Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Στον εκθεσιακό της χώρο στο MWC 2025, η Xiaomi παρουσίασε ένα πρωτότυπο σύστημα που ονομάζεται "Modular Optical System", το οποίο είναι ουσιαστικά ένας εξωτερικός φακός που μπορεί να προσαρτηθεί μαγνητικά σε ένα τροποποιημένο Xiaomi 15.

Όπως μας εξήγησαν στελέχη της εταιρείας, πρόκειται για έναν αυτόνομο φακό με ενσωματωμένο αισθητήρα που προσαρτάται μαγνητικά στο πίσω μέρος του τηλεφώνου το οποίο υποστηρίζει το πρότυπο Qi2 (παρόμοιο με το MagSafe των iPhone), που επιτρέπει στο φακό να παραμένει προσαρτημένος σε συνδυασμό όμως και με 2 ακροδέκτες.

Μέσω των δύο μικρών αυτών ακροδεκτών, ο φακός "κλειδώνει" στη θέση του για να τραβήξει ενέργεια από την μπαταρία του τηλεφώνου. Ένας μικρός δέκτης που χρησιμοποιεί την ιδιόκτητη τεχνολογία LaserLink της εταιρείας τον συνδέει για να λειτουργεί ως πρόσθετος φακός μέσα από το περιβάλλον της κάμερας. Αυτό σημαίνει πρόσβαση σε όλες τις διάφορες λειτουργίες και την επεξεργασία Leica που είναι ενσωματωμένες στην εφαρμογή.

Το Modular Optical System της Xiaomi χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα Light Fusion X Micro Four Thirds 100 megapixel, καθιστώντας τον σημαντικά μεγαλύτερο από τον μέσο αισθητήρα κάμερας κινητού, συμπεριλαμβανομένων των αισθητήρων Type 1 που χρησιμοποιεί η Xiaomi για τις ναυαρχίδες της.

Ο φακός με βάρος 100 γραμμαρίων, είναι 35mm f/1.4 με μεταβλητό διάφραγμα που φτάνει έως f/11, καθώς και δακτύλιο χειροκίνητης εστίασης. Η ρύθμιση του διαφράγματος μπορεί να γίνει μόνο στη λειτουργία Pro της εφαρμογής κάμερας. Η αυτόματη εστίαση λειτουργεί σε όλες τις λειτουργίες, και ο χρήστης μπορεί να αισθανθεί και να ακούσει το μοτέρ στο εσωτερικό να προσαρμόζεται σε οτιδήποτε επιλέγει στην οθόνη για εστίαση.

Η τοποθέτηση του φακού στο τηλέφωνο όπως διαπιστώσαμε δεν είναι δύσκολη, απλώς δεν είναι μια διαδικασία που ολοκληρώνεται με μία κίνηση κάθε φορά, και μόλις ολοκληρωθεί ένα εικονίδιο εμφανίζεται στην εφαρμογή της κάμερας. Πατώντας το, η ζωντανή προβολή αλλάζει στον αρθρωτό φακό, και είναι η μόνη στιγμή που τραβάει ενέργεια από την μπαταρία του τηλεφώνου.

Η Xiaomi εξετάζει τη δυνατότητα επέκτασης του συστήματος με περισσότερους φακούς διαφορετικών εστιακών αποστάσεων και άλλα αξεσουάρ. Το οικοσύστημα MagSafe είναι ήδη μεγάλο, αλλά οι ακροδέκτες και το LaserLink θα επέτρεπαν στα αξεσουάρ να αλληλεπιδρούν με το λογισμικό του τηλεφώνου με τρόπους που ο καθαρός μαγνητικός εξοπλισμός δεν μπορεί.

Για την ώρα πάντως δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το αν η Xiaomi θα προχωρήσει στην εμπορική διάθεση του συστήματος, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

• Απαντ. 35
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, 6xXx6 είπε

Εντυπωσιακό σε πρώτη φάση αλλά για καθημερινή χρήση δεν νομίζω ότι βολεύει

Άμα βγάλουν ποιοτικούς φακους σε συνεργασία με τη Leica, θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση.

Το να έχεις αισθητήρα 4/3 , με κανονικό φακό και επεξεργασία κινητού (όποτε τη θες) μπορεί να δώσει επαγγελματικά αποτελέσματα σε κάποιον που ξέρει τι κάνει, χωρίς να χρειάζεται να κουβαλάει μια γκουμουτσα κάμερα, παρά μόνο αυτόν τον αρκετά μαζεμένο φακό.

• Like 17
Δημοσ.

Χεχε σας πρόλαβα 

1 ώρα πριν, Dimitris_1981 είπε

κάτι πραγματικά καινοτόμο που είδα είναι το Xiaomi concept phone αν πιάσει μπορεί να ανοίξει νέα αγορά. Βέβαια αυτό θα μας το πουν οι επαγγελματίες που αυτούς κυρίως αφορά.

https://www.wired.com/story/xiaomi-modular-optical-system-mwc-2025/

Το βασικό είναι ότι μπορεί από μόνο του να ανοίξει μια νέα αγορά. Δεν ξέρω αν θα πετύχει αλλά τουλάχιστον μοιάζει να έχει λογική. 
Μπράβο στην Xiaomi.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 λεπτά πριν, cr77 είπε

Άμα βγάλουν ποιοτικούς φακους σε συνεργασία με τη Leica, θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση.

Ναι, ίσως, μέχρι να φάνε την πρώτη πτώση και να γίνουν θρύψαλα και τα δύο. Τι είναι άραγε πιο σίγουρο να κρατάς, μια κάμερα με αρκετό πάχος για να την πιάνεις με τη χούφτα ή ένα κινητό που με το ζόρι το κρατάς με τα 2 δάχτυλα σε landscape mode? Βάλε και το ότι θα έχει και το φακό πάνω και το θρύψαλο είναι εγγυημένο...

Επεξ/σία από nan78
  • Like 1
  • Sad 1
  • Haha 1
Δημοσ.

Βασικά το module είναι κάμερα κι όχι απλά φακός. Απλά το λογισμικό που διαχειρίζεται το module είναι στο τηλέφωνο. Κάτι μου θυμίζει πάντως. Δεν θυμάμαι ποια εταιρεία είχε στα σκαριά τουλάχιστον κάτι ανάλογο μόνο που δεν ήταν με τηλέφωνο, αλλά με ένα τάμπλετ ουσιαστικά που διαχειριζόταν το οπτικό module/camera. Θα πρέπει να κυκλοφορήσει σε τιμή μιας καλής κόμπακτ φωτογραφικής για να πιάσει. Αν το κόστος του module θα είναι τίποτα στο χιλιάρικο, θα πάει αδιάβαστο καθώς δεν θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τα ήδη εδραιωμένα φωτογραφικά μέσα. Καινοτομία πάντως με πολύ ενδιαφέρον.

• Like 2
Δημοσ.
33 λεπτά πριν, nan78 είπε

Ναι, ίσως, μέχρι να φάνε την πρώτη πτώση και να γίνουν θρύψαλα και τα δύο. Τι είναι άραγε πιο σίγουρο να κρατάς, μια κάμερα με αρκετό πάχος για να την πιάνεις με τη χούφτα ή ένα κινητό που με το ζόρι το κρατάς με τα 2 δάχτυλα σε landscape mode? Βάλε και το ότι θα έχει και το φακό πάνω και το θρύψαλο είναι εγγυημένο...

δεν το κρατάς απο το κινητό , κρατάς το φακό απ ότι έχω δει και απλά πατάς στο κινητό μόνο για τη φωτογραφία ή το βίντεο

• Like 1
Δημοσ.

Η ιδέα είναι πολύ παλιά και έρχεται από το μακρινό 2013 με τα συστήματα lens camera Sony QX10/QX100 https://www.dpreview.com/products/sony/compacts/sony_dscqx10

Μάλλον θα έχει λήξει η πατέντα. Πάντως το σύστημα της Sony δεν είχε εμπορική απήχηση και δεν βλέπω να έχει αντίστοιχη επιτυχία και η "όχι και τόσο πρωτότυπη" υλοποίηση κατά Xiaomi

• Like 6
  • Thanks 1
Δημοσ.
Μόλις τώρα, kalmik είπε

Η ιδέα είναι πολύ παλιά και έρχεται από το μακρινό 2013 με τα συστήματα lens camera Sony QX10/QX100 https://www.dpreview.com/products/sony/compacts/sony_dscqx10

Μάλλον θα έχει λήξει η πατέντα. Πάντως το σύστημα της Sony δεν είχε εμπορική απήχηση και δεν βλέπω να έχει αντίστοιχη επιτυχία και η "όχι και τόσο πρωτότυπη" υλοποίηση κατά Xiaomi

Μόλις ετοιμάζουν να γράψω ακριβώς αυτό. Αγαπάμε Xiaomi αλλά δεν το λες και innovation.

Ο αισθητήρας έπρεπε να είναι στην συσκευή ή οι φακοί εναλλαξιμοι όπως στο QX1. Κάθε φακός θα απαιτεί νέο αισθητήρα :(

• Like 2
Δημοσ.
23 λεπτά πριν, kalmik είπε

Έχω ακόμη τον QX100, δουλεύει απροβλημάτιστα με το iPhone και βγάζει εξαιρετικές φωτογραφίες σε σχέση με το κινητό 💎

• Like 1
Δημοσ.

Πολύ καλή ιδέα. Από μένα είναι "άμεση αγορά", αρκεί να το βγάλουν και για άλλα Android κινητά. (Samsung, Oppo)

Τώρα όσον αφορά το σύστημα της Sony, να θυμηθούμε ότι της Sony ήταν μόνο 1-inch το καλύτερο, ενώ αυτό που ήταν APS-C επρόκειτο μόνο για τον αισθητήρα, αν έβαζες και φακό γινόταν εξαιρετικά μακρύ και βαρύ. Εδώ μιλάμε για 100γρ!

Επίσης η συνδεσιμότητα της Sony ήταν εντελώς αργή. Μέχρι να μεταφέρει την εικόνα έκανε μία ώρα. Κάτι που πρακτικά το αχρήστευε το σύστημα.

Θαρρώ ότι θα βολέψει πολλούς φωτογράφους σαν εμένα πχ που θα μπορούμε να έχουμε παράδειγμα της Xiaomi στα 35mm κι έναν zoom τηλεφακό στην κάμερα. Κι ενδεχομένως στη 2η κάμερα αν χρειάζεται να έχουμε έναν υπερερυγώνιο zoom έτσι ώστε να καλύπτεται όλο το εύρος.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
2 hours ago, nan78 said:

το γραφει στις οδηγιες. not for butter fingers

Butterfingers.jpg

Δημοσ.
5 ώρες πριν, pao13 είπε

αυτός ο μαγνητικός κύκλος κάτι μου θυμίζει!    να δεις τι εδώ το έχω ....

Άλλος κανείς δε γέννησε μόνο η Μαριώ το Γιάννη 

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν ξέρω αν θα πουλήσει για να είμαι ειλικρινής. Γιατί να μην έχει κάποιος μια μικρή compact φωτογραφική μηχανή σαν τις Sony RX100; O θάνατος των compact φωτογραφικών μηχανών ήρθε εξαιτίας των κινητών που βελτιώθηκαν σημαντικά στον τομέα της φωτογραφίας. Τώρα φαίνεται να ξαναπηγαίνουμε πίσω στην φιλοσοφία της compact μηχανής.

Από την στιγμή που πρέπει να κουβαλάς έξτρα μπούγιο πάνω σου, ε καλύτερα να έχεις μια compact φωτογραφική. Προσωπικά αυτό κάνω εγώ με την RX100 VII και μετά με το app μεταφέρω όπου θέλω τις φωτό (κινητό, PC, κλπ).

Επεξ/σία από PadPoet
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...