Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, comfuzio είπε

Αυτό βλέπω και εγώ.
Δεν ξέρω τι ορισμό έχεις εσύ για τον νέο χρήστη, ίσως βοηθούσε να ήξερα τι είναι ο νέος χρήστης σε αυτήν την περίπτωση.

Γαμώτο δεν ήθελα να απαντήσω.

Για να δούμε λοιπόν...

1) Το Fedora είναι καλή διανομή. Θα έλεγα μία από τις καλύτερες. Ωστόσο..., το Fedora ακολουθεί τη φιλοσοφία του GNU, παρέχοντας επίσημα μόνο ελεύθερο και ανοιχτού κώδικα λογισμικό. Το πρόβλημα με αυτήν τη φιλοσοφία είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των υπολογιστών διαθέτει τουλάχιστον κάποιο υλικό που απαιτεί αυστηρά μη ελεύθερο, κλειστού κώδικα firmware. Μία τέτοια κατηγορία συσκευών υλικού είναι... Το μάντεψες..  κάρτες δικτύου... Για να μην αναφέρω video codecs...  εγκατάσταση λοιπόν χειροκίνητη.

2) Προτείνεις KDE.

Υπερβολικές Επιλογές και Πολυπλοκότητα, πολλές επιλογές παραμετροποίησης, που μπορεί να είναι συντριπτικές για έναν νέο χρήστη.

Οι ρυθμίσεις είναι διασκορπισμένες σε διάφορα μενού, και κάποια χαρακτηριστικά δεν είναι αμέσως κατανοητά.

Σε παλιότερους ή πιο αδύναμους υπολογιστές, μπορεί να μην αποδίδει τόσο καλά. Το KDE είναι πιο ελκυστικό για power users που θέλουν πλήρη έλεγχο του περιβάλλοντος εργασίας τους.

Γιατί linux mint..

1) Το προεπιλεγμένο περιβάλλον εργασίας Cinnamon έχει παρόμοια διάταξη με τα Windows, με ένα κλασικό μενού έναρξης, taskbar, system tray και εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας.

2) περιλαμβάνει από προεπιλογή codecs, drivers, και proprietary λογισμικό που απαιτούνται για να λειτουργήσουν σωστά πολλές συσκευές, όπως Wi-Fi adapters, κάρτες γραφικών, και αναπαραγωγή πολυμέσων.

3) Linux Mint βασίζεται σε Ubuntu LTS (Long-Term Support), που σημαίνει μακροχρόνια υποστήριξη και σταθερότητα.

Διαθέτει το Mint Software Manager, που είναι πιο απλό από το GNOME Software ή το DNF στο Fedora.

4) Το Mint ενσωματώνει καλύτερη υποστήριξη για το Wine και PlayOnLinux, επιτρέποντας στους χρήστες να τρέξουν Windows εφαρμογές ευκολότερα.

Το Fedora δεν εστιάζει τόσο στη χρήση του Wine από προεπιλογή.

Επεξ/σία από tuxpower
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Απαντ. 40
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, tuxpower said:

Γαμώτο δεν ήθελα να απαντήσω.

Για να δούμε λοιπόν...

1) Το Fedora είναι καλή διανομή. Θα έλεγα μία από τις καλύτερες. Ωστόσο..., το Fedora ακολουθεί τη φιλοσοφία του GNU, παρέχοντας επίσημα μόνο ελεύθερο και ανοιχτού κώδικα λογισμικό. Το πρόβλημα με αυτήν τη φιλοσοφία είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των υπολογιστών διαθέτει τουλάχιστον κάποιο υλικό που απαιτεί αυστηρά μη ελεύθερο, κλειστού κώδικα firmware. Μία τέτοια κατηγορία συσκευών υλικού είναι... Το μάντεψες..  κάρτες δικτύου... Για να μην αναφέρω video codecs...  εγκατάσταση λοιπόν χειροκίνητη.

2) Προτείνεις KDE.

Υπερβολικές Επιλογές και Πολυπλοκότητα, πολλές επιλογές παραμετροποίησης, που μπορεί να είναι συντριπτικές για έναν νέο χρήστη.

Οι ρυθμίσεις είναι διασκορπισμένες σε διάφορα μενού, και κάποια χαρακτηριστικά δεν είναι αμέσως κατανοητά.

Σε παλιότερους ή πιο αδύναμους υπολογιστές, μπορεί να μην αποδίδει τόσο καλά. Το KDE είναι πιο ελκυστικό για power users που θέλουν πλήρη έλεγχο του περιβάλλοντος εργασίας τους.

Γιατί linux mint..

1) Το προεπιλεγμένο περιβάλλον εργασίας Cinnamon έχει παρόμοια διάταξη με τα Windows, με ένα κλασικό μενού έναρξης, taskbar, system tray και εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας.

2) περιλαμβάνει από προεπιλογή codecs, drivers, και proprietary λογισμικό που απαιτούνται για να λειτουργήσουν σωστά πολλές συσκευές, όπως Wi-Fi adapters, κάρτες γραφικών, και αναπαραγωγή πολυμέσων.

3) Linux Mint βασίζεται σε Ubuntu LTS (Long-Term Support), που σημαίνει μακροχρόνια υποστήριξη και σταθερότητα.

Διαθέτει το Mint Software Manager, που είναι πιο απλό από το GNOME Software ή το DNF στο Fedora.

4) Το Mint ενσωματώνει καλύτερη υποστήριξη για το Wine και PlayOnLinux, επιτρέποντας στους χρήστες να τρέξουν Windows εφαρμογές ευκολότερα.

Το Fedora δεν εστιάζει τόσο στη χρήση του Wine από προεπιλογή.

Δεν πρότεινα μόνο αυτά σαν επιλογές. Αλλά αν αυτές βολεύουν ας το αναλύσουμε το πράγμα χωρίς να ξεχνάμε και τις άλλες που έφερα στο τραπέζι. Μπορεί να μην αρέσουν αλλά υπάρχουν. Όπως υπάρχει το Zorin που είναι πρόταση του chatgpt.

Για αρχή δεν με ενδιαφέρουν οι παλιότεροι Η/Υ, μιλάμε σε ένα θέμα "Αρχίζουν οι διανομές linux να εκμεταλλεύονται πιο αποδοτικά το hardware στο gaming σε σχέση με τα windows;" τώρα gaming και χρεπολαγνία μαζί; όχι στο σενάριο μου πάντως.

Μετά για το cinnamon, που στην τελική είναι προσωπική επιλογή και το είπα ότι δεν θα προτείνω κάτι, μόνο σε μένα φέρνει κάτι ξένο αυτό:
Cinnamon 6.0 Desktop Environment

σε σχέση με αυτό;
desktop.png

Εγώ όταν κάθομαι σε cinnamon μόνο windows δεν μου θυμίζει. Ίσως windows 2 δεκαετιών πίσω αμυδρά. Μπορεί να είμαι μόνο εγώ δεν ξέρω. Κάνω loop και λέω ξανά: είναι θέμα επιλογών.
Τώρα cinnamon με 200 plugins και προσευχές μην σκάσει σε επόμενο update vs KDE που μπορεί να είναι βαρύ σε παλιό pc που δεν αφορά το θέμα; Δικό σας. Cinnamon λέει ο λαός; Cinnamon θα πω και γω άσχετα ότι ποτέ δεν θα το βάλω για προσωπική μου χρήση.

Αν μπορεί ο χρήστης που περιγράφουμε να περάσει wine και να κάνει wine bottles σίγουρα θα μπορεί να περάσει codecs που είναι αρκετά ευκολότερα από το να κάνει παπάτζες με τα bottles και τα scripts του (it doesn't) playonlinux (even if you hit your ass down). Αυτό το λέτε τώρα 2 άτομα και δεν το έχω καταλάβει τι παίζει με τα codecs; Έκανα και τώρα ένα vm σε proxmox με fedora kde 41 και μπήκε μπαμ.

sudo dnf install \
https://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-41.noarch.rpm \
https://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-41.noarch.rpm

sudo dnf update -y

sudo dnf groupupdate multimedia --setop="install_weak_deps=False" --exclude=PackageKit-gstreamer-plugin

sudo dnf groupupdate sound-and-video

αυτά μου τα έδωσε το chatgpt για terminal, εγώ το έκανα από το discover μέσω gui. Δυσκολία που έβαλα root password; ουαου! Ναι θα ξέρει το store του mint αλλά όχι το store άλλων distro;
εκτός και αν λέτε για κάτι άλλο διαφορετικό που δεν το πιάνω και ζητώ συγγνώμη αλλά με τα codec που λέτε εδώ πάει το μυαλό μου.

Για να κλείσουμε γιατί δεν είναι και του θέματος: το mint ΔΕΝ είναι μονόδρομος για αρχάριους. Υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές επιλογές. Είναι μονόδρομος ΑΝ ο χρήστης ξέρει να παίζει το store του αλλά για κάποιο ανεξήγητο λόγο δεν ξέρει να παίζει τα store σε άλλα distros (point 3)). Είναι ένα αρκετά περιορισμένο O/S και αν μπορώ να το χαρακτηρίσω με μια φράση αυτή είναι "Το mint είναι ο Internet Explorer του linux, ο ΙΕ έκανε μόνο για να κατεβάζεις Chrome και το mint για να κάνεις hop κάπου αλλού".

Ως τώρα κανείς δεν μου έδωσε ένα επιχείρημα του γιατί το mint είναι μονόδρομος για αρχάριους. Το ότι έχει κάποιες ευκολίες δεν λέει ΤΙΠΟΤΑ στην τελική. Μπορεί να κερδίσει 3 copy/paste στο terminal αλλά θα χάσει αλλού.

Κλείνω εδώ για το mint. Σας αρέσει; Μαγκιά σας. Εμένα όχι, τι να κάνουμε;

Επεξ/σία από comfuzio
Δημοσ.
9 minutes ago, comfuzio said:

Βλέπω να κλειδώνει το θέμα μια και ξέφυγε και πήγε σε ποια διανομή είναι η καλύτερη αλλά τέσπα.

Κανείς δεν σου ζήτησε να σου αρέσει. Σου ζήτησε να τεκμηριώσεις τους υπερβολικούς ισχυρισμούς σου "mint = εμετικό", κτλ.

Ως τώρα κανείς δεν μου έδωσε ένα επιχείρημα του γιατί το mint είναι μονόδρομος για αρχάριους.

Εγώ γιατί θυμάμαι άτομα να σου απαντάνε πχ ότι έχει εργαλεία για backup, εύκολη εγκατάσταση drivers, επιλογή πυρήνων, κτλ; Απλά δεν τα έδωσες σημασία γιατί δεν θέλεις να βγεις από το μυαλό σου.

