imitheos Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 15 hours ago, comfuzio said: Μην παρεξηγηθώ, νομίζω είναι καλό topic αλλά "ο γενικός πληθυσμός" δεν τρέχει linux και όσοι από αυτό το group τρέχουν, θα τρέχουν κάνα εμετό τύπου "mint" και πιο πολύ θα ρωτάνε "πως το κάνω αυτό" παρά "να έτσι γίνεται". 1 minute ago, tuxpower said: αυτά πρέπει να ξεπεράσετε πραγματικά.... Ξεπεράστε τα αυτά, αν θέλετε να δείτε πιο πολύ "νέο" κόσμο να εισέρχεται στο linux. Βγάλτε επιτέλους τις παρωπίδες. Αν και ποτέ δεν είδα τον εαυτό μου σαν ambassador και ούτε που με νοιάζει στο ελάχιστο αν θα έρθει νέος κόσμος στο linux, συμφωνώ με τον tuxpower σε αυτό. Κάθε διανομή προσφέρει κάτι. Γιατί δηλαδή όλοι πρέπει να είναι l33t h4x0rs που τρέχουν arch btw; Υπάρχει κόσμος που θέλει να κάνει την Ψ δουλειά χωρίς να ασχολείται με το λειτουργικό. Εδώ ο Linus όταν τον είχαν ρωτήσει για το opensuse είχε πει ότι το δοκίμασε αλλά, για να σετάρει τον εκτυπωτή της κόρης του, του ζήτησε κωδικό sudo / root και τον νευρίασε αυτό και για αυτό δεν το ξαναδοκίμασε. Φαντάσου, ένα κωδικό δεν ήθελε να βάλει και φυσικά είναι δικαίωμά του. Είχε τονίσει ότι δεν θέλει να ασχοληθεί στο ελάχιστο με την διανομή αλλά τον νοιάζει μόνο να ασχολείται με τους πυρήνες. Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω το μίσος για το Mint. Μια χαρά διανομή είναι με ένα κάρο βοηθήματα για νέους χρήστες. Εδώ βλέπω κόσμο να προτείνει manjaro που ξέχασαν 2 φορές να ανανεώσουν τα certificates και είπαν στο κόσμο να γυρίσει πίσω το ρολόι του υπολογιστή ή άλλες διανομές που απλά βάζουν ένα branding με 2 wallpapers, χωρίς να προσφέρουν ουσιαστικά τίποτα, και σου λέει κάναμε διανομή. Αλλά στη περίπτωση του mint, όλοι δεν προλαβαίνουν να το μειώσουν. 1
comfuzio Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 1 minute ago, tuxpower said: σωστά αυτά πρέπει να ξεπεράσετε πραγματικά.... ξέρω καθηγητές (όχι λυκείου), software developers/ engineers, ερευνητές που τρέχουν ubuntu ή linux mint. Linux τρέχουν απο προσωπική επιλογή, δεν γουστάρουν microsoft, δεν θέλουν Macos, Θέλουν κάτι που δουλευει out of the box, και αυτό τους αρέσει. Στα παπ@ρι@ τους αν είναι rolling release, last linux kernel, wayland ολέ κτλ Ξεπεράστε τα αυτά, αν θέλετε να δείτε πιο πολύ "νέο" κόσμο να εισέρχεται στο linux. Βγάλτε επιτέλους τις παρωπίδες. Κοίτα προσωπικά μου είναι αδιάφορο εντελώς τι τρέχει ο καθένας στο pc του γι' αυτό και δεν έκανα καμία πρόταση διανομής. Αυτό όμως δεν αναιρεί το ότι το mint είναι για τα μπάζα και το θέτω ευγενικά αυτό. Υπάρχουν και άλλα distro που είναι για αρχάριους που είναι αρκετά πιο καλοστημένα και με λιγότερα προβλήματα και καλύτερη υποστήριξη. Πάντως ανεξάρτητα από το distro ο "νέος" κόσμος θα θέλει να μάθει το "πως το κάνει αυτό" και με αυτό εννοώ να τρέξει παιχνίδια με super duper επιδόσεις και δυστυχώς δεν υπάρχει documentation ή guides. Και σε περίπτωση που υπάρχει, πιο πιθανό είναι να υπάρχει για κάποιο άλλο distro και όχι το mint οπότε αρχίζει το distro-hopping ή τα πειράματα που "ο γενικός πληθυσμός" δεν ενδιαφέρεται και τόσο και όσοι ενδιαφερθούν, πιο πιθανό να πάθουν αυτό που έπαθε ο Linus όταν πήγε να βάλει το steam είναι παρά να καταφέρουν να λύσουν το πρόβλημα. Όσο για τις παρωπίδες, εξακολουθώ να είμαι της άποψης ότι το linux δεν είναι ακόμα έτοιμο για τον γενικό πληθυσμό σαν desktop, σαν server είναι άλλο πράγμα και για μένα μονόδρομος, αλλά το user experience εξακολουθεί να είναι όχι απλά πίσω αλλά πάρα πολύ πίσω από win και mac os χωρίς να βάλω μέσα σε αυτήν την αρνητική εμπειρία (για μένα) και την απουσία αρκετού λογισμικού για επαγγελματίες ή ακόμα και συγκεκριμένου λογισμικού για hardware. Θα ήθελα να δω πως θα τρέχει το GTA V που θα βγει 4/3 που στα windows θα έχει direct-x storage και πως αυτό θα κοντράρεται με το πως τρέχει στο linux. Οψόμεθα 18 minutes ago, imitheos said: Αν και ποτέ δεν είδα τον εαυτό μου σαν ambassador και ούτε που με νοιάζει στο ελάχιστο αν θα έρθει νέος κόσμος στο linux, συμφωνώ με τον tuxpower σε αυτό. Κάθε διανομή προσφέρει κάτι. Γιατί δηλαδή όλοι πρέπει να είναι l33t h4x0rs που τρέχουν arch btw; Υπάρχει κόσμος που θέλει να κάνει την Ψ δουλειά χωρίς να ασχολείται με το λειτουργικό. Εδώ ο Linus όταν τον είχαν ρωτήσει για το opensuse είχε πει ότι το δοκίμασε αλλά, για να σετάρει τον εκτυπωτή της κόρης του, του ζήτησε κωδικό sudo / root και τον νευρίασε αυτό και για αυτό δεν το ξαναδοκίμασε. Φαντάσου, ένα κωδικό δεν ήθελε να βάλει και φυσικά είναι δικαίωμά του. Είχε τονίσει ότι δεν θέλει να ασχοληθεί στο ελάχιστο με την διανομή αλλά τον νοιάζει μόνο να ασχολείται με τους πυρήνες. Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω το μίσος για το Mint. Μια χαρά διανομή είναι με ένα κάρο βοηθήματα για νέους χρήστες. Εδώ βλέπω κόσμο να προτείνει manjaro που ξέχασαν 2 φορές να ανανεώσουν τα certificates και είπαν στο κόσμο να γυρίσει πίσω το ρολόι του υπολογιστή ή άλλες διανομές που απλά βάζουν ένα branding με 2 wallpapers, χωρίς να προσφέρουν ουσιαστικά τίποτα, και σου λέει κάναμε διανομή. Αλλά στη περίπτωση του mint, όλοι δεν προλαβαίνουν να το μειώσουν. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να το πάμε στην άλλη άκρη. Δεν είναι η ζωή του linux ή mint ή arch. Σε πολλά πράγματα έτσι και στο linux υπάρχουν πολλές επιλογές. Το mint τυχαίνει και είναι μια κακή επιλογή. Οκ θες να πω ότι είναι καλή για κάποιον που θα καθίσει πρώτη φορά σε linux; οκ είναι. Όταν αρχίσει το πείραγμα εκεί είναι πολύ λίγο. Προσωπικά δεν ξέρω κανέναν που να έμεινε σε αυτό, ξέρω πολλούς που αρχίσανε από αυτό αλλά πραγματικά 0 που να συνέχισαν με αυτό. Όπως προείπα, υπάρχουν και άλλες φιλικές διανομές για αρχάριους
tuxpower Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) 5 ώρες πριν, comfuzio είπε Υπάρχουν και άλλα distro που είναι για αρχάριους που είναι αρκετά πιο καλοστημένα και με λιγότερα προβλήματα και καλύτερη υποστήριξη. Για πες μου μερικά... αυτα που θα γράψεις όμως σκέψου οτι θα τα βάλουν μονοι τους άτομα χωρίς καμια προηγούμενη εμπειρία linux. Το τονίζω καμία. Δεν είμαι fan του mint, προσωπικά χρησιμοποιώ άλλη διανομή. Αλλά είμαι fan της πραγματικότητας. Και η πραγματικότητα στα 46 μου χρόνια με πλέον πάνω απο 20 χρόνια εμπειρίας και ενασχόλησης με το άθλημα μου δείχνει αυτό. Καμία άλλη διανομή δεν φτάνει ουτε κοντά στην ευκολία που προσφέρει το mint. codecs ready from ubuntu, click to run/play χωρίς πολύ πολύ terminal, backup έτοιμο στημένο, και γενικά σου θυμίζει windows δηλαδή ο νέος χρήστης δεν πελαγώνει. Δεν έρχεται ό νεος χρήστης στο linux για να γίνει hacker. Έρχεται γιατί δεν γουστάρει copilot, windows 11, και δεν έχει να δώσει 1000 ευρώ Macos. Έρχεται να δοκιμάσει κάτι free, διαφορετικό, αλλά όσο γίνεται plug and play για το καλό του. Επεξ/σία 24 Φεβρουαρίου από tuxpower 1
comfuzio Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 10 minutes ago, tuxpower said: Για πες μου μερικά... αυτα που θα γράψεις όμως σκέψου οτι θα τα βάλουν μονοι τους άτομα χωρίς καμια προηγούμενη εμπειρία linux. Το τονίζω καμία. Δεν είμαι fan του mint, προσωπικά χρησιμοποιώ άλλη διανομή. Αλλά είμαι fan της πραγματικότητας. Και η πραγματικότητα στα 46 μου χρόνια με πλέον πάνω απο 20 χρόνια εμπειρίας και ενασχόλησης με το άθλημα μου δείχνει αυτό. Καμία άλλη διανομή δεν φτάνει ουτε κοντά στην ευκολία που προσφέρει το mint. codecs ready from ubuntu, click to run/play χωρίς πολύ πολύ terminal, backup έτοιμο στημένο, και γενικά σου θυμίζει windows δηλαδή ο νέος χρήστης δεν πελαγώνει. Δεν έρχεται ό νεος χρήστης στο linux για να γίνει hacker. Έρχεται γιατί δεν γουστάρει copilot, windows 11, και δεν έχει να δώσει 1000 ευρώ Macos. Έρχεται να δοκιμάσει κάτι free, διαφορετικό, αλλά όσο γίνεται plug and play για το καλό του. Το έγραψα και νωρίτερα: Quote Κοίτα προσωπικά μου είναι αδιάφορο εντελώς τι τρέχει ο καθένας στο pc του γι' αυτό και δεν έκανα καμία πρόταση διανομής. Και δεν κάνω πρόταση διανομής για τον ίδιο λόγο που δεν κάνω για πωλητής, δεν θέλω να μυρίζω τα νύχια μου τι αρέσει στον καθένα, ούτε μπορώ να βάλω τον εαυτό μου στην θέση του πελάτη. Κοινώς z'butsam (σαν το meme) τι θα αγοράσει ο καθένας, ας κάνει έρευνα αγοράς για να βρει τι θέλει. Το ίδιο θα πω και για τα distro, εγώ πχ δεν μπορώ να κάτσω σε gnome 3 / cinnamon, τα βλέπω και πάει το χέρι μου αυτόματα στο terminal για να κάνω format. Κάποιος άλλος μπορεί να τα γουστάρει αυτά. Πως εγώ θα του πω τι να τρέξει; Ας κάνει έρευνα με το τι του αρέσει και όλο και κάτι θα βρει. Ας ρωτήσει και τα ΑΙ βάζοντας όμως κανόνα να μην είναι mint και όλο κάτι θα βγάλει. Το μόνο που παίρνω θέση είναι ότι το mint είναι ότι δεν είναι ένα καλό distro για τον σκοπό του νήματος τουλάχιστον. Την ίδια θέση θα έπαιρνα αν έβλεπα κάποιον να πάει να πάρει από τον πάγκο ένα σάπιο φρούτο. Δεν θα πω πιο να επιλέξει αλλά θα τονίσω ότι αυτό είναι ένα σάπιο φρούτο. Και hacker να μην θέλει να γίνει μια αναζήτηση μπορεί να βρει distros που είναι ένα κλικ πιο πάνω. Τώρα αν θέλει να μείνει στο βρεφικό πάντα στάδιο, καλώς.
mphxths Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) 2 hours ago, comfuzio said: εγώ πχ δεν μπορώ να κάτσω σε gnome 3 / cinnamon Το cinnamon δεν μου κανει ουτε κρυο ουτε ζεστη. Το gnome 3 ειναι αντι-πρακτικο οσο δεν παει , αλλα αν του περασεις 200 extensions γινεται το καλυτερο DE. Επισης μην ξεχναμε οτι εχει την καλυτερη υποστηριξη σε wayland. Εκτος gnome3 και KDE , οτιδηποτε αλλο για μενα ειναι πλεμπα. Αυτο βεβαια δεν ακυρωνει οτι ολα εχουν καποιο κοινο και αρα λογο υπαρξης. 2 hours ago, comfuzio said: Ας ρωτήσει και τα ΑΙ βάζοντας όμως κανόνα να μην είναι mint και όλο κάτι θα βγάλει. Το εκανα και ιδου η απαντηση του (αντλωντας πληροφοριες απο διαφορα σαιτς). 1. Zorin OS - ubuntu based που εχει και paid εκδοση 2. Ubuntu - με default DE το gnome 3 , ειναι ακυρη απαντηση. 3. elementary OS - ubuntu based που παει να αντιγραψει το mac os. 4. Manjaro - arch based , δεν ξερω καν αν ειναι εγκυρη απαντηση. Βεβαια το manjaro εχει προεγκατεστημενα gnome extensions και εχει εργαλειο που προσομειωνει διαφορα layouts που καποια απο αυτα μοιαζουν με windows. 5. Pop!_OS - ubuntu based. Το linux mint , οσο σαπιο και αν το θεωρεις εχει την φιλικοτερη εμφανιση για καποιον που ερχεται απο windows. Στην ουσια ειναι ubuntu + custom tools + latest cinnamon. Ειναι οσο σαπιο ειναι και η μαμα διανομη , το ubuntu. Στο θεμα μας , δηλ ποιες διανομες εκμεταλλευονται αποδοτικοτερα το hardware στο gaming , πιστευω οτι ολες οι διανομες , μιας και ειναι πιο ελαφριες απο τα windows , το κανουν και ισως λιγο περισσοτερο καποιες που ειναι tweaked για αυτο τον σκοπο , π.χ. nobara , cachyos , κλπ. Επεξ/σία 24 Φεβρουαρίου από mphxths 1
comfuzio Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 5 minutes ago, mphxths said: Το cinnamon δεν μου κανει ουτε κρυο ουτε ζεστη. Το gnome 3 ειναι αντι-πρακτικο οσο δεν παει , αλλα αν του περασεις 200 extensions γινεται το καλυτερο DE. Επισης μην ξεχναμε οτι εχει την καλυτερη υποστηριξη σε wayland. Εκτος gnome3 και KDE , οτιδηποτε αλλο για μενα ειναι πλεμπα. Αυτο βεβαια δεν ακυρωνει οτι ολα εχουν καποιο κοινο και αρα λογο υπαρξης. Το εκανα και ιδου η απαντηση του (αντλωντας πληροφοριες απο διαφορα σαιτς). 1. Zorin OS - ubuntu based που εχει και paid εκδοση 2. Ubuntu - με default DE το gnome 3 , ειναι ακυρη απαντηση. 3. elementary OS - ubuntu based που παει να αντιγραψει το mac os. 4. Manjaro - arch based , δεν ξερω καν αν ειναι εγκυρη απαντηση. Βεβαια το manjaro εχει προεγκατεστημενα gnome extensions και εχει εργαλειο που προσομειωνει διαφορα layouts που καποια απο αυτα μοιαζουν με windows. 5. Pop!_OS - ubuntu based. Το linux mint , οσο σαπιο και αν το θεωρεις εχει την φιλικοτερη εμφανιση για καποιον που ερχεται απο windows. Στην ουσια ειναι ubuntu + custom tools + latest cinnamon. Ειναι οσο σαπιο ειναι και η μαμα διανομη , το ubuntu. Στο θεμα μας , δηλ ποιες διανομες εκμεταλλευονται αποδοτικοτερα το hardware στο gaming , πιστευω οτι ολες οι διανομες , μιας και ειναι πιο ελαφριες απο τα windows , το κανουν και ισως λιγο περισσοτερο καποιες που ειναι tweaked για αυτο τον σκοπο , π.χ. nobara , cachyos , κλπ. Ναι 200 extensions και στο επόμενο update κλαις, δεν το λες και φιλικό για αρχάριους το gnome 3 ακόμα και εγώ που ξέρω 2-3 πράγματα αναγκάστηκα σε roll back πράγμα που αμφιβάλω να ξέρει το target group του νήματος. Για τα distros το έκανα και εγώ, μου τα έβγαλε πάνω κάτω τα ίδια σε άλλη σειρά. Για να πω αυτά τα ubuntu based συστήματα, νομίζω το Pop!_OS είναι το πιο καλό αλλά με κακό DE (για εμένα), αλλά και πάλι δεν είναι αυτό που θα έλεγα γιατί δεν ξέρω τις ανάγκες του καθενός. Όταν το έτρεχα πάντως, μου είχε κάνει εντύπωση το ότι έχει nVidia drivers, κάτι άλλο να γελάσω και λίγο με το mint όπου είναι αρκετά πιο πολύπλοκο να μπουν οι drivers. Όχι, δεν θεωρώ το DE του mint την φιλικότερη εμφάνιση, αυτό θα είναι κάποιο distro με KDE. Κατά τ'αλλα σωστός για την σαπίλα. Στο θέμα μας ναι, αν μιλάμε για windows 10/11 με όλο το bloat αλλά αυτό είναι κάτι που δεν το επιβεβαίωσα στον 5900X όταν και είχα δοκιμάσει και τα 2 O/S στο ίδιο pc. Φαντάζομαι ότι αν δοκιμάσουμε windows atlas OS ή τα LTSC που είναι τελείως barebones ότι δεν θα έχουν διαφορά
mphxths Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 5 minutes ago, comfuzio said: Ναι 200 extensions και στο επόμενο update κλαις, δεν το λες και φιλικό για αρχάριους το gnome 3 ακόμα και εγώ που ξέρω 2-3 πράγματα αναγκάστηκα σε roll back πράγμα που αμφιβάλω να ξέρει το target group του νήματος. Ναι σε καθε major update του gnome γινεται ψιλοκλαμα , αλλα οχι σε τραγικα επιπεδα. Το gnome 3 δεν ειναι φιλικο για αρχαριους. Η μονη φιλικη εκδοχη του ειναι στο manjaro , που οπως εγραψα εχει προεγκατεστημενα extensions και με ενα utility στυλ "layout switcher" , (απ)ενεργοποιει τα καταλληλα extensions για να "δωσει" συγκεκριμενη μορφη στο gnome 3. Υπαρχουν layouts που μοιαζουν πολυ σε windows. H αλλαγη λοιπον της εμφανισης στο manjaro , ειναι πανευκολη. Το να παρεις vanilla gnome και να αρχιζεις να παιζεις με extensions δεν ειναι τοσο απλο οσο ακουγεται και δεν θα κατσει να το κανει καποιος αρχαριος. 8 minutes ago, comfuzio said: αυτό θα είναι κάποιο distro με KDE. Αν συγκρινουμε ποιο DE μοιαζει περισσοτερο με windows στην default του μορφη , αυτο ειναι το cinnamon. Και το KDE μοιαζει δεν αντιλεγω , αλλα ειναι λιγο ... χαοτικο. 10 minutes ago, comfuzio said: Στο θέμα μας ναι, αν μιλάμε για windows 10/11 με όλο το bloat αλλά αυτό είναι κάτι που δεν το επιβεβαίωσα στον 5900X όταν και είχα δοκιμάσει και τα 2 O/S στο ίδιο pc. Φαντάζομαι ότι αν δοκιμάσουμε windows atlas OS ή τα LTSC που είναι τελείως barebones ότι δεν θα έχουν διαφορά Σε καποιο υπερτουμπανο μηχανημα , δεν νομιζω να εχει νοημα μια τετοια συζητηση. Αν καποιος στα windows πιανει 200 fps , και με λινουξ πιανει 220 , κλαιν δηλ ... Μονο φιλοσοφικα εχει νοημα μια τετοια συζητηση. Απο την αλλη σε ενα medium πισι , ισως να εχει νοημα η διαφορα στην αποδοση. Σε μηχανημα εχω VMs με λινουξ διανομες και windows. Το μηχανημα δεν ειναι ιδιαιτερα δυνατο. 8ης γενιας ιντελ , 32 γιγα , nvme δισκος. Το host ειναι arch. Oταν μπουταρω windows guests , βλεπω οτι υπαρχει μια υπερμετρη χρηση της cpu , πραγμα που δεν γινεται με τα linux guests. Επισης δεν γινεται με ενα windows 11 ltsc guest που εχω , που μαρτυρα το ποσο ελαφρυ ειναι σε σχεση με τις κλασικες εκδοσεις των windows. To εχω ξαναπει , στα windows τα features και τις ευκολιες και ολα τα φρουφρου , τα πληρωνουμε με πορους. Καποιοι το λενε bloating , εγω το λεω φτασμενο λειτουργικο. Οταν φτασουν και οι λινουξ διανομες στο ιδιο επιπεδο , το ιδιο βαριες θα ειναι. 1
imitheos Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 11 hours ago, tuxpower said: Για πες μου μερικά... αυτα που θα γράψεις όμως σκέψου οτι θα τα βάλουν μονοι τους άτομα χωρίς καμια προηγούμενη εμπειρία linux. Το τονίζω καμία. 11 hours ago, comfuzio said: Και δεν κάνω πρόταση διανομής για τον ίδιο λόγο που δεν κάνω για πωλητής, δεν θέλω να μυρίζω τα νύχια μου τι αρέσει στον καθένα, ούτε μπορώ να βάλω τον εαυτό μου στην θέση του πελάτη. Κοινώς z'butsam (σαν το meme) τι θα αγοράσει ο καθένας, ας κάνει έρευνα αγοράς για να βρει τι θέλει. Ίσως η οπτική μου να είναι λάθος αλλά δεν θεωρώ σωστή τη στάση σου. Τα δύο post σου δεν συνάδουν μεταξύ τους. Κατηγόρησες το mint και είπες μάλιστα ότι υπάρχουν πολύ καλύτερα για αρχάριους. Σου λέει ο tuxpower, πες κάποια και απαντάς δεν ξέρω τι αρέσει στον καθένα. Δεν σου ζήτησε κάποιος να βρεις διανομή για εμένα και το Χ μηχάνημά μου ούτε να σε καλώ να μου κάνεις IT support. Σου ζήτησε να τεκμηριώσεις τον ισχυρισμό "υπάρχουν καλύτερα για αρχάριους". Πες εσύ 3-4 και μετά ο καθένας θα κάνει έρευνα αγοράς μέσα σε αυτά τα 3-4. 2
