Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η Qualcomm και η Google συνεργάζονται για την επέκταση των ενημερώσεων λογισμικού στις συσκευές Android, με στόχο την αύξηση της θεωρητικής διάρκειας ζωής των συσκευών στα οκτώ χρόνια.

Η Qualcomm και η Google ενώνουν τις δυνάμεις τους για να επεκτείνουν τις ενημερώσεις λογισμικού στις Android συσκευές. Με τη βοήθεια της Google, ο κατασκευαστής επεξεργαστών έχει δεσμευτεί να παρέχει εκτεταμένη υποστήριξη προμηθευτή σε οποιονδήποτε κατασκευαστή που χρησιμοποιεί τα ισχυρότερα τσιπ της, αυξάνοντας τη θεωρητική διάρκεια ζωής των συσκευών Android στα οκτώ χρόνια. Παρόλο που υπάρχουν αρκετές προϋποθέσεις, αυτή η κίνηση θα μπορούσε να κάνει το επόμενο κινητό σας τηλέφωνο πιο χρήσιμο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το παράθυρο εκτεταμένης υποστήριξης ισχύει μόνο για συσκευές Android με τα τελευταία τσιπ της Qualcomm. Αρχικά, το χρονοδιάγραμμα υποστήριξης οκτώ ετών θα επεκταθεί σε συσκευές που χρησιμοποιούν τη νέα πλατφόρμα Snapdragon 8 Elite, η οποία τροφοδοτεί συσκευές όπως το OnePlus 13 και το Galaxy S25. Αργότερα φέτος, η ίδια πολιτική θα εφαρμοστεί στα νέα τσιπ Snapdragon 8 και Snapdragon 7-series της εταιρείας, και μπορείτε να περιμένετε την ίδια συμφωνία για τουλάχιστον τις επόμενες πέντε γενιές επεξεργαστών της Qualcomm.

"Μέσω αυτής της συνεργασίας, οι κατασκευαστές μπορούν να ενημερώνουν πιο εύκολα το λογισμικό και την ασφάλεια στις συσκευές τους, διασφαλίζοντας μια πιο ασφαλή και μακροχρόνια εμπειρία Android για τους χρήστες μας", δήλωσε ο Seang Chau, διευθυντής της πλατφόρμας Android της Google.

Τα κορυφαία τσιπ Snapdragon 8 και 7 ενσωματώνονται σε smartphones υψηλών επιδόσεων. Συνεπώς, είναι μάλλον απίθανο οι οικονομικές συσκευές με επεξεργαστές Qualcomm να προσφέρουν αντίστοιχες εγγυήσεις για μακροχρόνια υποστήριξη λογισμικού και μελλοντικές αναβαθμίσεις. Θεωρητικά δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει την Qualcomm να προσφέρει την ίδια συμφωνία και στις φθηνότερες προτάσεις της, όμως οι καταναλωτές τείνουν να περιμένουν τα τηλέφωνα που κοστίζουν περισσότερο να διαρκούν περισσότερο.

Επί του παρόντος, η Samsung και η Google ηγούνται της αγοράς με επτά χρόνια εγγυημένων ενημερώσεων ασφαλείας και λειτουργικού συστήματος. Με τη βοήθεια της Qualcomm, άλλες εταιρείες θα μπορούσαν να φτάσουν σε παρόμοια επίπεδα. Με την υποστήριξη της Qualcomm, οι κατασκευαστές θα μπορούν να παρέχουν οκτώ χρόνια ενημερώσεων ασφαλείας ενώ θα υπάρχουν επίσης τουλάχιστον δύο ενημερώσεις στον κοινό Android kernel του προμηθευτή κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου. Αυτό θα διευκολύνει τους κατασκευαστές να κυκλοφορούν πλήρεις ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος Android ακόμα και προς το τέλος της διάρκειας ζωής μιας συσκευής.

Η εξέλιξη αυτή είναι η τελευταία προσπάθεια της Google και των συνεργατών της να αντιμετωπίσουν το "αρχικό αμάρτημα" του Android. Η ανοιχτή προσέγγιση της Google στο Android προσέλκυσε πολλούς κατασκευαστές για να δημιουργήσουν και να πουλήσουν hardware, όλοι από τους οποίους διαχειρίζονταν τα σχέδια ενημέρωσής τους μεμονωμένα και βασίζονταν στους προμηθευτές hardware για την παροχή ενημερωμένων οδηγών και άλλων στοιχείων - τα οποία συνήθως δεν παρείχαν. Ως αποτέλεσμα, ακόμη και ακριβά smartphones-ναυαρχίδες μπορούσαν γρήγορα να μείνουν πίσω και να χάσουν χαρακτηριστικά και διορθώσεις ασφαλείας.

Η Qualcomm αναφέρει το Project Treble ως ένα βασικό κομμάτι της πρωτοβουλίας της για την επέκταση των ενημερώσεων. Ο συνδυασμός συνεπούς υποστήριξης του επιπέδου προμηθευτή και νέων πυρήνων θα κάνει, σύμφωνα με την Qualcomm, ταχύτερη και ευκολότερη την ανάπτυξη ενημερώσεων για τους κατασκευαστές, ωστόσο, δεν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 λεπτά πριν, dbrillis είπε

Σε δυο χρονια:

Η Google εγκαταλείπει την συνεργασία για οκτώ χρόνια ενημερώσεων στις Android συσκευές.

Η μαλλον σε δυο χρονια:

Η Google ανακοινωσε επι πληρωμη ενημερωσεις.

Επεξ/σία από TaxiarhisGR
  • Like 8
Δημοσ.

Αποσπώμενες μπαταρίες και ενημερώσεις.

Δεν είναι λογικό πλέον συσκευές με 8GB RAM, οθονάρες AMOLED, 4K/8K video, κάμερες 100MP, 5G και επεξεργαστές 3GHz που ουσιαστικά καλύπτουν της ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας να παροπλίζονται μετά από 2 χρόνια βαριάς χρήσης λόγω έλλειψης ενημερώσεων και φθαρμένης μπαταρίας. 

• Like 9
Δημοσ.
16 λεπτά πριν, Ardov είπε

Αποσπώμενες μπαταρίες και ενημερώσεις.

Δεν είναι λογικό πλέον συσκευές με 8GB RAM, οθονάρες AMOLED, 4K/8K video, κάμερες 100MP, 5G και επεξεργαστές 3GHz που ουσιαστικά καλύπτουν της ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας να παροπλίζονται μετά από 2 χρόνια βαριάς χρήσης λόγω έλλειψης ενημερώσεων και φθαρμένης μπαταρίας. 

https://shop.fairphone.com/nl/fairphone-5 🤌

• Like 2
Δημοσ.

Επειδή είναι πολλές οι συσκευές κι έχουμε δει πως πάει αυτό, καλού κακού φτιάξτε μια υποδοχή για μανιβέλα, θα είναι χρήσιμη όταν δεν τραβάει.. 

4010-thickbox_default.jpg

• Like 1
  • Haha 1
Δημοσ.

Αυτό με τις αποσπώμενες μπαταρίες καλό είναι αλλά από την άλλη θυμάμαι ότι μέχρι την στιγμή που τα smartphones είχαν αποσπώμενη μπαταρία όταν επαιρνες την καινούρια για κάποιο λόγο δεν είχε την απόδοση της αρχικής, ίσως τις είχανε στα ράφια χρόνια και τα παίζανε δεν ξέρω.

Δημοσ.

Το κινητό μου το Samsung note 9 είναι με 8πύρηνο επεξεργαστή και δουλεύει ακόμα μια χαρά. Οταν τις λίγες φορές κολάει σε κάτι είναι επειδή δεν του δίνουνε updates πλεόν. Δεν ξέρω τι βλακίες μας πουλάνε αλλα πολύ για ψεκασμένους μας έχουνε όλοι μου φαίνετε. Μια χαρά το κίνητο θα δούλευε μπόμπα αμα του επιτρέπανε κανονικά updates, αλλα θέλουνε να πετάξω το κινητό μου για κάτι καινούριο. 

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, AlphaAlpha είπε

550€ για συσκευή των 200€

https://el.wiktionary.org/wiki/κοντόφθαλμος

21 λεπτά πριν, Georgios Pappas είπε

Το κινητό μου το Samsung note 9 είναι με 8πύρηνο επεξεργαστή και δουλεύει ακόμα μια χαρά. Οταν τις λίγες φορές κολάει σε κάτι είναι επειδή δεν του δίνουνε updates πλεόν. Δεν ξέρω τι βλακίες μας πουλάνε αλλα πολύ για ψεκασμένους μας έχουνε όλοι μου φαίνετε. Μια χαρά το κίνητο θα δούλευε μπόμπα αμα του επιτρέπανε κανονικά updates, αλλα θέλουνε να πετάξω το κινητό μου για κάτι καινούριο. 

Εδώ δουλεύει μια χαρά - με LineageOS - το Xiaomi Mi A1 μου. Δες specs.

• Like 2
Δημοσ.

2 ώρες πριν, Hellenicsun είπε

https://el.wiktionary.org/wiki/κοντόφθαλμος

Εδώ δουλεύει μια χαρά - με LineageOS - το Xiaomi Mi A1 μου. Δες specs.

Εντάξει ας αφήσουμε από έξω τα custom, γιατί αν το πάμε έτσι και το Redmi Note 4 που έχω δουλεύει κανονικά:

Spoiler

Screenshot_20250226-214333_Settings_094422.png.60bfdd0118bf62ca4618935b9465e7ab.png

Δεν είναι έτσι όμως, γιατί με LineageOS και άλλα custom πρέπει να ψάχνεσαι συνέχεια και να κάνεις πατέντες για να δουλεύουν NFC, πληρωμές, τραπεζικά κλπ. Ετοιμάσου επίσης γιατί το Μάιο έρχεται καλό κλείδωμα από την Google, το τωρινό strong integrity που παρακάμπτεται ήδη πολύ δύσκολα θα γίνει το νέο basic. Εδώ μιλάμε για πολύχρονη επίσημη υποστήριξη όπου θα είναι κλειδωμένο και θα δουλεύουν όλα.

Φυσικά βέβαια όλοι ξέρουμε ότι ξαφνικά μετά από ένα update 3-4 χρόνια μετά το κινητό θα αρχίσει μυστηριωδώς να σέρνεται.

• Thanks 2
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, BadBoy είπε

Εντάξει ας αφήσουμε από έξω τα custom, γιατί αν το πάμε έτσι και το Redmi Note 4 που έχω δουλεύει κανονικά:

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

Screenshot_20250226-214333_Settings_094422.png.60bfdd0118bf62ca4618935b9465e7ab.png

Δεν είναι έτσι όμως, γιατί με LineageOS και άλλα custom πρέπει να ψάχνεσαι συνέχεια και να κάνεις πατέντες για να δουλεύουν NFC, πληρωμές, τραπεζικά κλπ. Ετοιμάσου επίσης γιατί το Μάιο έρχεται καλό κλείδωμα από την Google, το τωρινό strong integrity που παρακάμπτεται ήδη πολύ δύσκολα θα γίνει το νέο basic. Εδώ μιλάμε για πολύχρονη επίσημη υποστήριξη όπου θα είναι κλειδωμένο και θα δουλεύουν όλα.

Φυσικά βέβαια όλοι ξέρουμε ότι ξαφνικά μετά από ένα update 3-4 χρόνια μετά το κινητό θα αρχίσει μυστηριωδώς να σέρνεται.

Δεν αφήνω απ' έξω τις custom ROM διότι αποτελούν αδιαμφισβήτητη απόδειξη πως οι εταιρίες ακολουθούν το concept Planned obsolescence. Από εκεί και πέρα ναι, υπάρχουν προβλήματα - δε διαφωνώ επί του πρακτέου της καθημερινότητας.

• Like 2
Δημοσ.
1 hour ago, BadBoy said:

Reveal hidden contents

> πολύ δύσκολα
>ψάχνεσαι συνέχεια και να κάνεις πατέντες για να δουλεύουν

Απλά εγκαθιστάς magisk και επιλέγεις τις εφαρμογές στη deny list. Σε ελάχιστες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να εγκαταστήσεις και ένα plugin για το magisk και όλα παίζουν ρολόι σαν τη μαμά ρομ. Δεν ξέρω γιατί τα έχετε τόσο δύσκολα στο κεφάλι σας μερικοί.

• Haha 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, BadBoy είπε

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

Έχουμε ακόμα στο σπίτι το παλιό μου Note 7. Πέρυσι του άλλαξα μπαταρία και δουλεύει σφαίρα!  

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...