Το ότι έχει κάποιες ευκολίες δεν λέει ΤΙΠΟΤΑ στην τελική. Μπορεί να κερδίσει 3 copy/paste στο terminal αλλά θα χάσει αλλού.

Σωστά. Όταν μιλάμε για το ποια διανομή ενδείκνυται σε αρχάριους, το ότι έχει ευκολίες δεν λέει τίποτα. Για να κάνεις copy/paste στο terminal, πρέπει να ξέρεις ότι υπάρχει το terminal, να το τρέξεις και να ξέρεις τί να κάνεις paste. Ο αρχάριος μπορεί να μην ξέρει καν πώς λέγεται αυτό που θέλει για να το ψάξει στο internet.

Δεν πρότεινα μόνο αυτά σαν επιλογές. Αλλά αν αυτές βολεύουν ας το αναλύσουμε το πράγμα χωρίς να ξεχνάμε και τις άλλες που έφερα στο τραπέζι.

Παπαριές ήταν όλες που έφερες στο τραπέζι. Πρότεινες 2 διανομές που δεν τις ξέρει ούτε η μάνα τους και μπορεί αύριο να μην υπάρχουν, το manjaro που είναι rolling και μπορεί να σπάσει στον αρχάριο (ακόμη και με τα "stable" update του manjaro), fedora που, όπως σου είπαν, δεν έχει codecs, μεταξύ άλλων θεμάτων.

Έκανα και τώρα ένα vm σε proxmox με fedora kde 41 και μπήκε μπαμ.

sudo dnf install \
https://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-41.noarch.rpm \
https://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-41.noarch.rpm

sudo dnf update -y

sudo dnf groupupdate multimedia --setop="install_weak_deps=False" --exclude=PackageKit-gstreamer-plugin

sudo dnf groupupdate sound-and-video

αυτά μου τα έδωσε το chatgpt για terminal, εγώ το έκανα από το discover μέσω gui.

Όπως είπα και πριν, φυσικά όλοι οι αρχάριοι ξέρουν να τρέξουν τερματικό, να τρέξουν sudo, ξέρουν ότι για να δουν ταινίες χρειάζονται "codecs", ξέρουν ότι αυτά υπάρχουν στο αποθετήριο που λέγεται rpmfusion και την url του, ξέρουν να γράψουν 4 εντολές dnf, κτλ.

Αλλά, θα μου πεις, ποιος αρχάριος δεν ξέρει το chatgpt για να το ρωτήσει;

Πάλι καλά που δεν πρότεινες να εγκαταστήσει και ο αρχάριος proxmox πρώτα και να στήσει μέσα το fedora. Κάθε σου post είναι πιο πολύπλοκο και άστοχο από το προηγούμενο για να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα, αντί να παραδεχτείς ότι έκανες λάθος.

• Like 2
Δημοσ.

Ειμαι άσχετος και μη "λινουξακιας". Ο μεσος χρήστης (δεν ξέρω πως να τον πω) εχει σταματήσει να αγοραζει pc. 

Ολα στο κινητό και μετα αντε και στο tablet. Εχει μαθει ολα να ειναι applications και να τα βρίσκει στο εκάστοτε app store ή ολα να γινοντε απο μια σελίδα στον browser. 

Αν εχει καποιο laptop απο τη δουλειά, θα εχει και laptop το σπίτι, μέχρι εκει. Οι πιο πολλοι συστεμαδες και developers δεν εχουν καν δικο τους laptop, χρησιμοποιούν οτι τους δινει η δουλειά και για προσωπική χρηση. 

Οι υπόλοιποι που σφάζονται με διανομες και τα λοιπα ειναι λίγοι και θα γίνουν λιγοτεροι. 

Οι περισσότεροι που θέλουν να παίξουν video games πανε πλεον σε κονσολες καθε τύπου. Έχουν γίνει ολα πολυ πολύπλοκα για να κάθεται να σκαει ο μεσος χρήστης για λεπτομέρειες. 

• Like 1
Δημοσ.
3 minutes ago, imitheos said:

Βλέπω να κλειδώνει το θέμα μια και ξέφυγε και πήγε σε ποια διανομή είναι η καλύτερη αλλά τέσπα.

Κανείς δεν σου ζήτησε να σου αρέσει. Σου ζήτησε να τεκμηριώσεις τους υπερβολικούς ισχυρισμούς σου "mint = εμετικό", κτλ.

Εγώ γιατί θυμάμαι άτομα να σου απαντάνε πχ ότι έχει εργαλεία για backup, εύκολη εγκατάσταση drivers, επιλογή πυρήνων, κτλ; Απλά δεν τα έδωσες σημασία γιατί δεν θέλεις να βγεις από το μυαλό σου.

Σωστά. Όταν μιλάμε για το ποια διανομή ενδείκνυται σε αρχάριους, το ότι έχει ευκολίες δεν λέει τίποτα. Για να κάνεις copy/paste στο terminal, πρέπει να ξέρεις ότι υπάρχει το terminal, να το τρέξεις και να ξέρεις τί να κάνεις paste. Ο αρχάριος μπορεί να μην ξέρει καν πώς λέγεται αυτό που θέλει για να το ψάξει στο internet.

Παπαριές ήταν όλες που έφερες στο τραπέζι. Πρότεινες 2 διανομές που δεν τις ξέρει ούτε η μάνα τους και μπορεί αύριο να μην υπάρχουν, το manjaro που είναι rolling και μπορεί να σπάσει στον αρχάριο (ακόμη και με τα "stable" update του manjaro), fedora που, όπως σου είπαν, δεν έχει codecs, μεταξύ άλλων θεμάτων.

Όπως είπα και πριν, φυσικά όλοι οι αρχάριοι ξέρουν να τρέξουν τερματικό, να τρέξουν sudo, ξέρουν ότι για να δουν ταινίες χρειάζονται "codecs", ξέρουν ότι αυτά υπάρχουν στο αποθετήριο που λέγεται rpmfusion και την url του, ξέρουν να γράψουν 4 εντολές dnf, κτλ.

Αλλά, θα μου πεις, ποιος αρχάριος δεν ξέρει το chatgpt για να το ρωτήσει;

Πάλι καλά που δεν πρότεινες να εγκαταστήσει και ο αρχάριος proxmox πρώτα και να στήσει μέσα το fedora. Κάθε σου post είναι πιο πολύπλοκο και άστοχο από το προηγούμενο για να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα, αντί να παραδεχτείς ότι έκανες λάθος.

Και εγώ το βλέπω να κλειδώνει άσχετα ότι είναι ένα καλό θέμα αλλά έχει ξεφύγει.

Πιστεύω ότι το έκανα τεκμηρίωση.

Εσύ μπορεί να θυμάσαι να μου απαντάνε έτσι και καλά κάνεις. ΚΑΝΕΝΑ όμως αυτά δεν είναι κάτι μοναδικό στο mint, να δώσω σημασία σε κάτι που το έχουν αν όχι όλα τα περισσότερα...γιατί; Ποιο από αυτά που θυμάσαι το έχει ΜΟΝΟ το mint;

το αποκλείω να μην ξέρει ο χρήστης τι είναι τερματικό, ίσως να είναι και το πρώτο πράγμα που θα μάθει για το linux και ίσως να είναι και το selling point του Mint το ότι δεν θέλει πολύ από αυτό, όπως είναι και για άλλα distros.

Παπαριές ή όχι εξ'αρχής δεν ήθελα να προτείνω καμία. Το έκανα παρά την θέληση μου, το ότι εσύ δεν τις ξέρεις δεν είναι ότι δεν τις ξέρει η μάνα τους. Δεν θυμάμαι να μου ζήτησε κανείς να πω τις πιο δημοφιλείς διανομές αλλά τις πιο φιλικές για τους χρήστες. Voila λοιπόν.

Μιας και δεν διάβασες τι έγραψα κάτω από τις εντολές, ότι πέρασα codecs μέσω του gui κανονικά.

Η ειρωνεία αλλού. Εξέφρασα μια διαφορετική άποψη και την υποστηρίζω. Το mint είναι ο internet explorer του Linux.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 hours ago, comfuzio said:

Μετά για το cinnamon, που στην τελική είναι προσωπική επιλογή και το είπα ότι δεν θα προτείνω κάτι, μόνο σε μένα φέρνει κάτι ξένο αυτό

Kαι τα δυο start menu (kde/cinnamon) εχουν ομοιοτητες με αυτο των windows. Μην σου πω οτι κατα 90% ειναι ομοια μεταξυ τους τα start menu των kde και cinnamon. Οπτικα παντα. Αν δεν το βλεπεις αυτο το γεγονος , δεν μπορω να κανω κατι. Και δεν μιλαμε για windows 11 που το start menu εχει αλλαξει αρκετα , αλλα για το κλασικο μενου των windows εως ξερωγω windows 8 ας πουμε.

εκτός και αν λέτε για κάτι άλλο διαφορετικό που δεν το πιάνω και ζητώ συγγνώμη αλλά με τα codec που λέτε εδώ πάει το μυαλό μου.

Στο σωστο μερος πηγε το μυαλο σου , αλλα ο μεσος χρηστης αρχικα δεν θα ξερει τι παιζει με τα codecs και αφου φαει καποιες σφαλιαρες οταν θα παει να παιξει καποιο βιντεο/ταινια/κλπ και καταλαβει οτι κατι τρεχει , μετα θα πρεπει να χτυπησει τις εντολες που παραθετεις. Αυτο δεν λεγεται out-of-the-box experience. Οπως ειπα , αν προτεινες nobara , θα συμφωνουσα σε μεγαλο ποσοστο... αλλα το vanilla fedora δεν ειναι για τον μεσο windows χρηστη.

Είναι μονόδρομος ΑΝ ο χρήστης ξέρει να παίζει το store του αλλά για κάποιο ανεξήγητο λόγο δεν ξέρει να παίζει τα store σε άλλα distros (point 3)).

Ποιο store εχει το fedora ? :) Μην μου απαντησεις αυτο του KDE ή αυτο του Gnome... Ή να ανοιγει τερματικο και να βαραει dnf install ?

Ως τώρα κανείς δεν μου έδωσε ένα επιχείρημα του γιατί το mint είναι μονόδρομος για αρχάριους. Το ότι έχει κάποιες ευκολίες δεν λέει ΤΙΠΟΤΑ στην τελική. Μπορεί να κερδίσει 3 copy/paste στο terminal αλλά θα χάσει αλλού.

