Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
18 hours ago, AtiX said:

Αν ίσχυε αυτό, τότε γιατί τους αναγκάζουν να καταργήσουν ένα εργαλείο κρυπτογράφησης?

Άλλο backdoor τύπου μπορώ μετά από αίτηση να έχω πρόσβαση στα δεδομένα κάποιου και άλλο να μπορώ μαζικά να σαρωνω όλα, το ένα είναι για ατεχευμενα πράγματα το άλλο για μαζική παρακολούθηση και φιλτράρισμα περιεχόμενου για αυτό που θέλουν

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Razgriz είπε

Κρίμα. 

Καινούργιο μότο της apple. 

Your data is safe with us, until it's not. 

Εχω βελτιωμενη έκδοση:

Your data is safe with us...and we are MANY!

• Haha 2
Δημοσ.
2 ώρες πριν, SeaLion είπε

Το thread φαίνεται να μην έχει ιδέα τι είναι το Advanced Data Protection και ζει μια χαιρέκακη φαντασίωση όπου η Apple ξαφνικά δίνει τα δεδομένα των χρηστών της.

Δεν καταλαβαίνω γιατί υποβαθμίζεις τόσο τη σημασία του ADP, όταν μάλιστα γράφεις και το παρακάτω:

Αναφορά σε κείμενο

Η Apple δεν παίζει να μην τηρήσει τους νόμους σε όποια χώρα θέλει να δραστηριοποιείται, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Κίνα.

Χωρίς ADP, δεν υπάρχει E2E encryption, επομένως τα δεδομένα σου είναι προσβάσιμα στην εκάστοτε κυβέρνηση με την πρόφαση ότι τέλεσες κάποιο ποινικό αδίκημα.

Ακόμα και χωρίς πρόφαση αν η κυβέρνηση θέλει. Δεν είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας, δες μόνο τι γίνεται στις ΗΠΑ με τη νέα κυβέρνηση.

Πώς θα αισθανθείς αν καταργήσει ο Trump το ADP στη χώρα του; Ή αν το καταργήσει για όλες; Μην ξεχνάμε ότι το E2E encryption δεν είναι κάποιο θεσπισμένο δικαίωμα των πολιτών της ΕΕ ή της χώρας μας.

Πιστεύω θα έπρεπε να το πάρουμε πιο σοβαρά το όλο θέμα κι όχι να το υποβαθμίζουμε σαν ασήμαντο. @AtiX τι λες κι εσύ;

• Like 2
Δημοσ.

Τα graphene, calyx, sailfish OS κλπ, γιατί τα προτείνετε ως ασφαλή λειτουργικά; 
Ποια είναι η βασική τους διαφορά; 
Δεν γνωρίζω, γι’αυτό ρωτάω. 

Επίσης, όλες οι εφαρμογές τρέχουν κανονικά και απροβλημάτιστα; 
Υπάρχει κάποιος που τα χρησιμοποιεί καθημερινά στο κύριο τηλέφωνο του χωρίς πρόβλημα; 
Από ποιο store κατεβάζεις εφαρμογές; 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, empyr3an είπε

Δεν καταλαβαίνω γιατί υποβαθμίζεις τόσο τη σημασία του ADP, όταν μάλιστα γράφεις και το παρακάτω:

Χωρίς ADP, δεν υπάρχει E2E encryption, επομένως τα δεδομένα σου είναι προσβάσιμα στην εκάστοτε κυβέρνηση με την πρόφαση ότι τέλεσες κάποιο ποινικό αδίκημα.

Ακόμα και χωρίς πρόφαση αν η κυβέρνηση θέλει. Δεν είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας, δες μόνο τι γίνεται στις ΗΠΑ με τη νέα κυβέρνηση.

Πώς θα αισθανθείς αν καταργήσει ο Trump το ADP στη χώρα του; Ή αν το καταργήσει για όλες; Μην ξεχνάμε ότι το E2E encryption δεν είναι κάποιο θεσπισμένο δικαίωμα των πολιτών της ΕΕ ή της χώρας μας.

