Προς το περιεχόμενο

Mini PC NAS Server AOOSTAR / T-BAO WTR Pro | AMD Ryzen 7 5825U | Windows 11 | 467 € / 516 €

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

CPU: AMD Ryzen 7 5825U https://rb.gy/n8w2en  /  https://rb.gy/qohyph 

GPUAMD Radeon RX Vega 8 https://rb.gy/krgwmi

RAM: 16 ή 32 GB DDR4-3200, max memory 64 GB, 2 slots μνήμης.

SSD:  512 GB ή 1ΤΒ M.2 2280 PCIe NVMe Gen3x4 + M.2 2280 slot κενό.

4 συρτάρια για Hot-Swapping δίσκων 3.5″ με χωρητικότητα μέχρι 22 ΤΒ ο καθένας.

2 θύρες Ethernet 2.5 Gigabit  https://t.ly/AyjqH 

https://www.banggood.com/AOOSTAR-WTR-PRO-NAS-Mini-PC-AMD-Ryzen-7-5825U-8-Core-16-Threads-16GB-or-32GB-DDR4-RAM-512GB-or-1TB-SSD-4-Hot-Swap-HDD-Bays-90T-Storage-Dual-2_5G-Ethernet-Ports-Windows-11-4K-Triple-Screen-Display-Mini-Computer-p-2018763.html?ID=6325185 467 το 16 GB / 512 GB με τον κωδικό BGc9d768 και ξετσεκάροντας το εντελώς άχρηστο Shipping Insurance.  

https://www.banggood.com/AOOSTAR-WTR-PRO-NAS-Mini-PC-AMD-Ryzen-7-5825U-8-Core-16-Threads-16GB-or-32GB-DDR4-RAM-512GB-or-1TB-SSD-4-Hot-Swap-HDD-Bays-90T-Storage-Dual-2_5G-Ethernet-Ports-Windows-11-4K-Triple-Screen-Display-Mini-Computer-p-2018763.html?ID=6326592 516το 32 GB / ΤΒ SSD με τον κωδικό BGc9d768 και ξετσεκάροντας το εντελώς άχρηστο Shipping Insurance.  

image.jpeg.f1741384f87c68512fdc5e5919e422e6.jpeg

Επεξ/σία από zacharis1955
  • Like 8
  • Απαντ. 43
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

δυο ερωτησεις για αυτου του τυπου τα NAS, κυριως σε οσους τα εχουν δουλεψει:

1) επηρεαζεται γενικοτερα η επιδοση του συστηματος αν γεμισεις τα tray με δισκους;

2) παρουσιαζεται ως NAS που αν καταλαβαίνω καλα από τον ορισμό του είναι ουσιαστικα δικτυακός σκληρός δίσκος, προσβασιμος από το υπόλοιπο τοπικό δίκτυο (ή και απ'εξω με τις κατάλληλες ρυθμίσεις). Απο την περιγραφη εδω και εχοντας δει απο κοντα ενα παλιότερο της aoostar ( το ασπρο κυλινδρικο σχεδον μοντελο) απλα βλεπω ενα windows pc με επιπλέον δισκους. Δεν εχω καταλάβει, ουτε βρηκα απο το λιγο που το ειδα, να υπάρχει ειδικό software που να δικαιολογεί την λειτουργια  nas. Μήπως ο χαρακτηρισμος του ως nas εχει νοημα αν ξηλωσεις τα windows και βαλεις λειτουργικο τυπου truenas ή κατι άλλο αντίστοιχο; Το να κανω τους δισκους κοινοχρηστους στο τοπικό δίκτυο μέσα από τα windows οκ, αλλα εχω την εντυπωση οτι το nas δεν ειναι ακριβώς αυτό, αλλωστε ετσι γίνεται σε καθε pc, αυτό τι το ιδιαίτερο παρουσιάζει στον τομέα αυτό;

• Confused 1
Δημοσ.

@kostaspatra δεν ξέρω αν το συγκεκριμένο έχει κάποιον raid controller αλλά εγώ αυτήν την στιγμή έχω ποιο απλό mini pc όπου του σύνδεσα 2 δίσκους με usb και κάνω το mirroring με zfs. Μέχρι στιγμής δεν είχα κανένα θέμα.

Στην επόμενη αναβάθμιση που θα κάνω, σίγουρα θα πάρω κάποιο σαν του θέματος, ενσωματωμένο tray δίσκων και 2x2.5gbps lan. 

Το ότι έρχεται με windows δεν σημαίνει πως πρέπει να μείνει μόνο με windows, ειδικά αν το θες για home server. Μπορείς είτε να βάλεις linux + containers όπως εγώ είτε να βάλεις κάποιο vm manager όπως το proxmox με το οποίο μπορείς να έχεις παράλληλα όσα λειτουργικά και containers θες.

• Like 3
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Xdanger είπε

@kostaspatra δεν ξέρω αν το συγκεκριμένο έχει κάποιον raid controller αλλά εγώ αυτήν την στιγμή έχω ποιο απλό mini pc όπου του σύνδεσα 2 δίσκους με usb και κάνω το mirroring με zfs. Μέχρι στιγμής δεν είχα κανένα θέμα.

Στην επόμενη αναβάθμιση που θα κάνω, σίγουρα θα πάρω κάποιο σαν του θέματος, ενσωματωμένο tray δίσκων και 2x2.5gbps lan. 

Το ότι έρχεται με windows δεν σημαίνει πως πρέπει να μείνει μόνο με windows, ειδικά αν το θες για home server. Μπορείς είτε να βάλεις linux + containers όπως εγώ είτε να βάλεις κάποιο vm manager όπως το proxmox με το οποίο μπορείς να έχεις παράλληλα όσα λειτουργικά και containers θες.

Πολύ σωστά αυτά που λες, αλλά σε βρίσκω λίγο ριψοκίνδυνο ότι έχεις ένα τύπου nas ας το πούμε έτσι με δίσκους σε usb. Βέβαια αν δεν έχεις κρίσιμα για σένα δεδομένα είναι πολύ οκ και αυτό. 🙂

• Like 1
Δημοσ.
12 ώρες πριν, kostaspatra είπε

δυο ερωτησεις για αυτου του τυπου τα NAS, κυριως σε οσους τα εχουν δουλεψει:

1) επηρεαζεται γενικοτερα η επιδοση του συστηματος αν γεμισεις τα tray με δισκους;

2) παρουσιαζεται ως NAS που αν καταλαβαίνω καλα από τον ορισμό του είναι ουσιαστικα δικτυακός σκληρός δίσκος, προσβασιμος από το υπόλοιπο τοπικό δίκτυο (ή και απ'εξω με τις κατάλληλες ρυθμίσεις). Απο την περιγραφη εδω και εχοντας δει απο κοντα ενα παλιότερο της aoostar ( το ασπρο κυλινδρικο σχεδον μοντελο) απλα βλεπω ενα windows pc με επιπλέον δισκους. Δεν εχω καταλάβει, ουτε βρηκα απο το λιγο που το ειδα, να υπάρχει ειδικό software που να δικαιολογεί την λειτουργια  nas. Μήπως ο χαρακτηρισμος του ως nas εχει νοημα αν ξηλωσεις τα windows και βαλεις λειτουργικο τυπου truenas ή κατι άλλο αντίστοιχο; Το να κανω τους δισκους κοινοχρηστους στο τοπικό δίκτυο μέσα από τα windows οκ, αλλα εχω την εντυπωση οτι το nas δεν ειναι ακριβώς αυτό, αλλωστε ετσι γίνεται σε καθε pc, αυτό τι το ιδιαίτερο παρουσιάζει στον τομέα αυτό;

Ένα windows pc είναι, καμία σχέση με nas. Αν θέλεις nas πας σε synology ή QNAP. Θα πάρεις υποδεέστερο hardware αλλά θα είναι πραγματικό nas.

• Like 1
Δημοσ.
24 λεπτά πριν, leo066 είπε

Ένα windows pc είναι, καμία σχέση με nas. Αν θέλεις nas πας σε synology ή QNAP. Θα πάρεις υποδεέστερο hardware αλλά θα είναι πραγματικό nas.

https://www.asustor.com/en/online/College_topic?topic=106

https://t.ly/ECr8M

https://t.ly/KvJz0

Και πολλά άλλα...

• Like 1
  • Έγινε αλλαγή τίτλου σε Mini PC NAS Server AOOSTAR / T-BAO WTR Pro | AMD Ryzen 7 5825U, Windows 11, 467/516 €
Δημοσ.

Τα asustor δεν τρέχουν windows. Το ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα windows και για αυτό δεν σημαίνει ότι είναι nas. 

• Confused 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, dimoskoutr είπε

Πολύ σωστά αυτά που λες, αλλά σε βρίσκω λίγο ριψοκίνδυνο ότι έχεις ένα τύπου nas ας το πούμε έτσι με δίσκους σε usb. Βέβαια αν δεν έχεις κρίσιμα για σένα δεδομένα είναι πολύ οκ και αυτό. 🙂

Παίρνω και εξωτερικό backup, αλλά γιατί είναι επικίνδυνο? 

• Super Moderators
Δημοσ.
1 hour ago, leo066 said:

14 minutes ago, leo066 said:

Τα asustor δεν τρέχουν windows. Το ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα windows και για αυτό δεν σημαίνει ότι είναι nas. 

Υπάρχει κάποιος περιορισμός στο συγκεκριμένο που μας αποτρέπει να του βάλουμε πχ TrueNAS/UNRAID/Xpenology κτλπ?

• Like 1
Δημοσ.

Τι περιορισμός να υπάρχει; Είναι ένα pc και μπορείς να βάλεις ότι θέλεις αλλά όπως το αγοράζεις δεν είναι nas. Ή αν αυτό ειναι nas τότε όλα τα pc ειναι nas. 

• Like 1
Δημοσ.
5 ώρες πριν, leo066 είπε

Μια χαρά nas μπορεί να γίνει με το κατάλληλο software. Ένα truenas scale, ένα openmedia vault κλπ.

2 ώρες πριν, leo066 είπε

Τι περιορισμός να υπάρχει; Είναι ένα pc και μπορείς να βάλεις ότι θέλεις αλλά όπως το αγοράζεις δεν είναι nas. Ή αν αυτό ειναι nas τότε όλα τα pc ειναι nas. 

Μα όλα τα pc με το κατάλληλο software γίνονται nas. Που το περίεργο σε αυτό;

3 ώρες πριν, Thresh είπε

Υπάρχει κάποιος περιορισμός στο συγκεκριμένο που μας αποτρέπει να του βάλουμε πχ TrueNAS/UNRAID/Xpenology κτλπ?

Κανένας περιορισμός δεν υπάρχει ίσα ίσα ότι τραβάει η ψυχή σου βάζεις. Προφανώς κάποια λειτουργικά για nas θέλουν περισσότερο tinkering από άλλα, όμως μια χαρά θα δουλέψει τούτο με οποιοδήποτε από αυτά που πρότεινες.

Φυσικά να πούμε εδώ ότι αν δεν ξέρει τι κάνει κάποιος καλύτερα να πάει σε κάτι από Synology ή Qnap που το λειτουργικό τους είναι κατά πολύ fool proof. Και εννοείται ΠΑΝΤΑ εξωτερικό backup τα κρίσιμα δεδομένα μας. Οχι απαραίτητα όλα τα δεδομένα μας όμως τα κρίσιμα ναι.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Δεν έγραψα κάπου ότι δεν μπορείς να το κάνεις nas, αλλά πρέπει εσύ να κάτσεις να ασχοληθείς για να το κάνεις. Αυτό που αγοράζεις είναι ένα windows pc, όχι nas. Αν κάποιος το αγοράζει γνωρίζοντας ότι αγοράζει απλά ένα pc με windows όλα καλά, αν το αγοράζει όμως πιστεύοντας ότι θα παραλάβει nas, τότε θα απογοητευτεί. 

• Confused 1
Δημοσ.
5 ώρες πριν, Thresh είπε

πάρχει κάποιος περιορισμός στο συγκεκριμένο που μας αποτρέπει να του βάλουμε πχ TrueNAS/UNRAID/Xpenology κτλπ?

Οχι.

42 λεπτά πριν, leo066 είπε

Δεν έγραψα κάπου ότι δεν μπορείς να το κάνεις nas, αλλά πρέπει εσύ να κάτσεις να ασχοληθείς για να το κάνεις. Αυτό που αγοράζεις είναι ένα windows pc, όχι nas. Αν κάποιος το αγοράζει γνωρίζοντας ότι αγοράζει απλά ένα pc με windows όλα καλά, αν το αγοράζει όμως πιστεύοντας ότι θα παραλάβει nas, τότε θα απογοητευτεί. 

Με λένε Ρίζο κι όπως θέλω τα γυρίζω.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...