LGConnected Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου Καλησπέρα σας, εδώ και περίπου τρία χρόνια ψάχνω δουλεία στην πληροφορική web, it, support ή πραγματικά οτιδήποτε. Εδώ και περίπου τρία χρόνια έχω πάει σε περίπου 10 συνεντεύξεις και συνολικά πρέπει να έχω στείλει γύρο στα 300 - 400 βιογραφικά. Είμαι γραμμένος στον οαεδ εδώ και επίσημα 29 μήνες και με έχουν συστήσει μόνο δύο δουλείες όπου και οι δύο ήταν υπάλληλος γραφείου. Φυσικά πήρα τηλέφωνο και στις δύο, στην πρώτη με είχανε πει ότι το παιδί που διαχειρίζεται τα του οαεδ είναι σε εξωτερική δουλεία και θα έρθει σε κανένα 20 λεπτό. Μετά από κανένα 40 λεπτό που δεν με πήρε κανείς, παίρνω εγώ και δεν το σηκώνουν. Στην άλλη δουλεία δεν το σήκωσε ποτέ κανείς. Είμαι πρόθυμος να μετακομίσω σε άλλη πόλη οπότε ψάχνω αγγελίες σε πολλές πόλεις. Παρατήρησα ότι ενώ το 2022 και το 2023 έβρισκα καθημερινά αγγελίες για να στείλω βιογραφικό, από το 2024 και μετά προγραμματικά δεν υπάρχει τίποτα! Ενώ το '22 και ΄23 έστελνα έστω και ένα βιογραφικό την ημέρα, από το '24 και μετά μπορεί να υπάρξει και ολόκληρος μήνας που να μην στείλω βιογραφικό. Λοιπόν, επειδή τα χρόνια περνάνε και η ζωή δεν κάθετε να με περιμένει, έχω πάρει την απόφαση να ξεκόψω με την πληροφορική. Δεν ξέρω εάν η πληροφορική στην Ελλάδα είναι μόνο στα λόγια των πληρωμένων άρθρων στα μμε και στα εντυπωσιακά στατιστικά, ή εάν υπάρχει κάποια μυστική σελίδα κάπου στο ίντερνετ με τις χιλιάδες αγγελίες που διαφημίζουν πολλοί, αλλά εγώ και πολλοί άλλοι που έχω μιλήσει, ήμαστε πραγματικά απεγνωσμένοι. Φυσικά και αυτά τα σχεδόν τρία χρόνια κάνω δουλείες του ποδαριού γιατί δεν είμαι κανένας κροίσος με εκατομμύρια... Σας ευχαριστώ πολύ τουλάχιστον και εάν το διαβάσατε μόνο.
BlueBlade Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου Κάτσε γιατί μάλλον δεν μας λες όλη την πληροφορία. Δεν αναφέρεις αν έχεις πτυχίο, αν έχεις ασχοληθεί μόνος σου είτε με project είτε με πιστοποιήσεις και, για να μην σου πω ψέματα. Μου δίνεις την εντύπωση ότι απλά παλεύεις να "φυτρώσεις" μέσα στον κλάδο. Ας τα παρουμε από την αρχή: Αναφορά σε κείμενο Καλησπέρα σας, εδώ και περίπου τρία χρόνια ψάχνω δουλεία στην πληροφορική web, it, support ή πραγματικά οτιδήποτε Μου φαίνεται περίεργο το ότι έχεις μπλέξεις στην ουσία 3 διαφορετικά παρακλάδια της πληροφορικής. Μου δείχνει λίγο ότι δεν είσαι σίγουρος και απλά βαράς βιογραφικά δεξιά και αριστερά και όπου κάτσει η μπίλια. Πχ λες για Web (φαντάζομαι εννοείς Web Dev). Έχεις φτιάξει κάποιο portfolio με δικά σου Projects για να έχεις να δείχνεις μαζί με το βιογραφικό; Αντίστοιχα, λες για IT και Support. Έχεις κάνει κάποια προσπάθεια να μαζέψεις κάποια(ες) πιστοποίηση; Κάτι ακόμα, τι εννοείς δεν βρίσκεις αγγελίες; Sorry αλλά δε μπορώ να πιστέψω ότι περνάει και μήνας ολόκληρος που να μην στέλνεις βιογραφικό επειδή δεν βρίσκεις καμία αγγελία. Αν δεν είσαι υπερβολικός, τότε απλά κοιτάς σε ρημάδια Site. Μπορεί να έχω καταλάβει λάθος, αν θες συμπλήρωσε κάποιες παραπάνω πληροφορίες. Πάντως, αν δεν έχεις κάνει κάποιο δικό σου Effort, δεν έχεις κάποιο πτυχίο, δικά σου projects είτε έστω κάποια πιστοποίηση. Τότε ναι, δεν θα βρεις δουλειά. Οι εποχές που όλοι έβρισκαν δουλειά την επόμενη μέρα στην πληροφορική έχουν περάσει πολύ καιρό τώρα. Ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος και πρέπει να παλέψεις. Σε γενικές γραμμές όμως. Ναι είναι σε πολύ καλά επίπεδα η ζήτηση για επαγγελματίες του χώρου και παραμένει ακόμα ένα καλοπληρωμένος κλάδος. Στους juniors ειναι λίγο μανίκι, αλλά είναι μεχρι να κανεις το breakthrough 4
julypickles Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2 ώρες πριν, BlueBlade είπε Κάτσε γιατί μάλλον δεν μας λες όλη την πληροφορία. Δεν αναφέρεις αν έχεις πτυχίο, αν έχεις ασχοληθεί μόνος σου είτε με project είτε με πιστοποιήσεις και, για να μην σου πω ψέματα. Μου δίνεις την εντύπωση ότι απλά παλεύεις να "φυτρώσεις" μέσα στον κλάδο. Ας τα παρουμε από την αρχή: Μου φαίνεται περίεργο το ότι έχεις μπλέξεις στην ουσία 3 διαφορετικά παρακλάδια της πληροφορικής. Μου δείχνει λίγο ότι δεν είσαι σίγουρος και απλά βαράς βιογραφικά δεξιά και αριστερά και όπου κάτσει η μπίλια. Πχ λες για Web (φαντάζομαι εννοείς Web Dev). Έχεις φτιάξει κάποιο portfolio με δικά σου Projects για να έχεις να δείχνεις μαζί με το βιογραφικό; Αντίστοιχα, λες για IT και Support. Έχεις κάνει κάποια προσπάθεια να μαζέψεις κάποια(ες) πιστοποίηση; Κάτι ακόμα, τι εννοείς δεν βρίσκεις αγγελίες; Sorry αλλά δε μπορώ να πιστέψω ότι περνάει και μήνας ολόκληρος που να μην στέλνεις βιογραφικό επειδή δεν βρίσκεις καμία αγγελία. Αν δεν είσαι υπερβολικός, τότε απλά κοιτάς σε ρημάδια Site. Μπορεί να έχω καταλάβει λάθος, αν θες συμπλήρωσε κάποιες παραπάνω πληροφορίες. Πάντως, αν δεν έχεις κάνει κάποιο δικό σου Effort, δεν έχεις κάποιο πτυχίο, δικά σου projects είτε έστω κάποια πιστοποίηση. Τότε ναι, δεν θα βρεις δουλειά. Οι εποχές που όλοι έβρισκαν δουλειά την επόμενη μέρα στην πληροφορική έχουν περάσει πολύ καιρό τώρα. Ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος και πρέπει να παλέψεις. Σε γενικές γραμμές όμως. Ναι είναι σε πολύ καλά επίπεδα η ζήτηση για επαγγελματίες του χώρου και παραμένει ακόμα ένα καλοπληρωμένος κλάδος. Στους juniors ειναι λίγο μανίκι, αλλά είναι μεχρι να κανεις το breakthrough Πάω στοίχημα έχει τελειώσει η ΕΠΑΛ η ΙΕΚ με μηδενική προσπάθεια για οτιδήποτε παραπάνω 1
WeelofDeal Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2 ώρες πριν, BlueBlade είπε Κάτσε γιατί μάλλον δεν μας λες όλη την πληροφορία. Δεν αναφέρεις αν έχεις πτυχίο, αν έχεις ασχοληθεί μόνος σου είτε με project είτε με πιστοποιήσεις και, για να μην σου πω ψέματα. Μου δίνεις την εντύπωση ότι απλά παλεύεις να "φυτρώσεις" μέσα στον κλάδο. 17 λεπτά πριν, julypickles είπε Πάω στοίχημα έχει τελειώσει η ΕΠΑΛ η ΙΕΚ με μηδενική προσπάθεια για οτιδήποτε παραπάνω Γιατί συνέχεια προσπαθείτε να βγάλετε όλους τους άλλους άχρηστους; Εγώ με πτυχίο πληροφορικής και μεταπτυχιακό έκανα 4 χρόνια να βρω δουλειά. 2 ώρες πριν, BlueBlade είπε Σε γενικές γραμμές όμως. Ναι είναι σε πολύ καλά επίπεδα η ζήτηση για επαγγελματίες του χώρου Δείξε μου 20 αγγελίες front ent εκτός Αθηνών.
BlueBlade Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 53 λεπτά πριν, julypickles είπε Πάω στοίχημα έχει τελειώσει η ΕΠΑΛ η ΙΕΚ με μηδενική προσπάθεια για οτιδήποτε παραπάνω Το ΕΠΑΛ ή ΙΕΚ δεν λέει κάτι. Είμαι στον κλάδο και έχω δει άπειρους πιτσιρικάδες χωρίς πτυχίο να βγάζουν μάτια (και προφανώς να πληρώνονται ανάλογα). Αλλά επειδή δεν έχουν πτυχία μάτωσαν στο διάβασμα για να φτιάχνουν Projects ή για να μαζέψουν πιστοποιήσεις για να πείσουν τους υποψήφιους εργοδότες. Δεν περίμεναν να έρθουν θέσεις εργασίας από τον ουρανό. 37 λεπτά πριν, WeelofDeal είπε Γιατί συνέχεια προσπαθείτε να βγάλετε όλους τους άλλους άχρηστους; Εγώ με πτυχίο πληροφορικής και μεταπτυχιακό έκανα 4 χρόνια να βρω δουλειά. Να σου απαντήσω φίλε μου (που έκανες λογαριασμό 40 λεπτά πριν). Κανένας δεν έβγαλε κανέναν άχρηστο. Mε όσα έγραψε ο φίλος απλά δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα. Πτυχίο και μεταπτυχιακό και αναζήτηση εργασίας 4 χρόνια απλά δεν παίζει, εκτός αν πήγαινες στις συνεντεύξεις και πέταγες βατράχια σε αυτά που ρωτάγανε. 53 λεπτά πριν, WeelofDeal είπε Δείξε μου 20 αγγελίες front ent εκτός Αθηνών. Με συγχωρείς, ούτε τον χρόνο ούτε την διάθεση έχω για να παίξω. Με ένα πολύ γρήγορο Google θα βρεις αρκετές και στην Θεσσαλονίκη. 2
julypickles Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, WeelofDeal είπε Γιατί συνέχεια προσπαθείτε να βγάλετε όλους τους άλλους άχρηστους; Εγώ με πτυχίο πληροφορικής και μεταπτυχιακό έκανα 4 χρόνια να βρω δουλειά. Δεν το πιστεύω. Και εφόσον έκανες 4 χρονια σημαίνει ότι είχες βγει στην αγορά εργασίας όταν ήταν ακόμα πιο εύκολα τα πραγματα για εσάς. Δεν ασχολούμαι με προγραμματισμό αλλά ο αδελφός μου και όλοι του οι φίλοι αλλά και δικοί μου φίλοι από το σχολείο μόλις τελείωσαν το πανεπιστήμιο οι περισσότεροι εκπα και κάποιο ΠΑΠΕΙ βρήκαν κατευθείαν δουλειά. Σύνολο πάνω από 15 ατομα. Όλοι πρόσφατοι πτυχιούχοι. Εαν και μείωσα το ιεκ μία παλια φίλη μου τελείωσε ΙΕΚ αλλά παράλληλα ασχολιότανε μόνη της και μάτωσε στα project, για αυτό και βρήκε δουλειά σχετικά εύκολα . Επεξ/σία 3 Φεβρουαρίου από julypickles 1
Billator Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 3 ώρες πριν, WeelofDeal είπε Γιατί συνέχεια προσπαθείτε να βγάλετε όλους τους άλλους άχρηστους; Εγώ με πτυχίο πληροφορικής και μεταπτυχιακό έκανα 4 χρόνια να βρω δουλειά. Χωρίς να θέλω να σε μειώσω, αλλά αυτό που γράφεις μου φαίνεται σχεδόν αδύνατο. Ίσως κάτι κάτι άλλο έκανες λάθος στην όλη διαδικασία που δεν είχε σχέση με το πτυχίο / μεταπτυχιακό που έκανες. Οπότε καλό είναι να ξεκινούσες από εκείνο το σημείο την αναζήτηση του προβλήματος. Όταν σου πέρνει 4 χρόνια να βρεις δουλειά δεν φταίει ούτε ο κλάδος ούτε το πτυχίο. Η αγορά εργασίας δυστυχώς δεν λειτουργεί με την λογική "Εισαγωγή στο Δημόσιο", ή με το που βγάλουμε το πτυχίο / μεταπτυχιακό θα μας περιμένουμε με κόκκινα χαλιά οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου παρακαλώντας μας με παχυλούς μισθούς... 2
Μακιαβέλλι Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 12 hours ago, BlueBlade said: Πτυχίο και μεταπτυχιακό και αναζήτηση εργασίας 4 χρόνια απλά δεν παίζει, εκτός αν πήγαινες στις συνεντεύξεις και πέταγες βατράχια σε αυτά που ρωτάγανε. Μη το λες. Υπάρχουν άσχετοι κάτοιχοι μεταπτυχιακών. Πήγαν στη σχολή, τα μάθανε όλα απ' έξω ή περάσανε κακήν κακώς ή τέλος πάντων δεν το θέλανε αρκετά για να κάνουν τίποτα παραπάνω από αυτά που απαιτούσε για να πάρει το χαρτί στον προσωπικό τους χρόνου. Και μιλώ ως περίπου τέτοιος, από τα 7 χρόνια σπουδών μου κρατώ κυρίως την ακαδημαϊκή κουλτούρα και το τρόπο σκέψης. Κατά τα άλλα αν είσαι δικαιωματιστής ή μίζερος ή χωρίς αυτοπεποίθηση ή πομπός αρνητισμού προφανώς δεν σε θέλει κανείς στην ομάδα του. Ο,τι κι αν είναι το background σου, η εισαγωγή σε έναν τομέα που έχει προσφορά (αλλά και ζήτηση) θα γίνει με τα soft skills. Τα hard έτσι κι αλλιώς δεν τα έχεις σε day-to-day.
nipponishere Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου γενικά η κατάσταση όπως και με όλες τις δουλείες στην ελλάδα έτσι και με την πληροφορική είναι χάλια γενικά ναι έχουν μειωθεί αρκετά ιδικά η junior μην ακούς όσους λένε ότι ίσα ίσα έχουν αυξηθεί κιόλας, λένε ψέματα, τώρα το γιατί δεν ξέρω. να σε ρωτήσω ασχολείσαι καθόλου με κανένα project; δηλαδή έχεις κάνει τίποτα σε react ή angular κανένα παιχνιδάκι ας πούμε; αυτό θα βοηθήσει κάπως να σε καλέσουν σε συνέντευξη και εκεί μπορείς να μιλήσεις για αυτά. γενικά τώρα με τον οαεδ ας τα, να ξέρεις ο καθένας παίρνει στην δουλεία του όλο γνωστούς, εάν δεν έχεις κανέναν γνωστό να σε πάρει τότε έχεις μικρές πιθανότητες. ότι άλλο θες ρώτα με ;)
zenwalk23 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου Ασε και εγω ψαχνω δουλεια σαν γιατρος και μου τα λενε πολυ περιεργα, οτι θελει πτυχιο και κατι τετοια. Και μετα σου λενε γινε γιατρος να βγαλεις λεφτα. 1
BlueBlade Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου Βρίκσω αστείο πάντως το ότι σε ένα topic μερικών απαντήσεων, οι 3 λογαριασμοί (μαζί με του OP), δημιουργήθηκαν απλά για να αφήσουν ένα σχόλιο εδώ. 3 3
nipponishere Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 14 λεπτά πριν, BlueBlade είπε Βρίκσω αστείο πάντως το ότι σε ένα topic μερικών απαντήσεων, οι 3 λογαριασμοί (μαζί με του OP), δημιουργήθηκαν απλά για να αφήσουν ένα σχόλιο εδώ. φίλε δεν έχω ιδέα τι υπονοείς και ούτε με ενδιαφέρει αλλά εάν δεν θες να απαντήσεις στο θέμα τότε μην απαντάς μην το παίζεις μάγκας με τα προβλήματα αγνώστων στο ιντερνετ άντε πάνε βρες κανονική ζωή 6
pontez2 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου Tα έχουμε πει δεκάδες φορές και γινομαστε κακοί. Η τεχνολογία τρέχει με τοσο γοργά βηματα που οταν ακουω κάτι τυπου "εχει μεταπτυχιακό και άρα θα χτυπησει δυνατή θέση" βγάζω σπυριά. Ε λοιπόν οι πληροφορικοί του μέλλοντος πρέπει να ξέρουν ΑΙ, πρέπει να ξέρουν ecommerce, πρέπει να ξέρουν sap, analytics, βασικές αρχές TCP/IP, DNS κτλ, βάσεις δεδομένων τυπου SQL ξερω γω, web dev, backend dev κτλ κτλ. Δεν ειναι απλά ο προγραμματισμός ή το troubleskilling που διδασκομαστε στα ΑΕΙ. Και ολα τα παραπάνω πρέπει κάποιος να τα γνωρίζει, να ξέρει να τα δουλέψει δηλαδή. Ακόμα και λογιστικά προγράμματα. Ολα αυτά φυσικά δεν διδάσκονται σε ένα πανεπιστημιο. Κάποια μάλιστα, ισως δε διδάσκονται ακομα και το πράγμα πάει εμπειρικά. Ο τροπος λειτουργιας του ΑΙ πχ. Εννοειται χρειάζεσαι πτυχίο για βασικές γνωσεις, αλλά έτσι οπως πάει το πράγμα πλέον, το πτυχίο δεν σημαίνει τιποτε 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα