Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χαιρετώ,

Μιας και άλλαξα κάρτα γραφικών αυτές τις μέρες, σκέφτομαι να αναβαθμίσω σιγά σιγά και το υπόλοιπο σύστημα.

To παρόν σύστημα αποτελείται απο 

CPU: Ryzen 7 2700x
Mobo: Asrock Steel Legend B450m
Ram: Corsair DDR4 2x8Gb 3200Mhz
GPU: MSI RTX 3070
Psu: Be Quiet 600W Gold 
Monitor: 1440p 144Hz 34'' Ultrawide

Λογικά με τις αναβαθμίσεις θα χρειαστεί και άλλο τροφοδοτικό 750W+ αλλά θέλω να καταλήξω στη βάση του συστήματος για αρχή. 

Δεν παίζω τελευταίους τίτλους, ούτε πολύ βαριά παιχνίδια. Οπότε δεν έχει νόημα θεωρώ να πάω σε κάτι τρομερό (βλ Ryzen 9 κλπ). Απλώς θέλω λίγο να εκσυγχρονίσω το σύστημα.

Το ερώτημα μου ειναι το εξής:

1) Mένω στην ίδια μητρική και πάω σε εναν Ryzen 5XXX (μέχρι εκεί εχει compatibility η μητρική);
2) Έχει νόημα να κοιτάξω σε AM5 (θα παω μετά σετάκι CPU, Mobo, Ram);
3) Να παω σε κάποιο Intel σύστημα (τύπου i5 12600k + Mobo)

Κοιτάω και μεταχεισμένα και καινούργια, δεν με πειραζει αυτό. Απλά θέλω κάτι VFM στην συγκεκριμένο περίοδο.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων :)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τίποτα δεν χρειάζεται να αλλάξεις! Ούτε τροφοδοτικό, μια χαρά ειναι το be quiet 600W!

Πάρε μονο ενα cpu 5600 στα 120Ε. 

Αν βρεις να πουλήσεις τις μνήμες και πάρεις με 50Ε 32GB, εχει καλώς. Αλλιώς και τα 16GB που εχεις δεν ειναι και πρόβλημα στα αληθεια. 

Να τα αλλάξεις όλα για να πας σε Ιntel κατά τη γνωμη μου ούτε για αστείο!

Και το ΑΜ5, δεν θα καταλάβεις τώρα διαφορά. Άστο για μετά από χρόνια να τα αλλάξεις όλα μαζί.

ΥΓ. Εκτός μόνο αν βρεις καποιον να του δώσεις μαζί όλο το πακέτο σου ΑΜ4 cpu-mobo-ram σε συμφερουσα τιμη, τοτε οκ, να πεις οτι παιρνεις ενα ΑΜ5. 

Επεξ/σία από sattack
  • Like 4
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
45 minutes ago, iCyd said:

Μιας και άλλαξα κάρτα γραφικών αυτές τις μέρες, σκέφτομαι να αναβαθμίσω σιγά σιγά και το υπόλοιπο σύστημα.
To παρόν σύστημα αποτελείται απο 
CPU: Ryzen 7 2700x
Mobo: Asrock Steel Legend B450m
Ram: Corsair DDR4 2x8Gb 3200Mhz
GPU: MSI RTX 3070
Psu: Be Quiet 600W Gold 
Monitor: 1440p 144Hz 34'' Ultrawide
Δεν παίζω τελευταίους τίτλους, ούτε πολύ βαριά παιχνίδια.Απλά θέλω κάτι VFM στην συγκεκριμένο περίοδο.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων :)

Με βαση αυτα  που γραφεις,εισαι ηδη μια χαρα. Μην αλλαξεις τιποτε.   Απλα αν θελεις να αναβαθμισεις κατι βαλε αλλα 16gb  ram.

Το συστημα σου ειναι  κλασσικο παραδειγμα VFM.

Επεξ/σία από benign
  • Like 3
Δημοσ.
26 λεπτά πριν, sattack είπε

Τίποτα δεν χρειάζεται να αλλάξεις! Ούτε τροφοδοτικό, μια χαρά ειναι το be quiet 600W!

Πάρε μονο ενα cpu 5600 στα 120Ε. 

Αν βρεις να πουλήσεις τις μνήμες και πάρεις με 50Ε 32GB, εχει καλώς. Αλλιώς και τα 16GB που εχεις δεν ειναι και πρόβλημα στα αληθεια. 

Να τα αλλάξεις όλα για να πας σε Ιntel κατά τη γνωμη μου ούτε για αστείο!

Και το ΑΜ5, δεν θα καταλάβεις τώρα διαφορά. Άστο για μετά από χρόνια να τα αλλάξεις όλα μαζί.

ΥΓ. Εκτός μόνο αν βρεις καποιον να του δώσεις μαζί όλο το πακέτο σου ΑΜ4 cpu-mobo-ram σε συμφερουσα τιμη, τοτε οκ, να πεις οτι παιρνεις ενα ΑΜ5. 

20 λεπτά πριν, benign είπε

Με βαση αυτα  που γραφεις,εισαι ηδη μια χαρα. Μην αλλαξεις τιποτε.   Απλα αν θελεις να αναβαθμισεις κατι βαλε αλλα 16gb  ram.

Το συστημα σου ειναι  κλασσικο παραδειγμα VFM.

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

Μπορώ να δώσω τα cpu-mobo-ram δεν ξέρω όμως ποια ειναι μια δίκαια τιμή.

Επίσης δεν ξερω ποσο θα βγει μετά η αναβαθμιση, δηλαδή άλλο να δωσω πχ 120 για τον 5600 μονο και αλλο να δωσω +300 ευρώ για ολοκληρο σετ. 

Επίσης αυτό το ~10% bottleneck που θεωρητικά έχει βάση κάποιων online calculators, δεν ειναι άξιο σημασιας να φανταστώ.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 λεπτά πριν, iCyd είπε

Μπορώ να δώσω τα cpu-mobo-ram δεν ξέρω όμως ποια ειναι μια δίκαια τιμή.

Ίσως 100Ε? Δεν είμαι σίγουρος,  ας πει και κάποιος άλλος. 

18 λεπτά πριν, iCyd είπε

Επίσης δεν ξερω ποσο θα βγει μετά η αναβαθμιση, δηλαδή άλλο να δωσω πχ 120 για τον 5600 μονο και αλλο να δωσω +300 ευρώ για ολοκληρο σετ. 

Ε ναι, δεν ειναι οτι το εχεις ανάγκη. Αν ειναι να το κάνεις θα το κάνεις βασικά για το γούστο σου! 

Αν λοιπόν πουλήσεις τα παλιά cpu-mobo-ram, για να πάρεις μετά καινούργια ΑΜ5 θα χρειαστείς τουλάχιστον 440Ε (200Ε cpu 7600, 105E 32GB ddr5, 130E μητρικη Asrock mATX). Δεν συγκρίνεται σαν VFM με το να κρατήσεις αυτά που έχεις. Όπως είπα είναι μόνο για το γούστο της αλλαγής. 

Επεξ/σία από sattack
Δημοσ.
1 ώρα πριν, sattack είπε

Ίσως 100Ε? Δεν είμαι σίγουρος,  ας πει και κάποιος άλλος. 

Ε ναι, δεν ειναι οτι το εχεις ανάγκη. Αν ειναι να το κάνεις θα το κάνεις βασικά για το γούστο σου! 

Αν λοιπόν πουλήσεις τα παλιά cpu-mobo-ram, για να πάρεις μετά καινούργια ΑΜ5 θα χρειαστείς τουλάχιστον 440Ε (200Ε cpu 7600, 105E 32GB ddr5, 130E μητρικη Asrock mATX). Δεν συγκρίνεται σαν VFM με το να κρατήσεις αυτά που έχεις. Όπως είπα είναι μόνο για το γούστο της αλλαγής. 

Μάλλον μονο τον επεξεργαστή θα δώσω, μιας και βλέπω έχει κάποια διαφορά.

Το "γουστο" μου το εκανα αγοράζοντας την κάρτα (δεν τη χρειαζομουν ιδιαίτερα) καθώς άλλαξα την 1080ti μου, οπότε την κάλυψα αυτην μου την αναγκη. 

Θα κοιτάξω να βρω και ίδιες RAM για να τις κανω 4x8GB καποια στιγμή.

• Like 1
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, iCyd είπε

Θα κοιτάξω να βρω και ίδιες RAM για να τις κανω 4x8GB καποια στιγμή.

Ή αυτό, ή αν βρεις να πουλήσεις τις παλιές και να πάρεις 2x16. Oτι ειναι πιο εύκολο και πιο οικονομικό. 

• Like 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, sattack είπε

Ή αυτό, ή αν βρεις να πουλήσεις τις παλιές και να πάρεις 2x16. Oτι ειναι πιο εύκολο και πιο οικονομικό. 

Η διαφορά του 4x8 και του 2x16 θεωρώ πως δεν ειναι καν αντιληπτή έτσι; Μιλάω για το θέμα ταχύτητας.

Γιατι θυμαμαι επικρατούσε πολύ η χρήση των 2 modules και οχι 4 καθώς δεν δουλευουν σωστά θεωρητικα.

• Like 1
Δημοσ.

Ναι, ο χρήστης δεν πρόκειται να καταλάβει διαφορά. Ο memory controller ζοριζεται πιο πολυ, οποτε με 2 πιάνει πιο εύκολα μεγαλύτερες ταχύτητες. 

Γι αυτό έγραψα, ότι είναι πιο φτηνό και πιο εύκολο. 

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

5700X στα 134 ευρω (133,99€) με αγορα μέσω σκρουτζ

https://www.skroutz.gr/s/40307319/AMD-Ryzen-7-5700X-3-4GHz-Epexergastis-8-Pyrinon-gia-Socket-AM4-Tray.html

και 32GB RAM 3200/C16  ή 3600/C18  που ειναι φθηνή

και είσαι ΟΚ

Πούλα τον 2700X και την παλια σου μνημη, για να αποσβέσεις μέρος της αναβάθμισης.

Θα είσαι άρχοντας για τα επόμενα 3-5 χρόνια

Επεξ/σία από duffyduck
  • Like 5
Δημοσ.

παντως και στο aliexpress εχει 5700x3d  tray ειδικα τωρα με τα κουπονια που ειναι το απολυτο vfm για την πλατφορμα am4 που να σε βγαλει ανετα 5ετια για τις απαιτησεις που εχεις

Δημοσ.

Καλό deal μεν το Aliexpress αλλά δεν ξέρω αν αξιζει εγώ προσωπικά να δωσω αυτά τα έξτρα 50-70 ευρω για τον 3D αντί του Χ. Επίσης δεν ξερω καθόλου τι παιζει με το θέμα εγγυήσεων απο εκεί, δεν μου εχει χρειαστεί σε κάτι και δεν το έχω ψάξει.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

συμφωνω με τους απο πανω. κανε οτι αναβαθμισεις παιρνει η μητρικη σου και κατσε στα αυγα σου για αλλα 3-5 χρονια (τουλαχιστον..)...!! 

κι εγω τις ιδιες προτασεις, θα σου εκανα, CPU-RAM σε νεοτερο- μεγαλυτερες, για να εισαι καλυτερα στο μελλον. με την σειρα 5χχχ καλυπτεις μεγαλο μερος απο -οποιο- bottleneck εχει ο 2χχχ...! 

ΥΓ εχε υποψη σου επισης...,  οτι εχεις ηδη ενα στημενο πισι, φανταζομαι χωρις θεματα. γιατι να μπλεξεις με αναβαθμισεις που πιθανον-ισως φερουν προβληματα(ασυμβατοτητες-conflicts)...???

πηγαινε βασει την λιστας της μητρικη σου και παρε ο,τι καλυτερο μπορεις....!! 

Επεξ/σία από cabdik
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...