Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Είδα πρόσφατα το παρακάτω βίντεο και μου έκανε εντύπωση

Όχι μόνο γιατί τα αποτελέσματα αυτά καθ'αυτά ήταν στα περισσότερα παιχνίδια θετικά για τις διανομές linux (μια συγκεκριμένη χρησιμοποιήθηκε εδώ αλλά πιστεύω δεν ειναι καν η καλύτερη οπότε άλλες θα έχουν παρόμοια αποτελέσματα αν όχι καλύτερα)  αλλά κυρίως γιατί τα περισσότερα παιχνίδια παίζουν μέσα απο translation layers  δηλαδή "τρώνε μπουκάλι" να το πω απλά επειδή έχουν αναπτυχθεί για κλειστά API που ανήκουν στην MS (πχ DirectX ) αλλά και πάλι τρέχουν καλύτερα πωτς γκένιν ατο; :P 

• Like 1
  • Απαντ. 40
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
1 hour ago, Dr_Pepper said:

Είδα πρόσφατα το παρακάτω βίντεο και μου έκανε εντύπωση

Εμενα μου εκανε εντυπωση που απλα παρεθεσε τα αποτελεσματα χωρις να δειξει καν καποιο απο τα παιχνιδια side-by-side να τρεχει σε linux και windows ωστε να δουμε πραγματικα τα αποτελεσματα στην πραξη ;) Αυτο με βαζει σε υποψιες.

Αν , για χαρη της συζητησης , δεχτουμε τα αποτελεσματα αυτα ως αληθινα , να εχουμε υποψη μας οτι :

1. Η nobara διανομη εχει αρκετα optimizations που οι mainstream διανομες δεν εχουν out-of-the-box και , 
2. Οι λινουξ διανομες ακομα και με τα πιο βαρια DEs καταναλωνουν λιγοτερους πορους απο τα windows. Αρα περισσοτεροι ποροι ειναι διαθεσιμοι για χρηση απο τα παιχνιδια απο ο,τι στα windows και αυτο ισως να βοηθαει λιγο στην καλυτερη αποδοση αυτων.

Επισης κατι proton/vulkan και δεν ξερωγω τι αλλο , μπορει να κανουν τιποτα μαγικα και να δινουν καποια μικρη ωθηση...

• Like 1
Δημοσ.

γενικά ο scheduler στο kernel στα linux ειναι πιο καλος και ενημερώνεται πιο γρήγορα και το file system είναι πολύ πιο γρήγορο 

μόνο η συμβατότητα είναι το πρόβλημα με τα api 

Δημοσ.
2 hours ago, Dr_Pepper said:

Όχι μόνο γιατί τα αποτελέσματα αυτά καθ'αυτά ήταν στα περισσότερα παιχνίδια θετικά για τις διανομές linux (μια συγκεκριμένη χρησιμοποιήθηκε εδώ αλλά πιστεύω δεν ειναι καν η καλύτερη οπότε άλλες θα έχουν παρόμοια αποτελέσματα αν όχι καλύτερα)  αλλά κυρίως γιατί τα περισσότερα παιχνίδια παίζουν μέσα απο translation layers  δηλαδή "τρώνε μπουκάλι" να το πω απλά επειδή έχουν αναπτυχθεί για κλειστά API που ανήκουν στην MS (πχ DirectX ) αλλά και πάλι τρέχουν καλύτερα πωτς γκένιν ατο; :P

Δεν είναι κάτι πρωτοφανές και έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν αλλά υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Θυμάμαι περιπτώσεις που παιχνίδια έπαιζαν κάτω από το wine είτε πιο γρήγορα είτε η εμπειρία να ήταν καλύτερη (πχ λιγότερα κρασαρίσματα, stuttering, κτλ). Μπορεί όμως αυτό να γινόταν στη δική μου κάρτα και στη δική σου να έπαιζε χάλια, ή στον επόμενο πυρήνα να χαλούσε κάτι, ή να χρειαζόταν πολύ tinkering να πειράζεις ρυθμίσεις, κτλ. Και αυτό για συγκεκριμένα παιχνίδια που είχαν υλοποιηθεί με πιο "friendly" τρόπο ίσως. Σε άλλα μπορεί να είχες 50% επιδόσεις.

Επίσης, ένα μεγάλο πρόβλημα με την αργοπορία ήταν, όπως έγραψες, το θέμα με τα πολλά translation layers. Εδώ και χρόνια όμως υπήρξαν διάφορα projects (πχ το d3d9 πολύ παλιά) που προσπαθούσαν να λύσουν αυτό το ζήτημα και από τότε που βγήκε το vulkan αυτό βελτιώθηκε ακόμη περισσότερο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ναι παιδιά με το συμπάθιο αλλά δεν έψαχνα την δική σας γνώμη (οχι πως με πειράζει που σχολιάσατε απλά εψαχνα πιο γενικές γνώμες) το θέμα αυτό δεν ειναι ούτε ειδικά για linux ούτε ειδικά για windows ούτε ειδικά για games ούτε ειδικά για κάρτες γραφικών και επίσης καμία απάντηση δεν θα δώσει "την λύση" όπως το ειδικό υποφόρουμ Linux απαιτεί γιατί περιμένει μια ερώτηση σχετικά με linux και θέλει τώρα να διαλέξω ένα ποστ ως λύση στο θέμα. 

Ήθελα να ανοίξω μια γενική συζήτηση με άτομα που δεν ψάχνονται απαραίτητα στο υποφόρουμ του linux (γιατί όχι πχ windows και αυτό συγκρίνεται στο βίντεο και βάσει αυτού συγκρίνω στον τίτλο; τεσπα ρητορική ερώτηση) και γιαυτό το άνοιξα αυτό το θέμα στο μπλαμπλά αλλά μεταφέρθηκε εδώ, ας κλειδώσει χάθηκε το όλο νόημα. 

Επεξ/σία από Dr_Pepper
  • Confused 1
  • Haha 1
Δημοσ.
2 minutes ago, Dr_Pepper said:

Ναι παιδιά με το συμπάθιο αλλά δεν έψαχνα την δική σας γνώμη (οχι πως με πειράζει που σχολιάσατε απλά εψαχνα πιο γενικές γνώμες) το θέμα αυτό δεν ειναι ούτε ειδικά για linux ούτε ειδικά για windows ούτε ειδικά για games ούτε ειδικά για κάρτες γραφικών και επίσης καμία απάντηση δεν θα δώσει "την λύση" όπως το ειδικό υποφόρουμ Linux απαιτεί γιατί περιμένει μια ερώτηση σχετικά με linux και θέλει τώρα να διαλέξω ένα πως ως λύση στο θέμα. 

ήθελα να ανοίξω μια γενική συζήτηση με άτομα που δεν ψάχνονται απαραίτητα στο υποφόρουμ του linux (γιατί όχι πχ windows και αυτό συγκρίνεται στο βίντεο και βάσει αυτού ξεκινάω στο τίτλο τεσπα) και γιαυτό το άνοιξα αυτό το θέμα στο μπλαμπλά αλλά μεταφέρθηκε εδώ, ας κλειδώσει χάθηκε το όλο νόημα. 

Δεν μπορώ να πω ότι κατάλαβα στο ελάχιστο τι εννοείς.

Πέρα από αυτό, θα προσφέρει κάτι να παραμείνει το νήμα όπως είναι τώρα και να κλειδωθεί αντί πχ να αφαιρεθεί εντελώς;

• Like 2
Δημοσ.
2 ώρες πριν, mphxths είπε

Εμενα μου εκανε εντυπωση που απλα παρεθεσε τα αποτελεσματα χωρις να δειξει καν καποιο απο τα παιχνιδια side-by-side να τρεχει σε linux και windows ωστε να δουμε πραγματικα τα αποτελεσματα στην πραξη ;) Αυτο με βαζει σε υποψιες.

Αν σε βάζει αυτό σε υποψίες τότε θα έπρεπε να σε έβαζε σε υποψίες το side by side και θα έπρεπε να έλεγες "ίσως ειναι απλά side by side screen recording και τα 2 σε windows και χρησιμοποιεί καλύτερη κάρτα στο ένα" είναι γνωστός reviewer και επίσης αναφέρει διανομή και hardware οπότε μορείς να επαναλάβεις τα τεστ και να δεις παρόμοια αποτελέσματα ή αν δεν ειναι παρόμοια να τον κατηγορήσεις δεν εισαι ο μοναδικός viewer αν ήταν ψεύτικα ήδη θα τον είχαν κατηγορήσει. 

2 λεπτά πριν, imitheos είπε

Δεν μπορώ να πω ότι κατάλαβα στο ελάχιστο τι εννοείς.

Πέρα από αυτό, θα προσφέρει κάτι να παραμείνει το νήμα όπως είναι τώρα και να κλειδωθεί αντί πχ να αφαιρεθεί εντελώς;

Ε ξέρω λιγο πολύ τι θα απαντήσει ένας "λινουξάκιας" και γενικά το θέμα επειδή "έχει μέσα linux" δεν ειναι γύρω απο linux ειναι πιο γενικό και ήθελα "γενικό" πληθυσμό να πει την γνώμη του. 

Απο εκει και πέρα ας παραμείνει,διαγραφει,whatever απλά δεν εκτελεί το σκοπό που φτιάχτηκε οπότε εμένα προσωπικά με απογοήτευσε που μεταφέρθηκε απο το μπλαμπλά εδώ. 

Δημοσ.

Αν σε βάζει αυτό σε υποψίες τότε θα έπρεπε να σε έβαζε σε υποψίες το side by side και θα έπρεπε να έλεγες "ίσως ειναι απλά side by side screen recording και τα 2 σε windows και χρησιμοποιεί καλύτερη κάρτα στο ένα" είναι γνωστός reviewer και επίσης αναφέρει διανομή και hardware οπότε μορείς να επαναλάβεις τα τεστ και να δεις παρόμοια αποτελέσματα ή αν δεν ειναι παρόμοια να τον κατηγορήσεις δεν εισαι ο μοναδικός viewer αν ήταν ψεύτικα ήδη θα τον είχαν κατηγορήσει. 

Side by side με καποιο προγραμμα που θα αναγραφει πληροφοριες συστηματος/fps/driver version κλπ , που θα δειχνει αν μιλαμε για το ιδιο συστημα , αν μιλαμε για windows ή linux , θα ηταν δυσκολο να "μαγειρευτει" , οχι βεβαια αδυνατο. Βεβαια να μπει σε τοσο κοπο για να πει τι ? Οτι το gaming παει καλυτερα στο λινουξ ? Πιο ευκολο θα ηταν απλα να δοκιμασει παιχνιδια και να βαλει αυτα που τον βολευουν στο αφηγημα του. Παντως , με απλη και ξερη παραθεση αποτελεσματων , δεν πειθει και ας ειναι γνωστος youtuber. Εγω δεν προκειται να επαναλαβω κανενα τεστ , γιατι δεν προκειται να πληρωθω για αυτο , οπως θα κανει αυτος ;) 

Ε ξέρω λιγο πολύ τι θα απαντήσει ένας "λινουξάκιας" και γενικά το θέμα επειδή "έχει μέσα linux" δεν ειναι γύρω απο linux ειναι πιο γενικό και ήθελα "γενικό" πληθυσμό να πει την γνώμη του. 

Ο γενικος πληθυσμος τι τρεχει δηλ ? macos ? Eιτε windows θα τρεχει , ειτε linux. Αρα και εκει θα παρεις mixed γνωμες. Στο υποφορουμ λινουξ λιγο πιο biased σιγουρα.

Δημοσ.

Εγώ, πάλι, δεν κατάλαβα το όλο premise. Τι θα πει "όχι λινουξάκιας", "ναι γενικός πληθυσμός"; Ποιος είναι ο ορισμός του γενικού πληθυσμού; Αν τον OP δεν τον ενδιαφέρει γιατί γίνεται αυτό και να πάει σε χαμηλού επιπέδου τεχνικές λεπτομέρειες (όπου θα χρειαστεί κάποιον "power user" είτε των windows είτε του linux), τότε τι τον ενδιαφέρει; Τι "γενική συζήτηση" θα έκαναν "άτομα που δεν ψάχνονται"; "Εμένα μου αρέσει το λίνουξ γιατί έχει όμορφες εικόνες με πεταλούδες";

Δεν προσπαθώ να μειώσω τον OP. Προφανώς και κάτι είχε στο μυαλό του και απλά εγώ δεν το κατάλαβα καλά.

• Like 1
Δημοσ.
On 21/02/2025 at 18:34, mphxths said:

υπαρχουν παρα πολλα βιντεο που το κανουν αυτο που λες

οπως

Δημοσ.
3 minutes ago, xrhstosiak said:

υπαρχουν παρα πολλα βιντεο που το κανουν αυτο που λες

Δεν ειπα οτι δεν υπαρχουν. Εγω σχολιασα το συγκεκριμενο ομως ;)

Δημοσ.

Τι θα μπορούσε να πει "ο γενικός πληθυσμός", ακόμα και του insomnia που και καλά είναι πιο "tech oriented" που δεν μπορεί να πει κάποιος "λινουξάκιας";
Και αυτό που θα μπορούσε να πει "ο γενικός πληθυσμός" γιατί να έχει βάση από την στιγμή που δεν έχουν τις βασικές ικανότητες να πουν τι παίζει και πως παίζει αλλά και γιατί παίζει όπως παίζει;
Μην παρεξηγηθώ, νομίζω είναι καλό topic αλλά "ο γενικός πληθυσμός" δεν τρέχει linux και όσοι από αυτό το group τρέχουν, θα τρέχουν κάνα εμετό τύπου "mint" και πιο πολύ θα ρωτάνε "πως το κάνω αυτό" παρά "να έτσι γίνεται".
Τώρα υπάρχουν μερικές αιτίες που μου έρχονται στο μυαλό ως απάντηση στον τίτλο:
-Πιο πολλά background tasks στο windows pc (πχ rgb λογισμικό ή λογισμικό περιφερειακών).
-Να τρέχει και άλλες εφαρμογές παράλληλα που δεν υπάρχουν σε linux (πχ adobe suite).
-Το distro αυτό να είναι κομμένο/ραμμένο για να είναι όσο πιο ελαφρύ και επιθετικό στην χρήση πόρων πχ σε αυτό θα είχε ενδιαφέρων vs windows 11 LTSC (που βγήκε πρόσφατα) ή με το atlas os που έχουν κομμένα τα εξτρά των windows.

Σε δικές μου δοκιμές*, όχι πρόσφατες πάντως, όχι δεν είδα να είναι κάπου καλύτερο το distro που είχα vs windows, κάπου ήταν το ίδιο και κάπου χειρότερα. Και το είχα κάνει τότε που πάλι είχε βγει ότι "το linux τρέχει καλύτερα τα παιχνίδια από τα windows" το οποίο όπως τότε, έτσι νομίζω και τώρα ότι δεν είναι αλήθεια ή αν είναι θα είναι υπό συνθήκες.
*Οι μετρήσεις δεν έγιναν με τα ίδια εργαλεία με ότι συνέπεια μπορεί αυτό να έχει.

Δημοσ.

προσωπικά πάντως παίζω τα περισσότερα game σε linux μέσω steam και στο steam deck. Τεράστια δουλειά έχουν κάνει εκεί στη valve και πλέον δεν καταλαβαίνεις καν την διαφορά. 

Δημοσ.
14 ώρες πριν, comfuzio είπε

"ο γενικός πληθυσμός" δεν τρέχει linux

σωστά

14 ώρες πριν, comfuzio είπε

θα τρέχουν κάνα εμετό τύπου "mint"

αυτά πρέπει να ξεπεράσετε πραγματικά....

ξέρω καθηγητές (όχι λυκείου), software developers/ engineers, ερευνητές  που τρέχουν ubuntu ή linux mint.

Linux τρέχουν απο προσωπική επιλογή, δεν γουστάρουν microsoft, δεν θέλουν Macos,

Θέλουν κάτι που δουλευει out of the box, και αυτό τους αρέσει. Στα παπ@ρι@ τους αν είναι rolling release, last linux kernel, wayland ολέ κτλ

Ξεπεράστε τα αυτά, αν θέλετε να δείτε πιο πολύ "νέο" κόσμο να εισέρχεται στο linux. 

Βγάλτε επιτέλους τις παρωπίδες.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...