Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα,

ετοιμαζόμουν για αναβάθμιση κάρτας γραφικών με την έλευση των νέων GPUS απο nvidia και AMD αλλα με τις τιμές που βλέπω μάλλον θα το καθυστερησω τουλάχιστον μέχρι να ανακοινωθούν όλες και να δούμε που θα κάτσουν οι τιμές. Ο στόχος εξ αρχής είναι η 5070ti καθώς μοιάζει καλή αναβάθμιση απο την 3060ti που έχω τώρα και ικάνη για 1440p που παίζω.

Εκεί λοιπόν μου δημιουργηθηκε η απορια αν αντέχει ο επεξεργαστής και τι αναβάθμιση θα μπορούσα να κάνω για να είμαι άνετος για μια 5ετια ακόμα. Θεωρείται υπάρχει κάποιος i7 να αναβαθμίσω οικονομικά το υπάρχων σύστημα ή πρεπει να πάω για σετάκι CPU - MOBO - RAM; 

Αν είμαι στην 2η περίπτωση προτείνεται μου κομμάτια μάλλον προς Ryzen με στόχο να είμαι άνετος για μια 5ετια στα 1440p με budget ~500-600€. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν τυχόν πας σε ΑΜ5, η βάση συζήτησης ειναι:

- μνημες 32GB DDR5 2x16GB 6000 CL30 γυρω στα 105E,

- μητρική ΑΜ5 full ATX μια καλη Asrock που εχει τα παντα κάπου γύρω στα 173Ε, (14+2+1 power phases με 80Α, 8+8 pin 12V για τη cpu, 8 layer pcb, 4 Μ2, πολλά usb, και εχει και τα άχρηστα pcie5.0 χωρίς να χρεώνει παραπάνω!),  ή αν θες και WiFi εχει την ιδια+WiFi στα 186Ε.

Kαι cpu 7600 στα 200Ε η 7700 στα 300Ε περίπου. (Στο μελλον μπορείς να βάλεις και X3D).

Επεξ/σία από sattack
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αρα απο τι καταλαβαίνω δεν ασχολούμαι με αναβάθμιση στο υπάρχον socket;

Ξεχασα να αναφέρω την ανάγκη για Wifi στην μητρική. Κοιταζα την MSI BAG 650 Tomahawk αλλα δεν ξέρω αν αξίζει τα λεφτά της σε σχέση με μία την MSI B650 Gaming Plus WiFi.

Για ράμ πάω σιγουρα όπως λες για κάτι σε 6000Mhz τώρα αν ειναι CL 30 ή 32 παίζει τόσο ρόλο;

Σε ότι αφορά το CPU εχω μπερδευτεί με τις επιλογές απο Ryzen.O 7600 δεν μου φαινεται σαν σοβαρη αναβαθμιση απο τον 10600 που έχω τώρα. Ο 7700 ειναι 2 χρονων CPU. Αξιζει να δώσω 300€; Ο 9700X αξίζει τα 50€ παραπάνω; Ο 8700G που ειναι νεοτερος διαβασα οτι ειναι πετσοκομμενος 7700 συν τα γραφικα, οποτε ακυρος. 

edit: Το σύστημα έχει ώς εξης. CPU  i5 10600, GPU 3060ti , MB Asus B560M-Plus TUF Gaming, RAM Corsair Vengeance 2x8Gb 3600Mhz, PSU αγορασμένο πρίν 2 μήνες Be Quiet Pure Power 12 M 850W  και παίζω σε  LG 27GN800-B (1440p 144hz)

Επεξ/σία από Αλεξανδρος A.92
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πολλά θέματα! 😀

- πρόσεξε! Εγώ δεν πρότεινα τίποτα μεταξύ αναβάθμισης intel cpu στο σύστημα που εχεις vs νέο AM5. 

Είπα "σε περίπτωση που πας σε ΑΜ5..." !

Απο intel δεν έχω ιδέα, δεν είναι προτεινόμενο τώρα να παρει κάποιος νέο σύστημα με intel, αλλα για να αναβαθμίσει μονο cpu σε ηδη υπάρχον, σίγουρα είναι μια επιλογη. Ας προτείνει κάποιος άλλος τι νομιζει. 

Επίσης, υπόψιν οτι οποιος μπαίνει με κινητό, δεν βλέπει την υπογραφή σου, πρέπει να πατησει μια επιλογη να δει το site σαν απο PC, και δεν νομίζω να το κάνουν και πολλοί. Οπότε όποιος μπαίνει απο κινητό, δεν ξέρει τι σύστημα εχεις. 

Οπότε, πάμε παλι στο ΑΜ5, "σε περίπτωση που..." 😀

- μνήμες, οκ, σιγά μην καταλαβει κανείς διαφορά μεταξύ CL30 και CL32, όμως οι τιμές είναι ίδιες και έχει γίνει τόσο πολυ στάνταρ, που κάνεις δεν αγοραζει κάτι αλλο. Αν είχες ήδη ενα σετ με CL32, φυσικα δεν θα σου έλεγε κανείς να το αλλάξεις, όμως αν αγοράσεις καινούργιο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάρεις 32 αντι 30 αφού έχουν ιδιες τιμες. Σκέψου μόνο αν χρειαστεί να το πουλησεις, το 30 θα φυγει αμέσως ενώ οποιος δει 32 θα στραβώσει! 

- μητρικη, εγώ έχω την tomahawk B650, και μέχρι προχτές ηταν μια απο αυτές που προτείναμε, μαζί με μια Asus TUF και με την πιο απλή MSI B650 gaming wifi στα 170Ε για λίγο πιο φτηνή. Και ελεγα οτι το pcie 5.0 δεν αξιζει να το πληρώσει κανεις 50Ε πιο ακριβά.

Όμως χθες είδα τις νέες Asrock που δεν βρίσκω να έχουν καμμια παραχώρηση, όπως εγραφα έχουν 14+2+1 power phases με 80Α, 8+8 pin 12V για τη cpu, 8 layer pcb, 4 Μ2, πολλά usb, και εχει και τα άχρηστα pcie5.0 χωρίς να χρεώνει παραπάνω!) Οπότε δεν βλέπω γιατί να μην παρει κάποιος αυτές τωρα. Εκτός αν τους λείπει κάποια έξοδος ήχου surround/spdif ή κάτι αλλο που μου διαφεύγει. 

Η Asrock εχει 4 παρόμοια μοντελα απλό στα 173 και με wifi στα 186. Και έχει και ενα περιεργο: 2 μητρικες που μοιάζουν ακριβώς ιδιες με αυτες τις 2, με μονο πιο τούμπανο ψύκτρες,  που τις χρεώνει +22Ε και +32Ε περίπου! Kαι δεν βλέπω το λογο γιατί! 

Τεσπα, εγω βρίσκω καλή περιπτωση τη νεα Asrock στα 186E που είναι κομπλέ σε ολα. Τώρα αν δεν σου αρέσει η μάρκα και προτιμάς πχ MSI, σίγουρα και η MSI B650 gaming wifi δεν εχει τίποτα προβληματικο που να δεις πρακτικη διαφορα στην απόδοση. 

- cpu...

Oι Χ είναι απλώς λίγο διαλεγμένα υποτίθεται κομμάτια, που τρέχουν εξαρχής λίγο πιο ψηλά σε βασική ταχύτητα, αλλα και οι αντίστοιχοι μη-Χ σε παρόμοιες ταχύτητες θα πανε με το boost κλπ. Κατά τη γνωμη μου δεν αξιζει παραπάνω ένας Χ. 

Ο 7600 εχει 6 πυρήνες, ο 7700 εχει 8 πυρήνες. Στα games δεν πρόκειται να δεις διαφορά. Μόνο σε άλλες εργασίες. 

Ο 9600Χ είναι νεα αρχιτεκτονική με καλύτερα thermals, δεν νομίζω οτι αξιζει τα παραπάνω λεφτά αν κάποιος βαζει budget και μετραει το VFM. Το ίδιο και μεταξύ 7700 και 9700Χ.

Oι Χ3D δίνουν όντως κατι παραπάνω σε gaming, αλλα είναι τόσο μεγάλη η χρηματικη διαφορά, ειδικά τωρα, που καλύτερα να έδινες τα παραπάνω χρήματα σε κάρτα γραφικών και όχι στο cpu. Iσως όμως αργότερα να σου έρθει να πάρεις έναν, όταν θα πέσουν πολυ οι τιμές ή βρεις ενα φτηνό μτχ. 

Οπότε χοντρικα, εγώ θα σκεφτομουν εναν 7600 τωρα με μονο 200Ε και ισως με το σκεπτικο να τον πουλησω αργότερα χωρίς να χάσω πολλά λεφτα, και να παρω εναν φτηνό τοτε X3D, η εναν 7700 αν ήθελα 8 cores. 

Επεξ/σία από sattack
  • Thanks 1
Δημοσ.

Ευχαριστω για το αναλυτικο post. Θα διορθώσω το πρώτο μήνυμα να εμφανίζεται το σύστημα.

Δεν έχω καμία πρεμούρα με την MSI απλα είδα καλές κριτικές και πολλές προτάσεις στο Forum και σκεφτόμουν αυτή. 

Τον7600 δεν τον πολυσκέφτομαι καθώς έχω 6πυρηνο και θα ήθελα για το άισθημα της αναβάθμισης (και καλα) να πάω σε τουλάχιστον 8πυρηνο, συν το οποιο future proof συνοδευει αυτη μου η επιλογή.

Για τις ραμ εγινες απολύτως κατανοητός. 

• Like 1
Δημοσ.

Κοίτα τα μαθηματικά είναι απλα->

7600 6 cores-> 200 ευρώ

7700 8 cores -> 300ευρω +50% τιμή για 25% περισσότερα cores (στα υπόλοιπα είναι ίδιοι) με θεωρητική max απόδοση (πιστεύω στα games δεν θα δεις τόσο).

Ίσως να έβλεπες και κανέναν 7500f εάν τον βρεις αρκετα φθηνοτερα

Για μένα δεν αξίζει.

Πάντως 0 10600 σου σε σχέση με τον 7600x παρόλο που είναι και οι 2 6core έχει περίπου τις ~μισες επιδοσεις(έβαλα και τον 7700x στο συγκριτικό)

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Οντως μεγαλη διαφορά. Δεν το περίμενα να πω την αλήθεια.

Το ερώτημα παραμένει ένα βέβαια, αν ο 7600x θα τρώει μπουκάλι απο μελλοντική αναβάθμιση GPU στα 1440p. Προφανως δεν θα παρω 5090 ή 4090. Αλλα αναλόγως τις τιμές και την διαθεσιμότητα θα κινηθώ με σειρά προτεραιότητας σε 5070ti, 4080S, 5070, 4070TiS.  

ΥΓ: Μόλις είδα κάποια βιντεάκια στο utube και οι διαφορές είναι μικρές έως αστείες. Οπότε πράγματι μπορώ να αξοικονομήσω 100€ και να τα βάλω στην κάρτα ή να κάνω το κέφι μου.

• Like 1
Δημοσ.
9 λεπτά πριν, Αλεξανδρος A.92 είπε

ΥΓ: Μόλις είδα κάποια βιντεάκια στο utube και οι διαφορές είναι μικρές έως αστείες. Οπότε πράγματι μπορώ να αξοικονομήσω 100€ και να τα βάλω στην κάρτα ή να κάνω το κέφι μου.

