Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα,
Θέλω να αγοράσω την πρώτη μου φωτογραφική μηχανή αλλά όπως καταλαβαίνεται δεν έχω ιδέα κατα που να κοιτάξω.
Οι λόγοι που την θέλω άμεσα είναι οι παρακάτω:
*Να δω αν μου αρέσει σαν χόμπι η φωτογραφία
*Ανιψιός που ασχολείται με τον στίβο και η "παλαβή" η μάνα του τον τραβάει βίντεο με κινητό. Και το σημαντικότερο:
*Ταξίδι στην Ιαπωνία το φθινόπωρο οπότε θέλω να την αγοράσω απο τώρα ωστε να την μάθω και να μπορέσω να βγάλω τουλάχιστον αξιοπρεπής φωτογραφίες εκεί που θα πάω.

Επίσης για το μέλλον ίσως να με ενδιέφερε να φωτογραφίζω τον νυχτερινό ουρανό, απλά το αναφέρω. Πέρα απο αυτό τι άλλο θα ήθελα να φωτογραφίζω στο μέλλον αν ασχοληθώ περισσότερο δεν μπορώ να το πω με σιγουριά ακόμα δυστυχώς.
Μπάτζετ γύρω στα 600-700 με απόλυτα μέγιστο τα 800 θα ήταν εντάξει.

Δημοσ.
29 λεπτά πριν, aggelos87 είπε

Καλησπέρα,
Θέλω να αγοράσω την πρώτη μου φωτογραφική μηχανή αλλά όπως καταλαβαίνεται δεν έχω ιδέα κατα που να κοιτάξω.
Οι λόγοι που την θέλω άμεσα είναι οι παρακάτω:
*Να δω αν μου αρέσει σαν χόμπι η φωτογραφία
*Ανιψιός που ασχολείται με τον στίβο και η "παλαβή" η μάνα του τον τραβάει βίντεο με κινητό. Και το σημαντικότερο:
*Ταξίδι στην Ιαπωνία το φθινόπωρο οπότε θέλω να την αγοράσω απο τώρα ωστε να την μάθω και να μπορέσω να βγάλω τουλάχιστον αξιοπρεπής φωτογραφίες εκεί που θα πάω.

Επίσης για το μέλλον ίσως να με ενδιέφερε να φωτογραφίζω τον νυχτερινό ουρανό, απλά το αναφέρω. Πέρα απο αυτό τι άλλο θα ήθελα να φωτογραφίζω στο μέλλον αν ασχοληθώ περισσότερο δεν μπορώ να το πω με σιγουριά ακόμα δυστυχώς.
Μπάτζετ γύρω στα 600-700 με απόλυτα μέγιστο τα 800 θα ήταν εντάξει.

Καλησπέρα, δύο αρχικές ερωτήσεις

1) μιλάμε για καινούργια ή μεταχειρισμένη ; 

2) στο 2ο κομμάτι πέρι στίβου και βίντεο, θα ήθελες δηλαδή να έχεις κάποιον φακό που να μπορεί να κάνει μακρινές λήψεις και η χρήση σε αυτή τη συνθήκη θα ήταν για βίντεο ;

Δημοσ.
Μόλις τώρα, pifilos είπε

Καλησπέρα, δύο αρχικές ερωτήσεις

1) μιλάμε για καινούργια ή μεταχειρισμένη ; 

2) στο 2ο κομμάτι πέρι στίβου και βίντεο, θα ήθελες δηλαδή να έχεις κάποιον φακό που να μπορεί να κάνει μακρινές λήψεις και η χρήση σε αυτή τη συνθήκη θα ήταν για βίντεο ;

Σ ευχαριστώ πρώτα απ όλα για την απάντηση,
1. Θα προτιμούσα καινούργια για την ασφάλεια που σου προσφέρει το "καινούργιο." Επιπλέον είμαι από επαρχεία οπότε μια αγορά απο ιδιώτη πιθανότατα θα έπρεπε να γίνει μέσω αντικαταβολής με οτι αυτό συνεπάγεται. Αν ωστόσο υπάρχει κάποιο αξιόπιστο site που να πουλάει μεταχειρισμένες δεν έχω πρόβλημα να πάω σε μεταχειρισμένη.

2. Ναι μιλάμε κυρίως για λήψη βίντεο σε αυτή την περίπτωση. Το αν θέλω φακό για μακρινές λήψεις ή όχι εξαρτάται και απ το κόστος του διαφορετικά ακόμα και ένας "στανταρ" ας πούμε φακός φαντάζομαι πως θα είναι καλύτερος από ένα απλό κινητό τηλέφωνο.
Η άμεση μου προτεραιότητα είναι να ετοιμαστώ απο άποψη εξοπλισμού ώστε να μπορώ να βγάλω φωτογραφίες της πόλης, της φύσης και τις κλασικές τουριστικές. Αυτό αφορά το μπάτζετ μου και μάλλον έκανα λάθος που δεν το ανέφερα. Τον στίβο και τις νυχτερινές λήψεις του ουρανού τα ανέφερα για την περίπτωση που παίζουν ρόλο στην επιλογή σώματος γιατί υπάρχει μεγάλη περίπτωση να θελήσω να ασχοληθώ στο μέλλον με αυτά.

Δημοσ.

Για καινούργια, βλέπω τις εξής επιλογές στα 800-900€ από το Skroutz που ίσως βολέψουν.

Πάντα σώμα και φακός, ώστε να μην σκέφτεσαι το "τι φακό να πάρω" για τα πρώτα σου βήματα.
Επίσης πάντα σώματα που είναι περισσότερο για υβριδικό ή φόκους σε φωτογραφία.

• Sony A6400+ kit φακός
  • Canon R50 + κιτ φακός
  • Olympus E-M10IV + kit φακός
  • Panasonic Lumix DC-G90 + κιτ φακός
  • Nikon Z 50 + κιτ φακός

Προσωπικά βγάζω από το καλημέρα Canon και Nikon. 
Αμφότερα έχουν πολύ περιορισμένο σύστημα φακών και υποστήριξης. 
Η Canon έχει 2-3 καλούς Sigma, αλλά κατά τα άλλα κλάμα.
Έτσι για αναβάθμιση θα πρέπει να πετάξεις τα πάντα όλα για να αγοράσεις κάτι άλλο.

Η Sony είναι η λογική επιλογή σε APS-C κροπ (μέγεθος αισθητήρα), επειδή έχεις πολύ καλές επιλογές φακών και μπορείς άνετα να αναβαθμίσεις σε full frame ("νορμάλ" μέγεθος αισθητήρα και μεγαλύτερο από τις κροπ).
Κατά τα άλλα ως σώμα είναι ΟΚ, νορμάλ εργονομία και εξαιρετικό autofocus με κάπως απογοητευτικό EVF("ματάκι") . 

Από Μ43 (μικρότερος αισθητήρας από κροπ APS-C) θα έλεγα ότι αμφότερες προσφέρουν κάτι διαφορετικό. Εδώ το καλό είναι ότι το Μ43 είναι σύστημα και αμφότερες έχουν τη δυνατότητα να βάλεις ίδιους φακούς.
Προσοχή εδώ γιατί από άποψη ποιότητας εικόνας, σε χαμηλό φωτισμό στο χέρι, Μ43 ίσως έχουν χειρότερη απόδοση από τις κροπ.
Οι διαφορές κάποιες φορές είναι αμελητέες, άλλες ορατές. Για αρχάριο βέβαια, ιδίως όταν μαθαίνεις και για τοπία κ.τ.λ. δεν έχει τρελή σημασία. 
Η Ε-Μ10IV είναι πολύ μικρή (και φορητή σε ταξίδι) κάμερα, τίμιο auto focus αλλά με χλεμπονιάρικο "ματάκι" & κακή εργονομία λόγω σχήματος.
Η Lumix G90 καθόλα στιβαρότερη κάμερα, καλύτερο "ματάκι", καλύτερη στο χέρι, αλλά κακό autofocus και μεγαλύτερη σε όγκο/βάρος.

Εάν ήταν δική μου επιλογή από τα πάνω (και τίποτα άλλο) θα πήγαινα μάλλον σε Sony A6400. Μικροσκοπική (μικρότερη της E-M10), πολύ καλό autofocus, επιλογές φτηνών και καλών φακών με μόνο μεγάλο θέμα ότι δεν έχει σταθεροποίηση. Κάτι που κάνει τη διαφορά σε νυχτερινή λήψη, βίντεο ή ανάλογες περιπτώσεις.
Δεύτερη επιλογή η Ε-Μ10IV, κυρίως λόγω μεγέθους. Εάν δεν ήταν θέμα, η G90 φαίνεται ικανότερη. 

Αυτά τα βασικά.
Ρεαλιστικά προσωπικά θα αγόραζα μεταχειρισμένο σώμα και φακό.
Με 800-900 παίρνεις τρομερά κιτ. 

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, aggelos87 είπε

Σ ευχαριστώ πρώτα απ όλα για την απάντηση,
1. Θα προτιμούσα καινούργια για την ασφάλεια που σου προσφέρει το "καινούργιο." Επιπλέον είμαι από επαρχεία οπότε μια αγορά απο ιδιώτη πιθανότατα θα έπρεπε να γίνει μέσω αντικαταβολής με οτι αυτό συνεπάγεται. Αν ωστόσο υπάρχει κάποιο αξιόπιστο site που να πουλάει μεταχειρισμένες δεν έχω πρόβλημα να πάω σε μεταχειρισμένη.

Λογικό και κατανοητό. Ωστόσο, εφόσον καταλήξεις σε κάποιο μοντέλο και αφού δεν έχεις θέμα με αξιόπιστο κατάστημα μεταχειρισμένων θα προτείνω το MPB. Δεν είναι πάντα η πιο οικονομική επιλογή οπότε μπορεί για κάποια μοντέλα - φακούς να συμφέρει ενώ για άλλα όχι. 

4 ώρες πριν, aggelos87 είπε

2. Ναι μιλάμε κυρίως για λήψη βίντεο σε αυτή την περίπτωση. Το αν θέλω φακό για μακρινές λήψεις ή όχι εξαρτάται και απ το κόστος του διαφορετικά ακόμα και ένας "στανταρ" ας πούμε φακός φαντάζομαι πως θα είναι καλύτερος από ένα απλό κινητό τηλέφωνο.
Η άμεση μου προτεραιότητα είναι να ετοιμαστώ απο άποψη εξοπλισμού ώστε να μπορώ να βγάλω φωτογραφίες της πόλης, της φύσης και τις κλασικές τουριστικές. Αυτό αφορά το μπάτζετ μου και μάλλον έκανα λάθος που δεν το ανέφερα. Τον στίβο και τις νυχτερινές λήψεις του ουρανού τα ανέφερα για την περίπτωση που παίζουν ρόλο στην επιλογή σώματος γιατί υπάρχει μεγάλη περίπτωση να θελήσω να ασχοληθώ στο μέλλον με αυτά.

Για τις κλασικές τουριστικές - φύσης όπως λες μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου και με κάτι πολύ φθηνό και ελαφρώς "παλιό" καθώς δεν υπάρχουν τεχνικές απαιτήσεις. Δηλαδή οποιοδήποτε από τα παραπάνω τα οποία πρότεινε ο LongTom είναι υπεραρκετά και είναι οι επιλογές που θα πρότεινα και εγώ εφόσον θες κάτι καινούργιο. 

Για το βίντεο δεν έχω ιδέα δεν έχω ασχοληθεί, εκτός από μικρά κλιπ για πειραματισμό. Αν η χρήση που πιστεύεις ότι θα κάνεις στο συγκεκριμένο κομμάτι είναι αντίστοιχου εισαγωγικού επιπέδου δε νομίζω να σε περιορίσει κάποια μηχανή από τις προαναφερθείσες. 

Για νυχτερινή λήψη του ουρανού, όχι δε θα παίξει σημαντικό ρόλο το σώμα αλλά ο φακός οπότε αυτό θα το δεις τότε αφού θα έχεις και πρακτική εμπειρία με το αντικείμενο και θα ξέρεις περισσότερο τι θέλεις να κάνεις. Ενδεικτικά δηλαδή έστω ότι είχα κάποιο από τα παραπάνω κιτ και ήθελα να αρχίσω με νυχτερινές λήψεις η σειρά προτεραιότητας έχει ως εξής : 1) θα διέθετα ένα ποσό σε ένα τίμιο τρίποδο κάτι που είναι εντελώς απαραίτητο, 2) σε πιο φωτεινό/καλύτερης τεχνικής απόδοσης φακό, 3) σε συγκεκριμένο τεχνικό εξοπλισμό που δε σε αφορά επί του παρόντος οπότε μη σε μπερδέψω, όταν έρθει η ώρα ευχαρίστως να αναλυθεί περισσότερο, 4) σε κάποιο άλλο σώμα. 

Μιας και εδώ ο καθένας θα μιλήσει σε μεγάλο βαθμό υποκειμενικά ως προς το τι θα διαλέξει, κράτα ό,τι νομίζεις εσύ οτι σε βοηθάει περισσότερο και εξηγούμαι.

Για μένα σημαντικό κριτήριο είναι η ποικιλία φακών και το πόσο εύκολα μπορώ να βρω μελλοντικά μεταχειρισμένο εξοπλισμό μέσα σε αυτό το σύστημα. Βάσει αυτού και για καινούργιο μόνο θα διάλεγα μάλλον κάποια Sony τύπου α6400 κλπ. Βέβαια είναι ένα σώμα που εργονομικά δε με τρελαίνει και μάλλον θα ήταν αναγκαστική επιλογή εν μέρει αλλά μόνο και μόνο επειδή έχω προηγούμενη εμπειρία με άλλα σώματα και εταιρείες. Το καλό στην περίπτωση σου είναι ότι δεν έχεις συνηθίσει σε κάτι άλλο οπότε το πιθανότερο είναι να μη σε ενοχλήσει κάτι. 

Αφήνω και μια πρόταση για μεταχειρισμένο σε αυτό το χρηματικό έυρος πάνω κάτω

Nikon Z5 με τον 24-50mm ή τον 24-70mm αναλόγως τι μπορείς να βρεις και σε τι τιμή. Δεν είναι ίδιας απόδοσης φακοί αλλά για αυτό που θες εσύ να κάνεις δε θα σε προβληματίσει τουλάχιστον στην αρχή. 

Sony A7III με τον 28-70mm. Υπάρχει αρκετό κράξιμο για τον φακό αυτό, δεν τον έχω χρησιμοποιήσει αλλά βάσει εικόνων που έχω δει δεν πιστεύω πως θα έχεις κάποιο πρόβλημα στην αρχή. Εξάλλου αν εν τέλει ασχοληθείς με το σπορ, θα μάθεις από μόνος σου τι χρειάζεσαι. 

Μεταξύ των δύο θα διάλεγα Sony λόγω ποικιλίας φακών χωρίς να περιορίζεσαι ιδιαίτερα στη Nikon απλώς το εύρος των φακών στη Sony είναι αυτό που "δουλεύει" καλύτερα για αυτό που θέλω εγώ. 

Επεξ/σία από pifilos
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις αναλυτικές απαντήσεις.

Με μια γρήγορη ματιά η Sony A7III μεταχειρισμένη βρίσκεται με πάνω από 1000 ευρώ οπότε θα πρέπει να απορριφθεί.. Θα ξανακοιτάξω ωστόσο αργότερα μήπως βρω κάποιο κομμάτι στο budget μου.

Μια τελευταία ερώτηση, αν μπορούσε να ανέβει το μπάτζετ παραπάνω αλλά μόνο για καινούργια (Σκέφτομαι για αγορά με δόσεις δίχως κάρτα, ας πούμε 1500 μαξ και αγορά από κατάστημα τύπου κωτσόβολος και πλαίσιο) θα μου προτείνατε την Sony α7 Mark III, κάποια άλλη επιλογή ή να ξεκινήσω με την A6400 και βλέπουμε;

Επεξ/σία από aggelos87
  • Like 1
Δημοσ.
47 λεπτά πριν, aggelos87 είπε

Με μια γρήγορη ματιά η Sony A7III μεταχειρισμένη βρίσκεται με πάνω από 1000 ευρώ οπότε θα πρέπει να απορριφθεί.. Θα ξανακοιτάξω ωστόσο αργότερα μήπως βρω κάποιο κομμάτι στο budget μου.

Μια τελευταία ερώτηση, αν μπορούσε να ανέβει το μπάτζετ παραπάνω αλλά μόνο για καινούργια (Σκέφτομαι για αγορά με δόσεις δίχως κάρτα, ας πούμε 1500 μαξ και αγορά από κατάστημα τύπου κωτσόβολος και πλαίσιο) θα μου προτείνατε την Sony α7 Mark III, κάποια άλλη επιλογή ή να ξεκινήσω με την A6400 και βλέπουμε;

Γενικά επειδή πριν λίγο διάστημα τελείωσε η περίοδος προσφορών θα έλεγα πως δεν είναι και η καλύτερη χρονική στιγμή για αγορά καινούργιου. Π.χ. στα χρήματα που λες - 1.500 αν και δεν ξερω αν ήταν με δόσεις - έβρισκες τη Nikon Z6II με τον 24-70mm και ήταν μια πραγματικά πολύ καλή τιμή για τον συνδυασμό αυτό. 

Οπότε σε περίπτωση που τελικά καταλήξεις σε αγορά καινούργιου αν δεν επείγεσαι για κάποιον άλλον λόγο πέραν του φθινοπωρινού ταξιδιού για το οποίο έχεις ακόμα αρκετό καιρό, θα πρότεινα να περιμένεις λίγο καθώς συνήθως υπάρχει μια περίοδος εκπτώσεων Απρίλιο - Μάϊο χωρίς όμως να μπορώ να σου πω με σιγουριά ποια μοντέλα θα αφορά και αν οι εκπτώσεις θα είναι αντίστοιχες των Χριστουγέννων. 

Για το συγκεκριμένο ερώτημα σχετικά με την Α7ΙΙΙ στην τιμή που τη βλέπω τώρα καινούργια προσωπικά δε θα την αγόραζα. 

Δημοσ.

Αφού σε ενδιαφέρει βίντεο πας καρφωτός για Sony!

Η A7ΙΙΙ είναι εργαλείο. Όμως -πέραν του αξιοσημείωτου όγκου/βάρους τους- οι (καλοί) full frame φακοί κοστίζουν ένα νεφρό ο ένας, οπότε αν θελήσεις αργότερα να προσθέσεις και κάποιον άλλο στη συλλογή σου ετοιμάσου για επέμβαση...

Δεν ξέρω πόσο κάνει, αλλά αν μπορείς να πάρεις με δόσεις την A6700 θα έχεις κορυφαίο autofocus σε aps-c αισθητήρα (ιδανικό μέγεθος κατά τη γνώμη μου) και μεγάλη γκάμα φακών για να διαλέξεις.

Δημοσ.
1 hour ago, udroxoos said:

Αφού σε ενδιαφέρει βίντεο πας καρφωτός για Sony!

Η A7ΙΙΙ είναι εργαλείο. Όμως -πέραν του αξιοσημείωτου όγκου/βάρους τους- οι (καλοί) full frame φακοί κοστίζουν ένα νεφρό ο ένας, οπότε αν θελήσεις αργότερα να προσθέσεις και κάποιον άλλο στη συλλογή σου ετοιμάσου για επέμβαση...

Δεν ισχύει, ιδίως για FF sony.
Εάν δεν πας για G ή GMaster ή τοπ Sigma, έχεις πολλές ευκαιρίες σε πολύ καλές τιμές. 
Ιδίως μεταχειρισμένα. 
Ο 50αρης κιτ είναι 100-150αρου μεταχειρισμένος. 
Κάτι tamron 35f2.8 στα ίδια. 
Τους έχω αμφότερους και είναι πάρα πολύ τίμιοι φακοί γενικά και εξαιρετικοί για το πόσο τους βρίσκεις.
Με λίγα παραπάνω βρίσκεις 
Να μην πάμε στους τελείως κινέζους αλά ttartisan ή viltrox που έχει πάρα πολύ πράμα να διαλέξεις με 100-300€. 

Από καινούργια, από κάτι παράγκες αλά e-inf ή αγορές από ΕΕ όταν έχει προσφορές (κανονικές, όχι ότι βλέπω σε skroutz σε φακούς που οι "εκπτώσεις" είναι 5% βαριά-βαριά), τότε πάλι βρίσκεις καλό πράμα σχετικά φτηνά.

"βοηθάει" και ότι και οι κροπ δεν είναι και χώμα τώρα πια.
Όλοι οι φακοί έχουν πάρει την ανιούσα, ιδίως τα καινούργια. 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, LongTom είπε

Δεν ισχύει, ιδίως για FF sony.
Εάν δεν πας για G ή GMaster ή τοπ Sigma, έχεις πολλές ευκαιρίες σε πολύ καλές τιμές. 

Σε αυτούς αναφερόμουν και όχι σε prime

Δημοσ.
13 ώρες πριν, aggelos87 είπε

Η a6400 σαν καινούργια είναι ένα καλό ξεκίνημα , νομίζω αυτή την στιγμή βρίσκεται στα 899 στην αγορά σαν καινούργια , στα επίσημα σημεία πώλησης . Όπως την βρίσκει κάποιος με τον κιτ φακό , είναι κατάλληλη για γενική φωτογραφία σε ένα τέτοιο ταξίδι όπως γράψατε πιο πάνω . Μην ξεχνάμε ότι κάποιος που ταξιδεύει τόσο μακριά και θέλει να κρατήσει εικόνες , αλλά και βίντεο , δεν χρειάζεται κάτι πολύ περισσότερο . Εδώ πρέπει να ξεχάσουμε μακρινές η πιο εξειδικευμένες λήψεις με τηλεφακούς , αλλά να μείνουμε σε πιο κλασσικές γωνίες θέασης σαν αυτές που προσφέρει ο κιτ φακός .

Κάποιος που ξεκινάει τέτοιο ταξίδι , δεν πρέπει να ξεχνάει ότι , εφόσον χρειάζεται φωτογραφία και βίντεο , χρειάζεται μία κάρτα μνήμης η και δεύτερη , αφού η λήψη βίντεο τρώει πολύ περισσότερο χώρο από μία εικόνα . Εναλλακτικά να έχει τρόπο να αδειάζει ( μεταφέρει ) κάπου τα αρχεία στο τέλος της ημέρας για να μπορεί να συνεχίσει την επόμενη , ίσως σε κάποια εφαρμογή στο δίκτυο ? Ομοίως , επειδή οι νέες mirrorles κατασκευές , όπως η Sony αλλά και άλλες , έχουν απαιτήσεις σε ρεύμα , που σημαίνει ότι η μπαταρία πιθανόν να αδειάσει σύντομα αφήνοντας τον χρήστη στα κρύα του λουτρού , αφού κάνει συνδυαστική χρήση φωτογραφίας και βίντεο . Εδώ μία δεύτερη μπαταρία η ένα powerbank είναι χρήσιμα , το powerbank αν το σώμα δέχεται φόρτιση χωρίς να βγεί η μπαταρία . 

Τα υπόλοιπα μελλοντικά , όπως η αστροφωτογραφία κλπ , δεν τα λαβαίνω υπόψιν μου , αφού κατά δήλωση σας είστε αρχάριος , κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ νωρίς για τέτοιες σκέψεις . 

Αν και όλα τα παραπάνω σχόλια διατηρούν την αξία τους , πιστεύω ότι ένας αρχάριος που θέλει να αποθανάτισει ένα τέτοιο ταξίδι , χρειάζεται να εμβαθύνει σε πιο πρακτικά θέματα πριν ξεκινήσει , όπως έγραψα πιο πάνω δλδ τι φακός μου χρειάζεται σε μιά τέτοια περίπτωση , τι θα κάνω με τα αρχεία που θα δημιουργηθούν , πως δεν θα μείνω από ρεύμα κοκ .

Καλή επιτυχία .

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...