Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η Sony ανακοίνωσε ότι από τον Φεβρουάριο του 2025 θα σταματήσει την παραγωγή τεσσάρων τύπων εγγράψιμων μέσων αποθήκευσης.

Συγκεκριμένα η εταιρεία θα διακόψει την παραγωγή εγγράψιμων δίσκων Blu-ray, MiniDiscs για εγγραφή, MD data για εγγραφή και κασέτες MiniDV από τον Φεβρουάριο του 2025, χωρίς να υπάρχουν σχέδια αντικατάστασης αυτών των προϊόντων με νεότερες εκδόσεις.

Για τους λάτρεις αυτών των μορφών αποθήκευσης και των συσκευών που τις χρησιμοποιούν, η είδηση είναι δυσάρεστη, αν και όχι απροσδόκητη. Με την αυξανόμενη χρήση υπηρεσιών streaming για ταινίες, σειρές και μουσική, καθώς και τη χρήση smartphones για λήψη φωτογραφιών και βίντεο, το τέλος των φυσικών μέσων αποθήκευσης πλησιάζει σταδιακά εδώ και χρόνια.

Ωστόσο, η αγορά δεν μένει χωρίς επιλογές. Οι εγγράψιμοι δίσκοι Blu-ray, τα MiniDiscs και οι κασέτες MiniDV εξακολουθούν να παράγονται από άλλες εταιρείες. Συγκεκριμένα, στο Amazon διατίθεται ακόμη μεγάλη ποικιλία μαρκών και εκδόσεων εγγράψιμων Blu-ray, ενώ υπάρχουν επίσης αρκετές επιλογές για κασέτες MiniDV. Τα MiniDiscs, από την άλλη πλευρά, φαίνεται να είναι σε περιορισμένη διαθεσιμότητα από τρίτους κατασκευαστές, με τις HHB και JVC να είναι οι μόνες διαθέσιμες επιλογές στο Amazon.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση με το MD Data, το μη-ηχητικό φορμάτ δεδομένων που η Sony ανέπτυξε από την πλατφόρμα MiniDisc. Μια γρήγορη αναζήτηση στο Google δεν αποκαλύπτει άλλες πηγές προμήθειας εκτός της Sony για αυτές τις κασέτες, γεγονός που υποδηλώνει ότι το φορμάτ πλησιάζει στην εξαφάνιση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διακοπή παραγωγής εγγράψιμων μέσων από τη Sony δεν επηρεάζει τη χρήση του Blu-ray ως μέσου διανομής από τα στούντιο για ταινίες και άλλους τύπους βίντεο. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, κανένα από τα μεγάλα στούντιο δεν σχεδιάζει να σταματήσει την κυκλοφορία νέων τίτλων σε UltraHD Blu-ray, αν και ορισμένα έχουν αρχίσει να καταργούν σταδιακά την παλαιότερη μορφή Blu-ray 1080p HD.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

• Απαντ. 58
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Λόγω κόστους τα καταργούν και όχι γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους καταναλωτές. Τα φυσικά μέσα αν δείτε σε μεγάλες χώρες και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ ζουν και βασιλεύουν οπότε η καραμέλα των streaming υπηρεσιών ας σταματήσει επιτέλους. Τα φυσικά μέσα έχουν αποδειχθεί ότι είναι από τους ασφαλέστερους τρόπους αποθήκευσης.

• Like 18
  • Thanks 3
Δημοσ.

Προσωπικά μου αρέσει να έχω στην ιδιοκτησία μου τις ταινίες σε φυσικό αντίγραφο. Η ψηφιακή έκδοση είναι αέρας. Η είδηση δεν επηρεάζει ακόμα σε κάτι την υπάρχουσα κατάσταση, θα ανέβει λίγο η δουλειά στους υπόλοιπους κατασκευαστές ψηφιακών μέσων.

• Like 10
  • Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 λεπτά πριν, Hacker?pcs είπε

Αδιάφορο, δεν ήταν και γενικά ποτέ η Sony πρώτο όνομα στα εγγράψιμα οπτικά μέσα, τα πρωτεία κρατούσε και κρατάει η Verbatim

Πρώτο όνομα στα εγγράψιμα μέσα μπορεί να μην ήταν, αλλά σίγουρα ήταν το πρώτο όνομα πίσω (και μπροστά) από την επιβολή του Blu-Ray. Μοιάζει ελαφρώς ασόβαρη αυτή η κίνηση, άσχετα με το αν θέλουν να περικόψουν υπο-τμήματα κλπ.

Από πρεστίζ και μόνο δηλαδή... αντιός αμίγκος.

Επεξ/σία από Ciccirya
  • Like 2
Δημοσ.
17 λεπτά πριν, Hacker?pcs είπε

Αδιάφορο, δεν ήταν και γενικά ποτέ η Sony πρώτο όνομα στα εγγράψιμα οπτικά μέσα, τα πρωτεία κρατούσε και κρατάει η Verbatim

Verbatim και ξερό ψωμί... Ακόμα και δισκέτες στην Amiga τέτοιες έπαιρνα. Έχω γραμμένο DVD-R από το 2010 και σε πρόσφατο έλεγχο που έκανα, το recorder το διάβαζε κανονικότατα!

Επίσης πολύ καλά λόγια έχω ακούσει για τα Taiyo Yuden, άσχετα αν δεν έτυχε να τα δοκιμάσω!

• Like 7
  • Thanks 1
Δημοσ.

Λολ και όλα τα διαγνωστικά και ιατρικά κέντρα που δίνουν μαγνητικές και αξονικές σε cd τι θα κάνουν; Δυστυχώς για αυτή τη χρήση κρατάω το bdr μου ακόμα…

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Dennis077 είπε

Λόγω κόστους τα καταργούν και όχι γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους καταναλωτές. Τα φυσικά μέσα αν δείτε σε μεγάλες χώρες και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ ζουν και βασιλεύουν οπότε η καραμέλα των streaming υπηρεσιών ας σταματήσει επιτέλους. Τα φυσικά μέσα έχουν αποδειχθεί ότι είναι από τους ασφαλέστερους τρόπους αποθήκευσης.

Δεν μιλάμε για pre-recorded περιεχόμενο (που θα συνεχίσει κανονικά να το παράγει η Sony) αλλά για εγγράψιμα μέσα. Πλέον οι HDDs ή ακόμα και οι SSDs έχουν κάνει τους εγγράψιμους οπτικούς δίσκους ασύμφορους από άποψη κόστους-ανα-gigabyte. Δηλαδή καλύτερα να έχεις τα Blu-ray "backups" σου σε ISO σε κάποιον HDD ή SDD παρά να τα γράφεις σε εγγράψιμο Blu-ray. Πλέον τα εγγράψιμα Blu-ray χρειάζονται μόνο για συμβατότητα με players που δεν υποστηρίζουν Blu-ray ISO, που είναι μια αγορά που συνεχώς μικραίνει.

Επεξ/σία από kurkosdr
  • Like 4
  • Thanks 1
Δημοσ.

Το blue ray disk έχει μέγιστη χωρητικότητα 50 gb την στιγμή που τα στικάκια usb των 5€  έχουν 64gb, απλά το μέσο είναι πλέον παροχημένο.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

μου έμειναν κάτι τελευταία κομμάτια για hardcore backup από τα προσωπικά μου δεδομένα. 

πλέον δισεύρετα παρ'όλα αυτά η database σε data και audio τεράστια που είναι απίθανο  να αποχωριστώ το BluRay μέσο που έχω στον υπολογιστή μου.

bluray.jpg

Επεξ/σία από BeSt_
  • Like 4
  • Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
58 λεπτά πριν, cpc464 είπε

Το blue ray disk έχει μέγιστη χωρητικότητα 50 gb την στιγμή που τα στικάκια usb των 5€  έχουν 64gb, απλά το μέσο είναι πλέον παροχημένο.

Με τη ποιότητα που έχουν τα στικάκια των 64gb με τα 5 ευρώ, είναι ζήτημα να προλάβεις να τα γεμίσεις πριν χαλάσουν..... όλοι αυτοί φιάχνουν τα στικάκια με scrap μνήμες, πολύ μεγαλύτερες, ελπίζοντας θα βρούν ένα μέρος να δουλευει....

Επεξ/σία από evark
  • Like 4

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...