Πιστεύω θα έπρεπε να το πάρουμε πιο σοβαρά το όλο θέμα κι όχι να το υποβαθμίζουμε σαν ασήμαντο. @AtiX τι λες κι εσύ;

Τι σου φαίνεται παράλογο;

Υπάρχει νόμος που απαγορεύει το ADP (για να το πω εντελώς απλοϊκά) στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Apple συμμορφώνεται με τον τοπικό νόμο - όπως κάνει για άλλα θέματα και στην Κίνα, και στην Ρωσία και στην ΕΕ.

To "Χωρίς ADP, δεν υπάρχει E2E encryption" είναι λάθος καθώς αφορά μόνο το iCloud και την αποθήκευση σε αυτό. Αν δεν χρησιμοποιώ iCloud δεν έχει καν εφαρμογή. Αν χρησιμοποιώ άλλο cloud είναι εντελώς irrelevant!

Και χωρίς iCloud, τα μηνύματα iMessage συνεχίζουν να είναι e2e encrypted π.χ. Το local backup μου μπορεί να είναι encrypted με δικιά μου φράση κλειδί. H συσκευή συνεχίζει να έχει encrypted περιεχόμενο το κλειδί για το οποίο έχει μόνο ο χρήστης, κτλ κτλ. Στο παλιό story με το κλειδωμένο iPhone και το FBI δεν υπήρχε ADP.

Αν η ΕΕ βγάλει νόμο που απαγορεύει υπηρεσίες/software τύπου ADP φυσικά και θα εναντιωθώ, αλλά στην ΕΕ και τους ευρωβουλευτές, όχι στην Apple! Είναι γελοίο να περιμένω από μια εταιρεία να "παλέψει" κόντρα στους νομοθέτες για το καλό μου. Κι όλο αυτό το λέω χωρίς να έχω καν  ενεργοποιημένο το ADP στις συσκευές μου, καθώς δεν κρίνω πως έχω τόσο ευαίσθητο υλικό που να δικαιολογεί το overhead στις διαδικασίες μου. Αυτό δεν σημαίνει πως τα δεδομένα μου είναι unencrypted στο cloud για να έχει πρόσβαση ο καθένας, αλλά πως η Apple έχει και αυτή κλειδιά.

Από τις ΗΠΑ στην συγκεκριμένη χρονική περιόδο δεν περιμένω τίποτα.

image.jpeg.94c7e4e5906ad47d5dea62061b356372.jpeg

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, SeaLion είπε

To "Χωρίς ADP, δεν υπάρχει E2E encryption" είναι λάθος καθώς αφορά μόνο το iCloud και την αποθήκευση σε αυτό. Αν δεν χρησιμοποιώ iCloud δεν έχει καν εφαρμογή. Αν χρησιμοποιώ άλλο cloud είναι εντελώς irrelevant!

Και χωρίς iCloud, τα μηνύματα iMessage συνεχίζουν να είναι e2e encrypted π.χ. Το local backup μου μπορεί να είναι encrypted με δικιά μου φράση κλειδί. H συσκευή συνεχίζει να έχει encrypted περιεχόμενο το κλειδί για το οποίο έχει μόνο ο χρήστης, κτλ κτλ. Στο παλιό story με το κλειδωμένο iPhone και το FBI δεν υπήρχε ADP.

Προφανώς όταν λέω "δεν υπάρχει E2E encryption" μιλάω για το iCloud και ό,τι δεδομένα αποθηκεύεις σε αυτό. Δεν νομίζω να μπερδεύτηκε κανείς.

Ούτε καν σκέφτηκα για το iMessage. Όμως αφού το ανέφερες με έβαλες σε σκέψεις... και βρήκα το παρακάτω quote από την ίδια την Apple, όπου λέει ξεκάθαρα ότι με το ADP κλειστό τα μηνύματα στο iMessage αποθηκεύονται με δικό της κλειδί. Και επομένως είναι ελεύθερα για όποια κυβέρνηση θέλει πρόσβαση σε αυτά. Link1 Link2

Αναφορά σε κείμενο

Messages in iCloud

Standard data protection: Messages in iCloud is end-to-end encrypted when iCloud Backup is disabled. When iCloud Backup is enabled, your backup includes a copy of the Messages in iCloud encryption key to help you recover your data. If you turn off iCloud Backup, a new key is generated on your device to protect future Messages in iCloud. This key is end-to-end encrypted between your devices and isnʼt stored by Apple

-----------

With standard data protection, Messages in iCloud is end-to-end encrypted when iCloud Backup is turned off. When iCloud Backup is turned on, the backup includes a copy of the Messages in iCloud encryption key so Apple can help the user recover their messages even if they have lost access to iCloud Keychain and their trusted devices.

Όπως βλέπεις, αν έχεις iCloud ενεργοποιημένο χωρίς ADP (που ποιος δεν έχει αφού είναι δωρεάν έως 5GB), τα μηνύματά σου μπορούν να διαβαστούν από την Apple.

1 ώρα πριν, SeaLion είπε

Αν η ΕΕ βγάλει νόμο που απαγορεύει υπηρεσίες/software τύπου ADP φυσικά και θα εναντιωθώ, αλλά στην ΕΕ και τους ευρωβουλευτές, όχι στην Apple! Είναι γελοίο να περιμένω από μια εταιρεία να "παλέψει" κόντρα στους νομοθέτες για το καλό μου.

Γελοίο είναι κατά τη γνώμη μου, να πιστεύεις ότι ζεις σε μία τέλεια δημοκρατία και να μην χρησιμοποιείς τον οποιοδήποτε μοχλό πίεσης διαθέτεις για να διατηρήσεις τα δικαιώματά σου. Αν δεν "γκρινιάξεις" στην Apple, στην οποία ως πελάτης έχεις μια επιρροή, αφήνεις να δημιουργηθεί το συμπέρασμα ότι ως πολίτης δεν ενδιαφέρεσαι για το θέμα και δίνεις το ελεύθερο να κατακόψουν κι άλλο τις ελευθερίες σου.

Νομίζεις θα κατεβεί κόσμος στις πλατείες για το E2E encryption; Και έστω και ότι θα κατέβει, θα νοιάξει κανένα; Δεν κατέβηκαν για τα Τέμπη, για το Μακεδονικό, για την Τρόικα; Άλλαξε τίποτα; 

Αν γίνει η αλλαγή και στη χώρα μας, τότε θα είναι πολύ αργά. Και η Apple δεν φαίνεται να αντιστάθηκε ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Σε άλλους νόμους που πάνε κόντρα στα συμφέροντά της μια χαρά πατάει πόδι και μάλιστα ισχυρίζεται ότι το κάνει για το καλό μας (πχ η εναντίωση με την εισαγωγή 3ων stores, όπου ισχυρίζεται ότι είναι κόντρα στην ασφάλεια του χρήστη).

Στην τελική εγώ απλώς τόνισα την υποκρισία της...

Επεξ/σία από empyr3an
ξέχασα το δεύτερο link + fixes
  • Like 2
  • Haha 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, empyr3an είπε

Προφανώς όταν λέω "δεν υπάρχει E2E encryption" μιλάω για το iCloud και ό,τι δεδομένα αποθηκεύεις σε αυτό. Δεν νομίζω να μπερδεύτηκε κανείς.

Ούτε καν σκέφτηκα για το iMessage. Όμως αφού το ανέφερες με έβαλες σε σκέψεις... και βρήκα το παρακάτω quote από την ίδια την Apple, όπου λέει ξεκάθαρα ότι με το ADP κλειστό τα μηνύματα στο iMessage αποθηκεύονται με δικό της κλειδί. Και επομένως είναι ελεύθερα για όποια κυβέρνηση θέλει πρόσβαση σε αυτά. Link1 Link2

Όπως βλέπεις, αν έχεις iCloud ενεργοποιημένο χωρίς ADP (που ποιος δεν έχει αφού είναι δωρεάν έως 5GB), τα μηνύματά σου μπορούν να διαβαστούν από την Apple.

Τίποτα δεν είναι προφανές από ότι φαίνεται...

Μιλάω πολύ συγκεκριμένα για εκτός Cloud και πάλι μου λες για Messages... in the Cloud. Μπορεί να έχω iCloud για να συγχρονίζω π.χ. επαφές μόνο και κλειστό για τις φωτό ή τα μηνύματα. Είσαι χρήστης iCloud ή μιλάς θεωρητικά; 

Εν τω μεταξύ από λιγκ που με παρέπεμψες και quotaρες αλλά ίσως δεν διάβασες (;)

Αναφορά σε κείμενο

Standard data protection: Messages in iCloud is end-to-end encrypted when iCloud Backup is disabled.
Advanced Data Protection: Messages in iCloud is always end-to-end encrypted. 

Άρα χωρίς device backup στο cloud τα μηνύματα είναι πάντα e2e encrypted! Όπως και άλλα πολλά, π.χ. passwords, health data κτλ

Όπως βλέπεις, αν έχεις iCloud ενεργοποιημένο χωρίς ADP (που ποιος δεν έχει αφού είναι δωρεάν έως 5GB), τα μηνύματά σου μπορούν να διαβαστούν από την Apple

Όχι, καθώς και το Messages in iCloud, και το device backup είναι off by default (με τα 5GB γελάει ο κόσμος)

Έχεις καταλάβει για ποιους δημιουργήθηκε το ADP? Tip: δεν είναι για τις φωτό του γάτου μου στο cloud. 

Γελοίο είναι κατά τη γνώμη μου, να πιστεύεις ότι ζεις σε μία τέλεια δημοκρατία και να μην χρησιμοποιείς τον οποιοδήποτε μοχλό πίεσης διαθέτεις για να διατηρήσεις τα δικαιώματά σου. Αν δεν "γκρινιάξεις" στην Apple, στην οποία ως πελάτης έχεις μια επιρροή, αφήνεις να δημιουργηθεί το συμπέρασμα ότι ως πολίτης δεν ενδιαφέρεσαι για το θέμα και δίνεις το ελεύθερο να κατακόψουν κι άλλο τις ελευθερίες σου.

Δεν ξέρεις τι πιστεύω σχετικά με την δημοκρατία μας (...?)

Για τι ακριβώς με ψέγεις; Ποιο είναι το σχέδιο δράσης; Να στείλω γκρίνια στην Apple για το ADP στην Αγγλία? Δονκιχωτικό κάπως.

Δεν ξέρω την ηλικία σου, αλλά φαίνεται σα να μην σε έχει απασχολήσει ποτέ το αν πρέπει μια εταιρεία να συμμορφώνεται με την εκάστοτε νομοθεσία μιας χώρας στην οποία δραστηριοποιείται και τι σημαίνει το αντίθετο. H Apple, όσο κι αν την προτιμώ και να είμαι σταθερός πελάτης, είναι μια εταιρεία που σε Κίνα και Ρωσία απλά κάνει ότι της πει το κράτος. Δεν θα πόνταρα σε αυτή για μοχλό πίεσης σε πολιτικό επίπεδο γιατί δεν είμαι delusional. Για κάνα bug ή κάνα feature έχω στείλει feedback 🥲

Anyway, εγώ απαντώ στις ανακρίβειες που διαβάζω. Και προσπαθώ να είμαι ρεαλιστής και να διαλέγω τις μάχες μου.

Για την Apple το privacy είναι feature για περισσότερα sales, κι ας το υποστηρίζουν ξέρω γω οι μηχανικοί ή οι executives ως concept, είναι τελικά feature για περισσότερα έσοδα, όχι ιδεολογικό μετερίζι. Εμένα, στο επίπεδο που υπόσχεται πως λειτουργεί, με πείθει.

Νομίζεις θα κατεβεί κόσμος στις πλατείες για το E2E encryption;

λολ

• Thanks 1
Δημοσ.
6 ώρες πριν, Black Demis είπε

Άλλο backdoor τύπου μπορώ μετά από αίτηση να έχω πρόσβαση στα δεδομένα κάποιου και άλλο να μπορώ μαζικά να σαρωνω όλα, το ένα είναι για ατεχευμενα πράγματα το άλλο για μαζική παρακολούθηση και φιλτράρισμα περιεχόμενου για αυτό που θέλουν

Δεν διαφωνώ, απλά προσπαθώ να καταλάβω γιατί το λες σε εμένα και όχι στο προηγούμενο, δεν μίλησα εγώ για backdoor…

να θυμίσω ότι μιλάμε μόνο για το iCloud, μια υπηρεσία μη υποχρεωτική και όμηρος ελεγχόμενη στο τι ανεβάζεις και τι όχι από την συσκευή σου…

5 ώρες πριν, empyr3an είπε

Κανένα θέμα για να πάμε στο πιο σοβαρά θέματα…

άντε ξεκίνα…

Δημοσ.
46 λεπτά πριν, SeaLion είπε

Τίποτα δεν είναι προφανές από ότι φαίνεται...

Εδώ θα βρεις τη σελίδα του ADP στο site της Apple. Λέει "Advanced Data Protection for iCloud" γιατί δεν νοείται ADP χωρίς iCloud. Οπότε τι λες να σταματήσεις να μετακινείς τα γκολποστς, μόνο και μόνο για να μην πεις παραδεχτείς κάτι αρνητικό λες και θα πέσει η μετοχή της.

53 λεπτά πριν, SeaLion είπε

Όχι, καθώς και το Messages in iCloud, και το device backup είναι off by default (με τα 5GB γελάει ο κόσμος)

Έχεις καταλάβει για ποιους δημιουργήθηκε το ADP? Tip: δεν είναι για τις φωτό του γάτου μου στο cloud. 

Δεν είναι δηλαδή για τα πάνω από 850εκ που είναι χρήστες του (στοιχεία 2018);

57 λεπτά πριν, SeaLion είπε

Για τι ακριβώς με ψέγεις; Ποιο είναι το σχέδιο δράσης; Να στείλω γκρίνια στην Apple για το ADP στην Αγγλία? Δονκιχωτικό κάπως.

Τι σε ψέγω; Ποιο είναι το σχέδιο δράσης; Τι θα έλεγες να αρχίσεις από το να μην την λες σε όσους γκρινιάζουν για κάτι καλύτερο από την Apple;

1 ώρα πριν, SeaLion είπε

Δεν ξέρω την ηλικία σου [...] Δεν θα πόνταρα σε αυτή για μοχλό πίεσης σε πολιτικό επίπεδο γιατί δεν είμαι delusional.

Προσπερνώ το ad hominem. Κανείς δεν ποντάρει. Δεν είναι βέβαια πρωτάκουστο μια επιχείρηση να χρησιμοποιεί lobbying για να επηρεάσει νόμους και καταστάσεις, ούτε είναι πρωτάκουστο να έχει τμήμα εταιρικής υπευθυνότητας. Τώρα θα πεις ότι δεν καταλαβαίνεις πώς είναι αυτό σχετικό, αλλά άστο. Ό,τι κατάλαβες.

1 ώρα πριν, SeaLion είπε

Anyway, εγώ απαντώ στις ανακρίβειες που διαβάζω.

Ήμουνα μέχρι τώρα κάπου ανακριβής; Μέχρι και sources σου βάζω. Εξαιρείται η προηγούμενη παράγραφος.

1 ώρα πριν, AtiX είπε

Κανένα θέμα για να πάμε στο πιο σοβαρά θέματα…

Δεν είναι σοβαρό θέμα για σένα; Είναι ακόμα και σήμερα δύσκολο για εσάς να καταλάβετε ότι η δημοκρατία είναι κάτι εύθραυστο, κι ότι αν δεν υπάρχουν οι σωστές βάσεις (εν προκειμένω η κρυπτογραφία), δε θέλουμε πολύ για να κυλήσουμε σε μαύρες εποχές.

Ίσως θες να απαντήσεις πως είμαι υπερβολικός κι ότι κανείς δε με αναγκάζει να χρησιμοποιήσω το iCloud. Εγώ όμως το αντιλαμβάνομαι ως επίθεση στην κρυπτογραφία και την ιδιωτικότητα, όχι ως απλό ξεβόλεμα.

Ελπίζω να έγινε πιο κατανοητή η άποψή μου ✌️

Δημοσ.
7 ώρες πριν, divnt είπε

Τα graphene, calyx, sailfish OS κλπ, γιατί τα προτείνετε ως ασφαλή λειτουργικά; 
Ποια είναι η βασική τους διαφορά; 
Δεν γνωρίζω, γι’αυτό ρωτάω. 

Επίσης, όλες οι εφαρμογές τρέχουν κανονικά και απροβλημάτιστα; 
Υπάρχει κάποιος που τα χρησιμοποιεί καθημερινά στο κύριο τηλέφωνο του χωρίς πρόβλημα; 
Από ποιο store κατεβάζεις εφαρμογές; 

Και τα τρία αυτά λειτουργικά είναι πρακτικά διανομές του android  (της μορφής ανοικτού κώδικα όπου μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις στον κώδικά) τα οποία έχουν τροποποιηθεί ώστε να είναι πιο ασφαλή σε ότι αφορά την ιδιωτικότητα σου και τα προσωπικά σου δεδομένα σε σχέση με τα κανονικά android τηλέφωνα. Η πιο βασική παρέμβαση είναι ότι έχουν αφαιρεθεί τελείως οι υπηρεσίες της Google οι οποίες είναι φυσικά και η μεγαλύτερη τρύπα ασφαλείας για τα προσωπικά σου δεδομένα. Υπάρχουν και άλλες μετατροπές αλλά αυτή είναι η κυριότερη. Για περισσότερες πληροφορίες νομίζω ότι το καλύτερο είναι να ψάξεις τα συγκεκριμένα site οπου δίνουν μια πιο ακριβή περιγραφή των παρεμβάσεων που έχουν κάνει και εξηγούν με ποιον τρόπο έχουν ασφαλίσει περισσότερο το τηλέφωνο

Δημοσ.
14 λεπτά πριν, empyr3an είπε

Ήμουνα μέχρι τώρα κάπου ανακριβής;

Για πάμε:

7 ώρες πριν, empyr3an είπε

Χωρίς ADP, δεν υπάρχει E2E encryption

Δεν ισχύει καν ως φράση...

7 ώρες πριν, empyr3an είπε

επομένως τα δεδομένα σου είναι προσβάσιμα στην εκάστοτε κυβέρνηση με την πρόφαση ότι τέλεσες κάποιο ποινικό αδίκημα.

γενικεύεις και επιμένεις να αγνοείς facts όπως το ότι τα πιο ευαίσθητα δεδομένα είναι e2e encrypted ακόμα και χωρίς ADP. Πολύ μεγάλος και αναλυτικός πίνακας σε ένα από τα λινκς που πόσταρες.

4 ώρες πριν, empyr3an είπε

Άκυρο, Messages/backups δεν είναι on by default, το ξανάπαμε...

Ναι, υπό συνθήκες και για λόγους που έχουν να κάνουν με ευχρηστία μπορείς να επιτρέψεις στην Apple να κρατά κλειδιά για την κρυπτογράφηση μηνυμάτων. 

19 λεπτά πριν, empyr3an είπε

Δεν είναι δηλαδή για τα πάνω από 850εκ που είναι χρήστες του

To Advanced Data Protection δίνει τα κλειδιά και την ευθύνη μόνο στους χρήστες. Hell no!

Ξαναλέω, δεν είναι για χρήση από τον απλό, μέσο χρήστη. Από την ίδια την Apple:

Αναφορά σε κείμενο

... offers an extreme, optional level of security for users such as journalists, human rights activists, and diplomats. 

Πηγή, μια και σου αρέσουν. Θα μπορούσα να συνεχίσω, δεν ξέρω αν θα βοηθούσε σε κάτι...

Όποιος ανησυχεί για τους χάκερς, βάζει 2FA. Όποιος ανησυχεί για το κράτος...

Αν νιώθεις πως σου την λέω, σόρρυ, αλλά αυτά που παραθέτεις ως facts δεν ισχύουν ή δεν τα έχεις καταλάβει. Όπως και άλλα που έχουν γραφτεί εδώ, περί privacy γενικώς, "έδωσε εύκολη πρόσβαση στο iCloud", μέχρι και πως το CSAM scanning ήταν ιδέα της Apple... Με το pardon, μπούρδες, αλλά οκ, κάποιοι την βρίσκουν έτσι.

Η Apple θεωρώ παρέχει καλό protection, και χωρίς ADP και προσφέρει και επιλογές πάνω στο θέμα. Σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζω την χρησιμότητα και την αναγκαιότητά του και την επιλογή όσων το χρησιμοποιούν. Η κρυπτογραφία είναι θεμέλιος λίθος για την ελευθερία, ειδικά όπως βλέπουμε το μέλλον να σχηματίζεται, νομίζω δεν διαφωνούμε σε αυτό.

Και για τέλος, δεν ξέρω γιατί αλλά πάντα αποφεύγεις να υπολογίσεις το γεγονός πως όποιος προσφέρει τέτοιου τύπου υπηρεσίες/λογισμικό στο ΗΒ πρακτικά παρανομεί. Αν μια δική σου εταιρεία, έπαιρνε εντολή να αποσύρει ένα προϊόν θα το έκανες χτες. Λυπάμαι που δεν μπορώ να δω πως μια εταιρεία σαν την Apple θα προτιμήσει πρόστιμα και προβλήματα με τον νόμο για ιδεολογικούς λόγους.

Κι αν αύριο δεν μπορώ να στείλω μέσω Signal μηνύματα στους φίλους μου στην Αγγλία, θα το ρίξω στο Signal δηλαδή;

1 ώρα πριν, empyr3an είπε

το αντιλαμβάνομαι ως επίθεση στην κρυπτογραφία και την ιδιωτικότητα

Είναι. Από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

• Like 3
Δημοσ.

Ω που να με πάρει! Είχε καρφωθεί στο μυαλό μου ότι οι 850εκ χρήστες του iCloud ήταν ταυτόχρονα και χρήστες του ADP, οπότε ήταν μεγαλύτερο θέμα για μένα. Ίσως γιατί δε διανοούμαι το αντίθετο. Έχεις δίκιο και καταλαβαίνω/συμμερίζομαι περισσότερο την οπτική σου τώρα.

4 ώρες πριν, SeaLion είπε

γενικεύεις και επιμένεις να αγνοείς facts όπως το ότι τα πιο ευαίσθητα δεδομένα είναι e2e encrypted ακόμα και χωρίς ADP. Πολύ μεγάλος και αναλυτικός πίνακας σε ένα από τα λινκς που πόσταρες.

Αναφέρομαι στα δεδομένα που επιλέγεις να συγχρονίζεις στο iCloud όταν δεν έχεις ενεργοποιημένο το ADP. Από το link: iCloud Mail, Contacts, Calendars, iCloud Backup (including device and Messages backup), iCloud Drive, Photos, Notes, Reminders,Safari Bookmarks, Siri Shortcuts, Voice Memos, Wallet passes, Freeform, Apple Invites. Δεν είναι και λίγα!

Και για τέλος, δεν ξέρω γιατί αλλά πάντα αποφεύγεις να υπολογίσεις το γεγονός πως όποιος προσφέρει τέτοιου τύπου υπηρεσίες/λογισμικό στο ΗΒ πρακτικά παρανομεί.

Δεν ζήτησα να παρανομήσει απαραίτητα, πιο πολύ να κάνει lobbying ή να ασκήσει δημόσια πίεση για αλλαγή θα ήλπιζα. Όχι ότι είναι ανήκουστο εταιρείες στο μέγεθος της Apple να αγνοούν νόμους όσο και όπου τους παίρνει. Ή να βρίσκουν δημιουργικές λύσεις...

Σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζω την χρησιμότητα και την αναγκαιότητά του και την επιλογή όσων το χρησιμοποιούν. Η κρυπτογραφία είναι θεμέλιος λίθος για την ελευθερία, ειδικά όπως βλέπουμε το μέλλον να σχηματίζεται, νομίζω δεν διαφωνούμε σε αυτό.

Ναι όντως, στο σημαντικότερο κομμάτι συμφωνούμε ούτως ή άλλως. Συγνώμη για το μπέρδεμα και ευχαριστώ για την υπομονή σου! 🙏

• Like 2
Δημοσ.
Στις 21/2/2025 στις 9:34 ΜΜ, mariosraptor84 είπε

Δεν είναι καμία εταιρεία για προστασία δεδομένων. Τα σημαντικά σε χαρτί. Και πουθενά ψηφιακά. Και οι τοίχοι έχουν αυτιά.  Το μόνο από όσο ασχολούμαι και αξίζει άλλα είναι αποκλειστικά για Pixel τηλέφωνα είναι το Graphene OS. 

Υ.Γ. Μην μου πει κανείς δεν έχω τίποτα να κρύψω. Απλά δεν έχει καταλάβει τι συμβαίνει γύρω του αν το πει αυτό. 

Ρίξε μια ματιά σε Volla Quintus με Volla Os. Το πώς χειρίζεται τα δεδομένα. Ακόμη και με decentralised cloud. Υπάρχουν λυσεις

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Volga είπε

Ρίξε μια ματιά σε Volla Quintus με Volla Os. Το πώς χειρίζεται τα δεδομένα. Ακόμη και με decentralised cloud. Υπάρχουν λυσεις

Προς το παρόν μόνο το graphene έχω ασχοληθεί. Θα το δω και αυτό. Ελπίζω να είναι στο ίδιο επίπεδο. 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...