Vagosman Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου Ειναι μονοσωληνιο η δισωληνιο; Απο τη στιγμή που το σπιτι ειναι δικο σου: Αν μπορεις επενδύεις σε θερμοστατικές κεφαλες παντου (σοβαρό κόστος), ψηφιακές να τις χειρίζεσαι και μόνος σου με θερμοστάτες τοπικούς Κυκλοφορητής inverter απαραίτητα οπου να διαβάζει διαφορικές πιέσεις και θερμοκρασίες Ανστιστάθμιση στο λέβητα ωστε να παιζεις με τις χαμηλότερες δυνατές θερμοκρασίες στο κύκλωμα. 1
mccrush2006 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου Εχοντας και γω μεγαλο σπιτι με καλοριφερ θα σου πω οτι φυσικα και αν κλεισεις το καλοριφερ καις λιγοτερο πετρελαιο αφου χρειαζεσαι λιγοτερο ζεστο νερο. Το ζεστο νερο υπαρχει στην γραμμη αλλα δεν παιρναει μεσα απο το καλοριφερ να κρυωσει αρα γενικα σε ολο το συστημα σου χρειαζεσαι μικροτερη ποσοτητα ζεστου νερου. Το ιδιο γινεται και με τις θερμοστατικες βαλβιδες στα καλοριφερ. Αν τα εχεις μονιμα κλειστα θα εχεις θεματα με μουχλα και υγρασια στα δωματια αφου δεν ζεστενονται ποτε τον χειμωνα. Εγω εχω βαλει σε ολα τα καλοριφερ θερμοστατικες βαλβιδας και απλα εχω ρυθμισει το καθε καλοριφερ ξεχωριστα στο τι θερμοκρασια δωματιου να ανοιγει και να κλεινει. Ετσι τους χωρους που δεν πολυχρησημοποιουμε αντι για 20 βαθμους πχ τους εχω στους 18 οποτε δουλευει λιγοτερο το συγκεκριμενο καλοριφερ. Η αντλια νερου ειναι με ινβερτερ και αυξομειωνει τις στροφες αναλογα με την πιεση στο δικτυο. Και οι θερμοστατικες βαλβιδες που εχω ειναι smart ωστε να αλλαζουν μονες τους θερμοκρασια αναλογα με τον αν ειμαστε στον χωρο η οχι αλλα και για να ζεσταινουν καποιες φορες την ημερα αν δεν ημαστε εκει. Οποτε γενικα καταργεις τον κεντρικο θερμοστατη και βαζεις θερμοστατικες βαλβιδες σε καθε σωμα και ετσι ελεγχεις την θερμοκρασια καθε δωματιου ξεχωριστα. 2
micos000 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) 8 λεπτά πριν, mccrush2006 είπε Οποτε γενικα καταργεις τον κεντρικο θερμοστατη και βαζεις θερμοστατικες βαλβιδες σε καθε σωμα και ετσι ελεγχεις την θερμοκρασια καθε δωματιου ξεχωριστα. Μια ερώτηση. Δηλαδή καταργείς τον θερμοστάτη τελείως; Οι βαλβίδες αυτές δίνουν εντολή στον καυστήρα; (Εντάξει, δύο ερωτήσεις ) Επεξ/σία 21 Φεβρουαρίου από micos000
sphinxgr Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) Σωστά τα είπαν οι πιο πάνω. θα το πω κ εγώ. Φαντάσου το σπίτι σου ως μια πολυκατοικία με αυτόνομη θέρμανση. Ενας μεγάλος καυστήρας που ζεσταίνει απο μια γκαρσονιέρα, έως όλη την πολυκατοικία. Πως? Κλείνοντας τα σώματα / διαμερίσματα. Απλά όπως καταλαβαίνεις, καις περισσότερο απ όσο να είχες πιο μικρό καυστήρα, για αυτά τα 2 δωμάτια. Σωστά έκανες κ έκλεισες σώματα κ οικονομία κάνεις. Στον καυστήρα, μετά από τόσα χρόνια, πρέπει να ασχολείσαι κ ο ίδιος κ να παρακολουθείς ανά τακτά διαστήματα κάποια πράγματα. Πίεση κυκλώματος, ζεστό και κρύο. 1,3 - 1,5 κλειστό και μέγιστο 2-2,2 ζεστό. Μέτρηση πίεσης δοχείου διαστολής. Το κάνει επαγγελματίας. Καλό είναι να σου έχει διακόπτη απομόνωσης ώστε να το μετράς χωρίς να αδειάζεις το κύκλωμα Τέλος μάλλον θα ήθελε αντικατάσταση η Βαλβίδα Εκτόνωσης Πίεσης μετά απο τόσα χρόνια, ώστε αν δεν δουλέψει σωστά κάτι, να αποφύγεις μια πιθανή έκρηξη. Τέλος επειδή κ κάποιοι άλλοι τα έγραψαν, και εγώ θεωρώ ότι ένα σπίτι είναι διαχειρίσιμο για 2 άτομα, κάπου στα 80 τετραγωνικά, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει κ μια αποθήκη / γκαράζ, + 40 τετραγωνικά για να βγάζεις γούστα!!!! Για κάθε επιπλέον άτομο, θα πρόσθετα 13m2 περίπου. Ένα μεγάλο Δωμάτιο δηλαδή. Επεξ/σία 21 Φεβρουαρίου από sphinxgr
meletis_m Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 1 ώρα πριν, mccrush2006 είπε Εχοντας και γω μεγαλο σπιτι με καλοριφερ θα σου πω οτι φυσικα και αν κλεισεις το καλοριφερ καις λιγοτερο πετρελαιο αφου χρειαζεσαι λιγοτερο ζεστο νερο. Το ζεστο νερο υπαρχει στην γραμμη αλλα δεν παιρναει μεσα απο το καλοριφερ να κρυωσει αρα γενικα σε ολο το συστημα σου χρειαζεσαι μικροτερη ποσοτητα ζεστου νερου. Το ιδιο γινεται και με τις θερμοστατικες βαλβιδες στα καλοριφερ. Αν τα εχεις μονιμα κλειστα θα εχεις θεματα με μουχλα και υγρασια στα δωματια αφου δεν ζεστενονται ποτε τον χειμωνα. Εγω εχω βαλει σε ολα τα καλοριφερ θερμοστατικες βαλβιδας και απλα εχω ρυθμισει το καθε καλοριφερ ξεχωριστα στο τι θερμοκρασια δωματιου να ανοιγει και να κλεινει. Ετσι τους χωρους που δεν πολυχρησημοποιουμε αντι για 20 βαθμους πχ τους εχω στους 18 οποτε δουλευει λιγοτερο το συγκεκριμενο καλοριφερ. Η αντλια νερου ειναι με ινβερτερ και αυξομειωνει τις στροφες αναλογα με την πιεση στο δικτυο. Και οι θερμοστατικες βαλβιδες που εχω ειναι smart ωστε να αλλαζουν μονες τους θερμοκρασια αναλογα με τον αν ειμαστε στον χωρο η οχι αλλα και για να ζεσταινουν καποιες φορες την ημερα αν δεν ημαστε εκει. Οποτε γενικα καταργεις τον κεντρικο θερμοστατη και βαζεις θερμοστατικες βαλβιδες σε καθε σωμα και ετσι ελεγχεις την θερμοκρασια καθε δωματιου ξεχωριστα. Νομίζω ότι ένα σώμα από όλο το κύκλωμα το αφήνεις χωρίς θερμοστατικη κεφαλή 1
yiannis_1 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) 2 hours ago, Vagosman said: Αν μπορεις επενδύεις σε θερμοστατικές κεφαλες παντου (σοβαρό κόστος), ψηφιακές να τις χειρίζεσαι και μόνος σου με θερμοστάτες τοπικούς Ανστιστάθμιση στο λέβητα ωστε να παιζεις με τις χαμηλότερες δυνατές θερμοκρασίες στο κύκλωμα. Άποψη μου δεν ταιριάζουν όλες οι κινήσεις εξοικονόμησης μαζί. Ή το να ή το άλλο. Αν βάλει θερμοστατικές έστω ότι βάζει και smart με presense sensor που καταλαβαίνουν που είναι στο σπίτι και σβήνουν χαμηλώνουν ροή στα υπόλοιπα σώματα, τότε σίγουρα οι χαμηλότερες θερμοκρασίας μέσα απ τα λίγα σώματα που θα δουλεύουν κάθε φορά δεν θα αποδόσουν αρκετές θερμίδες για να ζεστάνουν μεμωνομένους χώρους γρήγορα με απώλειες να έρχονται απο όλους τους υπόλοιπους χώρους. Δηλαδή η οικονομική ρύθμιση του λέβητα θα υποσκάπτει την έξυπνη λειτουργία της θερμοστατικής... Άποψη μου πάντα. Επεξ/σία 21 Φεβρουαρίου από yiannis_1
bjj-p Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου Στην περιπτωση topic starter έχει αρκετό νόημα, καθώς έχει κλείσει όλο τον κάτω όροφο. Λογικά το νερό του λέβητα θα έχει 2 σταθμούς διανομής, 1 για τον κάθε όροφο. Σε καποιο διαμέρισμα ομως, εχεις κάποιο οφελος αλλά οχι τοσο μεγαλο όσο πιστευεται γενικως. Επειδή τα περισσότερα συστήματα έχουν σε κάθε γραμμή 2 μπορεί και 3ο σώμα πχ κάποιου μπάνιου, δεν είναι δηλ μια σωλήνα ανά σώμα, το ζεστό νερό συνεχίσει να κάνει βόλτα στις σωληνώσεις σε όλο το σπίτι ακόμη και από τα κρύα δωμάτια. Επίσης, ίσως χρειαστεί εξισορρόπηση του συστήματος με βάση τα δωμάτια που περιστοιχίζονται από τα κλειστά δωμάτια. Αυτά ισχύουν για μονοκατοικίες ή ατομικούς λέβητες. Σε πολυκατοικίες με κοινό λέβητα και χρονομετρητή, ισχύουν άλλα.
ionas1992 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου Μέλος Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 4 ώρες πριν, theoilia είπε Νομίζω πως όσα λιγότερα λίτρα νερού ζεστάνεις τόσο λιγότερη ενέργεια θα χρειαστείς. Και λιγότερη ενέργεια είναι και λιγότερο πετρέλαιο . Το ιδανικό όμως θα είναι να μπούνε θερμοστατικες κεφαλές, όπως αυτή https://www.pstherm.gr/wp-content/uploads/2022/09/Brass-Form-Status-700-pstherm.jpg και αν σε παίρνει να αλλάξεις κυκλοφορητή με έναν Inverter ,να τοποθετήσεις ένα μαγνητικό φίλτρο και να κάνεις χημικό καθαρισμό του κυκλώματος Έχω νομίζω θερμοστατικη κεφαλή, είναι βέβαια αρχαία, αλλα εχω, κυκλοφορητής απ του χρόνου!
ionas1992 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου Μέλος Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2 λεπτά πριν, micos000 είπε Δεν είναι θερμοστατική αυτή. Είναι απλή βάνα. Κατάλαβα, πίστευα ότι είναι γιατί έχει cold-hot, και μπορώ να την ανοίξω όσο θέλω Εμένα με ενδιαφέρει απλά να μην κάνει μπαμ το σύστημα επειδή έχω κλείσει τα σώματα 56 λεπτά πριν, bjj-p είπε Στην περιπτωση topic starter έχει αρκετό νόημα, καθώς έχει κλείσει όλο τον κάτω όροφο. Λογικά το νερό του λέβητα θα έχει 2 σταθμούς διανομής, 1 για τον κάθε όροφο. Σε καποιο διαμέρισμα ομως, εχεις κάποιο οφελος αλλά οχι τοσο μεγαλο όσο πιστευεται γενικως. Επειδή τα περισσότερα συστήματα έχουν σε κάθε γραμμή 2 μπορεί και 3ο σώμα πχ κάποιου μπάνιου, δεν είναι δηλ μια σωλήνα ανά σώμα, το ζεστό νερό συνεχίσει να κάνει βόλτα στις σωληνώσεις σε όλο το σπίτι ακόμη και από τα κρύα δωμάτια. Επίσης, ίσως χρειαστεί εξισορρόπηση του συστήματος με βάση τα δωμάτια που περιστοιχίζονται από τα κλειστά δωμάτια. Αυτά ισχύουν για μονοκατοικίες ή ατομικούς λέβητες. Σε πολυκατοικίες με κοινό λέβητα και χρονομετρητή, ισχύουν άλλα. Έχω 4 ορόφους, έχω κλείσει τον κάτω κάτω και τον πάνω πάνω στην ουσία, καθώς και 1 μπάνιο και ένα δωμάτιο στους ενδιαμεσους
theoilia Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου Ούτε εμένα μου μοιάζει με θερμοστατικη, https://brassform.gr/proionta/diakoptes-thermansis/thermistatikoi-diakoptes/703.html αυτή είναι ένας διακόπτης σωμάτων που παίρνει θερμοστατικη κεφαλή. Αν προσέξεις έχει ένα εμβολακι που αυτό πιεζόμενο ανοίγει και κλείνει τη ροή του νερού προς το σώμα. Αν στην δικιά σου βγάλεις το καπάκι θα δεις τέτοιο έμβολο;
ionas1992 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου Μέλος Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 3 ώρες πριν, sphinxgr είπε Σωστά τα είπαν οι πιο πάνω. θα το πω κ εγώ. Φαντάσου το σπίτι σου ως μια πολυκατοικία με αυτόνομη θέρμανση. Ενας μεγάλος καυστήρας που ζεσταίνει απο μια γκαρσονιέρα, έως όλη την πολυκατοικία. Πως? Κλείνοντας τα σώματα / διαμερίσματα. Απλά όπως καταλαβαίνεις, καις περισσότερο απ όσο να είχες πιο μικρό καυστήρα, για αυτά τα 2 δωμάτια. Σωστά έκανες κ έκλεισες σώματα κ οικονομία κάνεις. Στον καυστήρα, μετά από τόσα χρόνια, πρέπει να ασχολείσαι κ ο ίδιος κ να παρακολουθείς ανά τακτά διαστήματα κάποια πράγματα. Πίεση κυκλώματος, ζεστό και κρύο. 1,3 - 1,5 κλειστό και μέγιστο 2-2,2 ζεστό. Μέτρηση πίεσης δοχείου διαστολής. Το κάνει επαγγελματίας. Καλό είναι να σου έχει διακόπτη απομόνωσης ώστε να το μετράς χωρίς να αδειάζεις το κύκλωμα Τέλος μάλλον θα ήθελε αντικατάσταση η Βαλβίδα Εκτόνωσης Πίεσης μετά απο τόσα χρόνια, ώστε αν δεν δουλέψει σωστά κάτι, να αποφύγεις μια πιθανή έκρηξη. Τέλος επειδή κ κάποιοι άλλοι τα έγραψαν, και εγώ θεωρώ ότι ένα σπίτι είναι διαχειρίσιμο για 2 άτομα, κάπου στα 80 τετραγωνικά, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει κ μια αποθήκη / γκαράζ, + 40 τετραγωνικά για να βγάζεις γούστα!!!! Για κάθε επιπλέον άτομο, θα πρόσθετα 13m2 περίπου. Ένα μεγάλο Δωμάτιο δηλαδή. Έκανα service πριν το βάλω φυσικά. Ήρθε το έφτιαξε το έβαλε να δουλέψει και κλείσαμε τα σώματα. Δεν μου είπε αν άλλαξε κάτι. Το καλό είναι ότι είναι ο ίδιος υδραυλικός-ηλεκτρολογος που το έφτιαξε απ την αρχή το σπίτι πριν 30 χρόνια. Ήταν νέος τότε τώρα είναι κοντά 60 , άρα φαντάζομαι τα ξέρει, ελπίζω να μην κάνει έκρηξη 😀😀😀 1 λεπτό πριν, theoilia είπε Ούτε εμένα μου μοιάζει με θερμοστατικη, https://brassform.gr/proionta/diakoptes-thermansis/thermistatikoi-diakoptes/703.html αυτή είναι ένας διακόπτης σωμάτων που παίρνει θερμοστατικη κεφαλή. Αν προσέξεις έχει ένα εμβολακι που αυτό πιεζόμενο ανοίγει και κλείνει τη ροή του νερού προς το σώμα. Αν στην δικιά σου βγάλεις το καπάκι θα δεις τέτοιο έμβολο; Φοβάμαι να το βγάλω να σου πω την αλήθεια μην κάνω καμιά ζημιά, μπορεί να ήταν η θερμοστατικη της τότε εποχής. Εν πάση περίπτωση, δεν καταλαβαίνω γιατί να βάλω θερμοστατικες, δεν με νοιάζουν οι χώροι που δεν ζεσταίνονται και δεν έχω καθόλου θέμα με υγρασίες. Σκέψου ότι το σπίτι τους χειμώνες δεν πάταγε κανένας για 15-20 χρόνια, δεν έβγαλε υγρασία ποτε. Μόνο καλοκαίρι ερχόμασταν. Τώρα αν έχω επισκέψεις το χειμώνα απλά ανοίγω το σώμα στον χώρο που θα μείνει ο επισκέπτης και ζεσταίνει
theoilia Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) Αν όλα τα συστήματα ασφαλείας λειτουργούν όπως πρέπει (βαλβίδα ασφαλείας 3bar ,ελεγμένη ότι λειτουργεί αν ο λέβητας είναι μέχρι 50χιλ θερμίδες αλλιώς 2 τέτοιες βαλβίδες,σωστά φουσκωμένο δοχείο διαστολής και σωστά ρυθμισμένος αυτόματος πλήρωσης ) γιατί να σου κάνει μπαμ; Α! Και το θερμικό ασφαλείας που έχει πάνω του ο πίνακας ελέγχου του λέβητα είναι πολύ σημαντικό Επεξ/σία 21 Φεβρουαρίου από theoilia
ionas1992 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου Μέλος Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 4 ώρες πριν, Vagosman είπε Ειναι μονοσωληνιο η δισωληνιο; Απο τη στιγμή που το σπιτι ειναι δικο σου: Αν μπορεις επενδύεις σε θερμοστατικές κεφαλες παντου (σοβαρό κόστος), ψηφιακές να τις χειρίζεσαι και μόνος σου με θερμοστάτες τοπικούς Κυκλοφορητής inverter απαραίτητα οπου να διαβάζει διαφορικές πιέσεις και θερμοκρασίες Ανστιστάθμιση στο λέβητα ωστε να παιζεις με τις χαμηλότερες δυνατές θερμοκρασίες στο κύκλωμα. Δεν θέλω να ρίξω λεφτά σε θερμοστατικες δεν έχω θέμα υγρασίας όπως ανέφερα! Εμένα το θέμα μου είναι αν καίω λιγότερο πετρέλαιο έτσι η αν δεν έχει νόημα να τα κλείνω, και αν θα κάνει κάνα μπαμ επειδή έχω κλείσει τα μισά σώματα. Τον λέβητα τον έχω βάλει 70 βαθμους, και τον κυκλοφοριτη 40. Δεν έχω και πολλές γνώσεις, τα πολύ πολύ βασικά μονο 2 λεπτά πριν, theoilia είπε Αν όλα τα συστήματα ασφαλείας λειτουργούν όπως πρέπει (βαλβίδα ασφαλείας 3bar ,ελεγμένη ότι λειτουργεί αν ο λέβητας είναι μέχρι 50χιλ θερμίδες αλλιώς 2 τέτοιες βαλβίδες,σωστά φουσκωμένο δοχείο διαστολής και σωστά ρυθμισμένος αυτόματος πλήρωσης ) γιατί να σου κάνει μπαμ; Δεν μπορώ να τα ξέρω αυτά, φαντάζομαι όταν έκανε το σέρβις θα το είδε. Θέμα άγνοιας είναι, ρωταω για να ξέρω μήπως κάνω κάτι λάθος
bjj-p Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 9 λεπτά πριν, ionas1992 είπε Δεν θέλω να ρίξω λεφτά σε θερμοστατικες δεν έχω θέμα υγρασίας όπως ανέφερα! Εμένα το θέμα μου είναι αν καίω λιγότερο πετρέλαιο έτσι η αν δεν έχει νόημα να τα κλείνω, και αν θα κάνει κάνα μπαμ επειδή έχω κλείσει τα μισά σώματα. Τον λέβητα τον έχω βάλει 70 βαθμους, και τον κυκλοφοριτη 40. Δεν έχω και πολλές γνώσεις, τα πολύ πολύ βασικά μονο Κάνεις οικονομία; κανεις. Κάνεις ζημιά; οχι Μπορείς να κάνεις περισσότερη οικονομία; Μπορείς. Εδώ υπάρχουν διάφοροι τρόποι, όλοι απαιτούν χρήματα. *Θεωρώ ότι σε παλιά κατασκευή θα είναι όλα υπερδιαστολογημενα και τα σωματα και ο λέβητας. Ίσως, να δοκιμάσεις με πιο χαμηλή θερμοκρασία στο λεβητα πχ 60-65 αντί 70. Να δείς αν ανταποκρίνεται το ίδιο καλά και εκει. Αυτός είναι ένας ανέξοδος τρόπος πχ. , αρκεί να ισχύουν οι υποθέσεις. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα