Xdanger Δημοσ. Σάββατο στις 08:39 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 08:39 μμ Τελικά τι ριψοκίνδυνο υπάρχει στο zfs, μου διαφεύγει κάτι?
dimoskoutr Δημοσ. Σάββατο στις 08:48 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 08:48 μμ 4 λεπτά πριν, Xdanger είπε Τελικά τι ριψοκίνδυνο υπάρχει στο zfs, μου διαφεύγει κάτι? Το θέμα δεν είναι στο zfs είναι στο ότι έχεις τους δίσκους με usb. Μπορεί να σκάσει κανένας usb controller της εξωτερικησ Θήκης και να τον πάρεις στο χέρι τον δίσκο. Αλλά αν κρατάς τα backup σου οκ όλα. Εγώ mini pc με usb δεν θα άφηνα για nas 24/7. Αλλά πιθανόν να είναι και δικό μου κόλλημα αυτό. Πάντως λένε ότι με zfs δεν είναι και πολύ οκ να είναι σε usb οι δίσκοι αλλά δεν έχω ψάξει παραπάνω. Ίσως είναι πολύ taxing το file system στους controllers; Ψαξτο καλύτερα μήπως βρεις κάτι καλύτερο σαν υλοποίηση για το hardware σου. Νομίζω πάντως ότι το πιο άβολο στα συγκεκριμένα είναι οι θύρες που είναι όλες στο πλαϊνό του κουτιού.
Xdanger Δημοσ. Σάββατο στις 09:00 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 09:00 μμ 8 λεπτά πριν, dimoskoutr είπε Το θέμα δεν είναι στο zfs είναι στο ότι έχεις τους δίσκους με usb. Μπορεί να σκάσει κανένας usb controller της εξωτερικησ Θήκης και να τον πάρεις στο χέρι τον δίσκο. Αλλά αν κρατάς τα backup σου οκ όλα. Εγώ mini pc με usb δεν θα άφηνα για nas 24/7. Αλλά πιθανόν να είναι και δικό μου κόλλημα αυτό. Πάντως λένε ότι με zfs δεν είναι και πολύ οκ να είναι σε usb οι δίσκοι αλλά δεν έχω ψάξει παραπάνω. Ίσως είναι πολύ taxing το file system στους controllers; Ψαξτο καλύτερα μήπως βρεις κάτι καλύτερο σαν υλοποίηση για το hardware σου. Νόμιζα ήταν το zfs το θέμα, γι'αυτό έλεγα στην αναβάθμιση που θα κάνω θα είναι κάποιο μηχάνημα σαν αυτό του θέματος.
comfuzio Δημοσ. Σάββατο στις 09:01 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 09:01 μμ 3 minutes ago, Xdanger said: Τελικά τι ριψοκίνδυνο υπάρχει στο zfs, μου διαφεύγει κάτι? Λένε για bit rot με το zfs αλλά (ευτυχώς) δεν μου έχει τύχει ως τώρα πουθενά. Βέβαια αποφεύγω το zfs σε μη BSD συστήματα καθώς έχω δει ότι το arc δεν παίζει σωστά όπως παίζει σε BSD. Δεν ξέρω αν βελτιώθηκε τα τελευταία 2 χρόνια βέβαια οπότε αυτό που λέω μπορεί να είναι λάθος αλλά σε proxmox μου killάρε vm όταν ξέμενε από ram για cache, πράγμα που δεν το ήθελα, καλύτερα να έχανα το caching. Παίζει arc config για το πόσο % της ram να φάει αλλά και πάλι το είδα να μου killάρει vm ενώ είχε κενή ram. Τώρα για το mini-pc nas, είναι ένα πολύ καλό μηχάνημα, με 2x2.5gbps κάρτες και καλό hardware, δεν ξέρω αν έχει raid controller για να γίνει εκεί κάποιο mirroring αλλά με softraid δεν νομίζω να έχει θέμα. Τώρα σαν λογισμικό μπαίνει ότι θέλετε, πχ με Proxmox και με το κατάλληλο hardware passthrough μπορείτε να τρέχετε και άλλα vm αλλά και ένα nas o/s παράλληλα. Εγώ προσωπικά προτίμησα ένα Synology nas για καθαρά αυτήν και μόνο την δουλειά αλλά παρόλο που το λογισμικό του είναι τρομερό, έχει και αυτό τα προβλήματα του πχ το docker είναι τρομερά outdated και η synology ΔΕΝ ακούει το community. Όλο ΘΑ το αναβαθμίσουν και όλο 20 main εκδόσεις πίσω είναι. Σε προηγούμενη εργασία μου τρέχαμε το truenas, ήταν αρκετά επίπονο μπορώ να πω. Πολύπλοκο χωρίς να χρειάζεται. Το unraid είναι επί πληρωμή και έχουν αλλάξει το μοντέλο, δεν είναι όπως παλιά 60€ και lifetime αλλά ζητάνε ετήσια λεφτά και έχει πολύ κακό και τοξικό community από δική μου εμπειρία. Αν το αγόραζα (δεν παίζει φράγκο στην παρούσα xD) θα πήγαινε για καθαρό proxmox και homelab κατάσταση
leo066 Δημοσ. Σάββατο στις 09:11 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 09:11 μμ 56 λεπτά πριν, zacharis1955 είπε Οχι. Με λένε Ρίζο κι όπως θέλω τα γυρίζω. Δεν φταίω εγώ αν δεν μπορείς να καταλάβεις τη διαφορά ενός windows pc με ένα nas. 1 1
dimoskoutr Δημοσ. Σάββατο στις 09:24 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 09:24 μμ 9 λεπτά πριν, leo066 είπε Δεν φταίω εγώ αν δεν μπορείς να καταλάβεις τη διαφορά ενός windows pc με ένα nas. Έχει ιδανικό hardware για να λειτουργεί σαν nas. 4 δίσκους που μπαίνουν βγαίνουν εύκολα, efficient cpu, μαζεμένο, δύο 2.5 lans. Τώρα αν θες επειδή μπορεί να έρθει με windows επάνω να το πεις windows pc οκ. Για nas προορίζεται πάντως. 5
Super Moderators Thresh Δημοσ. Κυριακή στις 02:26 πμ Super Moderators Δημοσ. Κυριακή στις 02:26 πμ 9 hours ago, leo066 said: Τι περιορισμός να υπάρχει; Είναι ένα pc και μπορείς να βάλεις ότι θέλεις αλλά όπως το αγοράζεις δεν είναι nas. Ή αν αυτό ειναι nas τότε όλα τα pc ειναι nas. Και τα Synology/QNAP ουσιαστικά PC είναι με προεγκατεστημένο λειτουργικό για NAS. Το συγκεκριμένο απλά έχει Win11 και με ευκολία τα αφαιρείς και βάζει OS κατάλληλο για NAS. To hardware όπως και το case όπως ειπώθηκε είναι ιδανικά για NAS κι αρκετά πιο ισχυρά από τα QNAP/Synology αντίστοιχου κόστους. Κακά τα ψέματα, αρκετά καλή περίπτωση για "custom" NAS συστηματάκι με χαμηλή κατανάλωση και μικρό όγκο. 4
leo066 Δημοσ. Κυριακή στις 11:54 πμ Δημοσ. Κυριακή στις 11:54 πμ (επεξεργασμένο) Είμαι άσχετος με υπολογιστές και το παίρνω για NAS, μου κάνει; Έχω ήδη γράψει ότι στα έτοιμα παίρνεις χειρότερο hardware αλλά η qnap, synology πουλάνε το software, αντί να κάτσεις εσύ να ασχοληθείς το έκανε κάποιος άλλος για σένα και εσύ το έχεις έτοιμο. Μετά από χρόνια με xpenology αγόρασα το φθηνότερο qnap με χειρότερο hardware και δεν ξανασχολήθηκα Επεξ/σία Κυριακή στις 11:59 πμ από leo066 1 1
kirileman Δημοσ. Κυριακή στις 12:05 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 12:05 μμ (επεξεργασμένο) 9 hours ago, Thresh said: Και τα Synology/QNAP ουσιαστικά PC είναι με προεγκατεστημένο λειτουργικό για NAS. Το συγκεκριμένο απλά έχει Win11 και με ευκολία τα αφαιρείς και βάζει OS κατάλληλο για NAS. To hardware όπως και το case όπως ειπώθηκε είναι ιδανικά για NAS κι αρκετά πιο ισχυρά από τα QNAP/Synology αντίστοιχου κόστους. Κακά τα ψέματα, αρκετά καλή περίπτωση για "custom" NAS συστηματάκι με χαμηλή κατανάλωση και μικρό όγκο. Ωραίο μηχάνημα, υπάρχει review από Hardware Haven, αρκεί να μην το θέλεις για Plex/Jellyfin λόγω AMD! Πίστευα ότι θα τραβάει αρκετό ρεύμα, αλλά 23 W idle με 4 σκληρούς και 3 SSD είναι μια χαρά. Λογικά, αν πέφτουν για ύπνο οι σκληροί θα τραβάει κοντά στα 10 W (αν και το review δεν διευκρινίζει αν ήταν σε sleep όταν μέτρησε τα 23 W). 15 hours ago, comfuzio said: Σε προηγούμενη εργασία μου τρέχαμε το truenas, ήταν αρκετά επίπονο μπορώ να πω. Πολύπλοκο χωρίς να χρειάζεται. Είναι, δυσκολεύτηκα να το μάθω ως noobας που ήμουν, αλλά μπήκα στο νόημα και τώρα λειτουργεί τέλεια. Επεξ/σία Κυριακή στις 12:08 μμ από kirileman 2
comfuzio Δημοσ. Κυριακή στις 12:58 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 12:58 μμ 1 hour ago, leo066 said: Είμαι άσχετος με υπολογιστές και το παίρνω για NAS, μου κάνει; όχι, σε τέτοιο σενάριο δεν νομίζω ότι μπορείς να κάνεις δουλειά με αυτό. Ειδικά αν πεις σαν άσχετος να πας σε truenas, εδώ guru του είδους και χτύπαγαν το κεφάλι στον τοίχο. Δεν νομίζω κιόλας να απευθύνεται σε τέτοιο κοινό. αυτό είναι για κάποιον που θέλει να πειραματιστεί και λίγο ή που να ξέρει τι θέλει και τι κάνει. Δεν απευθύνονται όλα τα προϊόντα σε όλους.