Επίσης είναι και το αλλο που εγραψα: 

Όσο πιο χαμηλά μείνεις τωρα, κοντά στα 200Ε, με τους 7600/7600x/box/tray, τόσο πιο λίγα χρήματα θα χάσεις όταν μετά θα πας να τον πουλήσεις. Πολλοί θα θέλουν εναν οικονομικο μτχ cpu, και απο τα 200 πιο λίγο θα πέσει απο οτι πχ ο 7700 απο τα 300.

Γιατί να τον πουλήσεις? Γιατί όταν θα πλημμυρίσει η αγορά με τους X3D, και οι καινούργιοι θα πέσουν στο MSRP, και πολλοί θα τρέχουν να πουλήσουν τον 7800X3D για να πάρουν 9800Χ3D, ή αργότερα οποιο αλλο μοντελο βγει, και τοτε που θα εχεις παρει καρτα, θα αρχίσει να σε τρώει να πάρεις κι εσύ εναν φτηνό X3D. 😆

• Like 1
Δημοσ.
25 minutes ago, sattack said:

a)Όσο πιο χαμηλά μείνεις τωρα, κοντά στα 200Ε, με τους 7600/7600x/box/tray, τόσο πιο λίγα χρήματα θα χάσεις όταν μετά θα πας να τον πουλήσεις. Πολλοί θα θέλουν εναν οικονομικο μτχ cpu, και απο τα 200 πιο λίγο θα πέσει απο οτι πχ ο 7700 απο τα 300.

b)Γιατί να τον πουλήσεις? Γιατί όταν θα πλημμυρίσει η αγορά με τους X3D, και οι καινούργιοι θα πέσουν στο MSRP, και πολλοί θα τρέχουν να πουλήσουν τον 7800X3D για να πάρουν 9800Χ3D, ή αργότερα οποιο αλλο μοντελο βγει, και τοτε που θα εχεις παρει καρτα, θα αρχίσει να σε τρώει να πάρεις κι εσύ εναν φτηνό X3D. 😆

a)Offtopic->

Spoiler

Εγω το σκεφτομαι λιγο διαφορετικα( μπορει να κανω και λαθος)->Σκεφτομαι οτι τα "μικρα" cpu πιθανοτατα να μην εχουν μεταπωλητικη αξια, δλδη για πιο λογο καποιος που στηνει pc σε 2-3 χρονια να θελει να βαλει τον 7600 και επιπλεον οσοι εχουν ηδη am5 και ψαχνοντε ηδη θα εχουν minimum τον 7600 οποτε ουτε για αυτους εχει καποιο ενδιαφερον.Π.χ ο 7900x θεωρω οτι θα εχει "κοινο" -ακομα και σχετικα περιορισμενο- που θα εχει μια καλη αναβαθμιση σε (~+100%) multi σε σχεση με τον 7600 που εχει ηδη.Τωρα ποσο θα πιασει?150-200 ευρω οπου εκει περιπου ειναι η διαφορα τιμης απο καινουργιο, οποτε πες μια η αλλη.

ΟΜΩΣ εχεις κερδος στο διαστημα που τον δουλευεις (2-3-4 χρονια) οτι ειναι αρκετα ταχυτερος σε multi (εαν βεβαια το multi ειναι και που χρειαζεσαι)

b)Και εγω πιστευω πως εχει ζωη ακομα το am5 για αλλη μια αναβαθμιση απο 7x00(προφανως οχι τους αντιστοιχους 9x00 που ηταν τρομερα underwelming).

Φημολογειτε οτι παιζει να βγει 12core σε 1ccd, aka 24cores/48 threads το θεωρητικο max, εαν βαλουμε κ ενα ~25-30% πανω ipc παμε στο 250% πανω απο τον 7900x.

Spoiler

Κατι αντιστοιχο παιχτηκε και στο am4 πες απο x1700 se 5950x (εκει περπει να πλησιαζουμε το 300%)

Not bad για μελλοντικη αναβαθμιση.Εαν βγουν αυτα τα νουμερα πιστευω πως θα μου βγαλει το pc κοντα 10ετια(καπως ετσι το σκεφτομουν πριν το στησω γιατι σε εκεινη τηνν στιγμη ο 14700κ ηταν λιιγο καλυτερος και θαρρω και λιγο φθηνοτερος αλλα ειχε και 0 upgrade path).Προφανως δεν ειναι απαιρετητο να μπουν με το πρωτοβγουν αλλα ανετα θα τους βρισκεις και 3 χρονια μετα το launch (κατι αντιστοιχο με τους 5χ00)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 λεπτά πριν, @topos είπε

a)Offtopic->

Απόκρυψη περιεχομένων

Εγω το σκεφτομαι λιγο διαφορετικα( μπορει να κανω και λαθος)->Σκεφτομαι οτι τα "μικρα" cpu πιθανοτατα να μην εχουν μεταπωλητικη αξια, δλδη για πιο λογο καποιος που στηνει pc σε 2-3 χρονια να θελει να βαλει τον 7600 και επιπλεον οσοι εχουν ηδη am5 και ψαχνοντε ηδη θα εχουν minimum τον 7600 οποτε ουτε για αυτους εχει καποιο ενδιαφερον.Π.χ ο 7900x θεωρω οτι θα εχει "κοινο" -ακομα και σχετικα περιορισμενο- που θα εχει μια καλη αναβαθμιση σε (~+100%) multi σε σχεση με τον 7600 που εχει ηδη.Τωρα ποσο θα πιασει?150-200 ευρω οπου εκει περιπου ειναι η διαφορα τιμης απο καινουργιο, οποτε πες μια η αλλη.

ΟΜΩΣ εχεις κερδος στο διαστημα που τον δουλευεις (2-3-4 χρονια) οτι ειναι αρκετα ταχυτερος σε multi (εαν βεβαια το multi ειναι και που χρειαζεσαι)

.

Απόκρυψη περιεχομένων

Όπως το σκεφτομαι, θα υπάρχουν πάρα πολλοί που θα πιέζονται οικονομικά για κάτι καλό αλλα όσο το δυνατόν φθηνοτερο. Και τωρα όλοι σε αυτή την κατάσταση, ψάχνουν για ΑΜ4, η ψάχνουν για μεταχειρισμένα. Οχι καποιος που έχει ήδη ΑΜ5. Καποιος που δεν έχει. Θα παρει μια φτηνη μητρικη, μπορεί επίσης μετχ, η εστω φτηνη καινουργια πχ μια Β650, μια mΑΤΧ. Θα παρει και οικονομικές μνήμες. Επίσης ίσως μετχ. Και θα ψάχνεις και ενα φτηνό AΜ5 cpu. Δηλαδή ποιο? Προφανώς ενα 7600. 

Και νομίζω οτι σε ολα τα προϊόντα, ενα φτηνο χαμηλής κατηγορίας, θα πέσει λιγότερο σε τιμή σαν μετχ από ενα ακριβο μεγάλης κατηγορίας που θα πέσει περισσότερο ως μετχ. Αφού άλλωστε έχει και μεγαλο περιθωριο να πέσει.Δηλ χοντρικα, κατι που κάνει 400 αν πέσει στα 200, το αλλο που κάνει 200 πως θα γίνει να πέσει το ίδιο? Στο μηδέν ή υπο το μηδεν να πάει? 😀

Φυσικά όλα αυτά αν βολεύει τωρα για αυτα που θελει να κάνει (πχ μονο gaming). Αν θέλει και κάτι αλλο, πχ βαρυ multisltasking προφανώς συμφωνώ κι εγώ να εκμετάλλευτει για 2-3 χρόνια το σωστό καλό προιον!  Άλλωστε αυτό το σκεπτικο το έχω ήδη γράψει σε αλλο thread σχετικα με καρτα γραφικων! 😀 

Επεξ/σία από sattack
  • Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...