Προς το περιεχόμενο

Bridge mode, VOIP and VOIP adapter

Μετάβαση στην απάντηση Απαντήθηκε από KostisKazan,

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους.

Θα ήθελα να θέσω ένα θέμα που μέχρι ένα σημείο έχει ξανασυζητηθεί αλλά με μια ακόμα παράμετρο.

Έχω provider τη Vodafone με οπτική ίνα στα 1000Mbps και μου έχουν δώσει για router το Power station wifi 6.

Διαθέτω επίσης ένα ASUS DSL-AC68U το οποίο δεν υποστηρίζει VOIP (δυστυχώς η ASUS δεν βγάζει πλέον VOIP routers). Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω το ASUS για ίντερνετ τουλάχιστον καθώς δέχεται εγκατάσταση VPN σε αντίθεση με της Vodafone. Θα μου πει κάποιος βάλε το ASUS σε bridge και άσε το Vodafone για το τηλέφωνο. Καλά μέχρι εδώ και δεν θα άνοιγα καινούργιο θέμα γιατί αυτό ξεκίνησα να κάνω.

Η έξτρα παράμετρος που ανέφερα είναι οι VOIP adapters. Δεν τους έχω δουλέψει καθόλου και δεν ξέρω καν αν είναι συμβατοί με τη Vodafone που έχω εγώ.

Θεωρητικά είναι καλύτερη επιλογή από την άποψη ότι γλυτώνεις το double NAT και όλη η κίνηση περνάει από το ASUS. Να σημειωθεί ότι η Vodafone πλέον δίνει τα cradentials για το VOIP οπότε δεν χρειάζεσαι πλέον το router τους όπως παλιότερα που το bridge mode ήταν μονόδρομος αν ήθελες να κάνεις κάτι τέτοιο.

Έχει κάποιος άποψη πάνω σε αυτό το θέμα? Έχει δουλέψει κάποιος τέτοιο configuration στην πράξη?

Δημοσ.
2 ώρες πριν, alexis.k είπε

Θα μου πει κάποιος βάλε το ASUS σε bridge και άσε το Vodafone για το τηλέφωνο

Υπαρχει και τριτη επιλογη. Ασε το vodafone εκει που ειναι (μαζι με την τηλεφωνια) και βαλε ΜΕΤΑ από αυτο το Asus με οτι VPN θελεις. Δεν παιζει αυτό το σενάριο?

Δεν χρειαζεται bridge, δεν χρειαζεται voip adapters ειναι οσο πιο απλο γινεται.

Δημοσ.

Έχεις απόλυτο δίκιο για την απλότητα του σεταρίσματος και αρχικά το είχα συνδεδεμένο έτσι αλλά αντιμετώπιζα θέματα. Πάλι οι συσκευές που είναι πάνω στο ASUS θα περνάνε από double NAT και στην περίπτωση που θέλω να κάνω port forwarding σε αυτές θα έχω πάλι θέμα όπως με το bridge. Μερικά από τα προβλήματα που παρατήρησα με αυτή τη συνδεσμολογία ήταν με τα Shelly controllers που έχω συνδεδεμένα στο σπίτι. Επίσης είχα θέμα και με τη σύνδεση συσκευών εκτός δικτύου. Όταν συνδεόμουν στο NAS μου από έξω, στο streaming τουλάχιστον είχα πολλές αποσυνδέσεις. Αυτό εξυπηρετεί το VOIP adapter για όσους δεν έχουν VOIP router αλλά δεν ξέρω κάποιον που έχει χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο και για αυτό ρωτάω για τη χρήση του πριν προβώ σε μια κακή αγορά.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αναφερεις παρα πολλα θεματα που ισως ειναι ασχετα μεταξυ τους και ισως ειναι ασχετα και με το double NAT.

Καταρχην με την ελευση των tailscale/zerotier/twingate κ.τ.λ ΔΕΝ χρειαζεσαι πια port forwarding. Οποτε δεν σε απασχολει πια το double NAT. Σε αρκετες νεες συνδεσεις οι ιδιοι οι παροχοι σε βαζουν σε NAT οι ιδιοι οπότε μπορει να εχεις και triple NAT μεσα στο σπιτι σου αν δεν προσεξεις. Εκτος και αν κανεις High frequency trading η εχεις homelab (και γενικα servers) δεν σε επηρεαζει πουθενα αυτο.

Δεν εχω εμπειρια από shelly controllers οπότε δεν μπορω να σχολιασω κατι εκει.

Για το NAS τι ακριβως εφταιγε? Οταν κανεις streaming προς τα εξω μετραει η ταχυτητα Upload σου που αρκετες φορες ειναι χαμηλή. Μηπως οι αποσυνδεσεις οφειλονται στο upload σου και δεν εχουν σχεση με το NAT?

Εγω παντως εχω στο παρελθον παιξει tailscale + Synology  + double NAT χωρις κανενα θεμα. Ουτε bridge και ουτε port forward. Και το τηλεφωνο με voip πανω στο router.

Δηλαδη

Cosmote router + VoIp phone  -> Δευτερο router με Tailscale -> Ολες οι αλλες συσκευες απο πισω.

Επεξ/σία από KostisKazan
Δημοσ.

Δεν είναι ο κλάδος μου αυτός και μπορεί να φανώ χαζός σε κομμάτια που μου λείπουν πληροφορίες αλλά με δοκιμές, διάβασμα και συζητήσεις ξεστραβώνεται κανείς. Μέχρι πρότινος είχα λοιπόν το NORD που είναι και το μόνο που έχω δουλέψει.

Το συμπέρασμα ότι τα συμπτώματα συνδέονταν με τη συνδεσμολογία των router προκύπτει από το γεγονός ότι όταν αφαίρεσα το ASUS και έπαιζα μόνο με το vodafone router δεν τα είχα. Να συμπληρώσω ότι είχα και θέματα με το VNC να μπω στον υπολογιστή μου remote καθώς και με access στις CCTV κάμερες του σπιτιού τα οποία λύθηκαν και αυτά μόλις έβγαλα το ASUS. Όλες οι συσκευές επίσης πέρναγαν από το ASUS με το NORD πάνω.

Να σημειώσω ότι ακολουθούσε το ASUS ένα switch για να κάνω διαμοιρασμό στις γραμμές του σπιτιού, αλλά δεν θεωρώ πως έπαιξε ρόλο το switch το ίδιο, καθώς όταν έκανα bypass το ASUS είτε όλο το switch κατευθείαν στο vodafone router είτε μια γραμμή τη φορά, ότι παρέκαμπτε το ASUS δούλευε μια χαρά. Γενικά τα συμπτώματα εστιάζονται στο access εξωτερικά του δικτύου μου.

Μπορεί να ήταν κάποιο setting που αγνοώ αλλά όπως και να έχει μια συνδεσμολογία με ένα και μόνο router θα έκανε τα πράγματα πολύ πιο απλά για αυτό κατευθύνομαι προς τα εκεί. Αν έβρισκα κάποιο router που να είναι αξιόπιστο, να υποστηρίζει VOIP και VPN θα πήγαινα εκεί κατευθείαν. Είπα για αρχή να μην πάει το ASUS χαμένο και πετάξω λεφτά χωρίς να λύσω το πρόβλημα.

Αν το Τailscale έκανε τη διαφορά σε σχέση με το NORD πάλι θα μου έκανε σαν λύση. Λες να πηγάζουν εκεί τα θέματα αυτά?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, alexis.k είπε

Δεν είναι ο κλάδος μου αυτός και μπορεί να φανώ χαζός σε κομμάτια που μου λείπουν πληροφορίες αλλά με δοκιμές, διάβασμα και συζητήσεις ξεστραβώνεται κανείς

Δεν υπαρχουν χαζες ερωτησεις. Μονο χαζες απαντησεις 😄 Ουτε εμενα ειναι ο κλαδος μου τα δικτυα.

Με εχεις μπερδεψει ομως τωρα που αναφερεις το Nord. Το Asus υποστηριζει NordVPN ως client μονο. Σωστα? Η εβαλες αλλο VPN για να εχεις προσβαση στο NAS σου?

Βασικα ποιος ειναι ο τελικος σου σκοπος ?

1. Να εχεις ενα "εξερχομενο" VPN ετσι ωστε ολες σου οι συσκευες να βγαινουν στο internet μεσα από αυτο?
  2. Να εχεις ενα "εισερχομενο" VPN για να μπορεις να εχεις προσβαση στις εσωτερικες συσκευες σου οταν εισαι εκτος σπιτιου?
  3. Και τα δυο?

Εκτος αν μου διαφευγει κατι το NordVPN ειναι μονο για το σεναριο 1. Οπότε τι ακριβως δοκιμασες με το NAS σου και εκανες streaming εκτος σπιτιου? Η απλα εκανες ενα σκετο port-forward ασχετα με VPN? H χρησιμοποιησες κατι σε cloud υπηρεσια που εχουν μερικα NAS για εξωτερικη προσβαση?

Το Tailscale παντως καλυπτει και τα δυο παραπανω σεναρια..

Επεξ/σία από KostisKazan
Δημοσ.

Σκοπός μου είναι να φιλτράρω και τα εισερχόμενα και τα εξερχόμενα. Έχεις δίκιο για το NORD. Είναι μόνο client και τώρα που μπήκα μέσα είδα ότι είχα βάλει και το OPEN VPN για τα εισερχόμενα. Η μια επιλογή μετά από ψάξιμο αν θυμάμαι καλά ήταν να πληρώσω έξτρα για μια dedicated IP αλλά δεν το έκανα. Έχει φάει πολλούς συνδυασμούς εγκαταστάσεων και πειραματισμών από όταν το πήρα και έχω χάσει την μπάλα.

Η κύρια λειτουργία του NAS είναι το cloud όπως είπες. Το χρησιμοποιώ και για mail server και για αποθήκευση των video των CCTV. 

Τα Shelly επίσης όταν έβαζα το wifi ON στο vodafone router ήταν οκ. Όταν μετέφερα το wifi στο ASUS ξεκίναγαν τα θέματα. Με τόσους συνδυασμούς που έκανα δεν έβγαλα άκρη τελικά τι έφταιγε (η συνδεσμολογία, το VPN, κάποιο setting που δεν έκανα ή κάποιο που έκανα λάθος) και έτσι τώρα γύρισα στο router της vodafone μόνο, μέχρι να βγάλω άκρη και να ξαναδοκιμάσω. Ήμουν έτοιμος να τα σκάσω πάλι και να πάρω το DSL-AC68VG της ASUS το οποίο υποστήριζε και VOIP αλλά έφυγε από την αγορά.

Το Tailscale το έχεις και για εισερχόμενα και εξερχόμενα traffic εσύ? Αν ναι, με το NAS δεν είχες θέμα ποτέ έτσι? Το δεύτερο router σου από περιέργεια τι μοντέλο είναι και τι επιμέρους settings του έκανες πέρα από το να βγάλεις το DHCP και στο πρώτο το DMZ mode?

• Λύση
Δημοσ.

Το δευτερο router μου ηταν το brume 2. Δεν ειχα κανει τιποτα ιδιαίτερο. Ουτε DMZ, και DHCP κανονικα. Ηταν πισω από το router της cosmote με διπλο NAT. Μπορει να λειτουργησει και ως client VPN και ως server VPN.

Τωρα απλα τρεχω tailscale κατευθειαν πανω στο synology nas. Παλι με Double NAT. Βλεπω τις φωτογραφιες μου απο το κινητο μου κανονικα ακομα και εκτος σπιτιου. Αυτά για το δευτερο σεναριο - "εισερχομενο VPN".

Για το πρωτο σεναριο εχω ενα VPS με 5 ευρω το μηνα οπου τρεχω και εκει tailscale exit node οταν χρειαζομαι "εξερχομενο" VPN.

Βασικα ναι ψαξε το Tailscale. Port forwarding, bridge και αλλα αντιστοιχα δεν χρειαζονται πια. Τηλεφωνο κανονικα στο router της κοσμοτε (voip)

Αντιστοιχα δουλευει και το zerotier.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...