Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 ώρα πριν, nauagios είπε

Ελπίζω να μην σοβαρολογείς και να μην υπονοείς ότι θα μπορούσα να σκέφτομαι έτσι.

Δυστυχώς υπάρχει κόσμος που σκέφτεται έτσι διότι ζουν μες στη μιζέρια και στην κακία!

Παραθέτω ΣΕΝΤΌΝΙ του δικού μου πόνου που αφορά όμως επαγγελματική στέγη!

Spoiler

Είχα ενοικιαστή ( από το 2006 έως το 2020) που τσακώθηκα μαζί του και μου έκανε τρομερή συναισθηματική και οικονομική ζημιά.

Tα πρώτα δείγματα ξεκίνησαν από τον δεύτερο χρόνο (2007) κιόλας καθώς δεν ήταν συνεπής, καθυστερούσε πολλές φορές έναν και δύο μήνες, δεν ενοχλούσα όμως. Πολλές φορές κατόπιν συνεννόησης το πηγαίναμε και ανά τρίμηνο. Ο τύπος είχε βάλει την γυναίκα του από το 2010 και έπαιρνε ανά δύο μήνες τηλέφωνο την γυναίκα μου και πάνω στην συζήτηση κλαιγόταν για το πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα και πως με τρία παιδιά δύσκολα τα βγάζουν πέρα και άλλα τέτοια ωραία. Έκανε κανονικό ψυχολογικό πόλεμο στην γυναίκα μου με αποτέλεσμα πάντα να τους δικαιολογεί και να μου λέει πως εμείς είμαστε καλοί άνθρωποι, υπάρχει οικονομική κρίση και δείξε κατανόηση.

Το 2016 ο τυπάς άλλαξε τράπεζα και από το ενοίκιο αφαιρούνταν περίπου 2 ευρώ λόγω του κόστους μεταφοράς σε τρίτη τράπεζα. Άκουσα ο χαζός τότε την γυναίκα μου που μου είπε μην ασχοληθείς και τσακωθείς για 2 ευρώ και δεν είπα κάτι. Εν τω μεταξύ συνέχιζε και έπαιρνε η γυναίκα του τηλέφωνο  σε γιορτές και γενέθλια την δικιά μου για ευχές και παράλληλα να την ευχαριστεί για το πόσο καλοί άνθρωποι που είμαστε και πως κανένας άλλος στην "πιάτσα" δεν θα τους φερόταν έτσι.

Μεγάλωσε και η δικιά μας οικογένεια και το ενοίκιο ήταν πλέον ένα βασικό κομμάτι του εισοδήματός μας. Με αποτέλεσμα να αρχίζω να ενοχλώ συχνά όταν υπήρχε καθυστέρηση ενοικίου. Άρχιζα να παρακαλώ και πολλές φορές να αναφέρω πως αν δεν τα βγάζεις πέρα μπορείς να ψάξεις αλλού και θα σου δώσω όσο χρόνο θέλεις.

Κάποια στιγμή μέσα στον Γενάρη του 2017 έκανε να με πληρώσει τέσσερις μήνες και επειδή βαρέθηκα να ζητιανεύω τα λεφτά μου πήγα από το μαγαζί και του είπα πως από εδώ και πέρα θα με πληρώνεις κάθε μήνα αλλιώς βρες άλλου, νευρίασε και άρχισε να μου λέει πως δεν σέβομαι τα χρήματα που έχω πάρει από αυτόν, μου είπε το σύνολο του ενοικίου πάνω στην δεκαετία, λες και εγώ τα έκανα μασούρι. Του αναφέρω και εγώ πόσο καλά του φέρθηκα, πως ούτε αύξηση δεν ζήτησα στα έντεκα χρόνια και πως δεν έκανα και ούτε λόγω για την μείωση του ενοικίου κατά δύο ευρώ.

Ο τυπάς τότε το έπαιξε θιγμένος για τα δύο ευρώ και άρχισε τις απειλές και τις φωνές. Πως από αυτόν τρώω ψωμί και αν θέλω σου διαλύω το μαγαζί και δεν παίρνεις φράγκο και άλλα τέτοια κουλά. Κατάλαβα τότε πως είχα να κάνω με έναν αγνώμων που δεν είχε ίχνος φιλότιμου.

Ενώ ήμουν έτοιμος να πάω σε δικηγόρο για να βρω τρόπο λύσης του συμβολαίου ξαφνικά  βάζει κανονικά τα ενοίκια και να είναι τυπικός από τον επόμενο μήνα.
Λέω επιτέλους εδώ είμαστε, έβαλε μυαλό μπορεί να είπε δύο κουβέντες παραπάνω αλλά συνειδητοποίησε το λάθος του.

Το συμβόλαιο τέλος του 2017 έληγε και δεν είχα σκοπό να να του το ανανεώσω.

Με την ιδέα πως δεν θα του ανανεώσω το συμβόλαιο και πως θα φύγει δεν του ξαναμίλησα καθώς ήταν τυπικός με τα ενοίκια μετά από τόσα χρόνια. Τέσσερις μήνες πριν την λήξη τον παίρνω τηλέφωνο και τον ενημερώνω πως δεν σκοπεύω να ανανεώσω και να βρει νέο χώρο, μου απαντάει πως είναι ήδη σε αναζήτηση νέου χώρου και πως θα φύγει.

Δύο μήνες πριν την λήξη του συμβολαίου τον καλούσα για να ορίσουμε ημερομηνία για παράδοση κλειδιών και όλων των διαδικασιών. Άφαντος και στα τηλέφωνα και από το μαγαζί, με μία υπάλληλο που είχε δεν έβγαζα άκρη. Μέχρι και την γυναίκα του πήρα τηλέφωνο αλλά ούτε και αυτή το σήκωνε.

Αντιλαμβάνομαι πως κάτι δεν πάει καλά και άρχισα να ψάχνω δικηγόρο. Βρήκα έναν με μεγάλη εμπειρία σε επαγγελματικά και αστικά μισθώματα και με ενημερώνει πως για επαγγελματική στέγη ισχύει ελάχιστη διάρκεια 12 ετών για συμβόλαια πριν το 2014, ανεξαρτήτως αρχικής συμφωνίας!

Μέχρι το 2018 μπορούσε να κάτσει λοιπόν ο μάγκας!

Τον βρήκα εν τέλει στο μαγαζί τον τυπά και ενώ το έπαιζα καλός και προσπαθούσα να του το ρίξω στο φιλότιμο μπας και γλιτώσω τα δικαστικά έξοδα και την ταλαιπωρία αντιλαμβάνομαι να παίρνει θέση κάτω από την κάμερα με γυρισμένη την πλάτη με σίγουρο πλάνο την φάτσα μου, και αρχίζει να βρίζει την γυναίκα και το παιδί μου, ειλικρινά δεν ξέρω πως κρατήθηκα και ευχαριστώ τον Θεό που μου έδωσε την ψυχραιμία να αντιληφθώ τον λόγο που το έκανε και σηκώνομαι και φεύγω. Ακόμη και τώρα απορώ πως κρατήθηκα.

Εν ολίγοις δεν έφυγε το 2018, το πήγα δικαστικώς, μετά από δύο αναβολές κατάφερα να τον διώξω το 2020, με τιμή ενοικίου 2006, χωρίς κάποια αύξηση, να φεσώνει τον λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ που ο μακάκας δεν του είχα αλλάξει όνομα και δεν το θυμόμουν, 2.500 ευρώ, και με την γυναίκα μου να νιώθει ενοχές και να βγάζει αυτοάνοσα γιατί ένιωθε υπεύθυνη μιας και νόμιζε πως τους έκανε πλάτη και για αυτό δεν αντιληφθήκαμε νωρίτερο το ποιόν τους.

Βεβαίως και εγώ φταίω μιας και μου ήταν εύκολο να δικαιολογήσω τα αδικαιολόγητα από τους λεγάμενους ώστε να μην κινηθώ νομικά, χάσω λεφτά και βεβαίως χρόνο σε εύρεση νέου νοικάρη.

Ευτυχώς πληρώθηκαν τα δικαστικά έξοδα που σε συνεννόηση με τον δικηγόρο που ήταν και είναι αλεπού τα είχαμε "φουσκώσει" και καλύφθηκαν οι όποιες ζημιές, ενώ μου είχαν φύγει ενός σκασμού λεφτά.

Το ηθικό δίδαγμα μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό. Στα πρώτα δείγματα πρέπει να γίνονται όλες οι νομικές ενέργειες και πόδι!

Και ναι, το γνωρίζω πολύ καλά πως ΕΓΩ φταίω για όλα τα παραπάνω!

Fun fact: Μαθαίνω πριν λίγους μήνες πως το μαγαζί δεν το έτρεχε ο ίδιος αλλά η γυναίκα του, αυτός απλά καθόταν και το είχε στο όνομα του. Τους συντηρούσε ο πεθερός του μιας και όσα έβγαζαν τα έτρωγαν σε κρουαζιέρες και σε φρουτάκια. Πεθαίνει ο πεθερός του δυστυχώς πριν δύο χρόνια, η γυναίκα του τον χωρίζει και τον αφήνει με χρέη προς το δημόσιο που ούτε ιδέα δεν είχε ο μάγκας.

Κάρμα ις α μπίτς που λένε και στο χωριό μου.

• Like 4
  • Haha 2
  • Απαντ. 92
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
18 ώρες πριν, 1comment είπε

Κατά τη γνώμη μου, όταν ενοικιάζεται ένα σπιτι, πάντα θα πρέπει να γίνεται γραπτό συμβόλαιο και να βγαίνουν φωτο. Στους όρους πάντα να γράφεται ότι το ακίνητο θα πρέπει στο τελος της μίσθωσης να είναι ίδιο με την κατάσταση που ενοικιάστηκε και για το σκοπό αυτό τραβήχτηκαν φωτο. Οποιαδήποτε φθορά προκύπτει από χρήση του ακινήτου, θα επισκευάζεται με έξοδα του ενοικιαστή. 

Αν είχες κάνει ένα τέτοιο συμβόλαιο με τις υπογραφές τους, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο εύκολα σε ένα δικαστήριο.

Ωραία τα λες, αλλά δεν θα κάτσει ο άλλος εύκολα να υπογράψει τέτοιον ορο. Υπάρχουν οι φθορες λόγω συνήθους χρήσης που μπορεί μετά από χ χρόνια να φαίνεται κάτι διαφορετικό στις φώτο, δεν μιλάμε βέβαια για περιπτωσεις που εκεί έχει κάνει ο ενοικιαστης το σπίτι λαμπογυαλο και φαίνεται τρανταχτα. 

16 ώρες πριν, apostolosapok είπε

Να θυμίσω ότι η ενοικίαση είναι επένδυση και όλες οι επενδύσεις έχουν ρίσκο , επίσης όλες οι επενδύσεις ακόμα και αυτές με χαμηλό ρίσκο χρειάζονται παρακολούθηση. Γιατί διαβάζω το μακρύ και το κοντό του καθενός που την "πάτησε" με ενοίκους , ας μην απαριθμήσω τα horror stories με ιδιοκτήτες, τα βλέπουμε όλοι.

Είστε πολύ κακομαθημένοι αν νομίζετε ότι μπορείς να νοικιάσεις το διαμέρισμα σε έναν τυχάρπαστο να το αφήσεις στην μοίρα του αρκεί να λαμβάνεις και μετά να κλαις όταν το δεις σε άθλια κατάσταση. 

Δεν ξέρω άλλη χώρα στην Ευρώπη που να ανεβάζουν αγγελία με φωτογραφία μια πόρτα ασφαλείας,  ένα μπαλκόνι , την περιοχή έξω χωρίς καμία φωτογραφία του σπιτιού, το σπίτι της γιαγιάς με τα ριχτάρια και τις αράχνες,  άθλια σαπάκια καμία περιγραφή και να ζητάνε και ένα σωρό λεφτά.

Μην μιλήσω και για γείτονα που είχε νοικιάσει το σπίτι σε 3 καράκάγκουρες επειδή του έσκασαν μεγάλη προκαταβολή και μετά έκαναν φασαρία τα ξημερώματα,  το σπίτι μπ..δελο , ναρκωτικά και δεν τον ενδιέφερε καθόλου πάρα τα παράπονα  μέχρι που άρχισαν να μην του πληρώνουν τα ενοίκια. 

Όσο τα παίρνετε από τα κορόιδα δεν σας πειράζει καθόλου με το που γίνει μια στραβή κλαίτε με μαύρο δάκρυ καλά να πάθετε. 

Δεν ισχύει για όλους ότι η εκμισθωση είναι επένδυση. Προσωπική άποψη. Για να ισχύει η έννοια της επένδυσης, θα πρέπει να έχεις σκεφτεί και επενδυτικά πριν προχωρήσεις στην εκμισθωση η καλύτερα πριν περάσει στην ιδιοκτησία του το ακίνητο που θες να νοικιάσεις μετά. Σε πάνω από το 50% των περιπτωσεων και λίγο λέω, τα σπίτια αγοράστηκαν η κτιστηκαν από γονείς όχι για νοικιάσουν αλλά για να τα βρουν τα παιδιά τους να μείνουν, αλλα πέρασαν στα παιδιά από κληρονομιά. Και ξαφνικά κάποια στιγμή βλέπουν ότι δεν θα βγάζουν πέρα και ψαχνουν να τα νοικιάσουν, το θέμα της ενοικίασης δεν το διευρευνουν εις βάθος, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν ρίσκο, δικαιώματα και υποχρεώσεις των δύο πλευρών, λύσεις και προβλήματα που προκύπτουν, έτσι έχουμε όλα τα γνωστά προβλήματα που διαβάζουμε εδώ και 15 χρόνια. Ως επένδυση τα ακίνητα αξιοποιούνται περισσότερο στο εξωτερικό. Άμα είναι να φοβούνται όλοι να νοικιάσουν λόγω του ρίσκου τοτε θα σταματήσουν να βγαίνουν ακίνητα στα αγορά των μισθωσεων.

Στα υπόλοιπα που λες. Ο τυχαρπαστος που αναφέρεις υποτιμητικα, μπορεί να είναι κάποιος γνωστός γνωστού, φιλος φίλου, συγγενής συγγενη κτλ. Το πρόβλημα που υπάρχει με αυτού του τύπου τις "συνεργασίες", είναι πως εσύ μεν μπορεί να εμπιστεύεσαι τον φίλο σου, τον συγγενή σου, τον γνωστό σου, οπότε θεωρείς εσφαλμένα πως και ο άλλος θα είναι το ίδιο αξιόπιστος, αλλά στην πράξη δεν ισχύει αυτό. Δηλαδή μπορείς να εγγυηθείς για τον εαυτό σου αλλά όχι για άλλον γνωστο σου που μπορεί να κάνει την πατατα. Άμα είναι να μην μπορείς να εμπιστευθεις κανέναν, τότε δεν θα βγάζει κανένας σπίτι για ενοικίαση. 

Η φωτογράφιση ακινήτων απαιτεί δεξιότητες για να φαίνεται καλά ο χώρος, θέλει πανοραμική φωτογραφία του δωματίου με καλό φωτισμό και από σωστή γωνία θέασης, μόνο κάποιοι λιγοι μεσίτες τα ξέρουν αυτά. Επειδή η κάθε κυρα Μαρία και Μήτσος σηκώνουν άσχετες φώτο που δεν βοηθάνε, εγώ θα έλεγα καλύτερα να μην σηκώνουν και καθόλου γιατί χαντακωνουν το ακίνητο. Εργολάβος μου έχει αναφέρει ότι δεν σηκώνει ποτε καμία φώτο, μόνο περιγραφή σε κείμενο, πολλοί αποκτούν αρνητική αποψη από την φώτο ενώ αν το δουν από κοντά έχουν καλύτερη γνώμη, διαπιστωμένο αυτό. 

