Προς το περιεχόμενο

Προτάσεις για laptop συμβατό με linux

Μετάβαση στην απάντηση Απαντήθηκε από esofron,

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα σε όλους.

Μετά από 5 χρόνια συμβίωσης με MacBook, είμαι στην διαδικασία αλλαγής laptop , και εγκατάσταση Ubuntu κατά βάση.

Λόγω επεξεργαστή arm (macbook), έχω περιορισμούς στην εγκατάσταση vm . Κάποια από τα software που χρησιμοποιώ, δεν έχουν πακέτα για arm.

Με απασχολεί πολύ το θέμα της συμβατότητας. Έχω δει κάποια μοντέλα, αλλά δεν έχω βρει κάποιο μέχρι στιγμής που είναι πλήρως συμβατό.

Θα το εκτιμούσα κάποιες προτάσεις, που έχουν δοκιμαστεί.

Με ενδιαφέρει να έχει,

32gb ram

καλή οθόνη (καλοέμαθα με το macbook) 16"

και ότι πιο κοντά σε τελευταίας γενιάς επεξεργαστές.

Για κάρτα γραφικών, δεν έχω αποφασίσει για ξεχωριστή ή shared.

Δεν παίζω παιχνίδια, ούτε χρησιμοποιώ προγράμματα επεξεργασίας γραφικών.

Η χρήση είναι για remote σύνδεση σε άλλα συστήματα, vm lab τοπικά (virtualization), office, browsing, χρήση zoom κλπ.

έχω βρει μου έχουν προτείνει τα παρακάτω,

https://lenovostore.gr/products/detail/282-94-LVCNLG56/lenovo-laptop-legion-5-16irx9-gaming-16-wqxga-ipsi7-14650hx32gb1tbssdnvidia-geforce-rtx-4060-8gbwin-11-home3y-premiumluna-grey/??&path=/products/detail/282-94-LVCNLG56/lenovo-laptop-legion-5-16irx9-gaming-16-wqxga-ipsi7-14650hx32gb1tbssdnvidia-geforce-rtx-4060-8gbwin-11-home3y-premiumluna-grey/?&accept_partial=allow_selection

https://lenovostore.gr/products/detail/282-94-LVCNID5PZ/

https://www.public.gr/product/computers-and-software/laptops/asus-vivobook-s16-m5606wa-oled-mx036w-16-32k-oled-ryzen-ai-9--36524gb1tb-ssdradeon-graphicswin11home-laptop/1955039

ευχαριστώ προκαταβολικά

Δημοσ.

Aπο την εμπειρια μου , Dell και Lenovo (κυριως τα thinkpads και οχι μονο) εχουν την καλυτερη συμβατοτητα.

Απο αυτα που λινκαρες , θα ξεχνουσα το Asus. Ωραιο φορητο δεν λεω , αλλα προσανατολισμενο κυριως για A.I. εργασιες. Επεξεργαστης τουμπανος , μνημη μη αναβαθμισιμη , καρτα στον επεξεργαστη αλλα λογικα καλη και αυτη  , οθονη τουμπανη. Οπως ειπα , ωραιο φορητο , αλλα εγω ειμαι lenovo fanboy :) 
Απο τα αλλα δυο λοιπον , ο,τι και να διαλεξεις δεν νομιζω να μην σε καλυψει. Οι διαφορες ειναι οτι το ενα εχει dedicated καρτα και το αλλο οχι. Το ενα εχει αναβαθμισιμη μνημη , το αλλο οχι.

Απο αυτα τα δυο , η "safe" "future proof" επιλογη ειναι το legion. Dedicated καρτα σε περιπτωση που θες να το ριξεις στα παιχνιδια (για gpu passthrough λογικα την ξεχνας , το ειχα ψαξει ενα φεγγαρι και οι "δευτερες" καρτες δεν δουλευουν σε τετοια σεναρια) , αναβαθμισιμες μνημες εως 64γιγα , οριακα καλυτερη οθονη , ethernet port ( το ideapad λεει οτι δεν εχει). Το μονο που ζηλευω απο το ideapad ειναι ενα usb-c/thunderbolt 4 port που εχει , που σε αυτο το μηχανημα εχει νοημα υπαρξης μιας και που δεν εχει dedicated gpu και ενα τετοιο port θα βολευε για εξωτερικη καρτα.

Τελος να πω οτι oι core ultra επεξεργαστες δεν ειναι πληρως/σωστα υποστηριζομενοι στο λινουξ. Διαβαζω οτι μπαινουν κατι features για να υποστηριχτουν καλυτερα στην επερχομενη σειρα κερνελ , την 6.14 . 

• Like 2
Δημοσ.

υπάρχει στο skroutz ενας που πουλάει ετοιμο dell laptop με ubuntu ..αμα θελεις αγορασε το ..αλλα είναι παλιά εκδοση του ubuntu .
μετά απο bios update θα δουλεύει αποβληματίστα
https://www.skroutz.gr/s/54663466/Dell-Inspiron-3520-15-6-FHD-i5-1235U-16GB-1TB-SSD-Linux-GR-Keyboard.html

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, esofron είπε

@jemadux σε ευχαριστω, αλλά έχω ήδη αποφασίσει να πάρω το https://lenovostore.gr/products/detail/282-94-LVCNID5PZ/  

μην ξεχνάς οτι ~120 € είναι το λειτουργικό σύστημα των windows 
https://www.plaisio.gr/pc-perifereiaka/laptops/dell-inspiron-3520-laptop-15-6-full-hd-core-i5-1235u-16-gb-1-tb-iris-xe-graphics-windows-11-home-_4307593

Επεξ/σία από jemadux
Δημοσ.
1 ώρα πριν, jemadux είπε

μην ξεχνάς οτι ~120 € είναι το λειτουργικό σύστημα των windows 
https://www.plaisio.gr/pc-perifereiaka/laptops/dell-inspiron-3520-laptop-15-6-full-hd-core-i5-1235u-16-gb-1-tb-iris-xe-graphics-windows-11-home-_4307593

Έχεις δίκιο, αλλά δυστυχώς αυτό που θέλω με αυτά τα χαρακτηριστικά, δεν το έχουν χωρίς λειτουργικό.

Δημοσ.
Στις 9/2/2025 στις 2:06 ΜΜ, esofron είπε

Η χρήση είναι για remote σύνδεση σε άλλα συστήματα, vm lab τοπικά (virtualization), office, browsing, χρήση zoom κλπ.

Γνώμη μου, δεν θα σε εξυπηρετήσει το Linux για Office και Zoom, ειδικά αν προέρχεσαι από Mac. Πρώτον το office δεν τρέχει natively σε Linux, άρα θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις το web-based και το Zoom είναι σαφέστατα υποδεέστερο σε ποιότητα εικόνας και ήχου. Οι κάμερες έχουν generic drivers και ο ήχος από το μικρόφωνο είναι κατά πολύ χειρότερος (δοκιμασμένο καθημερινά σε laptop HP, Lenovo, Toshiba). Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε αυτά τα δύο προγράμματα, γιατί ως επαγγελματίας τα χρησιμοποιώ για ώρες καθημερινά. Χίλιες φορές να πάρεις με Windows και να εγκαταστήσεις Ubuntu σε dual-boot.  Θα ταλαιπωρηθείς χωρίς λόγο.

• Like 1
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, esofron είπε

ναι θα το εχω dual boot  και 1 windows σε vm. σε ευχαριστω.

Αν έχει κάποιος φίλος/γνωστός σου παρόμοιο laptop με Linux, θα σε συμβούλευα να το δοκιμάσεις πριν επιλέξεις. Τρέξε τα προγράμματα που θέλεις, ακόμα και με live usb (με το Ventoy μπορείς να περάσεις όσες διανομές θέλεις για δοκιμή ή εγκατάσταση). Εγώ δεν το έκανα και την πάτησα, καθώς μετά αναγκαστικά πήρα retail version των Windows για να κάνω τη δουλειά μου, η οποία είναι πιο ακριβή.

Στο λάπτοπ που παρέθεσες, δοκίμασε την κάμερα και τον ήχο του μικροφώνου σε Windows και σε Linux, και θα καταλάβεις μόνος σου τη διαφορά. 

• Like 1
Δημοσ.
Μόλις τώρα, BritGreek είπε

Αν έχει κάποιος φίλος/γνωστός σου παρόμοιο laptop με Linux, θα σε συμβούλευα να το δοκιμάσεις πριν επιλέξεις. Τρέξε τα προγράμματα που θέλεις, ακόμα και με live usb (με το Ventoy μπορείς να περάσεις όσες διανομές θέλεις για δοκιμή ή εγκατάσταση). Εγώ δεν το έκανα και την πάτησα, καθώς μετά αναγκαστικά πήρα retail version των Windows για να κάνω τη δουλειά μου, η οποία είναι πιο ακριβή.

Σωστός. το καλό ειναι οτι το λαπτοπ εχει windows απο το εργοστασιο. Επίσης, η μεταφορά θα γίνει σταδιακά. δλδ, θα τα έχω παράλληλα, μεχρι να μπορώ να τα μεταφέρω όλα και να δουλεύουν όλα.

Και εγώ το χρησιμοποιώ επαγγελματικά, αλλά και προσωπικά.

τόσο καιρό το δοκιμάζω με parallels, αλλά δεν μπορώ να δοκιμάσω zoom κλπ λόγω έλλειψης πακέτων σε arm.

με το zoom το χρησιμποιώ για audio meetings κυρίως και remote control. έχεις παρατηυρησει κάποια δυσκολία σε αυτά συγκεκριμένα;

Δημοσ.
2 ώρες πριν, esofron είπε

Επίσης, η μεταφορά θα γίνει σταδιακά. δλδ, θα τα έχω παράλληλα, μεχρι να μπορώ να τα μεταφέρω όλα και να δουλεύουν όλα.

με το zoom το χρησιμποιώ για audio meetings κυρίως και remote control. έχεις παρατηυρησει κάποια δυσκολία σε αυτά συγκεκριμένα;

Δεν θα μπορείς να έχεις MS Office, εκτός αν το χρησιμοποιείς μέσω browser. Αν σε καλύπτει το LibreOffice είσαι ΟΚ, εμένα δεν με καλύπτει, ειδικά το Excel (Calc) και το PowerPoint (Impress).  Αν χρησιμοποιείς Access απλώς το ξεχνάς.

Με το zoom σε Linux έχω πολύ κακή ποιότητα εικόνας, το interface είναι κάκιστο και ο ήχος πολύ χειρότερος. Όταν το χρησιμοποιώ είναι σαν να έχω Celeron υπολογιστές. Αν το χρησιμοποιείς για δουλειά, θα έχεις παράπονα, όπως είχα εγώ και το παράτησα. Σε εμένα το remote control δεν λειτουργεί σωστά, δοκιμασμένο σε πολλά laptop.

Για μένα, καλό το Linux για το σπίτι (με προϋποθέσεις), αλλά για δουλειά πολλές φορές δεν καλύπτει. Δεν είναι εφικτή πάντα η χρήση εναλλακτικών εφαρμογών, καλώς ή κακώς. 

• Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, BritGreek είπε

Δεν θα μπορείς να έχεις MS Office, εκτός αν το χρησιμοποιείς μέσω browser. Αν σε καλύπτει το LibreOffice είσαι ΟΚ, εμένα δεν με καλύπτει, ειδικά το Excel (Calc) και το PowerPoint (Impress).  Αν χρησιμοποιείς Access απλώς το ξεχνάς.

Με το zoom σε Linux έχω πολύ κακή ποιότητα εικόνας, το interface είναι κάκιστο και ο ήχος πολύ χειρότερος. Όταν το χρησιμοποιώ είναι σαν να έχω Celeron υπολογιστές. Αν το χρησιμοποιείς για δουλειά, θα έχεις παράπονα, όπως είχα εγώ και το παράτησα. Σε εμένα το remote control δεν λειτουργεί σωστά, δοκιμασμένο σε πολλά laptop.

Για μένα, καλό το Linux για το σπίτι (με προϋποθέσεις), αλλά για δουλειά πολλές φορές δεν καλύπτει. Δεν είναι εφικτή πάντα η χρήση εναλλακτικών εφαρμογών, καλώς ή κακώς. 

Σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες.

Έχεις δοκιμασει zoom από vm windows ? κάνει δουλειά;

Με το office, θα χρησιμποιώ σίγουρα απο windows vm και το online. Συμφωνώ ότι το LibreΟffice δεν κάνει. 

Δημοσ.
3 ώρες πριν, esofron είπε

Σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες.

Έχεις δοκιμασει zoom από vm windows ? κάνει δουλειά;

Με το office, θα χρησιμποιώ σίγουρα απο windows vm και το online. Συμφωνώ ότι το LibreΟffice δεν κάνει. 

Όχι, είναι πολύ αργό για τις δικές μου ανάγκες. Σε κανονική εγκατάσταση windows, το Zoom λειτουργεί απροβλημάτιστα με εξαιρετική ποιότητα. Επίσης, να ξέρεις ότι για επαγγελματική χρήση, το VirtualBox είναι δωρεάν μόνο χωρίς το extension pack. Από την άλλη το VMWare είναι ελεύθερο για όλους. 

Απλώς, αδυνατώ να καταλάβω τον λόγο για τον οποίο ένας επαγγελματίας θα μπει στη διαδικασία να στήσει δύο λειτουργικά, όταν χρειάζεται εφαρμογές που τρέχουν καλύτερα σε Windows. Εννοώ από θέμα πρακτικότητας. Στη δική μου εμπειρία χρήσης, δεν είναι καν πιο γρήγορες οι mainstream διανομές σε σχέση με τα 11ρια. Αντιθέτως σε πραγματική χρήση μου φαίνονται πιο βαριές.

Στα δικά μας λάπτοπ (τα περισσότερα με Ryzen 5 και τουλάχιστον 8 ram, δηλαδή λάπτοπ του 500ρικου τα περισσότερα) όλα λειτουργούν ακαριαία σε περιβάλλον Windows.  

Δημοσ.

Σίγουρα δεν είναι πρακτικό. Από το 2008 έως και το 2017 χρησιμοπιούσα αποκλειστικά linux. Το 2017 γύρισα σε Windows 10, για καλύτερη συμβατότητα με συναδέλφους. Από το 2019 είμαι με macos, μιας και με τα Windows δεν την πάλαιβα. 

Τα Windows δεν μπορώ να τα βγάλω εντελώς, γιατί ούτως ή άλλως, κάνω ακόμα κάποια πράγματα και εκεί αναγκαστικά. Οπότε η δουλειά θα μοιράζεται και στα 2 ΛΣ.

Θα κρατούσα το Macbook, αλλά με περιορίζει το arm. Θελω να τρέχω Windows Server OS για δοκιμές, και δεν μπορώ. Το πιθανότερο είναι να κρατήσω και τα 2 αν με δυσκολεύει το λίνουξ στην καθημερινότητα.

και πάλι σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

• Like 1
Δημοσ.

σε qemu vm έχεις πολυ καλύτερη ταχύτητα win vm κάτω από linux , το μχν που θες να παρεις εχει thunder. usb4 μπορεις να πας σε egpu και να κάνεις passthrough 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...