Th3Beh0ldeR Δημοσ. Δευτέρα στις 11:03 πμ Δημοσ. Δευτέρα στις 11:03 πμ (επεξεργασμένο) Καλημέρα στο forum! Είμαι κάτοχος από το 2011 ενός PSU Corsair AX850 850W (80 Plus Gold), το οποίο όλα αυτά τα χρόνια με έχει υπηρετήσει σαν σκυλί και το οποίο έχει ήδη τρεις αναβαθμίσεις λοιπών εξαρτημάτων στην πλάτη του. Αν ήταν ένα παλιό no-name τροφοδοτικό, δεν θα έμπαινα καν στον κόπο να ρωτήσω, αλλά μετά από σχεδόν 15 χρόνια χρήσης και λόγω μιας ακόμη επικείμενης ολικής αναβάθμισης του PC, μου έχουν εύλογα γεννηθεί κάποιες απορίες... Κατά πόσο μπορεί ένα τόσο παλιό τροφοδοτικό να αντέξει με ασφάλεια ίσως 4-5 χρόνια ακόμη χρήσης, χωρίς να πεθάνει και το κυριότερο (γιατί το να πεθάνει μόνο του είναι μικρό το κακό), χωρίς να πεθάνει παίρνοντας μαζί του, άλλα 2-3 εξαρτήματα; Θα το εμπιστευόσασταν έστω να παραμείνει σε λειτουργία σε ένα παλιότερο PC και ώστε όταν έρθει η ώρα του (αν έρθει ποτέ σύντομα), να φύγει χωρίς δράματα; Μην παρεξηγηθώ, η απόφαση να μην παραμείνει στο καινούργιο PC έχει ήδη παρθεί, αλλά νομίζω πολλοί χρήστες με παλιά τροφοδοτικά έχουν τις ίδιες απορίες, ειδικά όταν πριν 10-15 χρόνων είχαν δώσει 200ε(!) μόνο για το PSU, εποχές που δεν ήταν καν ακόμη τις μόδας να τα σκάμε γι' αυτό το λόγο. Επεξ/σία Δευτέρα στις 11:04 πμ από Th3Beh0ldeR
kostas_anes Δημοσ. Δευτέρα στις 11:12 πμ Δημοσ. Δευτέρα στις 11:12 πμ Αδερφέ, τα λεφτά του τα έβγαλε. Rule of thumb, μια δεκαετία το κρατάς το τροφοδοτικό, όσο καλό και να είναι. Μετά πέρα από την γήρανση των επι μέρους υλικών, έχεις και ασυμφωνία με τα σύγχρονα standards. Τώρα το πόσο ακόμα θα αντέξει και με τι τρόπο θα πεθάνει δεν μπορεί να στο πει κανένας. Υπάρχουν βέβαια και κάτι no-name τροφοδοτικά από αρχές 2000 που λειτουργούν κάθε μέρα μέσα στη σκόνη και δεν έχουν κάνει μπαμ ακόμα. Το θέμα είναι, παίρνεις το ρίσκο; Για εμένα αν είναι παροπλισμένο το PC που θα μπει και δεν καίγεσαι τρομερά για το αν θα χάσεις κάτι, βάλτο. Αν είναι σημαντικό, θα πήγαινα σε ένα καινούργιο χαμηλών επιδόσεων. Πχ στην αδερφή μου έχω βάλει το παλίο μου EVGA G3 650W. Τώρα μέσα στον χρόνο θα γίνει η αλλαγή, γιατί το τροφοδοτικό κλείνει 9 χρόνια. 1
Petros Electron Δημοσ. Δευτέρα στις 11:19 πμ Δημοσ. Δευτέρα στις 11:19 πμ (επεξεργασμένο) Εχω ενα enermax 20ετιας σε PC που χρησιμοποιώ πλέον σπάνια (σαν σερβερ-αποθηκη το εχω) το οποιο τροφοδοτικό το ειχα αγορασει σε δραχμές κοντα στις 110 χιλιαδες. Παλια ομως ηταν το βασικο PC μου και εχει πολλες ωρες λειτουργίας το συγκεκριμένο. Πριν μερικα χρονια το ανοιξα απο περιέργεια για να δω τους πυκνωτές του και να το καθαρισω και ηταν σε αψογη κατασταση.. Χάλκινες ψήκτρες μεσα μιλάμε φοβερο PSU. Δεν εβγαλα φωτος να βλεπατε πως ειναι μεσα.. Μιλαμε εργο τέχνης, οποτε απο εμενα ειναι ναι, αλλα να ειναι καποιο παλιο αλλα καλο τροφοδοτικο.. οχι κατι μουφες που κυκλοφορούν. Φυσικα αν εχει καμια 10ετια πανω του καλο ειναι να γινει ενας ελεγχος καθαρισμος (απο καποιον που ξερει). Το δικο μου ειναι σαν και αυτο (ισως να ειναι και το ιδιο) Επεξ/σία Δευτέρα στις 11:23 πμ από Petros Electron 1
afternetst Δημοσ. χθες στις 01:39 πμ Δημοσ. χθες στις 01:39 πμ Αν εχεις κολλητηρι και τρομπα καλαι μπορεις να ριξεις μια ματια ανοιγοντας το για φουσκωμενους ηλεκτρολυτικους πυκνωτες. Οπως και να 'χει δες σιγουρα καλα το "Premature failure" topic. Ουτως ή αλλως καθε συσκευη που εχει μεσα ανεμιστηρα μετα απο καποια χρονια χρειαζεται καθαρισμα με ενα λεπτο πινελο βαφης ή/και με ενα σπρει αερα πχ. αεροθερμα. Εχω τροφοδοτικα που αλλαξα πυκνωτες πριν χαλασουν και δουλευουν ακομα. Σε καποια αλλα που δεν τους αλλαξα νωρις, απλα τα εχασα. Πχ αν το PSU εχει 3 χρονια εγγυηση και αυτα εχουν περασει, τοτε δεν χανεις τιποτα να το ανοιξεις, να ξεβιδωσεις την πλακετα, και να αλλαξεις πυκνωτες μιας και το κοστος τους ειναι μονο μερικα σεντς. Οι μεγαλοι πυκνωτες (συνηθως δυο μαζι) σχεδον ποτε δεν εχουν θεμα σε αντιθεση με τους μικρους κοντα στα καλωδια εξοδου. Αν χωρανε βαλε μεγαλυτερους πχ. απο 10V βαλε 16V (παντα με την ιδια πολικοτητα). Απλα κοιτα να μην αφησεις λαδια, flux, κτλ πανω στην πλακετα. Μια αλλη εξυπναδα που κανουν ειναι να βαζουν λιγοτερες/μικροτερες διοδους στα καινουρια swiching τροφοδοτικα που ειναι και πιο ελαφρια σε σχεση με τα παλιοτερα non switching που ειχαν κατα πολυ ακριβοτερους μετασχηματιστες χαλκου. Τα κανουργια PSU εχουν καλυτερη αποδοση αλλα τα συνθετα ηλεκτρονικα τους τα κανουν ευαλωτα σε βλαβες. Ετσι σε καποια σημεια μπορει να δεις καποιον διαδρομο χαλκου στο κατω μερος της πλακετας μαυρισμενο ή ελαφρα σηκωμενο. Αν ειναι διοδος απο πανω τοτε σχεδον σιγουρα εχουν βαλει λιγοτερες/μικροτερες διοδους για να χαλανε καπου περιπου στο οριο της εγγυησης αφου ζεσταινονται περισσοτερο πχ. τηλεορασεις ή οθονες led. Ακομη κι αν ο ανεμιστηρας ή οι πυκνωτες ειναι ενταξυ μπορει λογω υγρασιας η οποια σκονη-καυσαεριο να εχει γινει ενα ειδος λασπης\βρωμιας πανω στην πλακετα. Ετσι ενας μεγεθυντικος φακος και καλος φωτισμος κρινονται απαραιτητα. Στα αεροθερμα τα πραγματα ειναι πιο απλα γιατι αν μπουκωσουν απο την σκονη καιγεται το συρμα πυρακτωσης χρωμονικελινης ή το περιβλημα ή η μια απο τις δυο θερμικες ασφαλειες ειδικα αν εχουν πλαστικο ωστηριο ρυθμισης θερμοκρασιας.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα