Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η μητρικη ειναι GA-Z77X-D3H και λεει "Onboard mSATA slot for mSATA SSDs". Αυτο σημαινει οτι μπορω να βαλω nvme καρτα οπως αυτη ή παιρνει μονο sata οπως αυτη με αναλογη μειωση στην ταχυτητα λογω του sata interface? Πως καταλαβαινω ποιο slot/interface κουμπωνει με την οποια καρτα/δισκο?

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Όπως είπε και ο @kostas_anes παίρνει αυτούς

https://www.skroutz.gr/c/88/ssd-sklhroi-diskoi/f/355576/mSATA.html

Και όπως γράφει για την μητρική σου:

* The SATA2 5 connector will become unavailable when the mSATA connector is installed with a solid state drive.

Προτίμησε καλύτερα κάποιον 2.5" SATA SSD, που θα τον βρεις και σε πολύ καλύτερη τιμή.
Εκτός βέβαια αν δεν έχει χώρο στο κουτί και δεν μπορείς να κάνεις κάποια πατέντα για να τοποθετήσεις (σταθερά) τον 2.5" SSD

Προσωπικά εχω πάρει tray (frame) from 3.5" to 2.5".
π.χ. https://www.skroutz.gr/s/52048295/Axagon-Gri-AXA-PAR-0049.html
Όμως τα frame τα ειχα πάρει 1,5 ευρώ (άλλη μάρκα, αλλά ίδιο).

Βίδωσα πάνω τον SSD και μετά με δεματικά καλωδίων (ή και βίδες) στερέωσα το tray στο κουτι, ειτε σε κάθετη θέση, είτε πλάγια, είτε πάνω στην οροφή (ανάλογα την περίπτωση).

Επεξ/σία από duffyduck
Δημοσ.

'Εχω το ίδιο μομπο σε ενα pc, φοράει το F18 (νομίζω το μονταρισμένο για nvme μέσω pci express card). Αν και "μπρικιάρικο" μόμπο(πάλι καλα έχει dual bios) το F18 παίζει σωστά. Msata δεν λέει γιατι σου τρώει sata ports αν τα χρειάζεσαι με ταχύτητες απλου SSD.

• Λύση
Δημοσ.
Στις 9/2/2025 στις 9:23 ΜΜ, Apaleytos80 είπε

'Εχω το ίδιο μομπο σε ενα pc, φοράει το F18 (νομίζω το μονταρισμένο για nvme μέσω pci express card). Αν και "μπρικιάρικο" μόμπο(πάλι καλα έχει dual bios) το F18 παίζει σωστά. Msata δεν λέει γιατι σου τρώει sata ports αν τα χρειάζεσαι με ταχύτητες απλου SSD.

Πηρα μια pciex4 και ενα nvme δισκο. Το θεμα ειναι οτι δεν τον βλεπει απο το BIOS για να κανει boot ουτε αφου εβαλα το bios mod που λεει ο @Aris_ Η μονη λυση ειναι να τον εχω σαν δευτερο (που δουλευει σε ολα τα OS) ή να φορτωσω καποιο x64 λειτουργικο με UEFI bios mode σε GPT partition απο ενα usb μεσω DUET_REFIND ή clover και να συνεχιζει απο εκει μιας και αυτα τα δυο "βλεπουν" τον δισκο. Αλλα ετσι δεν μπορω να τρεξω XP ή αλλο OS αν αυτο δεν υποστηριζει UEFI και x64.

Δημοσ.

λοιπον ο δισκος δεν κανει boot πρωτα θα κανεις install με uefi απο stick win10-11 και μετα θα το δει το bios 

Δημοσ.
12 λεπτά πριν, Aris_ είπε

λοιπον ο δισκος δεν κανει boot πρωτα θα κανεις install με uefi απο stick win10-11 και μετα θα το δει το bios 

Αυτο που λες το εχω κανει με το mod bios και δεν τον βλεπω απο το bios. Δηλαδη ειτε εχω το official το το mod bios ενα και το αυτο.

@Aris_  Σε παρακαλω μπορεις να δεις αν το δικο σου κανει boοt απο τον nvme σε MBR BIOS mode? (δηλαδη οχι με UEFI και x64 OS)

Δημοσ.
2 ώρες πριν, afternetst είπε

Αλλα ετσι δεν μπορω να τρεξω XP ή αλλο OS αν αυτο δεν υποστηριζει UEFI και x64.

Μια απορία: Θέλεις να βάλεις nvme SSD και να τον τρέξεις σε Windows XP;

Το λογικό είναι να έχεις UEFI mode και 64bit λειτουργικό, τουλάχιστον Windows 7. Με τα Windows XP δεν τρέχει (απ' όσο γνωρίζω) ούτε το TRIM των απλών SATA SSD!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, TopCLR είπε

Μια απορία: Θέλεις να βάλεις nvme SSD και να τον τρέξεις σε Windows XP;

Το λογικό είναι να έχεις UEFI mode και 64bit λειτουργικό, τουλάχιστον Windows 7. Με τα Windows XP δεν τρέχει (απ' όσο γνωρίζω) ούτε το TRIM των απλών SATA SSD!

Μια χαρα τρεχει το trim ακομα και σε DOS οπως διαπιστωσα ο ιδιος. Απο την αλλη εχω τα XP σε ssd εδω και 2 χρονια και δεν εχω θεμα στην αποδοση χωρις καν να εχω ενεργοποιησει τον ACHI controller στο BIOS (το εχω σε IDE compatible mode). Παντως τα XP οταν ξεκινανε απο τον ssd βλεπουν μια χαρα τον NVME σαν δευτερο δισκο με τον οδηγο Kai-Schtrom OFA που δοκιμασα. Το λογικο για μενα ειναι η ευκολια και να κανω την δουλεια μου με αποδοση. Αν ειναι καθε τοσο για μιση ωρα να περιμενω να εγκατασταθουν τα update των Windows 10 στον hdd και να με ζαλιζει ο firefox που και αυτος βγαζει update θα βαρεθω και θα φυγω και την επομενη φορα που θα μου συμβει θα τα βγαλω. Βαζω Windows 10 x64 για δευτεροτριτα αν δεν μπορω να κανω αλλιως. Και οχι δεν θα μπω σε τραπεζα ουτε στην αδεε απο τα 10αρια. Πχ. αυτη τη στιγμη εχω σε XP με 1GB RAM καμια 20αρια παραθυρα chrome ανοιχτα με ublock origin με ενα να παιζει odysee.com, Total Commander, Everything engine, 7z, SumatraPDF, Irfanview, Notepad+, WinAmp, OpenOffice, qbittorrent και κατα ωρα τρεχω το VLC 2.2.1 επειδη ειναι το μονο που βρηκα που κατεβαζει υποτιτλους αυτοματα και δεν κολλαει σε καποια καναλια ραδιοφωνου οπως διαπιστωσα οτι κολλανε οι νεοτερες εκδοσεις του. Με ολα αυτα ανοιχτα ισα-ισα πιανω τα 980ΜΒ κι ετσι σπανια χρησιμοποιει το pagefile.sys. Επισης με αυτο το 1GB τρεχει μια χαρα και το linux οταν μπαινω σε αυτο απο τον Grub.
To UEFI δεν το βγαλανε για τα x64 αλλα για αλλους λογους. Εδω και 20 χρονια ηδη τα Windows 2003 Server αν και 32bit μπορουν να βλεπουν 64GB RAM με τα 2003 x64 να βλεπουν 1ΤΒ RAM. Αρα αυτα που υπηρχαν απο τοτε σε windows linux και mac τα ειχαν βγαλει για δικους λογους κι οχι για το κοινο αφου μονο μερικες δεκαδες ανθρωπων μπορουσαν να τα εχουν ή να δουλεψουν σε αυτα.

Τεσπα ξεκιναει σε bios mode ο nvme στο δικο σου pc?
ΥΓ. Δες το αυτο και σου υποσχομαι οτι θα βαλω και Windows 10. Οχι τιποτα αλλο, να μην παει τσαμπα  τοση αναβαθμιση που εχω κανει.;)

Επεξ/σία από afternetst
Δημοσ.
20 ώρες πριν, afternetst είπε

Τεσπα ξεκιναει σε bios mode ο nvme στο δικο σου pc?

Σε αυτό δεν μπορώ να σε βοηθήσω γιατί έχω AMD B550 μητρική και έχει εγγενή υποστήριξη του nvme. Είτε σε UEFI mode (όπως το έχω και τρέχει Windows 10), είτε σε Legacy mode (CSM on) μπορεί να τρέξει ο nvme.

Όσο για τις τροποποιήσεις που έχεις κάνει και την χρήση που κάνεις δεν έχω λόγο να φέρω αντίρρηση. Σίγουρα θα υπάρχουν τρόποι να γίνουν διάφορα (ακόμα και να τρέξει nvme σε αντάπτορα σε μητρική Z77 που τρέχει Windows XP!) όταν υπάρχουν άτομα ("μερακλήδες" θα τους πω) που γνωρίζουν πως να το υλοποιήσουν. Παράδειγμα:

α) Aν υπάρχει τροποποιημένο UEFI/BIOS για την Z77 ώστε να χρησιμοποιεί τον nvme με τον αντάπτορα ως μέσο εκκίνησης.

β) Αν υπάρχει τροποποιημένος οδηγός (driver) ώστε να λειτουργεί κανονικά ο nvme με τον αντάπτορα μέσα σε Windows XP και να ενσωματωθεί στην εγκατάστασή τους (θυμάμαι υπήρχαν εργαλεία για να ενσωματώνεις drivers, ενημερώσεις και προγράμματα μέσα στα αρχεία εγκατάστασης των Windows XP).

Τώρα για τα Windows 10 και τις ενημερώσεις τους που σε εκνευρίζουν, υπάρχει πάντα (όπως και παλιότερα) η επιλογή να "κλείσεις" τις ενημερώσεις ή να τις επιτρέψεις σε ώρες που δεν σε ενοχλούν. Το "κόλπο" είναι πως η εγκατάστασή τους σε δίσκο nvme γίνεται γρηγορότερα (θα έλεγα και από SATA SSD) και με δυνατότητα να συνεχίσεις κάποια χρήση παράλληλα (= δεν είναι σαν HDD που είναι "νεκρός" κατά την εγκατάσταση). Ο μόνος "χαμένος" χρόνος είναι η επανεκκίνηση όπου και εκεί δεν καθυστερεί πολύ λόγω nvme και επίσης γίνεται την στιγμή που θέλεις.

Δημοσ.
15 ώρες πριν, TopCLR είπε

α) Aν υπάρχει τροποποιημένο UEFI/BIOS για την Z77 ώστε να χρησιμοποιεί τον nvme με τον αντάπτορα ως μέσο εκκίνησης.

Εχω δοκιμασει δυο τροποποιμενα bios. Το ενα δεν εκανε τιποτα το διαφορετικο. Το αλλο μπορουσε να ξεκινησει απο τον NVME τα Windows 10 x64 μονο σε UEFI mode χωρις βοηθεια απο usb ή αλλου τυπου clover/duet_refind boot loader εξωτερικο βοηθημα. Αυτο το δευτερο bios οταν ηταν σε legacy mode/csm_on σε διαμερισμα MBR που εφτιαξα μετα το format για να φυγει το GTP σχημα που ειχε προηγουμενως δεν μπορουσε να ξεκινησει. Αν το ξεκινουσα απο usb με DOS και κοπιαρα ενα αρχειο απο το USB στον nvme ολα καλα. Ομως αν πηγαινα να δω τα αρχεια που ειχα βαλει προηγουμενως μεσα στον NVME απο το windows (δηλαδη οταν το ξεκινουσα απο τον κανονικο sata) δεν υπηρχε τιποτα!

Ετσι εβλεπα τα αρχεια που ειχα βαλει απο τα windows στον NVME οταν ημουν μεσα στα windows του sata και οταν ημουν μεσα στο DOS του USB εβλεπα μονα τα αρχεια που ειχα βαλει απο το DOS!

Το κουλο ειναι οτι αν παω να κανω ελεγχο αυτου του NVME (δευτερου δισκου) με chkdsk απο τα windows του κανονικου sata μου αναφερει παντα χαλασμενα αρχεια σε καταλογους αν προγουμενως εχω προσπαθησει να κανω εγραφες στον NVME μεσω του DOS του USB.

16 ώρες πριν, TopCLR είπε

β) Αν υπάρχει τροποποιημένος οδηγός (driver) ώστε να λειτουργεί κανονικά ο nvme με τον αντάπτορα μέσα σε Windows XP και να ενσωματωθεί στην εγκατάστασή τους (θυμάμαι υπήρχαν εργαλεία για να ενσωματώνεις drivers, ενημερώσεις και προγράμματα μέσα στα αρχεία εγκατάστασης των Windows XP).

Και εργαλεια να μην υπηρχαν οπως το nlite, το RVM_Integrator_1.6.7z κ.α. μπορεις να ενσωματωσεις οδηγους ακομα και με το χερι αλλαζοντας το winnt.sif ή/και ακολουθωντας χειροκινητες διαδικασιες που θα βρεις στο φορουμ msfn ή σε guide που καποιες φορες βρισκονται στο archive.org.
Το βασικο ειναι να μπορει ο loader των XP (ntldr), (bootmgr για τα win7-10) να φορτωνει απο το bios οπως γινεται παντα αν ειμαστε σε CSM/MBR mode. Τουλαχιστον ετσι θα δεις το γνωστο error 7B αν εχεις διαφορετικο controller (πχ. sata ή JΜicron κτλ) εκτος απο αυτους τους controller που εχουν μεσα τα XP.
Το θεμα με τους drivers ειναι για μενα ακομη αλλη μια απατη. Δηλαδη πως βλεπουν τα XP (ή οποια αλλη εκδοση των windows) τον δισκο και ξεκινανε να φορτωνουν μερικα αρχεια και μετα σου πετανε το 7B, οτι δηλαδη δεν μπορουν να βρουν τον οδηγο? Τοση ωρα που εβλεπαν τον δισκο απο το BIOS ηταν καλα, αλλα μετα που βρηκαν οτι το VEN και DEV hardware id του εκαστοτε νεοτερου ή και καπως παλιοτερου controller  (Vendor - Device id) δεν ειναι στα προβλεπομενα γιατι δεν συνεχιζουν με αυτο το BIOS mode και αν θελεις και μπορεις υστερα να βαλεις τον ειδικο οδηγο του κατασκευαστη που μπορει πχ. να προσθετει εξτρα λειτουργιες πχ. raid?
Τι προβλημα εχουν ειδικα με τους controller/δισκους στο BIOS και δεν το εχουν με ολα τα αλλα περιφεριακα που ελεγχει αρχικα το BIOS οπως πληκτρολογιο, οθονη, καρτα δικτυου, ηχου, usb κτλ. Το φανταζεσαι να σου πετουσε αναλογo error επειδη δεν βρηκε την προβλεπομενη GPU ή το προβλεπομενο keyboard? Γιατι εκει δουλευει με αυτο που εχει και μετα μπορει ο χρηστης να παει και να βαλει τον ειδικο οδηγο πχ της GPU ή του keyboard που ενεργοποιει πχ. εξτρα κουμπια?

Δημοσ.
Στις 9/2/2025 στις 2:20 ΜΜ, Aris_ είπε

https://winraid.level1techs.com/t/request-gigabyte-z77x-d3h-bios-with-nvme-support/36771/24

έχω κάνει δουλεια με αυτούς σε αρκετά mobo και δουλεύουν τα patch

Σε εμενα δεν δουλευει κανενα bios mod σε legacy csm mbr partition bios mode και εχω δοκιμασει 3 bios. Μονο σε UEFI με GPT partition mode με win10 x64 δουλεψε απ'ευθειας απο τον nvme με καποιο bios mod. Ετσι δεν μπορω να μπουταρω σε winXP 32bit. Ουτε με το Clover ή το DUET_REFIND μπουταρωντας απο USB μπορω να στησω XP.  Τα Clover και DUET_REFIND απο USB δουλευουν μονο σε UEFI mode και συνεχιζουν την εκκινηση στα Win10 ή σε οσα αλλα x64 λειτουργικα βρουν στον NVME. Ομως με το bios mod αυτα δεν μου χρειαζονται και γλυτωνω και ενα USB stick.

Αν σε εσενα παιζει boot σε legacy mode (δεν το διευκρινιζεις αυτο) πιθανολογω οτι ειναι θεμα δισκου. Τι δισκο nvme εχεις;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

το nvme θέλει uefi only 

βάλε sata ssd και δοκίμασε legacy boot , αλλά εφόσον υπάρχουν τα vm το boot σε xp είναι περιττό, το vm το μεταφέρεις παντού είναι εύκολο να το ανοίξεις και να αλλάξεις αρχεία χωρίς να τρέχει κλπ 

Επεξ/σία από Aris_
Δημοσ.
18 ώρες πριν, Aris_ είπε

το nvme θέλει uefi only 

βάλε sata ssd και δοκίμασε legacy boot , αλλά εφόσον υπάρχουν τα vm το boot σε xp είναι περιττό, το vm το μεταφέρεις παντού είναι εύκολο να το ανοίξεις και να αλλάξεις αρχεία χωρίς να τρέχει κλπ 

Με το legacy boot σε sata hdd δεν υπαρχει θεμα γιατι το bios βλεπει τον κανονικο hdd. Απο κει και περα μπορω να φορτωσω driver για να δω σαν δευτερο δισκο τον nvme. Αλλο ειναι ο δευτερος δισκος και αλλο ο boot.
Τα Virtual Machines που αναφερεις δεν παιζουν 3D games εκτος οτι εχουν μεγαλο overhead σε μνημη και cpu.  πχ δοκιμασε να τρεξεις ενα android.iso μεσα σε VM ενος μετριου υπολογιστη. Μετα τo vm απο ενα vhd ή vmdk μπορεις να το μεταφερεις μονο σε αλλο VM που σημαινει οτι και εκει πρεπει να εχεις εγκατεστημενο καποιο VM host αλλα και οτι εκεινος ο υπολογιστης θα υποστηριζει σε hardware virtualization και VT-d και γω δεν ξερω τι αλλο feature θα βγαλουν καθε φορα.
Εκτος κι αν κανω λαθος (συμφωνα με τα λεγομενα σου) ολα τα συγχρονα bios δεν θα πρεπει να μπορουν να κανουν boot σε legacy mode απο τον nvme δισκο. Αυτο ομως δεν μου φαινεται αληθες.
Τεσπα το θεμα δεν ειναι τα VM και για να μην πεταμε την μπαλα στην εξεδρα,

θελω να κανω boot σε legacy/csm mode απο τον nvme σε Windows XP x86.

Αν δεν μπορεις να δεις αυτο σε δικο σου συστημα ή αν εισαι δεσμιος στο UEFI δεν νομιζω οτι μπορεις να βοηθησεις.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...