korakios Δημοσ. 30 Ιανουαρίου Δημοσ. 30 Ιανουαρίου (επεξεργασμένο) Λέω να στήσω ένα vfm gaming Σε AM5 σύστημα ανεβαίνουν υπερβολικά τα πράγματα Για οθόνη δεν έχω κατασταλάξει ακόμα , μάλλον απλά πράγματα , σίγουρα θα είναι 144Hz+ IPS 24-27 ίντσες , θα δείξει ανάλογα και την κάρτα γραφικών αν πάω σε 1440p Εδώ έρχεται και η απορία , αν πάρω κάρτα τώρα ή να περιμένω απο AMD να ανακοινώσει τη νέα σειρά . Της nvidia είναι πατάτα η νέα σειρά , δεν το κόβω για διαθεσιμότητα , άρα μηδέν πτώση σε παλιές σειρές (όπως και τιμές μτχ) Της Intel τις αφήνω λόγω και αστείας τιμής στην Ε.Ε. (κρίμα) Απο AMD βλέπω τις rx7600xt και 7800xt σε "νορμάλ" (λέμε τώρα) τιμή , σίγουρα θα προτιμούσα την 7800xt (καινούρια , οι τιμές μτχ είναι γελείες) , αλλά σκέφτομαι μη σκάσω (πλέον ένα κάρο) λεφτά και σε κανα 3μηνο πάει τζάμπα η φάση . Απόψεις ? Επεξ/σία 30 Ιανουαρίου από korakios 1
TopCLR Δημοσ. 30 Ιανουαρίου Δημοσ. 30 Ιανουαρίου Άλλο τροφοδοτικό και άλλη μητρική για αρχή! Με τον 12400F δεν έχεις ενσωματωμένα γραφικά. Το σύστημα που παρέθεσες χρειάζεται κάρτα γραφικών! 4
korakios Δημοσ. 30 Ιανουαρίου Μέλος Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2 λεπτά πριν, TopCLR είπε Άλλο τροφοδοτικό ποτέ δεν είχα θέμα με τα συγκεκριμένα . Εκτός αν εννοείς σε watt 3 λεπτά πριν, TopCLR είπε και άλλη μητρική για αρχή! πως και έτσι ? τι χάνω με το 610Μ chipset ? 4 λεπτά πριν, TopCLR είπε Με τον 12400F δεν έχεις ενσωματωμένα γραφικά. Το σύστημα που παρέθεσες χρειάζεται κάρτα γραφικών! ναι , το γνωρίζω
TopCLR Δημοσ. 30 Ιανουαρίου Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 8 λεπτά πριν, korakios είπε ποτέ δεν είχα θέμα με τα συγκεκριμένα . Εκτός αν εννοείς σε watt Εννοώ ποιοτικά. 850W με 61€ και 2 μόνο χρόνια εγγύηση, εμένα προσωπικά δεν με πείθουν! Αν εσένα δεν σε πειράζει να του εμπιστευτείς σύστημα αρκετών εκατοντάδων ευρώ, εμένα δεν μου πέφτει λόγος. 13 λεπτά πριν, korakios είπε πως και έτσι ? τι χάνω με το 610Μ chipset ? Το H610 απλώς έχει περιορισμένες δυνατότητες. Αν θέλεις απλά να βάλεις δυο μνήμες και μια κάρτα γραφικών, εντάξει. Η παρατήρησή μου όμως αφορά την μητρική σαν σύνολο. Με λίγα γυμνά VRM θα "ζορίζεται" αρκετά (thermal throttling) και ίσως να μην μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα ο 12400F. 1
korakios Δημοσ. 30 Ιανουαρίου Μέλος Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 12 λεπτά πριν, TopCLR είπε Με λίγα γυμνά VRM θα "ζορίζεται" αρκετά (thermal throttling) και ίσως να μην μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα ο 12400F. ναι δεν έχεις άδικο , αλλά με 65watt ελπίζω να μην έχω θέμα 12 λεπτά πριν, TopCLR είπε Το H610 απλώς έχει περιορισμένες δυνατότητες. Αν θέλεις απλά να βάλεις δυο μνήμες και μια κάρτα γραφικών, εντάξει. ναι , δεν έχω σκοπό για αναβάθμιση .Θα φύγει όλο αργότερα. Το μόνο που θα με ενδιέφερε και δεν ξέρω αν γίνεται με αυτή τη mb ή γενικότερο με τον 12400F , είναι undervolt ωστε να "turbο-ίζει" πιο εύκολα . OC ξέρω δεν παίζει . 15 λεπτά πριν, TopCLR είπε Εννοώ ποιοτικά. 850W με 61€ και 2 μόνο χρόνια εγγύηση, εμένα προσωπικά δεν με πείθουν! Αν εσένα δεν σε πειράζει να του εμπιστευτείς σύστημα αρκετών εκατοντάδων ευρώ, εμένα δεν μου πέφτει λόγος. έχω χρόνια που δεν ασχολούμαι στο χώρο , αλλά παλιά τα έβαζα σε πολλά PC (και τα δικά μου) και δεν είχα ούτε ένα ελαττωματικό . Φυσικά πάντα έβαζα ένα τικ παραπάνω σε ονομαστικά watt επί 0,8 Κοιτούσα και το https://www.e-shop.gr/psu-be-quiet-system-power-10-650w-p-PER.820284 αλλά δεν ξέρω αν θα είμαι κομπλέ σε περίπτωση που πάω σε 7800xt
TopCLR Δημοσ. 30 Ιανουαρίου Δημοσ. 30 Ιανουαρίου Εγώ θα προτιμούσα το SEASONIC G12 GC-850 για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Όσο για την μητρική θα προτιμούσα κάποια που να έχει τουλάχιστον μια υποτυπώδη ψήκτρα στα VRM. Στην περίπτωση που δεν τα καταφέρνει η "γυμνή" (πιθανό, το καλοκαίρι), τι θα κάνεις; 3
korakios Δημοσ. 30 Ιανουαρίου Μέλος Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 18 λεπτά πριν, TopCLR είπε Εγώ θα προτιμούσα το SEASONIC G12 GC-850 για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. και εγώ προτιμώ κάτι καλύτερο αλλά κρατώ budget όσο χαμηλότερο γίνεται , ίσως κοιτάξω σε μτχ 18 λεπτά πριν, TopCLR είπε Στην περίπτωση που δεν τα καταφέρνει η "γυμνή" (πιθανό, το καλοκαίρι), τι θα κάνεις; έχω μικρές ψύκτρες καβάντζα , το πολύ-πολύ να τις βάλω σε συνδυασμό με κανα ανεμιστηράκι Απλά ανεβαίνοντας σε mb , psu μετά πάει η φάση να ανέβω λίγο σε AM5 , θα κοιτάξω σε μτχ Β660
nickol-us Δημοσ. 31 Ιανουαρίου Δημοσ. 31 Ιανουαρίου Γιατί απορρίπτεις( δε βλέπω πουθενά αναφορά) το am4; Έτσι κι αλλιώς κοιτάς για σύστημα χωρίς ενσωματωμένα. Στα 90-100 παίζει συχνά ο εφάμιλλων δυνατοτήτων r5 5600 ενώ σίγουρα θα βρεις καλύτερη μητρική και σε σχετικά normal λεφτά σε σχέση με 1200 socket που κοιτάς. Το τροφοδοτικό χρησιμοποιείται κατά κόρον από μαγαζιά που στήνουν δικά του pre-built και όντως μπορεί να παίζουν χωρίς να σκάνε, αυτό όμως δεν είναι επιχείρημα. Ξέρω κι εγώ άπειρο που καπνίζει για χρόνια χωρίς να έχει πάθει "τίποτα"...αν αυτό σε πείθει σαν επιχείρημα, ξεκίνα το κάπνισμα Υπέρ καλύτερης μητρικής (δεν έχει να κάνει μόνο με τα tdp) κι εγώ όπως υπέρ προς καλύτερου τροφοδοτικού. Έστω ένα επώνυμο bronze που "εγγυάται" μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. 1
korakios Δημοσ. 31 Ιανουαρίου Μέλος Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 8 ώρες πριν, nickol-us είπε Γιατί απορρίπτεις( δε βλέπω πουθενά αναφορά) το am4; Έτσι κι αλλιώς κοιτάς για σύστημα χωρίς ενσωματωμένα. Στα 90-100 παίζει συχνά ο εφάμιλλων δυνατοτήτων r5 5600 κοιτούσα τον 5600x που ήταν ακροβότερος, αλλά τώρα είδα ο 5600 έχει παρόμοιες επιδόσεις 8 ώρες πριν, nickol-us είπε ενώ σίγουρα θα βρεις καλύτερη μητρική και σε σχετικά normal λεφτά σε σχέση με 1200 socket που κοιτάς. απο τη μία βλέπω οτι σηκώνουν πιο γρήγορες μνήμες (έστω σαν "OC") , απο την άλλη βλέπω pci-e X3 αντί Χ4 , δε νομίζω να έχω θέμα . Υπόψιν πάλι σε φθηνές θα πάω (χωρίς ψύχτρα στα vrm) 😛
sattack Δημοσ. 31 Ιανουαρίου Δημοσ. 31 Ιανουαρίου (επεξεργασμένο) 20 λεπτά πριν, korakios είπε απο την άλλη βλέπω pci-e 3.0 αντί 4.0 , δε νομίζω να έχω θέμα . Και σε pcie 2.0 να πήγαινες, πάλι δεν θα είχες θέμα! 😅 https://www.insomnia.gr/forums/topic/837682-συμβουλή-αγοράς-αμ5-μητρικής-τα-b650-b850-x670-x870-απλά-και-ε-είναι-μόνο-ελάχιστες-προδιαγραφές-το-τσιπάκι-είναι-το-ίδιο/#findComment-60571353 Η καλύτερη κάρτα πατάει κάτω τις χειρότερες (σε 4.0) και ας την βαλουν την καλυτερη και σε 3.0 και σε 2.0 μέχρι και σε 1.1 !!! (που λεει ο λόγος...) Πχ 4090 σε 1440p Επεξ/σία 31 Ιανουαρίου από sattack 1
benign Δημοσ. 31 Ιανουαρίου Δημοσ. 31 Ιανουαρίου (επεξεργασμένο) 19 hours ago, korakios said: έχω χρόνια που δεν ασχολούμαι στο χώρο , αλλά παλιά τα έβαζα σε πολλά PC (και τα δικά μου) και δεν είχα ούτε ένα ελαττωματικό . Φυσικά πάντα έβαζα ένα τικ παραπάνω σε ονομαστικά watt επί 0,8 Κοιτούσα και το https://www.e-shop.gr/psu-be-quiet-system-power-10-650w-p-PER.820284 Ειναι κακιστης ποιοτητας τροφοδοτικα, ικανα μονο για pc γραφειου. Το ''πολλα'' που λες,θα μου επιτρεψεις να αμφιβαλω εκτος αν εννοεις 4-5 pc πολλα. Επισης αν αυτα τα pc που εστηνες ειχαν χαμηλων προδιαγραφων υλικο,να το πω λαικα,ηταν φτηνιαρικα, ισως οριακα,να μην πιεζαν το κακο αυτο τροφοδοτικο πολυ και γι αυτο να μην εγινε κατι. Αν εννοεις αυτο που εγραψες οτι θελεις να βαλεις για καρτα γραφικων την RX 7800XT τοτε ρισκαρεις να παρεις την καρτα και αλλα components στα χερια. Ασε που δεν στεκει λογικα να αγορασεις καρτα γραφικων των 450-500 ευρω και να παρεις τροφοδοτικο της οργης. Και εγω ειμαι υπερ του φτηνου,αλλα οχι υπερ του φτηνιαρικου,εχει διαφορα.Η διαφορα ειναι οτι δεν θελω λογω τσιγγουνιας να μου χαλασει ο υπολογιστης. Το ποιο φτηνο καλο που ειδα μεσα να εχει το e-shop ειναι αυτο : https://www.e-shop.gr/psu-seasonic-b12-bm-750-750w-80-plus-bronze-semi-modular-atx-30-b12-bm-750-p-PER.645529 Επισης ειναι λαθος αυτο που λες για τα vrms της μητρικης. Αν δεν υπαρχει ψυκτρα για αυτα και επειδη στις φτηνες μητρικες ειναι γενικα χαμηλης ποιοτητας θα σου κρατανε πισω λογω ανεπαρκους τροφοδοσιας ρευματος σε επιδοσεις τοσο τον επεξεργαστη οσο και την καρτα γραφικων. Για αυτο κανεις δεν κανει κριτικες σε τοσο φτηνο υλικο,γιατι οπως ξαναειπα , το εχουν ολοι ως δεδομενο οτι ειναι για υπολογιστες γραφειου. Το ''φτηνο'' εχει ορια. Επεξ/σία 31 Ιανουαρίου από benign 5
atheatos Δημοσ. 31 Ιανουαρίου Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 19 ώρες πριν, korakios είπε αλλά με 65watt ε Έχεις την εντύπωση ότι ο συγκεκριμένος επεξεργαστής σε gaming χρήση ή γενικότερα, θα τραβάει μέχρι 65w?
nickol-us Δημοσ. 31 Ιανουαρίου Δημοσ. 31 Ιανουαρίου (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, korakios είπε κοιτούσα τον 5600x που ήταν ακροβότερος, αλλά τώρα είδα ο 5600 έχει παρόμοιες επιδόσεις απο τη μία βλέπω οτι σηκώνουν πιο γρήγορες μνήμες (έστω σαν "OC") , απο την άλλη βλέπω pci-e X3 αντί Χ4 , δε νομίζω να έχω θέμα . Υπόψιν πάλι σε φθηνές θα πάω (χωρίς ψύχτρα στα vrm) 😛 O 5600 (5600X) υποστηρίζει κανονικά pcie gen4 (κι όχι x3 ή x4 που δηλώνει αριθμό lanes) καθώς και οι b550 μητρικές. Όπως ειπώθηκε ωστόσο λογικά δε θα έχεις καμία σημαντική πτώση επιδόσεων. Πιο πολύ να φοβάσαι πτώση επιδόσεων από "κακό" hardware όπου δε μπορεί να ανταπεξέλθει. Για απαιτητική χρήση (συνεχώμενη) όπως το gaming οι φθηνές και βασικής σειράς μητρικές θα δημιουργήσουν θέμα θερμοκρασιών, κατά συνέπεια throttle και μείωση επιδόσεων. Εσύ προφανώς έχεις την πίτα, εσύ και το μαχαίρι, συζητάμε όλα τα ενδεχόμενα κι αποφασίζεις ανάλογα. Το am4 πάντως μαζί με b550 (b450 και a chipset δεν υποστηρίζουν pcie 4) αποτελεί μάλλον την πιο vfm πρόταση, ειδικά αφού δε σε ενδιαφέρουν τα ενσωματωμένα γραφικά Επεξ/σία 31 Ιανουαρίου από nickol-us 4
korakios Δημοσ. 31 Ιανουαρίου Μέλος Δημοσ. 31 Ιανουαρίου (επεξεργασμένο) 40 λεπτά πριν, benign είπε Ειναι κακιστης ποιοτητας τροφοδοτικα, ικανα μονο για pc γραφειου. Το ''πολλα'' που λες,θα μου επιτρεψεις να αμφιβαλω εκτος αν εννοεις 4-5 pc πολλα. Επισης αν αυτα τα pc που εστηνες ειχαν χαμηλων προδιαγραφων υλικο,να το πω λαικα,ηταν φτηνιαρικα, ισως οριακα,να μην πιεζαν το κακο αυτο τροφοδοτικο πολυ και γι αυτο να μην εγινε κατι. καμιά 100αριά (ίσως και παραπάνω) το "πολλά" , αλλά παλιά . Βέβαια έχεις δίκαιο , δεν πίεζαν το τροφοδοτικό μιας και τα περισσότερα δεν είχαν καμια gpu της προκοπής (με ελάχιστες εξαιρέσεις) 40 λεπτά πριν, benign είπε Το ποιο φτηνο καλο που ειδα μεσα να εχει το e-shop ειναι αυτο : https://www.e-shop.gr/psu-seasonic-b12-bm-750-750w-80-plus-bronze-semi-modular-atx-30-b12-bm-750-p-PER.645529 το έχω ήδη σταμπάρει . Επειδή έχω χρόνια να ασχοληθώ , παλιά ήταν κορυφή αλλά άλλαξαν σειρά (κατώτερη) ή το μπερδεύω με κάτι άλλο ? 26 λεπτά πριν, atheatos είπε Έχεις την εντύπωση ότι ο συγκεκριμένος επεξεργαστής σε gaming χρήση ή γενικότερα, θα τραβάει μέχρι 65w? το πολύ ... 40 λεπτά πριν, benign είπε Επισης ειναι λαθος αυτο που λες για τα vrms της μητρικης. Αν δεν υπαρχει ψυκτρα για αυτα και επειδη στις φτηνες μητρικες ειναι γενικα χαμηλης ποιοτητας θα σου κρατανε πισω λογω ανεπαρκους τροφοδοσιας ρευματος σε επιδοσεις τοσο τον επεξεργαστη οσο και την καρτα γραφικων. όσο έψαξα (πολύ καλά) με το συγκεκριμένο intel δεν παίζει throttling με την καμία . Σίγουρα θα έχει επίπτωση στη μακροζωία Για τον AMD πρέπει να ξαναψάξω 22 λεπτά πριν, nickol-us είπε Το am4 πάντως μαζί με b550 (b450 και a chipset δεν υποστηρίζουν pcie ) αποτελεί μάλλον την πιο vfm πρόταση, ειδικά αφού δε σε ενδιαφέρουν τα ενσωματωμένα γραφικά A520 κοιτάω , αλλά πάλι δεν κατάλαβα τι εννοείς οτι δεν υποστηρίζει pcie πρέπει να κάτσω να μάθω τα chipset , φφφφ.... 22 λεπτά πριν, nickol-us είπε O 5600 (5600X) υποστηρίζει κανονικά pcie gen4 (κι όχι x3 ή x4 που δηλώνει αριθμό lanes) καθώς και οι b550 μητρικές. αλλά με μπερδέψατε τώρα , αν μπορεί κάποιος να μου πει τι κερδίζω με το Β550 , πχ διαφορά https://www.e-shop.gr/mitriki-asrock-b550m-hdv-retail-p-PER.529108 (αν και αποφεύγω asrock) με https://www.e-shop.gr/mitriki-gigabyte-a520m-s2h-am4-retail-p-PER.527532 (γράφει λανθασμένα Β550, Α520 είναι) θα το εκτιμούσα , εννοείται ευχαριστώ όσους συμμετέχουν μέχρι στιγμής ΥΓ. Ναι θα αλλάξω τροφοδοτικό 😛 💸 Επεξ/σία 31 Ιανουαρίου από korakios
nickol-us Δημοσ. 31 Ιανουαρίου Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 3 λεπτά πριν, korakios είπε To συμπλήρωσα όταν ξαναδιάβασα το ποστ μου και το διόρθωσα. Pcie 4 (gen4 για την ακρίβεια) εννοούσα. Μόνο σε b550 και x570 chipset το έχεις εφόσον το διαθέτει και ο επεξεργαστής. Παλαιότερης γενιάς ryzen καθώς και apu (****G) υποστηρίζουν μόνο pcie gen3. Σε b550 θα έχεις και ελεύθερες ρυθμίσεις oc όπου δεν έχεις σε intel οικονομικά chipset. Γενικότερα διάβασε και ψάξου, δεν είναι κακό προτού αποφασίσεις που θα "επενδύσεις" τα λεφτά σου. Κάθε τι με τα + & -
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα