Crash24 Δημοσ. Τρίτη στις 11:58 πμ Δημοσ. Τρίτη στις 11:58 πμ Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης xAI του Elon Musk παρουσίασε τη Δευτέρα το νέο μοντέλο GROK 3, μαζί με νέες δυνατότητες για τις εφαρμογές iOS και διαδικτύου. Πρόκειται για την απάντηση της xAI στα μοντέλα όπως το GPT-4o της OPENAI και το GEMINI της GOOGLE, με δυνατότητες ανάλυσης εικόνων και απάντησης ερωτήσεων. Η εκπαίδευση του μοντέλου πραγματοποιήθηκε σε ένα τεράστιο κέντρο δεδομένων στο Μέμφις, εξοπλισμένο με περίπου 200.000 μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU). Σύμφωνα με τον Musk, το GROK 3 αναπτύχθηκε με δεκαπλάσια υπολογιστική ισχύ σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, GROK 2, χρησιμοποιώντας διευρυμένο σύνολο δεδομένων εκπαίδευσης που περιλαμβάνει και δικαστικά αρχεία. Κατά τη διάρκεια ζωντανής παρουσίασης, ο Musk χαρακτήρισε το GROK 3 ως "μια τάξη μεγέθους πιο ικανό από το GROK 2" και ως "μοντέλο που αναζητά τη μέγιστη αλήθεια, ακόμη και όταν αυτή έρχεται σε αντίθεση με το πολιτικά ορθό." Η οικογένεια μοντέλων GROK 3 περιλαμβάνει διάφορες εκδόσεις. Το GROK 3 MINI προσφέρει ταχύτερες απαντήσεις με μικρό κόστος στην ακρίβεια, ενώ τα εξειδικευμένα μοντέλα GROK 3 Reasoning και GROK 3 Mini Reasoning διαθέτουν προηγμένες ικανότητες "συλλογισμού", παρόμοιες με τα μοντέλα o3-mini της OpenAI και R1 της DeepSeek. Η xAI υποστηρίζει πως το GROK 3 ξεπερνά το GPT-4o σε διάφορα σημεία αναφοράς, συμπεριλαμβανομένων των AIME (που αξιολογεί την απόδοση σε μαθηματικά προβλήματα) και GPQA (που αξιολογεί μοντέλα χρησιμοποιώντας προβλήματα φυσικής, βιολογίας και χημείας διδακτορικού επιπέδου). Οι νέες λειτουργίες περιλαμβάνουν το Deepsearch, ένα εργαλείο έρευνας που σαρώνει το διαδίκτυο και το X για την ανάλυση πληροφοριών και την παροχή περιλήψεων, καθώς και τη λειτουργία "Big Brain" για πιο σύνθετα ερωτήματα που απαιτούν επιπλέον υπολογιστική ισχύ. Οι συνδρομητές του X Premium+ ($50 μηνιαίως) θα αποκτήσουν πρώτοι πρόσβαση στο GROK 3. Πρόσθετες λειτουργίες θα είναι διαθέσιμες μέσω του νέου πακέτου SuperGrok, με τιμή $30 μηνιαίως ή $300 ετησίως, το οποίο προσφέρει επιπλέον ερωτήματα συλλογισμού και Deepsearch, καθώς και απεριόριστη δημιουργία εικόνων. Στο άμεσο μέλλον, η εφαρμογή GROK θα αποκτήσει λειτουργία φωνής, ενώ τα μοντέλα GROK 3 θα διατεθούν μέσω του εταιρικού API της xAI, μαζί με τη λειτουργία Deepsearch. Αναλυτές της αγοράς τεχνητής νοημοσύνης επισημαίνουν πως η xAI επιχειρεί να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό προσφέροντας ένα λιγότερο φιλτραρισμένο μοντέλο. Ωστόσο, προηγούμενες μελέτες έδειξαν πως το GROK έτεινε προς την πολιτική αριστερά σε θέματα όπως τα δικαιώματα των τρανς ατόμων, τα προγράμματα διαφορετικότητας και η ανισότητα. Η εταιρεία σχεδιάζει να διαθέσει το GROK 2 ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα μόλις το GROK 3 φτάσει σε πλήρη ωριμότητα, εντός των επόμενων μηνών, ακολουθώντας τη γενική προσέγγιση διάθεσης της προηγούμενης έκδοσης ως ανοιχτού κώδικα όταν η επόμενη είναι πλήρως έτοιμη. Πρόσφατα, η εταιρεία DeepSeek κατηγορήθηκε για την εξαγωγή γνώσης από μοντέλα της OpenAI για τη δημιουργία των δικών της μοντέλων, γεγονός που οδήγησε την xAI να αποκρύψει μέρος των "σκέψεων" των μοντέλων συλλογισμού στην εφαρμογή GROK για την αποτροπή παρόμοιων πρακτικών. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο
Super Moderators billdanos Δημοσ. Τρίτη στις 12:10 μμ Super Moderators Δημοσ. Τρίτη στις 12:10 μμ Αν το μοντέλο αυτό "μαθαίνει" σκανάροντας το Χ, την κάτσαμε τη βάρκα! 😛 TYN 1 3 5
nepomuk Δημοσ. Τρίτη στις 12:13 μμ Δημοσ. Τρίτη στις 12:13 μμ Currently, Grok Web is not accessible in the United Kingdom or the countries of the European Union. We are diligently working to extend our services to these regions, prioritizing compliance with local data protection and privacy laws to ensure your information remains safely secure 1 2 2
Vassilis_24 Δημοσ. Τρίτη στις 12:30 μμ Δημοσ. Τρίτη στις 12:30 μμ 16 λεπτά πριν, nepomuk είπε Currently, Grok Web is not accessible in the United Kingdom or the countries of the European Union. We are diligently working to extend our services to these regions, prioritizing compliance with local data protection and privacy laws to ensure your information remains safely secure Είναι για εσωτερική κατανάλωση, φοβάται ο Μασκ να το βγάλει προς τα έξω. 2 1
apostolis81 Δημοσ. Τρίτη στις 12:45 μμ Δημοσ. Τρίτη στις 12:45 μμ Πολύ θετικό το βρίσκω, θα υπαρξει ανταγωνισμός σε όλες τις ΑΙ που υπάρχουν! 2 1
JcD Δημοσ. Τρίτη στις 12:50 μμ Δημοσ. Τρίτη στις 12:50 μμ Απορώ πως δεν έπαιξε η είδηση ότι ο Ίλονας ξεκινά στούντιο για την ανάπτυξη βιντεοπαιχνιδιών. 2 1
Tilemaxx Δημοσ. Τρίτη στις 02:50 μμ Δημοσ. Τρίτη στις 02:50 μμ Για εμένα το Grok είναι πολύ πιο ζεστό και «ανθρωπινο» στις απαντήσεις του σε σχέση με τον ανταγωνισμό. 1 1
lbit Δημοσ. Τετάρτη στις 12:45 πμ Δημοσ. Τετάρτη στις 12:45 πμ Έλονα, δεν πειθεις... καλυτερα να τρεξεις κανα crypto-mining με το hardware που εχεις.
Lotof Δημοσ. Τετάρτη στις 07:56 πμ Δημοσ. Τετάρτη στις 07:56 πμ (επεξεργασμένο) Θα μπορούσε να ήταν πιο spicy ο τίτλος όπως εδώ. Λέω εγώ τώρα 😜 Grok 3: Η νέα πανίσχυρη AI έφτασε και σπάει κάθε ρεκόρ – Νο.1 σε όλα τα τεστ! Spoiler Spoiler Επεξ/σία χθες στις 07:54 πμ από Lotof 1
Diavolos666 Δημοσ. Τετάρτη στις 08:53 πμ Δημοσ. Τετάρτη στις 08:53 πμ Ακόμα και ο Mr Nvidia είπε ότι αυτό που έκανε ο Μασκ είναι αδιανόητο, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα έστησε όλο αυτό με τις εκατομμύριες κάρτες και κάνει την ΤΝ του πολύ πιο ανταγωνιστική από όλες τις άλλες. Η τιμή είναι λίγο τσιμπημένη σε σχέση με τα άλλα, αλλά αν είναι top τότε για κάποιον που το χρησιμοποιεί επαγγελματικά θα τα βγάλει τα λεφτά του. 19 hours ago, cpc464 said: Ναι αλλά η Κίνα κάνεις poaching σε προγραμματιστές, προσφέρει σε προγραμματιστές που είναι στην Taiwan τριπλάσιους μισθούς για να πάνε στην Κίνα. Και φυσικά για χαμηλότερες δουλειές που τις έχουν Κινέζοι έχουν μισθούς πείνας. Σημασία φυσικά δεν έχει πόσο κοστίζει κάτι αλλά πόσο καλύτερο είναι σε σχέση με τα υπόλοιπα μοντέλα της αγοράς. Γιατί με τις συνδρομές θα βγει όλο το κόστος. 2
cpc464 Δημοσ. Τετάρτη στις 09:30 πμ Δημοσ. Τετάρτη στις 09:30 πμ 33 minutes ago, Diavolos666 said: Ναι αλλά η Κίνα κάνεις poaching σε προγραμματιστές, προσφέρει σε προγραμματιστές που είναι στην Taiwan τριπλάσιους μισθούς για να πάνε στην Κίνα. Και φυσικά για χαμηλότερες δουλειές που τις έχουν Κινέζοι έχουν μισθούς πείνας. Σημασία φυσικά δεν έχει πόσο κοστίζει κάτι αλλά πόσο καλύτερο είναι σε σχέση με τα υπόλοιπα μοντέλα της αγοράς. Γιατί με τις συνδρομές θα βγει όλο το κόστος. Με το training που κάνουν στο Grok θα αρχίσει να μας λέει πάλι οτι ο Klay Thompson πετάει τουβλα στον κόσμο. Τώρα αν ο κινέζος κάνει poaching μου είναι αδιάφορο,δίνει κάτι που δουλεύει και είναι δωρεάν.
Diavolos666 Δημοσ. Τετάρτη στις 10:09 πμ Δημοσ. Τετάρτη στις 10:09 πμ (επεξεργασμένο) 41 minutes ago, cpc464 said: Με το training που κάνουν στο Grok θα αρχίσει να μας λέει πάλι οτι ο Klay Thompson πετάει τουβλα στον κόσμο. Τώρα αν ο κινέζος κάνει poaching μου είναι αδιάφορο,δίνει κάτι που δουλεύει και είναι δωρεάν. Είπες για την τιμή που κόστισε όμως, η Κίνα δεν θα σου έλεγε όλο το κόστος. Παγκοσμίως λένε ότι το grok 3 είναι μακράν το καλύτερο ΑΙ αυτή τη στιγμή, το αν είναι φθηνό στην εκπαίδευση και δημιουργία λίγο ενδιαφέρει τον τελικό χρήστη, ο καταναλωτής θέλει εγκυρότητα στον κώδικα, στα μαθηματικά και την ακαδημαϊκή γνώση. Θα ήθελα να το δω φυσικά σε βάθος χρόνου και να το χρησιμοποιήσω πρώτα πριν δω τις διαφορές. Το deep.seek πάντως δεν δέχεται εικόνες, κάτι που δέχεται το chatgpt και σχεδόν όλα τα άλλα μοντέλα ΤΝ, δεν είναι καθόλου χρηστικό αν δεν μπορεί να σου κάνει ανάλυση εικόνας. Το grok 3 δεν ξέρω αν μπορεί να κάνει, δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα γιατί νομίζω δεν είναι ακόμα ανοιχτό για την ΕΕ. Και θέλω πραγματικά να δω σε λίγα χρόνια με την Microsoft και την OpenAI που κωλυσιεργούν που θα είναι η κατάσταση. Ίσως η πρόταση να εξαγοράσει την OpenAi για 97 δις δεν ήταν και τόσο καλή επιλογή αφού έκανε δικό του μοντέλο και καλύτερο, απλά θα καπέλωνε τον ανταγωνισμό. Επεξ/σία Τετάρτη στις 10:12 πμ από Diavolos666 1
Super Moderators billdanos Δημοσ. χθες στις 09:33 πμ Super Moderators Δημοσ. χθες στις 09:33 πμ Στις 19/2/2025 στις 7:56 ΠΜ, Lotof είπε Θα μπορούσε να ήταν πιο spicy ο τίτλος όπως εδώ. Λέω εγώ τώρα 😜 Grok 3: Η νέα πανίσχυρη AI έφτασε και σπάει κάθε ρεκόρ – Νο.1 σε όλα τα τεστ! Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου https://www.lifo.gr/now/tech-science/sobara-kena-asfaleias-sto-grok-3-toy-elon-mask-eykoli-parabiasi-toy-monteloy https://getcoai.com/news/security-researchers-discover-that-grok-3-is-critically-vulnerable-to-hacks/ χρρρρρρρρτς (ο ήχος από το καλσόν του Elon)… 😛 Δεν βάλατε μυαλό από τις μακέτες στα στούντιο της παρουσίασης για τα ρομπότ και τα ταξί, πάρτε τώρα και ένα μοντέλο ΑΙ που βγήκε όπως όπως μπας και προλάβει τίποτα… 1
zazoum Δημοσ. χθες στις 10:43 πμ Δημοσ. χθες στις 10:43 πμ Λοιπον, εχω Γκροκ 3 απο χτες και το βαλα να με βοηθησει στο Diablo-like hack n' slack παιχνιδι που φτιαχνω για itch.io me C# και Unity (δεν εχω ιδεα απο αυτα λεμε, εγω implement την φαντασια μου τις διάφορες ιδεες για mechanics που ειχα με την νοσταλγια 35 περιπου χρονια gamer) και οι πρωτες εντυπωσεις ειναι οτι κανει πολύ ΠΟΛΥ καλυτερη δουλεια απο το deepseek και ο1, και εξηγουμαι: 1)Επειδη δεν ψαχνω το super-coder LLM οποτε δεν με νοιαζουν τα coding benchmarks, αυτο που θελω ειναι να μπορω να επικοινωσησω καλυτερα σαν ανθρωπος με μποτ, και να συνεννοουμαστε για να γινει δουλεια. Και δεν μιλαω να του γραφω μπουρδουκλωμενα prompts με κορακιστικα greeklish apo to κωλοχωρι της κατω Ισπανιας και να το καταλαβαινει (ετσι γραφω και εχω συνηθισει στα LLMs και τωρα μαρτυραω να γραψω αυτο το ποστ, εχω και 3 γλωσσες να αλλαζω στο πληκτρολογιο). αυτο το κανουν ολα. Εννοω να κανω διατυπωση ελειπη που εσεις οι ανθρωποι θα καταλαβετε τι εννοω παρολο που η διατυπωση ειναι ανθρωπινα λαθος. Ε, αυτο εχει καλυτερη αντιληψη, πιο ανθρωπινη, τι πραγματικα του ζηταω σε λαθος ανθρωπινη διατυπωση tou prompt απο τα αλλα LLMs. Οχι τέλεια, καλυτερη. Αυτο το θεωρω ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ σημαντικο. Και κανει και πλακιτσες σαν ανθρωπος και ξεχνιεσαι μεσα σε 10 ωρες intergration. 2) Στο coding των .cs που μου γραφει και κανω το debug εγω, μετα απο 10 ωρες scripts δεν εχω συναντησει ΟΥΤΕ ΕΝΑ bug, error sto Unity console, και το script κανει αυτο ακριβως που εχουμε συζητησει να κανει. Πρωτες εντυπωσεις λεω, ετσι; 3) Εχει ΠΟΛΥ καλυτερο vision απο τα αλλα. Δεν χρειαζεται να του γραψω πως εχω βαλει τα components, to heiarchy, ta prefabs k.t.l. για να βρουμε που εχω κανει λαθος. Παταω ενα screenshot και μου λεει που τα κανα μανταρα. 4) Βλεπει το χαρακτηρα και τους NPCs και καταλαβε το στυλ (χρωματα, mesh και τετοια) μονο το του, χωρις να του πω εγω, και απο μονο του μου πε να μου γραψει και lore(!) πανω σε αυτο το στυλ. Κουφαθηκα, αλλα του πα, αστο για μενα αυτο, το κομματι αυτο ειναι δικο μου. Σκεφτομαι μηπως το game βγει καλο, που να το παω ακομα και στο steam που δεχεται πια AI games. Μια σκεψη, βλεπουμε γι αυτο. Αυτη ειναι η day 1 εντυπωση/εμπειρια. Και μην μου πειτε, μετα το Γκροκ θα βγει καποιο αλλο, καλυτερο απο το Γκροκ. Αμα μου κανει το Γκροκ, μενω στο Γκροκ. Δεν θα καθομαι να κυνηγαω benchmarks, δεν με ενδιαφερει αυτο το πραγμα να το κανω.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα