Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
13 minutes ago, 1comment said:

Επίσης αν γίνει, θα υποχρεωθούμε σε νέα ταμειακά συστήματα που θα διαχωρίζουν το φπα από το καθαρό έσοδο (έγραφε ένα σαητ).

Και οι τωρινές μηχανές τα διαχωρίζουν... γράφει καθαρό ποσό, φπα, σύνολο. 

• Απαντ. 237
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
7 λεπτά πριν, ekrepali είπε

Γενικά θα μπούμε σε περιπέτειες από πολλές απόψεις. Τώρα τι και πώς και πότε...κανείς δεν ξέρει. Το θέμα είναι ότι δρομολογείται και είναι στο στρατηγικό σχέδιο της ααδε. Και συνήθως αυτά υλοποιούνται. Μπορεί να πάρουν χρόνια αλλά τα κάνουν.

• Like 1
  • Moderators
Δημοσ.
24 minutes ago, 1comment said:

Μα δεν το έγραψαν έτσι από μόνα τους στα σαητ. Είναι στο στρατηγικό σχέδιο της ααδε 2025-2029 η είσπραξη φόρων σε πραγματικό χρόνο. Έχει δημοσιευτεί στο σαητ της ααδε. Δεν λέει λεπτομέρειες, αυτά όντως τα έγραψαν τα σαητ (περί υποχρέωσης ηλεκτ. συναλλαγών). Αλλά αν το σκεφτείς, πώς σε μια συναλλαγή με μετρητά πώς θα εισπράξεις άμεσα τον φπα; Δεν γίνεται. Είναι λίγο σαν φυσικό επακόλουθο...

Δεν μπορεί να υλοποιηθεί αυτό το πράγμα, είναι φύσει αδύνατο. Μην σκέφτεσαι μόνο σε επίπεδο σουβλατζίδικου και ψιλικατζίδικου. Επίσης, οι παράνομες δραστηριότητες είναι το λιγότερο από τα προβλήματα.

Υπάρχουν συναλλαγές εκατοντάδων χιλιάδων ή ακόμα και εκατομμυρίων ευρώ που δεν μπορούν να γίνουν ούτε με κάρτες, ούτε με μετρητά, ούτε με εμβάσματα. Υπάρχουν τρόποι πληρωμής που για να καταργηθούν πρέπει να περάσουν δεκαετίες και να αλλάξουν εντελώς το χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι εμπορικές συναλλαγές. Στην αγορά παίζουν μεταχρονολογημένες επιταγές, γραμμάτια, συναλλαγματικές, factoring και ένα κάρο άλλοι τρόποι πληρωμής στους οποίους δεν μπορεί να εφαρμοστεί το σύστημα που περιγράφει η είδηση.

Θα πάω σε μια μάντρα να πάρω ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο και θα μου πει «απαγορεύονται τα γραμμάτια, τα θέλω όλα μπροστά, να το POS μου, φέρε την χρεωστική σου» για μια συναλλαγή 10.000 ευρώ ας πούμε; Φαιδρό.

Θα πουν στο Jumbo να πληρώσει την Mattel και στο Σκλαβενίτη την Coca-cola με έμβασμα αντί για μεταχρονολογημένη επιταγή; Ούτε καν.

Για την ώρα, αυτά που περιγράφονται ανήκουν στην σφαίρα του φανταστικού.

• Like 1
  • Sad 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 λεπτά πριν, Malthador είπε

Για την ώρα, αυτά που περιγράφονται ανήκουν στην σφαίρα του φανταστικού.

Για την υποχρεωτική χρήση ηλεκτρ. πληρωμών λες ή για την αυτόματη είσπραξη φπα; Γιατί το δεύτερο δεν είναι φαντασιακό, υπάρχει αναρτημένο στο σαητ της ααδε με όσα θα κάνει ως το 2029. Συμφωνώ ότι είναι πολλά που πρέπει να εξεταστούν και δεν θα είναι εύκολο και κατά τη δική μου γνώμη είναι ανέφικτο. Αλλά θυμάμαι ότι αυτά λέγαμε και όταν έλεγαν για ηλεκτρονική τιμολόγηση, μείωση ορίου μετρητών στα 500Ε, διασύνδεση ταμειακών με pos και πολλά άλλα. Οπότε ας κρατάμε μικρό καλάθι αν θα το κάνουν ή όχι. Στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε διαπιστώσει ότι η ααδε κάνει αυτά που θέλει στο τέλος με όποιες συνέπειες. Και έχει κάνει σκληρά πράγματα ως προς τα μετρητά.

Να θυμίσω και την υποχρέωση πληρωμής 30% του εισοδήματος με κάρτα, αλλιώς πρόστιμο. Αν θα το ακούγαμε αυτό τη δεκαετία του 90 ή του 2000 θα λέγαμε δεν θα γίνει ποτέ! Τελικά το δεχτήκαμε κανονικά.

Επεξ/σία από 1comment
  • Έγινε αλλαγή τίτλου σε Έρχεται η πλήρης υποχρέωση πληρωμής με κάρτα ως το 2029;
  • Moderators
Δημοσ.
7 minutes ago, 1comment said:

Για την υποχρεωτική χρήση ηλεκτρ. πληρωμών λες ή για την αυτόματη είσπραξη φπα;

Και για τα δύο. Δεν μου λέει κάτι το ότι είναι αναρτημένο, δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Πες εσύ ότι είσαι S/M και εγώ είμαι η Coca-Cola. Έχουμε συμφωνήσει λοιπόν, ότι κάθε τέλος του μήνα θα μου δίνεις μια τρίμηνη επιταγή για μου εξοφλείς το μήνα που παρήλθε. Πώς θα εφαρμοστεί η αυτόματη είσπραξη ΦΠΑ σε κάτι τέτοιο;

Για μένα μακάρι να γίνει αυτό, να καταργηθούν εντελώς τα μετρητά μαζί με τους μεταχρονολογημένους τρόπους πληρωμής και να γίνονται όλες οι πληρωμές ηλεκτρονικά με την έκδοση του τιμολογίου ή της απόδειξης.

Όλα τα μακάρι βασικά, αλλά δεν πρόκειται να γίνει αυτό το πράγμα, όχι για τα επόμενα 30 χρόνια ξέρω 'γω.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, Malthador είπε

Και για τα δύο. Δεν μου λέει κάτι το ότι είναι αναρτημένο, δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Πες εσύ ότι είσαι S/M και εγώ είμαι η Coca-Cola. Έχουμε συμφωνήσει λοιπόν, ότι κάθε τέλος του μήνα θα μου δίνεις μια τρίμηνη επιταγή για μου εξοφλείς το μήνα που παρήλθε. Πώς θα εφαρμοστεί η αυτόματη είσπραξη ΦΠΑ σε κάτι τέτοιο;

Σε αυτή την περίπτωση, ίσως η αυτόματη είσπραξη να κουμπώσει μαζί με την πληρωμή με κάρτα ή μέσω iris ή γενικά όταν γίνεται η πληρωμή. Σε μεθόδους επί πιστώσει-επιταγή που προφανώς δεν γίνεται πληρωμή επι τόπου, δεν μπορεί να γίνει. Πάντως έχουν ανοίξει πόλεμο με τα μετρητά, είναι εμφανές και δεν θα μου έκανε εντύπωση αν έφταναν μέχρι εκεί με έμμεσο στόχο να καταργήσουν τα μετρητά στις συναλλαγές.

Επεξ/σία από 1comment
Δημοσ.
2 hours ago, 1comment said:

Είναι στο επιχειρησιακό σχέδιο της ααδε που έχει δημοσιευτεί με στόχο να υλοποιηθεί μέχρι το 2029. Στόχος να γίνεται αυτόματη είσπραξη του φπα την ώρα της συναλλαγής (χωρίς δηλώσεις φπα ανα τρίμηνο) και για να γίνει αυτό, θα πρέπει οι συναλλαγές να γίνονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής. Εμμέσως θα καταργήσουν τις συναλλαγές με μετρητά όπου υπάρχει είσπραξη φπα. Έχει γραφτεί σε πολλά sites, βάζω ενδεικτικά μία πηγή.

Κι επειδή πολλοί θα βιαστούν να πουν ότι δεν γίνεται κλπ, να θυμίσω ότι και για άλλα λέγαμε ότι δεν γίνονται (mydata, ηλεκτρονικά τιμολόγια, διασύνδεση μηχανών με πος) και όμως τελικά έγιναν για λόγους... πάταξης φοροδιαφυγής. Με την ίδια αιτιολογία θα κάνουν και αυτό.

