Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η OpenAI ετοιμάζεται να εισέλθει στην αγορά εξειδικευμένων τσιπ το 2025, με σχέδια συνεργασίας με την TSMC για την κατασκευή της πρώτης γενιάς τσιπ τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, η OpenAI βρίσκεται σε συζητήσεις με την Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) για την κατασκευή της πρώτης γενιάς τσιπ τεχνητής νοημοσύνης. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στη μείωση της εξάρτησης της εταιρείας από τα τσιπ της Nvidia.

Όπως αναφέρει το Reuters, η OpenAI βρίσκεται στο τελικό στάδιο σχεδιασμού του τσιπ, με την ολοκλήρωση να αναμένεται τους επόμενους μήνες. Η εταιρεία συνεργάζεται με την Broadcom για τον σχεδιασμό, ενώ την προσπάθεια συντονίζει μια ομάδα 40 ατόμων υπό την ηγεσία του πρώην επικεφαλής μηχανικού της Google, Richard Ho.

Μετά την ολοκλήρωση του σχεδιασμού, η εταιρεία θα στείλει τα σχέδια στην TSMC για μια αρχική διαδικασία κατασκευής, γνωστή ως "taping out", χρησιμοποιώντας την τεχνολογία 3-νανομέτρων. Εάν η διαδικασία είναι επιτυχής, η μαζική παραγωγή θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2026.

Το Reuters τονίζει ότι η προσπάθεια της OpenAI να παράγει μαζικά ένα εσωτερικά σχεδιασμένο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα αποτελεί έναν αρκετά φιλόδοξο στόχο. Το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δαπανηρό και χρονοβόρο, ενώ υπάρχει πάντα η πιθανότητα αποτυχίας του αρχικού tape-out.

Η εταιρεία έχει πρόσφατα προχωρήσει σε σημαντικές κινήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ευθυγράμμισης με το πρόγραμμα Stargate του Προέδρου Trump ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση συμφωνίας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την ιαπωνική SoftBank. Επιπλέον, η εταιρεία παρουσίασε πρόσφατα νέα οπτική ταυτότητα και προχώρησε στην προβολή της πρώτης της τηλεοπτικής διαφήμισης στο 59ο Super Bowl.

Παρά τις προσπάθειες για ταχεία ανάπτυξη των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, η εταιρεία παραμένει σε αρχικό στάδιο των σχετικών προσπαθειών της. Πηγές που επικαλείται το Reuters αναφέρουν ότι ακόμη και αν η OpenAI πετύχει στην ανάπτυξη και μαζική παραγωγή των δικών της τσιπ, αυτά θα έχουν περιορισμένη λειτουργικότητα εντός της εταιρείας, καθώς θα χρησιμοποιούνται κυρίως για την εκτέλεση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης και όχι για την εκπαίδευσή τους.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Δημοσ.

Κι εγω νομιζα οτι στοχος ειναι η μαζικη κυκλοφορια συνεπεξεργαστων Α.Ι  οπως πχ επι εποχης  του σετ  8086  κυριος +8087

μαθηματικος  συνεπεξεργαστης που επιταχυνε δραματικα τους υπολογισμους . (Εμμεσα αποκαλυπτω και την ηλικια μου .)

Ισως ομως ειναι θεμα χρονου και καποια στιγμη κατα το 2028 να υπαρχει δευτερο σοκετ στις μητρικες

για προσθηκη Α.Ι συνεπεξεργαστη , ενω η λυση μεσω καρτας PCiE 5 , μαλλον θα φρεναριζε τις επιδοσεις.

• Like 6
Δημοσ.
1 ώρα πριν, nepomuk είπε

Κι εγω νομιζα οτι στοχος ειναι η μαζικη κυκλοφορια συνεπεξεργαστων Α.Ι  οπως πχ επι εποχης  του σετ  8086  κυριος +8087

μαθηματικος  συνεπεξεργαστης που επιταχυνε δραματικα τους υπολογισμους . (Εμμεσα αποκαλυπτω και την ηλικια μου .)

Ισως ομως ειναι θεμα χρονου και καποια στιγμη κατα το 2028 να υπαρχει δευτερο σοκετ στις μητρικες

για προσθηκη Α.Ι συνεπεξεργαστη , ενω η λυση μεσω καρτας PCiE 5 , μαλλον θα φρεναριζε τις επιδοσεις.

Φίλε δεν έχω ιδέα τη είναι αυτά που λές περί σετ αλλά είπα να σού απαντήσω γιατί βλέπω ότι έχει πέση πολύ μοναξιά εδώ μέσα.  Κάπου έχω μπερδευτεί εγώ και μάλλον και εσύ και νομίζουμε ότι ειμαστε σε τεχνολογικό forum . Ενώ είναι ξεκάθαρο ότι είμαστε σε τεχνολογικό  forum με πολύ πολιτική συζήτηση για χάρτες κτλ. Αν έχεις την υπομονή μπορείς να εξηγήσεις λίγο αυτό που είπες για τα σετ αλλά ούτος η άλλος θα ρωτήσω μια από της πολλές ai να μου κάνει ένα μάθημα ιστορίας 😀😀

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Ptoma07 είπε

Φίλε δεν έχω ιδέα τη είναι αυτά που λές περί σετ αλλά είπα να σού απαντήσω γιατί βλέπω ότι έχει πέση πολύ μοναξιά εδώ μέσα.  Κάπου έχω μπερδευτεί εγώ και μάλλον και εσύ και νομίζουμε ότι ειμαστε σε τεχνολογικό forum . Ενώ είναι ξεκάθαρο ότι είμαστε σε τεχνολογικό  forum με πολύ πολιτική συζήτηση για χάρτες κτλ. Αν έχεις την υπομονή μπορείς να εξηγήσεις λίγο αυτό που είπες για τα σετ αλλά ούτος η άλλος θα ρωτήσω μια από της πολλές ai να μου κάνει ένα μάθημα ιστορίας 😀😀

Όσο για το σετ 8086 + 8087, ουσιαστικά μιλάμε για μια εποχή όπου οι επεξεργαστές δεν είχαν ενσωματωμένες μονάδες αριθμητικών πράξεων κινητής υποδιαστολής (FPU), οπότε υπήρχε ο 8087 ως ξεχωριστός συνεπεξεργαστής για μαθηματικές πράξεις. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει και με τους AI συνεπεξεργαστές στο μέλλον.

Αν θες, μπορώ να σου δώσω μια μικρή ιστορική αναδρομή για αυτά τα τσιπάκια, αλλά αν έχεις ήδη ρωτήσει μια AI, ίσως τα έχεις μάθει ήδη! 😃

image.png.345a24ab26c8821e7c244e7e8cd629e2.pngimage.png.8d6ea01c76a533cc5acacb5595b9706c.png

Επεξ/σία από 8051dt
  • Like 5
  • Thanks 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Ptoma07 είπε

Στην αυγή των υπολογιστών υπήρχε ξεχωριστός επεξεργαστής για πράξεις κινητής υποδιαστολής ο οποίος τοποθετούνταν σε άλλο socket.

500 δις είναι αυτά. Λογικό και επόμενο. 

• Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ.

Εγώ πιστεύω θα φτιάξουν μια μπούρδα, αφενός για να δικαιολογησουν τα λεφτά που σκορπάει κ αφετέρου γιατί έτσι θα πουλήσουν κ (άλλη) παπατζα για το τι μπορει να κάνει το ΑΙ. Να φτιάξει κάτι τέτοιο τόσο γρήγορα.

ΥΓ. Εντυπωσιακό το ΑΙ αλλά για όσα δεν ξέρω. Γι αυτ που ξέρω, συνήθως μου τρώει τζάμπα το χρόνο κ τελικά τα κανω μόνος μου.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...