Που χανει ? Εχει ευκολιες , εχει εργαλεια , εχει cinnamon , εχει driver manager , kernel manager και εχει βαση (ubuntu) πολυ mainstream αρα και πολυ υποστηριξη και documentation. Eιναι solid επιλογη για νεοεισερχομενο. Ειναι η μοναδικη ? Ισως ναι , ισως οχι. Αναλογως τον νεοεισερχομενο χρηστη , τι ζηταει , τι γνωσεις εχει , ποσο χρονο και ορεξη εχει να ψαχτει κλπ.

Δεν εξεταζουμε τι μας αρεσει. Εμενα μου αρεσει π.χ. το arch. Δεν θα το προτεινω σε μεσο windows χρηστη ομως. Πρεπει σε καθε κουβεντα , να εξεταζουμε τα δεδομενα και να προτεινουμε αναλογα.

2 hours ago, dbrillis said:

Ειμαι άσχετος και μη "λινουξακιας". Ο μεσος χρήστης (δεν ξέρω πως να τον πω) εχει σταματήσει να αγοραζει pc. 

Ολα στο κινητό και μετα αντε και στο tablet. Εχει μαθει ολα να ειναι applications και να τα βρίσκει στο εκάστοτε app store ή ολα να γινοντε απο μια σελίδα στον browser. 

Αν εχει καποιο laptop απο τη δουλειά, θα εχει και laptop το σπίτι, μέχρι εκει. Οι πιο πολλοι συστεμαδες και developers δεν εχουν καν δικο τους laptop, χρησιμοποιούν οτι τους δινει η δουλειά και για προσωπική χρηση. 

Οι υπόλοιποι που σφάζονται με διανομες και τα λοιπα ειναι λίγοι και θα γίνουν λιγοτεροι. 

Οι περισσότεροι που θέλουν να παίξουν video games πανε πλεον σε κονσολες καθε τύπου. Έχουν γίνει ολα πολυ πολύπλοκα για να κάθεται να σκαει ο μεσος χρήστης για λεπτομέρειες. 

Δεν ξερω απο που βγαζεις τα συμπερασμα σου. Δεν ειναι το gaming η μοναδικη ασχολια. Υπαρχουν επαγγελματιες που χρειαζονται desktop pc. Δεν θα πας να κανεις video/3d editing σε φορητο , ασχετα αν γινεται σε καποιον βαθμο. Ο streamer , αν θες να μιλησουμε για παιχνιδια , δεν θα stream-αρει σε φορητο ή κονσολα. Υπαρχουν πολλα use cases , μεγαλο μερος αυτων υλοποιουνται σε ταμπλετς/λαπτοπς οπως σωστα λες. Και επειδη η χρεπολαγνεια , ειδικα στην Ελλαδα , καλα κραττει , το λινουξ θα παρει τα πανω του γενικοτερα στην εποχη που ζουμε.

Επεξ/σία από mphxths
  • Like 1
Δημοσ.
Στις 25/2/2025 στις 8:29 ΜΜ, dbrillis είπε

Δεν μπορώ να διαφωνήσω, μεγάλη κουβέντα άνοιξες. Οι περισσότεροι εδώ μέσα τα βλέπουν πίσω από ένα εντελώς διαφορετικό πρίσμα, ένα πρίσμα περασμένων δεκαετιών, μέσα σε αυτούς βάζω και τον εαυτό μου κι ας βλέπω όσα έγραψες στο περιβάλλον γύρω μου. Τα desktop (έχει αρχίσει και παίρνει η μπάλα και τα λάπτοπ) αγοράζονται κυρίως μόνο για επαγγελματικούς λόγους. Όλοι τα σκάνε για κινητό γιατί στην ουσία δεν το θέλουν για να δουλεύουν μέσα από αυτό αλλά για να χαζεύουν (ισχύουν και οι δύο έννοιες του «χαζεύω»...🤣) Οι εποχές που αγόραζαν λάπτοπ για να μπαίνουν φέισμπουκ, ίνστα κτλ έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.  Επίσης όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια με τις τιμές στο hardware έσπρωξε πολύ κόσμο -όπως πολύ σωστά έγραψες- στις κονσόλες για το gaming.

Εγώ πάλι σχεδόν στα 43 μου δεν μπορώ να κάνω δουλειά αν δεν καθίσω σε σταθερό, δεν μπορώ να κάτσω να σχεδιάσω ή να γράψω κώδικα σε λάπτοπ, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 19" οθόνη. Ακόμα και για ένα απλό word ή excel ανοίγω το σταθερό.

Ασχολούμαι με διανομές λίνουξ από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Από τότε μέχρι σήμερα τα distro wars καλά κρατούν... Θα κλείσω και θα κρατήσω αυτό που γράφτηκε πιο πίσω από έναν συμφουρομιτή συμφωνώντας απόλυτα μαζί του και εννοείται δεν θα καθίσω να το αναλύσω για ευνόητους λόγους, όλες οι διανομές έχουν λόγο ύπαρξης, τέλος. Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα με τα Win10 και περισσότερο με τα Win11 θα πρέπει ο κόσμος αντί να τσακώνετε για τις διανομές να νιώθει ευγνώμον που υπάρχουν τόσες πολλές διανομές και τόσες πολλές open source apps και μπορεί να κάνει εύκολα τη δουλειά του και χωρίς να σπαταλήσει ένα μηνιάτικο και ίσως παραπάνω για να έχει στο μέλλον ένα Pc με Win11 ή Mac.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 hours ago, Basilhs1982 said:

Εγώ πάλι σχεδόν στα 43 μου δεν μπορώ να κάνω δουλειά αν δεν καθίσω σε σταθερό, δεν μπορώ να κάτσω να σχεδιάσω ή να γράψω κώδικα σε λάπτοπ, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 19" οθόνη. Ακόμα και για ένα απλό word ή excel ανοίγω το σταθερό.

Ρε φιλε , για μια στιγμη νομιζα οτι ημουν ο μοναδικος στον κοσμο που νοιωθει ετσι :) Βλεπω εδω στο φορουμ που ανεβαζουν διαφοροι σκρινσοτς οταν εχουν καποιο προβλημα και ειναι ολα απο κινητο. Δηλαδη τι φαση ? Όποτε ασχολουμαι με το κινητο νομιζω οτι ειμαι σε καποιο κελι κλειδωμενος. Τα φορητα μου ολα σε εξωτερικη οθονη ... δεν μπορω αλλιως!!

Πριν δεκαπεντε χρονια ελεγα σε συναδελφους μου οτι ολα οδευουν σε κινητα/ταμπλετς/φορητα και να εξιδεικευτουμε στο σερβις αυτων. Δεν με ακουγε κανεις. Και σε λιγο καιρο , να δειτε οτι θα παμε σε συσκευες με arm επεξεργαστες. Ηδη καποιες VR μασκες τρεχουν με κατι snapdragons , δειγμα οτι μπορουν να "σηκωσουν" 3d παιχνιδια ως ενα βαθμο. Τα πρωτα φορητα με κατι snapdragons ηδη κυκλοφορησαν. Η apple εκανε στροφη στους δικους της arm επεξεργαστες. Οποιο λειτουργικο ανεβει γρηγοροτερα στο arm τρενο , θα εχει μελλον.

Oσο για τα distro wars , ολοι μπορουν να φιλοσοφουν οσο θελουν. Στο τελος της ημερας , αν το λειτουργικο δεν υποστηριζει το hardware και δεν εχει πληθωρα εφαρμογων , εχει αποτυχει. Ειναι απλα "concept" η υπαρξη του.

Επεξ/σία από mphxths
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 25/02/2025 at 23:14, mphxths said:

Kαι τα δυο start menu (kde/cinnamon) εχουν ομοιοτητες με αυτο των windows. Μην σου πω οτι κατα 90% ειναι ομοια μεταξυ τους τα start menu των kde και cinnamon. Οπτικα παντα. Αν δεν το βλεπεις αυτο το γεγονος , δεν μπορω να κανω κατι. Και δεν μιλαμε για windows 11 που το start menu εχει αλλαξει αρκετα , αλλα για το κλασικο μενου των windows εως ξερωγω windows 8 ας πουμε.

Στο σωστο μερος πηγε το μυαλο σου , αλλα ο μεσος χρηστης αρχικα δεν θα ξερει τι παιζει με τα codecs και αφου φαει καποιες σφαλιαρες οταν θα παει να παιξει καποιο βιντεο/ταινια/κλπ και καταλαβει οτι κατι τρεχει , μετα θα πρεπει να χτυπησει τις εντολες που παραθετεις. Αυτο δεν λεγεται out-of-the-box experience. Οπως ειπα , αν προτεινες nobara , θα συμφωνουσα σε μεγαλο ποσοστο... αλλα το vanilla fedora δεν ειναι για τον μεσο windows χρηστη.

Ποιο store εχει το fedora ? :) Μην μου απαντησεις αυτο του KDE ή αυτο του Gnome... Ή να ανοιγει τερματικο και να βαραει dnf install ?

Που χανει ? Εχει ευκολιες , εχει εργαλεια , εχει cinnamon , εχει driver manager , kernel manager και εχει βαση (ubuntu) πολυ mainstream αρα και πολυ υποστηριξη και documentation. Eιναι solid επιλογη για νεοεισερχομενο. Ειναι η μοναδικη ? Ισως ναι , ισως οχι. Αναλογως τον νεοεισερχομενο χρηστη , τι ζηταει , τι γνωσεις εχει , ποσο χρονο και ορεξη εχει να ψαχτει κλπ.

Δεν εξεταζουμε τι μας αρεσει. Εμενα μου αρεσει π.χ. το arch. Δεν θα το προτεινω σε μεσο windows χρηστη ομως. Πρεπει σε καθε κουβεντα , να εξεταζουμε τα δεδομενα και να προτεινουμε αναλογα.

Sorry έπεσε η μέρα της μετακόμισης χθες και ήμουν πτώμα για να κάτσω να διαβάσω το οτιδήποτε και ακόμα και τώρα ξεπακετάρω πράγματα. Να ζητήσω συγγνώμη για τον τόνο μου, είμαι πραγματικά κουρασμένος και όχι στην καλύτερη κατάσταση. Δεν τα έχω ούτε με εσένα ούτε με κανέναν από εδώ μέσα. Ίσα ίσα αν και διαφωνώ κάθετα, οριζόντια και διαγώνια, σέβομαι τις απαντήσεις που έχουν δοθεί.

Για αρχή δεν είπα ότι δεν μοιάζουν αυτά τα 2 πουθενά. Αυτό που είπα ότι το KDE μου φέρνει πιο πολύ σε windows, τα πρόσφατα τουλάχιστον και όχι 20 χρόνια πίσω. Να το πω ξανά; Θέμα γούστου. Αν και με έχει κουράσει να λέω το ίδιο και το ίδιο.

Για το Nobara, το ξαναείπα ότι δεν το γνώριζα και είπα οκ το αποδέχομαι, δεν έκανα edit το αρχικό για να μπει αυτό αλλά να μην κολλάμε τώρα εκεί. Όπου fedora βάλτε nobara από την επόμενη παράγραφο. Και το vanilla fedora, 4 click είναι από το πάτημα του start menu για να μπει discovery και να μπει sources κτλ. Δεν είναι 4 και είναι 6; Χέστηκε η φατμέ στο γενί τζαμί. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΛΟΣ μια φορά και αφού σωστά κατάλαβα ότι μιλάμε για αυτά τα codecs, sorry αν κάποιος δεν μπορεί να κάνει ένα τόσο απλό πράγμα...ας πάει για ψάρεμα. Απλά δεν έχει τους υπολογιστές και θα είναι από τους τυπάδες που ανοίγουν τον chrome και πάνε στο google.com/google.gr για αναζήτηση και αυτό το group δεν είναι ο μέσος χρήστης αλλά μια μικρή niche μερίδα χρηστών. Απλά προσπερνώ τόσο απλά και χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις. Αν είναι να πιάστω με κάθε use case scenario που κάποιος είναι lady gaga pew pew δεν θα φτάσει το storage στους server του insomnia για τις απαντήσεις.

Ποιο store έχει το fedora; του KDE μιας που αυτό μίλαγα πριν "Discover". Δεν είναι το main distro μου αλλά δεν μου έχει τύχει να μην μπορώ να βρω κάτι. Δεν ξέρω γιατί δεν είναι αρκετό αυτό. Οκ δεν είναι AUR αλλά και πάλι τι είναι σαν το AUR; Δεν είμαι απολογιτής κανενός και σαφός δεν είμαι του fedora. Αν υπάρχουν παράπονα σχετικά, έχουν forum.

Οκ έχει μερικά πράγματα που τα έχουν και άλλα distro και τα Hyundai φοράνε τα πάντα και πάλι δεν θα αγόραζα ένα.
Εσύ όμως θα το είχες σαν main o/s; Αν όχι, γιατί να το βάλει κάποιος άλλος;
Δεν λέω να πάει σε vanilla arch αλλά δεν μπορούμε να λέμε "βάλε mint" ενώ δεν το τρέχουμε ούτε σε vm. Αυτό λέγεται υποκρισία. Και ναι, τα distros που είπα πιο πάνω τα τρέχω σε vm το καθένα για την δουλειά που του αναλογεί αλλά ΚΑΝΕΝΑ από αυτά ΔΕΝ είναι το main O/S μου, αλλά όχι να μην ξέρω καν το url τους και να λέω "βάλτε το τάδε".

Από ότι φαίνεται αυτό ακριβώς εξετάζουμε, τι μας αρέσει και τι όχι ή μάλλον βαση των απαντήσεων που βλέπω, γιατί comfuzio δεν θες το mint με το ζόρι; 
Οι προτάσεις μας πρέπει να είναι βάση αυτών που αρέσουν και σε μας. Πως στον κόρακα να βγω και να πω σε οποιονδήποτε "βάλε mint" αφού εγώ ο ίδιος ΔΕΝ το συμπαθώ και το πιστεύω; Δεν το έκανα, δεν το κάνω και δεν θα το κάνω ποτέ. Πάντα θα προτείνω ένα distro που και εγώ θα έτρεχα στο pc μου.
Και το κυριότερο, όπου κατά το παρελθόν είχα βάλει mint, σήμερα έχει πάρει πόδι από το 100% όσων το πέρασα.
Και φαίνεται ότι αυτό ακριβώς εξετάζουμε γιατί το λέω άλλη μια φορά, δεν έχει ειπωθεί ΤΙΠΟΤΑ μοναδικό του mint έναντι των όποιων άλλων distro.
Κατά τ'άλλα είναι παπαρίες επιλογές το ένα ή το άλλο distro που είπα και όχι παπαριές τα σενάρια που μου δίνονται και που μεταβάλλονται συνεχώς όταν απαντάω. Αλλά το κλείνω εδώ γιατί το επόμενο που θα μου ζητηθεί θα είναι να πω για distro που να το έχει 1 δις κόσμος όπου να είναι καθηγητές πανεπιστημίου ή νομπελίστες χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία σε linux, με κάθε store που υπάρχει, να τρέχει με την σκέψη του χρήστη έτσι ώστε εκείνος να μην κάνει ΤΙΠΟΤΑ και δεν ξέρω και γω τι άλλο. Και κατά τ άλλα εγώ αλλάζω πολυπλοκότητα στις απαντήσεις μου και είμαι άστοχος για να δικαιολογήσω τα αδικαιολόγητα επειδή είμαι λάθος. Και που είμαι λάθος ακριβώς; Στο ότι είναι εμετικό το mint ή ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές;

Συγγνώμη @mphxths που απαντάω σε εσένα όλα αυτά, δεν απευθύνομαι σε εσένα για όλα αυτά.

Κατα τα άλλα, και εγώ συμφωνώ ότι όλες οι διανομές έχουν λόγο ύπαρξης, το mint είναι ο Internet Explorer του linux, μόνο σκοπό που έχει είναι ο χρήστης να πάει κάπου αλλού μόλις μάθει τα βασικά. Επειδή ο μέσος χρήστης εδώ μέσα έχει αλλάξει αρκετές φορές ορισμό, μπορεί το ένα αλλά δεν μπορεί το άλλο που είναι παρόμοιο με το ένα που μπορεί αλλά επειδή λέει παπαριές ο comfuzio απλά δεν μπορεί γιατί έτσι. Βασικά μόνο εγώ έδωσα ορισμό και πάνω σε αυτόν ήταν όλες οι απαντήσεις μου και κάθομαι και απαντάω το ζώων σε strawman ερωτήσεις.

Καλή συνέχεια.

Επεξ/σία από comfuzio
Δημοσ.
1 hour ago, comfuzio said:

Εσύ όμως θα το είχες σαν main o/s; Αν όχι, γιατί να το βάλει κάποιος άλλος;
Δεν λέω να πάει σε vanilla arch αλλά δεν μπορούμε να λέμε "βάλε mint" ενώ δεν το τρέχουμε ούτε σε vm. Αυτό λέγεται υποκρισία. Και ναι, τα distros που είπα πιο πάνω τα τρέχω σε vm το καθένα για την δουλειά που του αναλογεί αλλά ΚΑΝΕΝΑ από αυτά ΔΕΝ είναι το main O/S μου, αλλά όχι να μην ξέρω καν το url τους και να λέω "βάλτε το τάδε".

Κοιτα , εγω δεν θα εβαζα mint για δυο λογους. Γιατι εχει cinnamon και δεν το πολυγουσταρω ως DE και γιατι ειναι point release διανομη και αγχη στις αναβαθμισεις δεν τα θελω. Αυτο δεν αναιρει το γεγονος οτι εχει μια καλη βαση και ενα ευχρηστο DE. To oτι δεν το γουσταρεις εσυ ή και καποιος αλλος δεν παει να πει οτι δεν ειναι μια αξιολογη επιλογη για εναν μεσο χρηστη. Δεν γινεται να προτεινουμε μονο διανομες που γουσταρουμε. Πρεπει να προτεινουμε διανομες που πληρουν τα κριτηρια του ανθρωπου που ρωταει.

Αν δηλαδη καποιος γουσταρει gentoo τι θα προτεινει ? Gentoo σε ολα τα σεναρια ? Θες ευχρηστη διανομη ? Βαλε gentoo με cinnamon ή KDE ξερωγω , σωστα ? Δεν παει ετσι. Αν ειναι να προτεινω και εγω arch και αναλογως την περιπτωση να προτεινω διαφορετικο DE ...

Ουσιαστικα εγω σε νεους χρηστες προτεινω cinnamon. Η διανομη ερχεται σε δευτερη μοιρα. Δηλαδη αν το linux mint ειχε για default DE κανα gnome 3 , δεν θα το προτεινα επειδη εχει εργαλεια και ευκολιες. Πρεπει να υπαρχει "καλος" συνδυασμος διανομης και DE.

Oσο για τις διανομες που τρεχω σε vm ...

Spoiler

spacer.png

Eιχα περισσοτερες , αλλα μαλακιστηκε ο δισκος που εχω τα VMs και επρεπε να τα ξαναστησω. Βασικα κοιταω να βαζω διανομες για να τσεκαρω την εξελιξη των DEs. To KDE neon για να βλεπω το latest & greatest KDE , το fedora rawhide το gnome 3, το pop_os το cosmic , mint για το cinnamon , κλπ κλπ. Θελω να βαλω και μια διανομη για το budgie :) Kαι καποιες αλλες , απλα για φορο τιμης :)

Για να το κλεισουμε καπου. Μερικες διανομες (ubuntu , debian , fedora , opensuse , arch , κλπ) αν και ειναι ο "μπαμπας μας" , δεν ειναι ευχρηστες στην vanilla μορφη τους. Δεν γινεται να τις προτεινουμε σε νεους/μεσους χρηστες. Οπως το ιδιο ισχυει και για καποια DEs. Το gnome 3 για μενα ειναι το πιο πληρες , αλλα το πιο δυσχρηστο χωρις extensions. KDE & cinnamon τα πιο κοντινα σε windows-like και απο κει και περα το χαος(=πλεμπα). Στο τελος της ημερας ... περι κολοκυθοπιτας...

ΥΓ: Πες μου οτι μετακομησε και η χιλιαρα η συνδεση μαζι σου :) 

• Like 1
Δημοσ.
17 minutes ago, mphxths said:

ΥΓ: Πες μου οτι μετακομησε και η χιλιαρα η συνδεση μαζι σου :) 

Μπα την έκανα κατάργηση και πάω για ΔΕΗ αλλά θα πάρει κάνα μήνα να μπει και ως τότε έβαλα starlink. Πάει καλά αλλά δεν έχει ΝΑΤ και μου κάνει ζημιά στα selfhosted πράγματα που έχω. Θα κάνω κάνα vps με tailscale vpn να βαράω εκεί και να μου στέλνει αυτό το traffic εδώ μέχρι να μπει η ΔΕΗ με την στατική.
Η πλάκα είναι να τώρα που έκανα αίτηση για το στεγαστικό "σπίτι μου 2" αν εγκριθεί και βρω κάνα σπίτι στου διαόλου τον κ... και πρέπει να κάνω το starlink βασικό...εκεί θα πέσει κλάμα! Το download είναι οκ, και το ping αλλά το upload μου κάνει χαλάστρα

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...