Neptu Δημοσ. 11 Μαρτίου Δημοσ. 11 Μαρτίου Μια γενική συζήτηση να κάνουμε για τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Ποια η γνώμη σας, τα προτιμάτε ή όχι και γιατί... Προσωπικά έχω αλλάξει αρκετά τις συνήθειες μου το τελευταίο διάστημα για οικονομικούς λόγους. Όπου υπάρχει η δυνατότητα επιλέγω προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Αυτό που έχω παρατηρήσει στις περισσότερες περιπτώσεις (υπάρχουν και εξαιρέσεις) είναι ότι τα προϊόντα αυτά είναι εφάμιλλης ποιότητας. Δε τα επιλέγω κάνοντας κάποιον συμβιβασμό. Δηλαδή αν τα είχα μπροστά μου (επώνυμα και μη) χωρίς ετικέτα και τιμή όποιο και να επέλεγα θα μου ήταν το ίδιο. Μπορώ να δώσω πολλά παραδείγματα αλλά θα θεωρηθεί διαφήμιση. Δε μπορώ να καταλάβω πχ γιατί να πληρώσω 1,30€+ για τα γνωστά γεμιστά μπισκότα ενώ με 0,8€-0,9€ παίρνεις τα ακριβώς ίδια ιδιωτικής ετικέτας. Αν τα φάω με κλειστά μάτια, δε μπορώ να καταλάβω τι μάρκα τρώω. Πριν καιρό άνοιξα θέμα διότι είχε βουλώσει ο νιπτήρας μου. Στο μαρκετ που πήγα για το αποφρακτικό είχε το γνωστό και το ιδιωτικής ετικέτας. Η διαφορά στα χρήματα ήταν τα διπλάσια και ακόμα περισσότερο υπερ της ιδιωτικής ετικέτας. Πήρα αυτό και δούλεψε άψογα Πολλές φορές έπαιρνα για δοκιμή κάποιο προϊόν ΙΕ που ήταν αρκετά φθηνότερο και έλεγα μέσα μου, ποιος ξέρει τι βλακεία θα μου βγει. Κι όμως ήταν άψογο. Για να μη τα πολυλογώ, γενικά τα περισσότερα που ψωνίζω πλέον είναι ιδιωτικής ετικέτας. Έχω δοκιμάσει και μαγιονέζα αλλά δε μου άρεσε οπότε εκεί επιλέγω τη γνωστή. Το ίδιο και με τη μπεσαμελ. Οι εξαιρέσεις που λέγαμε. Το αστείο της υπόθεσης είναι πως βλέπω σε χώρες που είναι πλουσιότερες από εμάς προτιμούνε τα ιδιωτικής ετικέτας (που είναι και φθηνότερα). Εδώ εμείς που είμαστε οι μπατίριδες της ευρώπης θέλουμε επώνυμα εδώ, εδώ Το τραγικό όμως είναι ο χλευασμός που εισπράτεις από αρκετούς γι αυτές τις επιλογές. Χωρίς καν ο άλλος να έχει δοκιμάσει σου λέει με μια απαξίωση, α τέτοιο πήρες ε; Όλα αυτά και μερικά ακόμα περιστατικά με κάνουν να πιστεύω ότι οι επιλογές μας βασίζονται καθαρά σε ψυχολογικούς λόγους (αποδεδειγμένα αυτό παίζει ρόλο) και στο τι θα πει ο κόσμος Εσας ποια η γνώμη σας;
ekechagi Δημοσ. 11 Μαρτίου Δημοσ. 11 Μαρτίου Εγώ για κάποιον λόγο, την καπνιστή γαλοπούλα του Μασούτη δεν μπορώ να την φάω. Προτιμώ την Νίκας και ας είναι πιο ακριβή. Γούστα είναι αυτά. 1
haris_216 Δημοσ. 11 Μαρτίου Δημοσ. 11 Μαρτίου Στο μακρινό παρελθόν, όταν εγώ ήμουν πιτσιρικάς, απλά δεν υπήρχαν "ιδιωτικής ετικέτας". Όλα ήταν "επώνυμα" υπό την έννοια ότι είχαν επάνω κάποια φίρμα, γνωστή ή άγνωστη. Προφανώς κάποια ήταν καλά και κάποια όχι. Οι περιορισμένες επιλογές, η ποιότητα και προφανώς και η διαφήμιση καθιέρωσαν κάποιες επωνυμίες στην συνείδηση των καταναλωτών. Έτσι το "κλινέξ" έφτασε να είναι συνώνυμο της χλωρίνης, η "uhu" της κόλλας και το "tuboflo" του αποφρακτικού. Οπότε οι νεότεροι μεγάλωσαν με αυτές τις φίρμες στο πατρικό τους τις οποίες και συνέχισαν στο δικό τους σπίτι, όταν μεγάλωσαν. Όταν μετά ήρθε η "ιδιωτική ετικέτα" δεν υπήρχε λόγος ψαξίματος και αλλαγής αφού υπήρχε μια οικονομική ευρωστία σε αρκετές οικογένειες κι έτσι έμεναν πιστοί καταναλωτές. Όταν όμως ήρθε το κ...λοσφίξιμο αρχίσαμε όλοι να ψαχνόμαστε και να "ανακαλύπτουμε" ότι "μωρέ και αυτά είναι μια χαρά". Προσωπικά ψωνίζω σε αρκετά πράγματα τα "ιδιωτικής ετικέτας" για καθαρά λόγους €€€. Προφανώς και δεν είναι όλα τέλεια αλλά σίγουρα υπάρχουν αρκετά αξιόλογα. Ακόμα και αν πχ η γεύση δεν είναι ίδιο με το "επώνυμο" προϊόν (μπορεί να υπάρχουν διαφορές) το αξιολογεί κανείς και βλέπει αν αξίζει τον κόπο. Πχ αν τα "γνωστά" γεμιστά έχουν διαφορά 0,10€ από τα ιδιωτικής φίρμας ενδεχομένως και να μην ασχοληθώ με τα ιδιωτικής και να μείνω στη γνωστή γεύση/εικόνα/συσκευασία. Αν όμως η διαφορά φτάνει στα πχ 0,50€ τότε μάλλον θα αξιολογήσω πόσο διαφορετική είναι η γεύση και αν αξίζει να κάνω αβαρία για να γλιτώσω το 50λεπτο ανά συσκευασία. Τώρα ως προς τα σχόλια των άλλων, απέχω πολλά χρόνια από τότε που ήμουν 25άρης για να με νοιάζει τι θα πουν οι άλλοι. Αν και πλέον δε νομίζω ότι υπάρχει τόσο πολλή κριτική πάνω σε αυτό το θέμα όπως πχ προ 25ετίας, όταν ο κόσμος δεν είχε ακούσει για marata, mr grand, κλπ ή τα πρώτα καταστήματα του lidl ήταν αξιοπερίεργο και χτυπούσε σε πολλούς άσχημα το να παίρνουν πράγματα μέσα από παλέτες στο πάτωμα. 2
nickol-us Δημοσ. 11 Μαρτίου Δημοσ. 11 Μαρτίου Δεν έχω κανένα πρόβλημα ή δισταγμό στο να επιλέξω ανάμεσα σε επώνυμο και ιδιωτικής ετικέτας. Έχοντας δοκιμάσει αρκετά προϊόντα (επώνυμα και αντίστοιχα ιδιωτικής ετικέτας )θα πω με σιγουριά οτι δεν υπάρχει γενικός κανόνας. Υπάρχουν προϊόντας ιδιωτικής ετικέτας που αξίζουν τα λεφτά τους, πόσο μάλλον στην κατά πολύ χαμηλότερη τιμή που συνηθίζουν να βρίσκονται. Αντίστοιχα όμως υπάρχουν και ιδιωτικής ετικέτας που ούτε καν πλησιάζουν σε ποιότητα (ή γεύση αν μιλάμε για τρόφιμα), πολλές φορές σε σημείο που να μην τρώγονται. Έχω τύχει σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που θεώρησα ανώτερα από αντίστοιχα επώνυμα, έχω τύχει όμως και σε προϊόντα που ήταν ισάξια (ακόμη και ακριβότερα) ενώ ήταν αισθητά υποδεέστερα. Εν κατακλείδι, και ιδιωτικής ετικέτας (δεν πρέπει να σνομπάρονται σε καμία περίπτωση) αλλά και επώνυμα (κάποια μένουν χαρακτηριστικά σε ουρανίσκο ή δουλεύουν πολύ καλύτερα), πάντα κατά περίπτωση 3
xp-user Δημοσ. 11 Μαρτίου Δημοσ. 11 Μαρτίου Τα περισοτερα προιοντα ιδιωτικης ετικετας να παρασκευαζουν οι ιδιες βιομηχανιες που παραγουν τα επωνυμα δικα τους . Σε καθε προιον υπαρχει ενα 30% στη τιμη για διαφημιση και αποσβεση ερευνας κλπ...οποτε οταν το προιον δεν εχει τη φιρμα επανω λογικο ειναι να ειναι φτηνοτερο 3
lector Δημοσ. 12 Μαρτίου Δημοσ. 12 Μαρτίου Μια χαρα ειναι σε γενικες γραμμες τα προιοντα ιδιωτικης ετικετας. Την ιδια δουλεια κανουν με τα "επωνυμα". Το γουστο του καθενος δεν το υπολογιζουμε, αλλωστε μπορει να διαφερει ακομα και απο επωνυμο Α σε επωνυμο Β. Μην ξεχναμε οτι για λογους μαρκετινγκ καλλιστα γινεται να αγορασεις το ΙΔΙΟ προϊον με καπελο μονο λογω της επωνυμιας. Οσο για αυτους που κανουν πικροχολα σχολια για το αν καποιος προτιμα ιδιωτικη ετικετα αντι για επωνυμο, προκειται απλα για ψωναρες και η θεση τους ειναι εκει που δεν πιανει μελανι. 4
nickol-us Δημοσ. 12 Μαρτίου Δημοσ. 12 Μαρτίου Στις 11/3/2025 στις 7:07 ΜΜ, xp-user είπε Τα περισοτερα προιοντα ιδιωτικης ετικετας να παρασκευαζουν οι ιδιες βιομηχανιες που παραγουν τα επωνυμα δικα τους . Σε καθε προιον υπαρχει ενα 30% στη τιμη για διαφημιση και αποσβεση ερευνας κλπ...οποτε οταν το προιον δεν εχει τη φιρμα επανω λογικο ειναι να ειναι φτηνοτερο Σε αυτή την πρόταση κρύβεται μια μεγάλη αλήθεια και ένα μεγάλο ψέμα. Έχεις απόλυτο δίκιο να λες οτι ένα προϊόν ανεβαίνει σε κόστος λόγω μαρκετιν και φίρμας είναι όμως λάθος το σκεπτικό οτι επειδή το φτιάχνει το ίδιο εργοστάσιο, είναι και το ίδιο προϊόν. Όχι οτι δεν μπορεί να ισχύει κατά περίπτωση, όμως το ιδιωτικής ετικέτας προϊόν φέρει τη δική του "συνταγή" και δεν είναι απαραίτητα ίδια με του επώνυμου. Γνωρίζω συγκεκριμένες περιπτώσεις υλικών όπου ισχύει αυτό που λες (αλεύρι από ίδιο μύλο, σε διαφορετική συσκευασία), δεν σημαίνει οτι είναι ο κανόνας. 1
atypicalcoder Δημοσ. 12 Μαρτίου Δημοσ. 12 Μαρτίου (επεξεργασμένο) Εν έτη 2025, μήνας Μάρτιος, τα προιοντα ιδιωτικής ετικέτας είναι τα απόλυτα σκουπίδια σε τιμές επωνύμων προιοντων. Όταν ξεκίνησε η όλη φάση έλεγες οκ, δίνω μισή τιμή και παίρνω χάλια ποιότητα. Σήμερα δίνεις απλά ένα 15-20% πιο κάτω σε ακόμα πιο χάλια ποιότητα (αφού εδραιώθηκαν έριξαν και άλλο την ανύπαρκτη τους ποιότητα). Cola ιδιωτικής ετικέτας 1,40ε. ΓΕΛΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ. δεν πίνεται καν. μπορείς άνετα να πας σε επώνυμο με 1,60 ή στην γνωστή cola που πλέον έχει φτάσει τα 1.9ε. Χυμοί (νερό με ζάχαρη βασικά) στα 1,20-1,40 όταν το επώνυμο έχει 1,60 ξερω γω και ειναι κλάσης ανώτερο. Μακαρόνια στα 0.80ε όταν το επώνυμο μπλε brand είναι στα 0,90-1.10. 10-12 ευρώ για τυριά ιδιωτικής ετικέτας χαχαχαχαχαχαχαχα Να μην σχολιάσω την πονηράδα τους που καταργούν τα επώνυμα από τα ράφια και τα γεμίζουν με σκουπίδια δικά τους. Προσωπικά τα προιοντα ιδιωτικής ετικέτας συγκεκριμένων αλυσίδων τα έχω κάνει cancel. Επεξ/σία 12 Μαρτίου από atypicalcoder 1 1
MARIOSNURSE Δημοσ. 12 Μαρτίου Δημοσ. 12 Μαρτίου Στις 11/3/2025 στις 7:07 ΜΜ, xp-user είπε Τα περισοτερα προιοντα ιδιωτικης ετικετας να παρασκευαζουν οι ιδιες βιομηχανιες που παραγουν τα επωνυμα δικα τους . Σε καθε προιον υπαρχει ενα 30% στη τιμη για διαφημιση και αποσβεση ερευνας κλπ...οποτε οταν το προιον δεν εχει τη φιρμα επανω λογικο ειναι να ειναι φτηνοτερο Σωστό, αλλά δεν είναι ίδια η "συνταγή", η οποία επιλέγεται από το super market.
animor Δημοσ. 12 Μαρτίου Δημοσ. 12 Μαρτίου Υπάρχουν κάποια λίγα συγκεκριμένα προϊόντα ετικέτας ενός σ/μ που μου αρέσουν περισσότερο από τα επώνυμα, οπότε τα παίρνω. Κυρίως κονσέρβες και βάζα με ελιές, πιπεριές, κλπ. Είναι και αρκετά φθηνότερα οποτε μια χαρά. Οπως και σε μη φαγώσιμα, παίρνω διάφορα προϊόντα που έχουν αρκετά μεγάλη διαφορα στην τιμή, πχ αλάτι ή λαμπρυντικο για πλυντήριο πιατων, πανάκια, κλπ. Απο θέμα οικονομίας, στα περισσότερα δεν έχει τόση διαφορά η τιμή για να κάνεις τη θυσία να κερδίσεις λιγα σεντς, αν δεν σου αρέσει και τόσο η ποιότητα,, μόνο αν κάτι είναι στο μισό πχ θα σκεφτόμουν να το πάρω. Οπως ειπώθηκε και πιο πάνω με τα ζυμαρικά, οι τιμές των γνωστών μπλε κι ακριβών είναι ίδιες με τα ιδιωτικής αν τα πάρεις οταν τα έχει προσφορά, ή 2+1 που είναι συχνό και δεν συγκρίνονται.
mariaprkp Δημοσ. 12 Μαρτίου Δημοσ. 12 Μαρτίου Χρονια δοκιμαζω προιοντα ιδιωτικης ετικετας,εχω βρει πραγματικα διαμαντακια και θα συνεχιζω να δοκιμαζω. Και δεν ειναι προιοντα με 0,50 λεπτα φθηνοτερα η 20% κατω μιλαω για 3πλασια διαφορα στη τιμη. πχ στοματικο διαλυμα το αγοραζω 2 ευρω και εχουν 5-6 ευρω το πιο γνωστο παιζει να εχει 7-8 ευρω υγρο πιατων εχει 1 ευρω και το επωνυμο 3-4 Υπαρχουν αλλαντικα ιδ.ετικετας (κοπης/χυμα,πως λεγοντε;)που ειναι απο γνωστη εταιρεια. Ισχυει για ενα συγκεκριμενο που εχω δοκιμασει και το αγοραζω χρονια.Τα υπολοιπα δεν μου αρεσουν κ δεν εχω δοκιμασει ποτε. Επισης εχω δει σε κουλουρακια/μπισκοτα στο πισω μερος να γραφουν ''παρασκευαζεται για το ταδε σουπερ μαρκετ απο την ταδε εταιρεια (πολυ γνωστη για τα μπισκοτα της),δεν τα εχω δοκιμασει) Φυσικα υπαρχουν επωνυμα προιοντα που δεν μπορω να τα αλλαξω με τιποτα. πχ οταν επινα στιγμιαιο καφε της γνωστης μαρκας δεν μπορουσα να τον αλλαξω, οτι ειχα δοκιμασει ηταν τελειως χαλια. Υπαρχουν και προιοντα που ''φοβαμαι'' να παρω ενα no name πχ βαφη μαλλιων.
vagos789 Δημοσ. 12 Μαρτίου Δημοσ. 12 Μαρτίου Μια χαρα ειναι...ακομα και αν υπαρχει αλλη συνταγη δεν σημαινει απαραιτητα κατωτερη ποιοτητα...ενα μπισκοτο πχ ειναι παντα ενα επιβλαβες σκουπιδι για την υγεια μας,καμια σημασια δεν εχει αν αλλαξει λιγο η συνταγη.Cola εχει σαφως αλλη γευση απο την επωνυμη (αμφοτερες αχρηστες).Στους ξηρους καρπους μπορει ενα supermarket να ζητησει κατωτερη ποιοτητα (θα εχει διαφορα; αμφιβολο).Ολα εχουν να κανουν με τυχον προτιμηση γευσης,οχι με διατροφικη ασφαλεια.
filipN Δημοσ. 12 Μαρτίου Δημοσ. 12 Μαρτίου Σε όλες τις πρώτες ύλες υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα τιμής που συνήθως, όχι πάντα, αντικατοπτρίζουν και την ποιότητά τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τη διαδικασία της παραγωγής. Από εκεί και πέρα δεν έχει καμία σχέση η κατώτερη ποιότητα (που δεν είναι μόνο γευστική) με την «διατροφική ασφάλεια». Κανένας λογικός επιχειρηματίας δεν θα επιχειρούσε να κατασκευάσει τρόφιμα χρησιμοποιώντας επικίνδυνα ή ακατάλληλα προς βρώση υλικά. 1
majunior Δημοσ. 12 Μαρτίου Δημοσ. 12 Μαρτίου Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας είναι πιο φθηνά από τα επώνυμα. Τώρα το γιατί είναι πιο φθηνά είναι μεγάλη κουβέντα με πολλούς παράγοντες. Αν σε ικανοποιούν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας ή δεν καταλαβαίνεις κάποια διαφορά με το επώνυμο, τότε κατανάλωσέ τα γιατί θα κάνεις οικονομία. Από κάποιον που η δουλειά του είναι ο έλεγχος προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. 1
animor Δημοσ. 12 Μαρτίου Δημοσ. 12 Μαρτίου Θεωρώ ότι και τα ιδιωτικής είναι το ίδιο ασφαλή προς κατανάλωση με τα επώνυμα. Για να μην πω ότι δεν έχω βρει τίποτα ποτέ σε 100 βαζα με ψητές πιπεριές ιδιωτικής, αλλά τη μια στις 3 φορές που πήρα επώνυμο βρήκα σκουλήκι. Εντάξει τυχαίνουν και αστοχίες όμως. απο κει και πέρα, δοκιμάζεις κι αν σε ικανοποιούν τα προτιμάς. Ή αν τα χρηματα που θα εξοικονομήσεις θα κάνουν τη διαφορά. Αν όχι, και η διαφορά στην τιμή είναι αμελητέα, δεν αξίζει. εγω δοκιμάζοντας έχω βρει και καλύτερα γευστικά προϊόντα σε ιδιωτικής, αλλά είναι λιγα. στα περισσότερα, απογοητεύτηκα. Πχ ζυμαρικά, δεν είναι το ίδιο αξιόπιστος ο χρόνος βρασμού, αν κάτι τέτοια δεν σε πειράζουν, οκ. ή υγρό πιατων, δεν έκανε αφρό, απλά άφηνε μια γλίτσα και ήθελε διπλάσια ποσότητα και χρόνο για να καθαρίσει, οπότε δεν το λες και οικονομία. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα