ardi21 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) Προσφατα πηγα σε καινουργια εταιρεια η οποια προσφερει ομαδικη ασφαλιση υγειας (οχι καποιο συνταξιοδοτικο). Η συγκεκριμενη πληρωνει 2 φορες τον μηνα (καθε 15 και στο τελος). Παρατηρησα οτι η μισθοδοσια στις 15 ηταν λιγο χαμηλοτερη απ'οτι θα επρεπε, σε σχεση με τον μισθο που εχω συμφωνησει. Περιμενω να δω και την δευτερη καταβολη στο τελος του μηνα, για να ειμαι σιγουρος, αλλα θελω να ρωτησω το εξης, επειδη δεν εχει ξανατυχει να ειμαι σε εταιρεια με ομαδικο προγραμμα ασφαλισης. Υπαρχει καποια παρακρατιση απο τον καθαρο μισθο του εργαζομενου για την ομαδικη ασφαλιση η το καλυπτει 100% ο εγοδοτης? Γιατι αν υπαρχει, δεν μου το ειχαν αναφερει. Επεξ/σία 15 Φεβρουαρίου από ardi21
Ukforthemoment Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 1 λεπτό πριν, ardi21 είπε Προσφατα πηγα σε καινουργια εταιρεια η οποια προσφερει ομαδικη ασφαλιση υγειας (οχι καποιο συνταξιοδοτικο). Η συγκεκριμενη πληρωνει 2 φορες τον μηνα (καθε 15 και στο τελος). Παρατηρησα οτι η μισθοδοσια στις 15 ηταν λιγο χαμηλοτερη απ'οτι θα επρεπε, σε σχεση με τον μισθο που εχω συμφωνησει. Περιμενω να δω και την δευτερη καταβολη στο τελος του μηνα, για να ειμαι σιγουρος, αλλα θελω να ρωτησω το εξης, επειδη δεν εχει ξανατυχει να ειμαι σε εταιρεια με ομαδικο προγραμμα ασφαλισης: Υπαρχει καποια παρακρατιση απο τον καθαρο μισθο του εργαζομενου για την ομαδικη ασφαλιση η το καλυπτει 100% ο εγοδοτης? Γιατί δεν ρωτάς το λογιστήριο ή έστω έναν συνάδελφο; 1
ardi21 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου Μέλος Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) Αν και εφοσον ο μισθος δεν ειναι αυτος που ειχα συμφωνησει, θα ρωτησω προφανως το λογιστηριο στο τελος του μηνα, οταν γινει και η δευτερη πληρωμη. Απλα ηθελα να ρωτησω και εδω μηπως υπαρχει καποιο στανταρ σε αυτην την περιπτωση. Επεξ/σία 15 Φεβρουαρίου από ardi21
dtzgr Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) Πότε ξεκίνησες; Μήπως μετά την 1η Φεβρουαρίου; Επίσης, δεν σου έδωσαν απόδειξη μισθοδοσίας; Αν όχι, θα (πρέπει να) σου δώσουν τουλάχιστο στο τέλος του μήνα με την εξόφληση. Εκεί θα φανούν τα πάντα (μισθός, πόσες κρατήσεις και για ποιο λόγο κλπ). Επεξ/σία 15 Φεβρουαρίου από dtzgr
ardi21 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου Μέλος Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) Όχι, τέλος Ιανουαριου. Αν είχα ξεκινήσει μετά από τις 1/2 θα ήταν λογικό. Τέλος του μήνα θα ρωτήσω έτσι κι αλλιώς το λογιστήριο, απλά ειπα να κάνω και μια ερώτηση εδώ Επεξ/σία 15 Φεβρουαρίου από ardi21
dtzgr Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) 25 λεπτά πριν, ardi21 είπε η μισθοδοσια στις 15 ηταν λιγο χαμηλοτερη απ'οτι θα επρεπε Το πόσο "θα έπρεπε να είναι" ποιος το υπολόγισε και με ποιον τρόπο; Μόνο με ερώτηση στο λογιστήριο και με την απόδειξη μισθοδοσίας. Στην εταιρία που εργάζομαι ο εργαζόμενος δεν επιβαρύνεται καθόλου για το ομαδικό υγείας ως προς τη δική του ασφάλιση. Όμως, έχει δικαίωμα (αλλα όχι υποχρέωση) να ασφαλίσει και σύζυγο/παιδιά στο ίδιο ομαδικό συμβόλαιο μέσω της εταιρίας. Στην περίπτωση που το επιλέξει, πληρώνει μια συμβολική συμμετοχή και το υπόλοιπο κόστος το επωμίζεται η εταιρία. Αυτό όμως είναι προαιρετικό και προσφέρεται από την εταιρία και την ασφαλιστική, δεν υπάρχει κανόνας/νόμος. Επεξ/σία 15 Φεβρουαρίου από dtzgr 2
ardi21 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου Μέλος Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2 minutes ago, dtzgr said: Το ποσό θα έπρεπε να είναι ποιος το υπολόγισε και με ποιον τρόπο; Μόνο με ερώτηση στο λογιστήριο και με την απόδειξη μισθοδοσίας. Στη δική μου εταιρία ο εργαζόμενος δεν επιβαρύνεται καθόλου για το ομαδικό υγείας. Όμως, ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα (αλλα όχι υποχρέωση) να ασφαλίσει και σύζυγο/παιδιά στο ίδιο συμβόλαιο μέσω της εταιρίας, στην οποία περίπτωση πληρώνει μια συμβολική συμμετοχή και το υπόλοιπο κόστος επωμίζεται η εταιρία. Αυτό όμως είναι προαιρετικό και προσφέρεται από την εταιρία και την ασφαλιστική, δεν υπάρχει κανόνας/νόμος. Και γω αυτό είχα υποθέσει, ότι δεν επιβαρύνεται ο εργαζόμενος. Είναι μια επιπλέον παροχή που σου δινει η εταιρεία. Το ποσό το υπολόγισα εγώ γιατί κάθε 15 παίρνεις τα μισά και στο τέλος του μήνα τα υπόλοιπα. Τα μισά δεν ηταν αυτά που έπρεπε. Μπορεί στο τέλος του μήνα να μπει και η διαφορά, η να μπήκαν λιγότερα επειδή έγινε χτες. Γι' αυτο περιμένω και την δεύτερη καταβολή, να είμαι σίγουρος. Σ' ευχαριστώ.
dtzgr Δημοσ. Σάββατο στις 04:11 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 04:11 μμ (επεξεργασμένο) Τα μισά από τι; Με τις εταιρίες συμφωνείς στα μεικτά. Τα καθαρά σου πώς τα υπολόγισες; Δεν χρειάζεται να περιμένεις, μπορείς να ρωτήσεις στο λογιστήριο αν υπάρχει κράτηση / επιβάρυνση για το ομαδικό. Επεξ/σία Σάββατο στις 04:14 μμ από dtzgr
ardi21 Δημοσ. Σάββατο στις 04:20 μμ Μέλος Δημοσ. Σάββατο στις 04:20 μμ (επεξεργασμένο) 14 minutes ago, dtzgr said: Τα μισά από τι; Με τις εταιρίες συμφωνείς στα μεικτά. Τα καθαρά σου πώς τα υπολόγισες; Δεν χρειάζεται να περιμένεις, μπορείς να ρωτήσεις στο λογιστήριο αν υπάρχει κράτηση / επιβάρυνση για το ομαδικό. Πότε δεν έχω συμφωνήσει με κάποια εταιρεία για τα μεικτά. Στην συνέντευξη και μετά στην συμφωνία για την πρόσληψη πάντα αναφέρω τον καθαρό μισθό που θέλω εγώ. Τα μεικτά υπολογίζονται από αυτούς. Δεν έχω ακούσει ποτέ στην ζωή μου κάποιον άνθρωπο να συμφωνεί επί του μεικτού μισθου, τουλάχιστον στην Ελλαδα. Ο καθαρός μισθός τον ενδιαφέρει. Επεξ/σία Σάββατο στις 04:26 μμ από ardi21 2 1 2
DrLo Δημοσ. Σάββατο στις 04:28 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 04:28 μμ 6 λεπτά πριν, ardi21 είπε Δεν έχω ακούσει ποτέ κάποιον άνθρωπο να συμφωνεί επί του μεικτού μισθου, τουλάχιστον στην Ελλαδα. Ο καθαρός μισθός τον ενδιαφέρει. Δε ξέρω ποιους έχεις ακούσει αλλά αυτό είναι εντελώς λάθος. Ontopic Υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις ασφαλιστικών. Υπάρχει ασφαλιστικό για ασθένεια νοσοκομεία κλπ που όντως παρέχεται συνήθως από την εταιρεία υπάρχει και συνταξιοδοτικό έξτρα που η εταιρεία βάζει άλλα τόσα όσα βάζεις εσύ, σου λέει πχ μια εταιρεία, αν πληρώνεις Χ το μήνα στο συνταξιοδοτικό σου θα σου βάζω και εγώ αλλά Χ 1
Moderators Malthador Δημοσ. Σάββατο στις 04:30 μμ Moderators Δημοσ. Σάββατο στις 04:30 μμ Πάντα επί των μικτών αποδοχών γίνεται (και πρέπει να γίνεται) η όποια μισθολογική συμφωνία, γιατί αν αύριο αλλάξει η φορολογία ή οι εισφορές του εργαζόμενου, αλλάζει αντίστοιχα και ο καθαρός μισθός. Το HR σε ενημερώνει για τον μικτό μισθό και σου υπολογίζει στο περίπου τον καθαρό μισθό, χωρίς να στον εγγυάται. Εξάλλου για μικτό μισθό έχεις υπογράψει σύμβαση εργασίας, όχι για καθαρό. Πάνω σε αυτό που ρωτάς: η ομαδική ασφάλιση είναι του εργοδότη, εκτός κι αν έχεις επιλέξει να έχεις προστατευόμενα μέλη μέσα σε αυτή, οπότε και τα πληρώνεις ο ίδιος. Μήπως έχετε έξτρα ταμείο στην εταιρεία, για επικουρική ασφάλιση και να έχεις εκεί επιπλέον παρακράτηση; 1
ardi21 Δημοσ. Σάββατο στις 04:35 μμ Μέλος Δημοσ. Σάββατο στις 04:35 μμ (επεξεργασμένο) 10 minutes ago, DrLo said: Δε ξέρω ποιους έχεις ακούσει αλλά αυτό είναι εντελώς λάθος. Ontopic Υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις ασφαλιστικών. Υπάρχει ασφαλιστικό για ασθένεια νοσοκομεία κλπ που όντως παρέχεται συνήθως από την εταιρεία υπάρχει και συνταξιοδοτικό έξτρα που η εταιρεία βάζει άλλα τόσα όσα βάζεις εσύ, σου λέει πχ μια εταιρεία, αν πληρώνεις Χ το μήνα στο συνταξιοδοτικό σου θα σου βάζω και εγώ αλλά Χ Οπως ανεφερα και στο πρωτο μηνυμα αφορα μονο ασφαλιση υγειας. Στο συνταξιοδοτικο το ξερω οτι υπαρχει παρακρατηση. @MalthadorΟχι δεν υπαρχει καποιο εξτρα ταμειο. Τουλαχιστον δεν ειχα καμια ενημερωση για κατι τετοιο. Τωρα οσον αφορα για τα μεικτα καταλαβαινω πως το λετε και δεν εχω λογο να διαφωνησω, αλλα δεν το εχω ακουσει απο φιλους και γνωστους. Επεξ/σία Σάββατο στις 04:39 μμ από ardi21
dtzgr Δημοσ. Σάββατο στις 04:38 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 04:38 μμ Για μεικτά/καθαρά, ο,τι είπαν οι από πάνω (βλέπεις τελικά ότι και στην Ελλάδα έτσι γίνεται, άλλο που μπορεί να μην το είχες ξανακουσει). Για το θέμα σου, αν έχεις παιδιά, πιθανόν να μην τα υπολόγισαν (παίζει ρόλο στις κρατήσεις). Ακόμα και έτσι, πάντως, δεν τα χάνεις (αν είναι αυτή η περίπτωση): σου επιστρέφονται με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης όταν τα δηλώσεις. Μπες στην Εργάνη (myergani.gov.gr) και δες τι μεικτό μισθό σου δήλωσαν. Για να βρεις τα καθαρά σου, πρέπει να ξέρεις να κάνεις εκκαθάριση για την περίπτωση σου (ταμείο, οικογενειακή κατάσταση, κλπ). 1
ardi21 Δημοσ. Σάββατο στις 04:43 μμ Μέλος Δημοσ. Σάββατο στις 04:43 μμ (επεξεργασμένο) Οχι παιδια δεν εχω. Οκ σας ευχαριστω ολους. Θα λυθει το θεμα, αν υπαρχει. Απλα ηθελα να ρωτησω και γενικα τι γινεται με τις ομαδικες ασφαλισεις υγειας. Επεξ/σία Σάββατο στις 04:44 μμ από ardi21
polaki Δημοσ. Σάββατο στις 05:23 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 05:23 μμ 1 hour ago, ardi21 said: Προσφατα πηγα σε καινουργια εταιρεια η οποια προσφερει ομαδικη ασφαλιση υγειας (οχι καποιο συνταξιοδοτικο). Η συγκεκριμενη πληρωνει 2 φορες τον μηνα (καθε 15 και στο τελος). Παρατηρησα οτι η μισθοδοσια στις 15 ηταν λιγο χαμηλοτερη απ'οτι θα επρεπε, σε σχεση με τον μισθο που εχω συμφωνησει. Περιμενω να δω και την δευτερη καταβολη στο τελος του μηνα, για να ειμαι σιγουρος, αλλα θελω να ρωτησω το εξης, επειδη δεν εχει ξανατυχει να ειμαι σε εταιρεια με ομαδικο προγραμμα ασφαλισης. Υπαρχει καποια παρακρατιση απο τον καθαρο μισθο του εργαζομενου για την ομαδικη ασφαλιση η το καλυπτει 100% ο εγοδοτης? Γιατι αν υπαρχει, δεν μου το ειχαν αναφερει. Σε εταιρίες που πληρώνουν κάθε 15ημερες είναι αρκετά σύνηθες να πληρώνεσαι λιγότερα στις 15 του μήνα και να συμπληρώνεται μετά το ποσό στην εξόφληση. Στην πρώτη μου δουλειά πριν πολλά χρόνια έπαιρνα 300€ στις 15 του μήνα και άλλα 372€ στο τέλος. Το ομαδικό πρόγραμμα δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Chill. 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα