Dj_kourampies Δημοσ. χθες στις 02:41 μμ Δημοσ. χθες στις 02:41 μμ Έχω για παραπάνω από δεκαετία ένα ένα PC με FX8320, GTX750Ti 2GB και 32GB RAM. Ακόμα και σήμερα μπορώ να κάνω όλες τις δουλειές μου, αλλά η ηλικία έχει αρχίσει και φαίνεται στα πάντα. Οι χρήσεις είναι browsing με 100δες tab, επεξεργασία εικόνας (Adobe CS), ήχου και βίντεο (Vegas με προοπτική να ασχοληθώ με Premiere και After Effects). Aπλά πράγματα, αναλύσεις 1080 προς το παρόν, ωστόσο καλό είναι να υπάρχει προοπτική και για πιο σύγχρονες αναλύσεις και hardware acceleration σε όλα. Πάντα σε dual monitor, προς το παρόν 2x1080p αλλά υπάρχει και η προοπτική για μεγαλύτερη ανάλυση μελλοντικά. Πολύ σπάνια μπορεί να τρέξω κάποιον emulator και θέλω να μπορώ να χρησιμοποιήσω σύγχρονα shaders, ή να τρέξω κανένα WoW. Υπάρχει κουτί, τροφοδοτικό, και όλα τα παρελκόμενα, οπότε μιλάμε αποκλειστικά για μητρική, επεξεργαστή και μνήμες. Κάρτα γραφικών φαντάζομαι ενσωματωμένη πλέον. Δεν υπάρχει περιορισμός μεγέθους, χωράει και Full ATΧ. Για λόγους οικονομικούς αλλά και ύπαρξης καλής ΑΜ2 ψύκτρας, θεωρώ την AMD λύση μονόδρομο. Έχοντας χάσει κάθε επαφή με το τι επικρατεί στην αγορά, θέλω κάτι μέτριο προς καλό όσον αφορά τον επεξεργαστή, με έμφαση στο value for money. Όπως ήταν ο FX8320 στην εποχή του δηλαδή. Απλά πλέον είναι πιο σύνθετο το θέμα λόγω των ενσωματωμένων γραφικών. Εννοείται 32GB RAM με προοπτικές αναβάθμισης σε 64, άρα λογικά μητρική με 4 slot και 2x16 για αρχή. Άλλες απαιτήσεις για τη μητρική: τουλάχιστον 6 θύρες SATA, όσο το δυνατόν περισσότερες παραδοσιακές USB πίσω, κάρτα ήχου με ξεχωριστό line και mic in, σωστό Gigabit ethernet (λογικά αυτονόητο στην εποχή μας) Επιθυμητό budget 300, άντε 400€. Αναμένω προτάσεις.
sattack Δημοσ. χθες στις 03:11 μμ Δημοσ. χθες στις 03:11 μμ Αυτά που γράφεις θα έπρεπε να ειναι μια πολυ εύκολη πρόταση, αλλα μετά βάζεις μέσα μερικες δύσκολες απαιτήσεις. Sata υποδοχές δεν δίνουν πολυ σημασία πλέον και πολυ δύσκολα θα βρεις πανω απο 4. Ήθελα κι εγω 6 και πήρα την MSI Β650 Τomahawk στα 190Ε. Τώρα έχει πάει 210Ε νομίζω. Παντως ειναι πολυ καλή μητρικη και κομπλέ απο USB. Δύσκολο να βρεις επιλογες με 6 sata... Αυτά σε ΑΜ5. Αλλα επιθυμητό budget 300-400? Σε ΑΜ5 δεν γίνεται! Θες τπυλαχιστον 500Ε. Θα πρέπει να πας σε ΑΜ4. Μετα γράφεις για επεξεργασια video (και εικονας, ηχου) με hardware acceleration. Aυτο δεν προϋποθέτει ξεχωριστή gpu? Θες να το κάνεις με igpu (ενσωματωμενα γραφικα σε cpu)? 1
Dj_kourampies Δημοσ. χθες στις 03:18 μμ Μέλος Δημοσ. χθες στις 03:18 μμ (επεξεργασμένο) 8 λεπτά πριν, sattack είπε Αυτά που γράφεις θα έπρεπε να ειναι μια πολυ εύκολη πρόταση, αλλα μετά βάζεις μέσα μερικες δύσκολες απαιτήσεις. Sata υποδοχές δεν δίνουν πολυ σημασία πλέον και πολυ δύσκολα θα βρεις πανω απο 4. Ήθελα κι εγω 6 και πήρα την MSI Β650 Τomahawk στα 190Ε. Τώρα έχει πάει 210Ε νομίζω. Παντως ειναι πολυ καλή μητρικη και κομπλέ απο USB. Δύσκολο να βρεις επιλογες με 6 sata... Αυτά σε ΑΜ5. Αλλα επιθυμητό budget 300-400? Σε ΑΜ5 δεν γίνεται! Θες τπυλαχιστον 500Ε. Θα πρέπει να πας σε ΑΜ4. Μετα γράφεις για επεξεργασια video (και εικονας, ηχου) με hardware acceleration. Aυτο δεν προϋποθέτει ξεχωριστή gpu? Θες να το κάνεις με igpu (ενσωματωμενα γραφικα σε cpu)? Όσον αφορά τις SATA φαντάζομαι υπάρχει και η λύση της πρόσθετης κάρτας, από τη στιγμή που μιλάμε καθαρά για αποθηκευτικό χώρο στους περισσότερους δίσκους. Δεν αξίζει να πας στα διπλά λεφτά μόνο για αυτό υποθέτω. Κανένα πρόβλημα για ΑΜ4, δεν ήξερα καν πως λέγεται το τελευταίο socket. Απλά να είναι συμβατό με τη ψύκτρα για AM2. Το Hardware Acceleration κάποιοι (οι περισσότεροι τύποι τέλοσπάντων) δεν προϋποθέτει ξεχωριστή GPU όχι. Χρησιμοποιεί το σχετικό "κομμάτι" της iGPU με πολύ καλά αποτελέσματα. Απλά έχουν ανεβάσει λίγο τις απαιτήσεις σε vRAM τελευταία, ξεκινάει από 4GB, οπότε πρέπει μητρική και επεξεργαστής να δέχονται να "παραχωρήσουν" περισσότερη RAM για αυτό το σκοπό. Κυρίως για Photoshop και Illustrator με ενδιαφέρει εξάλλου το συγκεκριμένο θέμα, δεν είναι μεγάλες οι απαιτήσεις. Επεξ/σία χθες στις 03:20 μμ από Dj_kourampies
sattack Δημοσ. χθες στις 03:27 μμ Δημοσ. χθες στις 03:27 μμ (επεξεργασμένο) Οπότε θεωρητικά είσαι για ΑΜ4, με επεξεργαστή 5700g που έχει 8 πυρήνες και ενσωματωμενη gpu. Μόνο δεν ξερω πόση RAM μπορεις να δωσεις στην igpu. YΓ τι υποδοχές εικόνας έχουν οι οθόνες σου? ΥΓ2, κανονικά οι ψύκτρες του ΑΜ2/3 δεν μπαίνουν στα ΑΜ4/5. Εκτός αν κάποιος κατασκευαστής εχει αντάπτορες. Επεξ/σία χθες στις 03:34 μμ από sattack
Dj_kourampies Δημοσ. χθες στις 03:56 μμ Μέλος Δημοσ. χθες στις 03:56 μμ (επεξεργασμένο) Με μπέρδεψε η κατηγορία στο Skroutz. Έχω μια Hyper 212 Evo, αλλά δυστυχώς ως αγορασμένη το 2015 δεν έχω το bracket που έχουν οι μετά το 2018. Οκ, δεν έχουν και τόση διαφορά οι box επεργαστές οπότε μπορεί να χρησιμοποιήσω και τη stock, υπάρχει όμως και το κιτ με το bracket, κάπου θα το βρω. Οι οθόνες είναι ψηφιακές, απλό HDMI. Επεξ/σία χθες στις 03:58 μμ από Dj_kourampies
sattack Δημοσ. χθες στις 04:45 μμ Δημοσ. χθες στις 04:45 μμ (επεξεργασμένο) 49 λεπτά πριν, Dj_kourampies είπε Οι οθόνες είναι ψηφιακές, απλό HDMI. Εκτός απο HDMI εχουν και καποια αλλη είσοδο? Αυτό αφορά τις εξόδους της μητρικης. 2 ΗDMI δεν εχει καμμία. Οι πιο νέες έχουν 1 ΗDMI + 1 DP. Κάποιες άλλες έχουν 1 DVI ή και 1 VGA. Aν κάποια οθονη σου τωρα έχει ενα DP, αυτο θα είναι το καλύτερο. Αν έχει DVΙ, θα πρέπει να σκεφτεις αν θες τωρα να πάρεις μητρικη με DVI, αλλά στο μέλλον ίσως αναγκαστείς να αγοράσεις αντάπτορα, αν αλλάξεις οθόνες. Αλλιώς καλύτερα παίρνεις έναν αντάπτορα πχ DP->HDMI για τις οθονες σου τώρα, ώστε να είσαι καλυμμένος απο εξόδους για το μέλλον. Επεξ/σία χθες στις 04:45 μμ από sattack
Dj_kourampies Δημοσ. χθες στις 05:00 μμ Μέλος Δημοσ. χθες στις 05:00 μμ Δεν είναι θέμα αυτό, οι αντάπτορες από DP σε HDMI ή DVI-D έχουν 1 ευρώ. VGA ή DVI-A δε χρειάζομαι.
sattack Δημοσ. χθες στις 05:05 μμ Δημοσ. χθες στις 05:05 μμ (επεξεργασμένο) Ωραια. Πχ μια προταση: cpu 5700g γυρω στα 170Ε box με εγγύηση 3 χρονια από AMD και ψυκτρα. 32GB DDR4 γυρω στα 48Ε Μητρική ΑΜ4 σχετικά οικονομική αλλά πιστεύω ποιοτική, με 4 θεσεις μνήμης, DP+HDMI, και αρκετά usb. Γυρω στα 88Ε Επεξ/σία χθες στις 05:07 μμ από sattack
Dj_kourampies Δημοσ. χθες στις 05:23 μμ Μέλος Δημοσ. χθες στις 05:23 μμ Οι μνήμες και οι cpu μάλλον είναι μονόδρομος. Η μητρική είναι λίγο φτωχή και με ξενίζει αρκετά, συν ότι οι αξιοπρεπείς κάρτες για sata δεν είναι όσο φθηνές θυμόμουν οπότε μάλλον χρειάζεται κάτι καλύτερο. Στη γενική ιδέα όμως με βοήθησες αρκετά. 1
sattack Δημοσ. χθες στις 05:39 μμ Δημοσ. χθες στις 05:39 μμ (επεξεργασμένο) Προχωρώντας σε πιο ακριβες βλεπω μερικες με 6 sata (στο ΑΜ4 τελικά υπήρχαν καμποσες) Πχ αυτή η MSI Eγω που ήθελα ακομα περισσοτερα sata, αντι για καρτα PCIe, πηρα εναν Μ2 ανταπτορα που βγαζει 6 sata. Με ταλαιπώρησε λίγο στην αρχη, αλλα μετά είδαν τα windows και τα 6 sata και ξεμπέρδεψα. Επεξ/σία χθες στις 05:43 μμ από sattack
@topos Δημοσ. χθες στις 06:46 μμ Δημοσ. χθες στις 06:46 μμ Ο 5700g έχει "καλή" κάρτα γραφικών για ενσωματωμένη αλλά απέχει από το να είναι αρκετα καλή για video editing.Αλλα ολοι οι "g" να ξέρεις ότι έχουν διαφορα limitation(π.χ υποστηρίζουν μέχρι pci-e 3.0 και έχουν μειωμένη cache) Επιπλέον εάν είσαι τώρα με 32gb vram θα πρέπει να υπολογίζεις 64gb στο καινούργιο σιγουρα για την χρήση που αναφέρεις.Επιπλεον εάν πας σε cpu με ενσωματωμένη κάρτα θα "τρώει" και αυτή ram. Spoiler Δεν θυμαμε πόσο ram μπορείς να κάνεις allocate στην GPU του 5700g αλλά θαρρώ πως είναι σε συνάρτηση και με το πόσο έχεις συνολικά στο σύστημα σου.Παντως στην ενσωματωμένη του am5(7900x με 96gb ram) μπορεις να δώσεις μέχρι 16gb (χθες το δούλεψα έτσι για να δω κάτι που ήθελα 😄). Εγώ για αυτά που αναφέρεις θα προτιμούσα κάποιον 13500 (καλός στο multi) με ddr4 έχει και ενσωματωμένη για καλο budget μηχανημα για multitasking . Ουτως η άλλως εάν ασχοληθείς με οτιδήποτε πιο σύνθετο από browsing/office θα χρειαστείς σίγουρα επιπλέον κάρτα γραφικών. Εναλλακτικά εάν θέλεις αναβάθμιση νεότητα κοιτάς για am5.Σε κάθε περιπτωση
nickol-us Δημοσ. χθες στις 06:52 μμ Δημοσ. χθες στις 06:52 μμ Εφόσον η 750ti είναι σε καλή κατάσταση, κράτα την και βάλε καλύτερο επεξεργαστή (όχι apu xxxxG), 5700x tray (χωρίς ψύκτρα και εγγύηση 2 έτη μόνο από το κατάστημα αγοράς) με ~130€. Η τιμή επιτρέπει να βάλεις και μια σχετικά σοβαρή after market ψύκτρα των 30-40€ Σοβαρές μητρικές μέχρι 125€, τα 6 sata είναι μάλλον περιττά, άσε που μερικά από αυτά δε θα λειτουργούν εφόσον μπει κάποιος σύγχρονος nvme https://www.skroutz.gr/comparelists/31?compare=23786652%2C23776996%2C24068592%2C24215370 Για τις μνήμες ότι ειπώθηκε. Αν ακολουθήσεις το παραπάνω σενάριο, σε παίρνει να πας και για περισσότερο από 32gb. Αν θέλεις πιο future-proof και δυνατότερα συστήματα, τότε ακολουθείς είτε το σκεπτικό του atopos, είτε "πιέζεις" τα πράγματα για να πας σε am5
@topos Δημοσ. χθες στις 07:09 μμ Δημοσ. χθες στις 07:09 μμ (επεξεργασμένο) 18 minutes ago, nickol-us said: Εφόσον η 750ti είναι σε καλή κατάσταση, κράτα την και βάλε καλύτερο επεξεργαστή (όχι apu xxxxG), Και εγώ σκεφτόμουν ακριβώς αυτό, όμως δεν το πρότεινα γιατί έχω διαβάσει ότι σε windows με GPU που δεν υποστηρίζει dx12(θαρρώ η 750ti δεν υποστηρίζει) παίζουν διαφορά θεματακια σε win 10/11.Δεν έχω κάνει βέβαια και deep dive στο θέμα οπότε ίσως να υπάρχουν workarounds. Y.γ Πουλάει ένας μιας low profile Intel arc 380 6gb στα 65ευρω στις αγγελίες.Για βασικές εργασίες και ίσως και λίιγο video editing πιστεύω πως είναι εξαιρετικά καλή αγορά σε αυτά τα χρηματα.(Λογικά θα έχει και full bracket μέσα, εάν τον ενδιαφέρει ρωτάει τον πωλητή) Spoiler (Σκεφτόμουν να την πάρω και εγώ για 2η αλλά η συγκεκριμένη υλοποίηση είναι "χοντρούλη" και πιστεύω πως θα είναι πολύ κοντά στο psu μου(εφόσων την έβαζα στο 2ο pci-e slot της μητρικής μου) οπότε δεν το προχώρησα. Επεξ/σία χθες στις 07:11 μμ από @topos 1
Dj_kourampies Δημοσ. πριν από 19 ώρες Μέλος Δημοσ. πριν από 19 ώρες Η μνήμη θα γίνει 64 μάλλον ανεξαρτήτως integrated GPU καθώς οι τιμές είναι καλές για 4x16. Όσον αφορά την iGPU, θεωρούσα ότι είναι καλύτερη από την 750Ti, όμως διαβάζω ότι είναι ένα 20% κάτω τουλάχιστον, σε benchmarks. Πρακτικά όμως, στο Adobe CS και το Vegas, μάλλον πιο πολύ σημασία έχει η περισσότερη VRAM και οι πρόσφατοι drivers, καθώς λόγω 2GB RAM η Adobe τουλάχιστον κόβει την υποστήριξη στην 750. Οι 6 SATA δεν είναι καθόλου περιττές καθώς τώρα έχω 7 μηχανικούς δίσκους με μεγάλη αποθήκη αρχείων, και έναν SSD για το λειτουργικό. Αφού έχω κατάλληλο κουτί, τροφοδοτικό και ψύξη, και είμαι ο μόνος χρήστης αυτών των αρχείων, δεν υπάρχει λόγος να πάνε σε ξεχωριστό file server. Το Μ2 adapter μοιάζει μακράν καλύτερη λύση από τις παραδοσιακές κάρτες πάντως.
gatz1983 Δημοσ. πριν από 18 ώρες Δημοσ. πριν από 18 ώρες Βάλε μια msi b550 tomahawk,έναν 5700 σκέτο,64gb ddr4 και είσαι οκ..
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα