Ducatista Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, ekrepali είπε Οι ξένοι τουρίστες που έρχονται με ένα μάτσο μετρητά γιατί έτσι γουστάρουν ή γιατί δεν τους συμφέρει το συνάλλαγμα και οι προμήθειες των καρτών τους... θα τους αναγκάσει το ελληνικό κράτος να πληρώνουν με κάρτα; Δε θα έρθουν, πολύ απλά. Που είναι αυτοι οι ξένοι; εγω φετος είχα τον μεγαλύτερο τζίρο σε κάρτες εδω και μια 20ετια (γυρω στο 90%)... αν γεμίσουμε Άγγλους δε ξεχνα τα μετρητά Επεξ/σία 6 Φεβρουαρίου από Ducatista 4
Dinos1973 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 10 hours ago, ekrepali said: Όταν δε μπορείς να καταλάβεις ότι το δικό σου κόστος διαβίωσης θα ανέβει όταν κλείσουν οι 'εταιριες ζομπι', τότε σηκώνω τα χέρια ψηλά. Όσο για τα μάρκετ... αφού έχουν κερδοφορία γιατί πληρώνουν τους πάντες με ετεροχρονισμένες επιταγές; Γιατί είναι πολιτική τους να μη βάζουν χέρι στα κέρδη τους και να μη παίρνουν δάνειο. Πετάνε το μπαλάκι στη μεσαία αλυσίδα. Έχω φίλο παραγωγό (γιαούρτια / κρέμες κλπ)... όλα τα μάρκετ τον έχουν πίσω 1-2 μήνες στις πληρωμές... περίπου 50 χιλιάρικα. Αν αυτός υποχρεωθεί ξαφνικά να πληρώνει σε ημερήσια βάση τον ΦΠΑ από το γάλα που αγοράζει, και όχι με 4 μήνες καθυστέρηση όπως γίνεται τώρα, αλλά τα μάρκετ εξακολουθούν να τον πληρώνουν με 1-2 μήνες καθυστέρηση για το εμπόρευμα που τους δινει... πώς θα τα βγάλει πέρα ο ανθρωπος; Θα αναγκαστεί να πάρει δάνειο 50 χιλιάρικα με επιτόκιο στο θεό, μέχρι που θα αναγκαστεί να κλείσει. Θα μου πεις τώρα πάλι ήμαρτον με την επιχειρηματικότητα του γιαουρτά που τόλμησε να ασκήσει ελεύθερο επάγγελμα χωρίς κεφάλαιο για να ταίσει την οικογένεια του; Εεε άμα είναι έτσι να τρώμε όλοι total και γαλπο από τα lidl. Το ότι τα σουπερμάρκετ χρησιμοποιούν την δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά για να επιβάλουν τους όρους το θεωρείς εσύ χρηματοδοτικό πρόβλημα? Μαλλον δεν έχεις επαφή με την αγορά. Πραγματικά θα είναι προς όφελος τις οικονομίας το κλείσιμο αυτόν τον εταιριών που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν! Καταλαβαίνω τον πόνο σας διότι επηρεάζεστε! 1 1 2
dsi44 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου On 05/02/2025 at 13:58, ΠάρηςΓ said: Ε λογικά δε θα επιτρέπεται να δώσεις μετρητά στο σουβλατζιδικο η Σκλαβενίτη πχ γιατι σου κοβει αποδειξη το σουβλατζιδικο? 2
ekrepali Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 1 hour ago, Dinos1973 said: Πραγματικά θα είναι προς όφελος τις οικονομίας το κλείσιμο αυτόν τον εταιριών που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν! Καταλαβαίνω τον πόνο σας διότι επηρεάζεστε! Εγώ μόνος μου είμαι, θα το παλέψω. Άλλοι έχουν και υπαλλήλους. Όλο και κάποιος φίλος/συγγενής/γνωστός σου θα μείνει κάποια μέρα δουλειά... αλλά όταν γίνει αυτό να είσαι ειλικρινής μαζί τους, ότι έγινε προς όφελος της οικονομίας και να μη γκρινιάζουν. 👍 3
dsi44 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) On 05/02/2025 at 16:42, Fan said: Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω το άλλο. Πες ότι κάποιος εισπράττει σε μετρητά. Μαύρα. Μετά πάει και τα καταθέτει στην τράπεζα κάθε μέρα, βδομάδα, μήνα κτλ. Υπάρχει κάποιο όριο που μπορεί να το κάνει ή άνετα όλοι μπορούν να σκάνε μύτη στον γκισέ και να λένε πάρε 5.000 ευρώ; ξεπλενεις το χρημα ευκολα πχ με αγορα ηλεκτρικου αυτοκινητου πολυτελειας οπου δεν ισχυει ποθεν εσχες ουτε τεκμηριο Επεξ/σία 6 Φεβρουαρίου από dsi44
Dinos1973 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου Just now, ekrepali said: Εγώ μόνος μου είμαι, θα το παλέψω. Άλλοι έχουν και υπαλλήλους. Όλο και κάποιος φίλος/συγγενής/γνωστός σου θα μείνει κάποια μέρα δουλειά... αλλά όταν γίνει αυτό να είσαι ειλικρινής μαζί τους, ότι έγινε προς όφελος της οικονομίας και να μη γκρινιάζουν. 👍 Ο κάθε ένας χαράζει την πορεία του, γιαυτο σπουδάσαμε για να διαλέγουμε τους εργοδότες μας και όχι αυτοί εμάς! 2
1comment Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου Μέλος Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, Dinos1973 είπε Το ότι τα σουπερμάρκετ χρησιμοποιούν την δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά για να επιβάλουν τους όρους το θεωρείς εσύ χρηματοδοτικό πρόβλημα? Μαλλον δεν έχεις επαφή με την αγορά. Πραγματικά θα είναι προς όφελος τις οικονομίας το κλείσιμο αυτόν τον εταιριών που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν! Καταλαβαίνω τον πόνο σας διότι επηρεάζεστε! Φίλε μου, θα ήθελες πολύ να είσαι κι εσύ καταστηματάρχης, το αντιλαμβάνομαι από τον τρόπο που μιλάς. Θα ήθελες να βγάζεις 1-3Κ καθαρά το μήνα αλλά θα μείνεις για πάντα υπάλληλος των άλλων με το βασικό. Επίσης, προς απογοήτευσή σου, ακόμα και με τη νέα φορολογία (τεκμαρτό εισόδημα κλπ), οι ενάρξεις επιχειρήσεων ήταν περισσότερες από τα λουκέτα (για την ακρίβεια, ρεκορ ενάρξεων). Για κάθε μία επιχείρηση που κλείνει ανοίγουν 3. Αναρωτήσου το γιατί! Όλα αυτά σημαίνουν ότι όποια (νέα) αλλαγή γίνεται με τα νομοσχέδια που κατά καιρούς βγαίνουν και μας επηρεάζουν αρνητικά, έχουμε τον τρόπο να επιβιώνουμε και να το ξεπερνάμε στο τέλος. Επεξ/σία 7 Φεβρουαρίου από 1comment 1
Dinos1973 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) 1 hour ago, 1comment said: Φίλε μου, θα ήθελες πολύ να είσαι κι εσύ καταστηματάρχης, το αντιλαμβάνομαι από τον τρόπο που μιλάς. Θα ήθελες να βγάζεις 1-3Κ καθαρά το μήνα αλλά θα μείνεις για πάντα υπάλληλος των άλλων με το βασικό. Επίσης, προς απογοήτευσή σου, ακόμα και με τη νέα φορολογία (τεκμαρτό εισόδημα κλπ), οι ενάρξεις επιχειρήσεων ήταν περισσότερες από τα λουκέτα (για την ακρίβεια, ρεκορ ενάρξεων). Για κάθε μία επιχείρηση που κλείνει ανοίγουν 3. Αναρωτήσου το γιατί! Όλα αυτά σημαίνουν ότι όποια (νέα) αλλαγή γίνεται με τα νομοσχέδια που κατά καιρούς βγαίνουν και μας επηρεάζουν αρνητικά, έχουμε τον τρόπο να επιβιώνουμε και να το ξεπερνάμε στο τέλος. Θα θελες πολύ να μην έχεις εργοδότη και να βγάζεις όσα βγάζει εκείνος αλλά δεν σου κατσε. Τι να κάνουμε τώρα!! 1-3κ καθαρά τον μήνα? Τόσα ήταν το ενοίκιο που μου πλήρωναν σαν expatriate…Εγώ και άλλοι σαν εμένα τα λεφτά μας τα έχουμε βγάλει εδώ και πολλά χρόνια και όχι στο Ελλαδιστάν. Τώρα εάν το aspiration σου είναι το μαγαζάκι τις γειτονιάς….. Επεξ/σία 6 Φεβρουαρίου από Dinos1973 3
1comment Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου Μέλος Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, Dinos1973 είπε 1-3κ καθαρά τον μήνα? Τόσα ήταν το ενοίκιο που μου πλήρωναν σαν expatriate…Εγώ και άλλοι σαν εμένα τα λεφτά μας τα έχουμε βγάλει εδώ και πολλά χρόνια και όχι στο Ελλαδιστάν. Τώρα εάν το aspiration σου είναι το μαγαζάκι τις γειτονιάς….. Αφού τα λεφτά σου (πολύ αμφιβάλλω) τα έβγαλες εκτός ελλαδιστάν, δεν έχεις κανένα λόγο να έχεις άποψη σε ένα θέμα που κατά κύριο λόγο αφορά επαγγελματίες της Ελλάδας. Συνέχισε στα άλλα θέματα! Επεξ/σία 7 Φεβρουαρίου από 1comment 2
Vstromrider Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου Στις 5/2/2025 στις 1:53 ΜΜ, gbras είπε To υποχρεωτικο απο που προκυπτει; Σημερα πληρωνεις μαυρα με μετρητα το ιδιο θα γινεται και αυριο... δεν αλλαζει τιποτα. Το θεμα ειναι οτι πια, δεν θα εχει τι να τα κανεις τα μετρητα-μαυρα ο ταβερνιαρης. Σημερα τα χρησιμοποιει για να ψωνισει super market και να παει για καφε και ψωνια για το σπιτι του.
Dinos1973 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 7 hours ago, 1comment said: Αφού τα λεφτά σου (πολύ αμφιβάλλω) τα έβγαλες εκτός ελλαδιστάν, δεν έχεις κανένα λόγο να έχεις άποψη σε ένα θέμα που κατά κύριο λόγο αφορά επαγγελματίες της Ελλάδας. Συνέχισε στα άλλα θέματα! Έχω απόλυτο λόγο για τα λεφτά που πληρώνω στο κράτος με το ΦΠΑ. Μάλλον εσείς δεν έχετε κανένα λόγο για αυτό, το ότι είστε ακόμα ένας ενδιάμεσος ώστε να μεταφερθούν αυτά τα λεφτά στο κράτος δεν σας δίνει τον λόγο να έχετε και άποψη για λεφτά που δεν σας ανήκουν. Πραγματικά εάν δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε το κλείνετε τόσο απλά, το 1-3κ είναι αστείο ποσό στις μέρες μας για εισόδημα.
Hacker?pcs Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 19 hours ago, newlynx said: Πρέπει να διαχωριστεί η είδηση σε 2 κομμάτια. Το 1ο αφορά την αυτόματη είσπραξη του ΦΠΑ που σωστά έχει αναλυθεί ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Το 2ο αποφορά την υποχρεωτική χρήση κάρτας σε πολλές επιχειρήσεις για να περιοριστεί (;) η πληρωμή με μαύρο χρήμα. Το 2ο έχει για μένα εξίσου ενδιαφέρον, καθώς αν εφαρμοστεί σε σουπερμάρκετ, ρούχα, υποδήματα, ηλεκτρονικά, εστιατόρια, φροντιστήρια, ξενοδοχεία κ.α θα δημιουργήσει προβλήματα σε όσους χρησιμοποιούν μαύρα χρήματα, κάτι χρήσιμο για να καταπολεμηθεί (μερικώς βέβαια) το σπορ της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Αυτό είναι το σημαντικό, άλλο το ένα άλλο το άλλο, συγχέονται στο τόπικ τα 2 θέματα που είναι διαφορετικά. Αν καταργηθούν τα μετρητά σε μεγάλες επιχειρήσεις τουλάχιστον μειώνεται κατά πολύ η φοροδιαφυγή και για μένα είναι πολύ θετικό On 05/02/2025 at 13:11, Malthador said: Υπάρχουν συναλλαγές εκατοντάδων χιλιάδων ή ακόμα και εκατομμυρίων ευρώ που δεν μπορούν να γίνουν ούτε με κάρτες, ούτε με μετρητά, ούτε με εμβάσματα. Υπάρχουν τρόποι πληρωμής που για να καταργηθούν πρέπει να περάσουν δεκαετίες και να αλλάξουν εντελώς το χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι εμπορικές συναλλαγές. Στην αγορά παίζουν μεταχρονολογημένες επιταγές, γραμμάτια, συναλλαγματικές, factoring και ένα κάρο άλλοι τρόποι πληρωμής στους οποίους δεν μπορεί να εφαρμοστεί το σύστημα που περιγράφει η είδηση. Δεν είπε κανείς ότι θα καταργηθούν όλοι οι υπόλοιποι τρόποι εκτός κάρτας, το ότι από τους τρόπους πληρωμής να καταργηθούν τα μετρητά λέμε που στην πράξη δεν μπορεί να ξέρει το κράτος αν αυτός που τα δίνει τα βρήκε από εμπόριο ναρκωτικών, μαύρο χρήμα που δεν χτυπάει αποδείξεις σε κατάστημα εστίασης ή είναι σύνταξη μιας γιαγιάς
logistoulis Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) Δεν καταλαβαίνω πώς γίνεται να μην γίνεται δήλωση φπα, ακόμα και σε μικρές επιχειρήσεις και τι σχέση έχει αυτό με τον τρόπο πληρωμής.. δε μου βγάζει κανένα νόημα όλο αυτό Edit για τον τρόπο πληρωμής οκ θα είναι με τράπεζα και θα δεσμεύεται το ποσό αλλά το ότι κάποιος εισπράττει ΦΠΑ δε σημαίνει ότι πρέπει να αποδώσει όλο αυτό το ποσό καθώς έχει και τα έξοδα του, αν ήθελαν κάτι πιο άμεσο άς έβαζαν να κάνουν όλοι μηνιαίες δηλώσεις και όχι τρίμηνα Επεξ/σία 7 Φεβρουαρίου από logistoulis 1
nlogginidis Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 1 ώρα πριν, Dinos1973 είπε Έχω απόλυτο λόγο για τα λεφτά που πληρώνω στο κράτος με το ΦΠΑ. Μάλλον εσείς δεν έχετε κανένα λόγο για αυτό, το ότι είστε ακόμα ένας ενδιάμεσος ώστε να μεταφερθούν αυτά τα λεφτά στο κράτος δεν σας δίνει τον λόγο να έχετε και άποψη για λεφτά που δεν σας ανήκουν. Πραγματικά εάν δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε το κλείνετε τόσο απλά, το 1-3κ είναι αστείο ποσό στις μέρες μας για εισόδημα. Συμφωνω απολύτως με έναν όρο. Να το πληρώνεις ως φόρο απευθείας στο κράτος λοιπόν και να μην αναγκάζομαι εγω και ο οποιοσδήποτε εγώ να κάνω τον φοροεισπράκτορα αμισθί, να πληρώνω λογιστή, πάροχο, υλικοτεχνική υποδομή κλπ. Να εισπράτω την καθαρή αξία και τελειώσαμε. 1
Moderators Malthador Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου Moderators Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 1 hour ago, Hacker?pcs said: Δεν είπε κανείς ότι θα καταργηθούν όλοι οι υπόλοιποι τρόποι εκτός κάρτας, το ότι από τους τρόπους πληρωμής να καταργηθούν τα μετρητά λέμε που στην πράξη δεν μπορεί να ξέρει το κράτος αν αυτός που τα δίνει τα βρήκε από εμπόριο ναρκωτικών, μαύρο χρήμα που δεν χτυπάει αποδείξεις σε κατάστημα εστίασης ή είναι σύνταξη μιας γιαγιάς Το άρθρο λέει σε συγκεκριμένο σημείο: «Σύμφωνα με το νέο στρατηγικό σχέδιο της ΑΑΔΕ, στόχος είναι η άμεση καταχώριση και είσπραξη φόρων, όπως ο ΦΠΑ και το ψηφιακό τέλος συναλλαγών, σε πραγματικό χρόνο, χωρίς να απαιτείται από τους φορολογούμενους να υποβάλλουν δηλώσεις.» Αυτό σημαίνει ότι ο ΦΠΑ θα εισπράττεται αυτόματα μόνο σε όσες συναλλαγές γίνονται με τρόπο ο οποίος μπορεί να επαληθευτεί σε πραγματικό χρόνο (π.χ. έμβασμα, πληρωμή με κάρτα, IRIS κλπ). Στις υπόλοιπες συναλλαγές που δεν μπορούν να επαληθευτούν σε πραγματικό χρόνο, πώς θα καταβάλλεται ο ΦΠΑ; Φαντάζομαι, με τον παραδοσιακό τρόπο, όπως γίνεται τώρα, με δήλωση ΦΠΑ κάθε τρίμηνο. Αυτό από μόνο του δημιουργεί -τουλάχιστον- δύο πολύ σημαντικές διαταράξεις στην αγορά: Αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς όσοι έχουν την δυνατότητα να κάνουν συναλλαγές με τρόπο πληρωμής που δεν μπορεί να επαληθευτεί σε πραγματικό χρόνο θα έχουν πλεονέκτημα έναντι όσων δεν έχουν τέτοια δυνατότητα. Για παράδειγμα εγώ που μπορώ να διακινήσω μεταχρονολογημένες επιταγές θα έχω σαφέστατο πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνιστή μου που δεν έχει την ίδια δυνατότητα. Αυτός θα καταβάλλει τον ΦΠΑ του άμεσα, ενώ εγώ κάθε τρίμηνο. Διαχειριστικό πρόβλημα ρευστότητας σε όσες εταιρείες εισπράττουν χρήματα με ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ πληρώνουν τους προμηθευτές τους με πίστωση. Ειδικά οι μεγάλες αλυσίδες θα έχουν τεράστιο πρόβλημα. Οπότε είτε θα γίνει ολιστικά σε όλους τους τρόπους πληρωμής με κάποιο μαγικό τρόπο αυτό που σκέφτεται η ΑΑΔΕ (πράγμα που πρακτικά είναι αδύνατο να γίνει μέσα σε 4-5 χρόνια) είτε δεν θα γίνει καθόλου. Δεν είναι δυνατόν η καταβολή του ΦΠΑ να εξαρτάται από τον τρόπο πληρωμής της κάθε συναλλαγής. Είναι τουλάχιστον παράλογο. 20 hours ago, 1comment said: Και τα χειρόγραφα τιμολόγια ίσχυαν 50 χρόνια, τα κατάργησαν σε 2. Και το να μας έλεγαν "θα μπείτε σε πάροχο τιμολόγησης" ενώ η διαδικασία να βγάλεις τιμολόγια ήταν δωρεάν 50 χρόνια, θα μας φαινόταν ανέφικτο κάποτε. Και το να πρέπει υποχρεωτικά να χρησιμοποιούμε κάρτα για αγορές αλλιώς θα έχουμε πρόστιμο, θα μας φαινόταν τραγικό. Και το να μην μπορούμε να πληρώνουμε με μετρητά άνω των 500Ε θα μας φαινόταν υπερβολικό. Δυστυχώς η ααδε στο όνομα πάταξης της φοροδιαφυγής είναι ικανή για όλα. Και αυτό μόνο καλό δεν είναι. Όχι για τη φοροδιαφυγή. Για την οργάνωση και επιβίωση των επιχειρήσεων γιατί κάθε φορά βάζει τις επιχειρήσεις σε νέα μεγάλα έξοδα (πάροχοι, ταμειακά συστήματα), πολυπλοκότητες που δεν λειτουργούν και οι λογιστές σηκώνουν τα χέρια (mydata) και θα πρέπει να μάθεις να κάνεις αλλιώς κάτι που έκανες με ένα τρόπο επί χρόνια. Κι ακόμα δεν έχουν αρχίσει τα πρόστιμα για το mydata. Εκεί θα κλάψουν μανούλες. Οι λογιστές λένε ότι το σύστημα έχει συνέχεια προβλήματα και οι ημερομηνίες διαβίβασης δεν τηρούνται. Δεν είναι το ίδιο πράγμα αυτά που έχουν ήδη γίνει με αυτό που περιγράφεται στο άρθρο που έδωσες, εξηγώ παραπάνω το γιατί. Το myDATA είναι προς την σωστή κατεύθυνση (άσχετα αν είναι ακόμα ένα τσίρκο), καθώς οι συναλλαγές πρέπει να διασταυρώνονται άμεσα και σε πραγματικό χρόνο. Θέλει καιρό να ολοκληρωθεί σωστά, αλλά δεν δημιουργείται κάποια ανισότητα με την υποχρεωτική διασταύρωση των τιμολογίων, είναι κάτι που μπορεί να γίνει οριζόντια για όλους και προφανώς δεν θα πέσουν πρόστιμα μέχρι να γίνει πλήρως λειτουργικό.
Προτεινόμενες αναρτήσεις