Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας.
Εχω μια rtx3090 που δεν αναγνωριζεται απο τα windows. Ξερει κανεις καποιον τεχνικο να την επισκευασω? 
Ευχαριστω

Δημοσ.

Είχα αναστήσει 2-3 κάρτες γραφικών(δικιά μου και φίλων) "ψήνοντας" τες με πιστόλι θερμού αέρα αφού τις είχα ξεγυμνώσει βέβαια. Υπάρχουν αρκετά video στο youtube για να δεις την διαδικασία. Δεν ξέρω αν είναι τέτοια και η περίπτωση σου, απλά το αναφέρω.

Και εννοείτε ότι μπορεί να ξαναεμφανιστεί το πρόβλημα. Εμείς είμασταν τυχεροί μάλλον και δουλεύαν κανονικά μέχρι που αναβαθμίστηκαν σε νεότερες κανά 2 χρόνια μετά.

• Like 1
Δημοσ.

Υπάρχει ένας που φαίνεται να αναλαμβάνει στο Πέραμα.

Anyrepair, έχει κανάλι και στο youtube όπου δείχνει επισκευές του.

Όσο τον έχω παρακολουθήσει κι έχω ακούσει στο φόρουμ ή γνωστούς, έχεις καλές πιθανότητες να σου σώσει την κάρτα.

Δυστυχώς, αν δει την 3090, ακόμη κι αν η επισκευή του κοστίσει ένα component αστείας αξίας, η επισκευή θα κοστίσει αναλογικά της αξίας της κάρτας. 

Πολλές επισκευές σε επίπεδο component φαίνεται να κάνει κι ο TechGuruGR που βρίσκεται Γλυφάδα.

Δεν θυμάμαι όμως αν έχω δει επισκευές σε κάρτες γραφικών

• Like 2
Δημοσ.

Και εγώ πιστεύω χωρίς να τον έχω στείλει κάποια βλάβη ο Γιάννης από το anyrepair είναι πολύ καλός επάνω στη δουλειά  του έχει και  καλές κριτικές σίγουρα θα τον προτιμήσω και θα τον εμπιστευτώ  με την πρώτη ευκαιρία να τον στείλω καμιά βλάβη από Θεσσαλονίκη 

• Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, nickol-us είπε

Δυστυχώς, αν δει την 3090, ακόμη κι αν η επισκευή του κοστίσει ένα component αστείας αξίας, η επισκευή θα κοστίσει αναλογικά της αξίας της κάρτας. 

Αυτό από πού προκύπτει? Υπάρχουν στοιχεία δηλαδή όταν αν είναι πυκνωτής σε 3090 θα κοστίσει π.χ. ένα πολλαπλάσιο ποσό, ενώ αν είναι ο ίδιος πυκνωτής σε μια μητρική AMD του 2012, θα κοστίσει υποπολλαλπλάσιο ποσό?

Εκτιμώ πως η δουλειά σε έναν σοβαρό επαγγελματία, χρεώνεται ανάλογα με το κόστος του component που αντικαθίσταται, το χρόνο διάγνωσης κι επίλυσης του προβλήματος και το βαθμό δυσκολίας του (λύσιμο, διάγνωση, αποκόλληση, κόλληση, δοκιμές, δέσιμο), είναι είναι μια συσκευή των 10 ευρώ, είτε των 10000 ευρώ...

• Like 1
Δημοσ.
23 λεπτά πριν, panoulix είπε

Αυτό από πού προκύπτει? Υπάρχουν στοιχεία δηλαδή όταν αν είναι πυκνωτής σε 3090 θα κοστίσει π.χ. ένα πολλαπλάσιο ποσό, ενώ αν είναι ο ίδιος πυκνωτής σε μια μητρική AMD του 2012, θα κοστίσει υποπολλαλπλάσιο ποσό?

Εκτιμώ πως η δουλειά σε έναν σοβαρό επαγγελματία, χρεώνεται ανάλογα με το κόστος του component που αντικαθίσταται, το χρόνο διάγνωσης κι επίλυσης του προβλήματος και το βαθμό δυσκολίας του (λύσιμο, διάγνωση, αποκόλληση, κόλληση, δοκιμές, δέσιμο), είναι είναι μια συσκευή των 10 ευρώ, είτε των 10000 ευρώ...

Αν παρακολουθήσεις τα βίντεο του θα καταλάβεις από που προκύπτει αυτό που είπα.

Spoiler

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
28 λεπτά πριν, panoulix είπε

In a perfect world, ναι. Αλλά δυστυχώς οι πιο πολλοί δεν λειτουργούν έτσι. π.χ.  Πας μια τηλεόραση αξίας 200€ έχει μια απλή βλάβη σκέφτεται ο τεχνικός, αν του πω 150€ δεν θα τη φτιάξει, θα πάρει καινούργια, σου λέει 80€ και την φτιάχνεις. Ίδια περίπτωση με μια τηλεόραση αξίας 800€, θα σε χρεώσει κανένα 300αρι€.

Και να πω σε μια ακριβή συσκευή χρεώνει παραπάνω διότι αν κάνει κάποια ζημιά θα του κοστίσει, οκ. Αλλά σε αυτή την περίπτωση οι πιο πολλοί θα τυλίξουν την συσκευή σε μια λαδόκολλα θα σου την επιστρέψουν και θα πουν δεν γίνεται, θέλει πλακέτα και δεν συμφέρει.

Επεξ/σία από sakisgri
  • Like 7
Δημοσ.
22 ώρες πριν, ChrisAce είπε

Είχα αναστήσει 2-3 κάρτες γραφικών(δικιά μου και φίλων) "ψήνοντας" τες με πιστόλι θερμού αέρα αφού τις είχα ξεγυμνώσει βέβαια. Υπάρχουν αρκετά video στο youtube για να δεις την διαδικασία. Δεν ξέρω αν είναι τέτοια και η περίπτωση σου, απλά το αναφέρω.

Και εννοείτε ότι μπορεί να ξαναεμφανιστεί το πρόβλημα. Εμείς είμασταν τυχεροί μάλλον και δουλεύαν κανονικά μέχρι που αναβαθμίστηκαν σε νεότερες κανά 2 χρόνια μετά.

Αυτό που γράφεις ονομάζεται reflow. Είναι κάτι το οποίο δεν το κάνουμε γενικά και αόριστα σε μία gpu ή σε μία cpu αλλά ύστερα από διάγνωση. Είναι κάπως εγκληματικό να ρίξεις 400+ βαθμούς σε ένα chip για αρκετή ώρα ενώ η κάρτα μπορεί να έχει ζημιά σε ένα mosfet για παράδειγμα και εν τέλει να προκαλέσεις μεγαλύτερη ζημιά και εκεί που θα ήθελες έστω και 100€ μία επισκευή να καταστήσεις την κάρτα μη επισκευάσιμη.

22 ώρες πριν, prodigy είπε

Εχω μια rtx3090 που δεν αναγνωριζεται απο τα windows

Όταν λέμε ότι δεν αναγνωρίζεται από τα WIndows εννοούμε ότι

1. Βάζουμε καλώδιο πάνω το PC το ανοίγουμε, έχουμε εικόνα αλλά φαίνονται όλα κάπως περίεργα; Πχ πιο μεγάλα;
  2. Βάζουμε καλώδιο πάνω στο PC το ανοίγουμε και μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά σε τέτοιο σημείο που ούτε το backligh της οθόνης να μην εμφανίζεται και να γράφει πάνω ένα "Out of Signal" ή "Connect HDMI" ή κάτι παρόμοιο;

Αν μιλάμε για το 1 μάλλον μιλάμε για θέμα Driver και όχι για hardware, ενώ στο 2 θα πρέπει να ελέγξεις κι άλλα πράγματα πριν βγάλουμε συμπέρασμα ότι είναι η GPU υπεύθυνη και όχι μία μητρική ή ένα τροφοδοτικό.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 ώρες πριν, nickol-us είπε

Αν παρακολουθήσεις τα βίντεο του θα καταλάβεις από που προκύπτει αυτό που είπα.

Απόκρυψη περιεχομένων

Προσωπικά και μόνο για το χρόνο που αφιερώνει και για το success rate που έχει, αξίζει τον κόπο. Για μένα καλά έκανε, ο βαθμός δυσκολίας επισκευής δεν είναι μικρός και ούτε και χωρίς ρίσκα, ειδικά σε ένα macbook.

Το συγκεκριμένο βίντεο το θεωρώ ατυχές ως "παράδειγμα". Και θα σου πω και το γιατί. Γιατί απεικονίζει ένα προϊόν μιας εταιρίας με νοοτροπίες καρτέλ και που πολύ ελάχιστοι θα αναλάμβαναν να φέρουν σε πέρας με επιτυχία επισκευή.

Αν ο ιδιοκτήτης ας πούμε περίμενε 50άευρο για τη χρέωση, τότε πλανάται πλάνην οικτράν ή ας ρωτούσε προσεγγιστικά ένα ελάχιστο κι ένα μέγιστο κόστος για να υπολογίζει το budget του να μή σπαταλάει και χρόνο άδικα ο άνθρωπος.

Γιατί στην προκειμένη δαπάνησε εργατοώρες να διαγνώσει και να επισκευάσει, αλλα ο πελάτης δε το δέχτηκε, οπότε roll back η διαδικασία και το πήρε και καθαρισμένο στην περιοχή της βλάβης. Κοινώς ο Γιάννης έδειξε ότι δε τον ένοιαξαν τόσο τα χρήματα, όσο το challenge να διαγνώσει και να επισκευάσει κάτι και το κατάφερε (σύμφωνα πάντα με το ίδιο βίντεο). Αν ο πελάτης περίμενε να του πεί 50 ευρώ, τότε λυπάμαι πολύ, κανείς με τέτοιο skillset δε δουλεύει τσάμπα.

Για να μη παρεξηγηθώ, δε τον γνωρίζω προσωπικά τον Γιάννη (και τον κάθε Γιάννη), ούτε έχει τύχει να στείλω κάτι προς επισκευή για να έχω πιό άμεση εικόνα.

Από τα βίντεό του όμως, σέβομαι τον επαγγελματισμό του, τις γνώσεις και την εμπειρία του, τα οποία και είναι άξια θαυμασμού.

Και σαφώς και θα υπάρχουν κι άλλοι με εξαιρετικό skillset κι επαγγελματισμό αλλά λόγω του ότι δεν έχουν κάποιο κανάλι για εσωτερική διαφήμιση, η δουλειά τους μπορεί αν είναι underrated και να μη γνωστοποιείται παραέξω.

Good to know ότι ο TechGuruGR είναι επίσης αξιόπιστος επαγγελματίας.

Αυτά.

Επεξ/σία από panoulix
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, manolis940 είπε

Αυτό που γράφεις ονομάζεται reflow. Είναι κάτι το οποίο δεν το κάνουμε γενικά και αόριστα σε μία gpu ή σε μία cpu αλλά ύστερα από διάγνωση. Είναι κάπως εγκληματικό να ρίξεις 400+ βαθμούς σε ένα chip για αρκετή ώρα ενώ η κάρτα μπορεί να έχει ζημιά σε ένα mosfet για παράδειγμα και εν τέλει να προκαλέσεις μεγαλύτερη ζημιά και εκεί που θα ήθελες έστω και 100€ μία επισκευή να καταστήσεις την κάρτα μη επισκευάσιμη.

Το γνωρίζω πώς ονομάζετε 😁 αλλά σε μια κάρτα 2-3 χρόνων+ που δεν θα τις πηγαίναμε ποτέ για επισκευή αλλά για πέταμα, γιατί ΔΕΝ δουλεύει καθόλου, το κάνεις. 🙂

Εγκληματικό δεν είναι σίγουρα την στιγμή που θα την πέταγες. 

Τι χειρότερο μπορεί να πάθει η ήδη χαλασμένη που δεν δουλεύει κάρτα μιας και δεν θα πήγαινε ποτέ ούτε για διάγνωση.. 😁

Ίσως να γλιτώσεις προσωρινά το πέταμα; 🙂 Πιθανόν. 

Και για να είμαι ειλικρινής ακόμα και 100 ευρώ να ζητούσε κάποιος αν την πηγαίναμε για επισκευή δεν θα τα έδινα εγώ προσωπικά για κάρτα 2+ ετών. Θα έβαζα άλλα 200 και θα έπαιρνα καινούργια που θα ήταν πιο δυνατή, θα είχε εγγύηση και θα με έβγαζε και κάποια χρόνια ακόμα. 

EDIT:

Το ποσό των 100 ευρώ το είπες σαν πιθανή ακριβότερη τιμή, εγώ την ίδια απάντηση θα έδινα και 50 ευρώ να ζητούσε. Γενικά δεν θα την πήγαινα καν για διάγνωση που παίρνουν 15-20 ευρώ. Εξήγησα το σκεπτικό μου πιο πάνω. Καινούργια με εγγύηση.. όταν μιλάμε για gpu 2+ χρόνων οπότε εκτός εγγύησης πάντα.

Αλήθεια δεν είπε αν είναι στην εγγύηση ακόμα η κάρτα του ο prodigy. 

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, manolis940 είπε

Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω να έκανε reflow δλδ να έλιωσαν οι μπαλίτσες καλάι κάτω από το τσιπ, για να ξανά κολλήσουν τα ραγισμένα (αν υπήρχαν). Για να το κάνει κανείς αυτό, θα πρέπει να έχει preheater και καλό hot air station και θα πρέπει να ζεστάνει όλη την πλακέτα από κάτω περίπου 120-150c και μετά σιγά σιγά να ζεστάνει το τσιπακι ομοιόμορφα μέχρι να λιώσει το καλάι και να το κουνήσει ελάχιστα για να ενωθούν τα ραγισμένα μπαλάκια.

Όπως έγραψε ο φίλος @ChrisAce "σε μια κάρτα 2-3 χρόνων+ που δεν θα τις πηγαίναμε ποτέ για επισκευή αλλά για πέταμα, γιατί ΔΕΝ δουλεύει καθόλου, το κάνεις".

Αλλά το πιο σημαντικό είναι (επειδή δεν κάνουμε reflow) δεν χρειάζεται 400c για να γίνει αυτό, με μόλις 150-200c το πολύ γίνεται η δουλειά, και safe. Αν βαρέσεις με 400c και χωρίς να ζεστάνεις την πλακέτα από κάτω, όπως έγραψες και εσύ, θα συμφωνήσω ότι πιο πιθανό να κάνεις μεγαλύτερη ζημιά, popcorning, thermal shocking κτλ. Παράδειγμα https://www.youtube.com/watch?v=5oYZx096U38

Βασικά το πρόβλημα τις περισσότερες φορές δεν είναι καν στα μπαλάκια καλάι, αλλά μέσα στην ίδια την GPU δλδ μέσα στο πάνω νίκελ μέρος της. Σε αυτή τη φάση η GPU είναι ήδη χαλασμένη και ούτε ένα κανονικό reflow η ακόμα και reballing δεν θα τη διόρθωνε. Αν δουλέψει μετά από reflow/reballing θα είναι περισσότερο γιατί ζεστάθηκε το τσιπακι παρά το ίδιο το reflow/reballing και πάλι θα είναι προσωρινό. Εκτός αν πράγματι είχε ραγισμένα μπαλάκια, που σε αυτή τη περίπτωση πιο πιθανό θα δουλέψει αν όχι για μια ζωή, για πάρα πολύ καιρό.

Το εξηγεί ο Louis Rossmann εδώ https://youtu.be/-tekqDNjjag?t=247. Είχα δει ένα άλλο βίντεο πιο παλιά που το εξηγούσε κάποιος με γραφικά, αλλά δεν θυμάμαι από ποιον ήταν και δεν το βρίσκω τώρα. Επίσης και εδώ ο τύπος που έκανα link πιο πάνω εξηγεί αυτό https://youtu.be/5oYZx096U38?t=1246

Επεξ/σία από sakisgri
  • Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, sakisgri είπε

Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω να έκανε reflow δλδ να έλιωσαν οι μπαλίτσες καλάι κάτω από το τσιπ, για να ξανά κολλήσουν τα ραγισμένα (αν υπήρχαν). Για να το κάνει κανείς αυτό, θα πρέπει να έχει preheater και καλό hot air station και θα πρέπει να ζεστάνει όλη την πλακέτα από κάτω περίπου 120-150c και μετά σιγά σιγά να ζεστάνει το τσιπακι ομοιόμορφα μέχρι να λιώσει το καλάι και να το κουνήσει ελάχιστα για να ενωθούν τα ραγισμένα μπαλάκια.

Όπως έγραψε ο φίλος @ChrisAce "σε μια κάρτα 2-3 χρόνων+ που δεν θα τις πηγαίναμε ποτέ για επισκευή αλλά για πέταμα, γιατί ΔΕΝ δουλεύει καθόλου, το κάνεις".

Αλλά το πιο σημαντικό είναι (επειδή δεν κάνουμε reflow) δεν χρειάζεται 400c για να γίνει αυτό, με μόλις 150-200c το πολύ γίνεται η δουλειά, και safe. Αν βαρέσεις με 400c και χωρίς να ζεστάνεις την πλακέτα από κάτω, όπως έγραψες και εσύ, θα συμφωνήσω ότι πιο πιθανό να κάνεις μεγαλύτερη ζημιά, popcorning, thermal shocking κτλ. Παράδειγμα https://www.youtube.com/watch?v=5oYZx096U38

Βασικά το πρόβλημα τις περισσότερες φορές δεν είναι καν στα μπαλάκια καλάι, αλλά μέσα στην ίδια την GPU δλδ μέσα στο πάνω νίκελ μέρος της. Σε αυτή τη φάση η GPU είναι ήδη χαλασμένη και ούτε ένα κανονικό reflow η ακόμα και reballing δεν θα τη διόρθωνε. Αν δουλέψει μετά από reflow/reballing θα είναι περισσότερο γιατί ζεστάθηκε το τσιπακι παρά το ίδιο το reflow/reballing και πάλι θα είναι προσωρινό. Εκτός αν πράγματι είχε ραγισμένα μπαλάκια, που σε αυτή τη περίπτωση πιο πιθανό θα δουλέψει αν όχι για μια ζωή, για πάρα πολύ καιρό.

Το εξηγεί ο Louis Rossmann εδώ https://youtu.be/-tekqDNjjag?t=247. Είχα δει ένα άλλο βίντεο πιο παλιά που το εξηγούσε κάποιος με γραφικά, αλλά δεν θυμάμαι από ποιον ήταν και δεν το βρίσκω τώρα. Επίσης και εδώ ο τύπος που έκανα link πιο πάνω εξηγεί αυτό https://youtu.be/5oYZx096U38?t=1246

Αυτό που περιγράφεις λέγεται reballing.

Οντως reflow έκανε το παιδί.

Προχθές ανέστησα έτσι μια R9 280😍

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
37 λεπτά πριν, ZELOMOTH είπε

Αυτό που περιγράφεις λέγεται reballing.

Οντως reflow έκανε το παιδί.

Προχθές ανέστησα έτσι μια R9 280😍

Καμία σχέση. Αυτό είναι reballing https://www.youtube.com/watch?v=b5WnTJCF_kQ

Reflow είναι όταν τα μπαλάκια καλάι κάτω από το τσιπ λιώνουν, αλλά δεν αφαιρείς το τσιπακι για να τα αλλάξεις, απλώς το κουνάς λίγο για να ξανά κάνουν επαφή τα ραγισμένα μπαλάκια.

Είναι πολύ δύσκολο να το κάνει κανείς αυτό χωρίς ακριβά εργαλεία. Πιο πιθανό αν φτάσει κάποιος σε σημείο να λιώσει το καλάι με πιστόλι μόνο από πάνω είναι να κάνει ζημιά.

Και εγώ ανέστησα κάρτες γραφικών με αυτόν τον τρόπο αλλά ξέρω δεν έκανα reflow (όπως το αναφέρουν πολλοί στο youtube) αλλά απλώς ζέστανα το τσιπακι.

Επεξ/σία από sakisgri

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...