Προς το περιεχόμενο

ASUS Zenbook A14 (UX3407) Review

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Το Zenbook A14 ήταν ένα από τα δύο laptops που έκλεψαν την παράσταση στην πρόσφατη CES κι αν εκείνο της Lenovo εντυπωσίασε με τη rollable οθόνη του, αυτό της ASUS έκανε τους πάντες να παραμιλούν με τις επιδόσεις του σε όλους τους τομείς – ειδικά λαμβάνοντας υπ’ όψιν το εξαιρετικά συμπαγές του μέγεθος.

Τα όσα είδαμε στο Λας Βέγκας μας έκαναν να ανυπομονούμε να το πάρουμε στα χέρια μας και όταν αυτό έγινε, συνειδητοποιήσαμε ότι η ASUS δεν υπερέβαλε σε τίποτα απ’ όσα μας υποσχόταν λίγες εβδομάδες πριν.

Αν έπρεπε να περιγράψουμε με μία λέξη την εμπειρία του Zenbook A14, αυτή θα ήταν εξαιρετικότατη αλλά έχουμε πολύ περισσότερα να πούμε, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την κατηγορία των ARM υπολογιστών.

Zenbook.jpg.ef500a0ce231a6a74255ff59e52f097f.jpg

Έρωτας με την πρώτη ματιά. Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να περιγράψουμε τα συναισθήματα που δημιουργεί το Zenbook A14. Κάτι το μικροκαμωμένο του design και κάτι οι σκουρόχρωμες αποχρώσεις (γκρι και μπεζ) σε φυσικούς τόνους στις οποίες διατίθεται, τραβούν μεμιάς την προσοχή. Οι διαστάσεις του (31,07 x 21,39 x 1,34 εκατ.) το καθιστούν απόλυτα βολικό για όσους μετακινούνται συχνά αφού χωράει ακόμα και σε μικρού μεγέθους τσάντες, ενώ μεταφέρεται – αλλά και ανοίγει, χάρη στην έξυπνη εγκοπή – πανεύκολα με το ένα χέρι.

Το laptop είναι εξίσου εντυπωσιακό και στο άγγιγμα, αφήνοντας μία ασυνήθιστη αλλά καθ’ όλα ευχάριστη αίσθηση στην αφή και αυτό οφείλεται στο υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί εξ ολοκλήρου στο σώμα του (καπάκι, βάση, περίβλημα πληκτρολογίου). Ο λόγος για το Ceraluminum το οποίο ανέπτυξε η ASUS. Αυτό συνδυάζει την ανθεκτικότητα του κεραμικού με το χαμηλό βάρος του αλουμινίου ενώ η ματ υφή του κρατά μακριά τις δαχτυλιές, προσφέροντας συν τοις άλλοις και σταθερότερο κράτημα.

Βέβαια, αυτό που κάνει τη μεγάλη διαφορά με άλλες προτάσεις, είναι κυρίως το βάρος του Zenbook A14 το οποίο εντοπίζεται στα 980 γραμμάρια, κάνοντας τη μεταφορά του παιχνιδάκι, ειδικά αν συνδυαστεί με το γεγονός ότ είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό διαθέτοντας και απόλυτα στιβαρή συναρμολόγηση. Το γεγονός άλλωστε πως πληροί τις απαιτήσεις του προτύπου ανθεκτικότητας του αμερικανικού στρατού MIL-STD 810H (έχοντας υποβληθεί σε δοκιμές κραδασμών, πτώσης, υψομέτρου, ακραίων θερμοκρασιών κ.α.) τα λέει όλα. Η ASUS το έχει υποβάλλει και στους δικούς της ποιοτικούς ελέγχους ενώ παρέχει -εννοείται- και διεθνή διετή εγγύηση.

Διαβάστε ολόκληρο το review

Δημοσ.

το μεγαλυτερο πλεονεκτημα που μπορει να εχει ενα επαγγελματικο φορητο ειναι η αυτονομια, και τα φορητα με 'ARM' επεξεργαστες ειναι η καλυτερη επιλογη σε αυτην την περιπτωση...

• Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, lbit είπε

το μεγαλυτερο πλεονεκτημα που μπορει να εχει ενα επαγγελματικο φορητο ειναι η αυτονομια, και τα φορητα με 'ARM' επεξεργαστες ειναι η καλυτερη επιλογη σε αυτην την περιπτωση...

Τι γίνεται με το Prism της Μicrosoft όμως; Έχουν ακόμα θέματα συμβατότητας?

• Members
Δημοσ.
23 λεπτά πριν, tony_boy είπε

Γενικά είναι σε καλό επίπεδο. Δεν ξέρω πώς τα πάει με πολύ εξειδικευμένες εφαρμογές ή με παιχνίδια, μιας και δεν παίζω, αλλά στην περίπτωσή μου (Surface Pro), εδώ και 2 μήνες ό,τι έχω δοκιμάσει παίζει κανονικά. Εφαρμογές x64, x86, ακόμα και μια παλιά portable έκδοση του Firefox που είχε ξεμείνει σε έναν δίσκο την τρέχει κανονικά. Γενικά προτιμώ να εγκαθιστώ τα πάντα μέσω winget, ώστε να φροντίζει να εγκαταστήσει μόνο του την καλύτερη δυνατή έκδοση και να μην ψάχνω μόνος μου αν υπάρχει ARM, αλλά πολλά από τα προγράμματα παίζουν μέσω εξομοιωτή. Γενικά δεν έχει χρειαστεί να θυσιάσω το παραμικρό σε σχέση με το προηγούμενο Intel μοντέλο (Surface Pro 8), και ό,τι είχα εκεί το έχω μεταφέρει και στο καινούριο. Θα έλεγα μάλιστα πως είναι και πιο σταθερό. Διαχειρίζεται καλύτερα τις 4 οθόνες μου (3 εξωτερικές και μία του Surface), εκεί που το προηγούμενο σήκωνε μόνο 3, ζεσταίνεται πολύ σπάνια και στο 90% της χρήσης είναι αθόρυβο (τα ανεμιστηράκια θα ακουστούν μόνο όταν ζοριστεί πολύ, και ακόμη και τότε θα είναι πιο ήσυχα από το προηγούμενο). 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

U.S. MIL-STD-810 is a flexible standard that allows users to tailor test methods to fit the application. As a result, a vendor's claims of "...compliance to U.S. MIL-STD-810..." can be misleading, because no commercial organization or agency certifies compliance, commercial vendors can create the test methods or approaches to fit their product. Suppliers can – and some do – take significant latitude with how they test their products, and how they report the test results.

Επεξ/σία από MetroStar
Δημοσ.
9 hours ago, gsarig said:

Γενικά είναι σε καλό επίπεδο. Δεν ξέρω πώς τα πάει με πολύ εξειδικευμένες εφαρμογές ή με παιχνίδια, μιας και δεν παίζω, αλλά στην περίπτωσή μου (Surface Pro), εδώ και 2 μήνες ό,τι έχω δοκιμάσει παίζει κανονικά. Εφαρμογές x64, x86, ακόμα και μια παλιά portable έκδοση του Firefox που είχε ξεμείνει σε έναν δίσκο την τρέχει κανονικά. Γενικά προτιμώ να εγκαθιστώ τα πάντα μέσω winget, ώστε να φροντίζει να εγκαταστήσει μόνο του την καλύτερη δυνατή έκδοση και να μην ψάχνω μόνος μου αν υπάρχει ARM, αλλά πολλά από τα προγράμματα παίζουν μέσω εξομοιωτή. Γενικά δεν έχει χρειαστεί να θυσιάσω το παραμικρό σε σχέση με το προηγούμενο Intel μοντέλο (Surface Pro 8), και ό,τι είχα εκεί το έχω μεταφέρει και στο καινούριο. Θα έλεγα μάλιστα πως είναι και πιο σταθερό. Διαχειρίζεται καλύτερα τις 4 οθόνες μου (3 εξωτερικές και μία του Surface), εκεί που το προηγούμενο σήκωνε μόνο 3, ζεσταίνεται πολύ σπάνια και στο 90% της χρήσης είναι αθόρυβο (τα ανεμιστηράκια θα ακουστούν μόνο όταν ζοριστεί πολύ, και ακόμη και τότε θα είναι πιο ήσυχα από το προηγούμενο). 

Δοκίμασες να εκτυπώσεις σε κανα παλιο εκτυπωτή πχ με σύνδεση usb? Δουλεύει? Γιατί διαβάζω οτι υπάρχει πρόβλημα σε κάτι τέτοια. 

Δημοσ.
13 λεπτά πριν, oldnew είπε

Δοκίμασες να εκτυπώσεις σε κανα παλιο εκτυπωτή πχ με σύνδεση usb? Δουλεύει? Γιατί διαβάζω οτι υπάρχει πρόβλημα σε κάτι τέτοια. 

Αλίμονο αν δεν είχε πρόβλημα εκτυπωτής. διαχρονικά τα πιο προβληματικά μηχανήματα σε συνδεσεις είναι οι εκτυπωτές. ενα σωστό driver και ένα σωστό spooler στα windows τόσα χρόνια δεν εχουν κάνει , την μια κολλάει ο ένας την άλλη ο άλλος.

• Like 3
  • Members
Δημοσ.
1 ώρα πριν, oldnew είπε

Όχι, δεν το έχω δοκιμάσει γιατί δεν έχω καν εκτυπωτή. Τον τελευταίο που είχα πρέπει να τον πέταξα πριν από καμιά δεκαριά χρόνια για να μην πιάνει χώρο (είναι ζήτημα αν χρειαζόταν να τυπώνω 4-5 σελίδες το εξάμηνο, και ακόμα και όταν τον χρειαζόμουν δεν δούλευε γιατί είχαν λήξει στο μεταξύ τα μελάνια και κατέληγα να πληρώνω αυτές τις σελίδες πιο ακριβά από όσο αξίζουν. Πλέον τις σπάνιες φορές που χρειάζεται να τυπώσω κάτι, που όσο περνάει ο καιρός γίνονται όλο και πιο σπάνιες, απλά πηγαίνω στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς) 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, gsarig είπε

Όχι, δεν το έχω δοκιμάσει γιατί δεν έχω καν εκτυπωτή. Τον τελευταίο που είχα πρέπει να τον πέταξα πριν από καμιά δεκαριά χρόνια για να μην πιάνει χώρο (είναι ζήτημα αν χρειαζόταν να τυπώνω 4-5 σελίδες το εξάμηνο, και ακόμα και όταν τον χρειαζόμουν δεν δούλευε γιατί είχαν λήξει στο μεταξύ τα μελάνια και κατέληγα να πληρώνω αυτές τις σελίδες πιο ακριβά από όσο αξίζουν. Πλέον τις σπάνιες φορές που χρειάζεται να τυπώσω κάτι, που όσο περνάει ο καιρός γίνονται όλο και πιο σπάνιες, απλά πηγαίνω στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς) 

με ενα στικακι τοτε εχεις καθαρισει

3 ώρες πριν, oldnew είπε

δεν εχουν προβλημα, η MS εχει αναλαβει να εχει default printer drivers.

σε πολυμηχανημα με δυνατοτητα σαρωσης, τοτε ειναι προβλημα εκει...

13 ώρες πριν, tony_boy είπε

Σε αυτο αναφερεσε ?

https://prismlauncher.org/about/

Οτι νεο προγραμμα υπαρχει για Windows 11 υπαρχει και επιλογη για Win11 ARM64 , οπως x86 και x64... αλλα οταν δεν υπαρχει μπορεις να κατεβαζεις την x64 και να τρεχει μεσω "emulation".

Επεξ/σία από lbit
  • Like 1
  • Members
Δημοσ.
21 λεπτά πριν, lbit είπε

Σε αυτο αναφερεσε ?

https://prismlauncher.org/about/

Φαντάζομαι πως εννοεί τον εξομοιωτή, το αντίστοιχο του Rosetta της Apple, που αναλαμβάνει να μεταφράσει μη-ARM εφαρμογές σε ARM συσκευές. Εδώ μια παρουσίαση

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, gsarig είπε

Όχι, το Prism είναι το αντίστοιχο του Rosetta της Apple, που αναλαμβάνει να μεταφράσει μη-ARM εφαρμογές σε ARM συσκευές. Εδώ μια παρουσίαση

α, οκ.

Ναι πιστευω πως ναι, το MS Prism φαίνεται να υποστηριζει απο Snapdragon 7x και πανω, το Asus εχει Snapdragon 10 (Qualcomm Snapdragon X Plus).

Ασχετο, αλλα η τιμη στην Ελλαδα ειναι τσιμπιμενη, σε αλλα sites της Ευρωπης η τιμη ειναι φτηνοτερη.

Επεξ/σία από lbit
Δημοσ.
3 hours ago, lbit said:

δεν εχουν προβλημα, η MS εχει αναλαβει να εχει default printer drivers.

σε πολυμηχανημα με δυνατοτητα σαρωσης, τοτε ειναι προβλημα εκει...

Εχω ενα laser samsung clp 320 και επειδή εχω βρει και φτηνό γραφίτη και κάνω πολλές εκτυπωσεις μου χρειάζεται.. Ειναι ίσως το ν1 που θα μου λείψει αν δε δουλεύει.. 

Δημοσ.
Στις 17/2/2025 στις 10:18 ΜΜ, gsarig είπε

Το σκέφτομαι πολύ σοβαρά γτ είμαι να παίρνω νέο λάπτοπ αλλά τα θέματα συμβατότητας που είχε στην αρχή με κάνουν επιφυλακτικό. Είμαι ανάμεσα σε ιντελ lunar lake 2xx, AMD AI risen 3xx (όταν με το καλό βγουν) και Snapdragon. Όλα αυτά όχι γτ έχουν σούπερ επιδόσεις αλλά γτ η μπαταρία κρατάει πάνω από 10 ώρες. Τώρα καθημερινά χρησιμοποιώ AutoCAD κ excel. Excel σίγουρα θα τρέχει (ο Snapdragon) αλλά δεν είμαι σίγουρος για το AutoCADκ ιδιαίτερα παλιότερες εκδόσεις πχ 2017...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...