Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η Meta παρουσίασε μια επαναστατική τεχνολογία που μετατρέπει τις σκέψεις σε γραπτό κείμενο, χρησιμοποιώντας έναν σαρωτή μαγνητοεγκεφαλογραφίας (MEG), με ακρίβεια που φτάνει το 80% στην αναγνώριση γραμμάτων.

Η συσκευή, αξίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων, χρησιμοποιεί μαγνητοεγκεφαλογραφία (MEG) για την ανάλυση της εγκεφαλικής δραστηριότητας.

Το σύστημα, με την ονομασία Brain2Qwerty, αξιοποιεί ένα βαθύ νευρωνικό δίκτυο για την αποκωδικοποίηση των εγκεφαλικών κυμάτων χωρίς την ανάγκη εμφυτευμάτων ή ηλεκτροδίων. Καταγράφει 1.000 στιγμιότυπα του εγκεφάλου ανά δευτερόλεπτο, εντοπίζοντας τη στιγμή που οι σκέψεις μετατρέπονται σε λέξεις και συλλαβές.

Ωστόσο, οι τεχνικοί περιορισμοί της συσκευής είναι ακόμη ουσιαστικοί. Ο σαρωτής ζυγίζει περίπου μισό τόνο, έχει το μέγεθος ψυγείου και απαιτεί ειδικά θωρακισμένο δωμάτιο για την προστασία από το μαγνητικό πεδίο της Γης, το οποίο είναι ένα τρισεκατομμύριο φορές ισχυρότερο από τα εγκεφαλικά σήματα.

Η λειτουργία του συστήματος προϋποθέτει την απόλυτη ακινησία του κεφαλιού του χρήστη, καθώς η παραμικρή κίνηση διαταράσσει τα σήματα. Ο εθελοντής κάθεται μέσα στον σαρωτή MEG, ο οποίος μοιάζει με γιγαντιαίο στεγνωτήρα μαλλιών, ενώ το σύστημα μαθαίνει να αντιστοιχίζει τα νευρωνικά σήματα με συγκεκριμένα πλήκτρα.

mzWvyjWiW3QedfvEuunHvM-1200-80.gif.b5eae0d5ce5e74d74994859dd94f43a9.gif

Η Meta εξηγεί πως η έρευνα αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος μετατρέπει αφηρημένες έννοιες σε συγκεκριμένες κινήσεις. Ξεκινώντας από το νόημα μιας πρότασης, δημιουργείται μια αλληλουχία αναπαραστάσεων που καταλήγει στην κίνηση των δακτύλων στο πληκτρολόγιο.

Ερευνητές στον τομέα της νευροεπιστήμης τονίζουν πως η μη επεμβατική προσέγγιση της Meta προσφέρει πλεονεκτήματα έναντι λύσεων όπως της Neuralink, που απαιτούν χειρουργική επέμβαση για την εμφύτευση τσιπ στον εγκέφαλο.

Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στην εξέλιξη της νευροεπιστήμης και στη θεραπεία εγκεφαλικών τραυμάτων και παθήσεων. Παράλληλα, ανοίγει νέους δρόμους στην έρευνα για τη διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή.

Παρά τους σημερινούς περιορισμούς, η ιστορία έχει δείξει πως ογκώδεις εργαστηριακές συσκευές μπορούν να εξελιχθούν σε φορητές λύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι υπολογιστές, που από το μέγεθος κτιρίου της δεκαετίας του 1950 έχουν εξελιχθεί στα σημερινά smartphones. Η επόμενη γενιά αυτής της τεχνολογίας θα επικεντρωθεί στη μείωση του μεγέθους και του κόστους της συσκευής, με στόχο την ευρύτερη προσβασιμότητα και πρακτική εφαρμογή της.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Δημοσ.

Δεν νομίζω οτι υπάρχει περίπτωση να γραψω ποτέ αυτό που θέλω να γραψω αφου αλλα σκεφτομαι και αλλα γραφω. 

Θα αποκτήσουν ομως πολυ raw data για να εκπαιδευσουν ΑΙ με αυτο το μηχάνημα. Γραψε Γιαννακη καλησπέρα στην κυρία. 

... Γιαννάκης is typing

πω ρε μανα παλι με τις λαλαλα σου ασε με και εχω αλλα προβλήματα καλησπέρα κυρια να ορίστε το εγραψα ασε με να φυγω τώρα 

  • Haha 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Παρά τους σημερινούς περιορισμούς, η ιστορία έχει δείξει πως ογκώδεις εργαστηριακές συσκευές μπορούν να εξελιχθούν σε φορητές λύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι υπολογιστές, που από το μέγεθος κτιρίου της δεκαετίας του 1950 έχουν εξελιχθεί στα σημερινά smartphones.

μόνο που αυτά δεν θέλαν προστασία απο το μαγνητικό πεδίο της γης; 

Κατα τ' άλλα μια χαρά. Λεφτά να υπάρχουν και να γίνονται έρευνες.

Επεξ/σία από bazzil
  • Thanks 1
Δημοσ.

Να υποθέσω  την ίδια σαρωση εγκεφαλου που μας κανουν με την λεπτομερή κατασκοπεία που χρησιμοποιείται την ωρα που χρησιμοποιούμε το κινητο μας.

  • Like 1
  • Haha 1
Δημοσ.

"Ο σαρωτής ζυγίζει περίπου μισό τόνο, έχει το μέγεθος ψυγείου και απαιτεί ειδικά θωρακισμένο δωμάτιο για την προστασία από το μαγνητικό πεδίο της Γης, το οποίο είναι ένα τρισεκατομμύριο φορές ισχυρότερο από τα εγκεφαλικά σήματα."

Δεν νομίζω οτι θα  βγεί σύντομα στην αγορά, γιατί όσο και να μικρύνεις την συσκευή θέλει ειδικό δωμάτιο.

 

Δημοσ.
1 hour ago, MikeGR7 said:

Να υποθέσω  την ίδια σαρωση εγκεφαλου που μας κανουν με την λεπτομερή κατασκοπεία που χρησιμοποιείται την ωρα που χρησιμοποιούμε το κινητο μας.

Αυτό είναι πολύ - πολύ πιο εύκολο . Τα δίνεις  όλα μόνος σου δε χρειάζεται να σε δέσουν σε τέτοια καρέκλα :devil:

  • Like 1
  • Haha 2
Δημοσ.
2 hours ago, MikeGR7 said:

Να υποθέσω  την ίδια σαρωση εγκεφαλου που μας κανουν με την λεπτομερή κατασκοπεία που χρησιμοποιείται την ωρα που χρησιμοποιούμε το κινητο μας.

πεταξε το το κινητο και πες μας που το πεταξες

  • Haha 3
Δημοσ.

Εξαιρετικό νέο. Κάποτε το μέγεθος ενός ψυγείου είχε και το πρώτο router για το arpanet. Πιστεύω ότι αυτές οι τεχνικές αδυναμίες και τα μειονεκτηματα θα ξεπεραστούν στο μέλλον και θα πέσει πολύ r&d σε αυτό το σύστημα. 

  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κοίτα να δεις που ο "τρελός" που έβαζε αλουμινόχαρτο στο κεφάλι για να μην του κλέψουν τις ιδέες, θα βγει προφητικός !!!

Έχω έτοιμα τα αντίμετρα κουφάλες

Screenshot2025-02-17at10-35-32Facebook.png.6bc3aac9602ec325da868c19b7631614.png

 

Επεξ/σία από Billi the Kid
  • Thanks 2
  • Haha 5
Δημοσ.

Ελπίζω να μη το εκπαιδεύσουν σε άτομα  με ADHD. 

Λόγω όγκου είναι μεν μακρινό  για φορητή συσκευή,  πόσο μακρινό  θα είναι όμως  για εξαγωγή  πληροφοριών αντί για βασανιστήρια; Θα μείνουν  χωρίς δουλειά  κάποια  Αμερικανάκια.

 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...