BritGreek Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) Καλησπέρα. Αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα με δύο laptop που τρέχουν MX Linux και Linux Mint με σύνδεση wifi. Δεν βλέπουν καθόλου τους εκτυπωτές δικτύου (HP και EPSON), παρά το ότι έχω εγκαταστήσει τους drivers (HPLIP και τους drivers από το site της EPSON). Επίσης, οι εκτυπωτές δεν απαντούν στο ping. To LAN Messenger λειτουργεί σε όλους κανονικά και επικοινωνούν μεταξύ τους, άρα κάτι άλλο συμβαίνει. Υπάρχουν κάποια βήματα που μπορώ να ακολουθήσω για να λύσω το πρόβλημα; Να σημειώσω ότι τα laptop είναι dual boot με Windows 11, όπου εκεί δουλεύουν κανονικά. Σας ευχαριστώ. Επεξ/σία 7 Φεβρουαρίου από BritGreek
Petros Electron Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) 6 λεπτά πριν, BritGreek είπε Καλησπέρα. Αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα με δύο laptop που τρέχουν MX Linux και Linux Mint με σύνδεση wifi. Δεν βλέπουν καθόλου τους εκτυπωτές δικτύου (HP και EPSON), παρά το ότι έχω εγκαταστήσει τους drivers (HPLIP και τους drivers από το site της EPSON). Επίσης, οι εκτυπωτές δεν απαντούν στο ping. To LAN Messenger λειτουργεί σε όλους κανονικά και επικοινωνούν μεταξύ τους, άρα κάτι άλλο συμβαίνει. Υπάρχουν κάποια βήματα που μπορώ να ακολουθήσω για να λύσω το πρόβλημα; Να σημειώσω ότι τα laptop είναι dual boot με Windows 11, όπου εκεί δουλεύουν κανονικά. Σας ευχαριστώ. Αρχικά δες μηπως το firewall μπλοκάρει το mdns traffic. Ριξε και μια ματια εδω μηπως λυσει το πρόβλημα σου Επισης απενεργοποίησε το fastboot στα Windows καθως πολλες φορες προκαλει θεματα στο linux. Επεξ/σία 7 Φεβρουαρίου από Petros Electron
BritGreek Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου Μέλος Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 8 λεπτά πριν, Petros Electron είπε Αρχικά δες μηπως το firewall μπλοκάρει το mdns traffic. Ριξε και μια ματια εδω μηπως λυσει το πρόβλημα σου Επισης απενεργοποίησε το fastboot στα Windows καθως πολλες φορες προκαλει θεματα στο linux. Ευχαριστώ για την απάντηση. Πώς θα το δω αυτό με το firewall; Το fastboot είναι απενεργοποιημένο.
Petros Electron Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 18 λεπτά πριν, BritGreek είπε Ευχαριστώ για την απάντηση. Πώς θα το δω αυτό με το firewall; Το fastboot είναι απενεργοποιημένο. https://easylinuxtipsproject.blogspot.com/p/security.html#ID1.2.1 1.2.1. Firewall: Turning it On, Checking its Status and Disabling it 1
BritGreek Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου Μέλος Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου Λοιπόν, το έφτιαξα, αν κι ακόμα δεν κατανοώ τον λόγο που λύθηκε με αυτόν τον τρόπο. Έχω δύο διαφορετικά SSID στο wifi, που παίζουν στο ίδιο LAN. Αν συνδεθώ στο άλλο, οι εκτυπωτές εντοπίζονται και λειτουργούν κανονικά. Στα windows, δεν ισχύει κάτι τέτοιο, παίζουν σε όλα. Μακάρι να ήξερα και τον λόγο που παρατηρείται αυτό στο Linux. @Petros ElectronΣε ευχαριστώ που προσπάθησες να με βοηθήσεις. Να είσαι καλά. 1
mphxths Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 3 hours ago, BritGreek said: Λοιπόν, το έφτιαξα, αν κι ακόμα δεν κατανοώ τον λόγο που λύθηκε με αυτόν τον τρόπο. Έχω δύο διαφορετικά SSID στο wifi, που παίζουν στο ίδιο LAN. Αν συνδεθώ στο άλλο, οι εκτυπωτές εντοπίζονται και λειτουργούν κανονικά. Στα windows, δεν ισχύει κάτι τέτοιο, παίζουν σε όλα. Μακάρι να ήξερα και τον λόγο που παρατηρείται αυτό στο Linux. Κατι φταιει στην εγκατασταση του λινουξ. Εχω δικτυακο εκτυπωτη που ειναι στο 2.4ghz καναλι , μηχανηματα (windows & linux) που ειτε παιζουν ασυρματα στο 5ghz καναλι ειτε με καλωδιο και παντα βρισκουν τον εκτυπωτη γιατι οπως λες και εσυ , ολα ειναι στο ιδιο δικτυο. Απλα αλλαζει το ευρος που δινει ip το ρουτερ.
BritGreek Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου Μέλος Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 5 ώρες πριν, mphxths είπε Κατι φταιει στην εγκατασταση του λινουξ. Εχω δικτυακο εκτυπωτη που ειναι στο 2.4ghz καναλι , μηχανηματα (windows & linux) που ειτε παιζουν ασυρματα στο 5ghz καναλι ειτε με καλωδιο και παντα βρισκουν τον εκτυπωτη γιατι οπως λες και εσυ , ολα ειναι στο ιδιο δικτυο. Απλα αλλαζει το ευρος που δινει ip το ρουτερ. Περίεργο στην περίπτωσή μου, γιατί αυτό συμβαίνει ανεξαρτήτως διανομής, ακόμα και σε live usb. Οι εκτυπωτές έχουν συγκεκριμένες ip, σταθερές.
hawkpilot Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 9 hours ago, BritGreek said: Λοιπόν, το έφτιαξα, αν κι ακόμα δεν κατανοώ τον λόγο που λύθηκε με αυτόν τον τρόπο. Έχω δύο διαφορετικά SSID στο wifi, που παίζουν στο ίδιο LAN. Αν συνδεθώ στο άλλο, οι εκτυπωτές εντοπίζονται και λειτουργούν κανονικά. Στα windows, δεν ισχύει κάτι τέτοιο, παίζουν σε όλα. Μακάρι να ήξερα και τον λόγο που παρατηρείται αυτό στο Linux. @Petros ElectronΣε ευχαριστώ που προσπάθησες να με βοηθήσεις. Να είσαι καλά. Ίσως έχει να κάνει με το AP. Μήπως στο "προβληματικό" SSID είναι ενεργοποιημένο το device/host isolation?
BritGreek Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου Μέλος Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 31 λεπτά πριν, hawkpilot είπε Ίσως έχει να κάνει με το AP. Μήπως στο "προβληματικό" SSID είναι ενεργοποιημένο το device/host isolation? Δεν έχω βρει τέτοια επιλογή στις ρυθμίσεις του router.
hawkpilot Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 1 hour ago, BritGreek said: Δεν έχω βρει τέτοια επιλογή στις ρυθμίσεις του router. Λογικά θα είναι σε ρυθμίσεις για προχωρημένους, πχ, δες εδώ σε TP-LINK.
BritGreek Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου Μέλος Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) @hawkpilot Έχουμε συγκεκριμένο router από τον πάροχο, το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούμε λόγω ενεργών πακέτων που δεν λειτουργούν με router του εμπορίου. Ακόμα και στις ρυθμίσεις για προχωρημένους δεν υπάρχουν τέτοιες επιλογές. Μιλάω για επαγγελματικό χώρο, αλλά και για το σπίτι. Αν αλλάξω router (ακόμα και τα προηγούμενα δικά τους), π.χ. ακυρώνεται το πακέτο με απεριόριστες κλήσεις σε κινητά που έχουμε τώρα. Αν έχω καταλάβει σωστά, πλέον το router είναι "δεμένο" με συγκεκριμένη γραμμή, και πρέπει να το έχουν κάνει όντως έτσι, γιατί όταν χρειάστηκε να φέρω το ίδιο ακριβώς router από το σπίτι μου λόγω βλάβης, δεν συγχρόνιζε καν. Επεξ/σία 8 Φεβρουαρίου από BritGreek
johnmegarythmos Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου Στις 7/2/2025 στις 12:29 ΜΜ, BritGreek είπε Καλησπέρα. Αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα με δύο laptop που τρέχουν MX Linux και Linux Mint με σύνδεση wifi. Δεν βλέπουν καθόλου τους εκτυπωτές δικτύου (HP και EPSON), παρά το ότι έχω εγκαταστήσει τους drivers (HPLIP και τους drivers από το site της EPSON). Επίσης, οι εκτυπωτές δεν απαντούν στο ping. To LAN Messenger λειτουργεί σε όλους κανονικά και επικοινωνούν μεταξύ τους, άρα κάτι άλλο συμβαίνει. Υπάρχουν κάποια βήματα που μπορώ να ακολουθήσω για να λύσω το πρόβλημα; Να σημειώσω ότι τα laptop είναι dual boot με Windows 11, όπου εκεί δουλεύουν κανονικά. Σας ευχαριστώ. καλησπερα, εγω εχω τα linux σε ενα σταθερο υπολογιστη , και ενα υπολογιστη με windows 10 . Εχω εκτυπωτη samsung xpress πολυμηχανημα με καλωδιο usb που δεν εχει wifi και ethernet . καλεσα στην εξυπηρετηση πελατων εκτυπωτων hp που εχει συνχωνευτει και με την samsung . Και μου ειπανε τον κωδικα και τι πρεπει να κανω. Πρεπει ο υπολογιστης των windows να ειναι παντα ανοιχτος για να μπορω να εκτυπωσω απο τα linux διοτι μεσω δικτυου γινεται. Παντως δεν ειναι ολοι οι εκτυπωτες συμβατοι με τα λινουξ .
mphxths Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) 2 hours ago, johnmegarythmos said: Πρεπει ο υπολογιστης των windows να ειναι παντα ανοιχτος για να μπορω να εκτυπωσω απο τα linux διοτι μεσω δικτυου γινεται. O εκτυπωτης συνδεεται σε ενα απο τα δυο μηχανηματα , λογικα αυτο με τα windows. Απο εκει γινεται "share" στο δικτυο απο τα windows και τον "βλεπουν" τα μηχανηματα στο δικτυο και εκτυπωνουν. Λογικο ειναι οτι αμα κλεισεις το πισι με τα windows , το "share" παυει να υπαρχει. Δεν σου ειπανε κατι καινουργιο Η περιπτωση σου ομως ειναι διαφορετικη απο αυτη που συζηταμε εδω. Επεξ/σία 9 Φεβρουαρίου από mphxths 1
manolis940 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου Στις 8/2/2025 στις 11:55 ΠΜ, BritGreek είπε @hawkpilot Έχουμε συγκεκριμένο router από τον πάροχο, το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούμε λόγω ενεργών πακέτων που δεν λειτουργούν με router του εμπορίου. Ακόμα και στις ρυθμίσεις για προχωρημένους δεν υπάρχουν τέτοιες επιλογές. Μιλάω για επαγγελματικό χώρο, αλλά και για το σπίτι. Αν αλλάξω router (ακόμα και τα προηγούμενα δικά τους), π.χ. ακυρώνεται το πακέτο με απεριόριστες κλήσεις σε κινητά που έχουμε τώρα. Αν έχω καταλάβει σωστά, πλέον το router είναι "δεμένο" με συγκεκριμένη γραμμή, και πρέπει να το έχουν κάνει όντως έτσι, γιατί όταν χρειάστηκε να φέρω το ίδιο ακριβώς router από το σπίτι μου λόγω βλάβης, δεν συγχρόνιζε καν. Αν βάλεις άλλο router από πίσω από αυτό του παρόχου; Πάντως δεν νομίζω να παίζει κάποιο host isolation στο συγκεκριμένο interface των 5GHz αν με windows μέσω του ίδιου Interface κάνεις σωστά την δουλειά σου. Μήπως έχεις βάλει ωστόσο κάποια static IP πάνω στο συγκεκριμένο ssid των 5GHz και αυτή σου κάνει νούμερα για κάποιο λόγο;
BritGreek Δημοσ. Κυριακή στις 11:11 μμ Μέλος Δημοσ. Κυριακή στις 11:11 μμ (επεξεργασμένο) Στις 15/2/2025 στις 7:27 ΜΜ, manolis940 είπε Αν βάλεις άλλο router από πίσω από αυτό του παρόχου; Πάντως δεν νομίζω να παίζει κάποιο host isolation στο συγκεκριμένο interface των 5GHz αν με windows μέσω του ίδιου Interface κάνεις σωστά την δουλειά σου. Μήπως έχεις βάλει ωστόσο κάποια static IP πάνω στο συγκεκριμένο ssid των 5GHz και αυτή σου κάνει νούμερα για κάποιο λόγο; Το πρώτο δεν το έχω δοκιμάσει, αν και δεν νομίζω ότι παίζει κάποιο ρόλο. Στο δεύτερο ερώτημα, δεν υπάρχει καν τέτοια επιλογή. Το μισό ρούτερ είναι κλειδωμένο, δυστυχώς, και γενικότερα αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα, λόγω της "επιβολής" να χρησιμοποιείς συγκεκριμένο εξοπλισμό με συγκεκριμένο serial number. Πρακτικά δεν μπορείς να ρυθμίσεις σχεδόν τίποτα. Ακόμα και εκτυπωτή να θέλεις να συνδέσεις μέσω της θύρας USB, ή εξωτερικού σκληρού (υποστηρίζεται κανονικά), οι επιλογές είναι γκριζαρισμένες. Εν πάσει περιπτώσει, προς το παρόν βολευόμαστε με τον τρόπο που προανέφερα. Εγώ νομίζω ότι έχει σχέση με τον τρόπο που διαχειρίζεται το linux τους εκτυπωτές και τα δίκτυα. Σκέψου ότι με δύο ίδιους υπολογιστές, συνδεδεμένους στο ίδιο δίκτυο wifi, τοποθετημένους στα 2 μέτρα από το router, αυτός που τρέχει Windows έχει full σήμα, ενώ ο διπλανός που τρέχει διανομή linux έχει πάντα μια γραμμή (τουλάχιστον) λιγότερη στην καλύτερη των περιπτώσεων. Και προφανώς αναφέρομαι στη δική μας εμπειρία χρήσης χωρίς να λέω ότι αυτό συμβαίνει σε όλους. Επεξ/σία Κυριακή στις 11:16 μμ από BritGreek
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα