Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

κάπνιζα από τα 16 μέχρι τα 24.....κάποιες στιγμές είχα χάσει τις γευσεις...

επειδή έμπλεξα με αθλητισμό κατάλαβα τι διαφορά με τα χρόνια...έχω κάνει 13 μαραθώνιους είμαι 67 τώρα συνεχίζω να τρέχω όχι τρομερά πράγματα....

θεωρώ ότι η μεγαλύτερη πατάρια που έκανα ήταν το κάπνισμα....με είχε πάει φίλη γιατρίνα σε ένα νοσοκομείο όπου είχαν δείγματα πνευμόνων από κάπνισμα και δείγματα από συκώτι πότη.......τα έβλεπα στον ύπνο μου

• Like 4
  • Απαντ. 69
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κοντεύω τα 56. Πρόσφατα έγινα παππούς. 

Το έκοψα στα 41 μου. 

Πως;

Ήταν Κυριακή. Ειπα:  Όταν τελειώσει το πακέτο που έχω ανοίξει, δεν θα πάρω άλλο. Και έτσι έγινε. 14+ χρόνια "καθαρός". 

Για 3-4 μήνες υπέφερα. Αλλά δεν λύγισα. 

Πλέον παίρνω τον εγγονό στην αγγαλια μου και δεν μυρίζω τσιγαρίλα. 

Υπόψιν ακόμη κάνω ποδήλατο 2-3 φορές την εβδομάδα. 

Επεξ/σία από tasvar
  • Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, mariosnik_ είπε

Η θεία μου ήταν καπνίστρια 30 χρόνια. Το έκοψε όταν πέθανε μια φίλη της εξαιτίας του καπνίσματος, κάτι στην καρδιά έπαθε και το έπαθε ξαφνικά. Την επηρέασε πολύ. Όταν το έκοψε πήρε γύρω στα 10 κιλά βάρος και μετά τα έχασε τα πιο πολλά. Ο πνευμονολογος της είπε ότι θέλει 10 χρόνια να αδειάσει ο πνεύμονας από την κάπνα, και άλλα 5 με 10 για να απομακρύνουν πλήρως όλοι οι καρκινικοι παράγοντες. Φαντάσου.... 

Δυστυχώς αυτή είναι η μαύρη αλήθεια. 

Όσους γνωστούς έχω, διαφόρων ηλικιών, το έκοψαν μαχαίρι, ύστερα από πρόβλημα υγείας που ανέκυψε. Και ο ίδιος δηλαδή, δια αυτό το έπραξα. 

1 ώρα πριν, costas_ είπε

Και εγώ μια από τα ίδια. Το έχω κόψει εδώ και 12 χρόνια και είμαι περίεργος τι θα μου πει ο πνευμονολόγος. 

Cooper, GR, Leader & Next δεν κάπνισα ποτέ, ήταν χόρτα όπως και τα γαλλικά τσιγάρα (Gauloises & Gitances) μου ήταν πάρα πολύ βαριά δεν μπόρεσα ποτέ να τα καπνίσω. Είχα δώσει μια περιουσία σε Marlboro, KENT & Camel και για λίγα χρόνια έκανα Καρελια. Πούρα & στριφτά δεν τα άντεχα. 

Οταν το έκοψα, όλα τα έστειλα στον αγύριστο  

Τα gauloises δεν ήταν επιπέδου leader next. Είναι πολύ αρωματικό τσιγάρο, το οποίο μεταφράζεται σε "βαρύ". 

Κάπνιζα gauloises κόκκινο για τουλάχιστον δύο χρόνια. 

Επεξ/σία από Rebelos2018
Δημοσ.
1 ώρα πριν, costas_ είπε

Και εγώ μια από τα ίδια. Το έχω κόψει εδώ και 12 χρόνια και είμαι περίεργος τι θα μου πει ο πνευμονολόγος. 

Cooper, GR, Leader & Next δεν κάπνισα ποτέ, ήταν χόρτα όπως και τα γαλλικά τσιγάρα (Gauloises & Gitances) μου ήταν πάρα πολύ βαριά δεν μπόρεσα ποτέ να τα καπνίσω. Είχα δώσει μια περιουσία σε Marlboro, KENT & Camel και για λίγα χρόνια έκανα Καρελια. Πούρα & στριφτά δεν τα άντεχα. 

Οταν το έκοψα, όλα τα έστειλα στον αγύριστο  

Μειώνεις τις πιθανότητες για εμφανιση προβλημάτων αλλά δεν τις μηδενίζεις. Εξαρτάται και από την συχνότητα και την ποσότητα του καπνού που πέρασε μέσα από τα πνευμονια σου. 

52 λεπτά πριν, tasvar είπε

Το έκοψα στα 41 μου. 

Πως;

Ήταν Κυριακή. Ειπα:  Όταν τελειώσει το πακέτο που έχω ανοίξει, δεν θα πάρω άλλο. Και έτσι έγινε. 14+ χρόνια "καθαρός". 

Όσοι καταφέρνετε και το κόβετε με μια απλή σκέψη σαν την παραπάνω, είστε πολύ δυνατοί χαρακτήρες. Αλλα άτομα το επεξεργαζοντουσαν πολλά χρόνια όλο αυτό μέχρι να παρθεί η τελική απόφαση. Δυστυχως στους πιο πολλούς μόνο όταν αρχίσει ένα πρόβλημα, η όταν πάθει κάτι στενό τους πρόσωπο λαμβάνουν την απόφαση. 

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, mariosnik_ είπε

Όσοι καταφέρνετε και το κόβετε με μια απλή σκέψη σαν την παραπάνω, είστε πολύ δυνατοί χαρακτήρες. Αλλα άτομα το επεξεργαζοντουσαν πολλά χρόνια όλο αυτό μέχρι να παρθεί η τελική απόφαση. Δυστυχως στους πιο πολλούς μόνο όταν αρχίσει ένα πρόβλημα, η όταν πάθει κάτι στενό τους πρόσωπο λαμβάνουν την απόφαση. 

Το είχα καιρό στο μυαλό μου πρίν το πάρω απόφαση. Βοήθησε και η αγάπη που έχω για την ποδηλασία.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αυτό είναι το πιο γνωστό γράφημα που εξηγεί την έκπτωση της αναπνευστικής λειτουργίας με το χρόνο και πως επηρεάζεται αυτή από το κάπνισμα. Ο FEV1 είναι ο βίαια εκπνεόμενος όγκος αέρα στο πρώτο δευτερόλεπτο και σχετίζεται άμεσα με τη ΧΑΠ.

Η έγκαιρη διακοπή του καπνίσματος (πχ στα 45) δεν αναστρέφει ότι έχει χαθεί αλλά από εκεί και πέρα ο πνεύμονας "γερνάει" με ρυθμό αντίστοιχο του ποτέ καπνιστή. 

Το καλύτερο λοιπόν είναι να μην το ξεκινήσεις ποτέ. Το αμέσως καλύτερο αν είσαι καπνιστής είναι να κάνεις σήμερα το τελευταίο σου τσιγάρο. 

(Το γράφημα δεν αναφέρεται καθόλου σε ρίσκο καρκίνου του πνεύμονα, εμφράγματος, εγκεφαλικού, καρκίνου της ουροδόχου κύστης, νοσήματα δηλαδή που έχουν ισχυρή συσχέτιση με το κάπνισμα).

Decline-of-lung-function-as-aging-and-effects-of-smoking-on-lung-function-FEV-1-forced-3347161258.png

Επεξ/σία από doctorkostis
  • Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ.
9 hours ago, tasvar said:

Το έκοψα στα 41 μου. 

Πως;

είναι 100%  εγκεφαλκη ασθένεια......βάζεις το χέρι στη τσέπη πιάνεις το πακέτο ανάβεις τσιγάρο χωρίς να σκεφτείς

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, kostasbm είπε

είναι 100%  εγκεφαλκη ασθένεια......βάζεις το χέρι στη τσέπη πιάνεις το πακέτο ανάβεις τσιγάρο χωρίς να σκεφτείς

Δεν είναι ασθένεια, είναι εξάρτιση. Η απεξάρτιση έχει στερητικό σύνδρομο και το σώμα αντιδρά πολύ έντονα στην διακοπή. Εγκεφαλικά μπορείς να διαχειριστείς καλύτερα την όλη μετάβαση όταν είσαι αποφασισμένος να απέχεις από το κάπνισμα καθώς και να διαχειρίζεσαι την επιθυμία να ξανακαπνίσεις. Για αυτό τον λόγο ο καπνιστής έχει λογική για να σκεφθεί το σωστό αλλά δεν έχει το σθένος να αντέξει την αποχή. 

Το γεγονός ότι ο καπνιστής καπνίζει συνεχώς το ένα τσιγάρο μετά το άλλο είναι εθισμός

Επεξ/σία από costas_
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 10/02/2025 at 01:53, Rebelos2018 said:

Πραγματικά, έδινε κάποιος ένα ευρώ για τσιγάρα και έλεγε τι; "τι καλό τσιγάρο που είναι αυτό"?

Τα κάπνιζαν συμφοιτητές μου που δεν είχαν πολλά λεφτά, ώστε να τους περισσέψει κάτι για να πιουν ένα καφέ ή να φάνε ένα σουβλάκι.

Γελούσαν στην αρχή πόσο μάπα ήταν, αλλά με τον καιρό τα συνήθισαν.

Δεν είχαμε μυαλό τότε να το κόψουμε όλοι ομαδικώς... 

Edit: τωρα θυμήθηκα ότι ένας τα έπαιρνε για να μην του κάνουν τράκα. 

Επεξ/σία από ekrepali

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...