Προς το περιεχόμενο

Θελω προταση για κάποιο arch distro ή καποιο debian distro

Μετάβαση στην απάντηση Απαντήθηκε από mphxths,

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχω εδω και ενα χρόνο δουλεύω garuda το οποιο ειναι arch linux θελω να δοκιμάσω και άλλα linux θελω να δοκιμάσω κατι σε debian distro και προσφατα ειδα ακομα ενα που δεν ξερω απο που κραταει το nobara που εχει και games κτλ μέσα είμαι ανοιχτός μαι σε προτάσεις για arch linux πάλι.

Δημοσ.

To nobara είναι βασισμένο στο fedora. Απο debian θα πρότεινα mxlinux σε kde ή xfce, το οποίο είναι απλή κι ελαφριά διανομή. Από εκεί και πέρα από σένα εξαρτάται, τι χρήση θέλεις. Αν το θέλεις για παιχνίδια τότε ίσως χρειάζεται να πας σε κάτι άλλο πιο σύνθετο, εγώ προσωπικά δεν παίζω παιχνιδια οπότε δεν εχω άποψη.

• Λύση
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

H φαση οτι ζηταει arch/debian based και του προτεινετε ο,τι ναναι , με ξεπερναει ειλικρινα. Λες και ειστε ιεραποστολοι της διανομη σας και πρεπει να προσυλητισετε κοσμο !!

Arch based που αξιζουν κατι ειναι :

1. endeavouros
2. manjaro
3. cachyos

Debian based διανομη που να αξιζει ιδιαιτερα δεν υπαρχει. Βαζεις καθαροαιμο debian (testing/unstable) με το DE της καρδιας σου.

Επεξ/σία από mphxths
  • Like 1
Δημοσ.
10 ώρες πριν, mphxths είπε

H φαση οτι ζηταει arch/debian based και του προτεινετε ο,τι ναναι , με ξεπερναει ειλικρινα. Λες και ειστε ιεραποστολοι της διανομη σας και πρεπει να προσυλητισετε κοσμο !!

Arch based που αξιζουν κατι ειναι :

1. endeavouros
2. manjaro
3. cachyos

Debian based διανομη που να αξιζει ιδιαιτερα δεν υπαρχει. Βαζεις καθαροαιμο debian (testing/unstable) με το DE της καρδιας σου

Δουλευω εδω και ενα χρονο garuda που ειναι arch σε kde το debian βλεπω εχει περισσοτερα πακέτα κτλ εδω μια ευκαιρία στο mxlinux xfce ισως λεω ισως το γυρισω σε xfce απο kde αλλα αυτο δεν εχει καποια σημασια με το αν θελω debian ή arch δεν ξερω πραγματικα που να καταλήξω δεν θελω να αφησω arch γιατι τα εμαφα αλλα βλεπω οτι debian εχει περισσότερη υποστήριξη και πακέτα 

Δημοσ.
5 hours ago, xronis_ed said:

Δουλευω εδω και ενα χρονο garuda που ειναι arch σε kde το debian βλεπω εχει περισσοτερα πακέτα κτλ εδω μια ευκαιρία στο mxlinux xfce ισως λεω ισως το γυρισω σε xfce απο kde αλλα αυτο δεν εχει καποια σημασια με το αν θελω debian ή arch δεν ξερω πραγματικα που να καταλήξω δεν θελω να αφησω arch γιατι τα εμαφα αλλα βλεπω οτι debian εχει περισσότερη υποστήριξη και πακέτα 

Το εχει περισσοτερα ειναι σχετικο. Παιζει ρολο και πως πακετοποιει η καθε διανομη , ποσα dependencies βαζει , πως "σπαει" μια εφαρμογη κλπ. Απο ο,τι βλεπω το arch (official + aur) εχει 105k περιπου πακετα. Το debian εχει 170k. Προσωπικα στο arch δεν μου εχει λειψει ποτε τιποτα. Αν δεν βρισκω κατι στα official repos , το βρισκω 99% στο AUR. Που σημαινει οτι δεν μπλεκεις με πολλα 3rd party repos. Εχεις τα official + AUR. 

Aν για παραδειγμα στο debian , θες να εγκαταστησεις τον microsoft edge , το dropbox , το megasync , proton mail , κλπ , θα πρεπει να βρεις απο τις αντιστοιχες σελιδες τους το deb πακετο και να το εγκαταστησεις και να ευχηθεις να περασουν και το αντιστοιχο repo τους. Στο arch , ολα αυτα βρισκονται στο AUR :) 

Δημοσ.
40 λεπτά πριν, mphxths είπε

Το εχει περισσοτερα ειναι σχετικο. Παιζει ρολο και πως πακετοποιει η καθε διανομη , ποσα dependencies βαζει , πως "σπαει" μια εφαρμογη κλπ. Απο ο,τι βλεπω το arch (official + aur) εχει 105k περιπου πακετα. Το debian εχει 170k. Προσωπικα στο arch δεν μου εχει λειψει ποτε τιποτα. Αν δεν βρισκω κατι στα official repos , το βρισκω 99% στο AUR. Που σημαινει οτι δεν μπλεκεις με πολλα 3rd party repos. Εχεις τα official + AUR. 

όπως είπες όλα είναι σχετικά . άμα πχ θέλεις official support σε μερικά προγράμματα  θα πας σε flatpak / snap . ( θα πας στο αντίστοιχο site / store και άμα είναι verified θα το βάλεις ) αλλιώς θα προτιμήσεις το aur . ακόμα άμα ένα πακέτο θέλει πολλά dependencies  στην διανομή μου θα προτιμήσω αμά το δινει σε flaptak /snap

πχ σε archοειδή το obs-studio  που πακετάρετε από το arch που είναι στα official repos δεν έχει κάποιο συγκεκριμένη λειτουργία οπότε θα προτιμήσω το flatpak .

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
49 minutes ago, jemadux said:

όπως είπες όλα είναι σχετικά . άμα πχ θέλεις official support σε μερικά προγράμματα  θα πας σε flatpak / snap . ( θα πας στο αντίστοιχο site / store και άμα είναι verified θα το βάλεις ) αλλιώς θα προτιμήσεις το aur . ακόμα άμα ένα πακέτο θέλει πολλά dependencies  στην διανομή μου θα προτιμήσω αμά το δινει σε flaptak /snap

πχ σε archοειδή το obs-studio  που πακετάρετε από το arch που είναι στα official repos δεν έχει κάποιο συγκεκριμένη λειτουργία οπότε θα προτιμήσω το flatpak .

Eβαλα το peazip σε flatpak και σε native πακετο απο το AUR. Το native πακετο ειχει περισσοτερες επιλογες στα μενου. Καλα τα flatpaks , αλλα θελει να πειραξεις permissions για να παιξουν σωστα , γιατι εξ'ορισμου ειναι sandboxed και κοβουν πολλες λειτουργιες απο τα πακετα.

Επεξ/σία από mphxths
  • Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, mphxths είπε

Eβαλα το peazip σε flatpak και σε native πακετο απο το AUR. Το native πακετο ειχει περισσοτερες επιλογες στα μενου. Καλα τα flatpaks , αλλα θελει να πειραξεις permissions για να παιξουν σωστα , γιατι εξ'ορισμου ειναι sandboxed και κοβουν πολλες λειτουργιες απο τα πακετα.

υπάρχει και το flatseal που μπορεις να πειράξεις . πχ το boxbuddyrs το έχω περάσει σαν flatpak .

Δημοσ.
2 hours ago, jemadux said:

υπάρχει και το flatseal που μπορεις να πειράξεις . πχ το boxbuddyrs το έχω περάσει σαν flatpak .

Πηγαινε arch να ξενοιασεις ... 

Δημοσ.
20 λεπτά πριν, mphxths είπε

Πηγαινε arch να ξενοιασεις ... 

μπα ... προτιμώ το official packages . δηλαδή στο site δίνει ακριβώς οδηγίες

Δημοσ.
2 minutes ago, jemadux said:

μπα ... προτιμώ το official packages . δηλαδή στο site δίνει ακριβώς οδηγίες

Και το aur πακετο , το επισημο πακετο παιρνει και το μετατρεπει σε arch πακετο ...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...