Πηγή 

Το κλειδί για την υλοποίηση του φιλόδοξου αυτού σχεδίου βασίζεται στην καθιέρωση των ηλεκτρονικών πληρωμών ως υποχρεωτικού τρόπου συναλλαγής. Οι πολίτες θα πρέπει να χρησιμοποιούν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, καθώς και διαδικτυακές μεθόδους πληρωμής, όπως τα POS και το web banking, για κάθε συναλλαγή που επιβαρύνεται με φόρο. Η χρήση μετρητών σε αυτές τις περιπτώσεις θα είναι περιορισμένη – σήμερα επιτρέπεται για συναλλαγές έως 500 ευρώ

Κατά την ολοκλήρωση κάθε ηλεκτρονικής συναλλαγής το καθαρό ποσό θα πιστώνεται στον λογαριασμό του πωλητή ή του παρόχου υπηρεσιών, ενώ το ποσό του ΦΠΑ ή άλλου φόρου θα μεταφέρεται αυτόματα στον λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτή η διαδικασία θα γίνεται χωρίς καμία καθυστέρηση, εξασφαλίζοντας ότι το Δημόσιο θα εισπράττει τους φόρους τη στιγμή που αυτοί οφείλονται, μειώνοντας έτσι τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται με το τρέχον σύστημα υποβολής δηλώσεων.

Απο την στιγμή που το σύστημα,  ταμιακή, φορολογικός, erp  έχει διασύνδεση με esend   και στέλνει και τις συναλλαγές με μετρητά  δεν χρειάζεται κάρτα

Αυτός που έχει γράψει κατάργηση μετρητών όταν υπάρχει ΦΠΑ μάλλον πήρε dutty free κανά μπουκάλι

• Like 2
Δημοσ.
1 hour ago, ekrepali said:

Αυτό που δεν έχω καταλάβει καθόλου, είναι πώς θα παίρνουμε πίσω τον ΦΠΑ απ'τις αγορές που έχουμε κάνει (έξοδα επιχείρησης);

Τώρα έφαγα φλασιά. Με το τωρινό σύστημα θα ήταν αδύνατον να επιστρέψει ή να συμψηφίσει χρήματα η ααδε σε ημερήσια βάση καθώς την αποδοχή των τιμολογίων στο mydata τη κάνουμε σε μηνιαία βάση.

Αλλά όταν μπει σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής και θα σκαναρουμε το barcode στην παραλαβή αγαθών / υπηρεσιων... θα βλέπει αυτόματα η ααδε και τα έξοδα μας.

Οπότε θεωρητικά θα μπορούν να συμψηφίσουν τον ΦΠΑ εσόδων - εξόδων. Θα δούμε στη πράξη πως θα γίνει... πάντως τα μετρητά δύσκολα να καταργηθούν.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 λεπτά πριν, geomrk είπε

Καλώς να έρθουν, οποιοδήποτε μέτρο για ελαχιστοποίηση της φοροδιαφυγής είναι καλοδεχούμενο.

Δεν έχεις ιδέα πού θα φτάσουν οι τιμές των προϊόντων μετά. Τώρα οι επιχειρήσεις εισπράτουν το φπα και πληρώνουν άλλες υποχρεώσεις μέχρι το τρίμηνο που γίνεται η δήλωση και τον αποδίδουν στο κράτος. Καλύπτουν μισθοδοσίες, πληρωμές εμπορευμάτων, πληρωμές εξόδων. Αν το κράτος τον εισπράττει κάθε μέρα, αυτόματα σημαίνει έλλειψη άμεσης ρευστότητας. Να υπολογίζεις αύξηση τουλάχιστον 20% στα πάντα αν συμβεί αυτό. Σε συνδυασμό με κατάργηση μετρητών ή περαιτέρω αύξηση καρτών, μη σου πω για 30%. Γιατί κι αυτό θα μετρήσει αρνητικά στο ταμείο πολλών μικρών επιχειρήσεων.

2 λεπτά πριν, ekrepali είπε

Τώρα έφαγα φλασιά. Με το τωρινό σύστημα θα ήταν αδύνατον να επιστρέψει ή να συμψηφίσει χρήματα η ααδε σε ημερήσια βάση καθώς την αποδοχή των τιμολογίων στο mydata τη κάνουμε σε μηνιαία βάση.

Αλλά όταν μπει σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής και θα σκαναρουμε το barcode στην παραλαβή αγαθών / υπηρεσιων... θα βλέπει αυτόματα η ααδε και τα έξοδα μας.

Οπότε θεωρητικά θα μπορούν να συμψηφίσουν τον ΦΠΑ εσόδων - εξόδων. Θα δούμε στη πράξη πως θα γίνει... πάντως τα μετρητά δύσκολα να καταργηθούν.

Δεν το κόβω πριν το 2029 με τίποτα. Με τα μετρητά υπάρχει πόλεμος και το ξέρουμε. Προσπαθούν να μειώσουν κι άλλο τα όρια που ήδη είναι τα χαμηλότερα όλης της ΕΕ. Αυτό που λες για αποδοχή τιμολογίων κλπ, δεν νομίζω να παίζει ρόλο. Η είσπραξη φπα θα κουμπώσει με κάθε πληρωμή που κάνουμε (είτε λιανική είτε χονδρική). Δεν θα έχει σχέση με το παραστατικό.

Επεξ/σία από 1comment
  • Like 1
  • Haha 2
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, 1comment είπε

Δεν έχεις ιδέα πού θα φτάσουν οι τιμές των προϊόντων μετά. Τώρα οι επιχειρήσεις εισπράτουν το φπα και πληρώνουν άλλες υποχρεώσεις μέχρι το τρίμηνο που γίνεται η δήλωση και τον αποδίδουν στο κράτος. Καλύπτουν μισθοδοσίες, πληρωμές εμπορευμάτων, πληρωμές εξόδων. Αν το κράτος τον εισπράττει κάθε μέρα, αυτόματα σημαίνει έλλειψη άμεσης ρευστότητας. Να υπολογίζεις αύξηση τουλάχιστον 20% στα πάντα αν συμβεί αυτό. Σε συνδυασμό με κατάργηση μετρητών και περαιτέρω αύξηση καρτών, μη σου πω για 30%. Γιατί κι αυτό θα μετρήσει αρνητικά στο ταμείο πολλών μικρών επιχειρήσεων.

Αδερφέ, μπορεί να ακούγεται "άσχημο" αλλά δε χρειάζεται να έχουμε από ένα καφέ και σουβλατζίδικο σε κάθε τετράγωνο(παράδειγμα). Ας έχουμε 1 (μεγάλο) σουβλατζίδικο σε κάθε γειτονιά, με αντίστοιχο προσωπικό για να εξυπηρετήσει το πελατολόγιο των 10 σουβλατζίδικων που θα υπήρχαν εκεί με τα τωρινά δεδομένα και να έχει τον τζίρο από την κατανάλωση όλης της γειτονιάς. Καλώς ή κακώς να επικρατήσει ο "δυνατός" και αυτός που αντέχει. Αυτά που λένε για το "μαγαζάκι της γειτονιάς" δεν στέκει οικονομικά, είναι καθαρά συναισθηματικό επιχείρημα. 

• Like 5
  • Confused 1
Δημοσ.
9 λεπτά πριν, 1comment είπε

Τώρα οι επιχειρήσεις εισπράτουν το φπα και πληρώνουν άλλες υποχρεώσεις μέχρι το τρίμηνο που γίνεται η δήλωση και ΔΕΝ τον αποδίδουν στο κράτος.

διόρθωση

• Like 4
  • Sad 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, 1comment είπε

Να θυμίσω και την υποχρέωση πληρωμής 30% του εισοδήματος με κάρτα, αλλιώς πρόστιμο. Αν θα το ακούγαμε αυτό τη δεκαετία του 90 ή του 2000 θα λέγαμε δεν θα γίνει ποτέ! Τελικά το δεχτήκαμε κανονικά.

Να τη θυμίσεις γιατί δεν πρέπει να ξεχνιέται πως σε βάζουν να ξοδέψεις με το ζόρι και είναι πάνω στο φορολογητέο όχι στο καθαρό εισόδημα. Πρακτικά είναι πιο κοντά στο 50% του καθαρού και χωρίς να μετράει το ενοίκιο που είναι το μεγαλύτερο έξοδο για τους περισσότερους.

• Like 2
Δημοσ.

Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω το άλλο. Πες ότι κάποιος εισπράττει σε μετρητά. Μαύρα.

Μετά πάει και τα καταθέτει στην τράπεζα κάθε μέρα, βδομάδα, μήνα κτλ. Υπάρχει κάποιο όριο που μπορεί να το κάνει ή άνετα όλοι μπορούν να σκάνε μύτη στον γκισέ και να λένε πάρε 5.000 ευρώ;

Δημοσ.
2 ώρες πριν, ekrepali είπε

Γνωρίζω μαγαζάτορες που σε βάζουν να πληρώσεις πιο ακριβά αν το κάνεις με κάρτα, αυτό σημαίνει ότι δεν συμφέρει αυτούς που δέχονται τα χρήματα.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...