Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
53 λεπτά πριν, ZELOMOTH είπε

Προχθές ανέστησα έτσι μια R9 280😍

Εχμ.. και η δικιά μου που είχα αναστήσει τότε η Sapphire R9 280 ήταν.. 😀

Ίσως να το είχα αναφέρει και τότε στο insomnia, πάνε αρκετά χρόνια, την είχα στο τότε PC του γιού μου. 

Anyway δεν λέμε να το δοκιμάσει αν δεν θέλει να ρισκάρει εννοείτε.

Ας την πάει για διάγνωση αν δεν είναι στην εγγύηση και βλέπει αν φτιάχνετε και αν τον συμφέρει.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 22/2/2025 στις 4:34 ΜΜ, nickol-us είπε

Πολλές επισκευές σε επίπεδο component φαίνεται να κάνει κι ο TechGuruGR που βρίσκεται Γλυφάδα.

Δεν θυμάμαι όμως αν έχω δει επισκευές σε κάρτες γραφικών

Τώρα τελευταία ανακάλυψα το κανάλι του στο youtube και φαίνεται ο τύπος να ξέρει τι κάνει και πολύ προσεγμένη δουλειά. Επίσης φαίνεται φοβερός χαρακτήρας και τον κόβω για πολύ ειλικρινή άτομο. Ούτε εγώ είδα κάποιο βίντεο να φτιάχνει GPU αλλά εδώ γράφει ότι αναλαμβάνει https://techguru.gr/service-pc/episkeves-ypologiston/episkevi-kartas-grafikon/ και βλέπω πάρα πολύ λογική τιμή.

Παρακολουθώ εδώ και χρόνια πολλά ξένα κανάλια με επισκευές στο youtube όπως τον Sorin από το Electronicsrepairschool που είναι master στο να φτιάχνει laptop (και όχι μόνο) τον Alex από το northridgefix που είναι φοβερός στο να ξεκολλάει και να κολλάει οτιδήποτε εξαρτήματα μπορείς να φανταστείς και έχει ενδιαφέρουσες μεθόδους να βρίσκει τις βλάβες. Και δεν θα μπορούσα να αφήσω απ' έξω τον northwestrepair που είναι master στο να φτιάχνει GPUs και φοβερό χιούμορ. Και πολλά άλλα κανάλια που είναι καλοί σε άλλες συσκευές.

Ασχολούμαι και εγώ εδώ και λίγα χρόνια με επισκευές, και τις περισσότερες φορές θα βρω την βλάβη και θα την φτιάξω, thanks στα κανάλια που ανέφερα πιο πάνω. Από όσα Ελληνικά κανάλια έχω δει με επισκευές, προσωπικά αν ήταν να στείλω μια συσκευή μου σε κάποιον θα ήταν στον TechGuruGR. Just my two cents.

8 ώρες πριν, panoulix είπε

Προσωπικά και μόνο για το χρόνο που αφιερώνει και για το success rate που έχει, αξίζει τον κόπο. Για μένα καλά έκανε, ο βαθμός δυσκολίας επισκευής δεν είναι μικρός και ούτε και χωρίς ρίσκα, ειδικά σε ένα macbook.

Το συγκεκριμένο βίντεο το θεωρώ ατυχές ως "παράδειγμα". Και θα σου πω και το γιατί. Γιατί απεικονίζει ένα προϊόν μιας εταιρίας με νοοτροπίες καρτέλ και που πολύ ελάχιστοι θα αναλάμβαναν να φέρουν σε πέρας με επιτυχία επισκευή.

Αν ο ιδιοκτήτης ας πούμε περίμενε 50άευρο για τη χρέωση, τότε πλανάται πλάνην οικτράν ή ας ρωτούσε προσεγγιστικά ένα ελάχιστο κι ένα μέγιστο κόστος για να υπολογίζει το budget του να μή σπαταλάει και χρόνο άδικα ο άνθρωπος.

Γιατί στην προκειμένη δαπάνησε εργατοώρες να διαγνώσει και να επισκευάσει, αλλα ο πελάτης δε το δέχτηκε, οπότε roll back η διαδικασία και το πήρε και καθαρισμένο στην περιοχή της βλάβης. Κοινώς ο Γιάννης έδειξε ότι δε τον ένοιαξαν τόσο τα χρήματα, όσο το challenge να διαγνώσει και να επισκευάσει κάτι και το κατάφερε (σύμφωνα πάντα με το ίδιο βίντεο). Αν ο πελάτης περίμενε να του πεί 50 ευρώ, τότε λυπάμαι πολύ, κανείς με τέτοιο skillset δε δουλεύει τσάμπα.

Για να μη παρεξηγηθώ, δε τον γνωρίζω προσωπικά τον Γιάννη (και τον κάθε Γιάννη), ούτε έχει τύχει να στείλω κάτι προς επισκευή για να έχω πιό άμεση εικόνα.

Από τα βίντεό του όμως, σέβομαι τον επαγγελματισμό του, τις γνώσεις και την εμπειρία του, τα οποία και είναι άξια θαυμασμού.

Και σαφώς και θα υπάρχουν κι άλλοι με εξαιρετικό skillset κι επαγγελματισμό αλλά λόγω του ότι δεν έχουν κάποιο κανάλι για εσωτερική διαφήμιση, η δουλειά τους μπορεί αν είναι underrated και να μη γνωστοποιείται παραέξω.

Good to know ότι ο TechGuruGR είναι επίσης αξιόπιστος επαγγελματίας.

Αυτά.

Για να μη πω πολλά, νομίζω 100€ είναι μια λογική τιμή για την συγκεκριμένη βλάβη και θα ήταν όλοι ευχαριστημένοι.

Επεξ/σία από sakisgri
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
23 ώρες πριν, ChrisAce είπε

Το γνωρίζω πώς ονομάζετε 😁 αλλά σε μια κάρτα 2-3 χρόνων+ που δεν θα τις πηγαίναμε ποτέ για επισκευή αλλά για πέταμα, γιατί ΔΕΝ δουλεύει καθόλου, το κάνεις. 🙂

Εγκληματικό δεν είναι σίγουρα την στιγμή που θα την πέταγες. 

Τι χειρότερο μπορεί να πάθει η ήδη χαλασμένη που δεν δουλεύει κάρτα μιας και δεν θα πήγαινε ποτέ ούτε για διάγνωση.. 😁

Ίσως να γλιτώσεις προσωρινά το πέταμα; 🙂 Πιθανόν. 

Και για να είμαι ειλικρινής ακόμα και 100 ευρώ να ζητούσε κάποιος αν την πηγαίναμε για επισκευή δεν θα τα έδινα εγώ προσωπικά για κάρτα 2+ ετών. Θα έβαζα άλλα 200 και θα έπαιρνα καινούργια που θα ήταν πιο δυνατή, θα είχε εγγύηση και θα με έβγαζε και κάποια χρόνια ακόμα. 

EDIT:

Το ποσό των 100 ευρώ το είπες σαν πιθανή ακριβότερη τιμή, εγώ την ίδια απάντηση θα έδινα και 50 ευρώ να ζητούσε. Γενικά δεν θα την πήγαινα καν για διάγνωση που παίρνουν 15-20 ευρώ. Εξήγησα το σκεπτικό μου πιο πάνω. Καινούργια με εγγύηση.. όταν μιλάμε για gpu 2+ χρόνων οπότε εκτός εγγύησης πάντα.

Αλήθεια δεν είπε αν είναι στην εγγύηση ακόμα η κάρτα του ο prodigy. 

rtx3090 θα την πετάξεις; Αν δεν μιλάμε για χαλασμένη GPU πόσο να κοστίσει η επισκευή της; 200€; Η anyrepair που προτάθηκε γενικώς κάνει διάγνωση με 15€ αν δεν κάνω λάθος η οποία είναι και τιμή χώμα αν κάνει την ίδια δουλειά που κάνει και στα video κατά την διαδικασία της διάγνωσης. Την στέλνεις και παίρνεις μία γνώμη. Για να πάρεις ισάξια κάρτα σήμερα θα χρειαστείς 500€ με 600€

21 ώρες πριν, sakisgri είπε

Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω να έκανε reflow δλδ να έλιωσαν οι μπαλίτσες καλάι κάτω από το τσιπ, για να ξανά κολλήσουν τα ραγισμένα (αν υπήρχαν). Για να το κάνει κανείς αυτό, θα πρέπει να έχει preheater και καλό hot air station και θα πρέπει να ζεστάνει όλη την πλακέτα από κάτω περίπου 120-150c και μετά σιγά σιγά να ζεστάνει το τσιπακι ομοιόμορφα μέχρι να λιώσει το καλάι και να το κουνήσει ελάχιστα για να ενωθούν τα ραγισμένα μπαλάκια.

Όπως έγραψε ο φίλος @ChrisAce "σε μια κάρτα 2-3 χρόνων+ που δεν θα τις πηγαίναμε ποτέ για επισκευή αλλά για πέταμα, γιατί ΔΕΝ δουλεύει καθόλου, το κάνεις".

Αλλά το πιο σημαντικό είναι (επειδή δεν κάνουμε reflow) δεν χρειάζεται 400c για να γίνει αυτό, με μόλις 150-200c το πολύ γίνεται η δουλειά, και safe. Αν βαρέσεις με 400c και χωρίς να ζεστάνεις την πλακέτα από κάτω, όπως έγραψες και εσύ, θα συμφωνήσω ότι πιο πιθανό να κάνεις μεγαλύτερη ζημιά, popcorning, thermal shocking κτλ. Παράδειγμα https://www.youtube.com/watch?v=5oYZx096U38

Βασικά το πρόβλημα τις περισσότερες φορές δεν είναι καν στα μπαλάκια καλάι, αλλά μέσα στην ίδια την GPU δλδ μέσα στο πάνω νίκελ μέρος της. Σε αυτή τη φάση η GPU είναι ήδη χαλασμένη και ούτε ένα κανονικό reflow η ακόμα και reballing δεν θα τη διόρθωνε. Αν δουλέψει μετά από reflow/reballing θα είναι περισσότερο γιατί ζεστάθηκε το τσιπακι παρά το ίδιο το reflow/reballing και πάλι θα είναι προσωρινό. Εκτός αν πράγματι είχε ραγισμένα μπαλάκια, που σε αυτή τη περίπτωση πιο πιθανό θα δουλέψει αν όχι για μια ζωή, για πάρα πολύ καιρό.

Το εξηγεί ο Louis Rossmann εδώ https://youtu.be/-tekqDNjjag?t=247. Είχα δει ένα άλλο βίντεο πιο παλιά που το εξηγούσε κάποιος με γραφικά, αλλά δεν θυμάμαι από ποιον ήταν και δεν το βρίσκω τώρα. Επίσης και εδώ ο τύπος που έκανα link πιο πάνω εξηγεί αυτό https://youtu.be/5oYZx096U38?t=1246

Βρε ο κόσμος τις βάζει και σε φούρνο. Αλλά σε ένα κανονικό reflow ναι θα γίνει στους βαθμούς που λες με ένα σκέτο πιστόλι αμφιβάλω με 150 και 200 κάνεις δουλειά.

Πάντως όπως και να χει πάρε ένα πολύμετρο μα το θεό και δες τουλάχιστον αν παίρνει ρεύμα η GPU.

17 ώρες πριν, ZELOMOTH είπε

Λες να μπέρδεψα τις ορολογίες; 😁

Στο reballing και εγώ απ' όσο γνωρίζω αν δεν κάνω κάτι λάθος με τις ορολογίες πρέπει να βγάλεις το τσιπάκι να το βάλεις σε κάποιο stensill και να του φτιάξεις καινούργιες μπάλες από κάτω και να το κολλήσεις ξανά.

Επεξ/σία από manolis940
Δημοσ.

16 λεπτά πριν, manolis940 είπε

rtx3090 θα την πετάξεις; Αν δεν μιλάμε για χαλασμένη GPU πόσο να κοστίσει η επισκευή της; 200€; 

Δεν διάβασες μάλλον το

17 ώρες πριν, ChrisAce είπε

😀Anyway δεν λέμε να το δοκιμάσει αν δεν θέλει να ρισκάρει εννοείτε.

Ας την πάει για διάγνωση αν δεν είναι στην εγγύηση και βλέπει αν φτιάχνετε και αν τον συμφέρει.

20 λεπτά πριν, manolis940 είπε

Βρε ο κόσμος τις βάζει και σε φούρνο.

Αυτό είναι εγκληματικό όντως, το έχω διαβάσει και εγώ ότι κάποιοι το έκαναν.

Σε καμία περίπτωση ηλεκτρονικά εξαρτήματα σε οικιακό φούρνο που μαγειρεύεται φαγητό εκεί μέσα. 

25 λεπτά πριν, manolis940 είπε

...στους βαθμούς που λες με ένα σκέτο πιστόλι αμφιβάλω με 150 και 200 κάνεις δουλειά.

Εμένα πάντως έκανε. 3 φορές σε διαφορετικές κάρτες. Πιθανόν τυχαίο. 🙂

Απάντησα στην αρχή το τι έκανα εγώ όχι τι να κάνει ο ίδιος. 

Την 3090 έγραψα αργότερα ότι καλό είναι να πάει τουλάχιστον για διάγνωση αν δεν είναι στην εγγύηση και ανάλογα το κόστος αποφασίζει.

Γενικά δε διαφωνούμε ιδιαίτερα σε αυτά που γράφεις, πολύ σωστά είναι απλά πρέπει να λάβεις υπόψιν σου ότι εγώ αναφέρομαι σε ήδη παλιά κάρτα οπότε δεν έχεις και τίποτα να χάσεις. 

• Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, manolis940 είπε

με ένα σκέτο πιστόλι αμφιβάλω με 150 και 200 κάνεις δουλειά.

Ο Louis Rossmann στο βίντεο που ανέβασα λέει πως σε ένα reflow/reballing η θερμοκρασία είναι που διορθώνει προσωρινά την κάρτα και όχι το ίδιο το reflow/reballing.

Αν θέλεις λέει κανε ένα πείραμα, βάρα το τσιπακι με 120c για 5 λεπτά, διότι με 120c δεν θα λιώσουν τα μπαλάκια καλάι από κάτω, μέσο όρο που θέλει ένα lead free καλάι για να λιώσει είναι 217c. Και θα δεις πως στις περισσότερες περιπτώσεις η κάρτα θα δουλέψει πάλι. Αυτό αποδεικνύει ότι τα μπαλάκια καλάι δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα και το reflow η reballing δεν είναι αυτό που διορθώνει το πρόβλημα, αλλά η θερμοκρασία που χρειάζεται για να γίνει αυτό.

Στις 3 κάρτες που έχω διορθώσει στο παρελθόν με artifacts το έκανα έτσι πως λέει ο Louis Rossmann, και οι τρεις κάρτες ξανά δούλεψαν. Η μια gtx275 το ξανά έκανε μετά από λίγο καιρό και έκανα πάλι το ίδιο αλλά με περίπου 200c και δουλεύει σε ένα παλιό pc μέχρι και σήμερα (πάνε πάνω από 8 χρόνια τώρα).

Δεν θέλω να το παίξω ξύπνιος, αν ήθελα να το παίξω ξύπνιος δεν θα έλεγα το είπε ο Louis Rossmann, θα έλεγα το ανακάλυψα εγώ 😊

Το γράφω για να προλάβω έστω και ένα άτομο από το να κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά στην κάρτα του χωρίς να υπάρχει λόγος.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, sakisgri είπε

Ο Louis Rossmann στο βίντεο που ανέβασα λέει πως σε ένα reflow/reballing η θερμοκρασία είναι που διορθώνει προσωρινά την κάρτα και όχι το ίδιο το reflow/reballing.

Αν θέλεις λέει κανε ένα πείραμα, βάρα το τσιπακι με 120c για 5 λεπτά, διότι με 120c δεν θα λιώσουν τα μπαλάκια καλάι από κάτω, μέσο όρο που θέλει ένα lead free καλάι για να λιώσει είναι 217c. Και θα δεις πως στις περισσότερες περιπτώσεις η κάρτα θα δουλέψει πάλι. Αυτό αποδεικνύει ότι τα μπαλάκια καλάι δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα και το reflow η reballing δεν είναι αυτό που διορθώνει το πρόβλημα, αλλά η θερμοκρασία που χρειάζεται για να γίνει αυτό.

Στις 3 κάρτες που έχω διορθώσει στο παρελθόν με artifacts το έκανα έτσι πως λέει ο Louis Rossmann, και οι τρεις κάρτες ξανά δούλεψαν. Η μια gtx275 το ξανά έκανε μετά από λίγο καιρό και έκανα πάλι το ίδιο αλλά με περίπου 200c και δουλεύει σε ένα παλιό pc μέχρι και σήμερα (πάνε πάνω από 8 χρόνια τώρα).

Δεν θέλω να το παίξω ξύπνιος, αν ήθελα να το παίξω ξύπνιος δεν θα έλεγα το είπε ο Louis Rossmann, θα έλεγα το ανακάλυψα εγώ 😊

Το γράφω για να προλάβω έστω και ένα άτομο από το να κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά στην κάρτα του χωρίς να υπάρχει λόγος.

Δεν έχω χρόνο να δω τώρα το video αλλά φαντάζομαι για 217c πάνω στο καλάι. Όταν ρίχνεις 217c αέρα και μπροστά απ' το καλάι βρίσκεται το chip φτάνουν πολλοί λιγότεροι βαθμοί γι αυτό υπάρχουν και τα bga rework stations που θερμαίνουν πλακέτα τον χώρο που βρίσκεται το καλάϊ καλύτερα. Σκέψου ότι με 300c είναι το λιγότερο που ρίχνεις για να αφαιρέσεις ή να τοποθετήσεις ένα smd εξάρτημα του οποίο το καλάι έρχεται άμεσα σε επαφή με τον αέρα.

Και όπως λέει ότι πρακτικά αυτό που δούλεψε δεν ήταν το ότι έλιωσες το καλάι από κάτω αλλά το ότι ζέστανες το chip το οποίο έχει λίγο πολύπλοκη εξήγηση στο γιατί η θερμοκρασία το κάνει να λειτουργεί. Εν ολίγοις κάποια μέρη του έρχονται στην θέση τους αλλά το ποιο πιθανό είναι ότι θα φύγουν ξανά.

4 ώρες πριν, ChrisAce είπε

Δεν διάβασες μάλλον το

Αυτό είναι εγκληματικό όντως, το έχω διαβάσει και εγώ ότι κάποιοι το έκαναν.

Σε καμία περίπτωση ηλεκτρονικά εξαρτήματα σε οικιακό φούρνο που μαγειρεύεται φαγητό εκεί μέσα. 

Εμένα πάντως έκανε. 3 φορές σε διαφορετικές κάρτες. Πιθανόν τυχαίο. 🙂

Απάντησα στην αρχή το τι έκανα εγώ όχι τι να κάνει ο ίδιος. 

Την 3090 έγραψα αργότερα ότι καλό είναι να πάει τουλάχιστον για διάγνωση αν δεν είναι στην εγγύηση και ανάλογα το κόστος αποφασίζει.

Γενικά δε διαφωνούμε ιδιαίτερα σε αυτά που γράφεις, πολύ σωστά είναι απλά πρέπει να λάβεις υπόψιν σου ότι εγώ αναφέρομαι σε ήδη παλιά κάρτα οπότε δεν έχεις και τίποτα να χάσεις. 

Έχει δίκιο μάλλον δεν το είδα το υπόλοιπο.

Πάντως πήγαμε πολύ γρήγορα στο κομμάτι reflow από μία έκφραση που είπε ο OP "Δεν την βλέπουν τα Windows" που μπορεί να σημαίνει ότι δεν είναι και νεκρή η κάρτα. 

• Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, manolis940 είπε

Δεν έχω χρόνο να δω τώρα το video αλλά φαντάζομαι για 217c πάνω στο καλάι. Όταν ρίχνεις 217c αέρα και μπροστά απ' το καλάι βρίσκεται το chip φτάνουν πολλοί λιγότεροι βαθμοί γι αυτό υπάρχουν και τα bga rework stations που θερμαίνουν πλακέτα τον χώρο που βρίσκεται το καλάϊ καλύτερα. Σκέψου ότι με 300c είναι το λιγότερο που ρίχνεις για να αφαιρέσεις ή να τοποθετήσεις ένα smd εξάρτημα του οποίο το καλάι έρχεται άμεσα σε επαφή με τον αέρα.

Ναι και εμένα μου φάνηκε περίεργο το 217c που λέει ο Louis αλλά λογικά εννοεί με bga rework station που κάνουν και preaheat το board από κάτω και μάλλον θα εννοεί με το δικό του που θα κοστίζει κάποια δεκάδες χιλιάδες ευρώ η τουλάχιστον με ένα preaheater με 150c από κάτω. Αν το έλεγα με δικά μου λόγια θα έλεγα τουλάχιστον 350c.

Και όπως λέει ότι πρακτικά αυτό που δούλεψε δεν ήταν το ότι έλιωσες το καλάι από κάτω αλλά το ότι ζέστανες το chip το οποίο έχει λίγο πολύπλοκη εξήγηση στο γιατί η θερμοκρασία το κάνει να λειτουργεί. Εν ολίγοις κάποια μέρη του έρχονται στην θέση τους αλλά το ποιο πιθανό είναι ότι θα φύγουν ξανά.

Έτσι ακριβώς, γιαυτό λένε είναι temporary fix.

Εν ολίγοις κάποια μέρη του έρχονται στην θέση τους αλλά το ποιο πιθανό είναι ότι θα φύγουν ξανά.

Κάτι μου λέει πως τελικά κάτι είδες από ο βίντεο, γιατί περιγράφεις αυτό ακριβώς που γίνεται. Στο link έβαλα ακριβώς το λεπτό που εξηγεί αυτό.

• Like 1
Δημοσ.
Στις 22/2/2025 στις 3:18 ΜΜ, prodigy είπε

Γεια σας.
Εχω μια rtx3090 που δεν αναγνωριζεται απο τα windows. Ξερει κανεις καποιον τεχνικο να την επισκευασω? 
Ευχαριστω

Η δικια σου ειναι αυτη?

• Haha 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, sakis han είπε

Η δικια σου ειναι αυτη?

Ήρθα να γράψω ακριβώς το ίδιο xD

Κάτι μου λέει πως τελικά κάτι είδες από ο βίντεο, γιατί περιγράφεις αυτό ακριβώς που γίνεται. Στο link έβαλα ακριβώς το λεπτό που εξηγεί αυτό.

Μπα δεν το είδα όντως. Ίσως να το έχω δει στο παρελθόν αλλά κάτι έχουμε μάθει και εμείς τόσα χρόνια :P

Ναι και εμένα μου φάνηκε περίεργο το 217c [...]τουλάχιστον 350c.

Μα σίγουρα. Αν δεις ο Γιάννης παραπάνω για να βγάλει τις μνήμες έχει ένα ψευτοpreheater στα 120c το θερμοπίστολο στους 300 το οποίο έχει τρόμπα και όχι μύλο. Μία GPU ή ένα CPU βγαίνουν αρκετά πιο δύσκολα.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...