Συμφωνώ να υπάρχει έλεγχος σε τι άτομα βάζει ο ιδιοκτήτης και να μην μπαίνει ο κάθε τυχαρπαστος, πρεζόνι, καγκουρας. Τι θα έλεγες ο επόμενος ιδιοκτήτης που θα πας να νοικιάσεις να σου ζητήσει εκκαθαριστικό να σου πάρει συνεντευξη για το επάγγελμα και την εταιρεία σου, να ζητήσει και ένα ποινικό μητρώο για να δει αν σε έχουν πιάσει για τιποτε μπάφους η να σου ζητήσει βεβαίωση πνευμονολογου ότι δεν είσαι καπνιστής για να εξασφαλίσει ότι δεν θα έχει τέτοια με το ακίνητο.

Μην μου απαντήσεις ότι σε καταλαβαίνει από την φάτσα σου, ότι ο καλός και νοικοκύρης άνθρωπος φαίνεται κτλ. 

Όταν γίνει η στραβή πέφτει πολύ κλάμα ισχύει. Εσύ τι λύσεις προτιμάς; Ότι αν πέσει το ενοίκιο, οι προκαταβολες και οι εγγυήσεις, θα σταματήσουν τα φαινόμενα αυτά και οι κλάψες; Εγω λέω πως όχι. Μήπως να σταματήσουν απλά να βγαίνουν ακίνητα προς ενοικίαση για να σταματήσουν μια καλή; 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Από εδώ και έπειτα, βάλε συναγερμό στο σπίτι με δυνατότητα αισθητηρίων και βάλε ότι πιστεύεις ότι απαιτείται (πχ ανιχνευτής καπνού, αισθητήρα πλημμύρας κλπ).
Θα δώσεις μια φορά (πχ για Ajax) 600-1000€ (ανάλογα των υλικών) και μετά κάθε 5-6-7 χρόνια αλλαγή στις μπαταρίες. Καλύτερα συναγερμού και όχι οικιακού αυτοματισμού, γιατί του συναγερμού είναι άλλου επιπέδου.
Ναι, ένα αισθητήριο πλημμύρας μπορεί να είναι ακριβό (80-100€), αλλά ένα σαπισμένο πάτωμα είναι ακριβότερο.

Προσωπικά έβαλα sonoff στο home assistant, από τότε που μου είπε η διπλανή ότι σάπισαν τα καλοριφέρ της και έχει αλλάξει το ξύλινο πάτωμα του σαλονιού 2 φορές (δεν μαθαίνει κι αυτή). Ακόμα και αυτό, μου πρόλαβε 1 φορά ένα καλοριφέρ που έσταζε (μικρή ζημιά, μεγαλύτερη από τα 10€ του αισθητήρα).

Edit : Και ΠΑΝΤΑ το σπίτι ασφαλισμένο με την βέλτιστη ασφαλιστική (υπάρχουν και καλύψεις για ζημίες των ενοικιαστών, απλήρωτα ενοίκια, όπως και ασφάλιση του ενοικιαστή από διάφορα ατυχήματα).
Κόστος ασφάλειας 100-200€/έτος. Αξία ψυχικής ηρεμίας, ανεκτίμητη.

On 21/02/2025 at 17:52, mariosnik_ said:

Η παροχή του νερού και τα καλοριφέρ εννοείται ότι θα πρέπει να είναι κλειστα. Η διαρροή του θερμοσίφωνα είναι το μοναδικό θέμα που υπάρχει. 

Για μακρόχρονη απουσία, τον αδειάζεις.

Επεξ/σία από csontheline
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...