Προς το περιεχόμενο

APPLE iMAC 24' M4 vs Mac Mini M4 με καλή οθόνη.

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Το σενάριο ήταν να παρθεί ένα Mac Mini και με μια dell  να κάνω το γούστο μου.

Στο ψάξιμο όμως για την οθόνη έπεσα πάνω σε σχόλια όπως σε αυτό το βίντεο https://youtu.be/1QqQ0aZD2Nk?si=lPedJczuSLJ4CTfM

Αν όλα αυτά που λένε για τα non apple monitors και τις αναλύσεις ισχύουν σκέφτομαι μήπως τα 500€ - 600€ πάνε στον κουβά και χαλαστώ τζάμπα.

Όταν έρθει το Mac Mini σκέφτομαι προτού τα σκάσω σε μια apple studio display να δοκιμάσω ενός φίλου το dell 27’ 2k ανάλυση και θα αποφασίσω τότε.

Το άσχημο με το iMac είναι ότι και να το πάρω, το MacBook Air M1 που έχω δεν θα μπορεί να το δει σαν εξωτερικό μόνιτορ και το θεωρώ φάουλ.

Οποτε ξεχνάω το iMac περιμένω το Mac Mini και αποφασίζω τότε πως θα προχωρήσω στο θέμα της οθόνης.

Σας ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές σας.

• Like 1
  • Απαντ. 32
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

αυτή είναι μια κλασική οθόνη για Mac:

https://www.skroutz.gr/s/45819619/Dell-P3424WE-IPS-Curved-Monitor-34-QHD-3440x1440-me-CHrono-Apokrisis-8ms-GTG.html

κουμπώνεις με ένα usb-c και έτοιμος

Γενικότερα η οθόνη που πρέπει να πάρεις πρέπει να είναι ή ~109ppi (non-retina) ή ~218ppi (retina), για να μη μπλέξεις με scaling

επίσης προσωπικά δε θα έπαιρνα mac mini ή γενικότερα κάποιο desktop, αν ήθελα πιο δυνατό μηχάνημα θα πήγαινα σε macbook pro και απλά στο σπίτι θα το είχα κουμπωμένο στην οθόνη να λειτουργεί σα desktop. Με το σαφές πλεονεκτημα ότι πάντα θα μπορούσα να εχω μαζί μου τον υπολογιστή μου και ό,τι δουλεύω

image.png.14675f220d0603be35e8e7fb013e5767.png

Επεξ/σία από somt
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, jonis είπε

Οταν έρθει το Mac Mini σκέφτομαι προτού τα σκάσω σε μια apple studio display να δοκιμάσω ενός φίλου το dell 27’ 2k ανάλυση και θα αποφασίσω τότε.

Κοιτα, 27" 2k απεχει αρκετα απο 4k, οπότε δεν θα βγάλεις ασφαλες συμπέρασμα. 

1 ώρα πριν, jonis είπε

Το σενάριο ήταν να παρθεί ένα Mac Mini και με μια dell  να κάνω το γούστο μου.

Στο ψάξιμο όμως για την οθόνη έπεσα πάνω σε σχόλια όπως σε αυτό το βίντεο https://youtu.be/1QqQ0aZD2Nk?si=lPedJczuSLJ4CTfM

Αν όλα αυτά που λένε για τα non apple monitors και τις αναλύσεις ισχύουν σκέφτομαι μήπως τα 500€ - 600€ πάνε στον κουβά και χαλαστώ τζάμπα.

Γενικότερα, το scaling αυτο ειναι μια εγγενης αδυναμία του MacOS. Σε windows, η ίδια οθόνη δεν θα ειχε θεμα. 

Αλλα υπαρχουν λυσεις με εξωτερικα προγράμματα.

Τελος, δεν χρειαζεται να δωσεις 500-600€ για 4k 27", μπορεις μια χαρα να παρεις  27" 4k IPS LG των 380€

Επεξ/σία από haHa
  • Like 1
Δημοσ.
15 λεπτά πριν, somt είπε

αυτή είναι μια κλασική οθόνη για Mac:

https://www.skroutz.gr/s/45819619/Dell-P3424WE-IPS-Curved-Monitor-34-QHD-3440x1440-me-CHrono-Apokrisis-8ms-GTG.html

κουμπώνεις με ένα usb-c και έτοιμος

Γενικότερα η οθόνη που πρέπει να πάρεις πρέπει να είναι ή ~109ppi (non-retina) ή ~218ppi (retina), για να μη μπλέξεις με scaling

image.png.14675f220d0603be35e8e7fb013e5767.png

Δυστυχώς λόγω χώρου πρέπει να μείνω στις 27’.

Βλέποντας και εγώ αυτήν την εικόνα σκέφτηκα την Dell P2723DE ως φθηνή λύση αλλά για να παίξει σωστά σε macOS παρότι είναι 2Κ πρέπει να κατέβει στα 1920x1080 ή κάνω λάθος ;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

όχι, δε την κατεβάζεις, στα 1440 την αφήνεις και παίζει σωστά από την κουτα

Επεξ/σία από somt
  • Like 1
Δημοσ.
20 λεπτά πριν, jonis είπε

Δυστυχώς λόγω χώρου πρέπει να μείνω στις 27’.

Βλέποντας και εγώ αυτήν την εικόνα σκέφτηκα την Dell P2723DE ως φθηνή λύση αλλά για να παίξει σωστά σε macOS παρότι είναι 2Κ πρέπει να κατέβει στα 1920x1080 ή κάνω λάθος ;

Δεν εχει νοημα να δωσεις 305€ για 27" με 2.5k ανάλυση, ενω μπορείς να πάρεις με 380€ για 27" με 4k αναλυση:

https://www.skroutz.gr/s/40988544/LG-Ergo-27UN880P-B-IPS-HDR-Monitor-27-4K-3840x2160-with-Response-Time-5ms-GTG.html

Τέλος, εχεις σκεφτει να δουλεψεις την 27αρα 4k χωρίς scaling? 

Αρκετος κόσμος το κανει αυτο και ετσι δεν μπλεκει με scaling ενω εχει περισσότερο real estate (υψηλότερη ανάλυση = χωρανε περισσότερα πράγματα). 

• Like 1
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, haHa είπε

ετσι δεν μπλεκει με scaling ενω εχει περισσότερο real estate (υψηλότερη ανάλυση = χωρανε περισσότερα πράγματα). 

= μικροσκοπικο UI

• Like 2
Δημοσ.

Προχθές πήγα iSystem στην Αγία Παρασκευή να δω από κοντά την studio display 27’ 5K.

Μια χαρά τους λέω τι ανάλυση έχουμε τώρα ρωτάω.

2K μου λένε στα 5K δεν βλέπεις τίποτα όπως και μου το έδειξε.

Αν πάρεις μια 4K non apple και της βάλεις 1440p εκεί θα δεις την θαμπάδα που πολλοί αναφέρουν.

Κουζουλεψα και έφυγα. :D

Πάω για διάβασμα.

https://youtu.be/odXKT_ge66o?si=De46yy4ptAeb1Enj

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αφού είσαι Αθήνα πήγαινε στο Dell Exclusive Store μαζι με το Macbook σου και δοκιμασε (αν εχεις ορεξη να το ψαξεις πολυ δλδ). Εγω αυτό εκανα, οι ανθρωποι ηταν εξυπηρετικοί και με αφησαν να κανω οτι δοκιμή ήθελα με τις αναλύσεις.  Ειχαν και 27 και 32 σε 2Κ και 4K. 

Επεξ/σία από jodact
  • Like 1
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, jonis είπε

Προχθές πήγα iSystem στην Αγία Παρασκευή να δω από κοντά την studio display 27’ 5K.

Μια χαρά τους λέω τι ανάλυση έχουμε τώρα ρωτάω.

2K μου λένε στα 5K δεν βλέπεις τίποτα όπως και μου το έδειξε.

αν στο είπε ακριβως έτσι, λάθος στο είπε

η studio display είναι 5K θες δε θες, τόσα είναι τα pixel της και στα 5K την τρέχει το macos προφανώς

αυτό που εννοούσε ήταν ότι είχε κάνει 2x το UI επιλέγοντας από εδώ (αυτό δεν ειναι scaling ανάλυσης)

image.png.6657a5918242553572622e98da1c1edc.png

• Like 3
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, somt είπε

αν στο είπε ακριβως έτσι, λάθος στο είπε

η studio display είναι 5K θες δε θες, τόσα είναι τα pixel της και στα 5K την τρέχει το macos προφανώς

αυτό που εννοούσε ήταν ότι είχε κάνει 2x το UI επιλέγοντας από εδώ (αυτό δεν ειναι scaling ανάλυσης)

image.png.6657a5918242553572622e98da1c1edc.png

Όχι από εδώ πήγε.

IMG_2093.webp

Δημοσ.

αν έχει βαλει την 5K οθόνη να τρεχει σε 1440 upscaled (doubled) το κάνει λάθος.

για να πάρεις το μέγιστο απτην οθόνη θες σεταρισμενο resolution 5120x2880 στο Macos μαζί με "larger text" για να μην είναι ψείρα το UI

εκτος αν κάτι έχω χάσει με τη studio display

image.png.949a7e72577a59cb48691392aa552d99.png

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, somt είπε

= μικροσκοπικο UI

Ισχυει, ειναι μικρα τα fonts και το UI αλλα καποιοι το προτιμουν.

Επειδη το macOS εχει το μειονεκτημα οτι δεν διαχειριζεται σωστα το scaling οθονων(μονο αν ειναι ακεραια διαιρεση της native αναλυσης της οθονης), ας δουμε τις επιλογες:

1. Αγορα apple studio display 27" 5K στα ~1700€. Εχει αναλυση 5120x2880 και δουλευει σωστα σε 2x scaling (ακεραια διαιρεση), δηλαδη σε virtual 'αναλυση' 2560x1440.
    Πλεονεκτηματα: Σχεδον ιδανικο μεγεθος UI/fonts χωρις να εχεις κανενα απο τα μειονεκτηματα του κακου scaling. 
    Μειονεκτηματα: Πανακριβη και δυσχρηστη λογω απουσιας σοβαρου stand
  2. Αγορα  32" 4k στα 450€ Εχει αναλυση 3840x2160 και επειδη εχει μια χαρα μεγεθος, μπορεις να την δουλευεις χωρις scaling χωρις να ειναι πολυ μικρα τα fonts/UI. 
    Πλενεκτηματα: Απολαμβανεις μεγαλυτερη οθονη για video, youtube, φωτο και χωραει και περισσοτερα γιατι εχεις το real estate αναλυσης 3840x2160.  Ευχρηστη λογω σοβαρου stand με ρυθμιση καθ υψος.
  3. Αγορα  27" 4k IPS LG των 380€ . Εχει αναλυση 3840x2160 και εχεις 3 επιλογες στο πως θα την δουλεψεις:
    a) Χωρις scaling σε αναλυση 3840x2160.  
    Πλεoνεκτηματα: Xωραει και περισσοτερα γιατι εχεις το real estate αναλυσης 3840x2160. Ευχρηστη λογω σοβαρου stand με ρυθμιση καθ υψος.
    Μειονεκτηματα: Μικρα fonts/UI
    b) Mε 2x scaling σε virtual 'αναλυση' 1920x1080.  
    Πλεoνεκτηματα: Δεν εχεις τα μειονεκτηματα του κακου scaling γιατι ειναι ακεραια η διαιρεση.  Ευχρηστη λογω σοβαρου stand με ρυθμιση καθ υψος.
    Μειονεκτηματα: Xωραει και λιγοτερα γιατι εχεις το real estate αναλυσης 1920x1080.
    c) Mε μη ακεραιο scaling σε virtual 'αναλυση' 2560x1440.  
    Πλεoνεκτηματα: Χωραει σχετικα αρκετη πληροφορια γιατι εχεις το real estate αναλυσης 2560x1440.  Ευχρηστη λογω σοβαρου stand με ρυθμιση καθ υψος.
    Μειονεκτηματα: Εχεις τα μειονεκτηματα του κακου scaling γιατι δεν ειναι ακεραια η διαιρεση. Τα περισσοτερα διορθωνονται με εξωτερικα προγραμματα τυπου DisplayBuddy και BetterDisplay.
  4. Αγορα  27" 2.5k IPS των 305€ . Εχει αναλυση 2560x1440 και ετσι θα την δουλεψεις χωρις scaling
    Πλεoνεκτηματα: Δεν εχεις τα μειονεκτηματα του κακου scaling.  Ευχρηστη λογω σοβαρου stand με ρυθμιση καθ υψος.
    Μειονεκτηματα: Δεν ειναι 'retina' αναλυση. Αγοραζεις εν ετει 2025 οθονη 27" που δεν ειναι 4k, ενω εδω και περιπου ~ 10χρονια οι οθονες σε αυτα τα μεγεθη ειναι 4k.
  5. Αγορα samsung 27" 5K στα ~900€ ή Asus 27" 5k στα 800€ ή LG ultrafine 27" 5k στα 900€. Εχουν αναλυση 5120x2880 και δουλευουν σωστα σε 2x scaling (ακεραια διαιρεση), δηλαδη σε virtual 'αναλυση' 2560x1440.
    Πλεονεκτηματα: Σχεδον ιδανικο μεγεθος UI/fonts χωρις να εχεις κανενα απο τα μειονεκτηματα του κακου scaling. Μιση τιμη σε σχεση με την αντιστοιχη apple 5k 27". 
    Ευχρηστη λογω σοβαρου stand με ρυθμιση καθ υψος.
    Μειονεκτηματα: Πανω απο διπλη τιμη απο τις 27" 4k.

Τελος, να προσθεσω οτι το ολο θεμα με το scaling στο MacOS(με μια ακεραια διαιρεση, πχ σε virtual 'αναλυση' 2560x1440 για μια 4k ) ειναι λιγο υπερβολικο. Δεν ειναι τοσο σοβαρο θεμα, ειδικα με την χρηση προγραμματων τυπου DisplayBuddy και BetterDisplay.

Επεξ/σία από haHa
  • Like 4
Δημοσ.

Κατι που ξεχναμε ειναι οτι με το Studio Display αγοραζεις και ενα σετ απο οκ ηχεια, καλο μικροφωνο και μια ας πουμε οκ καμερα που σου φτιαχνουν ενα παρα πολυ καθαρο γραφειο.
Για εμενα που εχω δυο γραφεια στο σπιτι και ειναι τσιρκολι απο τα καλωδια επειδη τσιγκουνευτηκα να παρω το studio display, μετραει το καθαρο setup.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...