Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχω την απορία κατα πόσο νόμιμο είναι να γίνονται εικονικές προσλήψεις σε κάποια επιχείρηση.

Με τον όρο εικονικές προσλήψεις εννοώ άτομα που στα χαρτιά προσλαμβάνονται αλλά στην πράξη δε δουλεύουν ποτέ, δε ξέρουν καν κατα που πέφτει η επιχείρηση που υποτίθεται ότι δουλεύουν.

παραδείγματα...

Αν και έχω ακούσει ότι πλεον ελέγχεται, παλαιότερα δήλωνε παραίτηση κάποιος από μια δουλειά, πήγαινε σε έναν γνωστό του, κάνανε μια πρόσληψη 1-2 μήνες μόνο και μόνο για να μπει αυτό το άτομο σε ταμείο ανεργίας. Πρακτικά δε μπορείς να τον κατηγορήσεις τον άλλον για κάτι αν και κάνει μπαμ τι παίζει. αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να τροποποιήσεις λίγο τους όρους για να βγει κάποιος ταμείο

είναι κάποιος ανασφάλιστος και θέλει να κάνει μια επέμβαση η οποία κοστίζει αρκετά. Γίνεται πρόσληψη σε γνωστό, εννοείται δε πατάει καν στη δουλειά, μόνο και μόνο για να έχει ασφάλεια και να τη βγάλει τζάμπα. Τώρα θα πείτε πως το αποδεικνύεις αυτό.

Θέλει κάποιος να πάρει άτομο από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και κάνει εικονική πρόσληψη τη γυναίκα του απλά και μόνο για να φαίνεται ότι έχει προσωπικό στην επιχείρηση.

Επιχείρηση που λόγω του αντικειμένου της πρέπει να έχει στο προσωπικό άτομο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά -προσόντα, δε το έχει αλλά προσλαμβάνει κάποιον που απλά φαίνεται ότι δουλεύει εκεί αλλά στην ουσία δε πατάει καν

Όλα αυτά βέβαια, ειδικά τα τελευταία είναι δύσκολο εως αδύνατο να αποδειχθούν αλλά ασχολείται κανείς ή σου λέει το κράτος... και τι με νοιάζει εμένα, αν πληρώνουν εισφορές-φόρους ας κάνουν ό,τι θέλουν; Διότι ναι μεν μπορεί να πληρώνουν φόρους αλλά είναι "ξεκάθαρες" περιπτώσεις απάτης.

Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν πολλές γύρω μας

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει, και δε νομίζω ότι υπαρχει και λόγος να γίνει κάτι.

Μπορεί κάποιος να θέλει να προσλάβει κάποιος να τον έχει να τον κοιτάει ή ξέρω γω να είναι προληπτικός και να θέλει αντί για 13 να έχει 14 υπαλλήλους στην εταιρεία του. Από τη στιγμή που πληρώνονται ασφαλιστικές εισφορές και τα προβλεπόμενα δε βλέπω γιατί πρέπει να αφορά άλλους πέρα από τα συμβαλλόμενα μέρη. 

Και για το κράτος στη τελική καλύτερα είναι. 

Ο μόνος που έχει να χάσει στη περίπτωση αυτή είναι ο επιχειρηματίας. Αν αυτός (οι οι μέτοχοι) δεν έχουν θεμα, όλα καλά.

Επεξ/σία από DrLo
  • Like 1
Δημοσ.
16 λεπτά πριν, DrLo είπε

Ο μόνος που έχει να χάσει στη περίπτωση αυτή είναι ο επιχειρηματίας. Αν αυτός (οι οι μέτοχοι) δεν έχουν θεμα, όλα καλά.

μα ο επιχειρηματίας δε θα χάσει. Θα κερδίσει. Θα προσλάβει κάποιον (δικό του κατα προτίμηση) ώστε να γλιτώσει επιπλέον έξοδα. Αν εγώ προσλάβω τη γυναίκα μου και αυτό μου επιτρέψει να έχω τζάμπα υπάλληλο από επιδοτούμενο της ΔΥΠΑ δε χάνω κάτι, κερδίζω τζάμπα υπάλληλο. Πόσο μάλλον που ο μισθός της γυναίκας μου στην ουσία είναι λεφτά που βγαίνουν από τη μια τσέπη και μπαίνουν στην άλλη. Οκ χάνονται οι εισφορες.

Όσο για το πρώτο παράδειγμα που έδωσα είναι γνωστό ότι πολλοί πληρώνανε στον εργοδότη τις εισφορές ώστε να τους προσλάβει για 1-2 μήνες. Δεν έχανε κάτι ο εργοδότης. Ούτε ο "εργαζόμενος"¨διότι πλήρωνε από την τσέπη του εισφορές 1-2 μηνών για να πάρει μετά ταμειο 12 μηνών.

Άνοιξα το θέμα επειδή άκουσα κάτι ωραία πραγματάκια από γνωστό μου λογιστή

• Moderators
Δημοσ.

Είμαι αρκετά σίγουρος ότι για να πάρεις λεφτά από το ταμείο ανεργίας πρέπει πρώτα να έχεις συμπληρώσει κάποια συγκεκριμένα ένσημα (νομίζω ενός χρόνου;). Δεν δουλεύεις 1-2 μήνες και μετά κάθεσαι 12 για πάντα.

• Like 4
Δημοσ.
44 λεπτά πριν, Kercyn είπε

Είμαι αρκετά σίγουρος ότι για να πάρεις λεφτά από το ταμείο ανεργίας πρέπει πρώτα να έχεις συμπληρώσει κάποια συγκεκριμένα ένσημα (νομίζω ενός χρόνου;). Δεν δουλεύεις 1-2 μήνες και μετά κάθεσαι 12 για πάντα.

δεν είπα αυτό. Έγραψα...δήλωνε παραίτηση κάποιος από μια δουλειά, πήγαινε σε έναν γνωστό του, κάνανε μια πρόσληψη 1-2 μήνες.

Αν παραιτηθείς δε παίρνεις ταμείο. Οπότε πηγαίνανε καπάκι σε κάποιον γνωστό να κολλήσουν κάποια ένσημα και τους απέλυε ο γνωστός. Έτσι παίρνανε το ταμείο γιατί παρουσιάζανε στον ΟΑΕΔ απόλυση. Ίσως να γίνεται και τώρα, δε ξέρω, απλά έχω ακούσει ότι το κοιτάνε αυτό. Αποκλείεται να μην έχετε έναν γνωστό να το έχει κάνει. Είναι κλασικό κόλπο. Εγώ τόσες περιπτώσεις ξέρω.

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, Neptu είπε

δεν είπα αυτό. Έγραψα...δήλωνε παραίτηση κάποιος από μια δουλειά, πήγαινε σε έναν γνωστό του, κάνανε μια πρόσληψη 1-2 μήνες.

Αν παραιτηθείς δε παίρνεις ταμείο. Οπότε πηγαίνανε καπάκι σε κάποιον γνωστό να κολλήσουν κάποια ένσημα και τους απέλυε ο γνωστός. Έτσι παίρνανε το ταμείο γιατί παρουσιάζανε στον ΟΑΕΔ απόλυση. Ίσως να γίνεται και τώρα, δε ξέρω, απλά έχω ακούσει ότι το κοιτάνε αυτό. Αποκλείεται να μην έχετε έναν γνωστό να το έχει κάνει. Είναι κλασικό κόλπο. Εγώ τόσες περιπτώσεις ξέρω.

Εφόσον συμπληρώνονται οι απαιτήσεις που έχει ο ΟΑΕΔ, το επίδομα του είναι priced-in θεωρητικά .

Πέρα από το αν είναι δουλειά του ΟΑΕΔ να βοηθά την πραγματική δουλειά, λογιστικά θα πρέπει να του είναι αδιάφορο.

Δημοσ.

Αυτό που αναφέρεις ονομάζεται Δόλια ασφάλιση, είναι παράνομο και είναι η μόνη εργασιακή παράβαση που έχει κίνδυνο και ο εργαζόμενος (του ζητάνε να επιστρέψει τα επιδόματα που καταβλήθηκαν παράνομα). 

Εχω ακούσει ιστορίες όπου ο ΟΑΕΔ (άρα μιλάμε για αρκετά παλιά) τηλεφώνησε στον εργαζόμενο μετά την απόλυση σου και ρωτούσε πληροφορίες σχετικά με το που δούλευε, το ωράριο του, τα ονόματα από συναδέλφους και τα σχετικά. 

Για το πόσο "αξίζει", συμφέρει την επιχείρηση αλλά και τον εργαζόμενο όσο αυτός είναι κοντά στο αφορολογητο

Δημοσ.
9 ώρες πριν, Neptu είπε

μα ο επιχειρηματίας δε θα χάσει. Θα κερδίσει. Θα προσλάβει κάποιον (δικό του κατα προτίμηση) ώστε να γλιτώσει επιπλέον έξοδα. Αν εγώ προσλάβω τη γυναίκα μου και αυτό μου επιτρέψει να έχω τζάμπα υπάλληλο από επιδοτούμενο της ΔΥΠΑ δε χάνω κάτι, κερδίζω τζάμπα υπάλληλο. Πόσο μάλλον που ο μισθός της γυναίκας μου στην ουσία είναι λεφτά που βγαίνουν από τη μια τσέπη και μπαίνουν στην άλλη. Οκ χάνονται οι εισφορες.

Όσο για το πρώτο παράδειγμα που έδωσα είναι γνωστό ότι πολλοί πληρώνανε στον εργοδότη τις εισφορές ώστε να τους προσλάβει για 1-2 μήνες. Δεν έχανε κάτι ο εργοδότης. Ούτε ο "εργαζόμενος"¨διότι πλήρωνε από την τσέπη του εισφορές 1-2 μηνών για να πάρει μετά ταμειο 12 μηνών.

Δεν μπορείς να προσλάβεις συγγενείς σου με επιδοτούμενα προγράμματα ΔΥΠΑ.

Οι εικονικές προσλήψεις όπως τις εννοείς δεν είναι παράνομες, αρκεί να πληρώνεις τον ΕΦΚΑ και να φαίνεται ότι πληρώνεις τον εργαζόμενο μέσω τράπεζας. 

Αν δεις στους όρους χορήγησης του επιδόματος ανεργίας γράφει ότι οι δύο τελευταίοι μήνες δεν υπολογίζονται. 

• Moderators
Δημοσ.
48 minutes ago, Raylan said:

Οι εικονικές προσλήψεις όπως τις εννοείς δεν είναι παράνομες, αρκεί να πληρώνεις τον ΕΦΚΑ και να φαίνεται ότι πληρώνεις τον εργαζόμενο μέσω τράπεζας. 

Αν ο ΕΦΚΑ δεν πληρώνεται, υπάρχει περίπτωση να έχει κυρώσεις ο εργαζόμενος; Αν γίνεται εν γνώσει του π.χ.;

Δημοσ.
12 ώρες πριν, Neptu είπε

Έχω την απορία κατα πόσο νόμιμο είναι να γίνονται εικονικές προσλήψεις σε κάποια επιχείρηση.

Μια χαρα νομιμο ειναι. 

• Haha 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, Raylan είπε

Δεν μπορείς να προσλάβεις συγγενείς σου με επιδοτούμενα προγράμματα ΔΥΠΑ.

δεν εννοώ να προσλάβεις συγγενείς με πρόγραμμα. Λέω να προσλάβεις συγγενείς ώστε να σου δωθεί το δικαίωμα να προσλάβεις μετά με πρόγραμμα.

Δημοσ.
13 hours ago, Neptu said:

Δεν παίρνεις τόσο απλά ταμείο ανεργίας,  συνήθως το κάνουν για την ιατροφαρμακευτική,   κάτι που όμως και σαν ανασφάλιστος το έχεις, μάλιστα το έχεις χωρίς 25% συμμετοχή  απλά δεν μπορείς να πας σε ιδιώτη.

Δημοσ.
8 ώρες πριν, Skrobo είπε

Εχω ακούσει ιστορίες όπου ο ΟΑΕΔ (άρα μιλάμε για αρκετά παλιά) τηλεφώνησε στον εργαζόμενο μετά την απόλυση σου και ρωτούσε πληροφορίες σχετικά με το που δούλευε, το ωράριο του, τα ονόματα από συναδέλφους και τα σχετικά.

Μετά απο το τηλέφωνο βγήκε και ο κακός ο λύκος και φύσηξε τόσο δυνατά που έριξε όλα τα σπίτια στο χωριό.

Στον οαεδ-δυπα τους ψάχνεις με το τουφέκι να κάνουν τα βασικά και δεν τους βρίσκεις. Σιγά μην ψάχνουν μια μια τις προσλήψεις να δουν αν είναι εικονικές. Ο μόνος λόγος που υπάρχουν τόσοι παράνομα επιδοματούχοι, είναι οτι δεν υπάρχουν πόροι να κάνουν τους ελέγχους. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν συμφέρει καν το κράτος να κάνει τους ελέγχους.

• Haha 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, sdikr είπε

Δεν παίρνεις τόσο απλά ταμείο ανεργίας,  συνήθως το κάνουν για την ιατροφαρμακευτική,   κάτι που όμως και σαν ανασφάλιστος το έχεις, μάλιστα το έχεις χωρίς 25% συμμετοχή  απλά δεν μπορείς να πας σε ιδιώτη.

Δουλεύεις κάπου και για κάποιο λόγο δηλώνεις παραίτηση. Με παραίτηση δε δικαιούσαι ταμείο. Πρέπει να γίνει απόλυση. Αν γινόταν απόλυση θα έπαιρνες ταμείο. Τι κάνεις λοιπόν; Πας σε έναν γνωστό, σε προσλαμβάνει για ένα μικρό διάστημα και σε απολύει. Παίρνεις την απόλυση και πας στον ΟΑΕΔ/ΔΥΠΑ. Πήρες το ταμείο.

Απλά έχω ακούσει ότι τελευταία δεν είναι τόσο εύκολο. Το ελέγχουν αυτό. Δε ξέρω τι ισχύει ομως

• Moderators
Δημοσ.
22 minutes ago, Neptu said:

Δουλεύεις κάπου και για κάποιο λόγο δηλώνεις παραίτηση. Με παραίτηση δε δικαιούσαι ταμείο. Πρέπει να γίνει απόλυση. Αν γινόταν απόλυση θα έπαιρνες ταμείο. Τι κάνεις λοιπόν; Πας σε έναν γνωστό, σε προσλαμβάνει για ένα μικρό διάστημα και σε απολύει. Παίρνεις την απόλυση και πας στον ΟΑΕΔ/ΔΥΠΑ. Πήρες το ταμείο.

Απλά έχω ακούσει ότι τελευταία δεν είναι τόσο εύκολο. Το ελέγχουν αυτό. Δε ξέρω τι ισχύει ομως

Για να είναι κάτι παράνομο πρέπει να περιγράφεται ρητά ως τέτοιο. Αυτό που περιγράφεις δεν είναι παράνομο. Δεν απαγορεύεται να σε έχει προσλάβει κάποιος, να σε έχει να κάθεσαι και να σου βάζει ένσημα. Ούτε μπαίνει μέσα το κράτος με κάποιο τρόπο, το κράτος έχει υπολογίσει ότι πρέπει να έχεις συμπληρώσει έναν αριθμό ενσήμων πριν μπεις ταμείο ανεργίας και αφού έχεις απολυθεί. Δεν γράφει κάπου ότι αυτός που θα σε απολύσει δεν πρέπει να είναι γνωστός σου, εάν υπήρχε τέτοια πρόβλεψη, τότε θα είχε νόημα αυτό που περιγράφεις. Αλλά και πάλι δεν μπορούν να αποδειχθούν τέτοιες περιπτώσεις.

Αυτό που ρώτησα παραπάνω έχει μεγαλύτερο νόημα θεωρώ: ας υποθέσουμε ότι ένας γνωστός σου έχει εταιρεία και δεν πληρώνει ΕΦΚΑ, έχει σκοπό να το κανονιάσει. Αν εσύ το γνωρίζεις αυτό και σε προσλάβει για να έχεις ασφάλιση και ένσημα, τότε μπορεί ο ΕΦΚΑ να κυνηγήσει κι εσένα;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...