tsofras Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου Χαιρετώ την παρέα Θέλω να φτιάξω νέο build με τον Ryzen 7900 Δυσκολεύομαι να καταλήξω σε κουτί γιατί θέλω να μην είναι μεγάλο αλλά θέλω να είναι όσο πιο αθόρυβο γίνεται. Δεν με απασχολεί το RGB , δεν με απασχολεί να έχει παράθυρο , αρκεί να είναι σχετικά μικρό , αθόρυβο με καλό airflow Κάρτα γραφικών δεν θα μπει ή αν χρειαστεί στο μέλλον θα είναι κάποια mid range κάρτα Σκεφτόμουν να στήσω σε ένα DeskMini X600 με μία Noctua NH-L9a-AM5 αλλά πρώτον σκέφτομαι μήπως η ψύκτρα δεν την παλέψει αν ανεβάζει TDP το CPU και έχω throttle και δεύτερον επειδή σκέφτομαι για 64GB RAM νομίζω θα πετύχω καλύτερο latency σε DDR5 μνήμες σε σχέση με SO-DIMM ( και φθηνότερες) Έχουμε κάποια πρόταση ?
atheatos Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου Θα σου συνιστούσα πρώτα να βρεις την ψυκτρα που θες να έχει ο επεξεργαστής και μετά να διαλέξεις κουτί. 1
tsofras Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου Μέλος Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 38 λεπτά πριν, atheatos είπε Θα σου συνιστούσα πρώτα να βρεις την ψυκτρα που θες να έχει ο επεξεργαστής και μετά να διαλέξεις κουτί. To πάω ανάποδα με την λογική αν βρω κουτί που να καλύπτει τα θέματα θόρυβος - μέγεθος , τότε θα βρω και ψύκτρα Σε αυτό το TDP έτσι και αλλιώς δεν θα έχω θέμα , βάζω και μία Noctua NH-D15NH-D15 αν χωράει για παράδειγμα
elpenor Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) Αθόρυβο PC με επεξεργαστή που θα τρέχει 100% CPU workloads χρειάζεται min 360 AIO intake (μπροστά). Τα dual chamber με το ΑΙΟ intake στο πλάι είναι λίγο χειρότερα αλλά πάλι μπορείς να το πεις αθόρυβο. DeskMini X600 + Noctua NH-L9a-AM5 != αθόρυβο Επεξ/σία 6 Φεβρουαρίου από elpenor 1
atheatos Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) 27 λεπτά πριν, tsofras είπε To πάω ανάποδα με την λογική αν βρω κουτί που να καλύπτει τα θέματα θόρυβος - μέγεθος , τότε θα βρω και ψύκτρα Σε αυτό το TDP έτσι και αλλιώς δεν θα έχω θέμα , βάζω και μία Noctua NH-D15NH-D15 αν χωράει για παράδειγμα Ο θόρυβος προέρχεται από το σύστημα ψύξης. Ανάλογα τι χρειάζεται για να ψύξεις τον επεξεργαστή όσο ποιο αθόρυβα γίνεται , επιλέγεις και το κουτί. Εκτός και δεν σε ενδιαφέρει ο επξεργαστης και θέλεις να τον «πνίξεις» δουλεύοντας τον περιορισμένο . Σε αυτή την περίπτωση, μιας και πρόκειται για λάθος λογική, θα σου συνιστούσα να ψάξεις για επεξεργαστή αφού βρεις το κουτί . Υγ. Αν το πήγαινες ανάποδα όπως λες πρώτα θα έβρισκες το κουτί και μετά τον επεξεργαστή. Επεξ/σία 6 Φεβρουαρίου από atheatos 1
tsofras Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου Μέλος Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 23 λεπτά πριν, elpenor είπε Αθόρυβο PC με επεξεργαστή που θα τρέχει 100% CPU workloads χρειάζεται min 360 AIO intake (μπροστά). Τα dual chamber με το ΑΙΟ intake στο πλάι είναι λίγο χειρότερα αλλά πάλι μπορείς να το πεις αθόρυβο. DeskMini X600 + Noctua NH-L9a-AM5 != αθόρυβο Προτιμώ αέρα δεν θέλω να μπλέξω με AIO , φαντάζομαι μπορώ να το καταφέρω και με αερόψυκτρα 3 λεπτά πριν, atheatos είπε Ο θόρυβος προέρχεται από το σύστημα ψύξης. Ανάλογα τι χρειάζεται για να ψύξεις τον επεξεργαστή όσο ποιο αθόρυβα γίνεται , επιλέγεις και το κουτί. Εκτός και δεν σε ενδιαφέρει ο επξεργαστης και θέλεις να τον «πνίξεις» δουλεύοντας τον περιορισμένο . Σε αυτή την περίπτωση, μιας και πρόκειται για λάθος λογική, θα σου συνιστούσα να ψάξεις για επεξεργαστή αφού βρεις το κουτί . Δεν διαφωνώ , όπως είπα σκέφτομαι για τον 7900 ο οποίος έχει TDP 65W Με σχετικές αναζητήσεις υπάρχουν CPU coolers τουλάχιστον μέχρι 150W TDP τα οποία είναι σχετικά ήσυχα (κάτω απο 30db) , οπότε θεωρώ ότι δεν θα υπάρχει θέμα στο να πνίξω τον επεξεργαστή Με την παραπάνω λογική ρωτάω για κάποιο κουτί
atheatos Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου Μόλις τώρα, tsofras είπε Προτιμώ αέρα δεν θέλω να μπλέξω με AIO , φαντάζομαι μπορώ να το καταφέρω και με αερόψυκτρα Δεν διαφωνώ , όπως είπα σκέφτομαι για τον 7900 ο οποίος έχει TDP 65W Με σχετικές αναζητήσεις υπάρχουν CPU coolers τουλάχιστον μέχρι 150W TDP τα οποία είναι σχετικά ήσυχα (κάτω απο 30db) , οπότε θεωρώ ότι δεν θα υπάρχει θέμα στο να πνίξω τον επεξεργαστή Με την παραπάνω λογική ρωτάω για κάποιο κουτί Ωραία, διάλεξε μια ψυκτρα που να μην κάνει θόρυβο και το κουτί θα έρθει, από μόνο του.
tsofras Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου Μέλος Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 17 λεπτά πριν, atheatos είπε Ωραία, διάλεξε μια ψυκτρα που να μην κάνει θόρυβο και το κουτί θα έρθει, από μόνο του. οκ δηλαδή αν πω ότι πάω για την NH-D15NH-D15 που έχει 165mm ύψος έχουμε πρόταση ?
atheatos Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 3 λεπτά πριν, tsofras είπε οκ δηλαδή αν πω ότι πάω για την NH-D15NH-D15 που έχει 165mm ύψος έχουμε πρόταση ? Μητρική να υποθέσουμε micro ATX ?
tsofras Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου Μέλος Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2 λεπτά πριν, atheatos είπε Μητρική να υποθέσουμε micro ATX ? Ναι
atheatos Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) https://www.skroutz.gr/s/33253548/Silverstone-Alta-G1M-Midi-Tower-Kouti-Ypologisti-Mayro.html?product_id=172790121&sponsored=listing Λόγω stack effect που έχει το παραπάνω κουτί δεν θα χρειαστεί να βάλεις έξτρα ανεμιστήρες που θα κάνουν θόρυβο. Με την Noctua μόνο και τον ένα ανεμιστήρα σε min στροφες στην βάση του κουτιού θα έχεις ικανοποιητική ψύξη να εκμεταλευτεις στο έπακρο τον επεξεργαστή. Άκυρο δεν χωράει η νοκτουα. Επεξ/σία 6 Φεβρουαρίου από atheatos 1
tsofras Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου Μέλος Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 4 λεπτά πριν, atheatos είπε https://www.skroutz.gr/s/33253548/Silverstone-Alta-G1M-Midi-Tower-Kouti-Ypologisti-Mayro.html?product_id=172790121&sponsored=listing Λόγω stack effect που έχει το παραπάνω κουτί δεν θα χρειαστεί να βάλεις έξτρα ανεμιστήρες που θα κάνουν θόρυβο. Με την Noctua μόνο και τον ένα ανεμιστήρα σε min στροφες στην βάση του κουτιού θα έχεις ικανοποιητική ψύξη να εκμεταλευτεις στο έπακρο τον επεξεργαστή. thank you Απλά βλέπω είναι μέχρι 159mm ψύκτρα Οπότε εδώ μπορώ να δώ τι άλλες επιλογές υπάρχουν σε ψύξη που να χωράνε σε αυτό το κουτί Για αυτό ξεκίνησα να ρωτάω για κουτί , για να πάρω ιδέες και μετά να δω τι μπορώ να προσαρμόσω σε ψύξη
atheatos Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) 8 λεπτά πριν, tsofras είπε thank you Απλά βλέπω είναι μέχρι 159mm ψύκτρα Οπότε εδώ μπορώ να δώ τι άλλες επιλογές υπάρχουν σε ψύξη που να χωράνε σε αυτό το κουτί Για αυτό ξεκίνησα να ρωτάω για κουτί , για να πάρω ιδέες και μετά να δω τι μπορώ να προσαρμόσω σε ψύξη Δυστυχώς μικρό κουτί θέλει και μικρή ψυκτρα. Ο θορυβος εξαρτάται απο το ποσό αθόρυβη ψύξη θα χρειαστείς. Αυτό στο συγκεκριμένο κουτί επιτυγχάνεται με την χρήση μονο με την ψυκτρα του επεξεργαστή , μιας και η φυσική ΡΟΗ του αέρα υποβοηθάει την ψύξη μειώνοντας έτσι τον αριθμό στροφών του cooler. Επεξ/σία 6 Φεβρουαρίου από atheatos 1
elpenor Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) 3 hours ago, tsofras said: Προτιμώ αέρα δεν θέλω να μπλέξω με AIO , φαντάζομαι μπορώ να το καταφέρω και με αερόψυκτρα Και εγώ έτσι πίστευα και έχω τώρα μία NH-D15 και μία NH-U12A στο συρτάρι. Ίσως βέβαια να μην είσαι τόσο ευαίσθητος στο θόρυβο όσο εγώ, όμως επειδή ανέφερες workstation χρήση αν πρόκειται να κάνεις CPU render/compute (100% usage για ώρες) τότε πραγματικά δεν θα βρεις ησυχία με αέρα. Όσο πειραματιζόμουν με τις αερόψυκτρες είδα ότι κουτιά που δεν έχουν μεγάλο μάκρος, ώστε το airflow από τα μπροστά intake ανεμιστηράκια να χτυπάνε το tower cooler, έχουν καλύτερα αποτελέσματα (πχ Lian Li Lancool 207 / 216). Τα κουτιά που δεν έχουν το κλασικό layout έχουν όλα περισσότερο θόρυβο όπως μπορείς να δεις από όλα τα website που κάνουν μετρήσεις. Επίσης τα κουτιά που έχουν μπροστά πολύ μεγάλους ανεμιστήρες (200mm+) ενώ έχουν φανταστικές επιδόσεις σε load δεν είναι εντελώς αθόρυβα στο idle. 2 hours ago, atheatos said: η φυσική ΡΟΗ του αέρα υποβοηθάει την ψύξη μειώνοντας έτσι τον αριθμό στροφών του cooler. Spoiler Annie Jankowski, Corsair Product Manager of Cooling : Basically, if you have any configuration, 90-degrees or whatever, where you're pulling the cold air from the top or the bottom or whatever, the fan is going to do way more than natural convection anyway, so even if you have it going opposite of what convection would be it would make such a little difference. ChatGPT: Evidence indicates that natural convection has minimal impact on PC case airflow, especially under CPU load. Even a single fan can overpower natural convection forces. (10 sources) Επεξ/σία 6 Φεβρουαρίου από elpenor 1
tsofras Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου Μέλος Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 18 λεπτά πριν, elpenor είπε Και εγώ έτσι πίστευα και έχω τώρα μία NH-D15 και μία NH-U12A στο συρτάρι. Ίσως βέβαια να μην είσαι τόσο ευαίσθητος στο θόρυβο όσο εγώ, όμως επειδή ανέφερες workstation χρήση αν πρόκειται να κάνεις CPU render/compute (100% usage για ώρες) τότε πραγματικά δεν θα βρεις ησυχία με αέρα. Όσο πειραματιζόμουν με τις αερόψυκτρες είδα ότι κουτιά που δεν έχουν μεγάλο μάκρος, ώστε το airflow από τα μπροστά intake ανεμιστηράκια να χτυπάνε το tower cooler, έχουν καλύτερα αποτελέσματα (πχ Lian Li Lancool 207 / 216). Τα κουτιά που δεν έχουν το κλασικό layout έχουν όλα περισσότερο θόρυβο όπως μπορείς να δεις από όλα τα website που κάνουν μετρήσεις. Επίσης τα κουτιά που έχουν μπροστά πολύ μεγάλους ανεμιστήρες (200mm+) ενώ έχουν φανταστικές επιδόσεις σε load δεν είναι εντελώς αθόρυβα στο idle. Απόκρυψη περιεχομένων Annie Jankowski, Corsair Product Manager of Cooling : Basically, if you have any configuration, 90-degrees or whatever, where you're pulling the cold air from the top or the bottom or whatever, the fan is going to do way more than natural convection anyway, so even if you have it going opposite of what convection would be it would make such a little difference. ChatGPT: Evidence indicates that natural convection has minimal impact on PC case airflow, especially under CPU load. Even a single fan can overpower natural convection forces. (10 sources) Well είμαι αρκετά ευαίσθητος στον θόρυβο για αυτό ψάχνω να φτιάξω κάτι που να μην με απογοητεύσει πάλι 100% load δεν θα είμαι για ώρες , άντε να κάνω compile κώδικα για κανα 5λεπτο και να έχω ανοιχτά VMs αλλά δεν θα τραβάνε πολύ. Περισσότερο θέλω να μπορώ να κάνω assign 4 cores σε ένα VM ας πούμε για αυτό κοιτάω κάτι περισσότερο απο 8 cores αλλά δεν θα τρώει ζόρι με 100% load
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα