Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Το project Wine ανακοίνωσε την κυκλοφορία της σταθερής έκδοσης 10.0, με σημαντική προσθήκη την υποστήριξη ARM64EC για εφαρμογές Windows 11.

Η νέα έκδοση 10.0 έρχεται μετά από έναν χρόνο ανάπτυξης και περιλαμβάνει πάνω από 6.000 μεμονωμένες αλλαγές. Το Wine, που συχνά στυλιζάρεται ως WINE (Wine Is Not an Emulator), αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για εταιρείες και χρήστες που επιθυμούν να εκτελούν εφαρμογές και παιχνίδια Windows σε λειτουργικά συστήματα όπως το Linux ή το macOS.

Η κύρια προσθήκη στη νέα έκδοση είναι η υποστήριξη του ARM64EC, του application binary interface που χρησιμοποιείται για εφαρμογές Arm στα Windows 11. Το ARM64EC επιτρέπει στους προγραμματιστές να συνδυάζουν κώδικα Arm και x86, διευκολύνοντας τη σταδιακή μετάβαση των εφαρμογών τους.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι σημειώσεις έκδοσης, υπάρχει ένας σημαντικός περιορισμός: η υποστήριξη ARM64EC απαιτεί pagesize συστήματος 4K, καθώς αυτό ορίζει το Windows ABI. Αυτό δημιουργεί προβλήματα συμβατότητας με διανομές Linux-on-Arm όπως το Asahi Linux και κάποιες εκδόσεις του Raspberry Pi OS, που χρησιμοποιούν προεπιλεγμένα 16K pagesize.

Η νέα έκδοση περιλαμβάνει επίσης βελτιωμένη υποστήριξη για οθόνες υψηλού DPI, με καλύτερη αυτόματo scaling παραθύρων εφαρμογών. Προστέθηκε ένα Desktop Control Panel applet για τη διαχείριση της εικονικής "οθόνης" των εφαρμογών που εκτελούνται μέσω Wine. Επιπλέον, έχει βελτιωθεί η υποστήριξη διαφόρων χαρακτηριστικών Direct3D και ο renderer Vulkan έχει αναβαθμιστεί για τη μείωση του stuttering στα παιχνίδια.

Η σημασία της υποστήριξης ARM64EC έγκειται στην πρόσφατη άνοδο των Windows-on-Arm. Η Microsoft έχει κάνει σημαντικά βήματα με την πλατφόρμα, με την κυκλοφορία των επεξεργαστών Snapdragon X Elite και X Plus της Qualcomm, την ενσωμάτωσή τους στα mainstream προϊόντα Surface, και την πρωτοβουλία "Copilot+ PC". Επιπλέον, η ενημέρωση Windows 11 24H2 έφερε σημαντικές βελτιώσεις στην απόδοση των επεξεργαστών Arm.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Δημοσ.

Ας φτιάξουν καλύτερα τη δυνατότητα να τρέχεις MS Office 2019/2021... Δε νομίζω ότι θα βρεθούν πολλοί που θα θέλουν να τρέξουν σε linux x86 OS εφαρμογές για Windows ARM!

• Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ.
43 λεπτά πριν, manval είπε

Ας φτιάξουν καλύτερα τη δυνατότητα να τρέχεις MS Office 2019/2021... Δε νομίζω ότι θα βρεθούν πολλοί που θα θέλουν να τρέξουν σε linux x86 OS εφαρμογές για Windows ARM!

το office τρεχει χωρις wine λεβεντη μου

Δημοσ.
1 hour ago, manval said:

Για πες πως γίνεται?

Μάλλον εννοεί σε macOS. Σε Linux μπορείς μέσω VM ή online ή Libreoffice ή latex για κείμενο/παρουσιασεις.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, manval είπε

Κάθε υποστήριξη είναι ευπρόσδεκτη. Προφανώς το να μην δίνουν υποστήριξη στο να χρησιμοποιήσεις Office σε Linux είναι επιλογή τους και δεν έχει καμία σχέση με το WINE.

55 λεπτά πριν, manval είπε

Για πες πως γίνεται?

Αν υπάρχει κάτι official με ενδιαφέρει και εμένα.

Προσωπικά τρέχω ένα dockur/windows docker container με ένα official windows 11 image που έκανα debloat με γνωστό tool και ό,τι εφαρμογή εγκαταστήσεις εκεί μπορείς να την τρέξεις seamlessly μέσω RDP.

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, manval είπε

Για πες πως γίνεται?

Μια χαρά δεν δουλεύει το office 365 με Crossover;

Τουλάχιστον αυτά που χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο ο κόσμος. Word, Excel, Powepoint.

Δεν νομίζω να καίγεται για τα Onedrive, Outlook και Onenote.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, aypnia είπε

Μια χαρά δεν δουλεύει το office 365 με Crossover;

Τουλάχιστον αυτά που χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο ο κόσμος. Word, Excel, Powepoint.

Δεν νομίζω να καίγεται για τα Onedrive, Outlook και Onenote.

Ακόμα και για το OneDrive έχεις το rClone 😛

Επιλογές υπάρχουν 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Dr.Fuzzy είπε

Σε Linux μπορείς μέσω VM ή online ή Libreoffice ή latex για κείμενο/παρουσιασεις.

Προφανώς εννοεί τις native εφαρμογές και όχι τις online, και προφανώς χωρίς Windows VM αλλά natively στο Desktop Linux (αν δεν σε πειράζει να τρέχεις λογισμικό Windows σε Windows VM τότε δεν χρειάζεσαι καν το Wine).

Βασικά αν έχεις αγοράσει το Office 2019 ή το Office 2021 (ή το Office 2024 να προσθέσω εγώ) ως perpetual license τότε έχεις μόνο τις native εφαρμογές, το perpetual license δεν σου παρέχει την online έκδοση του Office.

Και εδώ είναι που το Desktop Linux "χάνει" στο πρακτικό κομμάτι: Πάει ο άλλος και αγοράζει ένα perpetual license του Office 2019/2021/2024 από ένα κλειδάδικο πληρώνοντας τρία τάλιρα το site της Microsoft πληρώνοντας τα εκατόν τόσα ευρώ για να μην πληρώνει συνδρομή Microsoft 365 κάθε μήνα, παίζουν όμως αυτές οι native εφαρμογές σε Desktop Linux; Όχι δεν παίζουν. Και αντί να τσακιστούν εκεί στην Canonical να κάνουν assign προγραμματιστές στο Wine να φτιαχτεί το ζήτημα, νομίζουν ότι δεν είναι σημαντικό. Και μετά αναρωτιούνται γιατί δεν έχουν χρήστες πέρα από developers. Γιατί άραγε...

Επεξ/σία από kurkosdr
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγώ linux δεν θα χρησιμοποιούσα ούτε αν με πλήρωναν. Αλλά όσοι είστε του Linux με ένα απλό mini pc μπορείτε να έχετε την σουίτα της microsoft αν σας χρειάζεται τόσο πολύ. Ή ένα μεταχειρισμένο laptop, αναβαθμίζετε την Ram και πάει μια χαρά σε MS Office. Δεν χρειάζεται να έχετε rendering mainframe για να τρέξετε MS Office.

Δεν παίζει όλοι οι λινουξάκιδες να έχουν ΜΟΝΟ ένα pc, προσωπικά έχω 5 και είναι όλα λειτουργικότατα (όλα windows προφανώς).

Επεξ/σία από Diavolos666
Δημοσ.
9 ώρες πριν, Diavolos666 είπε

Εγώ linux δεν θα χρησιμοποιούσα ούτε αν με πλήρωναν. Αλλά όσοι είστε του Linux με ένα απλό mini pc μπορείτε να έχετε την σουίτα της microsoft αν σας χρειάζεται τόσο πολύ. Ή ένα μεταχειρισμένο laptop, αναβαθμίζετε την Ram και πάει μια χαρά σε MS Office. Δεν χρειάζεται να έχετε rendering mainframe για να τρέξετε MS Office.

Δεν παίζει όλοι οι λινουξάκιδες να έχουν ΜΟΝΟ ένα pc, προσωπικά έχω 5 και είναι όλα λειτουργικότατα (όλα windows προφανώς).

Η σουίτα της  Microsoft είναι εύκολη υπόθεση, εγκαθιστάς Windows σε ένα virtual machine και κάνεις τη δουλειά σου. Το πρόβλημα είναι στις πιο βαριές εφαρμογές π.χ. adobe όπου δεν φτάνει μόνο η υπολογιστική δύναμη της cpu και χρειάζεται και hardware acceleration. Υπάρχουν λύσεις και γι'αυτό ( qemu με pci passthrough ), αλλά δεν είναι για τον "απλό" χρήστη.

Προσωπικά έχω αρκετά pc's και έχω μεταβεί εξ'ολοκλήρου σε linux. Πλέον δηλαδή, για εμένα ισχύει το αντίθετο απο εσένα: και να με πλήρωναν, δεν θα επέστρεφα στα Windows, τουλάχιστον όχι bare metal και αν δεν χρησιμοποιούσα τη σουίτα της adobe για επαγγελματικούς λόγους, θα είχα κόψει εντελώς την επαφή με τα προϊόντα της Microsoft.

• Like 1
Δημοσ.

Για όποιον μπορεί και θέλει να διαθέσει λίγους παραπάνω πόρους στο μηχάνημά του (σε linux) υπάρχει τρόπος (οδηγίες στο youtube) όπου ουσιαστικά προφορτώνονται τα windows σαν virtual machine και οι windows εφαρμογές τρέχουν σε δικό τους παράθυρο σαν native εφαρμογές. Δεν αποτελεί βέβαια εναλλακτικό τρόπο, απλά είναι πιο καλαίσθητο από το να ανοίγεις παράθυρο με windows desktop και από εκεί την εφαρμογή που θες.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...