comfuzio Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 6 minutes ago, imitheos said: Ίσως η οπτική μου να είναι λάθος αλλά δεν θεωρώ σωστή τη στάση σου. Τα δύο post σου δεν συνάδουν μεταξύ τους. Κατηγόρησες το mint και είπες μάλιστα ότι υπάρχουν πολύ καλύτερα για αρχάριους. Σου λέει ο tuxpower, πες κάποια και απαντάς δεν ξέρω τι αρέσει στον καθένα. Δεν σου ζήτησε κάποιος να βρεις διανομή για εμένα και το Χ μηχάνημά μου ούτε να σε καλώ να μου κάνεις IT support. Σου ζήτησε να τεκμηριώσεις τον ισχυρισμό "υπάρχουν καλύτερα για αρχάριους". Πες εσύ 3-4 και μετά ο καθένας θα κάνει έρευνα αγοράς μέσα σε αυτά τα 3-4. Θες κάποιο distro για αρχάριους λοιπόν που έρχονται από windows χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία linux όπως ζήτησε ο tuxpower; winux/wubuntu linuxfx fedora KDE manjaro KDE Pop!_OS Με τα 3/5 να είναι ubuntu based distros, Το πρώτο ο χρήστης είναι σαν να είναι σε Windows 11 χωρίς το bloat και χωρίς την αηδία το cinnamon. Τρέχει και windows προγράμματα με το wine με το καλημέρα. Με το δεύτερο να είναι από τον ίδιο dev και να έχει μερικά κοινά με το πρώτο αλλά λιγότερο οπτικά κοντά με τα windows. Το fedora κανονικά δεν θέλει σύσταση και είναι προσβολή να το έχω 3ο και να μπαίνει στην ίδια κουβέντα με το mint. Το θεωρώ το πιο δυνατό από όλες τις επιλογές αλλά δεν θα πω "βάλτε αυτό". Manjaro KDE έχει τα στραβά του όπως αυτό με τα certs αλλά έχω κάνει μια εγκατάσταση σε production vm από το 2020 και κάνει updates και τρέχει πένα 5 χρόνια τώρα, κάτι που σε mint δεν μπόρεσα να δω να γίνεται ομαλά σε point release που να πάμε σε άλλο base. Για να δω εδώ λοιπόν το αρχάριο τι κάνει. Και τέλος το pop!_OS το οποίο έχει το μεγάλο ατού ότι έχει έκδοση με τους nvidia drivers μέσα. Να δω αρχάριο να περνάει σε mint drivers της nvidia και τι στον κόσμο. Μεγάλο μείων για μένα το DE που είναι gnome 3 based. Τα 3 τελευταία στην λίστα είναι distros που κάνουν και για power users, οπότε όταν ξεπεραστεί το αρχικό στάδιο γνωριμίας και ο χρήστης θέλει κάτι παραπάνω δεν θα χρειαστεί να κάνει distro-hopping. Επίσης έχουν δυνατό community, κάτι που δεν έχουν τα 2 πρώτα αλλά η ερώτηση που μου τέθηκε ΠΟΤΕ δεν ήταν πιο έχει το καλύτερο community, documentation ή support σωστά; Καλό λοιπόν το παραμύθι του mint αλλά δεν έχει δράκο. Αν κάποιος το θέλει, καλώς. Αλλά όχι ότι είναι το καλύτερο για αρχάριους. Σε αυτό στέκομαι σε αυτήν την τοποθέτηση μου. Δεν μου δόθηκε καμία απάντηση ή τεκμηρίωση γιατί είναι ως "gold standard" των αρχάριων ως τώρα. Ούτε γιατί όσοι κάνουν distro-hopping δεν γυρίζουν ποτέ πίσω σε αυτό αφού είναι τόσο καλό όσο λέτε.
mphxths Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) 6 hours ago, comfuzio said: Θες κάποιο distro για αρχάριους λοιπόν που έρχονται από windows χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία linux όπως ζήτησε ο tuxpower; winux/wubuntu linuxfx fedora KDE manjaro KDE Pop!_OS Με τα 3/5 να είναι ubuntu based distros, Το πρώτο ο χρήστης είναι σαν να είναι σε Windows 11 χωρίς το bloat και χωρίς την αηδία το cinnamon. Τρέχει και windows προγράμματα με το wine με το καλημέρα. Με το δεύτερο να είναι από τον ίδιο dev και να έχει μερικά κοινά με το πρώτο αλλά λιγότερο οπτικά κοντά με τα windows. Το fedora κανονικά δεν θέλει σύσταση και είναι προσβολή να το έχω 3ο και να μπαίνει στην ίδια κουβέντα με το mint. Το θεωρώ το πιο δυνατό από όλες τις επιλογές αλλά δεν θα πω "βάλτε αυτό". Manjaro KDE έχει τα στραβά του όπως αυτό με τα certs αλλά έχω κάνει μια εγκατάσταση σε production vm από το 2020 και κάνει updates και τρέχει πένα 5 χρόνια τώρα, κάτι που σε mint δεν μπόρεσα να δω να γίνεται ομαλά σε point release που να πάμε σε άλλο base. Για να δω εδώ λοιπόν το αρχάριο τι κάνει. Και τέλος το pop!_OS το οποίο έχει το μεγάλο ατού ότι έχει έκδοση με τους nvidia drivers μέσα. Να δω αρχάριο να περνάει σε mint drivers της nvidia και τι στον κόσμο. Μεγάλο μείων για μένα το DE που είναι gnome 3 based. Τα 3 τελευταία στην λίστα είναι distros που κάνουν και για power users, οπότε όταν ξεπεραστεί το αρχικό στάδιο γνωριμίας και ο χρήστης θέλει κάτι παραπάνω δεν θα χρειαστεί να κάνει distro-hopping. Επίσης έχουν δυνατό community, κάτι που δεν έχουν τα 2 πρώτα αλλά η ερώτηση που μου τέθηκε ΠΟΤΕ δεν ήταν πιο έχει το καλύτερο community, documentation ή support σωστά; Καλό λοιπόν το παραμύθι του mint αλλά δεν έχει δράκο. Αν κάποιος το θέλει, καλώς. Αλλά όχι ότι είναι το καλύτερο για αρχάριους. Σε αυτό στέκομαι σε αυτήν την τοποθέτηση μου. Δεν μου δόθηκε καμία απάντηση ή τεκμηρίωση γιατί είναι ως "gold standard" των αρχάριων ως τώρα. Ούτε γιατί όσοι κάνουν distro-hopping δεν γυρίζουν ποτέ πίσω σε αυτό αφού είναι τόσο καλό όσο λέτε. Δεν συμφωνω με την λιστα. Βασικα δεν συμφωνω με το να ερχεται αρχαριος χρηστης στο λινουξ. Ολες οι διανομες "απαιτουν" ενα ελαχιστο ποσοστο τεχνικων γνωσεων. Το ιδανικο σεναριο θα ηταν , ο χρηστης να εχει χρησιμοποιησει windows για πανω απο δεκα χρονια , να εχει μαθει πεντε βασικα πραγματα για υπολογιστες ως απορροια της χρησης αυτης και αφου συνειδητοποιησει απο μονος του οτι δεν κανει επαρκως την δουλεια του ή οτι θελει κατι διαφορετικο , τοτε να μεταπηδησει στο λινουξ. Σε οποιαδηποτε αλλη περιπτωση , απλα παει ξυπολυτος στα αγκαθια , οσο και user friendly να ειναι μια διανομη. Wubundu/linuxfx , τα θεωρω ακυρα εξαρχης. Το να προσομοιωνεις την εμφανιση των windows , χωρις να εισαι windows , μονο συγχυση μπορει να προκαλεσει. Γιατι η επιλογη τετοιων διανομων απευθυνεται σε windows χρηστες , αλλιως δεν εχει νοημα να τις προτεινουμε σε καποιον. Και αυτοι οι χρηστες θα δουν το οικειο περιβαλλον των windows και θα προσπαθησουν να κανουν τα πραγματα οπως τα κανανε στα windows... Manjaro/Fedora , δεν θα προτεινα γενικοτερα σε αρχαριο , ανεξαρτητως DE. Θα αρχισει να παλευει με τα codecs στο fedora ? Σοβαρα τωρα ? Αν ελεγες nobara (kde) κατι γινοταν Pop!_OS , το ειπες και συ , οτι το μειον του ειναι το gnome 3. H λογικη λεει , ευχρηστη διανομη + DE που μοιαζει με windows. Στα δικα μου ματια , αυτο σημαινει καποια διανομη με εργαλεια + Cinnamon. Ειτε linux mint (εχει εργαλειο για εγκατασταση "προσθετων" οδηγων) , ειτε manjaro cinnamon , ειτε κατι εφαμιλλο. Αφου τριφτει και εξοικειωθει με τον κοσμο του λινουξ , τοτε παει σε κατι πιο "προχω" και τεχνικο. Επεξ/σία 25 Φεβρουαρίου από mphxths
tuxpower Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου @comfuzio Δεν θα απαντήσω, δεν έχει νοημα νομίζω έχουμε τελειώς διαφορετικές απόψεις για τους "νέους χρήστες". 12 λεπτά πριν, mphxths είπε H λογικη λεει , ευχρηστη διανομη + DE που μοιαζει με windows. Στα δικα μου ματια , αυτο σημαινει καποια διανομη με εργαλεια + Cinnamon. Ειτε linux mint (εχει εργαλειο για εγκατασταση "προσθετων" οδηγων) , ειτε manjaro cinnamon , ειτε κατι εφαμιλλο. Αφου τριφτει και εξοικειωθει με τον κοσμο του λινουξ , τοτε παει σε κατι πιο "προχω" και τεχνικο. Αμήν..
comfuzio Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου @mphxths με αυτό που λέει η λογική τα wubuntu/linuxfx θα έπρεπε να παίζαν μπάλα μόνα τους. Αλλά και πάλι η λογική είναι "μάθε 2-3 πράγματα και μετά distro-hop" και άντε να πάει σε συγγενικό distro πάει στα κομμάτια...αν φύγει από debian based και πάει σε arch; ξανά μανά από την αρχή; Σε manjaro και fedora δεν θυμάμαι να είχα ποτέ θέμα με codecs, ακόμα και ως νέος στον χώρο αλλά και μετά την μεταφορά από debian σε arch* και redhat* όπου ήταν και άλλες οι εντολές. Ξέχασα να βάλω στις επιλογές και το steam os, βασικά δεν το έβαλα γιατί δεν έχω βρει το γενικό .iso αλλά εγώ που έχω Steamdeck είναι μια πολύ καλή διανομή με τα αρνητικά της φυσικά αλλά είναι γρήγορη, σταθερή και αρκετά φιλική. Ίσως και πιο κοντά σε αυτό που ψάχνει ο TS για gaming 2 minutes ago, tuxpower said: @comfuzio Δεν θα απαντήσω, δεν έχει νοημα νομίζω έχουμε τελειώς διαφορετικές απόψεις για τους "νέους χρήστες". Αυτό βλέπω και εγώ. Δεν ξέρω τι ορισμό έχεις εσύ για τον νέο χρήστη, ίσως βοηθούσε να ήξερα τι είναι ο νέος χρήστης σε αυτήν την περίπτωση. Εγώ περιμένω για νέο χρήστη έναν χρήστη των windows που περιμένει να δει ένα άλλο λειτουργικό χρηστικό χωρίς τις φανφάρες(bloatware & spyware), να μπει σε ένα οικοσύστημα και να μείνει.
mphxths Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) 57 minutes ago, comfuzio said: με αυτό που λέει η λογική τα wubuntu/linuxfx θα έπρεπε να παίζαν μπάλα μόνα τους. Οχι , γιατι οπως ειπα αν ο windows χρηστης δει το οικειο περιβαλλον των windows , θα νομιζει οτι ειναι σε windows και θα κανει την δουλεια οπως την εκανε στα windows. Και αυτο , θα ειναι καταστροφικο. Καποια πραγματα γινονται διαφορετικα στο λινουξ , υπαρχει διαφορετικη φιλοσοφια. Για αυτο ειπα , οτι θα υπαρχει μια ... συγχυση στον χρηστη. 57 minutes ago, comfuzio said: Αλλά και πάλι η λογική είναι "μάθε 2-3 πράγματα και μετά distro-hop" και άντε να πάει σε συγγενικό distro πάει στα κομμάτια...αν φύγει από debian based και πάει σε arch; ξανά μανά από την αρχή; Ξανα μανα απο την αρχη τι ? Τι αλλαζει απο διανομη σε διανομη ? Ο package manager , καποια configuration files και καποια custom εργαλεια που ισως εχει καποια διανομη. Τιποτα ουσιαστικο για καποιον μεσο χρηστη. Προφανως στην ουσια τους , υπαρχουν διαφορες μεταξυ των διανομων. Τα DEs ειναι ακριβως τα ιδια , οι εντολες ακριβως οι ιδιες. Δηλαδη αν δωσεις σε εναν μεσο χρηστη , ενα manjaro KDE και ενα fedora KDE , καθαρα με vanilla εμφανιση , θα καταλαβει διαφορα οταν τα δει ? Ουτε καν. Μπουταρω linux guests στο vmware και τι σκεφτομαι ? Aαα αυτο ειναι ubuntu based , να τρεξω apt .. ααα αυτο ειναι fedora , να τρεξω dnf ... κ.ο.κ. 57 minutes ago, comfuzio said: Σε manjaro και fedora δεν θυμάμαι να είχα ποτέ θέμα με codecs, ακόμα και ως νέος στον χώρο αλλά και μετά την μεταφορά από debian σε arch* και redhat* όπου ήταν και άλλες οι εντολές. Δεν μιλησα για το manjaro οσον αφορα τα codecs. Στο fedora , αν δεν περασεις το rpmfusion , δεν κανεις δουλεια. Και δεν μπορεις να "ζητησεις" απο τον χρηστη να ασχοληθει με αυτο. Το nobara το εχει προεγκατεστημενο , για αυτο ειπα , αν ελεγες nobara ισως συμφωνουσα ως προταση διανομης. Το fedora δεν ειναι για αρχαριο χρηστη. 57 minutes ago, comfuzio said: Ξέχασα να βάλω στις επιλογές και το steam os, βασικά δεν το έβαλα γιατί δεν έχω βρει το γενικό .iso αλλά εγώ που έχω Steamdeck είναι μια πολύ καλή διανομή με τα αρνητικά της φυσικά αλλά είναι γρήγορη, σταθερή και αρκετά φιλική. Ίσως και πιο κοντά σε αυτό που ψάχνει ο TS για gaming To steam os ειναι custom arch-based διανομη για τα steam decks , και για αυτο μπορει να ειναι gaming friendly. Δεν παιζει σε desktop hardware και αρα ειναι εκτος συναγωνισμου. 57 minutes ago, comfuzio said: Εγώ περιμένω για νέο χρήστη έναν χρήστη των windows που περιμένει να δει ένα άλλο λειτουργικό χρηστικό χωρίς τις φανφάρες(bloatware & spyware), να μπει σε ένα οικοσύστημα και να μείνει. Τον ιδιο ορισμο εχω και εγω για "νεο χρηστη". Windows χρηστης , με βασικες γνωσεις υπολογιστων και λειτουργικου. Για αυτο ειπα , οτι μιας και ακομα και η πιο ευχρηστη λινουξ διανομη απαιτει ενα ελαχιστο ποσο τεχνικων γνωσεων απο τον χρηστη , δεν θα επρεπε να προτεινεται το λινουξ ως λυση για οποιοδηποτε σεναριο , ειτε για να αναστησει μηχανημα , ειτε για να κανει πιο ευκολα την δουλεια του κλπ. Τα "το εβαλα στην γκομενα μου και δεν εχει προβλημα" , "το εβαλα στην μανα μου και δεν με εχει ενοχλησει" , τα ακουω βερεσε. Αν ειναι να βαζουμε σε συγγενεις και φιλους , λινουξ με την προοπτικη να κανουμε το technical support εμεις , αυτο δεν αποδεικνυει οτι η επιλογη του λινουξ ηταν η καταλληλη για αυτους... ακριβως το αντιθετο θα ελεγα. Επεξ/σία 25 Φεβρουαρίου από mphxths
comfuzio Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) 19 minutes ago, mphxths said: Οχι , γιατι οπως ειπα αν ο windows χρηστης δει το οικειο περιβαλλον των windows , θα νομιζει οτι ειναι σε windows και θα κανει την δουλεια οπως την εκανε στα windows. Και αυτο , θα ειναι καταστροφικο. Καποια πραγματα γινονται διαφορετικα στο λινουξ , υπαρχει διαφορετικη φιλοσοφια. Για αυτο ειπα , οτι θα υπαρχει μια ... συγχυση στον χρηστη. Ξανα μανα απο την αρχη τι ? Τι αλλαζει απο διανομη σε διανομη ? Ο package manager , καποια configuration files και καποια custom εργαλεια που ισως εχει καποια διανομη. Τιποτα ουσιαστικο για καποιον μεσο χρηστη. Προφανως στην ουσια τους , υπαρχουν διαφορες μεταξυ των διανομων. Τα DEs ειναι ακριβως τα ιδια , οι εντολες ακριβως οι ιδιες. Δηλαδη αν δωσεις σε εναν μεσο χρηστη , ενα manjaro KDE και ενα fedora KDE , καθαρα με vanilla εμφανιση , θα καταλαβει διαφορα οταν τα δει ? Ουτε καν. Μπουταρω linux guests στο vmware και τι σκεφτομαι ? Aαα αυτο ειναι ubuntu based , να τρεξω apt .. ααα αυτο ειναι fedora , να τρεξω dnf ... κ.ο.κ. Δεν μιλησα για το manjaro οσον αφορα τα codecs. Στο fedora , αν δεν περασεις το rpmfusion , δεν κανεις δουλεια. Και δεν μπορεις να "ζητησεις" απο τον χρηστη να ασχοληθει με αυτο. Το nobara το εχει προεγκατεστημενο , για αυτο ειπα , αν ελεγες nobara ισως συμφωνουσα ως προταση διανομης. Το fedora δεν ειναι για αρχαριο χρηστη. To steam os ειναι custom arch-based διανομη για τα steam decks , και για αυτο μπορει να ειναι gaming friendly. Δεν παιζει σε desktop hardware και αρα ειναι εκτος συναγωνισμου. Τον ιδιο ορισμο εχω και εγω για "νεο χρηστη". Windows χρηστης , με βασικες γνωσεις υπολογιστων και λειτουργικου. Για αυτο ειπα , οτι μιας και ακομα και η πιο ευχρηστη λινουξ διανομη απαιτει ενα ελαχιστο ποσο τεχνικων γνωσεων απο τον χρηστη , δεν θα επρεπε να προτεινεται το λινουξ ως λυση για οποιοδηποτε σεναριο , ειτε για να αναστησει μηχανημα , ειτε για να κανει πιο ευκολα την δουλεια του κλπ. Τα "το εβαλα στην γκομενα μου και δεν εχει προβλημα" , "το εβαλα στην μανα μου και δεν με εχει ενοχλησει" , τα ακουω βερεσε. Αν ειναι να βαζουμε σε συγγενεις και φιλους , λινουξ με την προοπτικη να κανουμε το technical support εμεις , αυτο δεν αποδεικνυει οτι η επιλογη του λινουξ ηταν η καταλληλη για αυτους... ακριβως το αντιθετο θα ελεγα. Από εμπειρία, ναι αν δουν οικείο περιβάλλον νομίζουν ότι είναι windows και κάπου κάπου τρώνε άκυρο αλλά αυτό έχω δεν να σταματάει μετά από 2-3 μέρες. Δεν είναι μεγάλο στατιστικό δείγμα, μόλις 2 άτομα που τους το πέρασα. 1 χρόνο τώρα το τρέχουν πάντως. Όλοι οι υπόλοιποι που τους πάω σε δραστικά διαφορετικό GUI, πελαγώνουνε και ζητάνε format. Σε αυτό το group δυστυχώς έχω πολύ μεγαλύτερο στατιστικό δείγμα. Ναι οκ δεν είναι ακαδημαϊκές έρευνες πιο πολύ στα 25 χρόνια στον κλάδο επαγγελματικά το τι έχω παρατηρήσει. Ε πως δεν είναι ξανά μανά από την αρχή; Ο χρήστης που περιγράφω πιο κάτω δεν θα έχει ιδέα τι είναι ο package manager ή τι είναι τα configuration files. Οπτικά μπορεί να είναι τα ίδια αν πάνε πχ από KDE σε KDE αλλά σε περίπτωση που χρειαστεί να ανοίξουν το terminal για να τρέξουν το απλότερο install στον κόσμο θα δεις δεν θα ξέρουν τι είναι το apt yam dnf. Το έχω δει πολλές φορές. Δεν το έχω αυτό με το fedora στο μυαλό πρόχειρο, ίσως να μην με προβλημάτισε και τόσο και δεν το συγκράτησα αλλά για να το λες, έτσι θα είναι. Ας το αλλάξω λοιπόν το fedora με το nobara (δεν το ξέρω το distro btw). Λένε ότι βγάζει steam os desktop distro, οψόμεθα. Παίζει με κάτι porting tools αλλά ποτέ δεν μου άρεσε το big screen στο pc. Δυστυχώς πέραν από φίλους και γνωστούς το έχω περάσει και σε επιχειρήσεις με καταστροφικές συνέπειες, με το "το" εννοώ linux γενικότερα όχι το mint συγκεκριμένα. Ξέρεις τι είναι να μην παίζει το πολυμηχάνημα των 7000€ σε επιχείρηση με 80 άτομα προσωπικό; Ξέρεις σε ποιο linux επαιξε άμεσα; Manjaro. Το mint ούτε καν να δει την ip του. Ή να έχεις τα Zeutchel Scanners των 100.000€ το καθένα και να σε κοιτάει χωρίς να παίζει; άστα, πίκρα. Αν δεν το έχω πει σε αυτό το νήμα ήδη να το πω τώρα, δεν θεωρώ το desktop linux έτοιμο για τις μάζες. Άλλο οι servers και άλλο τα desktop. Επεξ/σία 25 Φεβρουαρίου από comfuzio
mphxths Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 7 minutes ago, comfuzio said: Ε πως δεν είναι ξανά μανά από την αρχή; Ο χρήστης που περιγράφω πιο κάτω δεν θα έχει ιδέα τι είναι ο package manager ή τι είναι τα configuration files. Για αυτο το distrohopping θα ξεκινησει αφου αποκτησει καποια εμπειρια με την πρωτη διανομη που θα χρησιμοποιησει. Οπως απεκτησε καποια εμπειρια με τα windows και μετα απο χρονια καταλαβε οτι θελει κατι αλλο , ετσι και με τις διανομες λινουξ. Ξεκινας με καποια/ες και αφου τριφτεις και δεις πως ειναι τα πραγματα , σε τι σε καλυπτει και σε τι οχι , πας στην επομενη. Οταν πας στην επομενη ξερεις πλεον τα βασικα περι package managers , repos , DEs κλπ. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα