως και με τις αρκούδες).σιγουρα το να αρχισεις να τρεχεις δεν θα πετυχεις κατι αφου ο σκυλος θα σε φτασει και παιζει να σε δαγκωσει (με εχει δαγκωσει με το ποδηλατο).

τα εγραψα λιγο γενικα που καποια ισως να μην σε αφορουν αν κανεις μικρες πεζοποριες αλλα ηταν για οποιονδηποτε τα διαβαζει
επισης παρα πολλοι συλλογοι κανουν οργανωμένες εκδρομες που πολλες φορες το κοστος είναι πχ μονο του πουλμαν και η συνδρομη σου στο συλλογο.

On 21/03/2025 at 13:14, geomrk said:

Εγώ πάντως υποτίμησα την πρώτη μου ανάβαση,πήρα λιγότερο νερό και φαί απότι έπρεπε. 1 μπουκάλι νερό εγώ με τον αδεφό μου, 1 τοστ και 1 μπάρα ο καθένας.Ήμουν σε περίοδο που ελαχιστοποιούσα τις θερμίδες οπότε λέω πάμε έτσι. Αμ έλα που στην κατάβαση απ'τό όρος Κυλλήνη τα είδα όλα, το ρολόι να έχει γράψει 2.000+ θερμίδες και να είμαι με ούτε 700-800. Με έπιασαν ζαλάδες στην επιστροφή,λέω πάει αυτό ήταν θα με κουβαλάνε,όμως έβαλα πιο πολύ νεύρο και κατάφερα να φτάσω στο τέλος που είχε σκοτεινιάσει κιόλας οπότε ποιός ξέρει τι θα γινόταν στη χειρότερη. Οπότε η συμβουλή μου είναι νερό και φαί σε τέτοια απομακρυσμένα μέρη δεν είναι ποτέ αρκετά

Οταν πας για πεζοπορια παρε μαζι σου οτι τραβαει η ορεξη σου.το κανω διατροφη δεν κολλαει σε αυτην την περιπτωση.παρε σοκολατα παρε οτι σου αρεσει.η διατροφη μπορει να γινει μετα την πεζοπορια. γυρνα σπιτι και μετα αν θες μην φας για την υπολοιπη μερα.αλλα το να πας βουνο που θα καψεις ποσες θερμιδες και να εισαι με μια μπαραα......

και το βασικο ειναι να ξερεις πως αντιδραει ο οργανισμος σου οταν δεν εχεις πιει νερο και δεν εχεις φαει.

αν οπως ειπες με το που πεινασεις σε πιανουν ζαλαδες τοτε ναι δεν θα πεις παω με το τοστακι.επισης υπαρχουν και gel που ειναι ωραια φαση. πχ για μενα ξερω οτι δεν πινω πολυ νερο γενικα οποτε δεν θα φορτωσω πολυ νερο.αλλα ασχετως με το ποσο αντεχω χωρις φαγητο παλι θα παρω μαζι μου πραγματα που μου αρεσουν πολυ πχ μια σοκολατα.

χτες πχ εκανα περιπου 4 ωρες πεζοπορια απο νεα πεντελη μεχρι radar πεντελης με ενδιαμεση σταση στην σπηλια του νταβέλη. ξυπνησα το πρωι δεν εφαγα τιποτα πηρα 750  ml νερο που απορω αν ηπια το μισο και απλα  εβγαλα την διαδρομη με μια ρυζογκοφρετα.(οχι πακετο αλλα μια).δεν με ενοιαζε επειδη ειναι ευκολη διαδρομη που την εχω ξανακανει αρκετες φορες.δεν θα με χαλαγε να ειχα παρει καμια σοκολατιτσα ή καμια mars μαζι αλλα δεν εδωσα σημασια καν.

On 21/03/2025 at 15:09, majunior said:

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχω συναντήσει είναι αναντιστοιχία των ικανοτήτων του πεζοπόρου με τη δυσκολία της διαδρομής. Συχνά και με παρότρυνση "οδηγών βουνού" που δε νιώθουν και παρασέρνουν κόσμο σε διαδρομές που δύσκολα μπορεί να κάνει (αρκεί να πέφτει το παραδάκι).

πολλες φορες επειδη καποιος θελει να κανει το ταδε βουνο δεν παραδεχεται οτι πχ δεν το εχει με αποτελεσμα και η υπολοιπη παρεα ή ο οδηγος να τον παιρνουν μαζι επειδη στην ουσια τους εχει πει ψεμματα. ειναι μια πονεμενη ιστορια.περα απο ατομα που εχουν παει πχ στο ταδε βουνο χυμα.με καλοκαιρινα μονο ή με παπουτσι αθλητικο κτλ.

On 21/03/2025 at 15:22, animor said:

Εγώ και με παρέα και με ομάδα πηγαίνω με το σκεπτικό ότι μπορεί να χαθώ ή να αποκλειστώ για ένα 24ωρο. Οπότε έχω τα απαραίτητα σνακ, ρούχα, νερό, όχι και άπειρο, ποσο να κουβαλάω, αλλά να φτάσει με οικονομία, κουβέρτα επιβίωσης κλπ.
αυτο που με κρατάει πίσω από το να επιχειρήσω να κάνω κάτι χωρίς κανέναν άλλον, δεν είναι οι συνθήκες και η φύση, αν και αποφεύγω όταν οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες ή εύκολες, αλλά τα αδέσποτα που γνωρίζω ότι υπάρχουν σε κάποια μέρη και το να διασταυρωθώ με κάποιον λάθος άνθρωπο…

Μόνο εκτός Ελλάδος έχω κανει κάποιες διαδρομές έτσι, δεν ξέρω γιατί εκεί ένιωσα πιο ασφαλής.

στο βουνο το να πετυχεις αλλα ατομα δεν ειναι προβλημα.εχω πετυχει πχ σε πεντελη, παρνηθα αλλα και στο εξωτερικο. δυσκολα θα παει καποιος περιεργος εκει πανω. εχει γινει βεβαια βαρβατο συμβαν στο tubkal στα μαροκο αλλα οκ ειναι εκτος ευρωπης κτλ.κατα τα αλλα εχω συναντησει ατομα και εχω κανει και παρεα με ατομα.

αλλα και παρεα να ειναι καλο θα ηταν να παιζει gps.

8 hours ago, haris_216 said:

Έχω κάνει πεζοπορία αλλά και ανάβαση σε βουνό (μιλάω πάντα για περιπατητικη και όχι αναρρίχηση) μόνος, με παρέα (+1 άτομο) αλλά και με μεγαλύτερη ομάδα. 

Σίγουρα η ομάδα δίνει μεγαλύτερη ασφάλεια σε κάθε περίπτωση αλλά και το μοναχικό έχει τη γοητεία του. Ανάλογα βέβαια τι άνθρωπος είσαι. 

Ο μεγαλύτερος "κίνδυνος" για τους περισσότερους είναι η μη σωστή εκτίμηση των δυνατοτήτων τους (υπερεκτίμηση) ή η υποτίμηση των δυσκολιών/κινδύνων.

Προφανώς και υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι στην ελληνική ύπαιθρο, διαφορετικοί ανάλογα την περιοχή, αλλά θα έλεγα ότι ο ποιο πιθανός/συνηθισμένος είναι τα σκυλιά (γενικότερα) και τα τσοπανόσκυλα (ειδικότερα). Αν και το να ακούσεις τις κουδούνες ενός κοπαδιού μέσα στην ησυχία της φύσης έχει κάτι το ευχάριστο και βουκολικό, θέλει προσοχή 

θα συμφωνησω για αυτο που ειπες οτι το μοναχικο εχει την γοητεια του.κανεις οτι θες δεν δινεις λογαριασμο και απολαμβανεις αυτο που κανεις χωρις κανεναν.

προσωπικα παιζει μια φορα να εχω πετυχει σκυλια και αυτο γιατι συνηθως τα βουνα που κανω δεν ειναι χαμηλου υψομετρου οποτε ειναι δυσκολο να πετυχεις σκυλο.

• Like 3
  • Thanks 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...