Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εχω παρει στεγαστικό δάνειο από εθνική με κυμαινομενο euribor. Μέχρι το 2021 το  πληρωνα 425€. Όταν ανέβηκαν τα επιτόκια η δόση πηγε 575€.

Το επιτόκιο έχει ήδη πεσει στο 2.4 τοις εκατό απο 4.1 και προβλέπεται τέλος του έτους να παει στο 1.6 τοις εκατό. Η δόση όμως προς το παρον παραμενει στα 575€. 

Επεξ/σία από Yperaspisths
  • Haha 3
Δημοσ.

Εαν προκειτε για ενήμερο δανειο η τραπεζα σε εβαλε σε προγραμμα μεχρι τον φλεβαρη με εποιτοκιο του μαρτιου πριν 2 χρονια.Ακομα δεν εχι πεσει ποιο κατω.Ετσι τουλαχιστον νομιζω γιατι και εγω στην ιδια φαση ειμαι.Με εθνικη.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 λεπτά πριν, filipprin είπε

Εαν προκειτε για ενήμερο δανειο η τραπεζα σε εβαλε σε προγραμμα μεχρι τον φλεβαρη με εποιτοκιο του μαρτιου πριν 2 χρονια.Ακομα δεν εχι πεσει ποιο κατω.Ετσι τουλαχιστον νομιζω γιατι και εγω στην ιδια φαση ειμαι.Με εθνικη.

Ενήμερο είναι. Κοιτάζω τις δόσεις και έχουν επιτόκιο 2.6 τοις εκατό. Όταν το πηρα το euribor ήταν μηδενικό, εφτασε στο 4.2 και τώρα είναι στο 2.4 και θα πεσει στο 1.6 τέλος του έτους. 

Θα παω από βδομάδα στην τραπεζα να δω τι γίνεται. 

Επεξ/σία από Yperaspisths
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Yperaspisths είπε

Ενήμερο είναι. Κοιτάζω τις δόσεις και έχουν επιτόκιο 2.6 τοις εκατό. Όταν το πηρα το euribor ήταν μηδενικό, εφτασε στο 4.2 και τώρα είναι στο 2.4 και θα πεσει στο 1.6 τέλος του έτους. 

Θα παω από βδομάδα στην τραπεζα να δω τι γίνεται. 

Ιδια περιπτωση ειμαστε! Στο δικο μου επεσε αυτο το μηνα μονο 5 ευρω..Aλλα ακου κατι σημαντικο! Απευθυνθηκα στην τραπεζα για ενημερωση σχετικα κι η υπαλληλος μου ειπε πως βγηκε τωρα λιστα με στεγαστικα οπου μπορει να αλλαχτει η συμβαση σε σταθερο επιτοκιο για 5 χρονια! Εγω ειμαι μεσα κι εχω κλεισει ραντεβου τη βδομαδα να το κανω..Χοντρικα η δοση μου απο 390,00, πεφτει στα 285,00 με σταθερο..Θελει βεβαια 200,00 ευρω εξοδα, αλλα εννοειται με συμφερει, δες το!!

Δημοσ.

Μου συνέβει ακριβώς το ίδιο πριν χρόνια. Ενας άλλος δανειολήπτης συνάδελφος που είχε όμοιο δάνειο, είχε μείωση στην δόση του δανείου και το δικό μου δεν είχε καμία αλλαγή. Εστειλα μια επιστολή στον Δ/ντή του καταστήματος ζητώντας εξηγήσεις και η επόμενη δόση ήλθε με μια μεγάλη διόρθωση. Βεβαια για αναδρομικά ούτε κουβέντα. 

Δημοσ.
18 λεπτά πριν, energy52 είπε

Ιδια περιπτωση ειμαστε! Στο δικο μου επεσε αυτο το μηνα μονο 5 ευρω..Aλλα ακου κατι σημαντικο! Απευθυνθηκα στην τραπεζα για ενημερωση σχετικα κι η υπαλληλος μου ειπε πως βγηκε τωρα λιστα με στεγαστικα οπου μπορει να αλλαχτει η συμβαση σε σταθερο επιτοκιο για 5 χρονια! Εγω ειμαι μεσα κι εχω κλεισει ραντεβου τη βδομαδα να το κανω..Χοντρικα η δοση μου απο 390,00, πεφτει στα 285,00 με σταθερο..Θελει βεβαια 200,00 ευρω εξοδα, αλλα εννοειται με συμφερει, δες το!!

μήπως σου αλλαζουν και την διαρκεια ομως ???

Δημοσ.
Μόλις τώρα, filipprin είπε

μήπως σου αλλαζουν και την διαρκεια ομως ???

Εννοειται πως οχι,  ασε που δεν μπορω να την αλλαξω και να ηθελα.. Το σταθερο επιτοκιο ειναι αρκετα πιο κατω, εξου και η διαφορα! μου εδωσε και αναλυτικη κατασταση δοσεων.. Φυσικα μου ειπε με τα τωρινα δεδομενα μετα την 5ετια ποσο θα ειναι η δοση γυρω στα 330 ευρω αλλα αυτο ειναι αρκετα σχετικο.

Δημοσ.
Μόλις τώρα, energy52 είπε

Εννοειται πως οχι,  ασε που δεν μπορω να την αλλαξω και να ηθελα.. Το σταθερο επιτοκιο ειναι αρκετα πιο κατω, εξου και η διαφορα! μου εδωσε και αναλυτικη κατασταση δοσεων.. Φυσικα μου ειπε με τα τωρινα δεδομενα μετα την 5ετια ποσο θα ειναι η δοση γυρω στα 330 ευρω αλλα αυτο ειναι αρκετα σχετικο.

Μου φαίνεται πολυ καλο για να είναι αληθινό. Εγώ θα τους το προτεινω αλλά χαζοί είναι να χάσουν τα επιπλέον 150€ τον μήνα που κερδίζουν; Είναι αισχροκέρδεια αυτο που γίνεται αλλά δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. 

Όταν είχε ανέβει η δόση μου έλεγαν "είναι προσωρινη η αυξηση επιτοκίων και μην φοβάστε θα πεσει η δόση στα παλια επίπεδα". 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 λεπτά πριν, energy52 είπε

Εγω μεχρι τωρα ηξερα  οτι το σταθερο επιτοκοιο ηταν ποιο πανω απο το κυμαινόμενο.Κατι δεν καταλαβαινω μαλλον.

Μόλις τώρα, filipprin είπε

ασε που δεν μπορω να την αλλαξω και να ηθελα..

μια χαρα γινεται.Εμενα που υποτιθεται οτι ειμαι στο προγραμμα το δεκεμβριο το συνολικο ηταν στα 4.6 απο 4,9

Επεξ/σία από filipprin
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
40 λεπτά πριν, Yperaspisths είπε

Μου φαίνεται πολυ καλο για να είναι αληθινό. Εγώ θα τους το προτεινω αλλά χαζοί είναι να χάσουν τα επιπλέον 150€ τον μήνα που κερδίζουν; Είναι αισχροκέρδεια αυτο που γίνεται αλλά δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. 

Όταν είχε ανέβει η δόση μου έλεγαν "είναι προσωρινη η αυξηση επιτοκίων και μην φοβάστε θα πεσει η δόση στα παλια επίπεδα". 

Τα επιτοκια πολυ δυσκολο να πεσουν εκει που ηταν το 2019..Εγω ειχα δοση 279,00 και με πηγε στα 395,00 ακομα και με το παγωμα των επιτοκιων οπως αναφερει κι φιλος πανω, εσυ πιστευεις θα δω ξανα τα 280 με κυμενομενο;  Εγω εκλεισα ραντεβου Τεταρτη παω να αλλαξω τη συμβαση να προλαβω την επομενη δοση..Ρωτησε στην τραπεζα τι μπορεις να κανεις! 

34 λεπτά πριν, filipprin είπε

Εγω μεχρι τωρα ηξερα  οτι το σταθερο επιτοκοιο ηταν ποιο πανω απο το κυμαινόμενο.Κατι δεν καταλαβαινω μαλλον.

Τα νεα στεγαστικα με σταθερο εχουν πιο χαμηλο επιτοκιο απ το τρεχων κυμενομενο euribor

Επεξ/σία από energy52
Δημοσ.
3 ώρες πριν, Yperaspisths είπε

Εχω παρει στεγαστικό δάνειο από εθνική με κυμαινομενο euribor. Μέχρι το 2021 το  πληρωνα 425€. Όταν ανέβηκαν τα επιτόκια η δόση πηγε 575€.

Το επιτόκιο έχει ήδη πεσει στο 2.4 τοις εκατό απο 4.1 και προβλέπεται τέλος του έτους να παει στο 1.6 τοις εκατό. Η δόση όμως προς το παρον παραμενει στα 575€. 

Βρες την σύμβαση που είχες υπογράψει για να δεις το περιθώριο της τράπεζας (spread) και μετά αν το επιτόκιο συνδέεται με κάποιο euribor (συνήθως 3m) ή με το επιτόκιο της ΕΚΤ. Μετά κάνε υπολογισμούς για να δεις αν το συνολικό επιτόκιο είναι μικρότερο από αυτό που σου λέει η τράπεζα (στην εθνική στο γράφει στο e-banking) και μετά ξεκίνα το κράξιμο.

Κανονικά η δόση θα έπρεπε να μειωθεί, το τρέχον επιτόκιο είναι μικρότερο της προστασίας.

Το ίδιο θέμα είχα και εγώ και μετά από email που τους έστειλα, ζητώντας διευκρινίσεις και σε περίπτωση που δεν ήταν ικανοποιητικές θα έκανα καταγγελία στην τράπεζα της Ελλάδος, μείωσαν το επιτόκιο.

Γενικά κάνουν τις πάπιες σε περίπτωση που δεν τους πάρει χαμπάρι κανείς.

Τώρα η μετατροπή σε σταθερό επιτόκιο σε περίοδο που τα επιτόκια πέφτουν θέλει αρκετή προσοχή στην συμφωνία που θα γίνει ώστε να μην κλειδωθεί σε μεγάλο επιτόκιο (μεγαλύτερο δηλαδή της προοπτικής μείωσης).

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μαλλον το σταθερο επιτοκιο θα ειναι απο τυπου  συγκεκριμενο ποσοστο ανα χ χρονια..3% τα πρωτα χρονια 5% τα επομενα 3 κ ουτω καθεξης

Το spread π σωστα λεει απο πανω ειναι +το περιθωριο κερδους της τραπεζας +2-3% περα απο το κυμαινομενο..

Επεξ/σία από kage
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το ότι πέφτει το βασικό επιτόκιο δεν αρκεί, πρέπει να δεις ανά πότε έχει αναθεώρηση το δάνειο σου. πχ αν έχει τρίμηνη αναθεώρηση θα "δει" τη νέα τιμή του βασικού επιτοκίου ανά τρίμηνο. Αν έχεις μηνιαία, τότε κάθε μήνα.

Για το σταθερό επιτόκιο δες προσεκτικά τι θα σου προτείνουν, γιατι αν είναι κάποιο πρόγραμμα στυλ Προσαρμόζω τη δόση μου με κεφαλαιοποίηση στη λήξη του μπορεί να μη σε συμφέρει. Αν απλώς σου βάζουν μια περίοδο σταθερού επιτοκίου για τρία χρόνια τότε μια χαρά. 

Το συνολικό σου επιτόκιο είναι Βασικό Επιτόκιο + Spread (Περιθώριο) + Εισφορά N.128 (για στεγαστικό πρέπει να είναι 0.12 λογικά)

Επεξ/σία από Rumpelstiltskin

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...