Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

***Δεν είναι troll ερώτηση, παρακαλώ αν δεν έχετε κάτι ουσιαστικό να πείτε να με σεβαστείτε και να μην το γράψετε***

Έχω διαβάσει μερικά βιβλία (τύπου memoirs -απομνημονεύματα- και βιογραφίες) για την ζωή στη φυλακή, με καλύτερη αυτή του ισοβίτη Charles Bronson (υπάρχει και ταινία του 2008 με τον Tom Hardy για την ζωή του) και γενικά στα Αγγλικά πολλά βιβλία κυκλοφόρησαν για την ζωή στις φυλακές, αρκετά περιγραφικά και λεπτομερειακά ώστε κάποιος που ποτέ δεν πήγε στη φυλακή να μπορεί να καταλάβει ορισμένα πράματα.

Στην Ελλάδα δεν έχω συναντήσει ούτε  1 τέτοιο βιβλίο. Μόνο ίσως αυτό το περίφημο του Βασίλη Παλαιοκώστα ( "Μια Φυσιολογική Ζωή, Δράσεις και αποδράσεις ενός επικηρυγμένου" ) που έγινε γνωστός για την απόδρασή του με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλού το 2006.

Το έχω διαβάσει και κατά 80% έγραφε για προσωπικές σκέψεις και ανησυχίες του και μόνο περίπου 20% για την ίδια την ζωή στη φυλακή και τις συνθήκες (που ασφαλώς είναι διαφορετικές για σκληρούς ισοβίτες από άλλους, παίζει ρόλο και η  φυλακή και σε ποιο μέρος είναι, πως την αντιλαμβάνεται ο κάθε φυλακισμένος με βάση την ψυχοσύνθεσή του, πολλοί παράγοντες διαμορφώνουν την εμπειρία τους)

Υπάρχουν αρκετά ντοκιμαντέρ για τις Ελληνικές φυλακές / σωφρονιστικά ιδρύματα, αλλά αυτά 1) δίνουν πάντα λόγο σε 2-3 ιστορίες ανθρώπων, οι άλλοι εκατοντάδες δεν ακούγονται ποτέ, 2) οι ερωτήσεις είναι κυρίως κατευθυνόμενες ώστε να περνάνε τα γνωστά μηνύματα "το έγκλημα κακό, μη κάνεις έγκλημα αλλιώς θα βρεθείς και εσύ εδώ" γενικά προπαγανδιστικού ή συκοφαντικου χαρακτήρα και με άπειρη λογοκρισία στα όσα θα πει κάποιος, κυρίως για σκοπούς τηλεθέασης και content.

Η μόνη ίσως συνέντευξη που έχω δει (πάνω από μία απλά θα ποστάρω την original και όποιος/α θέλει ας δει και τις άλλες επειδή είναι του ίδιου ατόμου) είναι αυτή του Μπάμπη:

(δεν είναι το ίδιο βίντεο, πρόκειται για part 1 και part 2)

Αυτό ακριβώς το στυλ γουστάρω, ωμά και αληθινά, χωρίς ισμούς και μεγάλα λόγια, βρώμικος ρεαλισμός και έτσι χωρίς λογοκρισίες.

Στο θέμα μας λοιπόν.

Είχα κάνει πριν κανένα 3μηνο  την εξής ερώτηση στην σελίδα Quora (ιστοσελίδα που ρωτάς πράματα σε ανθρώπους που έχουν απαντήσει παρόμοια θέματα και έχουν γνώση/εμπειρία επί του θέματος) :

"Επιτρέπεται να περάσει κάποιος λίγες μέρες ή βδομάδες στη φυλακή (δεδομένου ότι δέχεται να πληρώσει το φαγητό που θα φάει και αν ζητήσουν κάποια χρήματα οι υπεύθυνοι των φυλακών, διευθυντής κτλπ) ώστε να γράψει ένα ρεαλιστικό βιβλίο για την ζωή στη φυλακή; Είναι γενικά νόμιμο αυτό ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑ;"

(μεταφρασμένη στα Ελληνικά, στα Αγγλικά την είχα ρωτήσει προφανώς)

Και μου απάντησαν όλοι ανεξαιρέτως "Ναι".

Απάντησαν καμιά 30αρια άτομα, από Αμερική, Αγγλία, Αλβανία, Ιταλία, Αυστραλία και ένας από Γαλλία, οπότε απ' ότι κατάλαβα γενικά παντού επιτρέπεται αυτό εφόσον γίνει η συννενόηση πρώτα με φύλακες/διευθυντή φυλακών, αν υπάρχει έγκριση των φυλακισμένων (ότι εγκρίνουν να γράψεις για αυτούς -αλλοιώνοντας ελαφρά ονόματα και οτιδήποτε θελήσουν για δημοσιογραφικό απόρρητο και αυτά- ) και αν δεχτείς να πληρώσεις το φαγητό σου και φυσικά αν δεχτείς να υπογράψεις ένα συμφωνητικό ότι για τις x μέρες που θα φιλοξενηθείς εκεί, θα σου φέρονται όπως φέρονται σε όλους ανεξαιρέτως τους φυλακισμένος, θα είσαι ένας από αυτούς.

Εδώ πιστεύετε είναι εφικτό κάτι αντίστοιχο και αν ναι, υπό ποιες συνθήκες;

• Haha 8
Δημοσ.

δες την εκπομπη που ειχε ο θεοδωρακης παλια... ειχε κανει ρεπορταζ σε ελληνικες φυλακες. γενικα τα περνανε ζαχαρη καμια σχεση με εξωτερικο...και παρτυ και ναρκωτικα και ολα τα εχουν

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, varade είπε

δες την εκπομπη που ειχε ο θεοδωρακης παλια... ειχε κανει ρεπορταζ σε ελληνικες φυλακες. γενικα τα περνανε ζαχαρη καμια σχεση με εξωτερικο...και παρτυ και ναρκωτικα και ολα τα εχουν

Τα έχω δει όλα αυτά. Όλα δείχνουν την κορυφή του παγόβουνου και θα στο πω με απλό παράδειγμα.

Ο Θεοδωράκης πέρασε πόσες; 3-4 ώρες μαζί τους;

Αυτοί ζούνε εκεί μέσα 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο.

Ό,τι και όσα και αν είδε, δεν είναι η αληθινή φυλακή αυτή, δεν την έζησε. Όπως και αν κάποιος επισκεπτεί για μερικές ώρες έναν ζωολογικό κήπο δεν σημαίνει πως ξέρει τα ζώα, ως τουρίστας πηγαίνει εκεί.

360° μοίρες, Πρωταγωνιστές, Vice, κτλπ, ωραία ρεπορτάζ κάνουν αλλά όταν πηγαίνουν μερικές ώρες μόνο και το τελικό επεξεργασμένο αποτέλεσμα είναι 45 λεπτά - 1 ώρα, καμία σχέση με την πραγματικότητα. 

Ή θα τα δείχνουν χειρότερα απ' ότι είναι ή θα ρομαντικοποιούν μερικές καταστάσεις π.χ. αυτό που έγραψες για πάρτυ και ναρκωτικά, ξεκάθαρα Μαφία μυρίζει. Πρέπει να έχεις του ... τα κονέ για να κάνεις τέτοια μέσα στις φυλακές, σίγουρα όχι κάτι που το κάνει/ζει ο μέσος φυλακισμένος, απλά μερικοί είναι VIP κρατούμενοι εκεί μέσα και έχουν τηλέφωνα, περιοδικά, τηλεοράσεις, παραγγέλνουν φαγητό από έξω, χρήση ναρκωτικών, κτλπ.

• Haha 4
Δημοσ.

παρ'οτι ειμαι 99% σιγουρος οτι τρολλαρεις, οπως και στο θεμα με τα νομισματα...

ψαξε βιβλια απο τις εκδοσεις "Δαιμων του Τυπογραφειου" και "Διαδοση".

• Haha 2
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, sleepychris είπε

Δεν τρολλάρω σε θέματα που αφορούν: φυλακή, σωματική/νοητική αναπηρία, οτιδήποτε αφορά αρρώστειες.

Οκ, κάποιο συγκεκριμένο βιβλίο;

Ρε σταμάτα να βάζεις αντίδραση με φάτσα που γελάει σε ό,τι γράφω.

Και στον άλλον έβαλες ( @varade εσύ είσαι ο άλλος) χωρίς λόγο.

Τι επιδιώκεις με αυτό; Να ρίχνεις το επίπεδο της συζήτησης;

Και σοβαρά να μιλάω δηλαδή πάντα θα νομίζετε πως τρολάρω εξαιτίας εκείνου του θέματος με τις δραχμές;

Έλεος πια. Επειδή κάποιος κάποτε έγραψε κάτι τρολαρίστκο δε σημαίνει πως δεν είναι ικανός να μιλήσει και σοβαρά, δεν είσαι κλόουν να τα κάνεις όλα για πλάκα.

ΥΣ - μέχρι να το γράψω αυτό έβαλες άλλες 3 αντιδράσεις, οκ για αυτά όμως κανείς δε θα σε κατηγορήσει για σπαμ. Ψυχολογικό πόλεμο μου κάνεις και νιώθω άσχημα, σταμάτα το.

ΥΣ #2 σου έβαλα κεγώ φατσούλα που γελάει ως αντίδραση.

Έτσι για να νιώσεις ό,τι νιώθω.

Ασέβαστε.

• Like 1
  • Haha 14
Δημοσ.
15 minutes ago, sleepychris said:

Spoiler

Αφού σου λέει και εσένα ότι δεν τρολλαρει. Μην γίνεσαι περίεργος.

• Like 2
  • Το θέμα έχει κλειδωθεί
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...