Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
17 λεπτά πριν, jonis είπε

Δεν νομίζω να υπάρχει η έννοια του scaling εδώ.

Απλά παίρνεις παραπάνω χώρο θυσιάζοντας το μέγεθος των fonts.

Μπορεί να μην το έχω καταλάβει καλά.

Αυτο ακριβως ειναι το scaling.

• Απαντ. 72
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, haHa είπε

Αυτο ακριβως ειναι το scaling.

Που όταν το κάνει το macOS σε εξωτερικό non apple monitor έχουμε θέματα  ;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, jonis είπε

Που όταν το κάνει το macOS σε εξωτερικό non apple monitor έχουμε θέματα  ;

Δεν εχει σχεση αν ειναι εξωτερικο monitor κι αν ειναι non-apple.

Το MacOS εχει μερικα θεματα με το scaling οταν δεν ειναι ακεραια διαιρεση της native αναλυσης της οθονης.

Πχ για τον iMac 24" με native αναλυση 4480x2520, οταν ρυθμιζεις scaling σε ρυθμιση 'Default' (που κανει simulate αναλυση 2240x1260 και ειναι ακεραια διαιρεση της native αναλυσης), δεν υπαρχει θεμα.
Υπαρχει θεμα οταν ρυθμιζεις το scaling σε ρυθμιση 'More space' (που κανει simulate αναλυση 2560x1440) .

Επεξ/σία από haHa
  • Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, jonis είπε

Ευχαριστώ.

Ναι μέχρι 2560x1440 είναι αποδεκτό.

Ειναι οντως αποδεκτο αλλα ειναι φιλικο προς τα ματια σου? Εννοω σε βολευει προσωπικα ή και γενικα ολους?

Στο δικο μου iMac M1, δοκιμασα λιγο το 2560x1440 και ενω μπορω να δουλεψω μου λιγο πιο μκρα απο οτι θα το ηθελα.. Ισως γιατι τοσο καιρο το δουλευα στην 2240x1260 και εχει συνηθισει το ματι μου.. ενω στην 2560 μια χαρα τα βλεπω αλλα θελεις λιγο παραπανω προσπαθεια για το ματι αν με καταλαβαινεις.

27 λεπτά πριν, jonis είπε

Δεν νομίζω να υπάρχει η έννοια του scaling εδώ.

Απλά παίρνεις παραπάνω χώρο θυσιάζοντας το μέγεθος των fonts.

Μπορεί να μην το έχω καταλάβει καλά.

Screenshot 2025-02-20 at 11.08.46.jpeg

Συμφωνω. Δεν νομιζω να χαλαει κατι. Η ποιοτητα και το ppi ειναι ιδια... απλα μικραινουν λιγο ολα και εχεις περισσοτερο χωρο στην οθονη.

26 λεπτά πριν, Darthvader είπε

Πάντως και σε ανάλυση 1440p, το scaling του MacOS είναι υποδεέστεερο από τα Windows. Και το λέω μετα λόγου γνώσεως μιας και στο ίδιο 32 μονιτορ 1440p, έχω συνδεσει MacBook και PC και η διαφορά είναι εμφανέστατη, με διαφορά, υπερ των Windows (ακόμα και με το better display)

Μιλας ομως για εξωτερικο monitor. Στο built-in monitor του iMac εχει εφαρμογη αυτο?

• Like 1
Δημοσ.
25 λεπτά πριν, haHa είπε

Πχ για τον iMac 24" με native αναλυση 4480x2520, οταν ρυθμιζεις scaling σε ρυθμιση 'Default' (που κανει simulate αναλυση 2240x1260 και ειναι ακεραια διαιρεση της native αναλυσης), δεν υπαρχει θεμα.
Υπαρχει θεμα οταν ρυθμιζεις το scaling σε ρυθμιση 'More space' (που κανει simulate αναλυση 2560x1440) .

Εγώ νόμιζα ότι το θέμα υφίσταται μονο στα external monitor γιατί εκεί διαβάζω όλον τον κόσμο να παραπονιέται.

Αρα και στα MacBook αν φύγεις από την native ανάλυση έχεις θέμα ;

32 λεπτά πριν, petran1790 είπε

Ειναι οντως αποδεκτο αλλα ειναι φιλικο προς τα ματια σου? Εννοω σε βολευει προσωπικα ή και γενικα ολους?

Στο δικο μου iMac M1, δοκιμασα λιγο το 2560x1440 και ενω μπορω να δουλεψω μου λιγο πιο μκρα απο οτι θα το ηθελα.. Ισως γιατι τοσο καιρο το δουλευα στην 2240x1260 και εχει συνηθισει το ματι μου.. ενω στην 2560 μια χαρα τα βλεπω αλλα θελεις λιγο παραπανω προσπαθεια για το ματι αν με καταλαβαινεις.

Κοιτα δυο μέρες τώρα που το δουλεύω έχω μείνει στο default.

Νομίζω είναι ξεκάθαρο με το τι κάνεις και αν το ‘more space’ σε κερδίζει έναντι των μικρότερων γραμμάτων.

Το σαββατοκύριακο θα δουλέψω DaVinci Resolve οπότε εκεί θα δω τι θα με βολέψει.

Δημοσ.
38 λεπτά πριν, jonis είπε

Εγώ νόμιζα ότι το θέμα υφίσταται μονο στα external monitor γιατί εκεί διαβάζω όλον τον κόσμο να παραπονιέται.

Κοιτα δυο μέρες τώρα που το δουλεύω έχω μείνει στο default.

Νομίζω είναι ξεκάθαρο με το τι κάνεις και αν το ‘more space’ σε κερδίζει έναντι των μικρότερων γραμμάτων.

Το σαββατοκύριακο θα δουλέψω DaVinci Resolve οπότε εκεί θα δω τι θα με βολέψει.

Το θεμα ειναι και να ειναι λειτουργικο στο ματι και να μην ζοριζεσαι.

Το DaVinci Resolve δουλευει μια χαρα στο Default με αρκετο χωρο. Ειναι φοβερο. Το δουλευω λιγο καιρο αλλα και εγω θελω να το δοκιμασω στο "More Space" πως θα δειχνει. Ισως o Inspector δειχνει λιγο μικρος αλλα θα βολευει και παλι.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, J0hn82 είπε

ειναι τωρα αυτό λυση; εχεις δουλεψει adobe suite σε 4k monitor να σε πιασουεν τα κλαμματα

απλά οι τυποι ειναι καραγκιοζηδες τοσα χρονια να μην εχουν φτιαξει το scaling σωστα οπως τα windows.

Screenshot-2025-02-20-at-2-15-44-PM.jpg

Επεξ/σία από digitalarchive
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, jonis είπε

Το προβλημα δεν εχει σχεση με το αν ειναι external monitor ή οχι.
Το προβλημα ειναι στο MacOS αν διαλεξεις scaling που δεν ειναι ακεραια διαιρεση της native αναλυσης.

Απλα τα περισσοτερα external monitors(πχ 27" 4k), o κοσμος διαλεγει μη-ακεραια διαιρεση για να μην ειναι πολυ μικρα ή πολυ μεγαλα τα fonts/UI και εκει υπαρχει θεμα.
Αν ομως το external monitor ειναι 27" 5k(πχ apple studio, samsung s9, asus 5k lg ultrafine 5k), τοτε ο περισσοτερος κοσμος διαλεγει scaling με ακεραια διαιρεση της native αναλυσης και δεν εχει θεμα.
Το ιδιο ισχυει και με τα macbook/imac, που ο περισσοτερος κοσμος διαλεγει να τα δουλευει με scaling με ακεραια διαιρεση της native αναλυσης(scaling 'Default') και ετσι δεν εχει θεμα.

Οποτε και στο macbook και στον imac αν διαλεξεις scaling 'More space' αντι για 'Default', τοτε εχεις μικροθεματα με το scaling. Δες ξανα εδω:

Και εδω μια αναλυση:
https://havn.blog/2024/11/14/display-resolution-guide.html

Οπως ομως ειπα, το ολο θεμα με το scaling στο MacOS(με μη ακεραια διαιρεση, πχ σε virtual 'αναλυση' 2560x1440 για μια 4k ) ειναι λιγο υπερβολικο. Για τον περισσοτερο κοσμο, δεν ειναι μεγαλο θεμα. Απο οτι βλεπω και εσυ δεν παρατηρησες κατι οταν εβαλες στον iMac σε scaling 'More space'.
Αυτο δεν σημαινει οτι δεν πρεπει η apple να βελτιωσει επιτελους το macOS και να φτασει τα windows στην ευχρηστια και ποιοτητα οσον αφορα το scaling.

2 ώρες πριν, petran1790 είπε

Συμφωνω. Δεν νομιζω να χαλαει κατι. Η ποιοτητα και το ppi ειναι ιδια... απλα μικραινουν λιγο ολα και εχεις περισσοτερο χωρο στην οθονη.

Μιλας ομως για εξωτερικο monitor. Στο built-in monitor του iMac εχει εφαρμογη αυτο?

Ναι, ακριβως τα ιδια θεματα εχει το macOS και με τον iMac αν τον δουλευεις με scaling 'More Space' που δεν ιεναι ακεραια διαιρεση της native αναλυσης.

Επεξ/σία από haHa
  • Like 1
Δημοσ.
23 λεπτά πριν, digitalarchive είπε

ειναι τωρα αυτό λυση; εχεις δουλεψει adobe suite σε 4k monitor να σε πιασουεν τα κλαμματα

απλά οι τυποι ειναι καραγκιοζηδες τοσα χρονια να μην εχουν φτιαξει το scaling σωστα οπως τα windows.

Η Apple παραδοσιακά έχει φιλοσοφικά και στρατηγικά κολλήματα και συνήθως χρειάζονται πολλά χρόνια για να αλλάξουν πορεία. Και όταν αποφασίσουν να αλλάξουν πορεία δεν είναι πάντα εύκολο, όπως την πάτησαν π.χ. με το Siri που δεν μπορούσε να βελτιωθεί με τίποτα.

Δοκίμασε το BetterDisplay.

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, J0hn82 είπε

Η Apple παραδοσιακά έχει φιλοσοφικά και στρατηγικά κολλήματα και συνήθως χρειάζονται πολλά χρόνια για να αλλάξουν πορεία. Και όταν αποφασίσουν να αλλάξουν πορεία δεν είναι πάντα εύκολο, όπως την πάτησαν π.χ. με το Siri που δεν μπορούσε να βελτιωθεί με τίποτα.

Δοκίμασε το BetterDisplay.

δεν ψηνομαι να κανει render για να εχω ενα απλό feature.

για μενα ειναι λαγκι και οχι σωστος ακόμα και ας εχω m1 max

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...