Super Moderators Thresh Δημοσ. Κυριακή στις 12:59 μμ Super Moderators Δημοσ. Κυριακή στις 12:59 μμ 1 hour ago, leo066 said: Είμαι άσχετος με υπολογιστές και το παίρνω για NAS, μου κάνει; Ο άσχετος θα πάρει external HDD με USB. Καλώς ή κακώς στο forum που βρισκόμαστε δεν κοιτάμε τόσο αυτή την περίπτωση. Επιπλέον ακόμα κι όταν την κοιτάμε, δεν είναι ανάγκη όλες οι προσφορές να είναι για όλους. 4
kirileman Δημοσ. Κυριακή στις 01:03 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 01:03 μμ 2 minutes ago, comfuzio said: όχι, σε τέτοιο σενάριο δεν νομίζω ότι μπορείς να κάνεις δουλειά με αυτό. Ειδικά αν πεις σαν άσχετος να πας σε truenas, εδώ guru του είδους και χτύπαγαν το κεφάλι στον τοίχο. Δεν νομίζω κιόλας να απευθύνεται σε τέτοιο κοινό. αυτό είναι για κάποιον που θέλει να πειραματιστεί και λίγο ή που να ξέρει τι θέλει και τι κάνει. Δεν απευθύνονται όλα τα προϊόντα σε όλους. Θυμάμαι τι φρίκη είχα φάει όταν αφαίρεσαν το OneDrive Cloud sync!😱 1
comfuzio Δημοσ. Κυριακή στις 01:35 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 01:35 μμ 28 minutes ago, kirileman said: Θυμάμαι τι φρίκη είχα φάει όταν αφαίρεσαν το OneDrive Cloud sync!😱 Δεν είχαμε βάλει εμείς καθόλου τέτοιο πράγμα, στο DSM το έχω βάλει και παίζει πένα! Με οικογενειακό πρόγραμμα από κλειδάδικο για 6 χρήστες από 1ΤΒ ο καθένας είναι πένα να έχεις 6ΤΒ cloud storage αλλά έχω 18ΤΒ δισκους και κοντά στα 14ΤΒ γεμάτους οπότε είναι λίγο pick & choose τι θα γίνει backup και στο cloud. BTW υπάρχει και DSM dockerized https://github.com/vdsm/virtual-dsm αν κάποιος θέλει να το κάνει synology με αυτό το hardware. You're welcome 2
leo066 Δημοσ. Κυριακή στις 01:38 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 01:38 μμ 35 λεπτά πριν, Thresh είπε Ο άσχετος θα πάρει external HDD με USB. Καλώς ή κακώς στο forum που βρισκόμαστε δεν κοιτάμε τόσο αυτή την περίπτωση. Επιπλέον ακόμα κι όταν την κοιτάμε, δεν είναι ανάγκη όλες οι προσφορές να είναι για όλους. Η διαφωνία μου είναι ότι πλασάρεται σαν nas server, κάτι που δεν είναι. Μπορεί να γίνει, αλλά όταν το αγοράζεις αγοράζεις ένα pc με windows και όχι ένα nas server. Ο άσχετος έχει διαβάσει για τα nas servers και θέλει να αγοράσει ένα και να έχει πρόσβαση από το τοπικό του δίκτυο ή απομακρυσμένα για να ανεβάζει της φωτό από το κινητό ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να κάνει με ένα dedicated nas server.
comfuzio Δημοσ. Κυριακή στις 01:39 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 01:39 μμ Προσθήκη: Με το virtual DSM μπορούν να γίνουν κανονικά οι HDD/SSD passthrough, το λέει στο documentation αναλυτικά. Και πάλι δεν θεωρώ ότι είναι για αρχάριους και plug & play όπως ένα real synology αλλά αν ξέρει κανείς πως να κάνει έναν ubuntu server + docker compose και να περάσει τα uuid των φυσικών δίσκων μέσα, μια χαρά DSM γίνεται και updates παίρνει κτλ, λογικά δεν θα έχει τα cloud services του synology
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα