Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Για τους Ολυμπιους Θεους δεν ξερω γιατι τοση φασαρια. Μιλαμε για θεοτητες. Για θεους που μεταμορφωνονταν σε διαφορα ζωα, τερατα, επερναν την μορφη αλλων ανθρωπων για τα δικα τους συμφεροντα κτλπ.
Μαλιστα στις ταινιες που εχουν γυρισει μεχρι στιγμης με τους θεους του ολυμπου, τους εμφανισαν πολυ.... λαξ. Υπερβολικα πολυ "καλες" προσωπικοτητες και παρουσιες.
Αν θελετε πιο "ακριβη" αναπαρασταση των ολυμπιων θεων, τοτε να περιμενετε να δειτε ανθρωπομορφα τερατα, σαδιστικα καθαρματα ηταν.
Δεν τα βαζουν ομως ολα αυτα για το τι πραγματικα ηταν οι ολυμπιοι θεοι, και δινουν την αραιωμενη εκδοχη τους στις σειρες και ταινιες.

• Like 1
Δημοσ.

Η ταινία γυρίζετε στα μέρη μας και θα δούμε γυρίσματα από κοντά όπως αναφέρει εδώ https://kyparissiagr.blogspot.com/2025/02/k.html?m=1 με κομπάρσους από Μεσσηνία και αρκετό προσωπικό. Στη βοιδοκιλια και όχι μόνο. Χρόνια περίμενα την ταινία όπως αναφέρει και εδώ https://www.kalamatanews.gr/2025/02/christopher-nolan.html?m=1. Εξάλλου ο όμηρος αναφέρει όλη τη περιοχή της Πυλίας και Κυπαρισσιακού κόλπου ως έδρα του βασιλείου Νέστορος ενώ από το αρχαίο λιμάνι της Κυπαρισσίας από το βασίλειο έφυγαν 11 τριήρεις για τον Τρωικό πόλεμο. Αξίζει η περιοχή να κάνει μια αναπαράσταση.

Δημοσ.

Διαβάζεις για Nolan και ξέρεις ότι έχεις να περιμένεις κάτι πολύ καλό.

Δεν μπαίνω σε συζητήσεις κλισέ, τα ίδια με τους 300 τα ίδια με κάτι πρόσφατο όπως με τους eternals και με πόσα άλλα, αυτά είναι να είχαμε να λέγαμε.. 

Αν θέλω να διαβάσω ιστορία ανοίγω το βιβλίο της γυμνασίου με τον όμηρο ή βλέπω παραγωγή της ΕΡΤ 3 με 0,25% τηλεθέαση για πίστη αναφορά πραγμάτων και καταστάσεων.. 

Δημοσ.
18 hours ago, elgol said:

60 χρονων να γυρισε θα ηταν πολυ ρακος για την εποχη εκεινη μιλαμε για 1200 πΧ και θα ηταν λιγο επιστημονικη φαντασια να τον γουσταρουν ολες 50αρη πιο λογικο θα ηταν να εφευγε απο την Τροια 40 χρονων αλλωστε ο γυιος του ηταν κοντα 20 οταν γυρισε δηλαδη τον εκανε και αργα για την εποχη στα 30 του

Η Οδύσσεια δεν γράφτηκε τον 13ο αιώνα αλλά 8ο - 7ο.

Δημοσ.
21 ώρες πριν, cabdik είπε

…..αρεσει, δεν μπορεις να βαλεις τον οποιοδηποτε να αναπαραστησει ενα ιστορικο προσωπο.  

https://www.ertnews.gr/ert3/stin-ellada-o-kristofer-nolan-gia-ta-gyrismata-tis-odysseias-to-katakolo-egine-xoligount/

Ο Οδυσσέας by the way είναι μυθικό πρόσωπο. 

Θα μείνω στο ότι το inclusivity στο Hollywood επιβάλει κάποιες αναλογίες που βαίνουν ατυχείς στο narrative (βλ. Denzel Washington στο gladiator 2 που εκείνη την εποχή μόνο με αλυσίδες έβλεπες στην Ευρώπη μαύρο, πόσο μάλλον αυτοκράτορα ).

• Like 1
Δημοσ.

Tom Holland και Zendaya... νταξ τον μαϊντανό πάντως δεν ξέχασαν να τον βάλουν στην σούπα.

Ο Matt Damon είναι καλός ηθοποιός, δεν λέτε πάλι καλά που δεν έβαλαν τον Russel Crow που για κάποιο λόγο ενώ μοιάζει με πετροβάτραχο τον βάζουν να παίζει αρχαίους Έλληνες θεούς με την σκέμπα να έχει πέσει μέχρι τα γόνατα πλέον.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 ώρες πριν, SeaLion είπε

Εγώ τονίζω την υποκρισία που όποτε κάτι μας βόλευει (στο μυαλό, στο μάτι...) είναι όλα καλά, με τον Βουτσά ας πούμε ξεκαρδίζονται οι περισσότεροι που ακόμα παίζει prime time TV 2025 με το φούμο, αλλά για μια μαύρη ηθοποιό να παίξει την Αθηνά σκίζουν τα ρούχα τους για την υποτιθέμενη παραποίηση ενός μύθου!

Ποια υποκρισία; τι σχέση έχει η κωμωδία με τον Βουτσά να υποδύεται έναν του οποίου η καταγωγή είναι απο χωρα με μαύρους,  με το   να  βάζουμε να υποδύεται μια μαύρη έναν θεό μιας λευκής φυλής που πριν απο 3 χρόνια αν ελεγε κάποιος ότι την θεά Αθηνά θα την υποδυθεί μαύρη ηθοποιός θα γελούσαν . Αυτά είναι παράνοια των καιρών. Ευτυχώς οι αρχαίοι Έλληνες έχουν αφήσει άπειρα γραπτά που έχουν μελετηθεί , δεν υπάρχει ούτε ένα γραπτο κειμενο που να υπονοεί ότι η Αθηνά ηταν μαυρη. Δες και τα αγάλματα που την αποτυπώνουν.  Η αριστεριλα εχει χτυπήσει κοκκινο!

Και εν τέλη γιατί είδαμε στην πρώτη του φωτογραφία ως Οδυσσέα, τον Ματ ντέιμον, να φορά περικεφαλαία αρχαιοελληνική; και όχι ένα κράνος των MAYA ας πουμε;  γιατί θα το γυρίσει σε τοπία που μοιάζουν μεσογειακά; και όχι στον Νότιο πόλο; τα σπίτια γιατι θα είναι πετροχτιστά και όχι σιδερένιες κατασκευές ;  μήπως γιατί θέλει ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ για κάτι; ε όταν σε ένα έργο θέλεις να πείσεις για μια εποχή-περιοχή και να πεις μια ιστορία που θα σε βάλει μέσα να σε πεισει ότι βλέπεις μέσα απο τον φακό της κάμερας την τότε εποχή, προσπαθείς να είσαι όσο το δυνατόν ακριβής. όταν μιλάμε για ιστορικά έργα , όχι για το StarTrek ας πούμε. Αν και στο Star trek πάλι πρέπει για να πεισεις να δείξεις τηλέφωνα χωρις καλώδια , σωστά; εδώ όμως οι άνθρωποι και οι φυλές τους δεν παιζουν κανένα λόγο. Σε ένα ιστορικό έργο όμως για να πείσεις περισσότερο κόσμο (λογικό όχι τον αριστερο woke) πρέπει να πείσεις και στην τοποθεσία σκηνικά αλλά και στους ανθρώπους που πρέπει να ταιριάζουν κάπως. Φαντάσου τον οδυσσεα Κινέζο! δεν θα σε πετούσε κατευθείαν εκτός κλίματος?

Επεξ/σία από blanka
  • Like 2
Δημοσ.

To θέμα δεν είναι κυρίως ότι επέλεξαν μαύρη ηθοποιό για την Αθηνά.

Το θέμα είναι οτι κατά 99,99%, ο λόγος που το έκαναν, δεν είναι σκηνοθετική άποψη, αλλά πουσάρισμα ατζέντας να "τικαριστούν" τα κουτάκια της εκάστωτε εποχής/ατζέντας να έχουμε δουλίτσα και του χρόνου. Αυτό για εμένα είναι το χειρότερο.

Αν έβγαινε ο Νολαν (btw από τους αγαπημένους μου) και έλεγε : "Την επιλέξαμε γιατί έτσι την είδα την φάση εγώ" θα το "δεχόμουν" καλύτερα.  Απλά πλέον αυτές οι επιλογές "βρωμάνε" από μακριά ότι το κάνουν για άλλους, πέρα από "καλλιτεχνική άποψη" λόγους.

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 λεπτά πριν, UncleKim είπε

To θέμα δεν είναι κυρίως ότι επέλεξαν μαύρη ηθοποιό για την Αθηνά.

Το θέμα είναι οτι κατά 99,99%, ο λόγος που το έκαναν, δεν είναι σκηνοθετική άποψη, αλλά πουσάρισμα ατζέντας να "τικαριστούν" τα κουτάκια της εκάστωτε εποχής/ατζέντας να έχουμε δουλίτσα και του χρόνου. Αυτό για εμένα είναι το χειρότερο.

Αν έβγαινε ο Νολαν (btw από τους αγαπημένους μου) και έλεγε : "Την επιλέξαμε γιατί έτσι την είδα την φάση εγώ" θα το "δεχόμουν" καλύτερα.  Απλά πλέον αυτές οι επιλογές "βρωμάνε" από μακριά ότι το κάνουν για άλλους, πέρα από "καλλιτεχνική άποψη" λόγους.

Γιατί και να το έλεγε, θα τον πίστευες?

Αυτό που πάμε να υποστηρίξουμε μια θεωρεία συνομωσίας περί ατζέντας κάποια στιγμή θα πρέπει να το ξανά δούμε λίγο… όχι τίποτα άλλο δεν γίνεται όλοι να την υποστηρίζουν και μόνο εμείς να το έχουμε καταλάβει…

54 λεπτά πριν, blanka είπε

Ποια υποκρισία; τι σχέση έχει η κωμωδία με τον Βουτσά να υποδύεται έναν του οποίου η καταγωγή είναι απο χωρα με μαύρους,  με το   να  βάζουμε να υποδύεται μια μαύρη έναν θεό μιας λευκής φυλής που πριν απο 3 χρόνια αν ελεγε κάποιος ότι την θεά Αθηνά θα την υποδυθεί μαύρη ηθοποιός θα γελούσαν . Αυτά είναι παράνοια των καιρών. Ευτυχώς οι αρχαίοι Έλληνες έχουν αφήσει άπειρα γραπτά που έχουν μελετηθεί , δεν υπάρχει ούτε ένα γραπτο κειμενο που να υπονοεί ότι η Αθηνά ηταν μαυρη. Δες και τα αγάλματα που την αποτυπώνουν.  Η αριστεριλα εχει χτυπήσει κοκκινο!

Και εν τέλη γιατί είδαμε στην πρώτη του φωτογραφία ως Οδυσσέα, τον Ματ ντέιμον, να φορά περικεφαλαία αρχαιοελληνική; και όχι ένα κράνος των MAYA ας πουμε;  γιατί θα το γυρίσει σε τοπία που μοιάζουν μεσογειακά; και όχι στον Νότιο πόλο; τα σπίτια γιατι θα είναι πετροχτιστά και όχι σιδερένιες κατασκευές ;  μήπως γιατί θέλει ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ για κάτι; ε όταν σε ένα έργο θέλεις να πείσεις για μια εποχή-περιοχή και να πεις μια ιστορία που θα σε βάλει μέσα να σε πεισει ότι βλέπεις μέσα απο τον φακό της κάμερας την τότε εποχή, προσπαθείς να είσαι όσο το δυνατόν ακριβής. όταν μιλάμε για ιστορικά έργα , όχι για το StarTrek ας πούμε. Αν και στο Star trek πάλι πρέπει για να πεισεις να δείξεις τηλέφωνα χωρις καλώδια , σωστά; εδώ όμως οι άνθρωποι και οι φυλές τους δεν παιζουν κανένα λόγο. Σε ένα ιστορικό έργο όμως για να πείσεις περισσότερο κόσμο (λογικό όχι τον αριστερο woke) πρέπει να πείσεις και στην τοποθεσία σκηνικά αλλά και στους ανθρώπους που πρέπει να ταιριάζουν κάπως. Φαντάσου τον οδυσσεα Κινέζο! δεν θα σε πετούσε κατευθείαν εκτός κλίματος?

Μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί στην μυθολογία ο οποιοσδήποτε, εν προκειμένου ο Όμηρος, έχει δικαίωμα να εμφανίζει όπως θέλει τους φανταστικούς του χαρακτήρες αλλά ένας σύγχρονος σκηνοθέτης θα πρέπει να περιοριστεί στα στενά και συνήθως με αγκυλώσεις δεδομένα, του οποιουδήποτε νομίζει ότι ξέρει ελληνική μυθολογία?

Επεξ/σία από AtiX
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 λεπτά πριν, AtiX είπε

Αυτό που πάμε να υποστηρίξουμε μια θεωρεία συνομωσίας περί ατζέντας κάποια στιγμή θα πρέπει να το ξανά δούμε λίγο… όχι τίποτα άλλο δεν γίνεται όλοι να την υποστηρίζουν και μόνο εμείς να το έχουμε καταλάβει…

Μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί στην μυθολογία ο οποιοσδήποτε, εν προκειμένου ο Όμηρος, έχει δικαίωμα να εμφανίζει όπως θέλει τους φανταστικούς του χαρακτήρες αλλά ένας σύγχρονος σκηνοθέτης θα πρέπει να περιοριστεί στα στενά και συνήθως με αγκυλώσεις δεδομένα, του οποιουδήποτε νομίζει ότι ξέρει ελληνική μυθολογία?

O  Ομηρος δημιούργησε κάτι δικό του απο το 0. .   Εμείς προσπαθούμε να αναπαράγουμε Ομηρο. Αν θέλεις να μην περιοριστείς σε στενα και με αγκυλώσεις δεδομένα , μπορείς κάλλιστα να δημιουργήσεις κάτι σαν Star Wars - Star Trek  και να κάνεις ότι θες. Αφου το ονομάζει ODYSSEY τότε περιμένω να δω Ελλάδα και λευκους. Αν το έλεγε the journey δεν θα υπήρχε πρόβλημα. εδώ όμως αναπαράγει το ονομα του έπους

Επεξ/σία από blanka
  • Like 2
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, AtiX είπε

Δεν έχει να κάνει με τι πιστεύω. Πιθανόν και να τον πίστευα ή ίσως και όχι. Σημασία έχει, οτι με όσα έχουμε δει τελευταία, μας περνάει το μήνυμα ότι γίνεται μόνο για τον λόγο του inclusivity.  Δυστυχώς έχουμε γίνει καχύποπτοι για τους λόγους που συμβαίνουν πράγματα γύρω μας.

Ξαναλέω. Δεν μου πέφτει λόγος, και ούτε κράζω την ταινία. Απλά θεωρώ οτι δεν πολυ ταιριάζει η επιλογή για τον εν λόγω χαρακτήρα. Η ταινία και η ερμηνεία, μπορεί να είναι φανταστικές. Εκ πρώτης όμως, δεν θα έκανα ΕΓΩ αυτή την επιλογή. Δεν είμαι ειδικός, ένα απλός θεατής είμαι και εφράζω την άποψη μου. Ούτε στην πυρά ούτε τίποτα τέτοιο.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
42 λεπτά πριν, blanka είπε

O  Ομηρος δημιούργησε κάτι δικό του απο το 0. .   Εμείς προσπαθούμε να αναπαράγουμε Ομηρο. Αν θέλεις να μην περιοριστείς σε στενα και με αγκυλώσεις δεδομένα , μπορείς κάλλιστα να δημιουργήσεις κάτι σαν Star Wars - Star Trek  και να κάνεις ότι θες. Αφου το ονομάζει ODYSSEY τότε περιμένω να δω Ελλάδα και λευκους. Αν το έλεγε the journey δεν θα υπήρχε πρόβλημα. εδώ όμως αναπαράγει το ονομα του έπους

Ο Όμηρος πήρε αστικές ιστορίες και μύθους και του ένωσε σε μια ιστορία…

Τουλάχιστον να ξέρουμε τα βασικά…

από κει και πέρα αν εσένα σε ενοχλεί η μαύρη Αθηνά τόσο πολύ, μην πας να δεις την ταινία…

41 λεπτά πριν, UncleKim είπε

Δεν έχει να κάνει με τι πιστεύω. Πιθανόν και να τον πίστευα ή ίσως και όχι. Σημασία έχει, οτι με όσα έχουμε δει τελευταία, μας περνάει το μήνυμα ότι γίνεται μόνο για τον λόγο του inclusivity.  Δυστυχώς έχουμε γίνει καχύποπτοι για τους λόγους που συμβαίνουν πράγματα γύρω μας.

Ξαναλέω. Δεν μου πέφτει λόγος, και ούτε κράζω την ταινία. Απλά θεωρώ οτι δεν πολυ ταιριάζει η επιλογή για τον εν λόγω χαρακτήρα. Η ταινία και η ερμηνεία, μπορεί να είναι φανταστικές. Εκ πρώτης όμως, δεν θα έκανα ΕΓΩ αυτή την επιλογή. Δεν είμαι ειδικός, ένα απλός θεατής είμαι και εφράζω την άποψη μου. Ούτε στην πυρά ούτε τίποτα τέτοιο.

Μα έβγαλες αποτέλεσμα και αιτία αυτής της επιλογής… το αν εσύ είσαι καχύποπτος δεν έχει καμία σχέση με την επιλογή ή όχι του οποιουδήποτε ηθοποιού επιλέξει ένας σκηνοθέτης…

Επεξ/σία από AtiX
  • Like 1
Δημοσ.
11 ώρες πριν, AtiX είπε

Πραγματικά μου κάνει εντύπωση που θες να είναι όσο πιο κοντά στην ελληνική μυθολογία, μιας μυθολογίας που έχει κατακρεουργηθεί και λογοκριθεί στους περισσότερους μύθους ανά των αιώνων…

όντως θα είχε πολύ πλάκα να βλέπαμε όπως πραγματικά είναι οι μύθοι και να μάθουμε ότι οι πρόγονοι μας δεν είχαν τόσα σκαλώματα σε επιφανειακά θέματα όπως πχ το χρώμα ή η σεξουαλικότητα του ήρωα κατακεραυνώνοντας το φαίνεσθαι για το είναι…

Αυτο ειναι αληθεια και με φιλους που εχουμε κανει αυτη την κουβεντα μου λενε δεν πας καλα, δεν θα εβλεπε κανενας ταινια που θα ηταν τοσο κοντα στην μυθολογια αλλα οκ για αυτο υπαρχει το προσωπικο γουστο του καθενα . Και δεν ειναι οτι σνομπαρω ταινιες που εχουν κατακρεοθργηθει οπως λες. Ειναι οτι θα ηθελα να δω κατι αλλο... Θα μου πεις ρε φιλε αυτο δεν θα ειναι ταινια θα ειναι σαν ντοκυμαντερ ... ναι οκ το καταλαβαινω. 

Βασικα σε αυτο που λες οτι τρωμε σκαλωματα σε επιφανειακα θεματα , δεν θα λεγα οτι ειναι επιφανεικο θεμα το αντιθετο το να κατηγοριοποιείς ανθρωπους αναλογα το χρωμα τους η την σεξουαλικοτητα τους ειναι τεραστιο προβλημα που δυστυχώς παει απο γενια σε γενια . Για εμενα προσωπικα το θεμα αυτο απλα δεν υπαρχει στο μυαλο μου καν δεν το βλεπω και δεν με ενδιαφερει ουτε το χρωμα , ουτε η σεξουαλικοτητα του , ουτε η καταγωγη του , με ενδιαφερει ο χαρακτηρας του και το τι ανθρωπος ειναι . Αν πχ κανεις κλέψεις ητε εισαι μαυρος ητε ασπρος πρεπει να αντιμετωπιστεις το ιδιο ( ουτε να σε πλακωσουν στο ξυλο γιατι εισαι μαυρος, αλλα ουτε και να σε αφησουν ελευθερο για να μην φανουν ρατσιστες)  δλδ πραγματα που πιστευα οτι ειναι αυτονοητα .  

Επισης αλλο ενα προβλημα που εχει εμφανιστει ειναι το αναποδο , το οτι προωθουν με το ζόρι ορισμένοι συγκεκριμένη σεξουαλικοτητα και χρωμα , για εμενα και αυτο ειναι το ιδιο λαθος .  Αν εισαι σωστος σε αυτο που κανεις , το προφιλ σου ταιριαζει στην δουλεια που πρεπει να κανεις ... τοτε τελος χρωματα , καταγωγες κτλ ειναι ανουσια ... Δλδ δεν μπορω πχ να παρω μια Μπαλαρινα να δουλέψει στην οικοδομή ( η το αναποδο ) πρεπει να εχει ο αλλος το προφιλ να κανει για την δουλεια . 

Και παμε τωρα στην Ταινια ξανα και τελευταια φορα γιατι σας κουρασα  , αν ηταν να διαλεξω την ιδια ταινια που θα εχουν Λευκους αλλα αλλαγμενη την Ιστορια ΠΧ ο Οδυσσεας να πεθανει γιατι θα ειναι ποιο συναισθηματικο , και μια ταινια με Μαυρους , Κιτρινους , Λευκους  αλλα οπως γνωρίζουμε την ιστορια , σαφως θα διαλεγα το δευτερο γιατι ειναι αυτο που λεω απο την αρχη ... Ποιο κοντα σε αυτο που γραφει η μυθολογια  και οσο ποιο κοντα θα ειναι τοσο περισσοτερο θα μου αρεσει . ( και ναι θα ηθελα να ειναι στα αρχαια Ελληνικα οσο χαζο και να ακουγεται ) ταινιες πχ απο Γαλλια , Κινα κτλ παντα βαζω την μητρική γλωσσα τους με υποτιτλους . 

Ευχαριστω για την κουβεντα ελπιζω να μην κουρασα καλη συνεχεια . :) 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...